yoma 16.07.08, 16:17 maślaki już są, na Mazowszu :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkac123 Re: Trochę off topic 16.07.08, 16:23 U mnie w ogrodzie wyrosły pieczarki leśne;)). A ja się w tym roku zastanawiałam się, czy nie kupić szczepionki grzybni za 50 zł;). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Trochę off topic 16.07.08, 17:33 Dwa lata temu też były w ogrodzie maślaki, a w zeszłym rydze :) Z jakimś shiitake poeksperymentowałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Trochę off topic 17.07.08, 14:12 Na Pomorzu kurki w godnych uwagi ilościach, jeden czerwony kożlarz i jeden podgrzybek brunatny. Shiitake zaszczepione na bukowej gałęziówce, ma siedzieć półtora miesiąca pod czarną folią, żeby się grzybnia przegryzła. Jeszcze siedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Trochę off topic 17.07.08, 14:48 Ewentualnie grzybek mun, po polsku ucho bzowe. Myślisz, że na bzie można? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Trochę off topic 18.07.08, 15:21 Zainspirowałas mnie, poszukałam i mam takie coś: www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/uprawa_grzybow.htm Tylko skąd wytrzasnąć grzybnię? U nas w okolicy mnóstwo czarnego bzu, połowa w tak zapyziałych warunkach, że grzyby powinny się z nich zwieszać girlandami a jednak ucho znalazłam tylko na jednym osobniku, w ilości sztuk trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Trochę off topic 18.07.08, 16:29 Ja w ogóle, a szukałam. Grzybnię widziałam onego czasu w jakimś hipermarkecie budowlano-ogrodniczym, tyle że za cholerę nie mam zaufania do hipermarketów w temacie roślin, szeroko pojętych... Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Trochę off topic 18.07.08, 16:06 U mnie (Warszawa) tylko pieczarki na trawniku i boczniaki na własnym balocie. Właśnie jest 3 rzut. Marnowałam, smażyłam, robiłam pizzę. Tęsknię za jakimś borowikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Trochę off topic 18.07.08, 16:30 Daj mu czas. W poniedziałek mam zamiar zwiedzić las, zdam relację :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Trochę off topic 19.07.08, 14:40 Nie wiem, jak grzybnie z supermarketu, kupiliśmy shiitake w ogrodniczym ale po otwarciu opakowania okazało się, że wewnętrzna torebka jest uszkodzona i grzybnia już przez nią przerasta. Mam pewne obawy, czy coś tam pod czarną folią się lęgnie... Zobaczymy. Dziś rozmawiałam z fachurą od borowików, stwierdziła, że noce ciut za chłodne na borowiki i kazała wypatrywać porannych mgieł. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Trochę off topic 21.07.08, 08:19 No tak, kiedyś było inaczej. Noce w czerwcu były cieplutkie i wiosenne prawdziwki i koźlarze pokazywały się wcześniej,a podgrzybki można było znaleźć dopiero jesienią. No cóż, czekam więc porannych mgieł :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Trochę off topic 16.08.08, 14:56 Oświadczam wszem i wobec i z wielką satysfakcją, że wczoraj, oprócz zwyczajowych kurek przywlokłam z lasu pierwszego borowika- wyrośnięty, zdrowiutki, no, miodzio po prostu. Za pół godzinki wybieram się na dalsze poszukiwania, chyba, że znów zacznie lać:((( Odpowiedz Link Zgłoś