byhanya 05.10.03, 17:58 Dostalam na urodziny cudna pomaranczowa roze miniaturowa. Pieknie sie rozkrzewila w donicy na podworku. Teraz pytanie: Czy mozna ja wysadzic do gruntu, tak zeby sie przyjela i kwitla w przyszlosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byhanya Re: roza miniaturowa 08.10.03, 21:22 czy naprawde nikt o takich rozach nie slyszal? wyglada mniej wiecej tak images.google.dk/imgres? imgurl=bmee.net/roses/images/rednyellow.jpg&imgrefurl=bmee.net/roses/&h=3 42&w=303&prev=/images%3Fq%3DMiniature%2BRose%2B%26start%3D40%26svnum%3D10%26hl% 3Dda%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26sa%3DN Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: roza miniaturowa 09.10.03, 07:52 Słyszał , słyszał i miewał. W ub. roku cudna, kwitnąca w doniczce przez chyba 2 sezony wysadzona do gruntu niestety przemarzła. Ale odbiły dzikie pędy i została zaoczkowana. Mam w dużej donicy przetrzymywaną przez zimę w piwnicy i tej już nie wysadzę. Doskonale się przetrzymała i pięknie kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: roza miniaturowa 09.10.03, 14:45 Moja miniatura vod chyba czterech lat rośnie w gruncie i czuje się dobrze. Na zimę lekko owijam ją słomą. Bez uszczerbku przetrwała nawet ostatnią zimę, wyjątkowo mroźną. pzdr Pi Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: roza miniaturowa 11.10.03, 18:09 Witam na forum Gazety! Róże miniaturowe to ogólna nazwa ogromnej ilości odmian które są jak wszystkie róże szczepione na podkładkach. I właśnie od podkładki zależy czy zniosą one warunki panujące zimą w naszym ogrodzie. Na pewno na wysadzenie je do ogrodu jest już za późno gdyż delikatne gatunki powinno się sadzić wiosną, aby miały czas na ukorzenienie się. Jeśli masz do dyspozycji garaż lub chłodną piwnicę to możesz ja przetrzymać do wiosny tak jak ciepłolubne rośliny tarasowe – oleander czy daturę. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś