ibla 16.09.08, 12:12 Witam, Czy pięciornik krzewiasty należy podcinać po przekwitnięciu kwiatów? Czy też ciąć tylko na wiosnę i ile centymetrów nad ziemią? pozdrawiam ibla Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: podcinanie pięciornika 16.09.08, 13:09 wyszukiwarka wyrzuca informacje: -po kwitnieniu, - jesienią tylko młode pedy - ciąć w marcu.... wymysliłam, ze podetnę w marcu- bo teraz jeszcze mam obsypane kwieciem... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: podcinanie pięciornika 16.09.08, 13:25 Wczesną wiosną, umiarkowanie, nadając odpowiedni kształt. Zbyt póżne cięcie opóźni kwitnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: podcinanie pięciornika 16.09.08, 18:57 Zgadzam się z Anną, pięciornik lubi wczesnowiosenne przycinanie, ale raczej modeling niż strzyżenie do gołego. Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: podcinanie pięciornika 16.09.08, 19:58 Ja mój pięciornik przycinam 2 razy w roku. Zrobiłam z niego mały zywopłotek. Ale faktycznie zauważyłam, że niestrzyżone miejsca mają więcej kwiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
ibla Re: podcinanie pięciornika 17.09.08, 09:48 a podcinacie w czasie kwitniecia przekwitnięte pędy? Odpowiedz Link Zgłoś