hhrenata 17.10.08, 18:29 kwiat cebulowy, nie zdążył zakwitnąć niestety stąd problem ze znalezieniem odpowiedzi co to za roślina. Nie jest to ismena ani sniedek. Proszę o pomoc w rozpoznaniu! fotoforum.gazeta.pl/3,0,1517992,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 18:38 Liście przypominają acidanterę, ale oczywiście kwiat jest skarlały. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 18:50 Acidanthera ma waskie liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 18:41 To ze nie jest to sniedek ani ismena to oczywiste: te rosliny maja inne liscie. Dlaczego to wykopalas? Przypuszczam, ze jest to jakis czosnek. Sprawdz, czy liscie po roztarciu nie maja zapachu podobnego do czosnku. Czy mozesz zrobic zdjecie kwiatostanu (bo to chyba kwiatostan) z bliska? Odpowiedz Link Zgłoś
hhrenata Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 19:22 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1518150,2,1.html oto zdjęcie pączka wykopałam go ponieważ nie wiem co to jest i czy oże zimować. Jesli się okaże, że może to w przyszłym roku zostanie pod śniegową pierzynką, w tym roku wolałam nie ryzykować, nie znając jego upodobań... Niestety nie pachnie czosnkiem:( Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 19:30 Reniu, upieram się przy śniedku :) Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 19:41 Szkoda, ze nie dalas mu rozwinac kwiatow. Nawet jesli ta roslina nie moze zimowac w Polsce w gruncie to do zamarzniecia gleby jeszcze daleko (mam nadzieje). Mozna bylo ja wykopac po zwarzeniu lisci przez przymrozki. Jesli natomiast moze zimowac w gruncie to trzymanie jej na sucho dobrze jej nie zrobi. Identyfikacja rosliny tylko po wygladzie lisci i nierozwinietego kwiatostanu jest b. trudne, ale moze sie komus cos skojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hhrenata Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 20:08 obróbka, masz pojecie, ten pączek się nie rozwijał od półtora miesiąca! podobnie jak u drugiego, rozpoznanego własnie jako śniedek/inne liście, inny pączek bardziej bulwiasty/. w tym, o który pytam liście zaczęły się juz pokładac i żółknąć, znak, ze czas na prawdopodobne wykopki. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 20:26 Kiedy cebule byly posadzone? Moze to byc sniedek, w koncu jest mnostwo gatunkow. Sprawdz, ktore kwitna pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 20:27 Cebule kojarzą mi się z galtonią białawą,którą kilka lat miałam, wielkość i te grube 'szyjki'.Myślałam o śniedku arabskim, ale nie wiem jak wyglądają cebule, a liście śniedki ogólnie mają bardziej 'rynienkowate' (o ile sobie dobrze przypominam, bo od pewnego czasu nie uprawiam roślin, które trzeba wykopywać), a nie szablaste. Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 23:00 Reniu, widziałam tą roslinkę, bardzo ładnie kwitnie. Pani Helenka, która ja ma dostałą od sasiadki, która nie pamięta jak się nazywa. Jakiś miesiąc temu kwitła: białe kwiatki na grubej łodyżce. Szkoda, że wcześiej nie pokazałaś, to sfociłabym to dziwo. Gabulko na pewno nie jest to acidantera, mam ją i cebule są identyczne jak u mieczyków. Acha zimuje, Pani Helenka jej nie wykopuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: proszę o identyfikacje 17.10.08, 23:18 Czy to galtonia? Ze źle wykształconym kwiatostanem? Odpowiedz Link Zgłoś
hhrenata Re: proszę o identyfikacje 18.10.08, 09:29 wygląda na to, że galtonia:) wyoglądałam wszystkie dostepne w sieci zdjęcia i tak właśnie myslę. Nie wiem czemu kwiat nie zdążył się rozwinąć, była sadzona chyba za póżno, końcem maja. Bardzo serdecznie dziękuje wszystkim za okazana pomoc:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: proszę o identyfikacje 18.10.08, 09:29 Galtonie uprawiałam przez jakiś czas, co roku wykopywałam i sadziłam w różnych miejscach.Mogę powiedzieć, że nie lubi ciasnoty, bo kwitnie pod koniec lipca i wcześniej inne byliny, szybciej rosnące, sąsiednie zagłuszą ją bujnymi ulistnionymi pędami, to kwiatostany źle się wykształcą , albo wcale nie zakwitnie.W tym roku skusila mnie galtonia wiridiflora (lubię zielonkawe kwiaty) i ledwo zakwitła, bo u mnie busz i trudno znaleźć miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hhrenata Re: proszę o identyfikacje 19.10.08, 16:52 Gabulko trafiłaś w dychę, rosła wśród innych roślin stąd na pewno ten nieopierzony pączek;) jestem bardzo wdzięczna za praktyczne rady, zapamiętam sadząc ją w nowym miejscu na wiosnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Uff... 18.10.08, 12:55 Gdzie koroner nie może, tam forumianki sobie radzą... Odpowiedz Link Zgłoś