solangelica1 01.02.09, 13:26 Mam pytanko:) Jesli posieje nasionko sumaka to w ciagu sezonu mniej wiecej do jakiej wysokosci urosnie? Podobno sumak daje mnostwo odrostow, a jednak w zeszlym roku nie udalo mi sie kupic sadzonki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phelix Re: Sumak 01.02.09, 13:35 sumak jest dekoracyjny, ale tworzy zarośla przez co staje sie upierdliwy. niejeden juz sie na niego naciął. proponuje rozważyć ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
solangelica1 Re: Sumak 01.02.09, 13:39 Juz rozwazylam:) Mam tak kiepska ziemie, ze bede sie cieszyla jak wyrosnie nawet gaszcz:) Ponawiam pytanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Sumak 01.02.09, 14:38 Nasiona sumaka należy podobno stratyfikować w temperaturze od +3 do +5 stopni, niestety nie wiem, jak długo. Wysiewa się do gruntu w kwietniu, siewki rosną szybko, nie trzeba ich przycinać. Ale... Niezależnie od tego, że jest dość uciążliwy ze względu na odrosty, to w naszym krajobrazie jest drzewem fizjonomicznie obcym. Może wyglądać dobrze na tle eleganckiej willi, ale na działce w sielskim krajobrazie już nie za bardzo. Taki "kwiatek przy kożuchu". Ma jeszcze jedną wadę - szybko się starzeje, nie jest drzewem długowiecznym. Gdybym miała sadzić jakiś drzewny chwast na piachu, to przede wszystkim rokitnik, który nadaje się nawet do utrwalania lotnych piasków (wydmy nadmorskie). A z trochę wyższych drzew: brzozę brodawkowatą i sosnę pospolitą (konkretnie te właśnie gatunki brzozy i sosny). No i koniecznie jałowce, oczywiście w miejsach słonecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Sumak 01.02.09, 15:30 Jeśli już koniecznie chcesz coś podobnego do sumaka i tworzącego zarośla to posadź tawlinę jarzębolistną.Prezentuje się bardzo swojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
solangelica1 Re: Sumak 01.02.09, 15:46 Tyle, ze ja mam gline nie piach:) I nadal nie wiem ile wzrostu wyciagne z tego sumaczka w ciagu 1 sezonu /uparlam sie na niego/:) Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Sumak 01.02.09, 19:59 A nie lepiej by było gdzieś"zadobyć"sadzonkę.Ci,którzy go mają mają co rok masę odrostów i może użyczą.Nie wiem jak duży wyrośnie w ciągu roku z nasionka ale ten,który przełaził do mnie od sąsiada przez kilka miesięcy osiągnął ok.60 cm wysokości.Potem jednak został potraktowany sekatorem a teraz już nie czekam tylko jadę równo kosiarką bo na szczęście mam w okolicy sąsiadowego sumaka tylko trawkę.Sąsiad też odrosty tak traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: Sumak 04.02.09, 20:21 Gdzie mieszkasz? W sezonie mogę Ci sprezentować skolko ugodno, odbija mi co kilka tygodni, nie nadążam kosić. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Sumak 05.02.09, 10:09 Proponuję zlokalizować ogród, w którym rośnie sumak i poprosić właściciela o sadzonkę, na pewno chętnie się tym baobabem podzieli :-) Ale i nasionka wyhodowany powinien rosnąć szybko, młode odrosty mogą jakiś metr/półtora wystrzelić. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Sumak 05.02.09, 12:52 Witam, Po co nasionka?;-D Idź do wojujących z sumakiem, dadzą ci wyprawkę. I jeszcze podziękują;-D Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Jak kto pokrzywkę lubi... 05.02.09, 12:59 luskiewnik.strefa.pl/biochemia/fitotoksykologia2002.htm [... Sumak jadowity Rhus toxicodendron i sumak octowiec Rhus typhina. Roślina ostatnio coraz częściej sadzona w Polsce, zwłaszcza na działkach i w ogrodach. Dlatego też stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, zwłaszcza dzieci. Szczególnie wrażliwi są na tę roślinę alergicy. Niestety nie należy do najzdrowszych roślin ozdobnych. Szkodliwie działają włoski, które odrywają się od liści i owoców i są przenoszone do mieszkań przez wiatr. Wywołują stany podrażnienia skóry i dróg oddechowych, w tym objawy alergiczne - podobne jak w pyłkowicy. Objawy: OPUCHNIĘCIE i zaczerwienie skóry, WYPRYSKI, pokrzywka, wypryski wokół NARZĄDÓW płciowych i w pachwinach, za USZAMI, na karku, niekiedy gorączka. NIEŻYT górnych dróg oddechowych, objawy ASTMY, KICHANIE, łzawienie. W razie spożycia – podrażnienie błon śluzowych przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych, BIAŁKOMOCZ, KRWIOMOCZ ...] Zdrowia {S. Andżelice} i familii życzy dar61 Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Strachy na lachy. 05.02.09, 13:35 To powyżej o jadowitym... Canis lupus i canis lupus familiaris to też jednak nie to samo...:-) Można mieć alergie na wszystko, nawet na mleczyki, a sumak octowiec nie jest ani gorszy ani lepszy niż inne rośliny pod względem uczulania. Zastąpiłam nim tak popularny i leczniczy Sambuccus nigra (bez czarny), bo to właśnie on mnie silnie uczulał... A sumak nic a nic :-) Nie chcę tutaj być rycerzem od sumaka, ale większość wypowiedzi jest trochę off topic. Pytanie dotyczyło tego, jak duży wyrośnie sumak z nasionka, a nie, czy go sobie do ogrodu wprowadzać czy nie :-) Miłej hodowli życzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
solangelica1 :) 05.02.09, 19:33 Zlokalizowalam niestety tylko jeden ogrod,gdzie znajduje sie sumak, ale wlasciciel nie chce sie podzielic;P Mieszkam w zachodniopomorskim. Cos u nas skromnie z sumakami:) A drzewko mi sie podoba i juz:) Chce go:) Odpowiedz Link Zgłoś
surmia Re: :) 06.02.09, 10:27 I bardzo słusznie! Ja też lubię te drzewa. Są piękne, z tymi palmopodobnymi koronami. Ja posadziłam sumaka w centralnym miejscu ogrodu. Mimo, że niektóry mówili mi, żebym to szybko usunęła, bo to chwast, bo zrobi mi się busz itp... Rośnie bardzo ładnie, choć 2 lata temu połamał mi go wiatr. A tak ładnie go uformowałam :( I nie mam ani jednego odrostu! Odrosty robią się, gdy przecina się korzenie, np. podczas kopania. Coroczne przyrosty są imponujące, bo to dość młody okaz. Młode rosną jak wariaty, ale spokojnie można je ciąć wiosną, wtedy wyrastają nowe, długie proste pędy. Też uważam, że lepiej i łatwiej ci pójdzie z sadzonką. Naprawdę nie macie tam sumaków? Poszukaj w ogrodniczych, czasem mają. Pytanie na temat, ale nie do końca - mój sumak nie ma owłosionych gałązek. Czy to znaczy, że mam tę łagodną odmianę? Czy one też kwitną takimi kolbami czerwonymi? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: :) 06.02.09, 11:29 Możliwe, że to jest sumak szkarłatny (rhus glabra), bo on ma gładkie pędy. A gatunkiem wydającym najwięcej odrośli korzeniowych jest chyba sumak octowiec (rhus typhina). Najbardziej trujące są gatunki pnące: sumak pnący (rhus radicans) i sumak jadowity (rhus toxicodendron). Tych naprawdę lepiej nie sadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: :) 09.02.09, 19:10 Podaj swój adres, skontaktujemy się, potem weź łopatkę i ukop sobie, ile chcesz. Tylko żeby potem nie było na mnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Strachy na Laszki. 06.02.09, 13:07 Do 19. swego roku życia też lekceważyłem jakiekolwiek alergie. Lekceważyłem też nikotynistów [niech offtopikowo {Leliana} się domyśli - dlaczego]. Dziś tak nie "chojraczę". Oczekują na następne objawy uczuleniowe. Miłego oczekiwania {Leelianie} i innym miłośniczkom octu życzy dar61 {Leeliany} słowa: [... To powyżej o jadowitym ...]. ? Sumaki jako takie [a jak nie takie - to jakie?] mają swe uwłosienie wszystkie... * * * - Mamo, która godzina? - A wiesz synku, też bym się napiła [kawy]... - Mamo - twa odpowiedź jest oftopikowa! - Of kors, synku. - 8-)) Odpowiedz Link Zgłoś
surmia Re: Strachy na Laszki. 06.02.09, 13:49 na tej stronie jest o postępowaniu z nasionkiem sumaka - dendrona.com.pl/index.php5?ProductID=407&Search=ped%F3w Odpowiedz Link Zgłoś
surmia Re: Strachy na Laszki. 06.02.09, 14:26 sorry www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f3c70e501cadc607 Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Strachy na Laszki. 08.02.09, 10:36 1. Nie pisałam, że lekceważę alergie, coś niedokładnie lekturę zaliczyłeś. 2. Nie pisałam, że tylko o włoski chodzi. 3. Polecam tekst+ kontekst rozważać a nie wycinać koronkowych fragmentów w celu posiadania ostatniego słowa. 4. Dla mnie EOT, zwłaszcza, że to było OT. P.S. Alergiczna zadowolona posiadaczka kolonii włochatych sumaków :-) Odpowiedz Link Zgłoś