szadoka 04.03.09, 10:47 Przycinac juz czy jeszcze poczekac? I czy hebe tez sie przycina? Moje jakies takie zrudziale po zimie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anials Re: lawenda 04.03.09, 13:25 Hebe nie wiem, ale z lawendą jeszcze czekaj, choć kusi piękna pogoda by wszystko porządnie wysprzątać. Czekam zazwyczaj do pierwszych, malutkich zielonych pączuszków liściowych - jak już je widać tnę bez litości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lamia68 Re: lawenda 05.03.09, 09:00 Jak dużo ciąć ? Moja już nieco postarzała się i "pokłada się" laem ? Czy lawendę można odmłodzić ścinając teraz na przewiosniu przy ziemi ? Odpowiedz Link Zgłoś
halina.mart1 Re: lawenda 05.03.09, 08:19 A ja właśnie wczoraj przyciełam. Zresztą nie tylko lawendę - róże też. Czy zrobiłam źle? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: lawenda 05.03.09, 09:39 Ja też przycięłam lawendę, różę krzewiastą, powojniki, niektóre krzewy.U nas na południowym zachodzie ciepło,skowronka słyszałam, ziemia dawno rozmarznięta, szkoda żeby 'energia' szła w pędy, które później się zetnie.Trzeba samemu ocenić w zależności od pogody, na wschodzie ponoć jeszcze śnieg leży. Starsze krzewy obcięte do drewna jeśli u podstawy nie widać nic zielonego nie odbiją.Takie krzewy najlepiej zastąpić młodą rośliną, krzewinki pochodzące z cieplejszych rejonów świata (lawendy, barbule, santoliny, perowskie) nie są u nas zbyt długowieczne, ale zależy to w dużej mierze od gleby i stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: lawenda 05.03.09, 09:59 Na mazowszu jeszcze laty sniegu miejscami. Dzis byl przymrozek. Na razie przycielam powojnika w polowie ( bo nie wiem czy mam tanguckiego czy botanicznego). Poczekam jeszcze tydzien ( zwlaszcza, ze zapowiadaja ochlodzenie) chociaz mnie sekator swedzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: lawenda 06.03.09, 11:19 mieszkam na mazowszu i od ostatniego weekendu przycinam systematycznie. noszę się z zamiarem przycięcia również hebe, większość z nich znosi to bardzo dobrze, ale nie wszystkie. Jeżeli masz odmianę, do której jesteś bardzo przywiązana, to lepiej ją najpierw rozmnożyć i zastąpić z czasem stary krzew nowym. U mnie lekko przemarzły, więc i tak muszę częściowo przynajmniej przyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: lawenda 09.03.09, 11:53 Hebe mam zupelnie mlode, zeszloroczne. Nawet nie wiem jak sie zabrac za rozmnazanie...normalnie ukorzenia sie galazke? Musze sprobowac bo to wyjatkowo wdzieczna roslina. Od przyszlego tygodnia zapowiadaja ocieplenie wiec sekator w dlon :), na razie snieg lezy w lasach otwockich. Odpowiedz Link Zgłoś