alab108 26.06.09, 10:20 Czym można potraktować skrzyp żeby się go pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krynia58 Re: Skrzyp! 26.06.09, 10:52 Od lat walczę z tym zbójem. A on rośnie w siłę. Gdyby to było boisko lub choćby trawnik, to by się go czymś zlało i może... po kłopocie. Ale to ogród, warzywa. Przeczytałam na forum ogrodniczm, że po prostu wyrywać, wyrywać i jeszcze raz - wyrywac... aż osłabnie i ponoć w końcu - po kilku latach - zaniknie. Tak też czynię. I jakby słabszy odrasta. No, zobaczymy, kto - kogo :{ Odpowiedz Link Zgłoś
alab108 Re: Skrzyp! 26.06.09, 11:14 Ja też tak robię, ale on jest wszędzie. Teraz spróbowałam Starane pół na pół i pędzelkiem, tak mi Pan z Castoramy doradził. Zobaczymy. Może są jeszcze jakieś sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Skrzyp! 26.06.09, 11:32 Zwapnować. Może pomóc, bo skrzypy lubią ziemię kwaśną, a wapnia unikają. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Skrzyp! 26.06.09, 11:52 ja bym oddawał do skupu herbapolu dobry jest jako nawóz do innych roślin i na opryski działa przeciwgrzybicznie taki skrzyp to samo dobro! ponoć dobry jest też na włosy(?) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: przydatność 26.06.09, 12:10 Dermoabrazja też się rozgląda za skrzypem. Producenci maseczek i takich tam... Tylko u Majkela Synajacków te preparaty się nie sprawdziły jakoś. Cześć jego nosowi! Odpowiedz Link Zgłoś
krynia58 Re: Skrzyp! 26.06.09, 23:41 Starane i pędzelkiem pomogło na jeden sezon. W następnym roku znowu piękne, może nawet okazalsze, łany skrzypu. Jak mam dla niego dobre serce, to robię gnojówki i podlewam po działce tu i tam. Ale jest go tak dużo, że najczęściej wywalam na śmieci. I irytują mnie rady typu, jaki to skrzyp pożyteczny. Owszem pożyteczny. Ale dla mnie jest zmorą. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: streranym staraniem ze 'starane' 27.06.09, 11:04 {Krynia}: [...Starane i pędzelkiem pomogło na jeden sezon. W następnym roku znowu piękne, może nawet okazalsze, łany skrzypu...] "Starane" nie jest, zdaje się, herbicydem systemicznym, Szanowna {Kryniu}. Działa tylko na to, co wystaje nad ziemię. Potraktowanie zioła preparatami systemicznymi, np. zrandapowanie tym inkryminowanym roundupem, działającym w głąb korzenia, kłącza czy innej cebulobulwy, jest trwalsze. Trzeba do tego tylko kilka godzin bezdeszczowej, najlepiej słonecznej, pogody. I dobrać należy ten jad, by był skuteczny nie tylko na dwu czy jednoliścienne. Tu: www.ciechseed.hg.pl/porady.html ...wspomnieli, że na skrzyp zjadliwie zajadziły jady typu 'biofix' i 'golf'. Preparat taki najzjadliwiej działa w czasie silnego namnażania się tkanek wzrostowych - zalecać by można smarowanie pokroplowe na wierzchołki młodych, właśnie rozwijających się, pędów, na ich zielone części niezdrewniałe. Stosuję od lat kroplowo, nierozcieńczanym randapem, jad na odrosty śliwy [osiki, robinie, śnieguliczki] wyrastające nam na środku klombu ze skalniakami. Zawsze to zabija te odrosty, a, o dziwo, nic to nie czyni samej matecznej śliwie [robinii, osikom, śnieguliczkom], jakie o kilka[naście] metrów dalej rosną. Dla ułatwienia dozowania wlewam sobie ten herbicyd do plastikowego pojemniczka po jakichś lekarstwach - takiego z dziubkiem do kroplowania np. oczu. Jak trzeba, to tylko nakrętkę wystarczy zdjąć, ścisnąć nad roślinką ten pojemniczek i sączyć jad na liście, źdźbła czy inny pączek szczytowy. Pozwalam spłynąć "cykucie" po pędzie, nie za dużo - by innnym sąsiadom nie zajadzić zajadów za wiele. Jeśli pogoda zdatna, zawsze to morderstwo tkanek zielonych mi się udaje. Miłego zatruwania życząc zaleca coś, dla równowagi [sumienia wyrzuty maskując], posiać i posadzić Dar61 Odpowiedz Link Zgłoś
xysztov Re: streranym staraniem ze 'starane' 29.06.09, 21:19 dar61 napisał: > "Starane" nie jest, zdaje się, herbicydem systemicznym, Widać Dar, że lepiej znasz się na języku polskim, niż na herbicydach ;) Starane jest herbicydem systemicznym, dzięki temu jest w stanie niszczyć głęboko korzeniące się chwasty dwuliścienne (powój, mniszek). Odpowiedz Link Zgłoś
thea81 Re: streranym staraniem ze 'starane' 08.07.09, 10:42 roundop przelatuje przez skrzyp jak wodka przez gardlo skrzyp jest tak przystosowany z racji wieku, ze nic go nie zwalczy ps korzeni sie niezwykle gleboko i wyrywanie nic nie da:-) Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Skrzyp! 26.06.09, 13:40 Można próbować Bofix+pędzel, ale mnie się nie udało. Za to zamierzam zrobić opryski przeciwgrzybicze wywarem ze skrzypu, tylko czekam aż przestanie padać na dłużej niż kilka/kilkanaście godzin :> Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Skrzyp! 26.06.09, 14:43 forum.gazeta.pl/forum/w,309,6032802,6265375,Skrzyp.html Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Skrzyp! 26.06.09, 15:17 Trzeszcz! Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Skrzyp! 26.06.09, 15:37 Ty jak mój małżonek... w pobliżu jest sklep o nazwie Top Market. On go zaraz ochrzcił "Duś". Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 No, wreszcie "Duś, duś gołąbeczki" 26.06.09, 16:42 Jednak proza poetycka polska jeszcze w nas nie umarła, póki eMJot nie odejdzie na jakoweś inne forum agorarorum, by ptasikowe trele go tam przytrzymały. Ten z piosnki eks-górnik, czy inny Ślązak, ten co "pyk-pykając z fajeczki" mordował radośnie te biedne gołąbeczki, jednak by się chyba nie odważył wdepnąć na to forum! Zaraz by go tu, o 15 minut 10 niezawodne forumianki swym śrubokrętem wygoniły do eksterminatora na wiesh, tam niechybnie by nie zdał egzaminu z botaniki w specjalności "Światowa gabulizacja metodą do sukcesu". --- Tak, tak... 5 minut zażywania forum wrzody zasusza. Bez popicia! D61 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: No, wreszcie "Duś, duś gołąbeczki" 27.06.09, 11:09 A BTW kto ma trzeszcze - zające? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: świc ze świecą szukając w crossie 28.06.09, 23:41 www.kolo-lowieckie-zubr.com.pl/cross1.html Drugi z prawa, prawdę mówiąc. Ma chorobę Basedowa. Smaczny. Kniaziąc wymiera. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: świc ze świecą szukając w crossie 29.06.09, 09:18 Dziękuję. Kniaziące łażą u mnie pod płotem... Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Skrzyp! 26.06.09, 22:08 Witam, Zbieraj i susz, nie pozbywaj się od tak. To jest zioło, nie pamiętam już na co, ale mogę zajrzeć do poradnika teściowej i ci powiem;-D Teściowa była wybitną internistką, taki dr House w spódnicy. Zresztą jak poguglasz, to się wszystkiego dowiesz. Ja bym go wsadziła do donicy i potraktowała jako "kwiat", bo skrzyp jest bardzo dekoracyjny. Niestety, u mnie nie ma skrzypu. Pzdr. INguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
kulka85 Re: Skrzyp! 26.06.09, 22:19 Na pewno na włosy i paznokcie działa wzmacniajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Skrzyp! 29.06.09, 10:24 Proponuję wykorzystać skrzyp np. do takich celów: pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Ochrona_ro%C5%9Blin/Preparaty_ro%C5%9Blinne#Wrotycz_pospolity Ekoogrodnictwo/Ochrona roślin/Preparaty roślinne - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników Odpowiedz Link Zgłoś
idyllla Re: Skrzyp! 12.07.09, 14:58 witaminka77 napisał: > Najlepiej powyrywać. Odrosną piękne i bujne :) Sprawdzone Odpowiedz Link Zgłoś