dexter74 30.06.09, 06:50 Pojawiło mi się na działce kilkadziesiąt małuch mrowisk. Jak się ich pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: Jak pozbyć się małych mrowisk i dużych* 30.06.09, 10:38 Jeśli {Dexter} nie jest obywatelem republikogminy Brody, tej co głosami swych wyborów antykopalnianych antywęglobrunatnych swe studnie oszczędziła, to pewnikiem ma poopadowe podniesienie się poziomu wód zaskórnych. Mrówki lubiąc suche gleby, po ostatnich opadach mogą ewakuować się ku wyższym partiom gleby. Można więc: - poczekać aż deszcze zanikną i gleba przeschnie, myrmeko-goszcząc gości nieproszonych na kilka tygodni [urlop?]; - wykopać rów/ rowek dokolny wokół działki powodując ponowne podsuszenie włości {deksterowych}; - mocno dokompostować powierzchniowo [chłonięcie wilgoci] całą działkę, by mrówki znikły, suchszych gleb szukając. Pojaw lubiących wilgoć chwastów należy ścierpieć;; - BRUK dużymi płytami na ścieżkach, obrzeżach - skanalizuje kolonizację mrówek dając im schronienie pod takimi dużymi płytami. [Nie doradzam nieco barbarzyńskich sposobów ciągłego drażnienia spulchnianiem mrówczych gniazd - niepokojenie jednego gniazda może by i się powiodło, ale jeśli gniazd multum to mogą mrówy nie zdzierżyć, skrzyknąć się i w dom {deksterowy} wniknąć. A miałem to i u siebie, oj, miałem...] Te dwa ostatnie sposoby sprawdziłem u siebie, mając na początku wręcz zaczątki KOPCÓW mrówek rudnic, dużych, aktywnych, kąśliwych. Po wieloletnim domieszkiwaniu kompostem naszych piasków małe mrówki same odeszły. Są tylko pod ścieżkami z płyt. */ Rudnic kopiec przenieśliśmy [CHYŻO!!!], z płytką ziemią wokół, podbierając wartko i rychło szpadlem [z DŁUGIM trzonkiem :))) ] w wiadrze do niedalekiego lasu. One - nie wróciły. My - szybko! Nie radzę też do końca wyniszczać mszyc w ogródku - to kanalizuje też dietę mrówek. Inaczej zaczną dobierać się do np. truskawek na krzaczkach. Głód je pcha nawet do salaterki z truskawkami na stoliku ogrodowym nieopatrznie pozostawionej... Trzeba: - szybko słodkie owoce z krzewów, krzewinek i drzew zbierać; - zniechęcać mrówy też ustną perswazją, bez perwersji ortograficznych, bo to rasę Giga Mrówek, z okolic miasta Irena, zwabić może. Powodzenia. Chemię - odradzam. d. --- {Ireno_zu}. Dar61 doradza. Stara się. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Jak pozbyć się małych mrowisk? 30.06.09, 10:47 Kupić trutkę (chyba się nazywa Pokon) i wysypać trochę koło mrowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jak pozbyć się małych mrowisk? 30.06.09, 11:18 Sama się wysyp. A pokon to nawóz. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ech, chemicy zabójcy 30.06.09, 13:15 'Pokon' to, poniekąd, producent, {Yomo}. Producent czegokolwiek dla ogródkowiczów. Może i nawet mrówkotoksyny produkują - wszak pieniądz to nie omlet. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Ech, chemicy zabójcy 30.06.09, 15:00 Wiem, niemniej znany chyba przede wszystkim z nawozów. Nie będę się kłócić, niech produkuje co chce, grunt, żeby mądrze używać. Ładna sentencja :) Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Jak pozbyć się małych mrowisk? 30.06.09, 20:02 Nie napisałam, że on się na pewno nazywa Pokon. Nie napisałam tez niczego obraźliwego w Twoim kierunku, więc jeżeli nie masz nic sensownego do powiedzenia, nie odpowiadaj na moje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jak pozbyć się małych mrowisk? 30.06.09, 20:23 Ależ moja droga, czemuż się obrażasz za propozycję wysypania, skoro sama propagujesz wysypanie? Myślałam, że uważasz je za coś bardzo dobrego. A sens, cóż... nie dla wszystkich bywa zrozumiały. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
ted222 Re: Jak pozbyć się małych mrowisk? 30.06.09, 11:44 Proszki: Mrówkotox i MrówkoBAIT, opryskiwacz ręczny Mrówka Stop Odpowiedz Link Zgłoś