Gość: VIVE KIELCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 09:43 Ile razy mam powtarzać,że Chorwacja zdobyła złoty medal na igrzyskach w Atenach[!] A tak wgl, to w VIVE KIELCE jest fantastyczne szkolenie młodzieży,wiem, bo tam gram. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maura4 Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Polska... 28.01.10, 10:33 Oj, zalzł chyba nasz trener Stefanowi za skórę. No a mnie przyszło na myśl, czy z reprezentacją innego kraju Bogdan Wenta mógłby tak triumfować ?. Nie wiem, ale stawiałabym, że nie. Bo to chyba musiałaby być ekipa, która śpiewa w tym samym chórze i nie fałszuje, a to wydaje się możliwe tylko z Polakami. Przy czym nie myślę, że fałszowałby nasz trener, bo on na pewno pracowałby z pasją na zwycięstwa, to zawodnicy chyba nie rozumieliby go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Pols IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.10, 10:53 a dlaczego Niemiec Niemcowi zalazl za skore,wyjasni prosze Polko. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Pols 28.01.10, 11:19 Z zawistnikami i neptekami nie gadam. Jak zrobisz tyle dla Polski i Polaków co Wenta, to się zgłoś na pogaduchy. Poza tym dotykasz mnie osobiście, bo mam w rodzinie kilka osób z podwójnym obywatelstwem i daję głowę , że nie są gorszymi, a być może nawet lepszymi Polakami niż ty i pozostali " prawdziwi Polacy ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Pols IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.10, 12:48 a coz sie tak rzucasz jak karp wyjety z wody,proste pytanie zadalem o tej skorze a ty mi tu z historyczno- rodzinnymi dyrdymalkami. Nieladnie! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Pols 28.01.10, 14:42 Normalnie, to bym cię olała, ale mam dziś czas i pomyślałam, że zrobię dobry uczynek, jeżeli ci coś wytłumaczę. Twoje pytanie jest niegrzeczne, delikatnie mówiąc i z tezą, że Polak z podwójnym obywatelstwem jest gorszy. Gdybyś nie chciał być niemiły, to sformułowałbyś je inaczej. Kiedy ktoś mówi ci, że uraziłeś jego uczucia, to przyjmij to do wiadomości, a nie bądź zły, że człowiek czuje, tak jak czuje. Z uczuciami się nie dyskutuje. Je się ma. Zawsze warto przeprosić, jeżeli zrobiło sie komuś przykrość i wszystko jedno czy celowo, czy niechcący. Oczywiście decyzja należy do ciebie. Mnie wyszkolili tak w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal maura4, nie zniżaj się do "dyskusji" IP: 95.108.12.* 28.01.10, 19:21 z takimi typami. Przecież widzisz po idiotycznej treści (i po domenie), że to nie żaden polski "patriota", tylko dojczszlezjer albo inny emigrant-neofita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: maura4, co z ta"skora" IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.10, 09:01 acha,jeszcze jeden delikatny "patriota",chamski na dokladke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x obywatelstwo Wenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 12:04 mam jedno pytanie tylko. i to z ciekawości a nie zeby byc wredną. czy Wenta ma nadal tylko niemieckie obywatelstwo? czy ma podwójne? czy wrócił do polskiego? bo ostatnio zdałam sobie sprawę, ze nie wiem jak to jest. pzdr i dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: obywatelstwo Wenty 28.01.10, 14:49 Wiem na pewno, że cała rodzina Wentów odzyskała polskie obywatelstwo i to już dosyć dawno. Co do niemieckiego nie wiem, ale przypuszczam, że mają podwójne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: obywatelstwo Wenty IP: *.cbm.pan.pl 28.01.10, 18:12 Nie wiem czy sie orientujecie ale w prawie polskim nie ma czegos takiego jak zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa. Mozna sobie przyjac inne ale polskie tak czy siak zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wildcatApollo Re: obywatelstwo Wenty IP: *.pool.mediaWays.net 28.01.10, 18:22 Oczywiscie ze mozna sie zrzec polskiego obywatelstwa. Nawet nie tak dawno byla sprawa Cejrowskiego, ktory przebakiwal o takiej mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista nie masz racji, lisa - polskiego ... IP: *.range86-132.btcentralplus.com 28.01.10, 18:24 ... obywatelstwa mozna sie jak najbardziej zrzec! Troche to trwa/kosztuje, ale wierz mi - MOZNA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: obywatelstwo Wenty IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.10, 18:27 Nie masz racji, mozesz sie zrzec polskiego obywatelstwa: "Zgodnie z art. 13 ustawy z dnia 15.02.1962 r. o obywatelstwie polskim, zrzeczenie się obywatelstwa polskiego może nastąpić wyłącznie za zgodą Prezydenta RP. Szczegółowy tryb postępowania w sprawach o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego reguluje Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 14 marca 2000 r. opublikowane w Dz. U. Nr 18 poz. 231 z dnia 20.03.2000 roku. Przepisy rozporządzenia obowiązują od 4 kwietnia 2000 roku. Występując o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego należy złożyć stosowny wniosek i wymagane dokumenty. Wniosek może złożyć osoba pełnoletnia, która ukończyła 18 lat i posiada zdolność do czynności prawnych. Należy podkreślić, że zgodnie z wymienioną ustawą dziecko rodziców, z których przynajmniej jedno jest obywatelem polskim, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, niezależnie od miejsca urodzenia. W związku z powyższym, jeżeli wniosek o zrzeczenie się obywatelstwa jednego z rodziców obejmuje małoletnie dzieci wymagane jest oświadczenie drugiego rodzica - obywatela polskiego, o wyrażeniu zgody na zrzeczenie się obywatelstwa dziecka. Oświadczenie winno być złożone przed (konsulem lub wojewodą). W przypadku, gdy porozumienie się rodziców w tej kwestii napotyka na trudne do przezwyciężenia przeszkody, konieczne jest orzeczenie sądu polskiego. Dzieci w wieku 16-18 lat (posiadające ograniczoną zdolność do czynności prawnych), muszą dodatkowo wyrazić pisemną zgodę na zrzeczenie się obywatelstwa. Utrata obywatelstwa polskiego następuje z dniem podpisania przez Prezydenta RP zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego. Wniosek w sprawie udzielenia zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego powinien być wypełniony wyczerpująco i czytelnie. Do wniosku należy załączyć wszystkie niezbędne dokumenty wymienione na odwrocie niniejszej informacji. Treść dokumentów musi odzwierciedlać stan prawny na dzień złożenia wniosku. Do dokumentów wydanych w języku obcym należy załączyć tłumaczenia na język polski wykonane przez tłumacza przysięgłego. Postanowienia sądów zagranicznych w sprawach rozwodowych, władzy rodzicielskiej i adopcji muszą być uznane przez właściwy sąd polski. Okres rozpatrywania wniosków w sprawie zrzeczenia się obywatelstwa polskiego wynosi ponad 12 miesięcy od daty złożenia kompletu dokumentów. Za czynności urzędowe związane z przyjęciem wniosku w sprawie udzielenia zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego, opłaty konsularne pobierane są z góry przy składaniu dokumentów w wysokości 300 EURO (plus 36 EURO - w przypadku wydania zaświadczenia o przyjęciu dokumentów). Przy wydaniu decyzji Prezydenta RP pobierana jest opłata w wysokości 60 Euro (plus 30 Euro za sporządzenie tłumaczenia dokumentu na język niemiecki. Podstawa prawna : rozporządzenie Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 14.08.2003 w sprawie opłat konsularnych (Dz.U. Nr 156, poz. 1530) Występując o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego należy złożyć następujące dokumenty:" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: obywatelstwo Wenty IP: *.range86-132.btcentralplus.com 28.01.10, 18:21 Obywatelstwo Wenty jest bez znaczenia; o przypuszczalnym konflikcie z czolowym zawodnikiem niemieckim zadecydowal pewnie Wenty charakter. Nie jestem specem od pilki recznej ale wydaje mi sie, iz Kretschmer mial jako zawodnik o wiele wieksze osiagniecia niz Wenta (jako zawodnik). Wenta byl swietnym pilkarzem, ale chyba Niemiec o wiele lepszym (mial wiecej medali ze znaczacych imprez). Wowczas nielatwo sie slucha despotycznego/wybuchowego trenera (a takim Wenta z pewnoscia jest). Problemy na linii 'zawodnik-gwiazdor' a 'trener- przecietniak' sa dosc powszechne (p. nozna gdzie tylko wybitni i uznani trenerzy jak Ferguson/Wenger/Hiddink potrafia sobie 'ustawic' zawodnikow a taki Grant z pewnoscia nie). Wydaje mi sie, iz Wenta zdobyl uznanie jako super-trener dopiero po jakims czasie (i tak jest obecnie - b. slusznie - postrzegany). Gdyby 'Kretschmer-gwiazdor' obecnie zostal zawodnikiem Wenty to siedzialby ...... cicho; jakis czas temu inne byly jednak relacje. Chetnie przeczytam 'historyczny' przypis jakiegos speca bo powyzej sa to tylko moje dywagacje, 'cos-tam-kiedys-zapamietalem'. Tak, ciekawy/rzeczowy przypis zamiast rozwazan o obywatelstwie Wenty..... Odpowiedz Link Zgłoś
staq Wenta jako gracz 28.01.10, 18:49 a czy ktoś wie, na jakiej pozycji grał Wentyl za czasów , gdy był zawodnikiem w Barcelonie, a potem w Niemczech ? Odpowiedz Link Zgłoś
michalcyprian Re: Wenta jako gracz 28.01.10, 19:11 Wg Wikipedii to był rozgrywającym. pl.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Wenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toni535 Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Polska... IP: *.dyn.orange.at 29.01.10, 00:46 Maura 4 dlaczego Ty podejmujesz temat z takim jojo,prawdopodobnie on jest z "Blizniakow".A Ty Marek (prosze).Swojego czasu nie poswiecaj jakiemus jojo,bo twoj czas ,podejrzewam jest dosc cenny i nie warto go marnotrawic dla jakichs-takich pismakow.Jestem przekonany ze p.Bogdan Wenta sti w pierwszym rzedzie wybitnych POLAKOW/Polskosc to On ma w sercu/,w przeciwienstwie do innych mianujacych sie polakami a w rzeczywistosci to sa zwykle s---ci."Przecierz to widac,slychac,i czuc". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Pols IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.10, 08:59 Jasny gwint"Polskosc to on ma w sercu",,, Skad sie biora takie odjazdy ulanskie ?"Kun" polski byl krotko ministrem,przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toni535 Gwiazda piłki ręcznej Stefan Kretschmar: Polska... IP: *.dyn.orange.at 29.01.10, 00:53 Odpowiedz Link Zgłoś