Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ...

• ladyroot Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... 02.03.11, 09:05
        Jako osoba chora na astmę nie mam żadnych szans dostać się do jakiegokolwiek profesjonalnego klubu sportowego - takie odrzucają wnioski już na wstępie.
        Po zażyciu leków moja wydajność wzrasta o połowę - kiedy idę na poranną przebieżkę bez leków, po 2 km nie jestem w stanie oddychać i doczłapuję się do domu. Po zażyciu wziewnego sterydu - po 5km czuję się świetnie i mogę spokojnie zrobić drugą pętlę. Tylko, że tych wziewów musiałabym brać kilka co jakiś czas, podczas biegu.
        Nie wierzę, że wyczynowy sportowiec, który ma faktycznie astmę, startuje w wyścigach i wygrywa. To jedna wielka ściema.
        • Gość: Watpiacy Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.tvk.torun.pl 02.03.11, 13:41
          mam astmatyka w rodzinie.
          Tak wiem - sa rozne postacie astmy,ale wiem jedno. Nawet po zazyciu lekow o sporcie moze pomarzyc bo jest zbyt "zmeczony" choroba.

Te leki na astme to po prostu oficjalny DOPING.
      • Gość: fajny.liroj babo-chłop z Norwegii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:20
        jak ta menda Bjoergen jest chora to niech zakończy karierę.Jeszcze przez rok ukrywała jakie to lekarstwo-paranoja.narkoman ukrywa,że ćpa-prawda?
      • Gość: Parol Wszyscy wiedzą ze to doping i pomaga o 30% IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.11, 09:22
        to oszustwo!!!
      • Gość: Pento Przegrała godnie z koksiarą !!!! IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.11, 09:23
        Skandal ze FIS na to pozwala !!!
        • Gość: Robert Re: Przegrała godnie z koksiarą !!!! IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 09:46
          Tak kłotliwej baby jak Justyna to jeszce nie widziałem,zadnej godnosci w jej zachowaniu.
          • Gość: gość Re: Przegrała godnie z koksiarą !!!! IP: *.lukman.pl 02.03.11, 15:16
            Robert dla ciebie godność to niczego nie widzieć,nie słyszeć i płakać.Jak ma się rację ,to trzeba walczyć,bo wygląda na to,że ma.A nawet powiedziałbym więcej i to obiektywnie,trzeba dać sportowcom godność.I tym zdrowym i tym chorym.Demoralizowanie ich to najgorsze co może być.Ja widziałem ,jak z godnoscią nie raz przekraczała metę.Jak chciano jej odebrać medal i nie raz widziałem jakie miała przeprawy ze swoim związkiem.Ma paść na trasie ,aż sie wszyscy obudzą.To już sie robi nieetyczne,pomijając wszystko inne.
      • szymek_50 Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... 02.03.11, 09:30
        Powinna dostać, bo się dusi.
      • Gość: andrzejwiniarski Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:37
        Dzisiaj w GW jest na ostatniej stronie wywiad z drem Krzywańskim, chyba członkiem komisji lekarskiej w jakichś tam ważnych gremiach władz sportowych. Ów pan doktor daje do zrozumienia swoją niechęć do Justyny i wręcz akceptuje metody leczenia astmy w czołówce
        biegaczek narciarskich. Tylko jakoś nie umie wytłumaczyć skąd teraz tyle ich sie namnożyło
        i dlaczego co roku ich ilość zwiększa się lawinowo. Po prostu - przytakuje większości norweskiej w stosownych komisjach, olewając czystość idei sportu. Czy to normalne, że ścisła czołówka światowych biegaczek, w tym cała sztafeta norweska to dziewczyny chore na astmę?! Logika i rozum tu nie obowiązują?!

Podobnie Pan Tajner - Prezes PZN. On niby wprost Justyny nie kopie ale jakoś w jego
        wypowiedziach doszukuję się takiej lekkiej dezaprobaty dla jej wypowiedzi. Znamienna
        była wymowa krytyki Maciuszek, która skarżyła się na błędy w treningach i za te błedy
        obwiniała metody trenera polskich biegaczek - chyba nazywa się Cempa. A doskonale pamiętam jak ów Cempa - rok temu - jako pierwszy krytykował wypowiedzi Justyny o
        astmie a w tym roku jako pierwszy pochwalał decyzje o jej dyskwalifikacjach!

Ludzie! Gdzie my żyjemy! Kto ma wspomagać Justynę jak nie jej rodacy! Posłużcie
        sie tylko rozumem i logiką! Mamy ją tylko jedną!

• Gość: adam Justyna siedź cicho, masz trochę na sumieniu IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 09:47
          Pomagać Justynie to nie znaczy naciągać fakty tak żeby było dla niej wygodnie, doping to doping (sprawa Justyny 2006) a wspomaganie w leczeniu (Bjoergen) to inna sprawa. Norweżka postepuje zgodnie z przepisami a Justyna zażywała środek niedozwolony - takie są fakty.
          • Gość: Kinia Re: Justyna siedź cicho, masz trochę na sumieniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:55
            2005.
            Dwuletnią karencję skrócono do półrocznej.
          • Gość: wspomaganie Re: Justyna siedź cicho, masz trochę na sumieniu IP: *.zabpan.lodz.pl 02.03.11, 10:11
            Wiesz cały problem w tym, że to "wspomaganie w leczeniu" jest chyba usankcjonowanym przez FIS dopingiem. Zajmuje się zawodowo farmakologią i z ciekawości zajrzałem do bazy danych literaturowych, żeby znaleźć prace naukowe na które powołują się działacze i lekarze FIS sankcjonując takie legalne wspomaganie. Słaba i dosyć naciągana jest ta nauka, która za tymi decyzjami stoi. KIlka prac, które polegały na tym, że zdrowym sportowcom podawano zalecane dawki wziewnych leków przeciwastmatycznych i potem badano ich osiągi i parametry oddechowe. Konkluzja była tego typu. Wprawdzie te leki zmieniają pewne parametry okreslajace funkcje oddechową płuc, ale nie zwiększają wydolności w sposób, który wpłynie na wynik sportowy. Strasznie to naciągane. Bo na przykład nie wiesz jakie dawki dostaje Bjoergen. Trudno to skontrolować chyba , że wierzysz na słowo jej lekarzowi i trenerowi. Po drugie przyjęcie, że tylko jeden mierzony parametr ma znaczenie dla wydolności oddechowej przy ekstremalnym wysiłku troche mało mnie przekonuje. Po trzecie czym innym jest bieg treningowy na potrzeby prowadzonych przez naukowców badań, a czym innym jednak jest walka o mistrzostwo świata. Bjoergen wygrwywa z Kowalczyk o sekundy. Wątpie, żeby taka różnica została przez te badania wychwycona. Po trzecie autorami niektórych z tych badań są Norwedzy z Instytutu Medycyny Sportowej. Ja nie mam żadnych podstaw, żeby podważać rzetelność zawodową moich kolegów po fachu, ale troche mi się jednak nie podoba, że akurat oni dostarczają podstaw naukowych norweskim działaczom FIS, którzy podejmują decyzje pomagającą wygrywać norweskiej sportsmence.
            • Gość: Toni Re: Justyna siedź cicho, masz trochę na sumieniu IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 02.03.11, 10:39
              Srodki wziewne paralizuja miesniowke oskrzeli i ustawiaja oskrzela w pelnym otwarciu, co nigdy nie wystapi u zdrowego czlowieka, ktorego oskrzela az tak szeroko nie otworza sie same. Norwedzy maja kompleks narciarski, uprawiaja narciarstwo masowo i sa dumni, ze u nich powstalo. Psychicznie nie sa w stanie zniesc sytuacji, ze w "ich" swietej dyscyplinie ktos moze byc lepszy. Dopuki FIS bedzie zdominowany przez Norwegow to nic na pewno sie nie zmieni.
              Justyna moze poprawic swoj hematokryt treningiem wysokosciowym, lekarstwami nie warto, szkoda zdrowia.
          • Gość: katar Re: Justyna siedź cicho, masz trochę na sumieniu IP: *.Red-83-46-244.dynamicIP.rima-tde.net 02.03.11, 11:32
            Ale ty to cep jednak jestes.
            Jak sie stworzylo wadliwy przepis zeby cynicznie moc z niego korzystac to jest ok?
            Co wladza powiedziala to swiete.
          • Gość: adam kartofel Re: ...kolejny kartofel nie umiejący korzystać IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 11:55
            z googla.
        • tacx Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk 02.03.11, 10:40
          > Dzisiaj w GW jest na ostatniej stronie wywiad z drem Krzywańskim, chyba członki
          > em komisji lekarskiej w jakichś tam ważnych gremiach władz sportowych. Ów pan d
          > oktor daje do zrozumienia swoją niechęć do Justyny i wręcz akceptuje metody lec
          > zenia astmy w czołówce
          > biegaczek narciarskich. Tylko jakoś nie umie wytłumaczyć skąd teraz tyle ich si
          > e namnożyło
          > i dlaczego co roku ich ilość zwiększa się lawinowo.

pytanie się lekarza sportowego o to czy podważa wyniki badań swoich zwierzchników to jak pytanie się egzaminatora prawa jazdy o to czy sposób egzaminowania kierowców jest w tym kraju sensowny i nie pozbawiony wad. mam zgadywac co odpowie człowiek który z tego żyje?
          Nie tak dalej jak wczoraj człowiek w ogóle nie zwiazany z medycyną sportową -prof Roszkowski stwierdził że leki na astmę oprócz rozszerzania oskrzeli poprawiają jeszcze pojemność płuc. Stwierdził że astmatyk już na starcie ma maksymalnie rozszerzone oskrzela i płuca a zdrowy sportowiec dopiero w trakcie biegu nabiera pełnej sprawnosci. W dodatku jak stwierdził test na to czy ktoś m astmę czy jej nie ma można łatwo zafałszowac w sposób niewykrywalny. Więc jeśłi mam wierzyć komuś to wierzę profesorowi - krajowemu specjaliscie w zakresie pulmonologii a nie panu krzywańskiemu który pracuje w komisjach okołosportowych.
          pan krzywański biegał kiedys na nartach w obletosci takiej jakiej robi to kowalczyk z bjoergen i czy wie jak wpływają leki antyastmatyczne na proces regeneracji potreningowej? nie wie bo chyba nawet takich badan nie prowadziło sie bo jak widze problemu nikt nie widzi. jełsi problemu nie ma to czemu dalej salbutamol jest na liście WADA. Clenbuterol też? Pozwolić wszystkim na stosowanie dwek leczniczych jak to takie nieszkodliwe.
      • Gość: szymon1969 Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: 195.205.21.* 02.03.11, 09:42
        Pani Justyno,jestem szczęśliwy ,że Pani JEST ...............................www.youtube.com/watch?v=DtXBxzXNpsw
      • Gość: NIEMOGE JUZ Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: *.cmkp.edu.pl 02.03.11, 09:44
        Skończcie z tym jęczeniem. Zawsze jak Kowalczyk przegra to winni są inni - złe Norweżki bo biegły zespołowo, Longa bo Bjoergen łatwiej się biegło. Sędziowie stronniczy. Leki na Astmę itd. Prawdziwa Mistrzyni powinna umieć także przegrywać. Panie Wierietielny , Pani Kowalczyk przestańcie narzekać. Do roboty i biegać, a nie szukać dziury w całym.
        • Gość: walnijmysedopinga Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.e-wro.net.pl 02.03.11, 11:00
          po cholere biegać i trenować przez cały rok . Panie Wierietielny dobiegnijcie tylko do norweskich laboratoriów medycyny sportowej. A ty co już "Nie możesz" biegnij za nimi ..... tam też ci pomogą.
      • Gość: mark Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 09:45
        Tak nie może być...nasze władze narciarskie powinny się porozumieć z innymi związkami i złożyć oficjalny protest.....!!! Marit przejdzie z wygranymi do historii ale obok nazwiska powinny być przypiski-przy użyciu środka......(jaki stosuje)
        Brawo Justyna ,,Ty jesteś ZŁOTA!!!!
      • Gość: whisper7 Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:47
        Wygląda na to że to sport dla koksiarzy, zresztą jak chory bardzo człowiek może wygrywać tak morderczy wyścig ?
      • Gość: Eugenia Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:49
        Panie Wierietielny a były podopieczny P. Sikora to nie astmatyk przestańcie walić głupoty bo to sie robi niesmaczne
      • Gość: poler Wieretelny mąci IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 09:55
        Ta akcja z nagonką na norweżkę to sprężyna Wieretelnego, facet może trenerem jest dobrym ale kasa mu przesłania jasnośc myślenia. Chce jak najwięcej wydoić z "Justyny" (traktuje ją jak dojną krowę). Justyna zdobyła złoto olimpijskie i jest ustawiona do końca życia a temu panu druga tak zdolna biegaczka się nie trafi.
        • Gość: jacek226315 Re: Wieretelny mąci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:05
          Boze w jakim kraju przyszlo mi mieszkac? Ciekawym czy Norwegowie krytykuja Bjoergern ,a takich jak ona maja na kopy,Polacy mamy jedna Kowalczyk a po niej dlugo nic. No ale tacy jestesmy,wstyd. Mieszkajac w USA zastanawialem sie czemu zlepek ludzi z calego swiata moze ze soba wspolzyc,a my jeden narod sasiada by utopil
          • Gość: mark Re: Wieretelny mąci IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 10:55
            nie rozumiesz? bo Polak zawsze walczył o swoją godność,o prawdę!!!
      • Gość: xyz Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: 213.25.162.* 02.03.11, 10:03
        Nie wiem ale jeżeli ktoś jest chory to powinien występować na imprezach dla ludzi z jakimiś schorzeniami, np. paraolimpiady. Tylu ich jest i nie potrafią sobie z tym poradzić. Przecież Marit przyznała, że dopóki nie zaczęła przyjmować ,,dopalacza,, to nie liczyła się w stawce. Dopiero gdy zaczęła go zażywać to jej wydolność płuc zwiększyła się o 20%.
        Marit przyznaje w prost co zażywa i jakie daje to efekty a inni nie potrafią sobie z tym poradzić!

• Gość: mirek Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:04
        Nie tylko brała sterydy ale przekupioła Longę żeby posłużyła za zająca. Longa dała się dogonić zaraz po starcie po czym do końca biegła z Norweżką jak równy z równym. Przecież to jest dopiero przekręt.
      • Gość: cristofher Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: 109.52.222.* 02.03.11, 10:08

Wielka klase sportowca poznaje sie nie tylko po stylu w jakim wygrywa,ale tez po zachowaniu,gdy znajdzie sie ktos lepszy...
        Oskarzenia o doping to ciosy ponizej pasa (kwestia dopingu zajmuja sie odpowiednie instytucji)
        Nie wiem dlaczego przez wielu srebrne medale odbierane sa jako porazka,przeciez to wielki sukces Justyny!
        Trener wie,ze Justyna moze biegac jeszcze lepiej i napewno sposobem na to nie jest doping...
        Wielkie grarulacje i....wiecej pokory.
        • Gość: walnijmysedopinga Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.e-wro.net.pl 02.03.11, 11:08
          > Oskarzenia o doping to ciosy ponizej pasa (kwestia dopingu zajmuja sie odpowied
          > nie instytucji)

OBIEKTYWNE NORWESKIE INSTYTUCJE bym tu dodał :))) ........a w polskiej piłce są niezawisłe trójki sędziowskie uczciwe na wskroś
      • Gość: zawodnik Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:09
        Witam,
        Dla tych wszystkich którzy stawiają w jednym szeregu Justyne za dyskwalifikację z Bjioergen to nie to samo. Justyna stosowała dexamethason a to lek przeciwzapalny (kontuzja achillesa) i ma działanie raczej odwrotnie niż pomocne w sukcesach. Kto brał to wie jak się fatalnie czlowiek czuje po tym leku. O wyczynach "chorych" nie chce mówić bo to skandaliczne co teraz można robić. Dla tych ktorzy mowią że nie ma znaczenia zażywanie niedozwolonch środków bo sie jest "chorym" to proszę sobie porównac choćby sytuacje w pracy dla przykładu jak szef klepie po ramieniu osobę o mniejszych możliwosciach, daje podywyzke, wyciaga zaleglosci od osoby która sama swoja pracą i umiejetnościami dochodzi do celu.
        • maz-48 Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk 02.03.11, 11:10
          "Justyna stosowała dexamethason a to lek przeciwzapalny (kontuzja achillesa) i ma działanie raczej odwrotnie niż pomocne w sukcesach. Kto brał to wie jak się fatalnie czlowiek czuje po tym leku."

Jeśli jest, tak jak piszesz, to dlaczego ten lek (dexhametason) jest również na liście środków zakazanych przez WADA?
          To takie samo wytłumaczenie, jak z lekami na astmę. Wielu tutaj pyta, dlaczego symbicort jest na liście zakazanych, jeśli nie daje przewagi...
          • Gość: jacek226315 Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 11:36
            wyluszcze ci maz-48 jak chlop krowie na miedzy moze zrozumiesz. Jesli lek ktory bierze Bjoergen nic nie daje zdrowym to dlaczego jest zakazany.No dlaczego?
          • Gość: do wymaza wymaz, ale ty wiesz jak to z tą "dyskwalifikacją" IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 11:59
            Justyny było - to czemu ciągle podnosisz ten temat, złamasie?

już z tuzin osób ci to wyjaśniało, palancie.
      • Gość: kotek Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.sn.pl 02.03.11, 10:11
        A maże poprostu trzeba czasami umieć przegrać,o ile 2 mioejsce to porażka.Jakoś nie było takiej awantury w mediach przy sukcesach naszych astmatyków (np.genialny chodziarz,pływacy)
      • icek20 Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... 02.03.11, 10:11
        Kowalczyk byla na dwa lata odsunieta od zawodow za faszerowanie sie.
        Prawda jest taka ze nie umie przegrywac ani wygrywac na swoim poziomie-poczytajcie sobie prase zagraniczna to sie zdziwicie co o waszej kowalczyk pisza-zadymiarze jestescie jak zwykle-moze powstanie jakies wywolacie?
        • Gość: spike Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.grupalotos.pl 02.03.11, 10:32
          Radziłbym poczytać nieco o dyskwalifikacji Kowalczyk z przed sześciu lat. Mogłoby to pomóc w prawidłowej ocenie sytuacji.
          A tak na marginesie, jeżeli ktoś nie szanuje sportowców występujących w barwach swojego kraju zasługuje jedynie na miano palanta... Żyłem w różnych krajach i nigdzie nie widziałem takiej zawiści jak u nas. Jak czasami przeczytam komentarze internautów wypowiadających się na temat Kowalczyk, Kubicy czy Małysza to po prostu chce się rzygać.
        • Gość: przemo Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.ip.amg.net.pl 02.03.11, 10:38
          @icek20 debil z ciebie
        • Gość: walnijmysedopinga Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.e-wro.net.pl 02.03.11, 11:13
          Nie, pajacu!!! Wszyscy polscy kibice zaczną wpieprzać koksy, znajdziemy ci i przetrzepiemy ci futro. I to na Dopingu. Może uda ci się wyczuć różnice.
        • Gość: arek Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 21:33
          kolego icku . Ty jesteś na -"nie" i nic na to nie możemy zrobić. Justyna była w czasach juniorskich ukarana za uzycie antybiotyku z zakazaną substancją podczas zapalenia oskrzeli czy płuc , alekarz prowadzący zapomniał tego zglosić do władz antydopingowych . i to wszystko.
      • Gość: Gość I to jest piękne IP: *.axelspringer.pl 02.03.11, 10:15
        Dla mnie Justyna Kowalczyk jest mistrzynią świata!!! To heroizm - walczyć z przeciwnikami, z którymi nie da się wygrać, bo są na lekkim dopingu i wygrywać! Niech nic się nie zmienia, w moich oczach Justyna jest wiej warta niż cała ta czwórka.
      • Gość: bf Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 10:40
        Widzicie krzykacze, opluwający Norweżkę? Wychodzi szydło z worka - Justyna nie walczy z dopingiem, tylko o (legalny) doping dla siebie. Załosna klępa
        • Gość: walnijmysedopinga Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.e-wro.net.pl 02.03.11, 11:20
          Skoro "czysta Norweżka" pluje na ciężki trening i uczciwą rywalizację Justyny to nie widzę w tym nic złego. Po tylu latach walki z wiatrakami. Tylko świnia nie zmienia zdania podobno.
      • Gość: Midzu Justyna stosowała doping IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 10:41
        Justyna była skazana za doping w 2005 roku, trenerem jej był Wierietielny, także na tą dwójkę trzeba uważać i polecam szczególną uwagę, gdyż ciągnie wilka do lasu. Pewnie znowu chciała by się czymś przyszprycować.
        • Gość: krowa Re: Justyna stosowała doping IP: *.aster.pl 02.03.11, 11:06
          Podobno na trasie w Holmenkollen slychac bylo strzaly...
        • Gość: kolejny głąb Re: bzdura (wujek google po ręką) IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 12:00
          wyjmij rękę z nocnika i użyj właściwie, to się dowiesz jak było.
      • robert_ru Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... 02.03.11, 10:58
        Już haftować się chce od tej śmiesznej gadki. Nie potrafimy przegrywac, a góralka Kowalczyk to już kompletnie nie potrafi się opanować. Pani Justyno niech Pani żre sterydy, na pewno coś Pani dolega i niech Pani nie zasłania się tym, że rywalka ma astmę i dlatego wiecznie jest od Pani lepsza. Inne tez jedzą leki i są gorsze, więce widać sama astma nie gwarantuje medali. Po prostu pech chciał, że we dwie pojawiłyście sie na torze, bardzo dobre i bardzo ambitne biegaczki. Ale trochę dystansu do tego by sie przydało, za kilka lat rywalizacja minie, a złość wylana zostanie, nie dziwię się, że w Norwegii Pani nie lubą, ja już też coraz mniej Pani kibicuję.
        • Gość: rilfan Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.e-wro.net.pl 02.03.11, 11:24
          haftuj wiec sobie razem z nową KoKS MIstrzynią Marit !!!
      • Gość: do boju anton! a wyslac tam natychmiast macierewicza z fatygom... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 11:18
        ...on zdemaskuje tych brzydkich norwegow, wrogow 'narodu wybranego'.
      • bengt33 Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórki ... 02.03.11, 11:24
        Pani Justyna to Pani magister po Akademii Wychowania FIzycznego. O ile dobrze pamietam na tej uczelni sa zajecia z anatomii, fizjologii itp.
        Ja " jade" na tym samym preparacie co Norwezka. Jakos nie powieksza moich pecherzykow plucnych, rorzesza o 17% moje drogi oddechowe (oskrzela- rury). Jezdze po swiecie i nigdy i nikt na granicy nie zakwestionowal mojego "koksu". W Skandynawii uzywamy inhalatory proszkowe, tzn ze jeden oddech - jedna porcja. I najwazniejsze tego rodzaju preparat zaczyna dzialac okolo po m-cu. DZIALA TYLKO I WYLACZNIE NA OSKRZELA.
        • Gość: rilfan Re: Narciarskie MŚ. Kowalczyk: Z pierwszej czwórk IP: *.e-wro.net.pl 02.03.11, 11:28
          mam nadzieję że nie jesteś z polski Debilu ...brzmisz jak norweg
      • orion57 Amundsen zapadłby się pod ziemię ze wstydu 02.03.11, 11:26
        Nie dziwie się,że Justyna się wkurza. Wyobraźcie sobie,że pracując w firmie macie za konkurenta człowieka, który wspomaga się dopingiem, dopalaczami. On może 12 godzin na dzień pracować na pełnym biegu, sobota, niedziela. A Wy bez dopalaczy po 8 godzinach padacie. Można z nim konkurować- można ale jak długo i ile stracimy sił. I najważniejsze, kogo pierwszego szef wywali z pracy?

Justyna jesteś wielka i miej soje zdanie, czas i historia(niestety) przyzna Tobie raję. Dla mnie wszyscy sportowcy, którzy biorą leki na astmę to oszuści. FIS dopuszczając do takich numerów jest najbardziej niewiarygodną instytucją. Ciekawe ilu spośród członków FIS to Norwegowie?

Bez sterydów Bjoegen była o klasę gorszą zawodniczką niż obecnie. Przypomnę, że zdrowa Marit Bjoegen wygrała jeden raz małą kryształowa kulę na dystansach - poza tym nigdy nie była nawet w pierwszej trójce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka