falco2009 "Pomyślałam, że Bjoergen to mężczyzna" 02.03.11, 19:40 Legendarna rosyjska narciarka Jelena Wielbe powiedziała norweskim mediom, że Justyna Kowalczyk w poniedziałkowym biegu na 10 kilometrów techniką klasyczną mistrzostw świata w Oslo była lepsza od zwyciężczyni Marit Bjoergen. Przyznała ona także, że Norweżka ma wspaniałe warunki fizyczne: - Kiedy niedawno widziałam jej zdjęcie, pomyślałam że to mężczyzna. Rozmawialiśmy wczoraj z autorytetem antydopingu prof. Wernerem Franke. Powiedział, że "użycie leków przeciwastmatycznych w sporcie to jawny doping i wszyscy o tym świetnie wiedzą. Leki jak np. salbutamol przynoszą wielką ulgę astmatykom, ale także - o czym świetnie od 20 lat wiadomo - mają swoje działania uboczne. Jednym z nich jest zwiększenie stosunku tkanki mięśniowej do tluszczowej. To ironia losu, że dobre leki sportowcy wykorzystują w niecny sposób. Powinny być dla nich zabronione". A tu link do artykułu o panu Bjoergen www.sport.pl/zimowe/1,112300,9186849,Narciarskie_MS___Pomyslalam__ze_Bjoergen_to_mezczyzna_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: "Pomyślałam, że Bjoergen to mężczyzna" IP: *.c37.178.msk.pl 02.03.11, 20:32 Przyganiał kocioł garnkowi. I to podwójnie. Jak ktoś myśli, ze Rosjanki w latach 90. robiły wyniki na soczkach, to jest... no wiadomo kim jest. Strach się bać na czym robi Justysia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: "Pomyślałam, że Bjoergen to mężczyzna" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 09:02 gdy komuś brak argumentów - to zaczyna wyśmiewać adwersarza . Historia pokarze że Justysia miała rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nj Re: Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebi IP: 64.132.218.* 02.03.11, 19:41 Dokladnie. Pan doktor jest rowniez naiwny, jesli uwaza, ze "nie da sie" manipulowac wynikami testow - zwlaszcza gdy w gre wchodza duze pieniadze (wynagrodzenia, umowy ze sponsorami itp). Jestem bardzo aktywny fizycznie (choc amatorsko) i rowniez mam astme wysilkowa. Wiem, jakiego salbutamol daje "kopa" - z tym, ze ja korzystam z tego "dobrodziejstwa" tylko w naglych wypadkach - gora 2-3 razy w roku. Astma najszybciej daje o sobie znac po dluzszej przerwie w cwiczeniach. Wystarczy nic nie robic przez 2-3 miesiace i sprobowac przebiec lub przejechac na rowerze dluzszy dystans - astma daje wowczas znac o sobie bardzo szybko - zapewniam pana doktora, ze testy na bronchodilatorze wykaza astme. Ot jak mozna latwo wykazac zmniejszona wydolnosc pluc i wykazac ataki astmy. Wg mnie, Kowalczyk poruszyla bardzo ciekawy problem w sporcie... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebi 03.03.11, 00:00 pan Dr Jarosław Krzywański (nie pomijajcie jego nazwiska, niech pozostanie jakiś slad) NIE jest naiwny. To Ty jesteś naiwny sądząc że swoje dziwaczne poglądy i wstyd wystawia beziteresownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nj Re: Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebi IP: *.dyn.optonline.net 03.03.11, 07:50 Prawdopodobnie masz racje... Odpowiedz Link Zgłoś
orion57 Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... 02.03.11, 19:46 W artykule przewija się myśl, dlaczego chcemy zabronić choremu startów, rywalizacji. Bo jest to np. sprzeczne z duchem sportu. Nie chce mi się wyliczać ale można zauważyć,ze przed że Bjoergen przed zażywaniem leku była dobrym zawodnikiem ale rzadko wygrywała. Po upływie lat oraz zastosowaniu leku od 2 lat jest prawie nie pokonana. Duch sportu to jednak dziwny duch, którym jednym pozwala na dopalacze innym nie. Coś mi się wydaje że ten "duch" to osoby a nie idea. Odpowiedz Link Zgłoś
uleksiu Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... 02.03.11, 19:51 Kuriozalne jest to, że dla ślepego oczywistym byłoby coś czego nie dostrzega "wada" czy jak to tam zwą - GROS CZOŁOWYCH ZAWODNIKÓW OSIĄGAJĄCYCH NAJLEPSZE WYNIKI NA ŚWIECE TO WSZELKIEJ MAŚCI DOPINGOWICZE (astmatycy, chorzy na nowotwory etc.) - cudakiem staje się człowiek zdrowy w sporcie dla zawodników zdrowych... chorzy na paraolimpiady i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość krysta Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.4.199.109.static.rdi.pl 02.03.11, 19:53 Przegrywać trzeba umieć . Nie znoszę Justyny Kowalczyk a kiedyś ją naprawdę lubiłam . Spowodowała to ona swym podejściem do sportu ... ech - wielka dama nie do pokonania a jeśli ktoś jednak okaże się lepszy , to należy go błotem obrzucić . Wstyd szanowna Justyno . Odpowiedz Link Zgłoś
grisza.14 Spirometrię da się oszukać... 02.03.11, 19:59 Zapewniam ! Wiedzą o tym lekarze i technicy przeprowadzający te badanie.... To badanie polega na pełnej współpracy pacjenta i...uczciwości.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alladyn Re: Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 20:35 Trzeba umieć przegrywać... Jeśli spotkamy się na ringu i ja w każdej rękawicy będę miał ukryte ołowiane ciężarki "wspomagające" siłę ciosu na tyle wystarczająco, że po pierwszym urwie ci się film, to gdy się ockniesz, uśmiechniesz się i powiesz: No cóż! Trzeba umieć przegrywać? Mózg nie jest jednak twoim ulubionym organem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziemba Re: gość krysta IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 20:55 Ładnie to tak? Przyznajesz, że jej nie lubisz i co? Dlatego ją krytykujesz. Przecież to bardzo niskie. A ta Norweżka to koksiara i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 09:15 prawda w oczy kole - więc najlepiej obrzucać błotem . dobrze że chociaż ( myślę że uczyniłaś to nieświadomie z powodu ograniczenia umysłowego) przyznałaś że twój post powodowany był twoim " nie lubieniem" Justysi . Wyrazy współczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kgmed Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.95.89.145.gl.digi.pl 02.03.11, 19:56 Z całego tego artykułu wynika jedna niepodważalna refleksja.... zawodniczki/zawodnicy w świecie sportu w większości są chorzy i wymagają stosowania leków. Pozostaje to w sprzeczności z medianą populacji, gdzie większość stanowi liczba zdrowych osobników (albo słabo zdiagnozowanych ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.izacom.pl 02.03.11, 20:09 i to jest prawda, biegła jakby na dopingu moje---porady.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
jack3yp Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... 02.03.11, 20:16 Ludzie! Qwa nie macie innych tematów! Nie od dziś wiadomo co rządzi tym światem!( Co i kto!). Jakaś tam Justynka, czy jakaś tam Maritka. A śmiecie polityczne się śmieją i znowu będzie chichot historii !!! Jak tej z meleksami na Malcie czy innym Cyprze? Igrzyska się zaczęły czas na aktorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał kilka spraw IP: 81.210.78.* 02.03.11, 20:17 1. Pani Kowalczyk jest znakomitą sportsmenką 2. Pani Bjoergen jest znakomitą sportsmenką 3. Pani Bjoergen jest obecnie, w świetle obowiązujących przepisów, lepsza niż pani Kowalczyk 4. Nie jest winą pani Bjoergen brzmienie obowiązujących przepisów 5. Zgodnie z argumentacją większości forumowiczów ("chorzy na paraolimpiadę"), pani Kowalczyk została swego czasu słusznie zdyskwalifikowana (leczyła się zakazanymi substancjami, tak jak to obecnie robi pani Bjoergen, tylko że nie miała zgody odpowiednich organów) 6. Jeśli mamy inne zdanie, niż ekspert, z którym przeprowadzono komentowany wywiad, to jeszcze nie oznacza, że ekspert ten jest oszustem i/lub idiotą 7. Liczę na piękną walkę na 30 km pozdrawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizela Re: kilka spraw IP: *.rzeszow.mm.pl 02.03.11, 20:45 Roznica polega na tym ze Kowalczyk wziela lek raz lub kilka dni zeby wyleczyc chora noge a Pani Bjoergen wdycha non stop od 2 lat i widac tego efekty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: kilka spraw IP: 81.210.78.* 02.03.11, 21:34 masz rację, ale z punktu widzenia przepisów tę różnicę ciężko uchwycić (nasz system prawny nie operuje pojęciem zdrowego rozsądku)... jak odróżnić leczenie długotrwałe od doraźnego? Każdy limit czasowy będzie wybitnie uznaniowy i będzie budził sprzeciw. Czy leczenie chorego ścięgna za pomocą niedozwolonych środków np. przez miesiąc to już jest doping, czy jeszcze nie? A warto jeszcze (tak choćby eksperymentalnie) postawić się w sytuacji pani Bjoergen: karierę znakomitej zawodniczki (dwa zwycięstwa w klasyfikacji generalnej PŚ) przerywa choroba. Zawodniczka może chorobę leczyć i w majestacie prawa kontynuować uprawianie wyczynowego sportu. Czy skorzystanie z tej szansy jest nieetyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: kilka spraw IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 22:20 Podstawowa różnica polega na tym, że Kowalczyk koksowała się, została złapana, poniosła karę i zaprzestała tych praktyka, zaś Marit z premedytacją koksuje się non-stop z przyzwoleniem FIS i wszyscy udają, że wszystko jest całkowicie ok i fair play i w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrrwa... Re: Kowalczyk nie koksowała !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 22:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andynos Re: kilka spraw IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.11, 00:56 Ładnie to Waść wypunktowałeś. Dwa pierwsze punkty pominę. 3. Zastanawiam się czy to przepisy mają decydować kto jest lepszy. 4. Bjoergen nie, ci którzy je tworzą tak (głownie Skandynawowie?) 5. Została zdyskwalifikowana, poniosła karę i teraz ma pełne prawo domagania się by inni też zostali ukarani, jeśli nie walczą uczciwie. Poza tym parę osób wyjaśniało jak to było z Kowalczykówną. Karę skrócili jej z 2 lat do 6 miesięcy czyli uznali jej wyjaśnienia, czyż nie? 6. A co jeśli ekspert sam wspomina, że zdrowemu zawodnikowi leki na astmę mogą zwiększyć wydolność o 2-3%? O ile trzeba zwiększyć wydolność zawodnika by na mecie biegu na 10 km przełożyło się to na 4 s? 7. Też na to liczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: kilka spraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.11, 09:32 jedna sprawa michale biergen nie jest wielkim sportowcem bo ŚWIADOMIE ZA SWOJĄ WIEDZĄ I ZGODĄ RYZYKUJĄC ZDROWIE A NAWET ŻYCIE zgodziła się brać te "leki". Wszyscy "wielcy" sportowcy - cwaniacy prędzej czy później wpadają więc mam nadzieję że i ona dołączy do tego grona . co do biegu na 30 km to mam nadzieję że ten doping przegra z uczciwością . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: kilka spraw IP: 149.156.26.* 03.03.11, 11:04 nie rozumiem, czemu piszesz "leki" w cudzysłowie? To SĄ leki, leki dla chorych na astmę, które przyjmują zarówno chorzy sportowcy jak i chorzy nie-sportowcy, pracujący w innych zawodach. Otylia Jędrzejczak, Robert Korzeniowski, Leszek Blanik - bez tych osób w polskim sporcie nie byłoby 9 medal IO i kilkudziesięciu medali innych imprez. Brali (i biorą) leki, które zalecili im lekarze, za zgodą Komisji, i jakoś nikt wtedy z Polaków nie marudził. A teraz Kowalczykowa nie może sobie z Marit poradzić, to wszyscy na Norweżce psy wieszacie. Moralność Kalego, ot co to jest! Wstyd mi za Was/ Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Zimowy kret z AGH 03.03.11, 13:35 Gość portalu: M. napisał(a): > nie rozumiem, czemu piszesz "leki" w cudzysłowie? To SĄ leki, leki dla chorych > na astmę, które przyjmują zarówno chorzy sportowcy jak i chorzy nie-sportowcy, > pracujący w innych zawodach. > Otylia Jędrzejczak, Robert Korzeniowski, Leszek Blanik - bez tych osób w polski > m sporcie nie byłoby 9 medal IO i kilkudziesięciu medali innych imprez. Brali ( > i biorą) leki, które zalecili im lekarze, za zgodą Komisji, i jakoś nikt wtedy > z Polaków nie marudził. A teraz Kowalczykowa nie może sobie z Marit poradzić, t > o wszyscy na Norweżce psy wieszacie. > Moralność Kalego, ot co to jest! Wstyd mi za Was/ Nie osmieszaj sie kolego ,komputerowcu z AGH. Zajmij sie astma gornikow. Dopiero gdy Kowalczyk otworzyla drzwi stajni Augiasza(WADA) caly swiat dowiedzial sie jak czysty jest sport. Podaj mi chocby jeden artykul naukowy prof.Smorawinskiego, na ktorego powoluja sie ignoranci tacy jak ty, ktory uzasadnialby doping Bjoergen i innych krzyzaczek polnocy. O konajacym cyborgu tenisowym Serenie Williams slyszales? Tak moze skonczyc Bjoergen. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 20:20 to jest popaprane. osoby chore mają swoje zawody i niech tam startują. tez beda zdobywac medale. kazde odstepstwo od zasady jest zaproszeniem do balaganu. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet70 Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... 02.03.11, 20:22 to niech nie biega... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Fanatycy Justyny z pianą na ustach nie uznawają IP: *.centertel.pl 02.03.11, 20:27 żadnych autorytetów medycznych.Kiedy Justyna wygrywała to wszystko było cacy.Nikomu nie przeszkadzała astma.Teraz podnoszą larum nie mając racji.Polskie piekiełko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar85 Wszystkiego najlepszego pani Justyno... IP: *.bb.sky.com 02.03.11, 20:32 ...astmy życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adso Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.03.11, 20:33 jakis czas temu z "gazety" dowiedziałem się, ze lek, który stosuje Bjoergen, w żaden sposób nie poprawia funkcjonowania zdrowego człowieka, pomaga jedynie atmatykom... pytam zatem: dlaczego tego samego leku nie może stosować Justna...skoro pomaga tylko atmatymom a zdrowym nie pomaga, to aki problem zeby Justyna tez brała ? Odpowiedz Link Zgłoś
arceli Jedno zdanie dla Pana Doktora 02.03.11, 20:37 Ben Johnson bez leku nie przebiegłby 100m w czasie 9,86 sek. w 1988. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr n.med. Re: Jedno zdanie dla Pana Doktora IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 20:49 Tłumaczenie naszego doktorka, kwestionujące opinie uznanych autorytetów medycznych uważan za dziwne. Skoro tzw. długodziałajace leki antyastmatyczne nie są dopingiem, nie poprawiają wydolności organizmu, to dlaczego są zabronione dla "zdrowych". Doktorek tłumaczy się, zę te leki mogą szkodzić. Czyżby zdrowym bardziej szkodziły niż "astmatykom"? Dla mnie przypadek MB to jawny doping za przyzwoleniem odpowiednich władz i próba usprawiedliwienie tego, zwłaszcza przez lekarza jest po prostu nieuczciwa, nieetyczna, nie licująca z godnością lekarza. Uczciwiej by było, aby "asmatycy" mieli swoje paramistrzostwa, swoje paraolimpiady itp, a zdrowi swoje. To samo powinno dotyczyć rozdzielenia zawodów lekkoatletycznych dla białych i dla czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: === Re: Jedno zdanie dla Pana Doktora IP: 83.143.143.* 02.03.11, 21:16 Ja tez zaczynam się skłaniać do takiej opinii, skoro większość zawodniczek czołówki stanowią "astmatyczki". Oznacza to, że albo te leki poprawiają wyniki zdrowych sportowców, albo chorym pomagają ponad miarę. Czyli nie wyrównują szans, a dają przewagę chorym i "chorym". Ale dyskutując na ten temat warto patrzeć szerzej niż na sprawę podgrzewanego przez media konfliktu Kowalczyk/Bjoergen. Duża część wybitnych pływaków, kolarzy i lekkoatletów to astmatycy. W tym Korzeniewski i Jędrzejczak. Jeśli to jest pole do nadużyć, to... no właśnie, wyeliminować ze sportu zawodowego WSZYSTKICH astmatyków? A opinie lekarza z tego wywiadu.... No cóż, wydają się logiczne ale jest tu tak duże pole do manipulacji faktami i półprawdami, że ktos kto reprezentuje interesy jakiegoś lobby może "udowodnić" to co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 20:51 "nie dysponujemy medycznymi dowodami, że formoterol poprawia wydolność u zdrowych sportowców" Moim zdaniem to stwierdzenie dyskwalifikuje tego człowieka z jakiejkolwiek sensownej dyskusji na temat Marit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: === dowody... IP: 83.143.143.* 02.03.11, 22:20 Może nie dysponujemy medycznymi dowodami, ale już mamy statystyczne dowody - prawie wszystkie zawodniczki zajmujące najwyższe lokaty są chore na astmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koksownik Re: ... a procent złotych medalistów pośród IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 22:23 astmatyków jest kilkakrotnie większy niż w grupie zdrowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziemba Legalne koksiarstwo IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 20:52 Z wypowiedzi tego bubka wynika, ze nie ma czystości w sporcie. Ludzie odwracać sie będą od sportu, bo o medalach chcą decydować medycy. Żden medyk nie jest w stanie tak precyzyjnie okreslić, czy lek tylko pomaga przywrócić tzw. "naturalną" predyspozycje czy jednak pomaga ją zwiekszyć. Czasami wystarczy , że pomoże o ten 1 czy 2% i już wypacza wyniki, dlatego sytuacja powinna być klarowna: leków brac nie wolno i koniec. Niestey jest inaczej i jest to pole do manipulacji. Tacy jak ten konował bierze udział w tym sciemnianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd gdzies pan doktor zgubil logike IP: *.acn.waw.pl 02.03.11, 20:56 Całkiem zabronione z tej grupy leków, czyli wymagające specjalnego wyłączenia, pozostały formoterol i terbutalina. Formoterol to najlepszy lek w leczeniu astmy, bo działa od razu i długo. Jest najpopularniejszy. Björgen zażywa preparat, który zawiera między innymi formoterol. a za chwile... Lek zwiększa przepustowość oskrzeli. Skąd wiadomo, że nie rozszerza ich bardziej, niż były rozszerzone przed chorobą? - Jednym z kryteriów udzielenia wyłączenia terapeutycznego jest właśnie to, że lek ma jedynie przywracać naturalną sprawność organizmu, tak jakby był zdrowy. Na podstawie obecnego stanu wiedzy medycznej, badań naukowych, na które WADA rocznie wydaje 5 mln dol., licznych publikacji, nie dysponujemy medycznymi dowodami, że formoterol poprawia wydolność u zdrowych sportowców lub zwiększa ponad normę u chorych. Ten lek leczy astmę. Skoro nie ma roznicy dla zdrowego (bez astmy) to dlaczego jest na liscie zabronionej?! Strasznie mnie to nurtuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: gdzies pan doktor zgubil logike IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 22:24 Nie rozumiem Cię, czego nie rozumiesz... Przecież to proste. Te leki nic nie dają, więc zostały wpisane na listę środków zakazanych, więc normalni nie mogę ich zażywać, ale Marit zażywa, aby zrekompensować różnicę, lekami które nic nie dają, ale pomimo tego te środki nic nie dają, to inni nie mogą ich używać. Czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek wydają 5 mln na badania... IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.11, 20:59 przecież nie trzeba tutaj żadnych badań, gołym okiem widać , że biorą a nawet się publicznie tym chwalą. Pamiętam jak kiedyś sportowcy NRD gromili wszystkich na całym świecie i to we wszystkich konkurencjach. Jajogłowi mądrze kiwali głowami i mówili wszystko jest ok. a normalny sportowiec wiedział bez badań , że Niemcy są na szprycowani jak banany. Jestem pod wrażeniem dyskredytowania opinii prof. Franke przez naszych doktorów .... ile bierzecie panowie od sponsorów ? i tak wyjdzie to wcześniej czy później. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Doktorek ściemnia jak potłuczony 02.03.11, 21:06 Skoro sa leki na astmę dozwolone dla wszystkich to dlaczego Bjoergen nie poprzestanie na tych dozwolonych. Dawanie zgody jednym a zakaz drugim jest jawnym tworzeniem róznych warunków . Jeżeli komus sport szkodzi na zdrowie to po co go męczyć?? Zauwazyliscie ,że w tym i poprzednim sezonie Bjoergen po paru dniach zawodów znikała. Była przygotowywana do następnej paro dniowej imprezy. Co to ma wspólnego ze sportem. To wyścigi zakładów farmaceutycznych a nie rywalizacja sportowa. Dla mnie Bjoergen to królik doświadczalny naukowców takich jak chytry doktorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qazokm Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 21:19 Lekarzom dobrze wychodzi mędrkowanie o astmie, gorzej z leczeniem, moja wnuczkę juz od 10 badaja i "leczą" i do dziś nie wiemy, co jej jest: ma astmę, czy niema, nie jest na nic uczulona, a okresami ma napady duszności, powtarzam: okresami! Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.ok Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... 02.03.11, 21:22 Przecież są olimpiady dla niepełnosprawnych. Niech w nich ścigają się astmatycy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bama Re: Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebi IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 21:49 Astmatycy na paraolimpiadę. Lekarz który godzi się na start astmatyka w zawodach wyczynowych łamie przysięgę Hipokratesa. Odpowiedz Link Zgłoś
wz43 Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... 02.03.11, 21:23 wada działa wadliwie. pan doktor nie ma racji i sam sobie przeczy. mówi, że norweżka bez dopalacza nie przebiegłaby pół kilometra, a tymczasem ona przebiega cały wielokilometrowy dystans i wpada pierwsza na metę. oto dowód jakiego dostaje k o p a dzięki lekom , które zażywa. tak więć panie doktorku: baju, baju, będziesz pan w raju - wiadomo, że jak się dostał między wrony, to kracze ja i ony. równość szans w sporcie wynika m.in. z równych praw-uprawnień. jesli ta zasada zostaje naruszona, to nie ma mowy o równości, czyli mamy nierówność. od tej reguły nie ma wyjatków. prawo musi być jednakie dla wszystkich. jesli ktoś jest chory i zazywa leki pozwalające na uprawianie jakiegoś sportu, to proszę bardzo, ale nie może być klasyfikowany i porównywany z osobami zdrowymi. tak podpowiada logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakuska Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.interkom.pl 02.03.11, 21:34 Jak ktoś nie może biegać bez leków to się kwalifikuje na paraolimpiadę, a nie na normalną - czytaj dla zdrowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koksownik Re: budujmy różne bramki na każdy mecz w IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 22:20 zależności od wzrostu piłkarza! trzeba w końcu wyrównywać szanse. to nie wina jednego czy drugiego że ma 10cm mniej niż kolega z przeciwnej drużyny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masta Narciarskie MŚ. "Bjoergen bez leku nie przebieg... IP: *.cpe.marton.net.pl 02.03.11, 21:36 pewnie sporo ludzi tu piszacych,po zlocie w wioslarstwie gratulowala naszym dominatorom,ale tak jak jest wspomniane w wywiadzie,chory na cukrzyce bierze insuline. To dopiero daje kopa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koksownik Re: muhaha :DDD weź, zażyj insulinę jako zdrowy IP: *.23.54.194.generacja.pl 02.03.11, 22:24 raz i drugi - zobaczymy jak długo pociągniesz :D Odpowiedz Link Zgłoś