Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów

IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.04.02, 12:16
    Szczerze mówiąc mam dość indywidualnych popisów Pana Zydorowicza i jego
    współkomentatora i pierwszej spoconej twarzy w Polsce Pana Tomaszewskiego. Jak
    widze ten duet, to zastanawiam się co ja oglądam: magazyn piłkarski czy też
    rozmowy na koniec XXw o PZPN-ie. I coraz częściej ogarnia mnie po prostu wielki
    żal, że nie moge już widzieć na tym miejscu (Zydorowicza) Darka Szpakowskiego,
    który mimo swoich licznych gasf i błędów językowych dał się lubić. Natomiast
    pluję Tomaszewskiego, który (jak trafnie to stwierdził A.Matysek) jest
    nieudacznikiem życiowym i zawodowym, a ponadto szuka na siłę sensacji, próbuje
    być jakąś wyrocznią PZPN-u, a w szczególności Z.Bońka (czy on wszedł z tym
    panem z jakiś konflikt?), oglądać nie chcę, co więcej zbiera mi się na wymioty
    kiedy kamera pięknie podkreśla pot na jego twarzyczce. Naprawde w magazynie
    poświęconym grze klubów naszej ekstraklasy, mówiąc trywialnie i dosadnie g...
    mnie to obchodzi co on sobie myśli. Nie jest żadnym ekspertem ani autorytetem
    wśród piłkarzy i kibiców co wiemy od lat, ale telewizja na siłę próbuje go
    takim uczynić. Pan Zydorowicz, który jako gospodarz programu powinien
    temperować Tomaszewskiego, w jego pozbawionych racji atakach, jeszcze bardziej
    go podsyca do dalszych. Ostatnio nawet stwierdził:"To był nasz stały fragment
    gry w stosunku do PZPN-u" (po kolejnych wyszukanych wnioskach spoconego już
    Tomaszewskiego), czyli mam rozumieć taka jest taktyka TVP (podobna zresztą do
    Samoobrony) krytykować ile wlezie?!? Rozumiem konstruktywna nagana, ale w
    dobrym guście, a nie tak po chamsku w stylu znanego mulata z Sejmu.
    Dlatego też, reasumując proponuję zmienić formułę dzisiejszego "Gola" (tj. z
    Panami Zydorowiczem oraz Tomaszewskim) zastąpić tych dwóch uzdrowicieli
    polskiej piłki nożnej Darkiem Szpakowskim (narazie nie ma lepszego, a poza tym
    wątek humorystyczny w programie przydałby się ;-)) oraz zapraszać do każdego
    programu gościa, który powiedziałby o naszym ligowym podrówku coś więcej, niż
    tylko "Pan Boniek jest beee" (piłkarz, trener, działacz byleby nie Pan
    Tomaszewski).
    Mam nadzięję, że poprzecie mój wniosek. Pozdr.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Porter Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.orion.pl 08.04.02, 12:31
        Gość portalu: kezlok napisał(a):

> Szczerze mówiąc mam dość indywidualnych popisów Pana Zydorowicza i jego
        > współkomentatora i pierwszej spoconej twarzy w Polsce Pana Tomaszewskiego. Jak
        > widze ten duet, to zastanawiam się co ja oglądam: magazyn piłkarski czy też
        > rozmowy na koniec XXw o PZPN-ie. I coraz częściej ogarnia mnie po prostu wielki
        >
        > żal, że nie moge już widzieć na tym miejscu (Zydorowicza) Darka Szpakowskiego,
        > który mimo swoich licznych gasf i błędów językowych dał się lubić. Natomiast
        > pluję Tomaszewskiego, który (jak trafnie to stwierdził A.Matysek) jest
        > nieudacznikiem życiowym i zawodowym,

Matysek nazwal tak Tomaszewskiego? A kto to jest Matysek? Pamietam, ze byl kiedys
        taki bramkarz, nawet w reprezentacji wystepowal, ale potem zaczal puszczac
        srednio po cztery bramki w meczu... Wiec ten Matysek nie bylby chyba tak
        bezczelny, zeby nazwac Tomaszewskiego, ktory byl przez wiele lat jednym z
        najlepszych bramkarzy na swiecie, nieudacznikiem.

>a ponadto szuka na siłę sensacji, próbuje
        > być jakąś wyrocznią PZPN-u, a w szczególności Z.Bońka (czy on wszedł z tym
        > panem z jakiś konflikt?), oglądać nie chcę, co więcej zbiera mi się na wymioty
        > kiedy kamera pięknie podkreśla pot na jego twarzyczce.

No, ale Tomaszewski bardzo ladnie podsumowal dzialania Bonka w sprawie cen
        biletow na mecz Polska-Japonia, w ogole organizacji tego meczu, jako jedyny w
        telewizji publicznej wykazal, ze sedzia Wojcik, ktory za beznadziejna forme mial
        byc odsuniety - sedziuje w najlepsze... O transferze Wieszczyckiego,
        Krzysztalowicza, o "ogonie Kaczmarka" - tylko Tomaszewski to mowi.

> Naprawde w magazynie
        > poświęconym grze klubów naszej ekstraklasy, mówiąc trywialnie i dosadnie g...
        > mnie to obchodzi co on sobie myśli. Nie jest żadnym ekspertem ani autorytetem
        > wśród piłkarzy i kibiców co wiemy od lat, ale telewizja na siłę próbuje go
        > takim uczynić. Pan Zydorowicz, który jako gospodarz programu powinien
        > temperować Tomaszewskiego, w jego pozbawionych racji atakach, jeszcze bardziej
        > go podsyca do dalszych. Ostatnio nawet stwierdził:"To był nasz stały fragment
        > gry w stosunku do PZPN-u" (po kolejnych wyszukanych wnioskach spoconego już
        > Tomaszewskiego), czyli mam rozumieć taka jest taktyka TVP (podobna zresztą do
        > Samoobrony) krytykować ile wlezie?!?

A nie uwazasz, ze PZPN jest za co atakowac? I ze Tomaszewski ma racje?

> Rozumiem konstruktywna nagana, ale w
        > dobrym guście, a nie tak po chamsku w stylu znanego mulata z Sejmu.

A dlaczego konstruktywna? Jak Tomaszewski pokazuje na przekret, to powinien
        konstruktywnie wskazac, jak robic przekrety, zeby sie nie wydalo?

> Dlatego też, reasumując proponuję zmienić formułę dzisiejszego "Gola" (tj. z
        > Panami Zydorowiczem oraz Tomaszewskim) zastąpić tych dwóch uzdrowicieli
        > polskiej piłki nożnej Darkiem Szpakowskim (narazie nie ma lepszego, a poza tym
        > wątek humorystyczny w programie przydałby się ;-)) oraz zapraszać do każdego
        > programu gościa, który powiedziałby o naszym ligowym podrówku coś więcej, niż
        > tylko "Pan Boniek jest beee" (piłkarz, trener, działacz byleby nie Pan
        > Tomaszewski).

To ja mam wniosek konstruktywny: idz sobie na spacer, co niedziela miedzy 19.05 a
        20.00.

Bo wybelkotales, ze nie podoba ci sie Tomaszewski, bo sie poci. Zadnych innych
        konkretow z siebie nie wydzieliles. Tak, ze spacer dobrze ci zrobi.

> Mam nadzięję, że poprzecie mój wniosek. Pozdr.

A w zyciu! Bo to bardzo glupi wniosek.
        • kezlok Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów 08.04.02, 13:27
          Gość portalu: Porter napisał(a):

Cóż liczyłem się, że znajdą się i tacy, którym styl wypowiedzi i w ogóle pan
          Tomaszewski barddzo się spodoba, bo nawet Samoobrona ma swoich zagorzałych
          zwolnenników i piewców osoby A.Leppera.

> Matysek nazwal tak Tomaszewskiego? A kto to jest Matysek? Pamietam, ze byl kied
          > ys
          > taki bramkarz, nawet w reprezentacji wystepowal, ale potem zaczal puszczac
          > srednio po cztery bramki w meczu... Wiec ten Matysek nie bylby chyba tak
          > bezczelny, zeby nazwac Tomaszewskiego, ktory byl przez wiele lat jednym z
          > najlepszych bramkarzy na swiecie, nieudacznikiem.
          Matysek, to był jeden z najlepszych bramakrzy Bundesligi i Polski, a jego
          karierze zaszkodziła feralna kontuzja (która zresztą przytrafiła mu się podczas
          znakomitego meczu w Oslo). To, że puszapotem w Zagłębiu cztery bramki na mecz, to
          nie jego wina, bo za ich utrate odpowiedzialna jest także obrona a nie tylko
          bramkarz (obrona to taka formacja przed bramkarzem, jesli byś nie wiedział, która
          jest od tego aby bronić, bramkarz to ostatnie awaryjne ogniwo obrony, człowiek od
          sytuacji krytycznych, w Zagłębiu Matysek łapał to co miał łapać, a nawet czasem
          bronił świetnie - np. karny z Polonią). Co do jego wypowiedzi , to A. Matyskowi
          (bramkarzowi teraz RKS Radomsko jeśli tego też nie wiesz) chodziło o nieustanną i
          bezpodstawną krytykę w jego kierunku ze strony Pana Tomaszewskiego, który
          wszystystkie sukcesy polskiej piłki nożnej wiąże ze swoją osoba (a i to jest
          nieprawdą bo jeśliby pominąć meczze z MŚ 1974r i eliminacji do tychże MŚ nie
          osiągnął zbyt wiele). Więc cytując za "Piłką nożną" (nr 14/2 kiwcień 2002) wywiad
          z A.Matyskiem :"On (Tomaszewski) jest permanentnie sfrustrowany, gdyż w życiu
          prywatnym i zawodowym ponosi porażki". Tak więc, Matysek ośmielił się takie słowa
          powiedzieć, co popieram bo działalność Pana Tomaszewskiego w szukaniu spisku w
          teorii dziejów jest po prostu niedopuszczalna, a fakty prezentowane przez niego
          są wynikiem jego urojeń i głupich skojarzeń.

> No, ale Tomaszewski bardzo ladnie podsumowal dzialania Bonka w sprawie cen
          > biletow na mecz Polska-Japonia, w ogole organizacji tego meczu, jako jedyny w
          > telewizji publicznej wykazal, ze sedzia Wojcik, ktory za beznadziejna forme mia
          > l
          > byc odsuniety - sedziuje w najlepsze... O transferze Wieszczyckiego,
          > Krzysztalowicza, o "ogonie Kaczmarka" - tylko Tomaszewski to mowi.
          Sprawa biletów na mecz reprezentacji Polska-Japonia była poruszana w mediach
          wielokrotnie i wyobraź sobie nie tylko przez Pana Tomaszewskiego (chyba, że
          pojęcie media ograniczają się dla ciebie do programu z udziałem pana
          byłego "świetnego" bramkarza, to wtedy możezs odnieść faktycznie wrażenie, że
          tylko on o tym "mówi").

> A nie uwazasz, ze PZPN jest za co atakowac? I ze Tomaszewski ma racje?
          Wclae tak nie uważam, bo pamiętam np. działalność pewnego prezeza i magnata z
          Katowic (M.Dziurowicza). Zresztą stwierdziłem, że konstruktywne uwagi są
          potrzebne (jak np co do reformy ligi i niektórych drobniejszych wpadek), ale
          sposób w jaki przedstawia to Pan Tomaszewski budzi odraze (i to nie tylko ze
          wzgędu na jego spocony łeb). Co do samego Janka, to myślę, że on ma za złe (tylko
          komu? chyba sobie), ze nie znalazł w PZPN-ie jakiejś funkcji i ogromnie zazdrości
          swoim dawnym kolegom po fachu, że tam pracują (m.in Bońkowi). Dlatego w tym
          momencie jego ataki wydają się być troche niepoprawne.

> A dlaczego konstruktywna? Jak Tomaszewski pokazuje na przekret, to powinien
          > konstruktywnie wskazac, jak robic przekrety, zeby sie nie wydalo?
          Z tym, że Pan Tomaszewski jakoś nie ma dowodów, że owe przekręty są. Jego zarzuty
          oparte są tylko na słowach.

> To ja mam wniosek konstruktywny: idz sobie na spacer, co niedziela miedzy 19.05
          > a
          > 20.00.
          > Bo wybelkotales, ze nie podoba ci sie Tomaszewski, bo sie poci. Zadnych innych
          > konkretow z siebie nie wydzieliles. Tak, ze spacer dobrze ci zrobi.
          W twojej wypowiedzi żadnych konkretów się nie doszukałem, z tym że najwyraźniej
          podoba ci się grubiaństwo pana Tomaszewskiego. Jeśli nie dopatrzyłeś się sensu
          mojej wypowiedzi, no to twój problem. Ja polemizować z ekipą Tomaszewskiego nie
          będę.

> A w zyciu! Bo to bardzo glupi wniosek.
          Każdy ma prawo do własnego zdania, nawet Pan Tomaszewski, którego tak bardzo
          lubisz.
          • Gość: Porter Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.orion.pl 08.04.02, 14:21
            kezlok napisał(a):

) Gość portalu: Porter napisał(a):
            )
            ) Cóż liczyłem się, że znajdą się i tacy, którym styl wypowiedzi i w ogóle pan
            ) Tomaszewski barddzo się spodoba, bo nawet Samoobrona ma swoich zagorzałych
            ) zwolnenników i piewców osoby A.Leppera.

Ty nie zmieniaj tematu na Leppera, bo rownie dobrze moge Ci odpisac, ze sa tacy,
            ktorym sie Naomi Cambell nie podoba, bo wola koze. W koncu kozy tez maja swoich
            zwolennikow i niewykluczone, ze do nich nalezysz... No offence!
            )
            ) ) Matysek nazwal tak Tomaszewskiego? A kto to jest Matysek? Pamietam, ze byl
            ) kied
            ) ) ys
            ) ) taki bramkarz, nawet w reprezentacji wystepowal, ale potem zaczal puszczac
            )
            ) ) srednio po cztery bramki w meczu... Wiec ten Matysek nie bylby chyba tak
            ) ) bezczelny, zeby nazwac Tomaszewskiego, ktory byl przez wiele lat jednym z
            ) ) najlepszych bramkarzy na swiecie, nieudacznikiem.
            ) Matysek, to był jeden z najlepszych bramakrzy Bundesligi i Polski, a jego
            ) karierze zaszkodziła feralna kontuzja (która zresztą przytrafiła mu się podczas
            )
            ) znakomitego meczu w Oslo). To, że puszapotem w Zagłębiu cztery bramki na mecz,
            ) to
            ) nie jego wina, bo za ich utrate odpowiedzialna jest także obrona a nie tylko
            ) bramkarz (obrona to taka formacja przed bramkarzem, jesli byś nie wiedział, któ
            ) ra
            ) jest od tego aby bronić, bramkarz to ostatnie awaryjne ogniwo obrony, człowiek
            ) od
            ) sytuacji krytycznych, w Zagłębiu Matysek łapał to co miał łapać, a nawet czasem
            )
            ) bronił świetnie - np. karny z Polonią). Co do jego wypowiedzi , to A. Matyskowi
            )
            ) (bramkarzowi teraz RKS Radomsko jeśli tego też nie wiesz) chodziło o nieustanną
            ) i
            ) bezpodstawną krytykę w jego kierunku ze strony Pana Tomaszewskiego,

Strasznie sie goraczkujesz. No wiec Matysek byl jednym z najlepszych bramkarzy
            Bundesligi, tylko, ze Bayer juz przed jego kontuzja podpisal kontrakt z HJ
            Buttem, zas Matyska pozbyl sie przy pierwszej okazji. To niezwykle, musisz
            przyznac, bo zwykle czeka sie, az najlepszy bramkarz kontuzje wyleczy, chocby po
            to, zeby go korzystnie sprzedac. No chyba, ze klub zdaje sobie sprawe, ze nikt go
            nie bedzie chcial kupic. I - oczywiscie, zaden z klubow Bundesligi nie skorzystal
            z okazji (Superbramkarz do wziecia za psie pieniadze), i nikt poza najslabszymi
            klubami polskiej ligi w ogole z Matyskiem gadac nie chcial. Ja cie zapewniam, ze
            to nie dlatego, ze Matysek jest swietnym bramkarzem. Po prostu trenerzy
            wszystkich tych druzyn (poza Zaglebiem i Radomskiem) podzielaja opinie
            Tomaszewskiego, a nie zgadzaja sie z toba. Co oczywiscie nie znaczy ze nie masz
            racji. Ja wprawdzie widzialem, ze Matysek puszczal straszne szmaty, ale
            oczywiscie nie znaczy to tez, ze ja sie znam.

który
            ) wszystystkie sukcesy polskiej piłki nożnej wiąże ze swoją osoba (a i to jest
            ) nieprawdą bo jeśliby pominąć meczze z MŚ 1974r i eliminacji do tychże MŚ nie
            ) osiągnął zbyt wiele).

Najmocniej przepraszam - jak to niezbyt wiele? Rewelacyjna gra w eliminacjach do
            WM 1974, trzecie miejsce na WM w 1974 roku, srebrny medal olimpijski w 1976, 5-8
            miejsce na Mundialu w 1978, walny wklad w awans do Mundialu 1982 i rezygnacja z
            udzialu w turnieju fianlowym, gdy uznal, ze Mlynarczyk jest lepszy, a on -
            Tomaszewski jest za stary, zeby siedziec na lawce...
            To malo? Matysek osiagnal wiecej?
            I Tomaszewski byl jednym z najsilniejszych punktow druzyny, ktory wielokrotnie
            ratowal ja w trudnych sytuacjach. Bez jego doskonalej gry ze Szwecja, Jugoslawia
            i Brazylia, nie byloby trzeciego miejsca w WMM 1974! Wygrywalismy o wlos - bo
            Tomaszewski byl lepszy od Helstraema, Marica i Leao.

) Więc cytując za "Piłką nożną" (nr 14/2 kiwcień 2002) wywi
            ) ad
            ) z A.Matyskiem :"On (Tomaszewski) jest permanentnie sfrustrowany, gdyż w życiu
            ) prywatnym i zawodowym ponosi porażki". Tak więc, Matysek ośmielił się takie sło
            ) wa
            ) powiedzieć, co popieram bo działalność Pana Tomaszewskiego w szukaniu spisku w
            ) teorii dziejów jest po prostu niedopuszczalna, a fakty prezentowane przez niego
            )
            ) są wynikiem jego urojeń i głupich skojarzeń.

No, jezeli TAAAAAKI czlowiek sukcesu jak Matysek to powiedzial - to widocznie tak
            jest!

) ) No, ale Tomaszewski bardzo ladnie podsumowal dzialania Bonka w sprawie cen
            )
            ) ) biletow na mecz Polska-Japonia, w ogole organizacji tego meczu, jako jedyn
            ) y w
            ) ) telewizji publicznej wykazal, ze sedzia Wojcik, ktory za beznadziejna form
            ) e mia
            ) ) l
            ) ) byc odsuniety - sedziuje w najlepsze... O transferze Wieszczyckiego,
            ) ) Krzysztalowicza, o "ogonie Kaczmarka" - tylko Tomaszewski to mowi.
            ) Sprawa biletów na mecz reprezentacji Polska-Japonia była poruszana w mediach
            ) wielokrotnie i wyobraź sobie nie tylko przez Pana Tomaszewskiego (chyba, że
            ) pojęcie media ograniczają się dla ciebie do programu z udziałem pana
            ) byłego "świetnego" bramkarza, to wtedy możezs odnieść faktycznie wrażenie, że
            ) tylko on o tym "mówi").

A jasne, ze byla. Tylko nikt nie skomentowal wypowiedzi Bonka w tej sprawie.
            Jezeli ktos to zrobil, to widocznie mnie to umknelo, powiedz wiec kto - i kiedy.
            A to ze piszesz ze Tomaszewski byl swietnym bramkarzem w cudzyslowie - bardzo mi
            sie nie podoba. Bo moze obecnie Dudek ma na swiecie taka pozycje, jak mial przez
            dlugi czas Tomaszewski. Podkreslam - moze. Slowo daje, widzialem Tomaszewskiego w
            akcji wielokrotnie - i on naprawde byl swietnym bramkarzem. Bez cudzyslowu. Mozna
            nie lubic jego maniery komentowania, kiepskiej polszczyzny, powtarzalnego
            poczucia humoru, ani nawet tego, ze chce mowic o rzeczach, o ktorych wszyscy inni
            wola milczec. Ale nie mozna negowac ogromnych osiagniec i wybitnej klasy
            sportowej Tomaszewskiego.

)
            )
            ) ) A nie uwazasz, ze PZPN jest za co atakowac? I ze Tomaszewski ma racje?
            ) Wclae tak nie uważam, bo pamiętam np. działalność pewnego prezeza i magnata z
            ) Katowic (M.Dziurowicza).

No, ale jak moze zauwazyles, sekretarzem generalnym Dziurowicza byl Listkiewicz i
            to on podpisal np. umowe z Puma, za ktora zaplacilismy ogromne odszkodowanie.
            Zwracam uwage, ze obecny zarzad PZPN w ogole Dziurowicza nie probuje za uprzednie
            przekrety scigac. Sp. Jacek Debski probowal to towarzystwo na cztery wiatry
            rozpedzic, ale sie nie udalo.

) Zresztą stwierdziłem, że konstruktywne uwagi są
            ) potrzebne (jak np co do reformy ligi i niektórych drobniejszych wpadek), ale
            ) sposób w jaki przedstawia to Pan Tomaszewski budzi odraze (i to nie tylko ze
            ) wzgędu na jego spocony łeb).

Ale dziennikarz nie jest od uwag konstruktywnych, tylko od punktowania wpadek. I
            Tomaszewski to robi, a nikt poza nim jakos nie chce.

)Co do samego Janka, to myślę, że on ma za złe (tyl
            ) ko
            ) komu? chyba sobie), ze nie znalazł w PZPN-ie jakiejś funkcji i ogromnie zazdroś
            ) ci
            ) swoim dawnym kolegom po fachu, że tam pracują (m.in Bońkowi). Dlatego w tym
            ) momencie jego ataki wydają się być troche niepoprawne.

Po pierwsze ataki nie musza byc poprawne, a po drugie motywy wcale mnie
            interesuja. Grunt, ze publicznie pokazuje, co dzieje sie w pilce. Ja kiedys
            uprawialem sport, otarlem sie nawet o kadre narodowa, wszystkim, ktorzy sie w to
            bawili, wiadomo bylo o milionach przekretow, dziennikarze o wszystkim wiedzieli,
            ale nikt nie pisal ani nie mowil. Dla dobra polskiego ...
            )
            ) ) A dlaczego konstruktywna? Jak Tomaszewski pokazuje na przekret, to powinie
            ) n
            ) ) konstruktywnie wskazac, jak robic przekrety, zeby sie nie wydalo?
            ) Z tym, że Pan Tomaszewski jakoś nie ma dowodów, że owe przekręty są. Jego zarzu
            ) ty
            ) oparte są tylko na słowach.

Ale to sa albo dokladne dane z podaniem zrodla, albo wrecz cytaty.

)
            ) ) To ja mam wniosek konstruktywny: idz sobie na spacer, co niedziela miedzy
            ) 19.05
            ) ) a
            ) ) 20.00.
            ) ) Bo wybelkotales, ze nie podoba ci sie Tomaszewski, bo sie poci. Zadnych in
            ) nych
            ) ) konkretow z siebie nie wydzieliles. Tak, ze spacer dobrze
            • kezlok Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów 08.04.02, 16:50

) Ty nie zmieniaj tematu na Leppera, bo rownie dobrze moge Ci odpisac, ze sa tacy
              ) ,
              ) ktorym sie Naomi Cambell nie podoba, bo wola koze. W koncu kozy tez maja swoich
              )
              ) zwolennikow i niewykluczone, ze do nich nalezysz... No offence!
              Jeśli uważnie czytałeść treść tematu tego wątku, możesz znaleźć dużo porównań
              Tomaszewskiego do Leppera, więc zmiany teamtu żadnej tu nie było.

)
              ) Strasznie sie goraczkujesz. No wiec Matysek byl jednym z najlepszych bramkarzy
              ) Bundesligi, tylko, ze Bayer juz przed jego kontuzja podpisal kontrakt z HJ
              ) Buttem, zas Matyska pozbyl sie przy pierwszej okazji. To niezwykle, musisz
              ) przyznac, bo zwykle czeka sie, az najlepszy bramkarz kontuzje wyleczy, chocby p
              ) o
              ) to, zeby go korzystnie sprzedac. No chyba, ze klub zdaje sobie sprawe, ze nikt
              ) go
              ) nie bedzie chcial kupic. I - oczywiscie, zaden z klubow Bundesligi nie skorzyst
              ) al
              ) z okazji (Superbramkarz do wziecia za psie pieniadze), i nikt poza najslabszymi
              )
              ) klubami polskiej ligi w ogole z Matyskiem gadac nie chcial. Ja cie zapewniam, z
              ) e
              ) to nie dlatego, ze Matysek jest swietnym bramkarzem. Po prostu trenerzy
              ) wszystkich tych druzyn (poza Zaglebiem i Radomskiem) podzielaja opinie
              ) Tomaszewskiego, a nie zgadzaja sie z toba. Co oczywiscie nie znaczy ze nie masz
              ) racji. Ja wprawdzie widzialem, ze Matysek puszczal straszne szmaty, ale
              ) oczywiscie nie znaczy to tez, ze ja sie znam.

I kto sie gorączkuje? Przecież to ty strasznie zbulwersowałeś się jak
              przytoczyłem tu wypowiedź Matyska. Ale do rzeczy. Przed kontuzją Matyska
              faktycznie Bayer podpisał kontrakt z Buttem, ale wcale nie chciał się go pozbyć,
              proponował mu nowy kontrakt, na który Polak się nie zgodził, bo chiał po prostu
              grać, a nie grzać ławę. Po tak ciężkiej kontuzji chyba jasne jest, że nikt nie
              weźmie tak od razu do drużyny bramkarza, który na dodatek nie grał pół roku,
              choćby nie wiem jak był znakomity (np MU zrezygnował z Van Nisterleroy'a, chociaż
              to inna bajka, ale faktem jest, że pierwsze podejście Holendra do tego klubu było
              nie udane ze wzgędu na kontuzję, którą leczył w następnym sezonie). I nie jest
              tak, jak twierdzisz że żadnych ofert Matysek nie miał (bo zgłosił się po niego
              m.in Wolfsburg, także kilka klubów drugoligowycch było zainteresowanych). Do
              tego doszły jeszcze duże wymagania finansowe samego Matyska (ale to już inna
              sprawa). Zgadza się, Matysek to nie jest może wybitny bramkarz, ale nie jest tak
              wielkim szmaciarzem jak to sugerujesz ty i jak mówi to wszem i wobec Pan
              Tomaszewski. Napewno prezentując forme z wiosny 2001 (sprzed kontuzji) zasługiwał
              na grę w reprezentacji.
              )
              )
              ) który
              ) ) wszystystkie sukcesy polskiej piłki nożnej wiąże ze swoją osoba (a i to jest
              ) ) nieprawdą bo jeśliby pominąć meczze z MŚ 1974r i eliminacji do tychże MŚ nie
              ) ) osiągnął zbyt wiele).
              )
              ) Najmocniej przepraszam - jak to niezbyt wiele? Rewelacyjna gra w eliminacjach d
              ) o
              ) WM 1974, trzecie miejsce na WM w 1974 roku, srebrny medal olimpijski w 1976, 5-
              ) 8
              ) miejsce na Mundialu w 1978, walny wklad w awans do Mundialu 1982 i rezygnacja z
              )
              ) udzialu w turnieju fianlowym, gdy uznal, ze Mlynarczyk jest lepszy, a on -
              ) Tomaszewski jest za stary, zeby siedziec na lawce...
              ) To malo? Matysek osiagnal wiecej?
              ) I Tomaszewski byl jednym z najsilniejszych punktow druzyny, ktory wielokrotnie
              ) ratowal ja w trudnych sytuacjach. Bez jego doskonalej gry ze Szwecja, Jugoslawi
              ) a
              ) i Brazylia, nie byloby trzeciego miejsca w WMM 1974! Wygrywalismy o wlos - bo
              ) Tomaszewski byl lepszy od Helstraema, Marica i Leao.
              To go nie upoważnia nadal do takich bezpodstawnych ataków na wszystkich i
              wszystko. Poza tym, każdy z tamtej reprezentacji może czuć się po trochu
              bohaterem. Matysek faktycznie nie osiągnął takich sukcesów, ale to nie oznacza,
              iż jest on nikim czy choćby bramkarzem z niższej półki. Po prostu i reprezentacja
              w ostatnich lataach nie osiągnęła większych sukcesów. To nie tylko Matysek gra.
              Pięknie wyliczyłeś tu aury Tomaszewskiego. Ale czy nie wydaje ci się dziwne, że w
              klubowej piłce Tomaszewski prawie nic nie zdobył? W odróżnieniu od innych
              reprezentantów Polski z 1974r, on nie dostał żadnych propozycji gry na zachodzie.
              Jakoś jego wielki talent nie został tak dostrzeżony.

) No, jezeli TAAAAAKI czlowiek sukcesu jak Matysek to powiedzial - to widocznie t
              ) ak
              ) jest!

Za to człowiek sukceu i to nie jednego - wielki Jan Tomaszewski co niedziele
              pluje się w magazynie ligowym "Gol".

)
              ) A jasne, ze byla. Tylko nikt nie skomentowal wypowiedzi Bonka w tej sprawie.
              ) Jezeli ktos to zrobil, to widocznie mnie to umknelo, powiedz wiec kto - i kiedy
              Komentować zaistniałej sytuacji nie trzeba, bo te eny biletów same za siebie
              mówiły o błędzie PZPN-u. Zresztą wypowiedź Tomka Hajty, cytowana przez wszystkie
              gazety, mówi była najlepszym komentarzem ("Skandal, żeby na spotkanie finalistów
              World Cup przyszło tak mało widzów"), chyba że ktoś nie zrozumiał jego przekazu
              przekazu. I to jest właśnie ta forma krytyki, której Pan Tomaszewski nie zna, bo
              Janek musiał tu przywołać jakieś zmyślone przez siebie łapanki dzieci z łódzkich
              szkół, o dziwo na stadionie ich nie widziałem.

) A to ze piszesz ze Tomaszewski byl swietnym bramkarzem w cudzyslowie - bardzo m
              ) i
              ) sie nie podoba. Bo moze obecnie Dudek ma na swiecie taka pozycje, jak mial prze
              ) z
              ) dlugi czas Tomaszewski. Podkreslam - moze. Slowo daje, widzialem Tomaszewskiego
              ) w
              ) akcji wielokrotnie - i on naprawde byl swietnym bramkarzem. Bez cudzyslowu. Moz
              ) na
              ) nie lubic jego maniery komentowania, kiepskiej polszczyzny, powtarzalnego
              ) poczucia humoru, ani nawet tego, ze chce mowic o rzeczach, o ktorych wszyscy in
              ) ni
              ) wola milczec. Ale nie mozna negowac ogromnych osiagniec i wybitnej klasy
              ) sportowej Tomaszewskiego.
              Oprócz tego, że Tomaszewski nigdy nie miał zbyt wysokich notowań na świecie to
              się wszsytko zgadza. Bo jakoś nie przypominam sobie, żeby po owym Mundialu '74
              wybrano go do jedenastki turnieju, utytułowano najlepszym bramkarzem, również w
              rankingach bramkarskich z tamtych lat nie prezentował się zbyt wysoko. Pewnie
              Tomaszewski był bardzo dobrym zawodnikiem, ale należy także zoabczyc, że sukcesy
              tamtej reprezentacji były chyba w większym stopniu uzależnione od geniuszu takich
              zawodników jak Deyna, Lato, Szarmach itd. A Janek był bramkarzem, bronił karne,
              ale meczu nigdy sam nie wygrał.
              ) )

)
              ) No, ale jak moze zauwazyles, sekretarzem generalnym Dziurowicza byl Listkiewicz
              ) i
              ) to on podpisal np. umowe z Puma, za ktora zaplacilismy ogromne odszkodowanie.
              ) Zwracam uwage, ze obecny zarzad PZPN w ogole Dziurowicza nie probuje za uprzedn
              ) ie
              ) przekrety scigac. Sp. Jacek Debski probowal to towarzystwo na cztery wiatry
              ) rozpedzic, ale sie nie udalo.

Bo konflikt z Dziurowiczem polegal, na przekrętach finansowych, a w
              działalności tego związku takowych nie ma. A poza tym co chcesz powiedzieć, że
              Dębski próbował rozpędzić "to" towarzycho. Większość z działaczy PZPN-u nie miała
              nic wspólnego z rządami Dziurowicza. A Listkiewicz, napewno nie podpisywał umowy
              z Pumą na własną rękę, bo o ile dobrze pamiętam dyktatorem był tam "magnat", i
              bez jego wiedzy nikt nic zrobić nie mógł. Zresztą Listkiewicz, kiedy zorientował
              się że jest tylko pionkiem Dziurowicza, szybko PZPN opuścił.

) Ale dziennikarz nie jest od uwag konstruktywnych, tylko od punktowania wpadek.
              ) I
              ) Tomaszewski to robi, a nikt poza nim jakos nie chce.

A odkąd to Janek jest dziennikarzem? Czy od tego momentu przed przyjściem do
              PZPN czy po tym jak go wywalili? Od kiedy on zauważ zaczął nieustanna krytykę
              związku i wyszukiwania największych afer związanych z działalnością jego
              działaczy.

) Po pierwsze ataki nie musza byc poprawne, a po drugie motywy wcale mnie
              ) interesuja. Grunt, ze
              • Gość: Porter Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.orion.pl 08.04.02, 18:25
                kezlok napisał(a):

[...]
                > Jeśli uważnie czytałeść treść tematu tego wątku, możesz znaleźć dużo porównań
                > Tomaszewskiego do Leppera, więc zmiany teamtu żadnej tu nie było.

Oczywiscie , ze jest, bo dyskusja dotyczy Tomaszewskiego, a nie Leppera.
                > Ja wprawdzie widzialem, ze Matysek puszczal straszne szmaty, ale
                > ) oczywiscie nie znaczy to tez, ze ja sie znam.
                >
                > I kto sie gorączkuje? Przecież to ty strasznie zbulwersowałeś się jak
                > przytoczyłem tu wypowiedź Matyska.

Ja - zbulwersowalem sie? Ja nie wiem co moze tak dlugie slowo znaczyc! Ja sie po
                prostu obsmialem.

> Ale do rzeczy. Przed kontuzją Matyska
                > faktycznie Bayer podpisał kontrakt z Buttem, ale wcale nie chciał się go pozbyć
                > ,
                > proponował mu nowy kontrakt, na który Polak się nie zgodził, bo chiał po prostu
                >
                > grać, a nie grzać ławę. Po tak ciężkiej kontuzji chyba jasne jest, że nikt nie
                > weźmie tak od razu do drużyny bramkarza, który na dodatek nie grał pół roku,
                > choćby nie wiem jak był znakomity [...]I nie jest tak, jak twierdzisz że
                > żadnych ofert Matysek nie miał (bo zgłosił się po niego
                > m.in Wolfsburg, także kilka klubów drugoligowycch było zainteresowanych). Do
                > tego doszły jeszcze duże wymagania finansowe samego Matyska (ale to już inna
                > sprawa).

No wiec ja w zyciu nie uwierze, ze Zaglebie Lubin czy Radomsko chcialyby zaplacic
                Matyskowi wiecej niz Wolfsburg. Jedyne konkretne rozmowy, o jakich ja slyszalem
                (co oczywiscie nie znaczy ze w ogole jedyne) odbyly sie w Doniecku, gdzie po
                zaprezentowaniu swych mozliwosci Matysek uslyszal: "do not call us, we will call
                you", czy raczej: "nie nada zwanit', budiet nuzno - my tiebia pazwanim!"

> Zgadza się, Matysek to nie jest może wybitny bramkarz, ale nie jest t
                > ak
                > wielkim szmaciarzem jak to sugerujesz ty i jak mówi to wszem i wobec Pan
                > Tomaszewski. Napewno prezentując forme z wiosny 2001 (sprzed kontuzji) zasługiw
                > ał
                > na grę w reprezentacji.

Nie. Nie zaslugiwal: Dudek jest zdecydowanie lepszy, Majdan rowniez, jako trzeci
                powinien jechac Kowalewski albo Szamo.

> )
                > )
                > ) który
                > ) ) wszystystkie sukcesy polskiej piłki nożnej wiąże ze swoją osoba (a i to jes
                > t
                > ) ) nieprawdą bo jeśliby pominąć meczze z MŚ 1974r i eliminacji do tychże MŚ ni
                > e
                > ) ) osiągnął zbyt wiele).
                > )
                > ) Najmocniej przepraszam - jak to niezbyt wiele? Rewelacyjna gra w eliminacjach
                > d
                > ) o
                > ) WM 1974, trzecie miejsce na WM w 1974 roku, srebrny medal olimpijski w 1976,
                > 5-
                > ) 8
                > ) miejsce na Mundialu w 1978, walny wklad w awans do Mundialu 1982 i rezygnacja
                > z
                > )
                > ) udzialu w turnieju fianlowym, gdy uznal, ze Mlynarczyk jest lepszy, a on -
                > ) Tomaszewski jest za stary, zeby siedziec na lawce...
                > ) To malo? Matysek osiagnal wiecej?
                > ) I Tomaszewski byl jednym z najsilniejszych punktow druzyny, ktory wielokrotni
                > e
                > ) ratowal ja w trudnych sytuacjach. Bez jego doskonalej gry ze Szwecja, Jugosla
                > wi
                > ) a
                > ) i Brazylia, nie byloby trzeciego miejsca w WMM 1974! Wygrywalismy o wlos - bo
                >
                > ) Tomaszewski byl lepszy od Helstraema, Marica i Leao.
                > To go nie upoważnia nadal do takich bezpodstawnych ataków na wszystkich i
                > wszystko. Poza tym, każdy z tamtej reprezentacji może czuć się po trochu
                > bohaterem. Matysek faktycznie nie osiągnął takich sukcesów, ale to nie oznacza,
                >
                > iż jest on nikim czy choćby bramkarzem z niższej półki. Po prostu i reprezentac
                > ja
                > w ostatnich lataach nie osiągnęła większych sukcesów. To nie tylko Matysek gra.

To prawda, ale Tomaszewski wygral dla reprezentacji conieco. Matysek nic.

> Pięknie wyliczyłeś tu aury Tomaszewskiego. Ale czy nie wydaje ci się dziwne, że
                > w
                > klubowej piłce Tomaszewski prawie nic nie zdobył? W odróżnieniu od innych
                > reprezentantów Polski z 1974r, on nie dostał żadnych propozycji gry na zachodzi
                > e. Jakoś jego wielki talent nie został tak dostrzeżony.
                >

Mlodys, co? wtedy istnial przepis, ze zawodnicy moga wyjezdzac z Polski po
                ukonczeniu 30 roku zycia. Dlatego Tomaszewski gral w koncowce swojej kariery w
                Belgii, w Berschoot i zaliczyl jeszcze jeden albo dwa sezony w Primera Devision
                (w Alicante). Podobnie potoczyly sie kariery innych zawodnikow z druzyny
                Gorskiego. Najwieksza kariere zrobil chyba Szarmach (niedawno Roux powiedzial, ze
                nie znal zawodnika o takiej skali talentu jak Szarmach, ktory przyszedl do
                Auxerre, kiedy mial juz trzydziestke). Lato tez gral w Belgii, Deyna bez
                jakichkolwiek sukcesow w Machesterze City...

> ) No, jezeli TAAAAAKI czlowiek sukcesu jak Matysek to powiedzial - to widocznie
                > t
                > ) ak
                > ) jest!
                >
                > Za to człowiek sukceu i to nie jednego - wielki Jan Tomaszewski co niedziele
                > pluje się w magazynie ligowym "Gol".

Czy wystepy w "Golu" stanowia dyshonor?
                > )
                [...]
                >
                > ) A to ze piszesz ze Tomaszewski byl swietnym bramkarzem w cudzyslowie - bardzo
                > m
                > ) i
                > ) sie nie podoba. Bo moze obecnie Dudek ma na swiecie taka pozycje, jak mial pr
                > ze
                > ) z
                > ) dlugi czas Tomaszewski. Podkreslam - moze. Slowo daje, widzialem Tomaszewskie
                > go
                > ) w
                > ) akcji wielokrotnie - i on naprawde byl swietnym bramkarzem. Bez cudzyslowu. M
                > oz
                > ) na
                > ) nie lubic jego maniery komentowania, kiepskiej polszczyzny, powtarzalnego
                > ) poczucia humoru, ani nawet tego, ze chce mowic o rzeczach, o ktorych wszyscy
                > in
                > ) ni
                > ) wola milczec. Ale nie mozna negowac ogromnych osiagniec i wybitnej klasy
                > ) sportowej Tomaszewskiego.
                > Oprócz tego, że Tomaszewski nigdy nie miał zbyt wysokich notowań na świecie to
                >
                > się wszsytko zgadza. Bo jakoś nie przypominam sobie, żeby po owym Mundialu '74
                > wybrano go do jedenastki turnieju, utytułowano najlepszym bramkarzem, również w
                >
                > rankingach bramkarskich z tamtych lat nie prezentował się zbyt wysoko.

O jakich rankingach piszesz? Po WM 1974 w glosowaniu dziennikarzy na jedenastke
                mistrzostw Tomaszewski byl drugi - dostal 42 glosy, a wygral Sepp Maier, ktory
                dostal 78 glosow. Trzeci byl Ronnie Helstroem - 11 a potem pojedyncze glosu na
                szesciu innych bramkarzy.
                Na pewno Maier byl wowczas lepszy.
                Podobnie jak Fillol cztery lata pozniej.
                Ale Tomaszewski w latach 1974-1979 plasowal sie w zawsze w dziesiatce najlepszych
                bramkarzy na swiecie.

> Pewnie
                > Tomaszewski był bardzo dobrym zawodnikiem, ale należy także zoabczyc, że sukces
                > y
                > tamtej reprezentacji były chyba w większym stopniu uzależnione od geniuszu taki
                > ch
                > zawodników jak Deyna, Lato, Szarmach itd. A Janek był bramkarzem, bronił karne,
                >
                > ale meczu nigdy sam nie wygrał.

Owszem. W 1973 roku na Wembley. Gdyby nie genialna gra Tomaszewskiego, ktory
                bronil wszystko przegralibysmy z kretesem.

[...]
                >
                > A odkąd to Janek jest dziennikarzem? Czy od tego momentu przed przyjściem do
                > PZPN czy po tym jak go wywalili? Od kiedy on zauważ zaczął nieustanna krytykę
                > związku i wyszukiwania największych afer związanych z działalnością jego
                > działaczy.

A co to ma do rzeczy? Jezeli p. Janek jest nygusem, ktory msci sie za to, ze go
                wywalono, ale ujawnia nieprawidlowosci - to to jest chyba dobrze?
                Z drugiej strony, ja wiem, ze to malo prawdopodobne - ale Tomaszewski mogl sobie
                wybrazac, ze teraz bedzie uczciwie, a tu przyszedl Boniek i zaczal rozgrywac
                swoje interesy z Go&Goal, Lubanski dostarczac swoich pajacow do kadry i w ogole
                jakos to wszystko brzydko pachnie, wiec chlopak zaczal krytykowac - bo co mial
                robic?
                • kezlok Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów 08.04.02, 19:40

) kezlok napisał(a):
                  )
                  ) [...]
                  ) ) Jeśli uważnie czytałeść treść tematu tego wątku, możesz znaleźć dużo porów
                  ) nań
                  ) ) Tomaszewskiego do Leppera, więc zmiany teamtu żadnej tu nie było.
                  )
                  ) Oczywiscie , ze jest, bo dyskusja dotyczy Tomaszewskiego, a nie Leppera.
                  Tak, tyle, że to ty mi zarzucasz zmianę tematu, podaczas gdy ja ciągle o Janku
                  mówie, za to ty wszędzie widzisz Leppera. Choć fakt podobieństwo jest wielkie.

) ) I kto sie gorączkuje? Przecież to ty strasznie zbulwersowałeś się jak
                  ) ) przytoczyłem tu wypowiedź Matyska.
                  )
                  ) Ja - zbulwersowalem sie? Ja nie wiem co moze tak dlugie slowo znaczyc! Ja sie p
                  ) o
                  ) prostu obsmialem.
                  Hm, polecam słownik języka polskiego tom trzeci; "Z" jest po "Y" a "B" zaraz
                  po "A".

)
                  ) No wiec ja w zyciu nie uwierze, ze Zaglebie Lubin czy Radomsko chcialyby zaplac
                  ) ic
                  ) Matyskowi wiecej niz Wolfsburg. Jedyne konkretne rozmowy, o jakich ja slyszalem
                  )
                  ) (co oczywiscie nie znaczy ze w ogole jedyne) odbyly sie w Doniecku, gdzie po
                  ) zaprezentowaniu swych mozliwosci Matysek uslyszal: "do not call us, we will cal
                  ) l
                  ) you", czy raczej: "nie nada zwanit', budiet nuzno - my tiebia pazwanim!"

No i znowu mijasz się z pewnymi faktami, otóż Matysek negocjował z Wolfsburgiem
                  jeszcze przed rozpoczęciem sezonu, ale jak powiedziałem zadecydowały wzgędy
                  finansowe. Potem kiedy okazało się, że Adam został na lodzie, a gra w
                  reprezentacji wymaga również gry w klubie (o czym przekonał się np Iwan)
                  zdecydował się podpisać kontrakt (do końca rundy) z Zagłębiem, nie po to, żeby
                  jakoś ratować się finansowo, tylko, aby móc grać. W przerwie zimowej znowu
                  wyglądało na to, że Matyskiem nikt sie nie interesuje, bo to niby tak słaby
                  bramkarz. ALe w połowie sezonu niewiele zagranicznych drużyn szuka bramkarzy,
                  chyba że decydują o tym kontuzje czy inne fakty, tak więc Matysek postanowił
                  zaczepić się na kolejne pół roku tym razem w RKS Radosmku i to nie dlatego, żeby
                  zarabiać tam jakieś bojońskie sumy, tylko, żeby grać, bo taki jest wymóg Engela.
                  Co do epizodu w Doniecku, jeśli jesteś dobrze poinformowany (a wydaje mi się, że
                  swą wiedzę opierasz tylko na wypowiedziach Tomaszewskiego, który każdego może
                  wprowdzić w błąd) Matysek mógł podpisywać już kontrakt, lecz okazało się, iż liga
                  ukraińska kończy rozgrywki w czerwcu, co by kolidowało z jego ewentualnym
                  występem na MŚ w Korei i Japonii.
                  ) ) Zgadza się, Matysek to nie jest może wybitny bramkarz, ale nie jest t
                  ) ) ak
                  ) ) wielkim szmaciarzem jak to sugerujesz ty i jak mówi to wszem i wobec Pan
                  ) ) Tomaszewski. Napewno prezentując forme z wiosny 2001 (sprzed kontuzji) zas
                  ) ługiw
                  ) ) ał
                  ) ) na grę w reprezentacji.
                  )
                  ) Nie. Nie zaslugiwal: Dudek jest zdecydowanie lepszy, Majdan rowniez, jako trzec
                  ) i
                  ) powinien jechac Kowalewski albo Szamo.

Na dzień dzisiejszy oczywiście takie są fakty. Tylko, że rok temu sytuacja
                  wyglądała zupełnie inaczej, to Matysek bronił świetnie a Dudek był w jego cieniu.
                  Majdan liga turecka, to jest tylko zwykły bramkarz, nie matakiego potencjału jak
                  Matysek, żeby bronić w beznadziejnych sytuacjach, choć napewno bramkarzem jest
                  solidnym. Kowaleski zdecydowanie za młody i bez ogrania, poza tym liga ukraińska
                  w nawet bardzo silnym Szachtarze, nie jest zbytnio wymagająca. Szamo po wyjeżdzie
                  do Grecji, ma zbyt duże wachania formy, potrafi w meczu obronić super groźny
                  strzał albo spartaczyć najprostszą sytuację (gole z Odrą czy też Wisłą - w tym
                  samym meczu obronił jeszcze rzut karny, co za brak stabilizacji!). Ale oczywiście
                  wymienieni zawodnicy mogą spokojnie kandydować do gry w reprezentacji, z tym że
                  Matyskowi napewno to się należy.

) ) To go nie upoważnia nadal do takich bezpodstawnych ataków na wszystkich i
                  )
                  ) ) wszystko. Poza tym, każdy z tamtej reprezentacji może czuć się po trochu
                  ) ) bohaterem. Matysek faktycznie nie osiągnął takich sukcesów, ale to nie ozn
                  ) acza,
                  ) )
                  ) ) iż jest on nikim czy choćby bramkarzem z niższej półki. Po prostu i reprez
                  ) entac
                  ) ) ja
                  ) ) w ostatnich lataach nie osiągnęła większych sukcesów. To nie tylko Matysek
                  ) gra.
                  )
                  ) To prawda, ale Tomaszewski wygral dla reprezentacji conieco. Matysek nic.

Jeśli też przytoczyłeś wcześniej mecz na Wembley Tomaszewskiego, to może jednak
                  warto uznać, że w Oslo to Matysek grał jak z nut i napewno do tamtego zwycięstwa
                  napewno walnie się przyczynił. Kto wie, czy za parę lat nie okaże się, że
                  spotkanie w Oslo było jednym z przełomowych w historii polskiej piłki nożnej.
                  Gdybyśmy wówzcas przegrali kto wie jak potoczyła by się historia tychże
                  eliminacji. Przecież wiadomo, że Polska reprezentacja od kilku eliminacji miała
                  wyraźny "kompleks wiosny"m, kiedy to kluczowe mecze przegrywała właśnie wiosną.
                  Wiem, że to mogą być zbyt daleko idące wnioski, bo w końcu Matysek rozegrał w
                  eliminacjach jeden mecz, ale za to jaki...
                  )
                  ) ) Pięknie wyliczyłeś tu aury Tomaszewskiego. Ale czy nie wydaje ci się dziwn
                  ) e, że
                  ) ) w
                  ) ) klubowej piłce Tomaszewski prawie nic nie zdobył? W odróżnieniu od innych
                  ) ) reprezentantów Polski z 1974r, on nie dostał żadnych propozycji gry na zac
                  ) hodzi
                  ) ) e. Jakoś jego wielki talent nie został tak dostrzeżony.
                  ) )
                  )
                  ) Mlodys, co? wtedy istnial przepis, ze zawodnicy moga wyjezdzac z Polski po
                  ) ukonczeniu 30 roku zycia. Dlatego Tomaszewski gral w koncowce swojej kariery w
                  ) Belgii, w Berschoot i zaliczyl jeszcze jeden albo dwa sezony w Primera Devision
                  )
                  ) (w Alicante). Podobnie potoczyly sie kariery innych zawodnikow z druzyny
                  ) Gorskiego. Najwieksza kariere zrobil chyba Szarmach (niedawno Roux powiedzial,
                  ) ze
                  ) nie znal zawodnika o takiej skali talentu jak Szarmach, ktory przyszedl do
                  ) Auxerre, kiedy mial juz trzydziestke). Lato tez gral w Belgii, Deyna bez
                  ) jakichkolwiek sukcesow w Machesterze City...
                  Zapewne zdziwi cię informacja, że znam dobrze realia ówczesnych rządów i
                  wiedziałem, że taki przepis istnieje. Ale znowu się nie doczytałeś. Ja NIE
                  NAPISAŁEM, że Deyna, Szarmach, Lato i reszta, zaraz po mundialu'74 wyjechali
                  robić kariery za granicę. Ja powiedziałem tu tylko o propozycjach jakie mieli (np
                  Szarmach i Deyna z Realu), a nasz szacowny Janek takowych nie miał, bo nawet
                  jeśli zaraz by to ogłosił jak Polska długa i szeroka. Widzocznie starały się o
                  niego jakieś słabe niemieckie drugoligowe kluby, a to że po 30 jego talent
                  pojechał do Belgii to raczej nie musi się tym chwalić, bo tamtejsza liga wtedy
                  nie była zbytnio znazcąca. Chyba, że prowadził jakies potajemne rozmowy z
                  Barceloną albo Bayernem.

) ) ) No, jezeli TAAAAAKI czlowiek sukcesu jak Matysek to powiedzial - to wido
                  ) cznie
                  ) ) t
                  ) ) ) ak
                  ) ) ) jest!
                  ) )
                  ) ) Za to człowiek sukceu i to nie jednego - wielki Jan Tomaszewski co niedzi
                  ) ele
                  ) ) pluje się w magazynie ligowym "Gol".
                  )
                  ) Czy wystepy w "Golu" stanowia dyshonor?
                  A czy występy w RKS Radomsko to dyshonor tylko dlatego, że piłkarz chce grać? Co
                  do gola, to tak, wystąpić obok takiego buraka chluby nie przynosi.

) ) Oprócz tego, że Tomaszewski nigdy nie miał zbyt wysokich notowań na świec
                  ) ie to
                  ) )
                  ) ) się wszsytko zgadza. Bo jakoś nie przypominam sobie, żeby po owym Mundialu
                  ) '74
                  ) ) wybrano go do jedenastki turnieju, utytułowano najlepszym bramkarzem, równ
                  ) ież w
                  ) )
                  ) ) rankingach bramkarskich z tamtych lat nie prezentował się zbyt wysoko.

) O jakich rankingach piszesz? Po WM 1974 w glosowaniu dziennikarzy na jedenastke
                  ) mistrzostw Tomaszewski byl drugi - dostal 42 glosy, a wygral Sepp Maier, ktory
                  ) dostal 78 glosow. Trzeci byl Ronnie Helstroem - 11 a potem pojedyncze glosu na
                  ) szesciu innych bramkarzy.
                  ) Na pewno Maier byl wowczas lepszy.
                  ) Podobnie jak Fillol cztery lata pozniej.
                  ) Ale Tomaszewski w latach 1974-1979 plasowal sie w zawsze w dziesiatce najlepszy
                  ) ch
                  ) bramkarzy na swiecie.

Bo sukcesy odnosiła także
          • Gość: Porter Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja cd. IP: *.orion.pl 08.04.02, 14:26
            >
            > > To ja mam wniosek konstruktywny: idz sobie na spacer, co niedziela miedzy
            > 19.05
            > > a
            > > 20.00.
            > > Bo wybelkotales, ze nie podoba ci sie Tomaszewski, bo sie poci. Zadnych in
            > nych
            > > konkretow z siebie nie wydzieliles. Tak, ze spacer dobrze ci zrobi.
            > W twojej wypowiedzi żadnych konkretów się nie doszukałem, z tym że
            najwyraźniej
            >
            > podoba ci się grubiaństwo pana Tomaszewskiego.

Tego nie twierdze. Mnie przeszkadza mlotowaty styl formulowania mysli, ale
            biore pod uwage, ze to byly pilkarz, w koncu nozny. I wybaczam to
            Tomaszewskiemu, bo w zamian dowiaduje sie rzeczy o kulisach naszej pilki,
            ktorych bez nietgo bym sie nie dowiedzial.

> Jeśli nie dopatrzyłeś się sensu
            > mojej wypowiedzi, no to twój problem. Ja polemizować z ekipą Tomaszewskiego
            nie
            >
            > będę.

Myslalem, ze to Twoj problem: tak sugestywnie pisales o swoich mdlosciach, ze
            przestraszylem sie , iz mozesz byc w ciazy!

> > A w zyciu! Bo to bardzo glupi wniosek.
            > Każdy ma prawo do własnego zdania, nawet Pan Tomaszewski, którego tak bardzo
            > lubisz.

No wlasnie! Uwazam, ze Tomaszewski ma prawo do wlasnego zdania. Nie rozumiem,
            dlaczego nie przeszkadza Ci, ze polscy dziennikarze sportowi glownie patrza,
            jak tu nikomu na odcisk nie nastapic, a chcialbys wyrzucic Tomaszewskiego,
            ktory jako jedyny sie nie obcyndala.
            • kezlok Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja cd. 08.04.02, 16:59
              .

>
              > Tego nie twierdze. Mnie przeszkadza mlotowaty styl formulowania mysli, ale
              > biore pod uwage, ze to byly pilkarz, w koncu nozny. I wybaczam to
              > Tomaszewskiemu, bo w zamian dowiaduje sie rzeczy o kulisach naszej pilki,
              > ktorych bez nietgo bym sie nie dowiedzial.

No właśniee!!! Młotowaty styl. A czemu ja mam oglądać właśnie jego do spółki z
              Panem Zudorowiczem co niedziele i słuchać tych bredni i jego zmyślonych
              sensacji??? Ja chce pooglądać normalny magazyn piłkarski, a nie kolejny program z
              cyklu 997 prowadzi Jan Tomaszewski, lub Detetkyw Tomaszewski.

> Myslalem, ze to Twoj problem: tak sugestywnie pisales o swoich mdlosciach, ze
              > przestraszylem sie , iz mozesz byc w ciazy!

A ja ciągle myślałem, że to Janek się ciągle nadyba jakby rodził.

> > > A w zyciu! Bo to bardzo glupi wniosek.
              > > Każdy ma prawo do własnego zdania, nawet Pan Tomaszewski, którego tak bard
              > zo
              > > lubisz.
              >
              > No wlasnie! Uwazam, ze Tomaszewski ma prawo do wlasnego zdania. Nie rozumiem,
              > dlaczego nie przeszkadza Ci, ze polscy dziennikarze sportowi glownie patrza,
              > jak tu nikomu na odcisk nie nastapic, a chcialbys wyrzucic Tomaszewskiego,
              > ktory jako jedyny sie nie obcyndala.

Znam też takiego jednego z Sejmu co się nie obcyndala, ale jego "działania" nie
              przyniosły jak narazie poprawy sytuacji w państwie, podobnie jak wypowiedzi
              Tomaszewskiego nie wpływają na poprawe sytuacji w polskich klubach.
              • Gość: Porter Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja cd. IP: *.orion.pl 08.04.02, 18:30
                kezlok napisał(a):

> Gość portalu: Porter napisał(a):
                > .
                >
                > >
                > > Tego nie twierdze. Mnie przeszkadza mlotowaty styl formulowania mysli, ale
                >
                > > biore pod uwage, ze to byly pilkarz, w koncu nozny. I wybaczam to
                > > Tomaszewskiemu, bo w zamian dowiaduje sie rzeczy o kulisach naszej pilki,
                > > ktorych bez nietgo bym sie nie dowiedzial.
                >
                > No właśniee!!! Młotowaty styl. A czemu ja mam oglądać właśnie jego do spółki z
                > Panem Zudorowiczem co niedziele i słuchać tych bredni i jego zmyślonych
                > sensacji??? Ja chce pooglądać normalny magazyn piłkarski, a nie kolejny program
                > z
                > cyklu 997 prowadzi Jan Tomaszewski, lub Detetkyw Tomaszewski.

Tylko, ze to jedytny czlowiek, ktory mowi o kulisach polskiej pilki. Nie wydaje
                mi sie, zeby jego sensacje byly zmyslone. Zwykle starannie podaje zrodlo...

>
                >
                > > Myslalem, ze to Twoj problem: tak sugestywnie pisales o swoich mdlosciach,
                > ze
                > > przestraszylem sie , iz mozesz byc w ciazy!
                >
                > A ja ciągle myślałem, że to Janek się ciągle nadyba jakby rodził.
                >
                > > > > A w zyciu! Bo to bardzo glupi wniosek.
                > > > Każdy ma prawo do własnego zdania, nawet Pan Tomaszewski, którego tak
                > bard
                > > zo
                > > > lubisz.
                > >
                > > No wlasnie! Uwazam, ze Tomaszewski ma prawo do wlasnego zdania. Nie rozumi
                > em,
                > > dlaczego nie przeszkadza Ci, ze polscy dziennikarze sportowi glownie patrz
                > a,
                > > jak tu nikomu na odcisk nie nastapic, a chcialbys wyrzucic Tomaszewskiego,
                >
                > > ktory jako jedyny sie nie obcyndala.
                >
                > Znam też takiego jednego z Sejmu co się nie obcyndala, ale jego "działania" nie
                >
                > przyniosły jak narazie poprawy sytuacji w państwie, podobnie jak wypowiedzi
                > Tomaszewskiego nie wpływają na poprawe sytuacji w polskich klubach.

Ja o polityce moge dyskutowac, ale na innym forum. Z ciekawosci, tylko krotkie
                pytanie:
                Lepper zarzucil lapownictwo Tuskowi, Piskorskiemu i Olechowskiemu. Czy uwazasz,
                ze bezzasadnie?

• kezlok Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja cd. 08.04.02, 19:47

> > > Tego nie twierdze. Mnie przeszkadza mlotowaty styl formulowania mysli
                  > , ale
                  > >
                  > > > biore pod uwage, ze to byly pilkarz, w koncu nozny. I wybaczam to
                  > > > Tomaszewskiemu, bo w zamian dowiaduje sie rzeczy o kulisach naszej pi
                  > lki,
                  > > > ktorych bez nietgo bym sie nie dowiedzial.
                  > >
                  > > No właśniee!!! Młotowaty styl. A czemu ja mam oglądać właśnie jego do spół
                  > ki z
                  > > Panem Zudorowiczem co niedziele i słuchać tych bredni i jego zmyślonych
                  > > sensacji??? Ja chce pooglądać normalny magazyn piłkarski, a nie kolejny pr
                  > ogram
                  > > z
                  > > cyklu 997 prowadzi Jan Tomaszewski, lub Detetkyw Tomaszewski.
                  >
                  > Tylko, ze to jedytny czlowiek, ktory mowi o kulisach polskiej pilki. Nie wydaje
                  >
                  > mi sie, zeby jego sensacje byly zmyslone. Zwykle starannie podaje zrodlo...

A mi się wydaje, że jesteś ofiarą Pana wszytko wiedzącego i jego zmyślonych
                  bajeczek, która tak naiwnie daje się wciągnąć w intrygę pomiędzy nim oraz jego
                  znienawidzonego PZPN-u.
                  > >
                  > > > Myslalem, ze to Twoj problem: tak sugestywnie pisales o swoich mdlosc
                  > iach,
                  > > ze
                  > > > przestraszylem sie , iz mozesz byc w ciazy!
                  > >
                  > > A ja ciągle myślałem, że to Janek się ciągle nadyba jakby rodził.
                  > >
                  > > > > > A w zyciu! Bo to bardzo glupi wniosek.
                  > > > > Każdy ma prawo do własnego zdania, nawet Pan Tomaszewski, któreg
                  > o tak
                  > > bard
                  > > > zo
                  > > > > lubisz.
                  > > >
                  > > > No wlasnie! Uwazam, ze Tomaszewski ma prawo do wlasnego zdania. Nie r
                  > ozumi
                  > > em,
                  > > > dlaczego nie przeszkadza Ci, ze polscy dziennikarze sportowi glownie
                  > patrz
                  > > a,
                  > > > jak tu nikomu na odcisk nie nastapic, a chcialbys wyrzucic Tomaszewsk
                  > iego,
                  > >
                  > > > ktory jako jedyny sie nie obcyndala.
                  > >
                  > > Znam też takiego jednego z Sejmu co się nie obcyndala, ale jego "działania
                  > " nie
                  > >
                  > > przyniosły jak narazie poprawy sytuacji w państwie, podobnie jak wypowiedz
                  > i
                  > > Tomaszewskiego nie wpływają na poprawe sytuacji w polskich klubach.
                  >
                  > Ja o polityce moge dyskutowac, ale na innym forum. Z ciekawosci, tylko krotkie
                  > pytanie:
                  > Lepper zarzucil lapownictwo Tuskowi, Piskorskiemu i Olechowskiemu. Czy uwazasz,
                  > ze bezzasadnie?

To była tylko kolejna sugestia, która miała zobrazować istote tego problemu (tj.
                  Pana Tomaszewskiego i Pana Zydorowicza w magazynie piłkarskim "Gol").

• Gość: kajo95 do portera IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 13:44
          po pierwsze: w pełni popieram opinię matyska na temat tomaszewskiego. za tą
          dywersję uprawianą przez tą tłustą, opasłą gębę matysek powinien mu dac nawet w
          mordę. zreszta nie tylko matysek ale także juskowiak, sypniewski i paru jeszcze
          innych piłkarzy. jeżeli tomaszewski ma jakieś ale do matyska to niech mu powie
          to bezpośrednio a nie w tv. on tam jest po to (chociaż być go tam nie powinno)
          aby w sposób w miare obiektywny komentować poszczególne mecze a nie uprawiać
          swoje prywatne intrygi.
          po drugie: przejżałem przepisy regulujące zatwierdzanie zawodników do gry w 1 i
          2 lidze nie widzę nic dziwnego w zatwierdzeniu do gry w groclinie
          wieszczyckiego. mało tego. nie widzę nic nie tylko ja ale również działacze
          zespołów walczących z groclinem o utrzymanie. zapewniam cię, że gdyby był choć
          cień szansy na to aby zdobyć punkty walkowerem z groclinem (a taką szansą jest
          wskazanie, że w zespole przeciwnym gra nieuprawniony zawodnik) to już dawno
          włodarze np. radomska skorzystaliby z tego. nikt nic nie widzi za wyjatkiem
          tomaszewskiego oczywiście.
          po trzecie: sedzia wójcik. ja też uważam, że jest do dupy. ale to że on juz
          sedziować nie będzie nie słyszałem od pzpn-u tylko od samego wójcika, który
          zapowiedział onegdaj że w obliczu medialnej nagonki na niego zakończy karierę.
          jak widać słowa nie dotrzymał ale gdzie tu wina pzpn?
          i po czwarte: tomaszewski kontra boniek, listkiewicz, kolator i w ogóle cały
          pzpn. dziwne, że do końca listopada wszystko co związane z pzpn widziało się
          tomaszewskiemu cacy. a może raczej nie dziwne, bo do tego czasu ta tłusta geba
          była na etacie w pzpn. ale w grudniu boniek stwierdził, że tomaszewski to zero
          totalne jeżeli chodzi o jego pracę w pzpn-ie i wyjebał go na zbity pysk.
          wszyscy widza że janek t. po prostu uprawia vendetę przeciwko bońkowi za to, że
          ten pozbawił go (jak najbardziej słusznie zresztą) ciepłej posadki w pzpn-ie.
          wszyscy za wyjatkiem ciebie, porter.
          • Gość: Porter Od Porter IP: *.orion.pl 08.04.02, 15:10
            Gość portalu: kajo95 napisał(a):

> po pierwsze: w pełni popieram opinię matyska na temat tomaszewskiego. za tą
            > dywersję uprawianą przez tą tłustą, opasłą gębę matysek powinien mu dac nawet w
            >
            > mordę. zreszta nie tylko matysek ale także juskowiak, sypniewski i paru jeszcze
            >
            > innych piłkarzy. jeżeli tomaszewski ma jakieś ale do matyska to niech mu powie
            > to bezpośrednio a nie w tv. on tam jest po to (chociaż być go tam nie powinno)
            > aby w sposób w miare obiektywny komentować poszczególne mecze a nie uprawiać
            > swoje prywatne intrygi.

Ja podzielam opinie Tomaszewskiego o Matysku: to sredni bramkarz, ktory nigdy nie
            broni niemozliwych pilek. A poza tym uwazam, ze to kloc o slabej sprawnosci
            ogolnej. Do tego kretyn, bo twierdzil w telewizji, ze Butt bedzie siedzial na
            lawce, a on, Matysek gral... Nikt nie kupilby takiego bramkarza jak Butt na
            lawke. Mial wtedy czas, zeby poszukac klubu. Nie skorzystal - wyladowal w
            Radomsku.
            Co do Juskowiaka - to zycie pokazalo, ze powolywanie tego zawodnika do kadry nie
            ma sensu - wiec Tomaszewski i tu mial racje.
            Sypniewski - tez zdanie Tomaszewskiego jest trafne: zawodnik, ktory nie trenowal
            zima, nie mogl byc przydatny w kadrze. Jak sie sluchalo, co ten mlody bufon
            opowiadal, jak to nawrzucal prezesowi Panathinaikosu, to trudno sie sprzeczac z
            opinia Tomaszewskiego, ze woda sodowa i ze bedzie z chlopaka pozytek, jesli ktos
            mu troche babelkow spusci, o co apelowal do Smudy.
            Tak, ze podzielam opinie co do wspomnianych zawodnikow.
            Forma jest nieprzyjemna, ale racje ma.

> po drugie: przejżałem przepisy regulujące zatwierdzanie zawodników do gry w 1 i
            >
            > 2 lidze nie widzę nic dziwnego w zatwierdzeniu do gry w groclinie
            > wieszczyckiego. mało tego. nie widzę nic nie tylko ja ale również działacze
            > zespołów walczących z groclinem o utrzymanie. zapewniam cię, że gdyby był choć
            > cień szansy na to aby zdobyć punkty walkowerem z groclinem (a taką szansą jest
            > wskazanie, że w zespole przeciwnym gra nieuprawniony zawodnik) to już dawno
            > włodarze np. radomska skorzystaliby z tego. nikt nic nie widzi za wyjatkiem
            > tomaszewskiego oczywiście.

Z tego co wiem, Tomaszewski twierdzi, ze Wieszczycki zostal zatwierdzony po
            zakonczeniu okresu transferow, ze po to, aby byc w zgodzie z
            przepisami "przepuszczono " go przez jakis klub trzecioligowy i pietnuje to jako
            przekret.

> po trzecie: sedzia wójcik. ja też uważam, że jest do dupy. ale to że on juz
            > sedziować nie będzie nie słyszałem od pzpn-u tylko od samego wójcika, który
            > zapowiedział onegdaj że w obliczu medialnej nagonki na niego zakończy karierę.
            > jak widać słowa nie dotrzymał ale gdzie tu wina pzpn?

Sorry, sam czytalem wywiad z Listkiewiczem, ktory twierdzil, ze wprawdzie mnie
            moze wycofywac sedziow delegowanych przez UEFA, ale ze tylko deklaracja
            skonczenia kariery uratowala sedziego Wojcika przed sankcjami PZPN. Po czym
            Wojcik zmienil zdanie, a Listkiewicz jakos zapomnial (on taki roztargniony, misio
            jeden).

> i po czwarte: tomaszewski kontra boniek, listkiewicz, kolator i w ogóle cały
            > pzpn. dziwne, że do końca listopada wszystko co związane z pzpn widziało się
            > tomaszewskiemu cacy. a może raczej nie dziwne, bo do tego czasu ta tłusta geba
            > była na etacie w pzpn. ale w grudniu boniek stwierdził, że tomaszewski to zero
            > totalne jeżeli chodzi o jego pracę w pzpn-ie i wyjebał go na zbity pysk.
            > wszyscy widza że janek t. po prostu uprawia vendetę przeciwko bońkowi za to, że
            >
            > ten pozbawił go (jak najbardziej słusznie zresztą) ciepłej posadki w pzpn-ie.
            > wszyscy za wyjatkiem ciebie, porter.

Ja nie wiem, czy Boniek wyrzucil go za prace, bo z tego co pamietam, komunikat
            PZPN stwierdzal, ze Tomaszewski to oszczerca i nie beda z nim wspolpracowac
            (chodzilo o naglosnienie informacji o zlamaniu statutu przy organizacji Zjazdu i
            sprawy juniorow oraz trenera Globisza). Czyli wylecial za nie trzymanie twarzy na
            klodke. Ale to - dla mnie - niewazne. Tomaszewski dobrze zna pilke i chce mowic o
            rzeczach, o ktorych tzw. srodowisko milczy. I uwazam ze dobrze roboi telewizja,
            umozliwiajac mu to.

W sumie, mysle, ze mozna by oddzielic od siebie nastepujace kwestie:
            1. Tomaszewski, jako byly sportowiec;
            2. Tomaszewski, czlowiek znajacy pilke i mowiacy o jej kulisach;
            3. Tomaszewski, dziennikarz telewizyjny (tu punktacja za wrazenie artystyczne -
            wyglad, slownictwo, sposob mowienia).

Te trzy elementy nalezy oceniac oddzielnie. A zdazaja sie ludzie twierdzacy, ze
            Tomaszewski ma tlusta spocona ggebe, gada glupoty, wiec byl slabym bramkarzem.

Ja to widze tak:
            Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)
            Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacych mnie, o
            ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia grzecznym i
            potulnym (mniejsza o intencje).
            Ad3. W telewizji wystepuje tylko jeden facet, ktory swoim wygladem i sposobem
            mowienia budzi moje obrzydzenie: jest to urzedujacy prezydent. Tomaszewski -
            gdyby byl prezydentem i prezentowal sie tak, jak sie prezentuje, tez chyba by je
            budzil. Nie lubie sluchac, jak mowi i nie trawie jego prob dowcipkowania.
            Ale jestem gotow to znosic z powodow punktow 2 i 1.
            • Gość: kajo95 do portera jeszcze raz IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 16:27

> Ja podzielam opinie Tomaszewskiego o Matysku: to sredni bramkarz, ktory nigdy n
              > ie
              > broni niemozliwych pilek. A poza tym uwazam, ze to kloc o slabej sprawnosci
              > ogolnej. Do tego kretyn, bo twierdzil w telewizji, ze Butt bedzie siedzial na
              > lawce, a on, Matysek gral... Nikt nie kupilby takiego bramkarza jak Butt na
              > lawke. Mial wtedy czas, zeby poszukac klubu. Nie skorzystal - wyladowal w
              > Radomsku.

a ja nie podzielam opinii tomaszewskiego ani twojej a to, że matysek wylądował w
              radomsku jest pośrednio przyczyną tego co stało się z nim w drugiej połowie meczu
              w oslo.

> Co do Juskowiaka - to zycie pokazalo, ze powolywanie tego zawodnika do kadry ni
              > e
              > ma sensu - wiec Tomaszewski i tu mial racje.

w czym miał rację??? w obrażaniu zawodnika? mozna powiedzieć, że ktoś jest słaby
              i koniec. ale tomaszewski powtarza to od 2 lat zapominając, że juskowiaka nie ma
              w kadrze już od roku.
              poza tym życie pokazało także, że powoływanie do kadry np. gilewicza też nie
              miało sensu. dlaczego swojej agresji nie skupił tomaszewski na gilewiczu?

> Sypniewski - tez zdanie Tomaszewskiego jest trafne: zawodnik, ktory nie trenowa
              > l
              > zima, nie mogl byc przydatny w kadrze. Jak sie sluchalo, co ten mlody bufon
              > opowiadal, jak to nawrzucal prezesowi Panathinaikosu, to trudno sie sprzeczac z
              >
              > opinia Tomaszewskiego, ze woda sodowa i ze bedzie z chlopaka pozytek, jesli kto
              > s
              > mu troche babelkow spusci, o co apelowal do Smudy.
              > Tak, ze podzielam opinie co do wspomnianych zawodnikow.
              > Forma jest nieprzyjemna, ale racje ma.

tomaszwski zaatakował sypniewskiego zanim sypniewski wystapił w meczu
              reprezentacji... może i nie trenował zimą ale od wichniarka okazał sie 2 razy
              lepszy. zreszta nie o krytykę tu chodzi ale o jej formę: ja nie zgadzam się z
              twoją opinią ale mogę powiedzieć raz, że się mylisz i wystarczy a mogę też
              powiedzieć, że jesteś popier... ch... i powtarzać to za każdym razem przez 3 m-ce
              o nikogo nie pytany co na twój temat sądzę. tak właśnie wygląda krytyka made in
              tomaszewski's head.

> Z tego co wiem, Tomaszewski twierdzi, ze Wieszczycki zostal zatwierdzony po
              > zakonczeniu okresu transferow, ze po to, aby byc w zgodzie z
              > przepisami "przepuszczono " go przez jakis klub trzecioligowy i pietnuje to jak
              > o
              > przekret.

a z tego co ja wiem to tomaszewski nie orientuje się, że co nie jest prawem
              zabronione jest dozwolone. tomaszewski oskarża kolatora o to (dobrze słyszałem co
              mówił janek), że wieszczycki został zatwierdzony w groclinie wbrew przepisom.
              otóż został zatwierdzony zgodnie z przepisami a skoro tak to dla mnie to żaden
              przekręt bo przekręt jak sama nazwa wskazuje jet wtedy gdy działa się wbrew
              obowiązującym przepisom.

> Sorry, sam czytalem wywiad z Listkiewiczem, ktory twierdzil, ze wprawdzie mnie
              > moze wycofywac sedziow delegowanych przez UEFA, ale ze tylko deklaracja
              > skonczenia kariery uratowala sedziego Wojcika przed sankcjami PZPN. Po czym
              > Wojcik zmienil zdanie, a Listkiewicz jakos zapomnial (on taki roztargniony, mis
              > io
              > jeden).

sorry. też czytałem ten wywiad i mówiąc delikatnie mijasz się z prawdą. wójcik za
              swoje "występy" został zawieszony (na sędziowanie w lidze) na bodajże 6 spotkań.
              dziennikarza nurtowało pytanie czy sędzia zawieszony czasowo przez swoją
              federację może w czasie gdy jest zawieszony prowadzić zawody w ramach uefa.
              listkiwcz odpowiedział, że pzpn nie zwróci się z wnioskiem do zawieszenie wójcika
              do uefa i tyle.

> Ja nie wiem, czy Boniek wyrzucil go za prace, bo z tego co pamietam, komunikat
              > PZPN stwierdzal, ze Tomaszewski to oszczerca i nie beda z nim wspolpracowac
              > (chodzilo o naglosnienie informacji o zlamaniu statutu przy organizacji Zjazdu
              > i
              > sprawy juniorow oraz trenera Globisza). Czyli wylecial za nie trzymanie twarzy
              > na
              > klodke.

sprawdź daty. dopóki tomaszewski brał pieniądze z pzpn-u doputy siedział cicho.

> Ale to - dla mnie - niewazne. Tomaszewski dobrze zna pilke i chce mowic
              > o
              > rzeczach, o ktorych tzw. srodowisko milczy. I uwazam ze dobrze roboi telewizja,
              >
              > umozliwiajac mu to.

a dla mnie to wszystko jest ważne. łatwo zapomina się o radosnej twórczości
              tomaszewskigo sprzed 5 i 10 lat. ja dokładnie pamiętam jak tomaszewski twierdził,
              że należy stawiać w bramce reprezentacji na bogusia wyparło bo to wielki talent a
              dudek to zawodnik, który w lidze grał tylko dzięki bobo kaczmarkowi i w
              feyenoordzie kariery nie zrobi.

>
              > W sumie, mysle, ze mozna by oddzielic od siebie nastepujace kwestie:
              > 1. Tomaszewski, jako byly sportowiec;
              > 2. Tomaszewski, czlowiek znajacy pilke i mowiacy o jej kulisach;
              > 3. Tomaszewski, dziennikarz telewizyjny (tu punktacja za wrazenie artystyczne -

> wyglad, slownictwo, sposob mowienia).
              >
              > Te trzy elementy nalezy oceniac oddzielnie.

a ja w sumie myślę, że można by od siebie oddzielić następujące kwestie:
              1. hitler jako malarz,
              2. hitler jako kapral
              3. hitler jako fuhrer

te trzy elementy też można ocenić oddzielnie

> A zdazaja sie ludzie twierdzacy, ze
              >
              > Tomaszewski ma tlusta spocona ggebe, gada glupoty, wiec byl slabym bramkarzem.
              >
              > Ja to widze tak:
              > Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)
              > Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacych mnie, o
              >
              > ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia grzecznym
              > i
              > potulnym (mniejsza o intencje).
              > Ad3. W telewizji wystepuje tylko jeden facet, ktory swoim wygladem i sposobem
              > mowienia budzi moje obrzydzenie: jest to urzedujacy prezydent. Tomaszewski -
              > gdyby byl prezydentem i prezentowal sie tak, jak sie prezentuje, tez chyba by j
              > e
              > budzil. Nie lubie sluchac, jak mowi i nie trawie jego prob dowcipkowania.
              > Ale jestem gotow to znosic z powodow punktow 2 i 1.

a ja myślę zupełnie inaczej. i na szczęście zauważam, że moje zdanie podziela
              znacznie więcej osób niż twoje (chociaż i tak do końca nie wiem czy w twoim
              twierdzeniu nie jesteś odosobniony, oprócz oczywiście janka t.)
              • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz IP: *.orion.pl 08.04.02, 17:15

)
                ) ) Ja podzielam opinie Tomaszewskiego o Matysku: to sredni bramkarz, ktory ni
                ) gdy n
                ) ) ie
                ) ) broni niemozliwych pilek. A poza tym uwazam, ze to kloc o slabej sprawnosc
                ) i
                ) ) ogolnej. Do tego kretyn, bo twierdzil w telewizji, ze Butt bedzie siedzial
                ) na
                ) ) lawce, a on, Matysek gral... Nikt nie kupilby takiego bramkarza jak Butt n
                ) a
                ) ) lawke. Mial wtedy czas, zeby poszukac klubu. Nie skorzystal - wyladowal w
                ) ) Radomsku.
                )
                ) a ja nie podzielam opinii tomaszewskiego ani twojej a to, że matysek wylądował
                ) w
                ) radomsku jest pośrednio przyczyną tego co stało się z nim w drugiej połowie mec
                ) zu
                ) w oslo.

Fakty sa poza dyskusja: Bayer pozbyl sie Matyska czym predzej, Matysek nie
                znalazl nowego pracodawcy, Butta kupiono zanim Matysek nabawil sie kontuzji.
                Chyba nie przypuszczasz, ze Butta kupiono na lawke?

) ) Co do Juskowiaka - to zycie pokazalo, ze powolywanie tego zawodnika do kad
                ) ry ni
                ) ) e
                ) ) ma sensu - wiec Tomaszewski i tu mial racje.
                )
                ) w czym miał rację??? w obrażaniu zawodnika? mozna powiedzieć, że ktoś jest słab
                ) y
                ) i koniec. ale tomaszewski powtarza to od 2 lat zapominając, że juskowiaka nie m
                ) a
                ) w kadrze już od roku.

Jakos nie slyszalem, zeby ostatnio cokolwiek mowil Tomaszewski o Juskowiaku.

) poza tym życie pokazało także, że powoływanie do kadry np. gilewicza też nie
                ) miało sensu. dlaczego swojej agresji nie skupił tomaszewski na gilewiczu?

Bo Juskowiak ma w jednej nodze wiecej talentu niz dwa plutony Gilewiczow?
                Bo nadzieje budzil Juskowiak wieksze?

) ) Sypniewski - tez zdanie Tomaszewskiego jest trafne: zawodnik, ktory nie tr
                ) enowa
                ) ) l
                ) ) zima, nie mogl byc przydatny w kadrze. Jak sie sluchalo, co ten mlody bufo
                ) n
                ) ) opowiadal, jak to nawrzucal prezesowi Panathinaikosu, to trudno sie sprzec
                ) zac z
                ) )
                ) ) opinia Tomaszewskiego, ze woda sodowa i ze bedzie z chlopaka pozytek, jesl
                ) i kto
                ) ) s
                ) ) mu troche babelkow spusci, o co apelowal do Smudy.
                ) ) Tak, ze podzielam opinie co do wspomnianych zawodnikow.
                ) ) Forma jest nieprzyjemna, ale racje ma.
                )
                ) tomaszwski zaatakował sypniewskiego zanim sypniewski wystapił w meczu
                ) reprezentacji... może i nie trenował zimą ale od wichniarka okazał sie 2 razy
                ) lepszy.

Oczywiscie. Od Wichniarka byl lepszy bez watpienia. A to, ze wystawianie
                zawodnika, ktory nie przepracowal sezonu przygotowawczego nie ma sensu - tez jest
                prawda.

) zreszta nie o krytykę tu chodzi ale o jej formę: ja nie zgadzam się z
                ) twoją opinią ale mogę powiedzieć raz, że się mylisz i wystarczy a mogę też
                ) powiedzieć, że jesteś popier... ch... i powtarzać to za każdym razem przez 3 m-
                ) ce
                ) o nikogo nie pytany co na twój temat sądzę. tak właśnie wygląda krytyka made in
                )
                ) tomaszewski's head.

Jakos nie zrozumialem, o co Ci w powyzszym passusie chodzi.
                )
                ) ) Z tego co wiem, Tomaszewski twierdzi, ze Wieszczycki zostal zatwierdzony p
                ) o
                ) ) zakonczeniu okresu transferow, ze po to, aby byc w zgodzie z
                ) ) przepisami "przepuszczono " go przez jakis klub trzecioligowy i pietnuje t
                ) o jak
                ) ) o
                ) ) przekret.
                )
                ) a z tego co ja wiem to tomaszewski nie orientuje się, że co nie jest prawem
                ) zabronione jest dozwolone. tomaszewski oskarża kolatora o to (dobrze słyszałem
                ) co
                ) mówił janek), że wieszczycki został zatwierdzony w groclinie wbrew przepisom.
                ) otóż został zatwierdzony zgodnie z przepisami a skoro tak to dla mnie to żaden
                ) przekręt bo przekręt jak sama nazwa wskazuje jet wtedy gdy działa się wbrew
                ) obowiązującym przepisom.

Nie. Przekret jest takze wtedy, kiedy prawo sie obchodzi. Przepuszczanie graczy
                przez III lige jest obchodzeniem prawa, ktore mialo zabraniac transferow do
                ekstraklasy po prekluzjum. Zgodzono sie na transfery III ligowcow, zeby mozna
                bylo zawodnikow z wlasnych rezerw do pierwszej druzyny powolywac.
                )
                ) ) Sorry, sam czytalem wywiad z Listkiewiczem, ktory twierdzil, ze wprawdzie
                ) mnie
                ) ) moze wycofywac sedziow delegowanych przez UEFA, ale ze tylko deklaracja
                ) ) skonczenia kariery uratowala sedziego Wojcika przed sankcjami PZPN. Po czy
                ) m
                ) ) Wojcik zmienil zdanie, a Listkiewicz jakos zapomnial (on taki roztargniony
                ) , mis
                ) ) io
                ) ) jeden).
                )
                ) sorry. też czytałem ten wywiad i mówiąc delikatnie mijasz się z prawdą. wójcik
                ) za
                ) swoje "występy" został zawieszony (na sędziowanie w lidze) na bodajże 6 spotka
                ) ń.
                ) dziennikarza nurtowało pytanie czy sędzia zawieszony czasowo przez swoją
                ) federację może w czasie gdy jest zawieszony prowadzić zawody w ramach uefa.
                ) listkiwcz odpowiedział, że pzpn nie zwróci się z wnioskiem do zawieszenie wójci
                ) ka
                ) do uefa i tyle.

Musi to byly inne wywiady.
                )
                ) ) Ja nie wiem, czy Boniek wyrzucil go za prace, bo z tego co pamietam, komun
                ) ikat
                ) ) PZPN stwierdzal, ze Tomaszewski to oszczerca i nie beda z nim wspolpracowa
                ) c
                ) ) (chodzilo o naglosnienie informacji o zlamaniu statutu przy organizacji Zj
                ) azdu
                ) ) i
                ) ) sprawy juniorow oraz trenera Globisza). Czyli wylecial za nie trzymanie tw
                ) arzy
                ) ) na
                ) ) klodke.
                )
                ) sprawdź daty. dopóki tomaszewski brał pieniądze z pzpn-u doputy siedział cicho.

Wychodzi mi, ze tuz po awansie do MSw atakowal PZPN, ale moze sie myle. Nie wiem
                kiedy bral kase i malo mnie to obchodzi.

) ) Ale to - dla mnie - niewazne. Tomaszewski dobrze zna pilke i chce mowic
                ) ) o
                ) ) rzeczach, o ktorych tzw. srodowisko milczy. I uwazam ze dobrze roboi telew
                ) izja,
                ) )
                ) ) umozliwiajac mu to.
                )
                ) a dla mnie to wszystko jest ważne. łatwo zapomina się o radosnej twórczości
                ) tomaszewskigo sprzed 5 i 10 lat. ja dokładnie pamiętam jak tomaszewski twierdzi
                ) ł,
                ) że należy stawiać w bramce reprezentacji na bogusia wyparło bo to wielki talent
                ) a
                ) dudek to zawodnik, który w lidze grał tylko dzięki bobo kaczmarkowi i w
                ) feyenoordzie kariery nie zrobi.

No to nie mial racji. Dudek okazal sie swietny, a Bogus W. sprzedal o jeden mecz
                za duzo.
                )
                )
                ) )
                ) ) W sumie, mysle, ze mozna by oddzielic od siebie nastepujace kwestie:
                ) ) 1. Tomaszewski, jako byly sportowiec;
                ) ) 2. Tomaszewski, czlowiek znajacy pilke i mowiacy o jej kulisach;
                ) ) 3. Tomaszewski, dziennikarz telewizyjny (tu punktacja za wrazenie artystyc
                ) zne -
                )
                ) ) wyglad, slownictwo, sposob mowienia).
                ) )
                ) ) Te trzy elementy nalezy oceniac oddzielnie.
                )
                ) a ja w sumie myślę, że można by od siebie oddzielić następujące kwestie:
                ) 1. hitler jako malarz,
                ) 2. hitler jako kapral
                ) 3. hitler jako fuhrer
                ) te trzy elementy też można ocenić oddzielnie

Cos w tym rodzaju! Przestepstwa wojenne III Rzeszy nie swiadcza o tym, ze Hitler
                byl zlym kapralem i dostal Zelazny Krzyz nieslusznie, zas umiejetnosc
                kontrolowania tlumu i docierania do mas nie czynia z niego utalentowanego
                malarza. Tylko kogo obchodzi Hitler - malarz, albo Hitler - kapral...
                W przypadku Tomaszewskiego rozne oceniane aspekty wynikaja z siebie: byl
                sportowcem, w wyniku tego zna pilke i jest ekspertem, nastepstwie tego jest
                dziennikarzem.
                )
                )
                ) ) A zdazaja sie ludzie twierdzacy, ze
                ) )
                ) ) Tomaszewski ma tlusta spocona ggebe, gada glupoty, wiec byl slabym bramkar
                ) zem.
                ) )
                ) ) Ja to widze tak:
                ) ) Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)
                ) ) Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacych mn
                ) ie, o
                ) )
                ) ) ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia grze
                ) cznym
                ) ) i
                ) ) potulnym (mniejsza o intencje).
                ) ) Ad3. W telewizji wystepuje tylko jeden facet, ktory swoim wygladem i sposo
                ) bem
                ) ) mowienia budzi moje obrzydzenie: jest to urzedujacy prezydent. Tomaszewski
                ) -
                ) ) gdyby byl prezydentem i prezentowal sie tak, jak sie prezentuje, tez chyba
                ) by j
                ) ) e
                ) ) budzil. Nie lubie sluchac, jak mowi i nie trawie jego prob dowcipkowania.
                )
                • Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 09:25

) Fakty sa poza dyskusja: Bayer pozbyl sie Matyska czym predzej, Matysek nie
                  ) znalazl nowego pracodawcy, Butta kupiono zanim Matysek nabawil sie kontuzji.
                  ) Chyba nie przypuszczasz, ze Butta kupiono na lawke?

jeżeli mówimy o faktach to wyglądały one następująco: bayer podpisał kontrakt z
                  buttem ale jednocześnie zaoferował matyskowi (któremu kontrakt kończył się za pół
                  roku) nową, lepszą umowę na mocy której matysek miał zarobić 6 mln marek w ciągu
                  3 lat. o ile wiem matysek nie podpisał tej umowy twierdząc, że nie interesuje go
                  rola bramkarza nr 2. tak więc podobnie jak jasiu t. lubisz przekręcać fakty...

) Jakos nie slyszalem, zeby ostatnio cokolwiek mowil Tomaszewski o Juskowiaku.

a ja czytałem 3 tygodnie temu, że sukces kadry engela wynikał też z oczyszczenia
                  zespołu z zawodników robiących w zespole złą atmosferę - i tomaszewski błysnął
                  jakąś aluzją o wilku z wolfsburga.

) Bo Juskowiak ma w jednej nodze wiecej talentu niz dwa plutony Gilewiczow?
                  ) Bo nadzieje budzil Juskowiak wieksze?

proponuję najpierw pomyśleć a potem napisać bo nie wiem o co tak naprawdę pytasz

) Oczywiscie. Od Wichniarka byl lepszy bez watpienia. A to, ze wystawianie
                  ) zawodnika, ktory nie przepracowal sezonu przygotowawczego nie ma sensu - tez je
                  ) st
                  ) prawda.

widzisz piłka nożna to nie laboratorium. widziałem co prezentował sypniewski w
                  radomsku bez przepracowania sezonu przygotowawczego. na jesień ubiegłego roku
                  sypniewski prezentował się najlepiej ze wszystkich napastników ligi. ale ja wiem,
                  lepiej było powołać króla, frankowskiego albo dymkowskiego bo oni okres
                  przygotowawczy przepracowali należycie. poza tym akurat w tym meczu reprezentacji
                  najlepiej ze wszystkich napastników wypadł właśnie sypniewski.

) ) zreszta nie o krytykę tu chodzi ale o jej formę: ja nie zgadzam się z
                  ) ) twoją opinią ale mogę powiedzieć raz, że się mylisz i wystarczy a mogę też
                  ) ) powiedzieć, że jesteś popier... ch... i powtarzać to za każdym razem przez 3
                  ) m-
                  ) ) ce
                  ) ) o nikogo nie pytany co na twój temat sądzę. tak właśnie wygląda krytyka made
                  ) in
                  ) )
                  ) ) tomaszewski's head.
                  )
                  ) Jakos nie zrozumialem, o co Ci w powyzszym passusie chodzi.

w takim razie włożę ci to łopatą a posłużę się przykładem sypniewskiego.
                  tomaszewski mógł wyrazić swoje zdanie tak: sypniewski w tym meczu grać nie
                  powinien bo nie przepracował okresu przygotowawczego. gdyby na tym poprzestał to
                  nie podejżewałbym go złośliwość i brak obiektywizmu. ale ten baran najpierw mówi
                  a potem mysli więc porównywał piłkarza do roznosiciela mleka a następnie ni z
                  tego ni z owego atakował sypniewskiego przez całą zimę. najpierw pisał, że wisła
                  nie powinna sprowadzać sypniewskiego bo jest słaby. gdy już sprowadziła go
                  apelował do smudy aby utemperował charakter sypniewskiemu. gdu okazało się, że
                  ten sypniewski nie jest taki konfliktowy jak to sobie tomaszewski wymyślił to
                  zaczął ubolewać nad pozycją frankowskiego. kto winny? oczywiście sypniewski bo to
                  on wygryzł ze składu frankowskiego. trwało to 3 m-ce. i trwać będzie jeszcze
                  dłużej bo jeżeli legia zdobędzie mistrzostwo to głównym winowajcą będzie koń
                  trojański - igor sypniewski. tomaszewski to zwykły złośliwiec. matyska atakuje w
                  golu co tydzień. bramka stracona w grodzisku to oczywiście wina matyska (chociaż
                  winy w tym jego nie było zadnej) bo można stracić bramkę w z rzutu rożnego na
                  krótki słupek w 80 min. ale nie w pierwszej. tak mówił tomaszewski. czysta
                  paranoja.

) Nie. Przekret jest takze wtedy, kiedy prawo sie obchodzi. Przepuszczanie graczy
                  )
                  ) przez III lige jest obchodzeniem prawa, ktore mialo zabraniac transferow do
                  ) ekstraklasy po prekluzjum. Zgodzono sie na transfery III ligowcow, zeby mozna
                  ) bylo zawodnikow z wlasnych rezerw do pierwszej druzyny powolywac.

gubisz się stary, gubisz. przekręt jest tylko wtedy (a nie jak piszesz "także
                  wtedy") gdy prawo się obchodzi. ale tutaj nikt prawa nie obszedł lecz działano
                  właśnie zgodnie z prawem, które dopuszcza to co zrobił groclin z wieszczyckim.
                  jaki przepis zabrania sprowadzić zawodnika z grecji do trzeciej ligi a na drugi
                  dzień wytransferować go do ekstraklasy?

) Musi to byly inne wywiady.

nie jestem do końca pewny czy to były inne wywiady...

) )
                  ) ) ) Ja nie wiem, czy Boniek wyrzucil go za prace, bo z tego co pamietam, komun
                  ) ) ikat
                  ) ) ) PZPN stwierdzal, ze Tomaszewski to oszczerca i nie beda z nim wspolpracowa
                  ) ) c
                  ) ) ) (chodzilo o naglosnienie informacji o zlamaniu statutu przy organizacji Zj
                  ) ) azdu
                  ) ) ) i
                  ) ) ) sprawy juniorow oraz trenera Globisza). Czyli wylecial za nie trzymanie tw
                  ) ) arzy
                  ) ) ) na
                  ) ) ) klodke.
                  ) )
                  ) ) sprawdź daty. dopóki tomaszewski brał pieniądze z pzpn-u doputy siedział cich
                  ) o.
                  )
                  ) Wychodzi mi, ze tuz po awansie do MSw atakowal PZPN, ale moze sie myle. Nie wie
                  ) m
                  ) kiedy bral kase i malo mnie to obchodzi.

różnica między nami polega na tym, że ty nie wiesz a ja wiem. zastanawiam się
                  zatem po co, skoro nie wiesz, zabierasz głos w temacie?

)
                  ) ) ) Ale to - dla mnie - niewazne. Tomaszewski dobrze zna pilke i chce mowic
                  ) ) ) o
                  ) ) ) rzeczach, o ktorych tzw. srodowisko milczy. I uwazam ze dobrze roboi telew
                  ) ) izja,
                  ) ) )
                  ) ) ) umozliwiajac mu to.

właśnie to czy tomaszewski zna się na piłce czy nie jest tematem dyskusji. ja
                  twierdzę, że się nie zna.

)
                  ) No to nie mial racji. Dudek okazal sie swietny, a Bogus W. sprzedal o jeden mec
                  ) z
                  ) za duzo.

nie miał racji a twoim zdaniem zna się na piłce. ja wiem, że nie ma ludzi
                  nieomylnych tylko za każdym razem jasiu t. wypowiada się tak jak by tylko on miał
                  rację. ja pamiętam z jakim przekonaniem wypowiadał się wówczas o talencie dudka.

) )
                  ) Cos w tym rodzaju! Przestepstwa wojenne III Rzeszy nie swiadcza o tym, ze Hitle
                  ) r
                  ) byl zlym kapralem i dostal Zelazny Krzyz nieslusznie, zas umiejetnosc
                  ) kontrolowania tlumu i docierania do mas nie czynia z niego utalentowanego
                  ) malarza. Tylko kogo obchodzi Hitler - malarz, albo Hitler - kapral...
                  ) W przypadku Tomaszewskiego rozne oceniane aspekty wynikaja z siebie: byl
                  ) sportowcem, w wyniku tego zna pilke i jest ekspertem, nastepstwie tego jest
                  ) dziennikarzem.

no właśnie! kogo dzisiaj obchodzi hitler malarz? wszyscy pamiętamy go z innej
                  strony. to samo jest z tomaszewskim. to co wyprawia obecnie w mediach sprawia, że
                  tak naprawdę większość kibiców juz gówno obchodzi jak bronił bo samo hasło
                  tomaszewski wprawia w odruch wymiotny. problem tomaszewskiego polega na tym, że
                  świat idzie do przodu, młodzież chce nowych idoli a on tego nie potrafi znieść.
                  on chce aby sukces polskiej piłki utożsamiać jedynie z wembley 73 i mś 74.

) )
                  ) )
                  ) ) ) A zdazaja sie ludzie twierdzacy, ze
                  ) ) )
                  ) ) ) Tomaszewski ma tlusta spocona ggebe, gada glupoty, wiec byl slabym bramkar
                  ) ) zem.
                  ) ) )
                  ) ) ) Ja to widze tak:
                  ) ) ) Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)
                  ) ) ) Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacych mn
                  ) ) ie, o
                  ) ) )
                  ) ) ) ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia grze
                  ) ) cznym
                  ) ) ) i
                  ) ) ) potulnym (mniejsza o intencje).
                  ) ) ) Ad3. W telewizji wystepuje tylko jeden facet, ktory swoim wygladem i sposo
                  ) ) bem
                  ) ) ) mowienia budzi moje obrzydzenie: jest to urzedujacy prezydent. Tomaszewski
                  ) ) -
                  ) ) ) gdyby byl prezydentem i prezentowal sie tak, jak sie prezentuje, tez chyba
                  ) ) by j
                  ) ) ) e
                  ) ) ) budzil. Nie lubie sluchac, jak mowi i nie trawie jego prob dowcipkowania.
                  ) )

a ja to widzę zupełnie inaczej ale cóż, niech tomaszewski ma satysfakcję, że ktoś
                  lubi go posłuchać bez względu na to że mówi szybciej niż mysli.
                  • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz IP: *.orion.pl 09.04.02, 12:02

)
                    )
                    ) ) Fakty sa poza dyskusja: Bayer pozbyl sie Matyska czym predzej, Matysek nie
                    ) ) znalazl nowego pracodawcy, Butta kupiono zanim Matysek nabawil sie kontuzji.
                    ) ) Chyba nie przypuszczasz, ze Butta kupiono na lawke?
                    )
                    ) jeżeli mówimy o faktach to wyglądały one następująco: bayer podpisał kontrakt z
                    )
                    ) buttem ale jednocześnie zaoferował matyskowi (któremu kontrakt kończył się za p
                    ) ół
                    ) roku) nową, lepszą umowę na mocy której matysek miał zarobić 6 mln marek w ciąg
                    ) u
                    ) 3 lat. o ile wiem matysek nie podpisał tej umowy twierdząc, że nie interesuje g
                    ) o
                    ) rola bramkarza nr 2. tak więc podobnie jak jasiu t. lubisz przekręcać fakty...

W ktorym miejscu przekrecilem fakty?
                    Matysek pod koniec zeszlego sezonu komentowal plany zatrudnienia HJ Butta: "bylem
                    u prezesa i ten uspokoil mnie, ze pozostane pierwszym bramkarzem Bayeru".
                    Przeciez to dowod na krancowy kretynizm.
                    Wtedy nalezalo sie rozgladac za nowym pracodawca.
                    Dzis nikt nie chce gadac z Matyskiem - poza najslabszymi klubami polskiej ligi -
                    i dziwi mnie ze Radomsku go zatrudnilo po tym, co pokazywal w Lubinie. Matysek
                    jest srednim bramkarzem, jego najwieksza zaleta byla zawsze stabilna forma (nie
                    bronil nadzwyczajnie, ale nie puszczal szmat), a teraz ta forma ustabilizowala
                    sie na nizszym poziomie niz uprzednio i zaczal popelniac bledy. Przeciez nikt nie
                    powie, ze Matysek nalezal do wyrozniajacych sie bramkarzy naszej ligi (chyba pod
                    wzgledem ilosci puszczonych goli). Skad wiec koncepcja, by pojechal na MS?

)
                    ) ) Jakos nie slyszalem, zeby ostatnio cokolwiek mowil Tomaszewski o Juskowiaku.
                    )
                    ) a ja czytałem 3 tygodnie temu, że sukces kadry engela wynikał też z oczyszczeni
                    ) a
                    ) zespołu z zawodników robiących w zespole złą atmosferę - i tomaszewski błysnął
                    ) jakąś aluzją o wilku z wolfsburga.

Coz - Juskowiak, mimo ze nic nie pokazywal, robil łaske, kiedy przyjezdzal na
                    zgrupowania. Gwiazdom takie psucie atmosfery mozna wybaczyc. Sredniakom nie.

) ) Bo Juskowiak ma w jednej nodze wiecej talentu niz dwa plutony Gilewiczow?
                    ) ) Bo nadzieje budzil Juskowiak wieksze?
                    )
                    ) proponuję najpierw pomyśleć a potem napisać bo nie wiem o co tak naprawdę pytas
                    ) z

Juz pisze przystepniej, tzn bez domniemanego trybu warunkowego:
                    Mysle, ze Tomaszewski poswiecal wiecej czasu Juskowiakowi, niz Gilewiczowi, bo
                    uwazal, ze Juskowiak byl bardziej utalentowanym i perspektywicznym graczem, wiec
                    i bardziej godnym uwagi.

) ) Oczywiscie. Od Wichniarka byl lepszy bez watpienia. A to, ze wystawianie
                    ) ) zawodnika, ktory nie przepracowal sezonu przygotowawczego nie ma sensu - tez
                    ) )jest prawda.
                    )
                    ) widzisz piłka nożna to nie laboratorium. widziałem co prezentował sypniewski w
                    ) radomsku bez przepracowania sezonu przygotowawczego. na jesień ubiegłego roku
                    ) sypniewski prezentował się najlepiej ze wszystkich napastników ligi. ale ja wie
                    ) m, lepiej było powołać króla, frankowskiego albo dymkowskiego bo oni okres
                    ) przygotowawczy przepracowali należycie. poza tym akurat w tym meczu reprezentac
                    ) ji najlepiej ze wszystkich napastników wypadł właśnie sypniewski.

To prawda. Mial jeden swietny zryw i jeden ladny drybling. JEDEN. I to by bylo na
                    tyle, jezeli chodzi o zainteresowanie Engela Sypniewskim. Znaczy, ze Engel tez
                    jest glupi?

) ) ) zreszta nie o krytykę tu chodzi ale o jej formę: ja nie zgadzam się z
                    ) ) ) twoją opinią ale mogę powiedzieć raz, że się mylisz i wystarczy a mogę też
                    ) ) ) powiedzieć, że jesteś popier... ch... i powtarzać to za każdym razem przez
                    ) ) ) 3 m-ce o nikogo nie pytany co na twój temat sądzę. tak właśnie wygląda
                    ) ) ) krytyka made in tomaszewski's head.
                    ) )
                    ) ) Jakos nie zrozumialem, o co Ci w powyzszym passusie chodzi.
                    )
                    ) w takim razie włożę ci to łopatą a posłużę się przykładem sypniewskiego.
                    ) tomaszewski mógł wyrazić swoje zdanie tak: sypniewski w tym meczu grać nie
                    ) powinien bo nie przepracował okresu przygotowawczego. gdyby na tym poprzestał t
                    ) o nie podejżewałbym go złośliwość i brak obiektywizmu. ale ten baran najpierw
                    mów
                    ) i
                    ) a potem mysli więc porównywał piłkarza do roznosiciela mleka a następnie ni z
                    ) tego ni z owego atakował sypniewskiego przez całą zimę.

Tomaszewski atakuje generalnie tych zawodnikow, ktorzy wracaja do kraju po
                    nieudanych wyjazdach, podpisuja umowy z polskimi klubami - zwykle z konca tabeli -
                    i opowiadaja na lewo i prawo, ze to tylko na chwile, ze maja juz kontrakty w
                    Bundeslidze, czy Serie A. Tomaszewski twierdzi, ze taka postawa jest niesportowa,
                    ze zamiast takiej nibygwiazdy lepiej zatrudnic zawodnika, ktory da sie za druzyne
                    pokrajac. Powiedzenie, ze ma gorsza kondycje niz roznosiciel mleka, ktore tak
                    Toba wstrzasnelo, bylo po prostu barwna ilustracja stawianej tezy.

) najpierw pisał, że wisła
                    ) nie powinna sprowadzać sypniewskiego bo jest słaby. gdy już sprowadziła go
                    ) apelował do smudy aby utemperował charakter sypniewskiemu. gdu okazało się, że
                    ) ten sypniewski nie jest taki konfliktowy jak to sobie tomaszewski wymyślił to
                    ) zaczął ubolewać nad pozycją frankowskiego.

Po pierwsze - nie wiem skad opinia, ze Sypniewski jest konfliktowy. Wiadomo, ze
                    woda sodowa mu do glowy uderzyla, pamietam rozmowe w telewizji w ktorej to
                    rozmowie chwalil sie, jak to wygarnal prezesowi Panathinaikosu, bo w tym klubie
                    sie na Sypniewskim nie poznali. A woda sodowa nie jest korzystnym zjawiskiem u
                    sportowca. Pamietam, jak sam Tomaszewski o sobie opowiadal, ze uwierzyl iz jest
                    najlepszym bramkarzem na swiecie, az przyszedl mecz z Niemcami na Stadionie
                    Dziesieciolecia i trzy zawinione bramki...

) kto winny? oczywiście sypniewski bo to
                    ) on wygryzł ze składu frankowskiego. trwało to 3 m-ce. i trwać będzie jeszcze
                    ) dłużej bo jeżeli legia zdobędzie mistrzostwo to głównym winowajcą będzie koń
                    ) trojański - igor sypniewski. tomaszewski to zwykły złośliwiec. matyska atakuje
                    ) w
                    ) golu co tydzień. bramka stracona w grodzisku to oczywiście wina matyska (chocia
                    ) ż
                    ) winy w tym jego nie było zadnej) bo można stracić bramkę w z rzutu rożnego na
                    ) krótki słupek w 80 min. ale nie w pierwszej. tak mówił tomaszewski.

Ty naprawde ogladasz inne programy niz ja: w Golu Tomaszewski nie powiedzial
                    slowa o tym, ze Matysek popelnil blad, tylko stwierdzil, ze obrona popelnila blad
                    w ustawieniu i ze o ile w 80. minucie mozna by to tlumaczyc zmeczeniem, to w
                    pierwszej minucie jest to niewwybaczalne. Ja przypominam sobie, ze jeszcze w
                    Zaglebiu Matysek puszczal szmaty, a Tomaszewski go tlumaczyl, ze to wina obroncow
                    i braku zgrania. Natomiast, owszem, skrytykowal Matyska za to, ze po podpisaniu
                    umowy z Radomskiem rzekl, ze to tylko na chwile, ze juz za trzy miesiace ma
                    zaltwiona gre w Bundeslidze i pomylil Radomsko z Radomiakiem. Moim zdaniem
                    Tomaszewski mial racje, bo Matysek powinien byc wdzieczny Radomsku, ze
                    przygarnia, kiedy nikt go nie chce.

czysta
                    ) paranoja.
                    )
                    )
                    ) ) Nie. Przekret jest takze wtedy, kiedy prawo sie obchodzi. Przepuszczanie grac
                    ) zy
                    ) )
                    ) ) przez III lige jest obchodzeniem prawa, ktore mialo zabraniac transferow do
                    ) ) ekstraklasy po prekluzjum. Zgodzono sie na transfery III ligowcow, zeby mozna
                    )
                    ) ) bylo zawodnikow z wlasnych rezerw do pierwszej druzyny powolywac.
                    )
                    ) gubisz się stary, gubisz. przekręt jest tylko wtedy (a nie jak piszesz "także
                    ) wtedy") gdy prawo się obchodzi. ale tutaj nikt prawa nie obszedł lecz działano
                    ) właśnie zgodnie z prawem, które dopuszcza to co zrobił groclin z wieszczyckim.
                    ) jaki przepis zabrania sprowadzić zawodnika z grecji do trzeciej ligi a na drugi
                    ) dzień wytransferować go do ekstraklasy?

Zadne - i to jest wlasnie przekret (czyli kto tu sie gubi, moj stary).
                    Wykorzystano luke w prawie. Oczywiscie przekret moze naruszac takze prawo, ale
                    proponuje skupic sie na meritum, a nie na definicji przekretu.

)
                    ) ) Musi
                  • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz-dokonczenie IP: *.orion.pl 09.04.02, 12:05

>
                    > ) Musi to byly inne wywiady.
                    >
                    > nie jestem do końca pewny czy to były inne wywiady...

Skoro ogladamy rozne Gole, to i pewnie rozne wywiady.
                    >
                    > ) ) sprawdź daty. dopóki tomaszewski brał pieniądze z pzpn-u doputy siedział
                    ci
                    > ) ) cho.
                    [...]
                    >) Nie wiem kiedy bral kase i malo mnie to obchodzi.
                    >
                    > różnica między nami polega na tym, że ty nie wiesz a ja wiem. zastanawiam się
                    > zatem po co, skoro nie wiesz, zabierasz głos w temacie?

Bo temat, moj stary, brzmi (w uproszczeniu, bys latwiej pojal): Czy
                    Tomaszewskiego nalezy wywalic z telewizji?
                    Nie ma to zadnego zwiazku z tym, bral czy tez nie bral Tomaszewski pieniadze od
                    PZPN.
                    BTW, Tomaszewski w tym samym czasie, gdy bral forse - ujawnil afere Globisza,
                    nastepnie opisal sposob, w jaki Listkiewicz przeprowadzil wraz z
                    Kolatorem "reforme" srodowiska sedziowskiego, a dopiero potem wylecial z PZPN.
                    Sprawdzilem to w felietonach, ktore pisal. Wiec twierdzac, ze poki bral kase -
                    siedzial cicho, po raz kolejny mijasz sie z prawda. Tyle, ze jak wspomnialem -
                    to nieistotne.

>
                    > )
                    > ) ) ) Ale to - dla mnie - niewazne. Tomaszewski dobrze zna pilke i chce mowic
                    > ) ) ) o rzeczach, o ktorych tzw. srodowisko milczy.
                    >
                    > właśnie to czy tomaszewski zna się na piłce czy nie jest tematem dyskusji. ja
                    > twierdzę, że się nie zna.

A - to rozstrzygajace. Rozumiem, ze rozegrales w zyciu te 300-400 ligowych
                    spotkan, kilkadziesiat w reprezentacji, byles na kilku conajmniej mistrzostwach
                    swiata, odnoszac oczywista sukcesy, na kilkudziesieciu zgrupowaniach kadry
                    narodowej, znasz wszystkich trenerow pierwszoligowych...

Ja twierdze, (per analogiam, bo sam troche lat sport uprawialem, choc do
                    osiagniec Tomaszewskiego pare lat swietlnych mi brakuje), ze kibice NIC nie
                    wiedza o kulisach dyscypliny, ktorej kibicuja.

>
                    > )
                    > ) No to nie mial racji. Dudek okazal sie swietny, a Bogus W. sprzedal o jeden
                    m
                    > ) ecz za duzo.
                    >
                    > nie miał racji a twoim zdaniem zna się na piłce. ja wiem, że nie ma ludzi
                    > nieomylnych tylko za każdym razem jasiu t. wypowiada się tak jak by tylko on
                    mi
                    > ał rację. ja pamiętam z jakim przekonaniem wypowiadał się wówczas o
                    talencie > Dudka.

No, ale nie mial racji. Tak bywa. Coz z tego?

> ) )
                    > ) Cos w tym rodzaju! Przestepstwa wojenne III Rzeszy nie swiadcza o tym, ze
                    Hit
                    > ) ) ler byl zlym kapralem i dostal Zelazny Krzyz nieslusznie,
                    >
                    > no właśnie! kogo dzisiaj obchodzi hitler malarz? wszyscy pamiętamy go z innej
                    > strony. to samo jest z tomaszewskim. to co wyprawia obecnie w mediach
                    sprawia,
                    > że
                    > tak naprawdę większość kibiców juz gówno obchodzi jak bronił bo samo hasło
                    > tomaszewski wprawia w odruch wymiotny.

Dla mnie - i dla moich znajomych - Tomaszewski to przede wszystkim wybitny
                    sportowiec. A dopiero potem dzialacz, komentator, ekspert. Ja mam taki zly sen:
                    sni mi sie, ze uda wam sie wykopac Tomaszewskiego z telewizji i wszystkie
                    programy bedzie prowadzil Babiarz, ew. w duecie ze Szpakowskim...

>
                    > świat idzie do przodu, młodzież chce nowych idoli a on tego nie potrafi
                    znieść.
                    >
                    > on chce aby sukces polskiej piłki utożsamiać jedynie z wembley 73 i mś 74.
                    >

Potem byl jeszcze rok 1982 - i na razie tyle...

• Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz-dokonczenie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 14:47

> Skoro ogladamy rozne Gole, to i pewnie rozne wywiady.

ogladamy te same gole ale różnimy się gustami

> Bo temat, moj stary, brzmi (w uproszczeniu, bys latwiej pojal): Czy
                      > Tomaszewskiego nalezy wywalic z telewizji?
                      > Nie ma to zadnego zwiazku z tym, bral czy tez nie bral Tomaszewski pieniadze od
                      >
                      > PZPN.
                      > BTW, Tomaszewski w tym samym czasie, gdy bral forse - ujawnil afere Globisza,
                      > nastepnie opisal sposob, w jaki Listkiewicz przeprowadzil wraz z
                      > Kolatorem "reforme" srodowiska sedziowskiego, a dopiero potem wylecial z PZPN.
                      > Sprawdzilem to w felietonach, ktore pisal. Wiec twierdzac, ze poki bral kase -
                      > siedzial cicho, po raz kolejny mijasz sie z prawda. Tyle, ze jak wspomnialem -
                      > to nieistotne.

taaaaaaaaaa. sprawdziłeś w felietonach, które pisał. oświeć mnie i przytocz daty
                      tych felietonów.
                      >
                      > A - to rozstrzygajace. Rozumiem, ze rozegrales w zyciu te 300-400 ligowych
                      > spotkan, kilkadziesiat w reprezentacji, byles na kilku conajmniej mistrzostwach
                      >
                      > swiata, odnoszac oczywista sukcesy, na kilkudziesieciu zgrupowaniach kadry
                      > narodowej, znasz wszystkich trenerow pierwszoligowych...
                      > Ja twierdze, (per analogiam, bo sam troche lat sport uprawialem, choc do
                      > osiagniec Tomaszewskiego pare lat swietlnych mi brakuje), ze kibice NIC nie
                      > wiedza o kulisach dyscypliny, ktorej kibicuja.

a ja cie zapewniam, że sport uprawiałem a na dodatek ten o którym piszemy. a na
                      kulisy tego co dzieje się w futbolu patrzę przez pryzmat swoich osiągnięć, w
                      których tomaszewskiemu na pewno ustępuje ale tobie wątpię (chyba że zagrałeś
                      kiedyś 45 spotkań w 2 lidze)

>
                      >
                      > No, ale nie mial racji. Tak bywa. Coz z tego?

nic. poza tym, że na tym polega fachowość. nie sztuką jest bić brawo dudkowi z
                      liverpoolu, sztuką jest wcześniej ocenić czy ma szansę kiedyś zagrać w takim
                      klubie.

> Dla mnie - i dla moich znajomych - Tomaszewski to przede wszystkim wybitny
                      > sportowiec. A dopiero potem dzialacz, komentator, ekspert. Ja mam taki zly sen:
                      >
                      > sni mi sie, ze uda wam sie wykopac Tomaszewskiego z telewizji i wszystkie
                      > programy bedzie prowadzil Babiarz, ew. w duecie ze Szpakowskim...

a dla mnie i moich znajomych tomaszewski to człowiek chory psychicznie. ale teraz
                      już rozumiem dlaczego tak bronisz tomaszewskiego - skoro trapią cię takie sny...
                      proponuję lufę setki przed snem, może pomoże...

>
                      > Potem byl jeszcze rok 1982 - i na razie tyle...
                      >

który był rokiem młynarczyka a nie tomaszewskiego, czego janek też nie może
                      odżałować...

ps.
                      zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. skoro tomaszewski jest taki cacy to czemu
                      środowisko piłkarskie coraz bardziej sie od niego odsuwa? dlaczego tomaszewski
                      boi się przyjść na stadion łks-u? dlaczego stadion widzewa po meczu z japonią
                      opuszczał pod eskortą policji? dlaczego od momentu gdy piłkarze reprezentacji
                      (jeszcze za wójcika) nie chcieli go wpuścić na pokład samolotu lecącego do
                      sztokholmu tomaszewski nie lata już z reprezentacją? dlaczego, skoro z niego taki
                      fachura, nie jest zapraszany do c+? dlaczego gdy wygłaszał engelowi swoje opinie
                      na temat meczu polska-szwajcaria engel powiedział mu z uśmiechem: "jasiu, ty ten
                      mecz chyba z bramki ogladałeś?"? dlaczego gdy oglądałem w pubie mecze na wizji
                      cała knajpa wyła ze śmiechu jak tomaszewski ślinił się komentując spotkanie?
                      dlaczego???
                      • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz-dokonczenie IP: *.orion.pl 09.04.02, 16:16

>
                        > > Skoro ogladamy rozne Gole, to i pewnie rozne wywiady.
                        >
                        > ogladamy te same gole ale różnimy się gustami
                        >
                        > > Bo temat, moj stary, brzmi (w uproszczeniu, bys latwiej pojal): Czy
                        > > Tomaszewskiego nalezy wywalic z telewizji?
                        > > Nie ma to zadnego zwiazku z tym, bral czy tez nie bral Tomaszewski pieniad
                        > ze od
                        > >
                        > > PZPN.
                        > > BTW, Tomaszewski w tym samym czasie, gdy bral forse - ujawnil afere Globis
                        > za,
                        > > nastepnie opisal sposob, w jaki Listkiewicz przeprowadzil wraz z
                        > > Kolatorem "reforme" srodowiska sedziowskiego, a dopiero potem wylecial z P
                        > ZPN.
                        > > Sprawdzilem to w felietonach, ktore pisal. Wiec twierdzac, ze poki bral ka
                        > se -
                        > > siedzial cicho, po raz kolejny mijasz sie z prawda. Tyle, ze jak wspomnial
                        > em -
                        > > to nieistotne.
                        >
                        > taaaaaaaaaa. sprawdziłeś w felietonach, które pisał. oświeć mnie i przytocz dat
                        > y
                        > tych felietonów.

Ale przeciez sa dostepne, mozesz spobie sam sprawdzic... Ja sie przez to
                        przerylem (mimo rozpaczy, jaka budzi u mnie sposob pisania Tomaszewskiego) ,
                        mozesz i Ty!
                        > >
                        > > A - to rozstrzygajace. Rozumiem, ze rozegrales w zyciu te 300-400 ligowych
                        >
                        > > spotkan, kilkadziesiat w reprezentacji, byles na kilku conajmniej mistrzos
                        > twach
                        > >
                        > > swiata, odnoszac oczywista sukcesy, na kilkudziesieciu zgrupowaniach kadry
                        >
                        > > narodowej, znasz wszystkich trenerow pierwszoligowych...
                        > > Ja twierdze, (per analogiam, bo sam troche lat sport uprawialem, choc do
                        > > osiagniec Tomaszewskiego pare lat swietlnych mi brakuje), ze kibice NIC ni
                        > e
                        > > wiedza o kulisach dyscypliny, ktorej kibicuja.
                        >
                        > a ja cie zapewniam, że sport uprawiałem a na dodatek ten o którym piszemy. a na
                        >
                        > kulisy tego co dzieje się w futbolu patrzę przez pryzmat swoich osiągnięć, w
                        > których tomaszewskiemu na pewno ustępuje ale tobie wątpię (chyba że zagrałeś
                        > kiedyś 45 spotkań w 2 lidze)

Nie, ja uprawialem sport indywidualny, nawet dwa razy bylem na podium mistrzostw
                        Polski seniorow. I moze w pilce jest inaczej, ale w tej mojej dyscyplinie to
                        numery odchodzily takie, ze glowa mala. A skonczylo sie brakiem sukcesow i
                        wykonczeniem kilku swietnych chlopakow i dziewczyn, ktorych "dzialacze"
                        wykonczyli. Brakowalo tam takiego Tomaszewskiego, ktory przykopalby w ten caly
                        zarobaczony uklad.

> >
                        > >
                        > > No, ale nie mial racji. Tak bywa. Coz z tego?
                        >
                        > nic. poza tym, że na tym polega fachowość. nie sztuką jest bić brawo dudkowi z
                        > liverpoolu, sztuką jest wcześniej ocenić czy ma szansę kiedyś zagrać w takim
                        > klubie.

Nie kielbasa, nie wywachasz... Kazdy sie czasem pomyli.
                        >
                        > > Dla mnie - i dla moich znajomych - Tomaszewski to przede wszystkim wybitny
                        >
                        > > sportowiec. A dopiero potem dzialacz, komentator, ekspert. Ja mam taki zly
                        > sen:
                        > >
                        > > sni mi sie, ze uda wam sie wykopac Tomaszewskiego z telewizji i wszystkie
                        > > programy bedzie prowadzil Babiarz, ew. w duecie ze Szpakowskim...
                        >
                        > a dla mnie i moich znajomych tomaszewski to człowiek chory psychicznie. ale ter
                        > az
                        > już rozumiem dlaczego tak bronisz tomaszewskiego - skoro trapią cię takie sny..
                        > .
                        > proponuję lufę setki przed snem, może pomoże...

Po setce jest jeszcze gorzej, sni mi sie, ze Gola prowadza Babiarz, Szpakowski i
                        goscinnie Manuela z Big Brothera, po drugiej secie to samo plus Rodowicz w tle, a
                        dalej boje sie probowac.

> >
                        > > Potem byl jeszcze rok 1982 - i na razie tyle...
                        > >
                        >
                        > który był rokiem młynarczyka a nie tomaszewskiego, czego janek też nie może
                        > odżałować...

Chyba nie - on swoje osiagnal wczesniej, a sam slyszalem, jak mowil, ze nie mial
                        watpliwosci, ze Mlynarczyk jest lepszy.

> ps.
                        > zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. skoro tomaszewski jest taki cacy to czemu
                        > środowisko piłkarskie coraz bardziej sie od niego odsuwa? dlaczego tomaszewski
                        > boi się przyjść na stadion łks-u? dlaczego stadion widzewa po meczu z japonią
                        > opuszczał pod eskortą policji?

Bo w Lodzi jest bandycka publika?

> dlaczego od momentu gdy piłkarze reprezentacji
                        > (jeszcze za wójcika) nie chcieli go wpuścić na pokład samolotu lecącego do
                        > sztokholmu tomaszewski nie lata już z reprezentacją? dlaczego, skoro z niego ta
                        > ki
                        > fachura, nie jest zapraszany do c+? dlaczego gdy wygłaszał engelowi swoje opini
                        > e
                        > na temat meczu polska-szwajcaria engel powiedział mu z uśmiechem: "jasiu, ty te
                        > n
                        > mecz chyba z bramki ogladałeś?"?

Trudno, zeby Tomaszewskiego lubili, skoro rozwala uklady.

> dlaczego gdy oglądałem w pubie mecze na wizji
                        > cała knajpa wyła ze śmiechu jak tomaszewski ślinił się komentując spotkanie?
                        > dlaczego???

A na to pytanie Ci nie odpowiem. Ja mam na to wlasna metode - nie bywam w
                        knajpach, w ktorych sie wyje.
                        • Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz-dokonczenie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 08:24

> Ale przeciez sa dostepne, mozesz spobie sam sprawdzic... Ja sie przez to
                          > przerylem (mimo rozpaczy, jaka budzi u mnie sposob pisania Tomaszewskiego) ,
                          > mozesz i Ty!

wystarczy mi, że przeczytam raz... pamiętam dokładnie kiedy tomaszewski zaczął
                          atakować tercet z pzpn-u. dziwnym trafem zbiegło sie to z wymówieniem mu pracy w
                          związku.

> Nie, ja uprawialem sport indywidualny, nawet dwa razy bylem na podium mistrzost
                          > w
                          > Polski seniorow. I moze w pilce jest inaczej, ale w tej mojej dyscyplinie to
                          > numery odchodzily takie, ze glowa mala. A skonczylo sie brakiem sukcesow i
                          > wykonczeniem kilku swietnych chlopakow i dziewczyn, ktorych "dzialacze"
                          > wykonczyli. Brakowalo tam takiego Tomaszewskiego, ktory przykopalby w ten caly
                          > zarobaczony uklad.

widzę, że niewiele masz do powiedzenia na temat zaangażowania janka t. w
                          działalność marketingową promującą zawodników łks: madeja i grzelaka. oj, jak tak
                          miałby przekopywać tomaszewski twoja dyscyplinę to dziękuję...

> Nie kielbasa, nie wywachasz... Kazdy sie czasem pomyli.

bobo kaczmarek wywąchał... a kiedy tomaszewski sie nie pomylił?

> Chyba nie - on swoje osiagnal wczesniej, a sam slyszalem, jak mowil, ze nie mia
                          > l
                          > watpliwosci, ze Mlynarczyk jest lepszy.

a ja słyszałem zupełnie inną historię opowiedzianą przez piechniczka... przy
                          okazji pytanko: dlaczego tomaszewski nie podaje ręki młynarczykowi?

> Bo w Lodzi jest bandycka publika?

nie, bo w łodzi pamiętają jaki warsztat menadżersko-treneski zaprezentował jasio
                          t. w łks-ie i co z tego wynikło.

> Trudno, zeby Tomaszewskiego lubili, skoro rozwala uklady.

układy w których są i piłkarze? tomaszewski znany jest jako złośliwiec i
                          intrygant (podobnie jak atlas). stąd bierze sie niechęć srodowiska do tego
                          barana. nigdzie go nie chcą: ani na meczach ligowych, ani na reprezentacyjnych,
                          ani na galach piłkarskich organizowanych przez c+ i piłkę nożną. jedynie gdzie go
                          chca to tylko w TELEWIZJI PUBLICZNEJ KTÓRA JEST BEZ UKŁADÓW, PRAWDA?

> A na to pytanie Ci nie odpowiem. Ja mam na to wlasna metode - nie bywam w
                          > knajpach, w ktorych sie wyje.

a ja ci odpowiem, bo tomaszewski to świr i większość ludzi mających większe lub
                          mniejsze pojęcie o piłce zdaje sobie z tego sprawę.

ps.
                          a na tomaszewskiego wyli i w "championsie" i w "guinness pubie" a więc w
                          knajpach, do których chołota nie chodzi...
              • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.orion.pl 08.04.02, 17:17
                > > Tomaszewski ma tlusta spocona ggebe, gada glupoty, wiec byl slabym bramkar
                > zem.
                > >
                > > Ja to widze tak:
                > > Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)
                > > Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacych mn
                > ie, o
                > >
                > > ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia grze
                > cznym
                > > i
                > > potulnym (mniejsza o intencje).
                > > Ad3. W telewizji wystepuje tylko jeden facet, ktory swoim wygladem i sposo
                > bem
                > > mowienia budzi moje obrzydzenie: jest to urzedujacy prezydent. Tomaszewski
                > -
                > > gdyby byl prezydentem i prezentowal sie tak, jak sie prezentuje, tez chyba
                > by j
                > > e
                > > budzil. Nie lubie sluchac, jak mowi i nie trawie jego prob dowcipkowania.
                > > Ale jestem gotow to znosic z powodow punktow 2 i 1.
                >
                > a ja myślę zupełnie inaczej. i na szczęście zauważam, że moje zdanie podziela
                > znacznie więcej osób niż twoje (chociaż i tak do końca nie wiem czy w twoim
                > twierdzeniu nie jesteś odosobniony, oprócz oczywiście janka t.)

Coz - czy znaczy to, ze masz racje? (Jedzcie g...! Miliardy much nie moga sie
                mylic")
                • Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 09:37

> > > Tomaszewski ma tlusta spocona ggebe, gada glupoty, wiec byl slabym br
                  > amkar
                  > > zem.
                  > > >
                  > > > Ja to widze tak:
                  > > > Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)
                  > > > Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacy
                  > ch mn
                  > > ie, o
                  > > >
                  > > > ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia
                  > grze
                  > > cznym
                  > > > i
                  > > > potulnym (mniejsza o intencje).
                  > > > Ad3. W telewizji wystepuje tylko jeden facet, ktory swoim wygladem i
                  > sposo
                  > > bem
                  > > > mowienia budzi moje obrzydzenie: jest to urzedujacy prezydent. Tomasz
                  > ewski
                  > > -
                  > > > gdyby byl prezydentem i prezentowal sie tak, jak sie prezentuje, tez
                  > chyba
                  > > by j
                  > > > e
                  > > > budzil. Nie lubie sluchac, jak mowi i nie trawie jego prob dowcipkowa
                  > nia.
                  > > > Ale jestem gotow to znosic z powodow punktow 2 i 1.
                  > >
                  > > a ja myślę zupełnie inaczej. i na szczęście zauważam, że moje zdanie podzi
                  > ela
                  > > znacznie więcej osób niż twoje (chociaż i tak do końca nie wiem czy w twoi
                  > m
                  > > twierdzeniu nie jesteś odosobniony, oprócz oczywiście janka t.)
                  >
                  > Coz - czy znaczy to, ze masz racje? (Jedzcie g...! Miliardy much nie moga sie
                  > mylic")

to znaczy przede wszystkim to, że jeżeli na 100 osób 90 twierdzi, że tomaszewski
                  jest chamem i jest złośliwy, 8 nie ma zdania a 2 twierdzą że jest cool to czuję
                  się trochę spokojniej bo mam swiadomość, że mój system wartości oraz sposób
                  postrzegania rzeczywistości nie odbiega od normy co o tobie powiedzieć sie nie da
                  ale niech w końcu jasiu t. czuje sie komuś potrzebny...
                  • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.orion.pl 09.04.02, 10:27

> > Coz - czy znaczy to, ze masz racje? (Jedzcie g...! Miliardy much nie moga
                    > sie
                    > > mylic")
                    >
                    > to znaczy przede wszystkim to, że jeżeli na 100 osób 90 twierdzi, że tomaszewsk
                    > i
                    > jest chamem i jest złośliwy, 8 nie ma zdania a 2 twierdzą że jest cool to czuję
                    >
                    > się trochę spokojniej bo mam swiadomość, że mój system wartości oraz sposób
                    > postrzegania rzeczywistości nie odbiega od normy co o tobie powiedzieć sie nie
                    > da
                    > ale niech w końcu jasiu t. czuje sie komuś potrzebny...

Widzisz - ja sie zgadzam, ze Tomaszewski ma tlusta, spocona gebe, jest chamem i
                    jest zlosliwy, ale nie zgadzam sie ze w telewizji powinni wystepowac sami dobrze
                    ulozeni mlodziency o gladkich gebusiach, jak nie przymierzajac Przemus Babiarz. W
                    polskiej telewizji jest tak, ze w zasadzie dziennikarze potrafia sie jedynie
                    podlizywac waadzy ("panie premierze, prosze powiedziec, jak wielki sukces Pana
                    zdaniem, odnieslismy zamykajac kolejny rozdzial negocjajacji z UE - cytat
                    doslowny). Na calym swiecie dziennikarze pelnia funkcje kontrolna - wykrywaja
                    nieprawidlowosci i informuja o nich spoleczenstwo. Nie twierdze, ze Tomaszewski
                    robi to doskonale, ale jest jedynym, ktory chce to robic.
                    Przeszkadzaja mi maniery, niedolestwo wyslawiania sie, toporne poczucie humoru.
                    Ale naprawde nie widze nikogo, kto oprocz Tomaszewskiego chcialby wskazac na
                    trenera Globisza i zapytac, dlaczego spowodowal kilkunastodniowy pobyt w areszcie
                    swego zawodnika. Albo zaprotestowal przeciwko zwolnieniu z PZPN Antoniego
                    Szymanowskiego. Albo zwrocic uwage na ciche dogadanie sie Bonka z Solorzem. Nie
                    twierdze, ze Tomaszewski ma zawsze racje. Ale wazne jest nastawienie na
                    pokazywanie nieprawidlowosci, a nie na ukrywanie ich w trosce wicie-rozumicie o
                    dobro polskiego sportu.
                    • kezlok Re: do portera jeszcze raz cd 09.04.02, 11:55

> Widzisz - ja sie zgadzam, ze Tomaszewski ma tlusta, spocona gebe, jest chamem i
                      >
                      > jest zlosliwy, ale nie zgadzam sie ze w telewizji powinni wystepowac sami dobrz
                      > e
                      > ulozeni mlodziency o gladkich gebusiach, jak nie przymierzajac Przemus Babiarz.
                      > W
                      > polskiej telewizji jest tak, ze w zasadzie dziennikarze potrafia sie jedynie
                      > podlizywac waadzy ("panie premierze, prosze powiedziec, jak wielki sukces Pana
                      > zdaniem, odnieslismy zamykajac kolejny rozdzial negocjajacji z UE - cytat
                      > doslowny). Na calym swiecie dziennikarze pelnia funkcje kontrolna - wykrywaja
                      > nieprawidlowosci i informuja o nich spoleczenstwo. Nie twierdze, ze Tomaszewski
                      >
                      > robi to doskonale, ale jest jedynym, ktory chce to robic.
                      > Przeszkadzaja mi maniery, niedolestwo wyslawiania sie, toporne poczucie humoru.
                      >
                      > Ale naprawde nie widze nikogo, kto oprocz Tomaszewskiego chcialby wskazac na
                      > trenera Globisza i zapytac, dlaczego spowodowal kilkunastodniowy pobyt w areszc
                      > ie
                      > swego zawodnika. Albo zaprotestowal przeciwko zwolnieniu z PZPN Antoniego
                      > Szymanowskiego. Albo zwrocic uwage na ciche dogadanie sie Bonka z Solorzem. Nie
                      >
                      > twierdze, ze Tomaszewski ma zawsze racje. Ale wazne jest nastawienie na
                      > pokazywanie nieprawidlowosci, a nie na ukrywanie ich w trosce wicie-rozumicie o
                      >
                      > dobro polskiego sportu.

Ale czemu na miłośc boską musi to robić w publicznej telewizji i to w dodatku w
                      jedynym magazynie ligowym jaki ona nadaje? Czemu za pieniądze podatników? Może ja
                      nie chce wiedzieć o tych przeróżnych przekrętach, może mnie to nie interesuje, że
                      prezes Boniek wydał na szalet 5zł, podczas gdy średnia cena pisuaru to 3zł. Może
                      jako przeciętny kibic interesuje mnie to jak grają piłkarze, jaka jest ich forma,
                      jakie bramki strzelają, jaka jest sytuacja w tabeli, a nie czemu w budynku klubu
                      X na konferencji prasowej do jedzenia są paluszki, natomiast w klubie Y ciastka z
                      Colą. Jak Pan Tomaszewski chce sobie ujawniać te wszystkie afery to proszę
                      bardzo, jest (był?) przecież naczelnym felietonistą PN niech sobie tam wypisuje
                      co zechce, bo tam moge przynajmniej pominąć jego rewelacje, przerzcucić na
                      następną stronę gazety. Niech Pan Tomaszewski i nawet idzie do telewizji, niech
                      jego rewelacje pokazują w paśmie publicznym, ale niech to robi np w dzienniku
                      telewizyjnym, bo jak chce dowiedzieć się o kolejnych aferach to włączam właśnie
                      ten program. Nie potrzebuje, żeby w np "Starym Kinie" mówili mi o tragicznej
                      sytuacji polskiej kinematografii, bo ja chce dowiedzieć się czegoś o konkretnym
                      filmie, a jak chce obejrzeć bramki to włączam "Gola" i chce je tam obejrzeć,
                      rozumiesz o co chodzi Porter?

• Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.orion.pl 09.04.02, 12:13
                        kezlok napisał(a):

[...]
                        >
                        > Ale czemu na miłośc boską musi to robić w publicznej telewizji i to w dodatku
                        > w
                        > jedynym magazynie ligowym jaki ona nadaje? Czemu za pieniądze podatników? Może
                        > ja
                        > nie chce wiedzieć o tych przeróżnych przekrętach, może mnie to nie interesuje,
                        > że
                        > prezes Boniek wydał na szalet 5zł, podczas gdy średnia cena pisuaru to 3zł. Moż
                        > e
                        > jako przeciętny kibic interesuje mnie to jak grają piłkarze, jaka jest ich form
                        > a,
                        > jakie bramki strzelają, jaka jest sytuacja w tabeli, a nie czemu w budynku klub
                        > u
                        > X na konferencji prasowej do jedzenia są paluszki, natomiast w klubie Y ciastka
                        > z
                        > Colą. Jak Pan Tomaszewski chce sobie ujawniać te wszystkie afery to proszę
                        > bardzo, jest (był?) przecież naczelnym felietonistą PN niech sobie tam wypisuje
                        >
                        > co zechce, bo tam moge przynajmniej pominąć jego rewelacje, przerzcucić na
                        > następną stronę gazety. Niech Pan Tomaszewski i nawet idzie do telewizji, niech
                        >
                        > jego rewelacje pokazują w paśmie publicznym, ale niech to robi np w dzienniku
                        > telewizyjnym, bo jak chce dowiedzieć się o kolejnych aferach to włączam właśnie
                        >
                        > ten program. Nie potrzebuje, żeby w np "Starym Kinie" mówili mi o tragicznej
                        > sytuacji polskiej kinematografii, bo ja chce dowiedzieć się czegoś o konkretnym
                        >
                        > filmie, a jak chce obejrzeć bramki to włączam "Gola" i chce je tam obejrzeć,
                        > rozumiesz o co chodzi Porter?
                        >

Oczywiscie, ze rozumiem: jestes po prostu frustratem.
                        Ponadto, nie zdajesz sobie sprawe, ze TVP nie ma materialu na dluzszy niz
                        pietnatominutowy program podsumowujacy ligowa kolejke. Wiec wypelnia przerwy w
                        emisji materialu wypowiedziami Tomaszewskiego, bo one jakos ta szarzyzne
                        ubarwiaja.
                        Ja mysle, ze skoro nie chcesz sluchac - to nik cie nie zmusza. Mnie z kolei
                        obrzydzenie bierze, kiedy w programach o polityce wystepuje p. Kalisz, ale wcale
                        nie twierdze, ze TVP nie powinna go zapraszac, tylko gada zwyczajnie nie slucham.
                        Po trzecie nie wydaje mi sieby Tomaszewski opisywal koszt korzystania z pisuarow.
                        Czy Twoim zdaniem fakt, ze bankiet przy okazji Zjazdu kosztowal tyle, co
                        trzyletni budzet reprezentacji juniorow nie jest skandalem? A to, ze Globisz
                        dopuscil do zapuszkowania w Finlandii z podejrzeniem o gwalt absolutnie
                        niewinnego chlopaka - to nie skandal? A to ze tenze Globisz dalej pracuje w PZPN
                        nie jest skandalem?
                        • Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 14:22

> Oczywiscie, ze rozumiem: jestes po prostu frustratem.
                          > Ponadto, nie zdajesz sobie sprawe, ze TVP nie ma materialu na dluzszy niz
                          > pietnatominutowy program podsumowujacy ligowa kolejke. Wiec wypelnia przerwy w
                          > emisji materialu wypowiedziami Tomaszewskiego, bo one jakos ta szarzyzne
                          > ubarwiaja.
                          > Ja mysle, ze skoro nie chcesz sluchac - to nik cie nie zmusza. Mnie z kolei
                          > obrzydzenie bierze, kiedy w programach o polityce wystepuje p. Kalisz, ale wcal
                          > e
                          > nie twierdze, ze TVP nie powinna go zapraszac, tylko gada zwyczajnie nie slucha
                          > m.
                          > Po trzecie nie wydaje mi sieby Tomaszewski opisywal koszt korzystania z pisuaro
                          > w.
                          > Czy Twoim zdaniem fakt, ze bankiet przy okazji Zjazdu kosztowal tyle, co
                          > trzyletni budzet reprezentacji juniorow nie jest skandalem? A to, ze Globisz
                          > dopuscil do zapuszkowania w Finlandii z podejrzeniem o gwalt absolutnie
                          > niewinnego chlopaka - to nie skandal? A to ze tenze Globisz dalej pracuje w PZP
                          > N
                          > nie jest skandalem?

a ja w pełni popieram opinię kezloka. co do ubarwiania szarzyzny magazynu "gol"
                          przez tomaszewskiego to najwidoczniej w znaczny sposób różnimy się poczuciem
                          estetyki ale przecież o gustach się nie powinno rozmawiać... proponuję ci takze
                          porter abys swoje sympatie czy też antypatie polityczne okazywał na innym forum,
                          bo to poświęcone jest sportowi a nie krucjacie przeciwko czerwonym. co do kosztu
                          zjazdu w sheratonie to za dużo nasłuchałeś się opwieści janka t. a co do globisza
                          to oczekuję propozycji z twojej strony co innego mógł zrobic trener w tej
                          sytuacji bo ja uważam, że najlepszym rozwiazaniem byłoby odbicie juniora z
                          aresztu przez globisz, wydostanie sie z nim na dach i oczekiwanie na przybycie
                          brygady "grom".
                          • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.orion.pl 09.04.02, 14:39

>
                            > > Oczywiscie, ze rozumiem: jestes po prostu frustratem.
                            > > Ponadto, nie zdajesz sobie sprawe, ze TVP nie ma materialu na dluzszy niz
                            > > pietnatominutowy program podsumowujacy ligowa kolejke. Wiec wypelnia przer
                            > wy w
                            > > emisji materialu wypowiedziami Tomaszewskiego, bo one jakos ta szarzyzne
                            > > ubarwiaja.
                            > > Ja mysle, ze skoro nie chcesz sluchac - to nik cie nie zmusza. Mnie z kole
                            > i
                            > > obrzydzenie bierze, kiedy w programach o polityce wystepuje p. Kalisz, ale
                            > wcal
                            > > e
                            > > nie twierdze, ze TVP nie powinna go zapraszac, tylko gada zwyczajnie nie s
                            > lucha
                            > > m.
                            > > Po trzecie nie wydaje mi sieby Tomaszewski opisywal koszt korzystania z pi
                            > suaro
                            > > w.
                            > > Czy Twoim zdaniem fakt, ze bankiet przy okazji Zjazdu kosztowal tyle, co
                            > > trzyletni budzet reprezentacji juniorow nie jest skandalem? A to, ze Globi
                            > sz
                            > > dopuscil do zapuszkowania w Finlandii z podejrzeniem o gwalt absolutnie
                            > > niewinnego chlopaka - to nie skandal? A to ze tenze Globisz dalej pracuje
                            > w PZP
                            > > N
                            > > nie jest skandalem?
                            >
                            > a ja w pełni popieram opinię kezloka.
                            > co do ubarwiania szarzyzny magazynu "gol"
                            >
                            > przez tomaszewskiego to najwidoczniej w znaczny sposób różnimy się poczuciem
                            > estetyki ale przecież o gustach się nie powinno rozmawiać...proponuję ci takze
                            >
                            > porter abys swoje sympatie czy też antypatie polityczne okazywał na innym forum
                            > ,
                            > bo to poświęcone jest sportowi a nie krucjacie przeciwko czerwonym. co do koszt
                            > u
                            > zjazdu w sheratonie to za dużo nasłuchałeś się opwieści janka t. a co do globis
                            > za
                            > to oczekuję propozycji z twojej strony co innego mógł zrobic trener w tej
                            > sytuacji bo ja uważam, że najlepszym rozwiazaniem byłoby odbicie juniora z
                            > aresztu przez globisz, wydostanie sie z nim na dach i oczekiwanie na przybycie
                            > brygady "grom".

Po pierwsze: jezeli na tym forum wolno pisac, ze sie nie lubi Leppera, to wolno
                            chyba stwierdzic, ze nie lubi sie innych politykow - np duzo wszak obrzydliwszych
                            Kalisza i Kwasniewskiego, przeciwko ktorym nie prowadze zadnej krucjaty - ot
                            wskazuje co robic, jak ktos mi wstretny zaczyna gadac w telewizorze.
                            Co do udzialu Tomaszewskiehgo w magazynie Gol, to ciesze sie, ze przestajesz na
                            ten temat zmyslac i sprowadzasz rzecz do gustow.
                            Co do Sheratona, to czy ty w ogole masz pojecie, ile moze kosztowac dwudniowa
                            balanga na kilkaset osob w tym hotelu? Mozna spokojnie zalozyc ze ok. 2500-4000
                            zl. Od lebka. razy 500 = 1,25 Mzl-2 Mzl. Niezle, co?
                            Globisz mogl nie wskazywac chlopaka, ktory z cala pewnoscia byl niewinny policji.
                            I mogl pilnowac chlopakow, a nie chlac cala noc.

No i oczywiscie w ogole nie zrozumiales, dlaczego jestem gotow mimo wszystkich
                            jego wad zaakceptowac udzial Tomaszewskiego w magazynie Gol, a ja juz nie mam
                            czasu Ci wyjasniac.

• Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 15:04

> Po pierwsze: jezeli na tym forum wolno pisac, ze sie nie lubi Leppera, to wolno
                              >
                              > chyba stwierdzic, ze nie lubi sie innych politykow - np duzo wszak obrzydliwszy
                              > ch
                              > Kalisza i Kwasniewskiego, przeciwko ktorym nie prowadze zadnej krucjaty - ot
                              > wskazuje co robic, jak ktos mi wstretny zaczyna gadac w telewizorze.
                              > Co do udzialu Tomaszewskiehgo w magazynie Gol, to ciesze sie, ze przestajesz na
                              >
                              > ten temat zmyslac i sprowadzasz rzecz do gustow.

co zmyśliłem? podaj konkrety?

> Co do Sheratona, to czy ty w ogole masz pojecie, ile moze kosztowac dwudniowa
                              > balanga na kilkaset osob w tym hotelu? Mozna spokojnie zalozyc ze ok. 2500-4000
                              >
                              > zl. Od lebka. razy 500 = 1,25 Mzl-2 Mzl. Niezle, co?

czyżby? zanim zaczniesz wypisywać stek bzdur upewnij się gdzie spali delegaci.
                              zapewniam cię, że nie w sheratonie. to po pierwsze. a po drugie, nawet jeżeli
                              ktoś z delegatów spał w sheratonie to nie za pieniadze pzpn lecz za pieniądze
                              ozpn, który go na zjazd delegował. co do zaś żarcia i wódy to nawet w sheratonie
                              nie jest aż tak drogo aby jeden gość mógł skonsumować za 2500 zł.

> Globisz mogl nie wskazywac chlopaka, ktory z cala pewnoscia byl niewinny policj
                              > i.
                              > I mogl pilnowac chlopakow, a nie chlac cala noc.

znowu mijasz się z faktami. globisz nikogo nie wskazywał. chłopaka policji
                              wskazała rzekomo poszkodowana. a co do pilnowania to rzeczywiście najlepiej by
                              było gdyby skuł prawie dorosłych ludzi kajdankami.

>
                              > No i oczywiscie w ogole nie zrozumiales, dlaczego jestem gotow mimo wszystkich
                              > jego wad zaakceptowac udzial Tomaszewskiego w magazynie Gol, a ja juz nie mam
                              > czasu Ci wyjasniac.
                              >
                              >

wydaje mi się, że zrozumiałem. rzezc w tym że twoim zdaniem alternatywą dla
                              tomaszewskiego może być jedynie baboarz albo dziekanowski. a ja uważam że
                              alternatywą może być strejlau, łazarek, terlecki, nawałka i wielu, wielu innych
                              którzy na piłke patrzą przez pryzmat znajomości futbolu a nie przezz pryzmat
                              swoich porażek zyciowych i zawodowych.
                              • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.orion.pl 09.04.02, 15:26

>
                                > > Po pierwsze: jezeli na tym forum wolno pisac, ze sie nie lubi Leppera, to
                                > wolno
                                > >
                                > > chyba stwierdzic, ze nie lubi sie innych politykow - np duzo wszak obrzydl
                                > iwszy
                                > > ch
                                > > Kalisza i Kwasniewskiego, przeciwko ktorym nie prowadze zadnej krucjaty -
                                > ot
                                > > wskazuje co robic, jak ktos mi wstretny zaczyna gadac w telewizorze.
                                > > Co do udzialu Tomaszewskiehgo w magazynie Gol, to ciesze sie, ze przestaje
                                > sz na
                                > >
                                > > ten temat zmyslac i sprowadzasz rzecz do gustow.
                                >
                                > co zmyśliłem? podaj konkrety?

Oczywiscie: Zmysliles, ze Tomaszewski w ostatnim Golu obciazyl Matyska za
                                puszczona bramke.
                                >
                                > > Co do Sheratona, to czy ty w ogole masz pojecie, ile moze kosztowac dwudni
                                > owa
                                > > balanga na kilkaset osob w tym hotelu? Mozna spokojnie zalozyc ze ok. 2500
                                > -4000
                                > >
                                > > zl. Od lebka. razy 500 = 1,25 Mzl-2 Mzl. Niezle, co?
                                >
                                > czyżby? zanim zaczniesz wypisywać stek bzdur upewnij się gdzie spali delegaci.
                                > zapewniam cię, że nie w sheratonie. to po pierwsze. a po drugie, nawet jeżeli
                                > ktoś z delegatów spał w sheratonie to nie za pieniadze pzpn lecz za pieniądze
                                > ozpn, który go na zjazd delegował. co do zaś żarcia i wódy to nawet w sheratoni
                                > e
                                > nie jest aż tak drogo aby jeden gość mógł skonsumować za 2500 zł.

Nie organizowales nigdy zadnej imprezy tego rodzaju, prawda? A ja owszem. wiec z
                                laski swojej...
                                >
                                > > Globisz mogl nie wskazywac chlopaka, ktory z cala pewnoscia byl niewinny p
                                > olicj
                                > > i.
                                > > I mogl pilnowac chlopakow, a nie chlac cala noc.
                                >
                                > znowu mijasz się z faktami. globisz nikogo nie wskazywał. chłopaka policji
                                > wskazała rzekomo poszkodowana. a co do pilnowania to rzeczywiście najlepiej by
                                > było gdyby skuł prawie dorosłych ludzi kajdankami.

Nieprawda. I nie powiedzial tego Tomaszewski, tylko obwiniony junior. Globisz
                                przyprowadzil policje do jego pokoju, wiedzac, ze akurat zarowno tenze junior,
                                jak i jego kolega spali w nocy snem sprawiedliwego. Zgwalcona dziewczyna ku
                                ogolnemu zdumieniu wskazala jednego z nich...
                                A jezeli chodzi o pilnowanie - to tak jakos jest, ze jedna z glownych funkcji
                                opiekunow ekipy jest pilnowanie, zeby zawodnicy sie przyzwoicie prowadzili. Ja
                                nie twierdze, ze to dobrze, ale tak jest. Sportowcy lubia sobie wypic i sie
                                zabawic. Bylem na wielu zgrupowaniach i na kazdym trenerzy pilnowali, zebysmy nie
                                balowali.
                                > >
                                > > No i oczywiscie w ogole nie zrozumiales, dlaczego jestem gotow mimo wszyst
                                > kich
                                > > jego wad zaakceptowac udzial Tomaszewskiego w magazynie Gol, a ja juz nie
                                > mam
                                > > czasu Ci wyjasniac.
                                > >
                                > >
                                >
                                > wydaje mi się, że zrozumiałem. rzezc w tym że twoim zdaniem alternatywą dla
                                > tomaszewskiego może być jedynie baboarz albo dziekanowski. a ja uważam że
                                > alternatywą może być strejlau, łazarek, terlecki, nawałka i wielu, wielu innych
                                >
                                > którzy na piłke patrzą przez pryzmat znajomości futbolu a nie przezz pryzmat
                                > swoich porażek zyciowych i zawodowych.

Strejlau i Lazarek siedza gleboko w ukladach i nic ciekawego nie powiedza.
                                Nawalki nie znam, a Terlecki jest - uczciwszy proporcje - podobny do Dziekana.

• Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 08:03

> Oczywiscie: Zmysliles, ze Tomaszewski w ostatnim Golu obciazyl Matyska za
                                  > puszczona bramke.

tomaszewski powiedział mniej więcej tak: "...to świadczy o braku koncentracji
                                  (...) jak można w pierwszej minucie spotkania stracic bramkę z rzutu rożnego na
                                  krótki słupek (...) w 80 min. to się może zdarzyć ale nie w pierszej..." kogo
                                  miał na mysli tomaszewski mówiąc te słowa? cgyba nie mandrysza prawda?

> Nie organizowales nigdy zadnej imprezy tego rodzaju, prawda? A ja owszem. wiec
                                  > z
                                  > laski swojej...

imprezy takiej nie organizowałem ale miałem okazje być kilkakrotnie w obu
                                  restauracjach shertatona - zarówno w tej orientalnej jak i i w lalce. koszt
                                  naprawdę wystawnej kolacji nie przekroczył na jedną osobę kwoty 200 zł a
                                  zakładając że delegaci skonsumowali tam po 2 posiłki w ciągu dwóch dni wychodzi
                                  że koszt jednej osoby nie powinien przekroczyć 800 zł. biorąc pod uwagę, że koszt
                                  takiej imprezy na pewno był przez pzpn negocjowany to nie wychodzi to aż tak
                                  drogo jak to sobie wykombinowałeś, więc daruj sobie te sensancje. jasia t. tam
                                  nie było więc siłą rzeczy złośliwa i intrygancka natura nakazała mu dokopać tym,
                                  którzy go z pzpn wyjebali.

> Nieprawda. I nie powiedzial tego Tomaszewski, tylko obwiniony junior. Globisz
                                  > przyprowadzil policje do jego pokoju, wiedzac, ze akurat zarowno tenze junior,
                                  > jak i jego kolega spali w nocy snem sprawiedliwego. Zgwalcona dziewczyna ku
                                  > ogolnemu zdumieniu wskazala jednego z nich...

ani ty nie wiesz jak było naprawdę ani nie wiem ja ani nie wie tomaszewski. wiem
                                  jedno: jeżeli policja kazała oprowadzić sie po pokojach to globisz musiał tak
                                  uczynić.

> A jezeli chodzi o pilnowanie - to tak jakos jest, ze jedna z glownych funkcji
                                  > opiekunow ekipy jest pilnowanie, zeby zawodnicy sie przyzwoicie prowadzili. Ja
                                  > nie twierdze, ze to dobrze, ale tak jest. Sportowcy lubia sobie wypic i sie
                                  > zabawic. Bylem na wielu zgrupowaniach i na kazdym trenerzy pilnowali, zebysmy n
                                  > ie
                                  > balowali.

to nieźli z was byli sportowcy skoro was trenerzy musieli pilnować. grałeś w
                                  okregówce czy drużynie podwórkowej?

>
                                  > Strejlau i Lazarek siedza gleboko w ukladach i nic ciekawego nie powiedza.
                                  > Nawalki nie znam, a Terlecki jest - uczciwszy proporcje - podobny do Dziekana.
                                  >

taaaaaaak wszyscy są w układach, wszyscy są podobni do dziekana. tylko jeden
                                  tomaszewski jest cool, tylko on zna się na piłce, tylko on potrafi otworzyć nam
                                  oczy i pokazać o co chodzi w futbolu.

ps.
                                  strasznie śmiecisz w tych swoich rozważaniach, więc z łaski swojej staraj się
                                  wykasowywać nasze wcześniejsze dyskusje bo ja pamiętam o czym mówiłem i
                                  wystarczy, że pozostawisz tę część mojej wypowiedzi, do której chcesz się
                                  odwołać. swoich argumentów nie musisz powtarzać trzykrotnie bo mi wystarczy jak
                                  przeczytam je raz.
                                  • Gość: Porter Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.orion.pl 10.04.02, 14:27

>
                                    > > Oczywiscie: Zmysliles, ze Tomaszewski w ostatnim Golu obciazyl Matyska za
                                    > > puszczona bramke.
                                    >
                                    > tomaszewski powiedział mniej więcej tak: "...to świadczy o braku koncentracji
                                    > (...) jak można w pierwszej minucie spotkania stracic bramkę z rzutu rożnego na
                                    >
                                    > krótki słupek (...) w 80 min. to się może zdarzyć ale nie w pierszej..."

A dokladnie powiedzial: "co za blad w ustawieniu, ze takie rzeczy moga sie
                                    zdarzyc, kiedy zawodnicy sa juz zmeczeni bieganiem, ale w pierwszej minucie
                                    swiadczy to o braku koncentracji" Mysle, ze to elimunuje Matyska z grona
                                    podejrzanych.
                                    >
                                    > > Nie organizowales nigdy zadnej imprezy tego rodzaju, prawda? A ja owszem.
                                    > wiec
                                    > > z
                                    > > laski swojej...
                                    >
                                    > imprezy takiej nie organizowałem ale miałem okazje być kilkakrotnie w obu
                                    > restauracjach shertatona - zarówno w tej orientalnej jak i i w lalce. koszt
                                    > naprawdę wystawnej kolacji nie przekroczył na jedną osobę kwoty 200 zł a
                                    > zakładając że delegaci skonsumowali tam po 2 posiłki w ciągu dwóch dni wychodzi
                                    >

Widac, ze nie organizowales.

>
                                    > > Nieprawda. I nie powiedzial tego Tomaszewski, tylko obwiniony junior. Glob
                                    > isz
                                    > > przyprowadzil policje do jego pokoju, wiedzac, ze akurat zarowno tenze jun
                                    > ior,
                                    > > jak i jego kolega spali w nocy snem sprawiedliwego. Zgwalcona dziewczyna k
                                    > u
                                    > > ogolnemu zdumieniu wskazala jednego z nich...
                                    >
                                    > ani ty nie wiesz jak było naprawdę ani nie wiem ja ani nie wie tomaszewski. wie
                                    > m
                                    > jedno: jeżeli policja kazała oprowadzić sie po pokojach to globisz musiał tak
                                    > uczynić.

Zostawmy o. Gdyby nie Tomaszewski, temat nie ujrzalby swiatla dziennego.

> > A jezeli chodzi o pilnowanie - to tak jakos jest, ze jedna z glownych funk
                                    > cji
                                    > > opiekunow ekipy jest pilnowanie, zeby zawodnicy sie przyzwoicie prowadzili
                                    > . Ja
                                    > > nie twierdze, ze to dobrze, ale tak jest. Sportowcy lubia sobie wypic i si
                                    > e
                                    > > zabawic. Bylem na wielu zgrupowaniach i na kazdym trenerzy pilnowali, zeby
                                    > smy n
                                    > > ie
                                    > > balowali.
                                    >
                                    > to nieźli z was byli sportowcy skoro was trenerzy musieli pilnować. grałeś w
                                    > okregówce czy drużynie podwórkowej?

Nie gralem z pilke. A trenerzy musieli nas pilnowac nawet na zgrupowaniu kadry
                                    narodowej przed IO w Seulu. Nie zalapalem sie na Igrzyska, ale na zgrupowaniu
                                    bylem... Jeden z czolowych baletmistrzow zdobyl potem medal. Z tego, co
                                    slyszalem, z pilkarzami jest podobnie, ale moze sie myle...

> >
                                    > > Strejlau i Lazarek siedza gleboko w ukladach i nic ciekawego nie powiedza.
                                    >
                                    > > Nawalki nie znam, a Terlecki jest - uczciwszy proporcje - podobny do Dziek
                                    > ana.
                                    > >
                                    >
                                    > taaaaaaak wszyscy są w układach, wszyscy są podobni do dziekana. tylko jeden
                                    > tomaszewski jest cool, tylko on zna się na piłce, tylko on potrafi otworzyć nam
                                    >
                                    > oczy i pokazać o co chodzi w futbolu.

Alez nie jedyny. Po prostu oceniamy tych, ktorzy sa dostepni, prawda? A Lazarek
                                    sam kiedys powiedzial: nie bede sie kopal z koniem...
                                    >
                                    > ps.
                                    > strasznie śmiecisz w tych swoich rozważaniach, więc z łaski swojej staraj się
                                    > wykasowywać nasze wcześniejsze dyskusje bo ja pamiętam o czym mówiłem i
                                    > wystarczy, że pozostawisz tę część mojej wypowiedzi, do której chcesz się
                                    > odwołać. swoich argumentów nie musisz powtarzać trzykrotnie bo mi wystarczy jak
                                    >
                                    > przeczytam je raz.

OKej, przepraszam. Ale ja juz koncze swoj udzial w tym watku, musze wziac sie do
                                    roboty.

• Gość: kajo95 Re: do portera jeszcze raz cd IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 10:49

> A dokladnie powiedzial: "co za blad w ustawieniu, ze takie rzeczy moga sie
                                      > zdarzyc, kiedy zawodnicy sa juz zmeczeni bieganiem, ale w pierwszej minucie
                                      > swiadczy to o braku koncentracji" Mysle, ze to elimunuje Matyska z grona
                                      > podejrzanych.

no cóż, ja słyszałem coś innego ale widocznie każdy z nas słyszy to co chce
                                      usłyszeć. troche to dziwne...

> Widac, ze nie organizowales.

ale wiem o czym mówię, a ty widocznie nie- podobnie jak tomaszewski, który
                                      sheratona widział chyba tylko z zewnątrz.

> Zostawmy o. Gdyby nie Tomaszewski, temat nie ujrzalby swiatla dziennego.

dziwne, bo akurat ja po raz pierwszy przeczytałem o tym w "sporcie" zanim
                                      tomaszewski zrobił z tego aferę.

> Nie gralem z pilke. A trenerzy musieli nas pilnowac nawet na zgrupowaniu kadry
                                      > narodowej przed IO w Seulu. Nie zalapalem sie na Igrzyska, ale na zgrupowaniu
                                      > bylem... Jeden z czolowych baletmistrzow zdobyl potem medal. Z tego, co
                                      > slyszalem, z pilkarzami jest podobnie, ale moze sie myle...

nie, nie mylisz się. wszyscy piłkarze to alkoholicy, narkomani, hazardziści i
                                      dziwkarze i trzeba ich trzymać na zgrupowaniach pod kluczem.

> Alez nie jedyny. Po prostu oceniamy tych, ktorzy sa dostepni, prawda? A Lazarek
                                      >
                                      > sam kiedys powiedzial: nie bede sie kopal z koniem...

ci którzy są dostepni jak ognia unikają tomaszewskiego.
            • Gość: Lechita Re: Od Porter IP: 211.168.222.* 16.04.02, 16:18
              > Ja to widze tak:
              > Ad1: To byl najlepszy polski bramkarz w dziejach (per saldo)

BUAHAHAHAH. PIERDOLISZ. Najlepszy w dziejach?:) TOMASZEWSKi?:) Najlepszy byl
              Mlynarczyk, ale poczekajmy jeszcze troche bo najlepszy bedzie (a of
              tomaszewskiego juz lepszy jest) Dudek.

> Ad2. Mowi ciekawe rzeczy o kulisach wydarzen, o sprawach interesujacych mnie, o
              >
              > ktorych inaczej bym nie uslyszal i nie czuje sie zobowiazany do bycia grzecznym
              > i
              > potulnym (mniejsza o intencje).

Tomaszewski to glupia tlusta swinia.

• Gość: papa Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: 213.77.101.* 17.04.02, 20:52

>
          > To ja mam wniosek konstruktywny: idz sobie na spacer, co niedziela miedzy 19.05
          > a
          > 20.00.

Bardzo dobra rada !!! Zyjemy w niebezpiecznych czasach moze i nie wroci z tego
          spaceru. Nie bedzie wypisywal wiecej glupot.
      • campo Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów 08.04.02, 12:45
        POPIERAM!!!!!!!

Wyrzucic Tomaszewskiego za to że pieprzy bez sensu, a Zydorowicza że mu
        przytakuje!

Wczoraj jak zwykle niezły popis głupoty dał Tomaszewski który min. nazwał
        trybune Widzewa ŻYLETĄ!...:-))) i zdziwił się, że Wieszczycki jest uprawniony
        do gry w 1 Lidze Polskiej???!...:-)))

pzdr.
        • Gość: ps Re: Tomaszewski & Zydorowicz - ok ! IP: 212.160.165.* 08.04.02, 13:37
          Tym , którym się to nie podoba to powiem że mogą
          się przerzucić na inne programy. Tam, gdzie są sami
          mądrale i fachowcy jak wy i panuje bon- ton.
          Campo, a może ty zrobisz wypad z tego forum ? To tylko petycja.
      • Gość: kajo95 Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 13:24

> Szczerze mówiąc mam dość indywidualnych popisów Pana Zydorowicza i jego
        > współkomentatora i pierwszej spoconej twarzy w Polsce Pana Tomaszewskiego. Jak
        > widze ten duet, to zastanawiam się co ja oglądam: magazyn piłkarski czy też
        > rozmowy na koniec XXw o PZPN-ie. I coraz częściej ogarnia mnie po prostu wielki
        >
        > żal, że nie moge już widzieć na tym miejscu (Zydorowicza) Darka Szpakowskiego,
        > który mimo swoich licznych gasf i błędów językowych dał się lubić. Natomiast
        > pluję Tomaszewskiego, który (jak trafnie to stwierdził A.Matysek) jest
        > nieudacznikiem życiowym i zawodowym, a ponadto szuka na siłę sensacji, próbuje
        > być jakąś wyrocznią PZPN-u, a w szczególności Z.Bońka (czy on wszedł z tym
        > panem z jakiś konflikt?), oglądać nie chcę, co więcej zbiera mi się na wymioty
        > kiedy kamera pięknie podkreśla pot na jego twarzyczce. Naprawde w magazynie
        > poświęconym grze klubów naszej ekstraklasy, mówiąc trywialnie i dosadnie g...
        > mnie to obchodzi co on sobie myśli. Nie jest żadnym ekspertem ani autorytetem
        > wśród piłkarzy i kibiców co wiemy od lat, ale telewizja na siłę próbuje go
        > takim uczynić. Pan Zydorowicz, który jako gospodarz programu powinien
        > temperować Tomaszewskiego, w jego pozbawionych racji atakach, jeszcze bardziej
        > go podsyca do dalszych. Ostatnio nawet stwierdził:"To był nasz stały fragment
        > gry w stosunku do PZPN-u" (po kolejnych wyszukanych wnioskach spoconego już
        > Tomaszewskiego), czyli mam rozumieć taka jest taktyka TVP (podobna zresztą do
        > Samoobrony) krytykować ile wlezie?!? Rozumiem konstruktywna nagana, ale w
        > dobrym guście, a nie tak po chamsku w stylu znanego mulata z Sejmu.
        > polskiej piłki nożnej Darkiem Szpakowskim (narazie nie ma lepszego, a poza tym
        > wątek humorystyczny w programie przydałby się ;-)) oraz zapraszać do każdego
        > programu gościa, który powiedziałby o naszym ligowym podrówku coś więcej, niż
        > tylko "Pan Boniek jest beee" (piłkarz, trener, działacz byleby nie Pan
        > Tomaszewski).
        > Mam nadzięję, że poprzecie mój wniosek. Pozdr.

ja popieram. tomaszewski to zakompleksiony dupek atakujący kazdego kto ma
        czelność osiagnąć w piłce (finansowo) więcej niż on.
      • Gość: radziwił Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: 62.233.151.* 08.04.02, 13:30

> wątek humorystyczny w programie przydałby się ;-))

mało ci humoru w tym wydaniu??????;)
        • Gość: oregon Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: 9.67.96.* 08.04.02, 14:33

> Gość portalu: kezlok napisał(a):
          >
          > > Dlatego też, reasumując proponuję zmienić formułę dzisiejszego "Gola" (tj.
          > z
          > > Panami Zydorowiczem oraz Tomaszewskim) zastąpić tych dwóch uzdrowicieli
          > > polskiej piłki nożnej Darkiem Szpakowskim (narazie nie ma lepszego, a poza
          > tym
          > > wątek humorystyczny w programie przydałby się ;-))

Chciałem zauważyć, że Szpakowski i humor to raczej nie idą w parze, a ponadto
          problem jest w tym, czy Pan Szpakowski wie cokolwiek o lidze polskiej, bo
          przecież o tym ma być ten program??? Czy człowiek ten jako dziennikarz sportowy
          jeździ po Polsce i ogląda lige? Bo ja w to wątpie...chyba że chodzi na Legie albo
          Polonie - tego nie wiem....Wiem natomiast, że tak krytykowany A.Zydorowicz jest
          na lidze obecny co tydzień od kilkunastu (kilkudziesięciu) lat - w Chorzowie,
          Zabrzu, Katowicach, Wodzisławiu, kiedyś w Bytomiu, Częstochowie, Tychach,
          Jastrzębiu i z wszystkich dziennikarzy dostepnych TVP jest najbardziej
          kompetentny by ten program prowadzić...Tez mnie drażni niekiedy jego styl, ale
          jego "dowcipne" teksty są niestety konieczne by troche osłabić siłe chamskich
          wypowiedzi Pana Tomaszewskiego...

• Gość: Kan Felietony J.Tomaszewskiego. IP: 157.25.84.* 08.04.02, 14:15
        Nie będę komentował bo niepodoba mi się ani Tomaszewski
        ani Boniek.
        Zresztą napisaliście sporo, więc nie będę się powtarzał.

www.sports.pl/index.phtml?show=1&s=261

• Gość: karny Re: Felietony J.Tomaszewskiego. IP: *.Zabrze.Net.pl 08.04.02, 14:56
          z bylych zawodnikow zawsze najwiekszym intelektem wyrozniaja sie bramkarze i
          napastnicy.I to powinniscie wiedziec.Tosie odnosi do wszystkich.A swoja droga
          p.Darek komentujac czy pilke,czy ostatnio boks lepiej wypada przy wyciszonej
          fonii .
          • Gość: wojtek Re: Felietony J.Tomaszewskiego. IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 15:17
            Nie ma czegoś takiego jak prawda absolutna,prawda leży po środku.
            Wiem dlaczego wielu osobom nie podoba się Tomaszewski,mi osobiscie tez się nie
            podoba bo nie gustuję w otyłych facetach po 50 ani wogóle w facetach.
            Chodzi o treść merytoryczą pomijając wpadki językowe to Tomaszewski gada
            całkiem rozsądnie.Jak ktoś chce bronić układów PZPN to niech to robi ale ja nie
            mam w tym zadnego interesu.
            Dlaczego sędzia Wójcik dalej pracuje? jak był skandal z nim związany to wszyscy
            głośno protestowali że dalej tak być nie może
            Wszyscy tylko pierdolą jak coś jest źle ale również gnoją tych którzy się
            przeciwstawiają się temu.Typowe polskie piekiełko.
            A porównywanie Tomaszewskiego do Leppera ? Sami kogoś krytykujecie a
            posługujecie się gorszymi metodami podobnymi do hitlerowskich -za każdego
            żołnierza śmierć 10 cywili
      • roland_x petycja forumowiczów??? 08.04.02, 17:16
        jakim prawem wypowiadasz się w moim imieniu
        to jest tylko i wyłącznie twoja petycja i tych, którzy się z tobą zgadzają
        (jeśli będą chcieli się pod tym podpisać)
        jestem forumowiczem i absolutnie nie podpisuję się pod tą głupkowatą petycją
        dobre sobie!

• kezlok Re: petycja forumowiczów??? 08.04.02, 17:23
          roland_x napisał(a):

> jakim prawem wypowiadasz się w moim imieniu
          > to jest tylko i wyłącznie twoja petycja i tych, którzy się z tobą zgadzają
          > (jeśli będą chcieli się pod tym podpisać)
          > jestem forumowiczem i absolutnie nie podpisuję się pod tą głupkowatą petycją
          > dobre sobie!
          A widzisz żebym się podpisał w twoim imieniu??? Zapisują się tylko ci którzy
          chcą brać udział w dyskusji. I prosze mi tu nie wpisywać tego typu postów.

• Gość: gazza Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 19:30
        i tak najlepszy jest dudi .pokonał już matyska ,a w misrzostwach pokona
        tomaszewskiego .wracając do głównego wątku sprawy ,tomaszewski zachowuje sie
        jak burak i też mam go dosyć
      • Gość: ps Re:Petycja forumowiczów-kezlok won z forum "gw" IP: 212.160.165.* 09.04.02, 09:30
        kezlok.
        Obserwuję twoje wypociny i widzę człowieku
        że jesteś po prostu nienormalny. Takiego steku bzdur
        dawno już nie widziałem. Szkoda więcej pisać na ten temat.
        • kezlok Re:Petycja forumowiczów ps zastanów się co piszesz 09.04.02, 11:27
          Gość portalu: ps napisał(a):

> kezlok.
          > Obserwuję twoje wypociny i widzę człowieku
          > że jesteś po prostu nienormalny. Takiego steku bzdur
          > dawno już nie widziałem. Szkoda więcej pisać na ten temat.

A ty jesteś człowieczku jakimś psyhiatrą czy z marsa się wziąłeś? O jakim ty
          steku bzdur mówisz: o własnym poście czy swojej głupocie? Chyba nie obserwujesz
          przebiegu dyskusji, więc lepiej nie zabieraj głosu szacwny inteligencie.
          • Gość: ps Re:Petycja forumowiczów ps zastanów się co piszesz IP: 212.160.165.* 09.04.02, 15:22
            kezlok napisał(a):

> Gość portalu: ps napisał(a):
            >
            > > kezlok.
            > > Obserwuję twoje wypociny i widzę człowieku
            > > że jesteś po prostu nienormalny. Takiego steku bzdur
            > > dawno już nie widziałem. Szkoda więcej pisać na ten temat.
            >
            > A ty jesteś człowieczku jakimś psyhiatrą czy z marsa się wziąłeś? O jakim ty
            > steku bzdur mówisz: o własnym poście czy swojej głupocie? Chyba nie obserwujesz
            >
            > przebiegu dyskusji, więc lepiej nie zabieraj głosu szacwny inteligencie.

Po pierwsze psychiatra piszemy przez "ch".
            Po drugie dyskusję obserwuję i podtrzymuję swoją wcześniejszą opinię.
            Po trzecie : zrób sobie spacer jak radził ci porter.
            • kezlok Re:Petycja forumowiczów ps zastanów się co piszesz 09.04.02, 17:11
              Gość portalu: ps napisał(a):

.
              >
              > Po pierwsze psychiatra piszemy przez "ch".
              > Po drugie dyskusję obserwuję i podtrzymuję swoją wcześniejszą opinię.
              > Po trzecie : zrób sobie spacer jak radził ci porter.

Po pierwsze: masz rację. Lecz błędy czasem się popełnia.
              Po drugie:jakoś nie widze tu, żeby ktoś był szczególnie zirytowany podjętym przez
              mnie tematem. Wręcz przeciwnie: dyskusja prowadzona jest w sposób kulturalny, bez
              przekleństw i wyzwisk w stosunku do uczestników.
              Po trzecie: nie mam czasu na takie sprawy, ale jeśli jesteś tak bardzo spragniony
              powietrza to ja ci go nie bronię.
          • Gość: odis Re:Petycja forumowiczów ps zastanów się co piszesz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.02, 15:40
            I co koledzy? Po co sobie tyle krwi psujecie? Wasz spór przypomina mi rozmowę
            Ligi Rodzin Polskich z PO lub SLD na temat wejścia do UE.
            Ja osobiście nie zmieniłem zdania pod wpływem waszych argumentów, choć
            przyznam że każdy z was ma swoje racje.
            Szanuję Tomaszewskiego za przeszłość i nie podoba mi się obrzucanie go błotem.
            Z drugiej strony medialną postacią to on nie jest i czasami rzeczywiście
            fantazjuje zadzierając nosa. Pojęcie o piłce ma - nikt nie zaprzeczy. Skoro ma
            pojęcie to niech komentuje, bo wolę go od Babiarza. Prawa do krytyki Matyska
            nie można mu zabrać - byleby to była rzeczowa krytyka.
            Chociaż przydałoby się, aby nie gadał wszystkiego co mu ślina na język
            przynosi, a przemyślał niektóre swoje zdania.
            Bardziej zająłbym się wątkiem pana Zydorowicza, który odkąd pamiętam męczy
            mnie swoją osobą w telewizji i czas go wysłać na emeryturę.

A poza tym to na szczęście nie muszę oglądać piłki w TVP2 bo mam c+ chwała
            bogu.

pozdrawiam
            odis
            • kezlok Re:Petycja forumowiczów ps zastanów się co piszesz 09.04.02, 17:04
              Gość portalu: odis napisał(a):

> I co koledzy? Po co sobie tyle krwi psujecie? Wasz spór przypomina mi rozmowę
              > Ligi Rodzin Polskich z PO lub SLD na temat wejścia do UE.
              > Ja osobiście nie zmieniłem zdania pod wpływem waszych argumentów, choć
              > przyznam że każdy z was ma swoje racje.
              A po co jest tzw. forum? Chyba po to, aby prezentować swoje poglądy no nie? Czy
              mam siedzieć cicho jak ktoś mi tu publicznie marnuje moje pieniądze - pieniądze
              podatnika, bo przecież TVP "publiczną" utrzymujemy także z naszych kieszeni. Nie
              będę tolerował tego, że mi jakiegoś buraka sprowadzają do tv zamiast prawdziwych
              ekspertów. Bo to tak jakby wiadomości prowadził Lepper zamiast Durczoka. Niby to
              każdy może się wypowiedzieć, ale to i tak Andrzej skomentuje sprawy po swojemu.
              Dlaczego więc w "Golu" obok Pana Tomaszweskiego nie zasiądzie nigdy ktoś z PZPN-
              u? Jeśli Janek chce być dziennikarzem, to już sama etyka tego zawodu nakazywałaby
              mu obiektywizm. A on jak wiemy obiektywny nigdy nie był i nie będzie, bo pracował
              w PZPN-ie i ma wielki żal do swych dawnych pracodawców, że go wywalili, więc ich
              teraz będzie mieszał z błotem.
              > Szanuję Tomaszewskiego za przeszłość i nie podoba mi się obrzucanie go błotem.
              > Z drugiej strony medialną postacią to on nie jest i czasami rzeczywiście
              > fantazjuje zadzierając nosa. Pojęcie o piłce ma - nikt nie zaprzeczy.
              Oj tu bym polemizował. Bo ja czasem zastanawiam się czy Janek komentuje ten sam
              sport co uprawiał. Najlepiej włącz "Gola" to się przekonasz.
              Skoro ma
              > pojęcie to niech komentuje, bo wolę go od Babiarza. Prawa do krytyki Matyska
              > nie można mu zabrać - byleby to była rzeczowa krytyka.
              Tak niech sobie komentuje, ale niech wreszczie zajmie się komentarzem rozgrywek
              ligowych a nie sprawami finansowymi PZPN-u.

> Chociaż przydałoby się, aby nie gadał wszystkiego co mu ślina na język
              > przynosi, a przemyślał niektóre swoje zdania.
              > Bardziej zająłbym się wątkiem pana Zydorowicza, który odkąd pamiętam męczy
              > mnie swoją osobą w telewizji i czas go wysłać na emeryturę.

No, ze wzgędu na wiek nikogo się nie wywala. Co powiedziałby na to Boghdan
              TOmaszewski?

> A poza tym to na szczęście nie muszę oglądać piłki w TVP2 bo mam c+ chwała
              > bogu.

No, cóż, ale warto się chyba zająć tymi co c+ nie mają, bo to oni najwięcej
              cierpią. Nieprawdaż?

pozdrawiam

• Gość: iver Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.bg.us.edu.pl 17.04.02, 07:55
        chyba trzeba was pogodzic wszystkich
        poprostu: Tomaszewski nie nadaje się telewizji a Matysek do reprezentacji...i
        jeden i drugi mają dość wygórowane mniemanie o sobie
        ja już kiedyś pisałem że mamy 2002 a Tomaszewski dalej broni karny przeiwko
        Anglii....niech mu ktoś powie ze ten mecz dawno się skończył...jak długo można
        odcinac kupony od tego że obroniło sie karny i jak długo mozna bezkarnie rzucac
        oszczerstwa na prawo i lewo...chcę równiez przypomnieć że zdarzały się panu
        Tomaszewskiemu mecze w których puszczał 4 i więcej bramek nawet chyba z 8...
        Matysek....trzeba żeby wreszcie zapomniał o reprezentacji..dwie udane
        interwencje w ostatnim spotkaniu ligowym to nie za wiele a do tego jeszcze w
        grupie spadkowej dajcie spokój...przecież na przeciwko niego może stanąć na
        mistrzostwach Figo i co wtedy? jezeli chodzi o frustracje to chyba i pana
        Matyska dopadła w pewnym momencie jakby był klasa bramkarz i człowiek to by nie
        odszczekiwał tylko na boisku zadał kłam słowom Tomaszewskiego swoją dobrą gra...
        reasumując obaj są siebie warci...pierwszy precz z tv drugi z kadry!!!!!
      • Gość: jar Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 14:04
        wy huje co pieprzycie. JAN TOMASZEWSKI TO BRAMKARZ WSZECHCZASÓWWWWW!!!!czasami
        prowokuje ale oto chodz nie potrzebnie prowadzący go powstrzymuje.wywalić
        zydorowicza!!!!!
      • Gość: M04 Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 21:33
        wszyscy komentatorzy TVP OUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        podpisuję się obiema rękami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: greg Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 21:43
          MO4 jestem z Toba do samego konca mojego lub ich !!!!!!!!!
      • Gość: m04 Re: Tomaszewski&Zydorowicz out - petycja forumowiczów IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 21:37
        A w ogóle GOL to shit! Co oni robią z tymi relacjami?! Przez ten ich montaż nie
        widać co się dzieje a komentator wyprzedza akcję o pół minuty!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka