Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA

IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 23.07.01, 19:53
    A wiec po kolei. Mam dosc czytania tych wszystkich przeklenstw, wyssanych z
    palca argumentow etc, zarowno autorstwa kibicow Slaska [do ktorych ja sie
    zaliczam] jak i Anwilu. Moze porozmawiamy kulturalnie, bez laciny zamist
    przecinkow? Jak dla mnie sytuacja wyglada tak - Anwil rzeczywiscie zdaje sie
    miec silny sklad, ale smiesza mnie wypowiedzi typu ''Slask sie sypie''. Jest
    jeszcze duzo czasu na podpisywanie kontraktow - zarzad klubu wie, co robi. Wg.
    mnie poki co najwieksza strata jest odejscie Miglinieksa [moj idol
    koszykarski..].. McNaull jest we Wroclawiu postacia-legenda i szkoda, ze
    opuscil klub, lecz nie oszukujmy sie - niezaleznie od tego, kto zostanie
    centrem Slaska - Zidek, Pejcinovic, Morgunov, Einikis - wszyscy oni sa
    koszykarzami lepszymi od Joe''go. Na zmiennika na pozycje nr 2 Slask Idea
    zatrudnil Jugoslowianina, ktory jako junior zdobywal regularnie 50pkt w meczu,
    a w poprzednim klubie mial prawie 4 asysty i [jesli mnie pamiec nie myli :]
    14pkt w meczu. To dobry zawodnik, podobny do Krstica [identyczne warunki
    fizyczne]. Do tego Slask zakupi dwoch Amerykanow na obwod. Trener Piero Bucchi
    na pewno zakupi zawodnikow z wyzszej polki. Nie wiadomo jeszcze co z Dainiusem
    Adomaitisem [oby zostal]. Adam Wojcik negocjuje kontrakt w Grecji - jego
    odejscie nie jest przesadzone [to juz powazna sprawa na strate tego zawodnika
    klub nie moze sobie pozwolic!]
    Tak sprawa wyglada na dzis w Slasku. Anwil ma juz skompletowany sklad, lecz
    apeluje do wszystkich myslacych kibicow koszykowki z calej Polski - chamstu
    mowimy NIE. Rozmawiajmy na poziomie. To ''tylko'' i az sport i na pierwszym
    miejscu powinnismy stawiac dobro POLSKIEJ koszykowki, a nd drugim nasz ukochany
    klub. Mimo ze jestem kibicem Slaska uwazam ze to bardzo dobrze, ze Anwil
    zakupil Kula i Eda O''Bannona. To tylko podniesie poziom i prestiz PLK. No i
    emocjonujace finaly mamy zapwnione.
    Prosba do kibicow Anwilu - nie bluzgajcie na Slask, nie mowcie ze sie wszystko
    sypie, bo to nieprawda. O szansach wszystkich klubow porozmawiamy po
    zakonczeniu sezonu transferowego, ok? I nie krzyczcie, ze tytul macie
    zapewniony. To samo mowiliscie rok i dwa lata temu. Uszanujcie i uznajcie
    wyzszosc Slaska w dwoch poprzednich latach - bez zadnego gadania o korupcji
    sedziow. To tylko ludzie i popelniaja bledy w obie strony. Apeluje tez do Was -
    koszykarze i Slaska i Anwilu to swietni sportowcy, i powinniscie ich uszanowac,
    gdy wroclawianie graja u Was. U nas Anwil po zakonczeniu meczu dostal brawa
    [fakt, ze gdyby wygral to braw by nie bylo, ale na pewno nie potraktowanyby ich
    tak jak chociazby nasz klub rok temu, gdy bluzgano we Wloclawku na Muli
    Katzurina poniewaz jest Zydem - mam nadzieje ze nie wszyscy kibice Anwilu sa
    tacy i to tylko margines].
    Zapraszam do kulturalnej dyskusji na temat pojedynku Slask-Anwil w przyszlym
    sezonie. Kibice Sopotu i innych klubow takze mile widziani :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: okoń Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 23.07.01, 22:36
        Tak trzymać Morph. Od zawsze kibicuję
        Anwilowi/Nobilesowi/Provide/Włocławii/Kujawiakowi i szlag mnie trafiał gdy
        Bóg wie dlaczego tytuł jechał nad Odrę.Fakty na dzisiaj mówią jednak,
        że w tym sezonie będzie inaczej, bo chociaż niewiele wiadomo jeszcze o
        zakupach Śląska, to wiadomo prawie wszystko o stratach. Bóg nie lubi takich
        numerów jak z Józiem czy Wójcikiem. Są sprawy przy których nie mozna dawać
        d.. Koszykówka to nie tylko dwa kosze i parunastu facetów na boisku. To także
        osobowości i legendy.Binio i Henio Wardach zrobili dla naszej koszykówki
        wiecej samym tym, że tu byli,niz ilością rzuconych oczek.Igora też nikt nie
        ruszy.Wy róbcie po swojemu, wasza sprawa ale chałupa wali się gdy ruszy się
        fundament. Pozdrawiam Wrocław..
        • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 24.07.01, 00:05
          Zgadzam sie... oby Adam Wojcik zostal... to jeden z niewielu polskich
          zawodnikow [nie chce mowic jedyny zeby nie bylo protestow i wieszania na mnie
          psow ;] europejskiego formatu... co do ''chodzacych legend'' to zostal nam
          [najczarniejszy scnariusz - odejscie Wojcika] Maciej Zielinski [wroclawski
          odpowiednik Igora Griszczuka ;]... Faktycznie poki co nie wyglada to rozowo...
          cala nadzieja w centrze i 2 Amerykanach na obwod... jak Adam odejdzie trzeba
          bedzie szukac kolejnego zawodnika, a na to powoli moze zaczac brakowac czasu.
          Co do Grzegorza Schetyny... coz ludzka niewdziecznosc nie zna granic. DO
          KIBICOW SLASKA - ludzie, ten czlowiek jest glownym autorem sukcesow Slaska!! To
          on sie tym wszystkim zajal, to on sprowadzil Urlepa ktory wytyczyl nowy
          kierunek w polskiej koszykowce!! A oceniac go mozemy po zakonczeniu sezonu
          transferowego!
          pozdr dla wszystkich kibicow koszykowki bez wzgledu na ukochany klub, kolor
          oczu czy ilosc ubytkow na zebach ;)
          • Gość: tusiek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.01, 00:19
            Morph: Co do GS to nie rozumiem dlaczego wszyscy się oburzają jak ktoś powie na
            niego złe słowo. Słuchaj, jego robotą jest ułożenie i dalszy rozwój klubu. To
            jego PRACA. Wyobraź sobie, że jesteś pracownikiem pewnej firmy. Wszystko idzie
            OK ale po pewnym czsie coś spieprzysz i firma ma przez to ogromne straty (tu
            patrz:wicemistrz lub gorzej). Myślisz, że będą cię za to głaskać po głowie?!
            Reszta personelu (patrz:kibice) byłaby wściekła. Nie wiem czy utrata tytułu MP
            przeszłaby obok ciebie obojętnie. Mnie na przykład istniejąca w Śląsku sytuacja
            martwi i niepokoi. Patrząc na to co się dzieje w innych klubach aż się boję, że
            to co wykrzykuje większość kibiców Anwilu na forum stanie się faktem - zdobędą
            mistrza. My jesteśmy rozpieszczeni ciągłymi tytułami i chcemy więcej lub
            przynajmniej tyle samo. Przynajmniej ja jestem... Z tym pomysłem kulturalnej
            dyskusji - SUPER!! Naprawdę jestem za tylko obawiam się, że niewielu to
            podchwyci. Patrz co się dzieje na innych wątkach: krew mnie zalewa i ulegam
            wtedy emocjom. Ale jestem dobrej myśli. Pozdro
            • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 24.07.01, 12:26
              A wiec stalo sie. Adam Wojcik w Peristeri... ajajaj... Fatalnie... uwazam ze
              duza sila Slaska bylo, ze mial wielu zawodnikow potrafiacych wygrywac.. nie
              trzesly im sie lydki w najwazniejszych meczach i dlatego wyrywali.. z tych osob
              zostal juz tylko Maciej Zielinski. Coz - kibice Slaska - spojrzmy na to tak -
              [nie bede oryginalny zacytuje Gazete] - teraz prezes i trener maja 450 000
              dolarow na zawodnika w miejsce Adama. To duzo. Bardzo duzo. Wiecej niz
              kosztowal Ed O''Bannon. Pytanie: czy zdaza zakupic zawodnika z wyzszej polki? A
              co do Grzegorza Schetyny to rozumiem irytacje kibicow, ale wypowiadaja sie
              kompletnie bez szacunku dla czlowieka ktory zrobil najwiecej dla wroclawskiej
              koszykowki. Ale faktycznie to co teraz robi.... najbardziej mi zal stray
              fenomenalnego Miglinieksa.
              • Gość: KIbics Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 12:32
                Gość portalu: Morph napisał(a):

> A wiec stalo sie. Adam Wojcik w Peristeri... ajajaj... Fatalnie... uwazam ze
                > duza sila Slaska bylo, ze mial wielu zawodnikow potrafiacych wygrywac.. nie
                > trzesly im sie lydki w najwazniejszych meczach i dlatego wyrywali.. z tych osob
                >
                > zostal juz tylko Maciej Zielinski. Coz - kibice Slaska - spojrzmy na to tak -
                > [nie bede oryginalny zacytuje Gazete] - teraz prezes i trener maja 450 000
                > dolarow na zawodnika w miejsce Adama. To duzo. Bardzo duzo. Wiecej niz
                > kosztowal Ed O''''Bannon. Pytanie: czy zdaza zakupic zawodnika z wyzszej polki? A
                >
                > co do Grzegorza Schetyny to rozumiem irytacje kibicow, ale wypowiadaja sie
                > kompletnie bez szacunku dla czlowieka ktory zrobil najwiecej dla wroclawskiej
                > koszykowki. Ale faktycznie to co teraz robi.... najbardziej mi zal stray
                > fenomenalnego Miglinieksa.

• Gość: Kibics Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 12:53
                  Panowie,
                  przestańmy drzeć szaty nad odejściem Wójcika, Miglinieksa, czy MCNula-jakie były
                  ich motywy-porostu poszli tam gdzie im lepiej płacą(i wcale się nie dziwię-taki
                  jest sport)Fakt, że dostali lepsze oferty zawdzięczają tylko i wyłącznie Slaskowi-
                  a posrednio Schetynie, i takie są fakty. Jak słyszę,że odejcie Wójcika to koniec
                  świata to mi się chce śmiać.Pamiętajmy, że ŚLĄSK ZDOBYWAŁ TYTUŁ MISTRZA POLSKI 16
                  RAZY, A Wójcik i reszta spędzili u nas zaledwie 4 sezowny.Pograli w najbardziej
                  profesjonalnym klubie w Polsce(jednym z lepiej zorganizowanym w Europie ) i teraz
                  mogą negocjować lepszą Kasę.(a że robią to poza plecami klubu, to inna sprawa)I
                  to właśnie dowodzi,że nie ma si ę obawiać co do przyszłości Śląska.Popaczmy na
                  polską ligę-większość talentów wywodzi się ze Śląska-jeśli nie bezpośrednio, to
                  napewno z Wrocławia i okolić(Gwardia Wrocła)-wielu by dało wszystko ,żeby tu grać-
                  większoś obcokrajowców, którzy grali w polskiej lidze, uważa że Śląsk to
                  najbardziej profesjonalny klub(Kibice,działcze,Hala Ludowa,atmosfera)- i
                  nestety,ale ANWIL pod tym względem dużo musi się jeszcze nauczyć.
                  Wrocław jest Stolicą polskiej Koszykówki, czy ktoś chce , czy nie
                  Pozdrawiam

Gość portalu: KIbics napisał(a):

> Gość portalu: Morph napisał(a):
                  >
                  > > A wiec stalo sie. Adam Wojcik w Peristeri... ajajaj... Fatalnie... uwazam
                  > ze
                  > > duza sila Slaska bylo, ze mial wielu zawodnikow potrafiacych wygrywac.. ni
                  > e
                  > > trzesly im sie lydki w najwazniejszych meczach i dlatego wyrywali.. z tych
                  > osob
                  > >
                  > > zostal juz tylko Maciej Zielinski. Coz - kibice Slaska - spojrzmy na to ta
                  > k -
                  > > [nie bede oryginalny zacytuje Gazete] - teraz prezes i trener maja 450 000
                  >
                  > > dolarow na zawodnika w miejsce Adama. To duzo. Bardzo duzo. Wiecej niz
                  > > kosztowal Ed O''''''''Bannon. Pytanie: czy zdaza zakupic zawodnika z wyzszej p
                  > olki? A
                  > >
                  > > co do Grzegorza Schetyny to rozumiem irytacje kibicow, ale wypowiadaja sie
                  >
                  > > kompletnie bez szacunku dla czlowieka ktory zrobil najwiecej dla wroclawsk
                  > iej
                  > > koszykowki. Ale faktycznie to co teraz robi.... najbardziej mi zal stray
                  > > fenomenalnego Miglinieksa.
                  >

• Gość: tusiek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.01, 12:36
                Morph: Zgadzam się z Tobą. Ten facet naprawdę zrobił z tego zespołu coś
                niesamowitego. To dzięki jego pracy możemy się cieszyć sukcesami Śląska. Ja
                wcale mu tego nie odbieram. Ale sam popatrz co się dzieje. Pamiętam jak ten
                człowiek mówił, że wokół trzonu zespołu będzie budował skład na następne lata.
                Chyba jednak coś przespał bo odeszło dwóch podstawowych zawodników (Ray i
                Adaś)!! Taki facet jak on powinien trzymać rękę na pulsie i wiedzieć co się
                dzieje. Dlaczego te informacje tak strasznie nas zaskakują?! Myślę, że nie
                tylko nas ale i dla niego skoro tak mało może zrobić żeby temu przeciwdziałać.
                Popatrz na to realnie: Straciliśmy najlepszego polskiego koszykarza i
                najlepszego rozgrywającego Suproligi!!!!!!!!! Uważasz, że to kawał dobrej
                roboty???!!!
                • Gość: Kibics Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 14:51

Panowie, kto pamięta gdzie grał najlepszy rozgrywajacy Suproligi rok temu?
                  W Anwilu Włocławek i co? Trochę lepiej go pokryli i odbił się od ściany-
                  dlaczego? ,bo o sile drużyny stanowi cały zespół- i dory KLUB!! To, że został
                  najlepszym rozgrywającum Suproligi zawdzięcza tylko Śląskowi.(dzięki temu mógł
                  wynegocjować lepszy kontrakt, nie wiem czy po sezonie spędzonym w Anwilu mmiał
                  lepsze propozycje,i czy w CSKA jako zmiennik dużo zdziała)Nie oszukujmy się -
                  wszyscy obcokrajowcy przyjezdrzają tu do pracy,tak jak Polacy jadą pracować na
                  zachód, po to żeby przywiężć kasę do domu i Miglienieks jest tego żywym dowodem-
                  naprawę nie liczmy na ich lokalny patriotyzm.Co do reszty-MCNAULL przesiedział
                  prawie cały sezon na ławce,a i Wójcikowi zdażało się, że kład najważniejsze
                  mecze, lub bez niego Śląsk wygrywał w imponującym stylu. Zobaczymy co zdziała w
                  Grecji -progi trochę wyższe,a i pozycja w perwszej 5 niepenwna.Naprawdę
                  przestańmy lamentować jak Baby.Co się działo w zeszłym sezonie w lidze.-W
                  Anwilu co chwile zmiany ternera, składu, to samo w HOOPie, w Broku,.Chłopcy z
                  tych klubów o lat próbują wygrać ze Ślaskiem ijakoś im to nie wychodzi-Mimo iż
                  grał u nich Miglenieks, teraz MCNaull

pozrawiam
                  • Gość: WKSiarz Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.enh.org 26.07.01, 05:00
                    Slask bedzie w koncowym rozrachunku mistrzem i zawazy o tym magia Hali Ludowej
                    oraz kibice - od lat najlepsi we Wroclawiu
              • Gość: okoń Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 16:59
                O.K. morph, ale też powtarzajac za Gazetą należy od tych 450 000$ odjąć 1,5mln
                które zwietrzył Zepter.Mnie wychodzi manko! Kochani, to nie jest tak,że nagle
                każdy niezależnie od siebie wpada na pomysł,żeby sobie pójść w świat (jeden
                trener,drugi trener,Józek, Ray, Oława itd). Zapach jest nieświerzy! I jeszcze
                mi wmawiajcie,że najlepszych zawodników kupuje się między 24października a 16
                listopada.Co by jednak nie powiedział, ewentualne kłopoty Śląska to katastrofa
                dla całego polskiego basketu.
                PS Już we wrześniu będziemy mięli najładniejszą halę w Polsce. Zapraszam! Nawet
                bęcki w takim otoczeniu przyjmiecie spokojniej.
              • Gość: dobo1 A moze Pruszkow? IP: 195.101.248.* 01.08.01, 14:42
                Kibicuje Hoopowi od czasu kiedy weszli do I ligi. I musze przyznac ze az do
                dzisiaj nie widzialem jasnej pomtiyki kadrowej. Co roku pomyslki (chocby Miller
                i Joubert w ostatnim sezonie). Ale teraz wszystko sie zmienilo.
                Bardzo mnie zaskoczyla (oczywiscie pozytywnie) informacja o pozostaniu w
                druzynie Adriana Maleckiego. Obawialem sie ze podpisze kontrakt ze Slaskiem i
                wtedy juz nie mielibysmy zadnych szans. Zastanawia mnie jedno. Otoz Adrian nie
                gra za duz w sezonie regumarnym, a w play off gra znacznie wiecej i to glownie
                na Nim opiera sie gra w ataku Pruszkowa (no oczywiscie poza Bacikiem i ostatnio
                Suskim).
                Podoba mi sie dobor zawdonikow. Jak na razie na kazda pozycje maja po jednym
                zawodniku, z tego najgorzej sytuacja sie przedstawia na pozycji rozgrywajcaego,
                bo ani Jagoda ani Czubek nie nadaja sie do prowadzenia zespolu. Nawet jako II
                rozgrywajacy!! Licze wlasnie na wzmocnienie na tej pozycji i moze to juz
                wystarczy. Ale na co? Na mistrza obawiam sie ze NIE! Ale przy zatrudnieniu
                drugiego gracza z USA, ktory moglby grac 3-4 (zwlaszcza 4) to licze na
                wlaczenie sie zespolu w walke o mistrza.
                Zreszta bardzo wiele sie spodziewam po pracy Kristisa. Podoba mi sie ze chce
                grac zawodnikami z Polski. I szkoda tylko ze framy tylkow Pucharze Koracza.

Pozdrawiam kibicow Pruszkowa. No dobra innych klubow takze, Slaskq (podoba mi
                sie co robi Schetyna) , Anwilu (a moze by tak wprowadzic ograniczenie co do
                minimalnej liczby Polakow w zespolach), Prokomu i tej gorszej (sportowo) czesci
                LBL.
        • Gość: radziarz Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.man.bialystok.pl 25.07.01, 12:55
          Dołączam się do dyskusji jako kibic z Białegostoku. Tutaj koszykówka jest w
          odwrocie przynajmniej na razie. Cały czas kibicuję Śląskowi i martwi mnie to co
          się dzieje w tej drużynie. Myślę jednak, że z wnioskami powinniśmy się
          wstrzymać do końca okresu transferowego. Jeśli Śląsk nie będzie musiał zapłacić
          Zepterowi to na pewno będzie miał dość pieniędzy, żeby zmontować silny skład.
          Tak więc niech kibice z Włocławka się przedwcześnie nie cieszą z mistrzostwa.
          Personalia faktycznie mają niezłe, ale pamiętajmy, że gra drużyna. Jako zespół
          zaś, Śląsk zawsze prezentował się korzystniej od Anwilu (Nobilesu czy jeszcze
          inaczej). Anwil co roku wydaje dużo pieniędzy na nowych graczy i co roku musi
          się zadowolić drugim miejscem. Na dodatek w LBL pojawiła się trzecia siła-
          Prokom Trefl. Nie lekceważyłbym tej drużyny.
          To na razie tyle.
          Pozdrowienia dla wszystkich dyskutujących na forum.
          Jakby ktoś miał coś do przekazania to zapraszam: radziarz@poczta.onet.pl
        • Gość: Piotrek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.01, 12:11
          Tak trzymać Morph!Od zawsze kibicowałem pionerowi,,CKs,Śląskowi,Esce
          Zepterowi,Idei.Lecz zacząłem się bardzo denerwować gdy do ligi weszli
          koszykarze z Kujaw-anwil.Nie dość,że nie potrafili i nie potrafią grać to
          dzięki fuksom zawsze wchodzili do finału.Najbardziej jednak wkurzają mnie ich
          kibice,którzy czepiają się koszykarzy Idei a sami niech popatrzą się na swojego
          Igora,który powinien się udać na emeryturę bo w kosza grać nie potrafi !Nie
          rozumiem też zarzutów do pana Grzegorza Schetyny.Niech popatrzą na
          Polatowskiego,który wymyśla jakieś durne klauzule po prostu boi się Idei i tak
          Idea będzie mistrzem!Pozdrawiam wiecznych,fuksowatych wicemistrzów z Włocławka
      • Gość: Wilt Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 172.16.0.* / *.minrol.gov.pl 24.07.01, 14:51
        Dla ścisłości zaznaczam na wstępie, że w Polsce nie ma klubu koszykarskiego,
        któremu bym wyrażnie kibicował. Wprawdzie uważam, że Anwil - po tylu latach -
        zasługuje w końcu na tytuł; pytanie tylko, kiedy go zdobędzie, ale nic nie mam
        przeciwko Śląskowi (tylko Schetyna mnie denerwuje...) i z całego serca
        kibicowałem mu w Suprolidze. Tym, co mnie odstrasza od ligi polskiej, jest nie
        tyle poziom - wiadomo, że z NBA nie ma co porównywać - ale brak
        profesjonalizmu; a jak się chce, to profesjonalnym można być nawet na poziomie
        ligi podwórkowej. Te wszystkie przekręty, Tafelski i Spółka, kluby na krawędzi
        bankructwa nie płacące zawodnikom, brak dobrego kontraktu z telewizją, no i
        (zresztą jak w prawie każdej dyscyplinie w Polsce) kijowi działacze za nic
        mający zawodników, jak widać ostatnio w sprawach Korytka i Hyżego. Przecież
        gdyby jakiś oficjel w NBA czy lidze greckiej powiedział koszykarzowi, że brak
        wypłaty to jego problem, bo nie trzeba było podpisywać tak dużego kontraktu, to
        z miejsca z hukiem wyleciałby z roboty.
        W każdym razie na tle tego chaosu korzystnie wyróżniają się kluby "grubej
        czwórki": Anwil, Zepter, Hoop i Prokom. Wprawdzie również one zbyt często
        trzymają się idiotycznego zwyczaju wymieniania co rok trenera i przynajmniej
        50% składu, ale mimo wszystko idą do przodu i dzięki temu polska liga w tej
        chwili zaczyna być postrzegana jako dorównująca np. tureckiej. A teraz, przy
        angażowaniu graczy takich jak Kul, Zidek i O''Bannon, można powiedzieć, że te
        kluby sięgają na wysoką europejską półkę - i to bardzo dobrze dla poziomu
        rywalizacji, stanowczo zbyt jednostronnej od dwóch sezonów. Jeśli do McNaulla i
        Miglinieksa dołączy Wójcik, to dla Zeptera to już będzie strata, której nie nie
        da się pominąć milczeniem - po prostu nawet przy godnym zastąpieniu tych graczy
        może być trudno zgrać zespół właściwie od nowa (chociaż właściwie podobnie
        będzie w Anwilu). Niezależnie od tego, jestem przekonany, że za rok w finale
        ponownie spotkają się Śląsk i Anwil; tyle że tym razem wynik będzie sprawą
        otwartą - to chyba dobrze dla polskiego basketu; te finały obejrzę już (chyba
        będą przez kogoś transmitowane...) z prawdziwym zainteresowaniem.
        P.S. Martwi mnie, że na tym wątku, poświęconym kulturalnej dyskusji, nie widzę
        fanów Anwilu - czemu się nie przyłączacie?
      • Gość: Bartek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.ltk.com.pl 24.07.01, 17:45
        Moim skromnym zdaniem Śląskowi ciężko będzie obronić mistrza, a najwięcej w tym
        winy prezesa Schetyny, który zbyt późno się obudził po letniej drzemce i
        trenera Repesy, który wrocławian kompletnie olał. Skoro nie udało się zatrzymać
        tak podstawowych graczy jak Miglinieks, McNaull czy Adam Wójcik(?) oraz
        Adomaitis(?) - drużynę praktycznie TRZEBA ZACZĄĆ BUDOWAĆ OD NOWA. A to nie
        wróży zespołowi nic dobrego. Mimo tego i tak będę kibicował Śląskowi :)
        Ale nie przesadzałbym, że Anwil już jest mistrzem, tam też powstaje nowy
        zespół. Zwróciłbym uwagę bardziej na Prokom - drużyna z Szybilskim, Jankowskim,
        McNaullem, Vrankoviciem i resztą może być naprawdę groźna. Pozdrowienia dla
        wszystkich sympatyków basketu w Polsce.
        • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 24.07.01, 20:15
          Wilt - fan z Wloclawka juz sie wypowiedzial ;)
          Fakt. Wyglada na to, ze i Slask i Anwil to beda w nowym sezonie kompletnie
          odmienione druzyny... przydaloby sie troche stabilizacji. Tylko ze Anwil juz
          trenuje w pelnym skladzie [jak znam zycie i tak wymienia jednego-dwoch
          zawodnikow zagranicznych w trakcie sezonu - tak jest w wiekszosci polskich
          klubow w tym i w Slasku]. Wiecie kto sie stawil na I treningu Slaska??
          Zielinski, Tomczyk, Wiekiera. I 6 juniorow. Jak tak dalej pojdzie, mimo ze nie
          przepadam za pilka nozna, zaloze bialo-czerwony szalik i zamiast do Hali
          Ludowej wybiore sie na stadion do Chorzowa czy Warszawy z okrzykiem ''Oliiii'' na
          ustach :)
          Piero Bucchi - wszystko w twoich rekach. Musisz stworzyc od podstaw druzyne
          ktora poradzi sobie w Eurolidze i stawi czola Prokomowi i Anwilowi. A jeszcze
          miesiac temu wydawaloby sie to takie oczywiste...
          Mimo wszystko wierze w Slask. Poczekajmy na zakonczenie sezonu transferowego,
          na pierwsze mecze na turniejach przed sezonem.
          pozdr
      • Gość: Martin Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 21:36
        Dołączam głos do kulturalnej dyskusji jako kibic Pruszkowa. Kibicom Śląska
        zwracam uwagę, że rewolucyjne zmiany jakie u nich zachodzą, w innych klubach są
        na porządku dziennym (a raczej cosezonowym) - przywyczajajcie się. Wójcika
        szkoda, ale może przyjdzie ktoś równie dobry (oby nie zachowywał się ja
        Jammison). Niektórzy kibice Anwilu z tego forum już zapomnieli o Jankowskim,
        więc może niedługo i wy zapomnicie o waszym Adasiu. McNaulla możecie odżałować,
        gorzej z Miglinieksem, ale i tak najmocniejsi byli w duecie. Nie zapominajcie o
        Tomczyku - "Domino" jeśli tylko zdrowy jest bardzo dobry. Siłą Śląska zawsze
        był stabilny skład, a teraz szanse się wyrównały i wszyscy zaczynają od nowa -
        czyli najwięcej zależy od działaczy (kogo kupią) i trenerów (który najszybciej
        to poukłada). Pozdrowienia.
      • Gość: Crotalus Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.pl 24.07.01, 22:36
        Prezes DS stracił już tylu dobrych zawodników, że potrzebny chyba Iverson, żeby
        prezes odzyskał twarz. Bardzo bym chciał, zeby sprowadził jakąś europejską
        prawdziwą gwiazdę, problem jaką...
      • Gość: ego Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 08:18
        Po pierwsze dzięki dla wszystkich kibiców którzy podjęli normalną, kulturalną
        dyskusję o koszykówce. Bluzgi i wyzwiska pozostawmy dresiarzom i pseudokibicom.
        Jestem kibicem Śląska ale przede wszystkim kibicuję polskiej koszykówce. Cieszę
        się, że siła ligi rośnie. Niestety na razie do wzrostu jej siły nie przyczynił
        się Śląsk. Doceniam dotychczasowe zasługi G. Schetyny ale uważam, że w tym roku
        przespał juz najważniejszą cześć okresu transferowego (czyżby wybory i polityka
        były ważniejsze?). Odejście Wójcika było po prostu nieładne. Rozumiem że Oławie
        zaszumiała kasa w głowie ale mogła mu zaszumieć 4 tygodnie temu. Raya szkoda,
        aczkolwiek zgadzam sie z przedmówcami, że sam rozgrywający na boisku nie gra i
        że nikt nie jest niezastąpiony.Pozdrawiam wszystkich kibiców. Kibicom Anwilu
        gratuluje tegorocznego składu.
        • Gość: okoń Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 25.07.01, 17:06
          Dzisiejsza Gazeta doniosła, że facet pod tytułem Jamroży wywalił ogroooomną
          kasę z totolotka na interes prowadzony przez innego faceta o krptonimie Grzecho
          Schetyn. Podsumujmy więc:
          Gary się potłukły, Toto już nie loto, kasa za Oławę to może będzie, ale nie
          dziś i nie jutro więc skąd miały być transfery? Chyba z Bangladeszu (bo tam
          podobno jest center, który che grać za miche ryżu).Na poczatek dobre i pare
          tysięcy baksów, na które Grzecho przewalił Józka, jest za co pojechać na
          wczasy, ale co dalej? kogo wycyckać? A tu wybory za pasem! W sejmie siano
          pewniejsze i robota mniej stresująca więc chyba bardziej warto pchnąć się w
          tamtą stronę.Rozwałkę drużyny we Wrocławiu ćwiczyli już na Gwardii, a że kilka
          kilkanaście, kilkadziesiąt (niewłaściwe skreślić) młodych i nie tylko młodych
          ludzi i nie tylko we Wrocławiu trafi jasny szlag cóż to obchodzi pewnego
          głównego udziałowca pewnej spółki prawa handlowego Grzegorza S. Mam jednak
          nadzieję, że zajdzie się reżyser który zrealizuje film w/g innego
          scenariusza.Zapewniam,że z przyjemnością kilkakrotnie obejrzę go w naszej Hali
          we Włocławku.
          PS Bez względu na nazwisko reżysera tytuł filmu nie będzie brzmiał "17 mgnień
          wiosny".
          • Gość: wujek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.01, 22:46
            Jestem kibicem Anwilu, fajnie ze wreszcie jest temat w ktorym nie ma bluzg. We
            Wloclawku Tworzy sie teraz bardzo dobry klimat dla koszykowki, budowa nowej
            hali, budowa nowej druzyny, wprost nie mozemy sie doczekac. Oczywiscie tak jak
            wszedzie sa ludzie i ludziska i nawet tutaj predzej czy pozneij pojawi sie
            kibol ktory rzuci pare bluzg pod adresem ktoregos z klubow, nie zwracajmy
            jednak na to uwagi. Powiem jeszcze ze we Wloclawku od pewnego czasu tez
            baaardzo narzekano na prezesa Polatowskiego (ktorego nie lubie podobnie jak GS)
            jednak to co uczynil (czyt. zakupy) zamknely wszystkim buzie na klodke.
            Najpierw Savanovic (wbrew niektorym wypowiedziom to BARDZO dobry gracz), potem
            silny ANDRUSKA (uwazajcie na niego ) Hit transferowy z ktorym wiazemy ogromne
            nadzieje - KUL, Jeff Nordgard dysponujacy dobrym rzutem na 3 i wielkim numerem
            buta ;), rozgrywajko - Luka Pavicevic ktory ma b.duze doswiadczenie i mysle ze
            moze stac sie liderem klasyfikacji asyst w PLK, Edek O''Bannon, nie musze chyba
            komentowac.. po prostu nie mozna sie dziwic ze apetyt baaardzo wzrosl. Jezeli
            do tego dodac IGORA i ROMKA PRAWICE no i oczywiscie tego ktory to wszystko
            posklada czyli Stevana Tota to naprawde jest duza szansa na wywalczenie
            upragnionego Mistrzostwa i wyniku w Saporcie. Mysle ze powinniscie byc
            cierpliwy bo na pewno we Wroclawiu zawitaja gwiazdy z "nazwiskami" ale duza
            strata bylo odpuszczenie przede wszystkim Miglinieksa no a juz odejscie Wojcika
            w momencie kiedy buduje sie wokol niego sklad to juz kleska. Swoja droga nie
            myslicie ze zawodnik tej klasy ktory na pewno zdawal sobie sprawe ze zespol
            jest budowany wokol jego osoby postapil zle NIE UPRZEDZAJAC PREZESA O SWYCH
            ZAMIARACH ??? POzdry z Wloclawka
            • Gość: fAnwilu Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 00:52
              Ja tez jestem z Wlocka i zgadzam sie, ze klimat wokol basketu jest wrecz wysmienity. A teraz przynajmniej walka o mistrza bedzie NAPRAWDE wyrownana (tak, tak). Gdy nie bylo formuly open i Slask mial zdecydowanie dwoch najlepszych Polakow w skladzie (Zielas i Wojcik), o zwyciestwie decydowali gracze zagraniczni. A ze Slask mial mistrza nie musial gruntownie co sezon zmieniac skladu (tak, jak my). No i tak mogloby byc w nieskonczonosc. Ale jest formula open, sa podobne budzety, sa (prawie) zupelnie nowe sklady. Zapowiada sie naprawde ciekawy sezon. I tym razem sprawa mistrzostwa jest maksymalnie open :)
      • Gość: speq Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 26.07.01, 10:07
        Wszystko fajnie: jedni przychodzą, inni odchodzą, takie są prawa natury. Ale
        jedna sprawa mnie rozwala. Jestem kibicem Anwilu i niejeden raz byłem na meczu
        tej drużyny. Stara, poczciwa hala OSIR''u mieści ok. 1300 ludzi, a w momencie,
        kiedy dokładnie WSZYSCY, no może 98% widzów zaczyna sie drzeć ANWIL!!! ANWIL!!!
        to ściany zaczynają drżeć (dosłownie!), a co bardziej wrażliwi zatykają se uszy.
        Nowa hala jeste już prawie gotowa, ma 3500 miejs, i Bóg jeden wie, co sie
        stanie, gdy nawet 3000 ludzi zacznie drzeć gardla z całych sił.... :]
        P.S. Do Wrocławia: Po co wam Fetissow, nie kupujcie go, pleas... ;]
      • Gość: MAKS Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 11:44
        Ktoś tu nażekała że nas z Włocławak coś mało - no to będzie jeszcze więcej. No
        dobra - Kur.. zostawiamy swoim alfonsom i przechodzimy do rzeczowej dyskusji. W
        sumie popieram topik bo nie chce słyszeć że kibole Anwilu to chamy, buraki itp.
        Więc tak - mie to nie możecie się dziwić że sie cieszymy jak macie problemy. No
        bo wiadomo - historia przez ostatnie lata lubiła się powtarzać , tylko w jedną
        stronę. Teraz my mamy drużyne i to silną - a wy nie. rozpoczelismy
        przygotowania - a wy nie. wiec zrozumiale iż uwazamy że stoimy na lepszej
        pozycji i mamy sznasę na mistzra. Przy aktualnym składzie i było nie bylo
        osłabieniach Zeptera. chociaż z drugiej strony - wiekszą satysfakcją byloby
        wygranie z silnym euroligowym Zepterem tfu Ideą. Wiem ze bedzie cięzko i est
        kilka niezlych zespołow - ale my mamy swietny budzet, nową hale i zawodnikó no
        i super kiboli - to do kupy w koncu powinno dac mistrza. Ale sląskowi tez
        rzycze sukcesów w Eurolidze - i nawet bede wam kibicował. Moze tak final four
        dla Ślaska i mistrz Saporty dla Anwilu. I w nastepnym roku wzajemne pojedynki w
        eurolidze :).
        Pzdr wszystkich funów basketa.
        • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 26.07.01, 19:38
          speq zla wiadomosc :)))
          Nie tylko Fetisov jest blisko... duzo blizej podpisania kontraktu jest - UWAGA
          UWAGA - Gainars EINIKIS!!!! Pierwszy center reprezentacji LITWY! :) Czyli
          brazowych medalistow igrzysk :) [z USA przegrali 1 koszem]. Mam nadzieje ze nie
          wywolam fali oburzenia wsrod kibicow z Wloclawka, ale uwazam ze 1 center Litwy
          jest jednak troszke lepszy od 1 centra Bialorusi. Ale nie uprzedzajmy faktow bo:
          a) Einikis nie podpisal jeszcze kontraktu [ma podpisac na 2 lata, tak
          przeczytalem w Gazecie]
          b) dyskutowac o tym kto z duetu Einikis-Kul jest lepszy bedziemy mogli po 1
          pojedynku Slask-Anwil.
          Dodatkowo Slask ma zamiar kupic Dante Jones''a [zawodnik na pozycje 2-4],
          wybrany w ''96 przez NY Knicks w I rundzie draftu oraz Jerome Allen''a [ostatnio
          we wloskiej Romie - 4,6 asysty, ponad 14 pkt na mecz]. Oczywiscie takie sa
          plany. Zycie je zweryfikuje :)
          Ale przyznam, Fetisov i Einikis.... bedzie ciekawie panowie [i panie :]. Tylko
          ze za cene Wojcika i - powtorze - fenomenalnego Miglinieksa..
          • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 26.07.01, 22:01
            TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK EINIKIS W SLASKU :))))))
            No, kibice Slaska, wreszcie doczekalismy sie sukcesu po tylu stratach :)!!!
            A Fetisov tuz-tuz :)
            Zdaje sie ze wymieniamy sie z CSKA skladem do nich odszedl Miglinieks od nich
            do nas Einikis i prawdopodobnie Fetisov :)
            Gdyby jeszcze udalo sie pozyskac swietnego Marcusa Browna z Benettonu to byloby
            juz w ogole cudnie :)
            pozdr
            • Gość: speq Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 26.07.01, 22:08
              No ja tu gadam, a ten 5 minut mnie wyprzedził...
            • Gość: okoń Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 26.07.01, 23:29
              poczekajmy na podpisy
            • Gość: greg Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 195.216.121.* 27.07.01, 12:58
              Tak, należy się cieszyć z gwiazd europejskiego formatu w składzie Śląska,
              chociaż po lekturze dzisiejszego artykułu we wrocławskie wyborczej można mieć
              pewne obawy. Szkoda tylko, że z pozyskania Allena nici- podpisał kontrakt w
              Rzymie. Czekamy na rozgrywającego, to będzie kluczowy transfer. Nareszcie wątek
              bez wzajemnych bluzg. Oby tak dalej.
              pzdr
        • Gość: Cichy2 Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.itma.pwr.wroc.pl 01.08.01, 11:16
          Popieram to co powiedziałeś o Euro i Saporcie: Śląsk - Anwil w Euro - to byłby
          mecz !!!
      • Gość: speq Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 26.07.01, 22:06
        No i co Morph, WYKRAKAŁEŚ!!!, chyba ta kulturalna dyskusja przestanie być
        kulturalna... ;)
        Ale tak na serio, to zdaje mi się, ze i tym razem mój kochany Anwil i wszyscy
        jego fani będą musieli przełknąć gorycz porażki. Einikis...nie, nie mogę, taki
        koleś... w Polsce... co sie dzieje z tym krajem...ale przynajmniej będą fajne
        pojedynki KUL vs. EINIKIS, no no... Jeszcze może Fetissow vs. O''Bannon..., ale
        najbardziej jestem ciekawy, jakiego Wrocław ściągnie rozgrywającego, ale jeśli
        zapowiedzi ( mojego przedmówcy) się sprawdzą, to, no niestety...

P.S. Wrocłaaaw, daaaj jedo mistrzostwo...
        • Gość: jad Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.legnica.dialog.net.pl 26.07.01, 22:30
          Wszyscy tu gadu gadu, a tak naprawde wszyscy beda madrzejsi po sezonie.Wiec po
          co te rozne spekulacje,kto kogo i za ile jak sie skonczy sezon wtedy mozna
          podsumowac bo narazie nie ma czego,jedni odchodza drudzy przychodza.Slask i
          Anwil-podobne budzety,ale chyba jednak nie te same doswiadczenie.pozrd.jad.
      • Gość: BEREK jestem pod wrażeniem IP: *.opnxr1.ras.tele.dk 26.07.01, 22:51
        nieważne komu kibicuję...
        ale w czasie dwóch ostatnich finałów siedziałem z zapartym tchem...
        dzięki za tak rzeczową opinię, rzadkość na forum, bo ja też czasem "mięsem " tu
        porzucam i nie ukrywam lubię, ale wobec tak postawionej wysoko poprzeczki...
        nie wypada.
        Szkoda, że Adama nie ma w Śląsku (już), ale to klub, który w ostatnich latach
        zdobył wszystko. Zmiana warty jest potrzebna.O''Bannon w Anwilu- tylko się
        cieszyś... wreszcie to Anwil będzie miał atut, mocny w finale... oby nie
        skończyło się jak z Millerem w Hoopie...
        Śląsk na odejściu Adama musi zyskać... nową motywacje.
        Wreszcie Mistrzem Polski będzie zespół, który w składze nie ma Wójcika!!!
        • Gość: wujek Re: jestem pod wrażeniem IP: 192.168.0.* / *.osemka.p.lodz.pl 27.07.01, 03:48
          Dzizas, Einiki i Fetisov w Polszy, nie wyrabiam, ale sie porobilo. Ciesze sie
          naprawde, jestem kibicem Anwilu i se obiecalem ze MUSZE byc na ,eczu w hali we
          Wloclawku jak beda grac z Idea. FAjnie ze mamy takie sklady ale czy nie
          uwazacie ze ANWIL I IDEA powinny grac w Eurolidze. BOZE DAJ SAPORTE DLA
          WLOCLAWKA I MISTRZOSTWO :)
          Pozdry dla kibicow Slaska
          • Gość: Piotrek Re: jestem pod wrażeniem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.01, 09:17
            He he koleś chyba za długo byłeś na słońcu ! Anwil w Eurolidze ????Wolne
            żarty.Pomarzyć zawsze można z Andruszką itp.Podobnymi cieniasami będziecie
            mieli problem z wejściem do finału!Pozdrawiam wszystkich !
      • Gość: Ego Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 08:43
        Słuchajcie mu tu sobie spekulujemy kto zostanie mistrzem a tymczasem i Anwil i
        Śląsk (nareszcie) kompletują składy które moga powalczyć w Europie. To juz nie
        sa chłopcy z trzeciej ligi europejskiej, do Polski przyjeżdzają prawdziwe
        gwiazdy. Moja propozycja jest taka : Sląsk w czwóece Euroligi, Anwil w finale
        Saporty, a w finale PLK 3:3 i niech siódmy mecz decyduje.
        • Gość: speq Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 62.148.70.* 27.07.01, 11:17
          Racja, Ego, racja, dobrze by było. A teraz chciałbym się zapytać kibiców Idei:
          Ile w tym sezonie kosztują karnety na Śląsk ?
        • Gość: ania Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 213.25.93.* 27.07.01, 11:22
          niech się wreszcie skończa te wakacje i będzie 17, 18 października. pokażemy
          mordercom Palestyńczyków.
          • Gość: Tiges Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 195.205.101.* 27.07.01, 13:38
            Gość portalu: ania napisał(a):

> niech się wreszcie skończa te wakacje i będzie 17, 18 października. pokażemy
            > mordercom Palestyńczyków.

A jak palestynczycy morduja zydow to jest w porzadku?
            Ty nawet nie wiesz o co tam chodzi.
            • Gość: tiges Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 195.205.101.* 27.07.01, 13:42
              Gość portalu: Tiges napisał(a):

> Gość portalu: ania napisał(a):
              >
              > > niech się wreszcie skończa te wakacje i będzie 17, 18 października. pokaże
              > my
              > > mordercom Palestyńczyków.
              >

C
              > A jak palestynczycy morduja zydow to jest w porzadku?
              > Ty nawet nie wiesz o co tam chodzi.

A co z Kosowem i Macedonia? Albanczycy juz sa be? a Serbowie gut?
              A wczesniej daliscie sie zmanipulowac ... ludzie myslcie czasem ... poczytajcie
              ksiazki od historii a nie wywywajcie jednych od mordercow a drugich nie ,i,o ze
              tez morduja
      • Gość: wujek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 192.168.0.* / *.osemka.p.lodz.pl 27.07.01, 12:03
        No no, nie spodziewalem sie, a jednak mozna pogadac kulturalnie miedzy soba ;)
        Transfer Einikisa robi wrazenie, ciekaw jestem konfrontacji z Kulem no imam
        wrazenie ze w przyszlym roku zagramy razem w Eurolidze chyba nalezy nam sie co
        nie ? ;)
        Szkoda tylko ze do dyskusji nie wlaczaja sie kibice innych druzyn, fakt, nie ma
        zbytnio szans by nawiazac walke z Anwilem Slaskiem Prokomem czy Hoopem ale
        dajcie chociaz jakis znak zycia
        • Gość: MILO Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 217.96.111.* 27.07.01, 13:24
          Poprostu super .. tak zachwycacie sie skladem slaska ... a gdzie
          rozgrywajacy ???? Slask kocham ale bez Wójcika to juz nie to samo :((
          A tak na marginesie ... strzezcie sie za rok mistrzem LECH POZNAN

• Gość: MILO Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 217.96.111.* 27.07.01, 13:32
            Kopia z BYków ????
          • Gość: speq Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 27.07.01, 13:32
            Lech Poznań? Zachowując zasady kulturalnej dyskusji informuję Pana, iż ta
            rozmowa porusza temat koszykówki w Polsce.
            • Gość: apispy Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.pkp.wroc.pl 27.07.01, 20:28
              Walka w tym roku będzie na pewno NIESAMOWITA!!!!!! Co do zozgrywającego to
              myślę,że P. Schetyna nie zawiedzie kibiców i po raz kolejy wyciągnie "Asa z
              rękawa" :)))) pozdr. dla wszystkich
              • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 27.07.01, 22:50
                Przypominam ze rozmawiamy o KOSZYKOWCE i o niczym innym. Nie chce widziec w tym
                topicu zadnych wypowiedzi obrazajacych inne rasy, narodowosci, religie czy
                kluby koszykarskie. Aniu - co do Zydow, to jednemu z nich Wroclaw zawdziecza
                bardzo wiele - mowie o Mulim Katzurinie [brawa dla tego pana :]. Prosze
                rozmawiajmy na temat. Pozatym nie mamy prawa osadzac sytuacji w tamtym
                regionie. Btw strasznie mi sie glupio robi jak czytam takie antysemickie czy
                nacjonalistyczne wypowiedzi [chociazby na temat Olisadebe- dla mnie prawdziwszy
                Polak niz kazdy z tych pseudo-patriotow no i zrobil dla tego kraju wiecej niz
                oni wszyscy razem wzieci].
                Uff... temat takich wypowiedzi na tym topicu uwazam za zamkniety. Ania
                zapraszam do rozmowy na tematy bardziej sportowe ;)
                Einikis podpisal, czekamy na Fetisova. Wreszcie sytuacja zaczyna sie
                krystalizowac. Na zmiennika Fetisova na 4. byc moze Kisurin. Ladnie ladnie.
                Ciekawe czy zatrudnienie Marcusa Browna [rozgrywajacy] z Benettonu to tylko
                plotki czy faktycznie z nim negocjuja. Watpie czy po zatrudnieniu Einikisa i
                Fetisova znajda jeszcze pieniadze na tak klasowego zawodnika. Zreszta to sie
                okaze. pozdr.
                • Gość: ania Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 213.25.93.* 30.07.01, 08:56
                  przepraszam, że tak to odebraliście. kieruje mną cZysto sportowy duch
                  rywalizacji. chodzi o to, że wszyscy wiemy, jaka niemiła atmosfera była na
                  meczu w Telavivie i jak arogancko pewni siebie byli tamtejsi kibice. A teraz
                  byc może będziemy mieli większe szanse na wygraną, a oni nie będą nas
                  lekceważyć. A to głupie nawiązanie do Palestyny wynika z tego, że sobie po
                  meczu na wiosnę żartowałam, że mimo porazki wygrywamy moralnie jako naród, bo
                  aktualnie nie prowadzimy żadnej wojny. to tyle.
                  mam nadzieję że rozumiecie czysto sportową złość. Równie dobrze możemy pokazać,
                  że jesteśmy dobrzy Niemcom (Alba).
                  Bo mam takie uczucie, że PLK nie daje juz takich emocji, jak rywalizacja z tymi
                  najlepszymi, dla których bylismy zawsze biednym kuzynem.
                  Atmosfera w Polsce była taka, szczególnie we Wrocławiu, że Śląsk musiał wygrać,
                  bez dwóch zdań. Byc może w tym sezonie rywalizacja będzie bardziej napięta.
                  Oby. Pozdrowienia i jeszcze raz przepraszam tych, których nieumyslnie uraziłam.
                • Gość: ania Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 213.25.93.* 30.07.01, 09:32
                  wracając do tematu najbardziej cieszę się z Einikisa. Nie było u nas nigdy
                  zawodnika, który potrafiłby rzucac hakiem. To jest strzaszna broń, co udowodnił
                  Einikis na meczu w Hali jesienią. Pięknie to wygląda, jak piłka rzucona hakiem
                  omija łukiem ręce obrońców i wpada do kosz. Miejmy nadzieję, że Einikis będzie
                  w formie.
                  Że Adomaitis chyba zostaje, to pewnie już wiecie. Dobrze, bo to równy zawodnik,
                  nie miał zupełnie nieudanych meczy, a zdarzają mu się przebłyski świetnej gry.
                  Nie mogę sie doczekać pierwszego meczu w Hali. Czy ktoś juz wie, jakie będą
                  ceny biletów?
            • milo! Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA 01.08.01, 11:24
              Gość portalu: speq napisał(a):

> Lech Poznań? Zachowując zasady kulturalnej dyskusji informuję Pana, iż ta
              > rozmowa porusza temat koszykówki w Polsce.

to taki klub z poznania bynajmniej nie tylko pilkarski ..wczsniej 10.5 basket club
      • Gość: an Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.01, 21:28
        Kultura kibicow Slaska? Jak ostatnio ślask przegral mecz u siebie w play-offach
        (fakt za bylo to pare lat temu) to koszykarze Pruszkowa zostali obrzuceni czym
        tylko sie dalo i zapedzeni na srodek boiska. Z koszykarzy Slaska probowal
        zatrzymac kibicow tylko Zyzio
        • Gość: Corelius Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.01, 21:45
          dobra, dobra - nie wytykaj tylko kibicow slaska. Bez winy nie sa, ale wspomnij
          co sie dzialo takze pare lat temu gdy anwil przegral maecz w play-off (ze
          slaskiem). Takie wytykanie nie ma sensu, wiec po co to robic?
          Nie lepiej doprowadzic do pokoju?
          pozdrawiam
          Corelius
      • Gość: Piotrek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.01, 09:16
        Anwil ma faktycznie dobry skład,ale:Ed O Banon po wyleczeniu kontuzji nigdy nie
        zagrał w dobrym zespole nawet europejskim.Kul niby jest dobry,ale Galatasaray
        nic nie osiągnęło gdy on tam grał.Po drugie zmieniał się cały czas z
        Muzjanoviciem.A biorąc centra naszej Idei Einkisa kto jest lepszy ?Griszczuk
        już się starzeje.Prawica może nie grać przez cały sezon jak w finałach.Kto w
        ogóle słyszał o jakiś Andruszce czy o tym Jugosławianinie.Savanović z kolej
        skoro nie znalazł zatrudnienia w Sopocie,dobry wcale nie jest.Weźmy teraz
        trenerów.Kto poza Polską słyszał o Tocie.A Bucchi przecież pracował z bardzo
        dobrym skutkiem we Włoszech.Poza tym wspomniany Einkis pewnie jest lepszy nawet
        od Jamisona.Milsajevica można spokojnie porównywać z Miglineksem.A Fettisov
        jest chyba nawet lepszy od Wójcika.Także i tak Śląsk będzie mistrzem! Cała
        Polska w cieniu Śląska !!!!Anwil będzie walczył nawet o awans do finału z
        Prokomem!
        • Gość: Ender Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.edukacja.wroc.pl 30.07.01, 10:08
          Zgadza się !!!!!
          Z Einikisem i Fetisovem nikt pod koszem sobie za Ślązeczkiem nie pogra.
          Z niecierpliwością czekam teraz na jedynkę
          CPWĆŚ
          • Gość: wujek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 192.168.0.* / *.osemka.p.lodz.pl 30.07.01, 12:02
            Panowie panowie, nazwiska nie graja. Moze nie slyszeliscie o Andrusce i
            Savanovicu ale to Stevan Tot byl za tym zeby ich sprowadzic a zapewniam was ze
            ten facet ma "oko". Jezeli stwierdzil ze beda oni potrzebni to tak ma byc. Poza
            tym na razie mamy nad wami te przewage ze trenujemy i druzyna sie "zzywa".
            Pozdrawiam, Anwil ist KUL.
            • Gość: Kayin Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.bluewin.ch 30.07.01, 13:44
              Jestem kibicem Slaska i krew mnie zalewa jak slysze glosy rozpaczy po odejsciu
              Wojcika, McNaulla i Miglinieksa. Z calym szacunkiem dla tych graczy: Slask
              zajal osme miejsce w swojej grupie Suproligi i odpadl juz w pierwszej rundzie
              play-off, a CSKA z Einikisem i Fetisovem bralo udzial w Final-Four. Uwazam ze
              zmiana ta moze wyjsc nam tylko na dobre. A co do Miglinieksa - z jego odejscia
              jestem bardzo zadowolony. Byl wolny i malo dynamiczny - Slask sie zbyt czesto
              meczyl w ataku. Dlatego sadze iz pierwszym krokiem w dobrym kierunku bylo
              zatudnienie Milisavlievica.
              Cieszy mnie to ze Anwil bedzie dysponowal w tym sezonie bardzo dobrym skladem.
              Zycze mu samych sukcesow w Pucharze Saporty. Swietnie by bylo gdyby wywalczyl
              dla Polski drugie miejsce w Eurolidze. Chcialbym takze aby rywalizacja w PLK
              byla podobna do tej z ligi wloskiej czy greckiej, gdzie kilka zespolow
              prezentuje wysoki, wyrownany poziom.
              I na koniec maly apel do wszystkich: nie oceniajcie szans Slaska przez pryzmat
              dokonanych (a raczej niedokonanych) w nim transferow. Wszystko w swoim czasie,
              nic na sile! Nawet w grudniu mozna jeszcze zakontraktowac swietnych zawodnikow,
              czego najlepszym przykladem sa Charles O''Bannon czy Harold Jamison.

P.S. Sorry za brak polskiej czcionki, ale pisze ze Szwajcarii i nie moge tu
              ustawic polskich liter. Pozdr
      • Gość: Wilt Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 172.16.0.* / *.minrol.gov.pl 30.07.01, 13:07
        Trochę czasu minęło - można pokusić się o pierwsze próby podsumowania.
        Wyraźnie teraz widać, że Kul we Włocławku wywarł wpływ na rozwój sytuacji na
        koszykarskim rynku prawie jak niegdyś Williams w Pruszkowie - po prostu
        rywalizacja przeszła na wyższy poziom. Zepter sporo stracił przez arogancję
        zajętego teraz bardziej polityką Schetyny, któremu zaczęło się wydawać, że nikt
        mu w kaperowaniu talentów nie podskoczy i że jest polskim Redem Auerbachem,
        podczas gdy przyrównywać się może co najwyżej do Glena Grunwalda - ale z wciąż
        największym budżetem w lidze, wspartym dodatkowo odstępnym za Wójcika, dało się
        odrobić zaległości. Rezultat jest podobny jak przed rokiem - Zepter znów w
        dziedzinie nazwisk trochę wyprzedza Anwil - tyle że, jak wspomniałem, na
        wyższym poziomie i teraz te drużyny mogą naprawdę powalczyć w Europie - z tym
        że Zepterowi w nowej, prawdziwej Eurolidze, może być znacznie trudniej niż
        Anwilowi w Saporcie. Co do tego, który zespół będzie lepszy, trudno oceniać, bo
        oba startują praktycznie od zera, co czyni rywalizację tym ciekawszą - nowi
        (lub prawie nowi ) trenerzy, kompletnie przebudowane składy z pozostawionymi
        jedynie na otarcie łez dla fanów symbolami zespołów w postaciach Zielińskiego i
        Griszczuka, nawet nowa hala we Włocławku (ciekawe, czy architekci postarali
        się, żeby wywierała podobny nacisk na gości jak poprzednia...). Ktoś podniósł,
        że Anwil wcześniej skompletował skład i już jakiś czas trenuje; ale jeśli w
        ogóle będzie to robiło jakąś różnicę, to nie rozciagnie się ona poza pierwsze
        mecze sezonu. Róznicę mogłoby natomiast zrobić ściągnięcie przez Zepter tych
        1,5 mln USD od...Idei (nie mogę się odzwyczaić od nazywania wrocławskiego klubu
        Zepterem)- to byłaby katastrofa, ale pewnie sprawa zakończy się ugodą. Jeśli ta
        katastrofa nie zajdzie i wrocławski budżet się nie zawali, to serce mówi mi,
        że w przyszłorocznych finałach będzie 4-3 dla Anwilu (już wspomniałem, że
        chociaż regularnym kibicem Włocławka - ani żadnego innego polskiego klubu - nie
        jestem, uważam, że w tym sezonie wreszcie należy się im tytuł), natomiast umysł
        obstaje przy 4-3 dla Idei. Pożyjemy, zobaczymy...
        Natomiast ten postęp pierwszej dwójki oznacza złe wiadomości dla drugiej
        dwójki polskich klubów; Prokomu i Hoopu. Oba wzmocniły się ostatnio -
        szczególnie Prokom, który z takim składem w zeszłym sezonie mógłby spokojnie
        awansować do finału. Tymczasem czołówka znowu im odskoczyła (nie oszukujmy się,
        ani McNaull ani Korytek nie są pod koszem równymi przeciwnikami dla Kula i
        Einikisa - pamiętacie, jak Kul robił Józka w meczach reprezentacji?) i ponownie
        pozostanie im walka o trzecie miejsce. Ale to też nie jest na 100% pewne; i w
        tym właśnie leży przewaga następnego sezonu nad minionym, w którym jedyną
        rzeczą pewną nie na 100% było to, czy Zepter zdoła osiągnąć komplet zwycięstw.

P.S. Morph, nie przesadzaj. Ja też jestem za tym, żeby nie mieszać polityki ze
        sportem i dlatego generalnie nie wypowiadam się na tym forum na tematy
        polityczne (tylko przy temacie "olimpiada w Pekinie" nie można było tego
        uniknąć). Natomiast uważam, że na innym forum, internetowym czy nie, mam prawo
        dyskutować o sytuacji na Bliskim Wschodzie, niezależnie od tego, że mieszkam w
        innym regionie (inaczej jaki sens miałyby np. jakiekolwiek dyskusje w ONZ o
        prawach człowieka?), a to, że nie podoba mi się polityka Izraela wobec
        Palestyńczyków, naprawdę nie oznacza, że jestem antysemitą i nie lubię
        Katzurina.
      • Gość: wujek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 192.168.0.* / *.osemka.p.lodz.pl 30.07.01, 17:37
        A co powiecie na temat grupy Anwilu w Saporcie ?
        • Gość: Śląsk Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.01, 09:12
          Jeden koleś pytał się o grupę Anwilu! Muszę powiedzieć,że nareszcie po tylu
          latach szczęśliwych losowań,teraz trafi wam się trudna grupa he,he.Amsterdam
          niestety pokonacie,ale Unkis tak wam dosoli,że hej !A o trzech zespołach z
          eliminacji Euroligi to ja już nic nie mówię,Bye bye Anwil tym razem nie
          wyjdziecie z grupy !
          • Gość: Ego Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 13:01
            "Śląsk" dlaczego łamiesz zasady tej dyskusji? Miało być kulturalnie i miło.
            Choć jestem wiernym kibicem Śląska Idei, życzę Anwilowi nie tylko awansu z
            grupy ale i finału Saporty. Z takim składem stać ich na to. Pozdrowienia dla
            prawdziwych kibiców.
            • Gość: Śląsk Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.01, 09:07
              Ego ja po prostu piszę prawdę,również jestem wielkim kibicem Idei,ale jak wiesz
              dzięki //kibicom// Anwilu oba zespoły są w stanie wojny.Niestety myślisz,że oni
              nam życzą udanych występów w eurolidze?Pozdrowienia dla Ego i innych kibiców
              Idei !I tak jesteśmy lepsi !
          • Gość: radziarz Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.man.bialystok.pl 31.07.01, 13:13
            Widzę, że coraz więcej kibiców podchwyciło pomysł kulturalnej i rzeczowej
            dyskusji. To bardzo dobrze. Może kiedyś doprowadzi to do sytuacji kiedy na
            mecze do Włocławka będą mogli przyjechać kibice Śląska (i odwrotnie) i nie
            zakończy się to ogólną zadymą.
            Co do sytuacji kadrowej. Argument który przytaczają niektórzy o tym, że Anwil
            ma przewagę bo zaczął już przygotowania a Śląsk jeszcze nie jest chybiony. Do
            rozpoczęcia sezonu zostało jeszcze 1,5 miesiąca. A to sporo czasu. Poza tym
            pamiętajmy, że sezon dla Śląska i Anwilu zaczyna się tak naprawdę w momencie
            startu Euroligi i Saporty. Wiadomo nie od dziś, że obydwa kluby miejsce w play-
            offach polskiej ligi mają zapewnione. Nie muszą więc od samego początku walczyć
            o zwycięstwa, mogą zająć sie zgrywaniem zespołów-co daje jeszcze więcej czasu
            na konsolidację drużyny. Jeżeli Śląsk rzeczywiście podpisze kontrakty z
            Einikisem i Fetisowem to wydaje się, że Anwil pod koszem nie da mu rady.
            Chociaż wszelkie oceny przed sezonem są tylko prognozami obarczonymi mniejszym
            lub większym błędem. zawsze może się zdarzyć jakaś poważna kontuzja (odpukać w
            niemalowane). Teraz kilka słów o pucharach. Widziałem, że ktoś na łamach tego
            forum wspominał o miejscu Śląska w pierwszej czwórce Euroligi. Ci ludzie chyba
            wczoraj wrócili z długiej podróży kosmicznej. Ludzie, nie bądźcie takimi
            optymistami bo potem można sie zawieść. W obecnej sytuacji naprawdę dużym
            sukcesem będzie wyjście Śląska z grupy. No a jeśli to się uda-wszystko się może
            zdarzyć. Jeśli chodzi o Anwil to wydaje mi się, że w Saporcie może zajść
            naprawdę daleko. Nawet zwycięstwo nie jest wykluczone.
            Myślę jednak, że w polskiej lidze po ciężkiej walce znów wygra Śląsk.
            • Gość: fatality Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.pkp.wroc.pl 31.07.01, 14:44
              Witam wszystkich :) Ja oczywiście też jestem z Wrocka i kibicuję wiadomo komu..
              Uważam ,że Anwil poradzi sobie w swojej grupie(Saporta)Zresztą w interesie
              polskiego kosza jest aby Włocławianie zaszli jak najdalej(finał?) Ale mistrza
              nie oddamy. pozdr.
          • Gość: radziarz Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.man.bialystok.pl 31.07.01, 15:40
            Wiadomość z ostatniej chwili: Fetisow niestety podpisał kontrakt z Uniksem
            Kazań. No to Śląsk ma problem. Anwil zresztą też. Uniks to prawdopodobny rywal
            Anwilu w grupie w Saporcie.
            • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 31.07.01, 17:44
              radziarz gdzie to przeczytales? jesli to prawda to fatalnie bylo juz tak blisko
              czworki europejskiej klasy... teraz klub bedzie szukac silnego skrzydlowego z
              USA... a co do Miglinieksa.. ktos napisal ze byl wolny i spowalnial akcje
              zespolu... to skoro byl taki do niczego to dlaczego zglosil sie po niego klub z
              Final Four Suproligi? [CSKA]. Dla mnie to rozgrywajacy z najwyzszej polki,
              najcenniejszy gracz zespolu. Tak przy okazji: byly plotki o Marcusie Brownie z
              Bennetonu [chyba nie ma juz co marzyc], bylo blisko Fetisova. A Schetyna
              zatrudnil Adamka w miejsce Kosciuka [jako 3 rozgrywajacego] i przyznal, ze
              chodzilo o pieniadze. A przeciez taki Kosciuk zarabialby ulamek tego co Fetisov
              czy Brown... ja juz sam nie wiem jak wyglada budzet Idei moze ktos mnie
              uswiadomi :)
              Mysla o graczach takiej klasy a nie maja pieniedzy na Kosciuka??
              pzdr :)
              • Gość: fatality Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.pkp.wroc.pl 31.07.01, 20:29
                Nie wiem,co o tym wszyskim mam myśleć.Zaczynam się znowu martwić... Bądźmy
                jednak dobrej myśli!Ciekawe kogo teraz sprowadzi Schetyna? pozdr.
              • Gość: okoń Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 31.07.01, 20:59
                Ciepło ciepło Morph.
                • Gość: wujek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: 192.168.0.* / *.osemka.p.lodz.pl 01.08.01, 02:30
                  Zdziwilo mnie ze Fetisov nie podpisal z "wami" kontraktu. No coz, w Saporcie
                  poakazemy mu ze w Polsce sa zespoly mogace powalczyc o najwieksze trofea. ;)
                  No ciekaw jestem co teraz Grzes szykuje za niespodzianke. U nas we Wloclawku
                  juz sklad niby jest. "niby", bo kibice jeszcze chca jakas jedna mala
                  niespodzianke ( to co otrzymalismy to i tak duzo) ale wszyscy czekaja czy Anwil
                  pozyska nowego sponsora, jesli tak to mozna sie spodziewac jeszcze kogos a
                  wtedy Saporta nasza i mistrza sprzatniemy ;), pozdrawiam
                  • Gość: kimer Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 10:59
                    Na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich kibiców koszykówki. Bardzo się cieszę
                    że ktos w końcu podjął kulturakną dyskusję.
                    Jestem kibicem Prokomu Trefla, ale chciałbym powiedzieć ,że w Eurolidze będe
                    kibicował Śląskowi, w Saporcie Anwilowi a w Koraczu obu polskim drużynom, boli
                    mnie tylko że w Koraczu mogły występować cztery polskie drużyny a zgłosiły się
                    tylko dwie. Niech grają i wygrywają na chwałe polskiej koszykówki!!!!!!!!!!!!!
                    Wracając do LBL chyba nikt spoza wielkiej czwórki nie może walczyć o medale a
                    ja mam nadzieję że Prokom sprawi miłą niespodziankę wszystkim swoim kibicom.
                    Pozdrawiam wszystkich i życzę wam samych emocjonujacych spotkań pomiędzy
                    waszymi ulubionymi klubami.
                    • Gość: Morph Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 01.08.01, 19:35
                      Dainius Adomaitis zostaje. Tyle dobrego.
                      • Gość: Piotrek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.01, 08:42
                        Uważam,że to bardzo dobrze-Dainius Adomaitis zostaje w Idiei.To bardzo dobry
                        gracz i nie rozumiem czemu niektórzy kibice twierdzą,że Dainius jest
                        nieprzydatny
      • Gość: Cichy2 Re: Jeszcze nie czas ... - nie zapominajcie o Sopocie IP: *.itma.pwr.wroc.pl 01.08.01, 11:08
        Po pierwsze uważam, że w tym sezonie w walce o tytuł będą się liczyć 3 drużyny
        Prokom, Anwil i WKS Śląsk(któremu kibicuję). Po drugie jeszcze nie wiemy jaki
        będzie skład WKS-u - z gwiazd najbardziej pewny jest tylko Einikis. Jeśli
        przyszedłby do nas to myślę, że byłby czołowym centrem PLK - nieco ustępuje mu
        chyba Kul, a od obu nieco słabszy jest Józek - ale sezon zweryfikuje tą opinię.
        Na pewno jednak ta trójka zdominuje w PLK walkę pod koszami. Sądzę, że WKS
        zatrudni i dobrego centra i rozgrywającego - natomiast obawiam się czy znajdzie
        następcę Wójcika - trochę mało czasu na to po rezygnacji Fetisova. Ogólnie
        jednak cieszę się, że mamy 3 drużny z silnymi składami i gwiazdami bo to
        podnosi prestiż PLK i będzie to frajda dla kibica. Poza tym całej trójce życzę
        sukcesów w pucharach i obyśmy w następnych sezonach wywalczyli dla Polski
        więcej miejsc w Euro.
        • Gość: fatality Re: Jeszcze nie czas ... - nie zapominajcie o Sopocie IP: *.pkp.wroc.pl 01.08.01, 23:43
          Ach..., nie ma to jak kulturalna dyskusja.Pozdr. :))
        • Gość: Dariusz Re: Jeszcze nie czas ... - nie zapominajcie o Sopocie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 02.08.01, 01:48
          No cóż, zapowiada nam się ciekawy sezon, po raz pierwszy od paru lat zespół z
          Wrocławia może zostać zdetronizowany - i to zarówno przez Anwil, jak i przez
          Prokom. Pochodzę z Poznania, nie kibicuje więc szczególnie żadnemu z tych
          zespołów, lubię za to oglądać dobry basket. Oby w nadchodzącym sezonie było go
          jak najwięcej (i oby w ogóle można go było oglądać... ).
          Niezależnie od tego jakich graczy ściągnie do Wrocławia Schetyna, można już
          powiedzieć, iż nie w pełni uda mu się zapełnić dziurę po Wójciku. Ten gracz
          naprawdę potrafił zabłysnąć! Jednakże, uwazam, iz w tym sezonie zobaczymy Śląsk
          grający zupełnie inaczej - z większym zaangażowaniem graczy obwodowych. Zamiast
          konsekwentnych podań do wysokich (kto zresztą ma podawać - nowa "1" nie będzie
          przecież kopią Miglinieksa) - rzuty z dystansu, połdystansu, oraz szybkie
          wejścia pod kosz. Spadnie liczba asyst - wzrośnie ilość rzutów. podkoszowi, z
          Einikisem na czele, zrobią swoje - zbiorą co trzeba, zapewnią odpowiednią
          liczbę punktów z tzw. drugiej szansy i, przede wszystkim powalczą w obronie.
          Liczę na dalszy rozwój Bigusa i Wiekiery - ci ludzie nie powinni grzać ławy.
          Wierzę, iż zdoła zaznaczyć swe nieprzeciętne umiejętności mlody Skibniewski.
          Ciekawy sezon przed Anwilem. Zawsze z życzliwością patrzyłem na ich boje (tyle
          lat bez tytułu...), jednakże tym rzaem nie będę im kibicował - bardzo nie
          podoba mi się to co zrobiono ze skladem. Nie potrafię pogodzić się z tak dużą
          rolą graczy zagranicznych. Nie chodzi mi tu o sam fakt, iż jest ich tak wielu
          (na dziś sześciu), ale że praktycznie wyeliminowanio z czołowej grupy większość
          Polaków. Jeden Prawica, w dodatku gracz o roli nijak nie podchodzącej pod to co
          robil dla Śląska Wójcik, nie zmieni tego faktu. Dwóch, trzech gwiazdorów z
          zagranicznego zaciągu - to rozumiem, ale obok nich chcę widzieć dwóch, trzech
          dobrych, duzo grających Polakow. A obecnie Anwil ma zagraniczne gwiazdy (Kul,
          O''Bannon - naprawdą dobrzy koszykarze), zagranicznych "role playerów", i
          zagranicznych rezerwowych. Polacy w głębokim tle (Prawica - role player,
          Griszczuk - chyba też, ze względu na wiek, młodzież - oby w ogóle pograła - a
          przecież tacy Witka czy Radtke mogliby już teraz nieźle zamieszać w naszych
          realiach). Abstrachując od problemów narodowościowych - Anwil ma naprawdę
          klasowy skład, z dwójką silnych "podkoszowcow", moje obawy budzi jednak obsada
          pozycji "1". Pavicevic nie jest ani graczem pokroju Krsticia, ani pokroju
          Miglinieksa, właściwie powinien byc to drugi rozgrywający (nie udało się z
          Phelpsem). A jego zmiennicy - Savanovic nie jest klasyczną jedynką (tak jak nie
          był nią Avlijas), Griszczuk - hmm, czy jest ktoś jeszcze? Młody Cieslak?!
          Obawiam się, iż na tej pozycji Anwil bedzie wyraźnie słabszy od Śląska - chyba
          że jeszcze kogoś kupi.
          Najstabilniej rysuje się kadra tego trzeciego - Prokomu. Zrównoważony stosunek
          Polakow do obcokrajowców, szeroka kadra (chyba jest w niej nawet nieco za...
          dużo graczy...), zarówno pozycje "małych", jak i "dużych" odpowiednio
          obsadzone. W dodatku nie ma wyraźnie zarysowanych gwiazd, ich rezerwowi w
          każdej chwili mogą wejśc do pierwszej piątki (może poza pozycją "3" - tam
          wyraźnie dominuje Vranković). Prokom mistrzem? Toż to byłby szok!
          Nadchodzący sezon zapowiada się niezmiernie interesująco.
          • Gość: francik Re: Jeszcze nie czas ... - nie zapominajcie o Sopocie IP: 152.36.57.* 02.08.01, 08:21
            Nadchodzacy sezon bedzie z cala pewnoscia najciekawszy w calej historii PLK.
            Trzy druzyny z ogromnymi pieniedzmi skompletowaly naprawde mocne sklady.
            Nazwiska, ktore znane sa nie tylko w Europie, ale i w USA zapewnia odpowiednia
            dawke emocji, na najblizszy sezon.Niestety wydaje mi sie, ze mocarstwowosc
            polskich druzyn(moze z wyjatkiem Slaska)jest zbudowana na zbyt chwiejnych
            podstawach. Sponsor ma zawsze okreslony cel: chce wypromowac samego siebie,gdy
            to osiagnie odchodzi.Tak bylo w ostatnich latach w Kielcach,Bytomiu czy ostatnio
            glosna sprawa Czarnych.Pamietacie ile bylo halasu gdy zatrudniali Plute i
            innych.Byli typowani nawet na mistrza.I co?Byla druzyna, nie ma druzyny bo nie
            ma sponsora.Jezeli druzyne z Wloclawka przestanie popierac Anwil co z niej
            zostanie,kandydat do spadku.Podpisano roczne kontrakty z gwiazdami,Polacy maja
            byc ich uzupelnieniem-to nie jest dobra sytuacja.Kibicuje Wloclawkowi, ale z
            calym szacunkiem z taka hala,takim zapleczem ta druzyna nie ma czego szukac w
            Europie.Z prokomem podobna sytuacja.Poza tym mi jako kibicowi na sercu
            najbardziej lezy dobro reprezentacji.A ta co?Ciagle nizej, te same nazwiska,nie
            widac nikogo nowego.Dlaczego?Wydaje mi sie, ze jednym z powodow jest fakt ze
            mlodzi, zdolni grzeja lawe.Rowniez (ewentualne sukcesy polskich klubow w
            pucharach przezywalbym inaczej, gdyby do ich sukcesow przyczyniali sie w glownej
            mierze polscy gracze a nie najemnicy(sorka moze to niezbyt ladne okreslenie ale
            prawdziwe).Pozdrowienia dla wszystkich fanow basketu

• Gość: aszka Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.gbrownc.on.ca 02.08.01, 18:43
        calkowicie zgadzam sie zeby nasze dyskusje byly na poziomie.uwazam ze ta prosba
        skierowana jest do wszystkich kibicow.chialabym tez wspomniec o zachowaniu
        podczas meczy...pozwolmy ogladac je w spokoju i w bezpieczenstwie,nie robmy z
        koszykowki pilki noznej.
        jezeli chodzi o final to mysle ze powalcza 3 druzyny-ANWIL,ZEPTER I PROKOM...
        (moze niezle namieszac).zepter nie jest oslabiony,ale potrzebuje zgrania...mial
        je sezon,dwa sezony temu...teraz gracze potrzebuja czasu,podstawowy trzon
        druzyny NIESTETY sie zmienil i to raczej nie jest dobre.jesli chodzi o Anwil to
        tak ajk zwykle przemeblowanoie calego zespolu!!!zostal praktycznie tylko
        Prawica,Tomaszewski i Griszczuk...najbardziej szkoda JANKESA...ale mowi sie
        trudno.mam nadzieje,ze jednak w tym sezonie poradza sobie i osiagna swoj
        cel....musz zrobic to chociaz dla GRISZCZUKA!
        prokom....moze nas niezle zaskoczyc,uwazam ze ma duza szanse..dojsc do finalu i
        powalczyc o medal!
        tak wiec zapowiadaja nam sie emocjonujace rozgrywki!!!!!!mysle ze bedzie
        wartoje ogladac....reszta zalezy tylko od NAS!

• Gość: MILO Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.mosina.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 16:29
          kto przyjdzie za fetisowa ???
          • Gość: jacek Re: Slask-Anwil - KULTURALNA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 21:51
            Kulturalna dyskusja moze powstac tylko wtedy, gdy strony wzajemnie sie szanuja.
            Niestety w wypowiedziach wielu kibicow Anwilu nie ma nawet cienia szacunku dla
            pozycji Slaska w polskiej i europejskiej koszykowce.Dzisiaj kiedy sklad Slaska
            na przyszly sezon jest juz prawie zamkniety byloby latwo krzyczec o pewnym
            siedemnastym tytule mistrzowskim. Powtarzajac jednak slowa prezesa Schetyny
            trzeba stwierdzic ze mistrzostwo zdobywa sie w maju na boisku, a nie w czerwcu
            w internecie. Wspomniany G. Schetyna jak co roku stanal na wysokosci zadania i
            skapletowal zespol jakiego jeszcze w Polsce nie bylo. Prawdziwi kibice czekaja
            juz z niecierpliwoscia na rozpoczecie sezonu. Milo by bylo gdyby kibice Anwilu
            pisali "trzymamy za was kciuki w Eurolidze" a nie "i tak nie macie szans"...
            • Gość: wujek Re: do Jacka IP: 192.168.0.* / *.osemka.p.lodz.pl 10.08.01, 15:27
              Po twojej wypowiedzi twierdze ze jestes kolejnym zapyzialym zapatrzonym w
              siebie i swoj klub kolesiem z Wroclawia. Otoz drogi Jacku jestes w glebokim
              bledzie, bardzo duzo moich kolegow ktorzy znaja sie na koszykowce kibicuje
              kazdej polskiej druzynie ( W TYM SLASKOWI ) w pucharach. To co mowisz o
              kibicach Anwilu jest zenujace. Nie twierdze iz wloclawscy kibice sa cacy a
              wroclawscy blee ale badz obiektywny, wystarczy wejsc na strone slaska i
              poczytac na forum jak o naszym klubie wyrazaja sie kibice? Wroclawia.
              Ja ze swojej strony pozdrawiam wszystkich kibicow koszykowki w Polsce
              • Gość: Milo Re: do Jacka IP: *.mosina.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 18:31
                czy kto moze podac nowy sklad slaska ????

i odp. na pyt. w czym lepszy jest Adamek od Kościuka ??? i slask sie niby
                wzmacnia !!!
                • Gość: Ender Re: A jednak Fetisov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.edukacja.wroc.pl 13.08.01, 11:31
                  Nie wiem jak wam ale mi kamień spadł z serca.
                  I znowu w tym sezonie CPWCŚ
                  Pzdr
                  • Gość: Morph Re: A jednak Fetisov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 14.08.01, 13:24
                    Mi takze... mam tylko nadzieje ze Fetisov nie potraktuje gry w Slasku jako
                    sportowej emerytury i pokaze, na co go stac. W ataku nie jest chyba tak dobry
                    jak Wojcik, i w CSKA nie zbieral najlepszych recenzji. Ale jak na polska, coraz
                    silniejsza lige, to gwiazda.

1. Michael Hawikns, zmeinnik: Branko Milisavlejic [moglem przekrecic nazwisko ;]
                    Maciej Zielinski / ?
                    Dainius Adomaitis / Dominik Tomczyk
                    Andrej Fetisov / Pawel Wiekiera
                    Gintaras Einikis / Rafal Bigus
                    Czy mi sie przeslyszalo czy fani Anwilu mowili ze maja najsilnijszy sklad? A
                    mowilem, mowilem zeby poczekac na transfery Piero Bucchi''ego i Grzegorza
                    Schetyny :)
                    pozdrowienia dla kibicow z calej Polski
                    • Gość: Ender Re: A jednak Fetisov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.edukacja.wroc.pl 14.08.01, 13:46
                      Nie wydawało ci się.
                      A tak w ogóle to ta bufonada niektórych kibiców Anwilu doprowadzała mnie z wolna do szału.
                      Naszczęście G.S. wie jednak co robić.
                      Z niecierpliwością czekam teraz na obsadę rzucającego obrońcy.
                      CPWCŚ
                      Pzdr
              • Gość: jacek Re: do Jacka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 07:54
                do wujka. przeczytaj jeszcze raz uwaznie to co napisalem, zwroc uwage na slowa
                "przewaznie", "niektorzy" itp. od czerwca ciagle powtarzaliscie ze slask sie
                juz skonczyl, ze nie ma szans w lidze, a w euro lidze poniesie same kleski. w
                tych wypowiedziach odczuc mozna bylo satysfakcje i chec spelnienia. to wlasnie
                uwazam za brak szacunku bo wulgarne epitety to tylko chamstwo. pozdrawiam
                prawdziwych kibicow (bez podzialu na przynaleznosc klubowa)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka