Gość: Szpak Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 217.11.136.* 27.09.01, 14:09 Szpakowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Najlepszy polski komentator sportowy to...Marcin Sieradzki!!! IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 27.09.01, 14:27 Naprawdę jest debeściak!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 195.116.115.* 27.09.01, 14:34 Tylko Mateusz Borek , na pewno nie karzeł-orzeł ani nie karzeł-mysikrólik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkk Re: Najlepszy polski komentato-Gosc z I programu radia!!!. IP: *.chmpgn1.il.home.com 27.09.01, 17:47 Facet z I programu radia jest niesamowity, nawet z najwiekszej kily potrafi zrobic ekscytujace widowisko!!!! - numer 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kev Re: Najlepszy polski komentato-Gosc z I programu radia!!!. IP: 192.168.2.* / 217.96.48.* 27.09.01, 21:14 Na nową gwiazdkę TVP wyrasta Maciej Kurzajewski. Ma chyba gorsze "plecy" od Jońcy, bo nie dają mu żadnych transmisji. Chciałbym usłyszeć go w akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominick Re: Najlepszy polski komentato-Gosc z I programu radia!!!. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.10.01, 22:25 A ja bym nie chcial. I malo tu miejsca jest na wpisanie xywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sm Re: Najlepszy polski komentato-Gosc z I programu radia!!!. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 21:17 dobry jest marcin zimoch -wyłączyć głos szpaka w tv i włączyć 1dynkę to czasami naprawdę ulga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 213.77.23.* 28.09.01, 01:56 Darek Szpakowski - najlepszy odkad pamietam (zreszta kibic Legii - kilka lat temu sportowa niedziela, a Szpaku co ? krawat w male eL-ki w koleczkach - gosc nie ??? :) Laskowski dobry jest ale jak slusze hanysa Zydorowicza odechciewa mi sie wszystkiego pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juraw Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 193.150.166.* 28.09.01, 08:43 Szpakowski, m.in. za: "pierwsza, jakze wazna interwencja bramkarza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertS Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.waw.pdi.net 28.09.01, 16:58 Wciskam się tutaj, żeby ktoś jeszcze to przeczytał, bo pewnie nikomu nie będzie się chciało przeczytać wszystkich odpowiedzi tak jak mi. Mało konkretów jest w Waszych wypowiedzaich, tylko nieliczni jako argument podają, że ktoś się zna lub nie na danej dyscyplinie. Znaczna część czepia się jakiegoś błędu. A czy to tak wielkie znaczenie jak wymówi się trudne poniekąd nazwisko Holendra lub Walijczyka. Najważniejsze to chyba czy ktoś się zna na tym co komentuje no i jak o tym opowiada czy robi atmosfere czy nie, nie sądzicie ? Zimoch choćby się pomylił kilka razy i tak zostaje w pamięci, a np. Zydorowicz ? Czy on wie o czym mówi albo tym żyje. Jedyne co mozna stwierdzić to to, że z tego żyje. Jeśli chodzi o piłkę, bo ona wyzwala najwięcej emocji, to wg mnie wiedzą o czym mówią Jan Tomaszewski, Laskowski i Borek. Dwaj ostatni byli i są przynajmniej kibicami piłki nożnej. Natomiast Zydorowicz czy Szpakowski ? słucham ich od 30 lat i jestem pewien, że piłką się nie interesują. Trochę z innej beczki - komentowanie meczów to moje marzenie. Ostatnio pojawiła się dla mnie szansa, w którą już nie wierzyłem. Aktualnie pracuję na rynku kapitałowym, ale piłką zyję od 6 roku życia. Miałem możliwość komentowania 4 meczów na żywo z MŚ U-17, w Polsacie Sport ( leciały też powtórki w Polsacie 2 ), którw kończą się w niwdzielę. Nie wiem czy będzie ciąg dalszy - miałem fatalny debiut, ale następne mecze wg wielu osób były już dobrze skomentowane. Jedno wiem na pewno - kiedyś byłem bezwzględny wobec komentatorów, teraz nabrałem wiele pokory. Ale nadal uważam, że wielu z obecnych mogę z powodzeniem zastąpić, zobaczymy jak to będzie. Jeśli kogoś to interesuje to nazywam się Robert Ślesicki, może jeszcze będę miał okazję zaprosić kibiców na mecz :-) A może ktoś z Was przypomina sobie mecz z moim komentarzem ( sprzed 2 tygodni ) - proszę o krytykę, wytzrymam wszystko, bo zdaję sobie sprawę ze swoich błędów. Chodzi mi przede wszystkim o ocenę ogólną a nie wyłapywanie poszczególnych błędów językowych. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawior Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 217.97.165.* 28.09.01, 22:20 komentarza nie slyszalem życzę jednak powodzenia;))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomski Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 10.0.212.* / 212.191.188.* 28.09.01, 22:27 Robert, lepiej zostań na rynku kapitałowym. Żenada. Myslę,że jesteś lepszym maklerem niż komentatorem. Trzym się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 10:48 borek do gazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluniu Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.*.*.* 29.09.01, 11:20 Kiedyś był Jan Ciszewski, a teraz to chyba nie ma nikogo naprawdę dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HyLo Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 12:06 Laskowski jest dobry - zna się na rzeczy i robi klimat bez zbędnej emfazy. Nie to co Szpaku, który by sie chyba przekręcił, jakby powiedział np. "wykopnął piłkę" zamiast "wyekspediował futbolówkę". Błędy i przejęzyczenia się zdarzają każdemu, ale nie moge wytrzymać takiego pompatycznego stylu i powtarzania w każdym meczu tych samych tekstów (w tym celowali swego czasu szaranowicz i łabędź przy transmisjach z NBA). Borek też jest niezły, za to Kołtoń mnie drażni - przemądrzały jest. Za to kompletne dno to Zydorowicz. Gorzej być nie może. Jan Tomaszewski, choć czasem wkurza, to ma swój urok. Lubie, że mówi to, co myśli, nawet gdy to bolesne i sie wielu ludziom nie podoba. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.09.01, 16:17 Dziwi mnie powszechna sympatia do Laskowskiego jest co najwyżej poprawny jego wiedza jest nieporównywalna z wiedzą Kołtonia, Twarowskiego czy Borka. Ma miły głos, ale to za mało żeby go wyróżniać, niepotrzebnie też rozdwaja się na Eurosport i Canal+ ,dla mnie to spiker nie komenatator...ciągle młody...może zaskoczy ale trzeba więcej czytać..!? Zgadzam się ,że interesujący jest Kurzajewski ale w publicznej nie ma szans, ani na naukę (bo nie ma od kogo!!!!) ani na karierę bo debil Szpakowski jest nieusuwalny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomawu Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.legnica.dialog.net.pl 29.09.01, 19:02 Gość portalu: MMM napisał(a): > Mateusz Borek!!! do niedawna tez tak sądziłem , lecz teraz nieco irytuja mnie jego powtarzające sie w kółko zawołania typu ,, piłka zagrana na jeden kontakt''. Rónie dobry jest Jacek Laskowski. A wogole to nikt nie przebije Szpakowskiego ( dostaje białej gorączki jag go musze słuchać) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Zydorowicz na prezydenta!!!!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 29.09.01, 19:29 Nominację dla mistrza Zydorowicza motywuje : o Mendiecie "ten barczysty bask przed laty uprawiał królową sportów" o piłce "skórzany przedmiot porządania 22 mężczyzn" o Żurawskim "Frankowski" o Frankowskim "Żurawski" o Batistucie "nie jest to tuzinkowy piłkarz, czyta dyużo ksiażek" o Henry'm (dosł) "henry" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celise Re: Zydorowicz na prezydenta!!!!!!!!!!!!!! IP: 198.16.16.* 30.09.01, 04:06 I don't understand this fucking polish language?? Aren't you supposed to be grammatically correct when writing in your own language??? Well, I guess it doesn't matter, since you must not know shit about your native tongue! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Zydorowicz na prezydenta!!!!!!!!!!!!!! IP: *.*.*.* 02.10.01, 12:41 Gość portalu: Celise napisał(a): > I don't understand this fucking polish language?? Aren't you supposed to be > grammatically correct when writing in your own language??? Well, I guess it > doesn't matter, since you must not know shit about your native tongue! chyba Ci sie cos mistrzu pokrecilo!!!! naucz sie polskiego a potem zabieraj glos na forum publicznym - łosiu jeden, a swoja droga to swoj jezyk ojczysty to Ty masz nie za bardzo wyszukany... by the way If You have any problems (or if You want to learn)to polish language you should write to prof. Jan Miodek. Maybe He will can help you... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb SZPAKOWSKI GO HOME! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.09.01, 15:15 Najwieksza porazka polskiego futbolu - Darek Sz. Od czasu gdy on zagarnia komentarz najważniejszych meczów reprezentacji (po śp Ciszewskim) i nie dopuszcza innych - młodszych i lepszych - Polska zawsze zbierała bęcki. "Szansa... O Jezus Maria!" - i tak przez 15 lat. Na szczęście od czasu gdy za transmitowanie meczów na serio wzięły sie stacje komercyjne fatum Szpakowskiego zdaje się nas opuszczać. Borek - cenię go za profezjonalizm i znajomość tematu. Najlepszy przykład to porównanie programu w TVP1 (Szpakowski) i TV4 (Borek) po wygranej nad Norwegią i awansie do MŚ. Takiej żenady jak odwalili szpaku z szaranem nie powstydziłaby się telewizja osiedlowa po awansie trampkarzy do B klasy. Mieli całą drużynę i schrzanili to jakimś pseudo teleturniejem "100 pytań do...". A u Borka rzeczowa analiza wydzarzeń na boisku, planów reprezentacji, no i oczywiście sensowne pytania do piłkarzy, którzy - w przeciwieństwie do tvp1 - mieli możliwość się wypowiedzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekk Re: SZPAKOWSKI GO HOME! IP: *.multicon.pl 02.10.01, 19:59 "Nie kto inny tylko..." Rekord świata - 4x to samo wyrażenie w czasie 3-minutowej wstawki Eurogol w Sportowej Niedzieli. To może tylko Szpaq. Chciałem napisać dokładnie to co mój poprzednik. Dodam tylko jeszcze jedno: Szpaq jest współwinny głębokiego kryzysu polskiej piłki, bo swoją depresyjną sprawozdawczością odstraszał setki kibiców od oglądania piłki. Nie tylko w TV. POkazując mecze POlskiej ligi koncentrował się wyłącznie na burdach szalikowców i patologiach. I co ciekawe w kanale TV1 i TV2 przez klikanaście lat był tylko on i słynny Zydorowicz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesser Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.acn.waw.pl 30.09.01, 17:41 mi najbardziej odpowiada komentarz w wykonaniu Tomasz Smokowskiego oraz specjalistow od ligi angielskiej w C+ Panow Twarowskiego i Nahornego(takze "PS") Jesli chodzi o Smokowskiego to imponuje mi on nienaganna polszczyzna, niesamowita znajomoscia zagadnien o ktorych mowi (jesli chodzi o lige fancuska to nawet we Francji uchodzilby za specjaliste), a ponadto Pan Tomasz potrafi baprzeprowadzac bardzo ciekawe i konkretne wywiady( zarowno po polsku jak rowniez w jezyku angielskim i francuskim). Twarowskiego cenie za ciete poczucie humoru i fachowosc.Jesli chodzi o Nahornego, to jest on bez watpienia chodzaca encyklopedia angielskiej Premiership.A co najwazniejsze obaj komentuja w sposob, ktory powoduje ze nawet najnudniejszy mecz staje sie ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyk *************************************************************** IP: *.pace.edu 30.09.01, 18:48 Nic dodac, nic ujac ... Janek Tomaszewski :)))))) Gdy sie go slyszy to juz nie potrzeba alkoholu lub trawy aby sie swietnie bawic. On jest niesamowity, ciagle gdy go slucham musze opanowywac napady smiechu, bo jakby ktos uslyszal moje ryki to by mnie jeszcze przymknal w domu wariatow... Takiego ubawu jak on jeszcze mi nikt nie dostarczyl (nawet Zydor) A co do tego jak mu tam, Celiste - A ty co baranie? Ganisz innych, a sam po polsku pewnie pisac nie umiesz?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goku3233 Re: Najlepszy polski komentator sportowy to...J.R. IP: *.proxy.aol.com 01.10.01, 05:07 Gość portalu: MMM napisał(a): > Mateusz Borek!!! Andrzej Brzeczyszczykiewicz oczywiscie!!!Fools Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRAK Re: Najlepszy polski komentator sportowy to...J.R. IP: *.*.*.* 16.10.01, 22:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klimi Re: Najlepszy komentator sportowy szpakowski IP: *.wnoz.us.edu.pl 01.10.01, 11:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.intech.pl 02.10.01, 11:32 Najlepszy w telewuizji, którego znam: Mateusz Borek. Dlaczego?! Dla mnie z komentatorem jest tak, jak z muzyką do filmu, oglądam mecz lub film i to jest najważniejsze, a nie skupiam się na słuchaniu jakichś wywodów. Inaczej mówiąc komentarz ma być uzupełnienieniem meczu, a nie stanowić jego najważniejszy punkt. I dlatego, jak mam oglądać mecz z komentarzem Szpakowskiego to dostaję szału, a rzeczywiście to co wyczyniał wraz z Szaranowiczem po meczu z Norwegią to był szczyt prymitywizmu. Wszyscy narzekamy, że mistrzostwa mają byc w Polsacie i kodowane, ale ja już wolałbym dać kilka złotych, żeby nie słuchać Szpaka. W radiu nie do pibicia jest Zimoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekk Jakim komentatorem był Ciszewski IP: *.multicon.pl 02.10.01, 20:17 Miał miły głos i komentował najlepsze lata poskiego futbolu. To chyba wszystko, bo merytorycznie już było znacznie gorzej. Ale takie wtedy były czasy, ze nawet szczypta szowinizmu i mylenie faktów nie przeszkadzała, gdy wygrywała Wielka drużyna. Szpakowski odziedziczył po nim tylko fotel, na nieszczęście na bardzo długo. Ale nie będzie miał tego szczęścia komentowania sukcesow Polskiej piłki. Nie dlatego, ze ich nie będzie. Po prostu mam nadzieję, ze w końcu odejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barczyk Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 213.25.28.* 03.10.01, 09:16 Dobry komentator musi mieć swój własny niepodrabialny styl, tak, abyśmy my, widzowie, wiedzieli o kogo chodzi, zanim zdąży się przedstawić. Komentatorów dzielę na "filozofów", "rzeczowców", "fachowców" i takich, którzy przeszkadzają w oglądaniu widowiska. Sztandarowym przykładem tych ostatnich jest Zydorowicz. Niezależnie jaki jest mecz długimi momentami jego komentarz znika, jakby nic się nie działo, chyba, że padnie bramka - "I bramka proszę Państwa" bez żadnych emocji. Do pierwszych zaliczam Z. Ambroziaka i weterana B. Tomaszewskiego. Do fachowców J. Laskowskiego, M. Borka, K. Stopę, T. Zimocha i tego od żużla, nie pomnę nazwiska. Rzeczowcami są Spakowski, Szeląg, Kołtoń, Jońca i ten w okularkach od koszykówki w TV1. Są też tacy których nie można migdzie przypisać jak Szaranowicz, Babiarz czy J. Tomaszewski. Oni powinni prowadzić jakiś kabaret na prowincji. Swoją drogą czemu jest tak mało komentatorów-kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emel Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.sys.com.pl 03.10.01, 09:25 Borek, Smokowski, Twarowski(niezły humorysta z niego) Cała trójka prezentuje wyrównany wysoki poziom niedostępny tuzom z telewizji publicznej, którzy zresztą niewiadomo po co tam jeszcze blokują miejsca. A Jońca to już ..., aaa, szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJA Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.trax.com.pl 03.10.01, 11:23 Mam stara dobra metode na komentatorow .. wylaczyc glos i puscic muzyke .. to lepsze prawda :)) Pamietam poczatki Disco Polo ... wtedy wystepowaly tamniezle kobielki ... do paskudnej muzyki .. robilem identycznie ... obraz bez dzwieku ... AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.suffolk.lib.ny.us 03.10.01, 15:19 Szpakowski i nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
frisky2 Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... 03.10.01, 16:34 ....moja zona. Komentuje bardzo rzeczowo i bez zbednych emocji. I co wazniejsze ma trafne oceny tego naszego futbolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.10.01, 00:33 a najlepiej to sobie wylaczyc dzwiek szczegolnie jak komentuje szpkowski"mecz zakoczyl sie remisem 0:0 i do przerwy tez bylo 0:0.........) nie wspominajac o janku topmaszewskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Batig Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.pai.net.pl 04.10.01, 00:33 Tomasz Smokowski & Andrzej Twarowski !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zweiblum Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.bielsko.msk.pl 04.10.01, 10:57 1. Jan Ciszewski 2. ... 10... 15. Ekipa z Canal + 50. Reszta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: 10.10.10.* / *.kalisz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 11:48 Gość portalu: MMM napisał(a): > Mateusz Borek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... Mateusz Borek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 13:52 M. Borek Najbardziej profesjonalny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaje Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... Mateusz Borek IP: *.poznan.uw.gov.pl 05.10.01, 10:47 Zdecydowanie Marcin Zimoch. Gdy się go słucha sport schodzi na drugi plan - można "boki" zrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bgw Re: Najlepszy polski komentator sportowy to... IP: *.pai.net.pl 05.10.01, 11:54 Jeżeli chodzi o komentatorów sportowych zajmujących się komentowaniem piłki nożnej, to w łodzi jest taka gwiazda, nadająca się do tego. Jest to pan TOMASZ BRZEZIŃSKI, pracujący w radiu Clasic. Komentował też na antenie TVN mecze ligowe WISŁY KRAKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś