baltazarus Re: 3 pytania: 28.12.06, 11:24 W żużlu sezon ogórkowy - mam zatem 3 ogólne pytanka do Was : 1) Najlepszy mecz w życiu jaki widziałeś/aś? 2) Najpiękniejszy bieg? 3) Najgroźniejszy wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.zalogowany Re: 3 pytania: 28.12.06, 12:25 ad.1. jeden z wielu to końcówka meczu Polonii w Gnieżnie w 1998! masakra!!! ad.2. ostatni wyścig GP Danii w 1997 roku i pierwszy medal Golloba w IMŚ ad.3. wypadek Waldka Cieślewicza w 1996 w meczu z GKM chociaż wydaje mi się, że emocjonowanie się wypadkami i stawianie ich w rzędzie 3 najbardziej pamiętliwych wrażeń jest raczej niezbyt fortunne... Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: 3 pytania: 28.12.06, 12:50 "chociaż wydaje mi się, że emocjonowanie się wypadkami i stawianie ich w rzędzie 3 najbardziej pamiętliwych wrażeń jest raczej niezbyt fortunne..." Ale jest niestety ważną częścią tego sportu i mocno zapada w pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepan Re: 3 pytania: IP: 148.122.35.* 28.12.06, 13:23 1.Półfinał play-off Polonia-Apator z, bodajże, 2000 roku (66-24) 2.Akcja Golloba na J.Nilsenie podczas GrandPrix Wrocław 99 3.Makabrycznie wyglądał upadek Golloba w Złotym Kasku 99, który pozbawił go tytułu IMŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: 3 pytania: 28.12.06, 14:09 1) Sparta Wrocław - Włókniarz Częstochowa 35 - 43 we wrześniu 1974. 2) Biegi z udziałem Jarmuły. Zwycięstwo Szczakiela nad Maugerem w finałowym biegu IMŚ 1973 w Chorzowie. Z ostatnich czasów szarża Jonnsona w drugim biegu finałowego meczu we IX.2003 z Toruniem w Cz-wie. Z czwartego miejsca na drugie, czyli na 5:1. 3) Nie pamiętam wypadków na żywo. (Nie na żywo to upadek na kratę Mateusza Szczepaniaka w Tarnowie na Srebrnym Kasku 2005.) Ps. Rozumiem, że pytania dotyczą tylko wydarzeń przeżytych na żywo, tj na stadionie, a nie obejrzanych za pośrednictwem telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
rafas84 Re: 3 pytania: 28.12.06, 14:39 Ad. 1) Oj, troche tych meczy było, choćby mecz Apatora z Atlasem z połowy lat 90-tych(nie pamiętam dokładnie roku) kiedy Apator wygrał 5:0 ostatni bieg (jechali wtedy Mark Loram i Mirek Kowalik, a upadki mieli Knudsen i Pepe) i cały mecz 45:44, znowu mecz Apator-Atlas z roku 2001 wygrany przez "Aniołów" 48:42, który zapewnił im złoto DMP, mecz Apatora z Cze-wą z 2003 r. wygrany po dublecie Rickardssona i Crumpa w ostatnim biegu 46:44, potem seria spotkań Apatora z 2004, kiedy prowadzenie obejmował dopiero po ostatnim biegu:) - fantastyczne były te mecze z Atlasem, Unią L. i derby w Bydgoszczy;)wszystkie wygrane 46:44, i w minionym sezonie super mecz z Unią T. wygrany 57:33 - niesamowity Rickardsson:) Ad. 2) Pamiętam jeden z biegów GP 2002 w Bydgoszczy, gdy T.Gollob jechał po starcie ostatni, a przedostał się na pierwsze miejsce. Zostanie mi też na długo w pamięci walka o zwycięstwo biegowe między Miedzińskim i Rickardssonem we wspomnianym juz przeze mnie meczu Apatora z Tarnowem w 2006r. Ad.3) Najgroźniejszym wypadkiem jaki widziałem na żywo było zderzenie A. Miedzińskiego z W. Jagusiem podczas meczu Apatora z Cze-wą w 2004 roku. Groźnie wyglądało tez uderzenie K. Ząbika w bandę (na szczescie dmuchaną)podczas ostatniego wyścigu meczu z Atlasem w minionym sezonie. Sorry, ze sie rozpisałem, ale miło jest tak sobie powspominać fajne wydarzenia:) no, moze z wyjątkiem punktu 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: 3 pytania: IP: *.tvk.torun.pl 28.12.06, 15:02 Do wypowiedzi przedmówcy dorzuce jeszcze przegrany mecz z Motorem Lublin 44:45 z groźnym upadkiem Pawła Staszka i bodajże Stachyry w ktorym spuscilismy leszczynian z ligi,tragiczne zdarzenie z udzialem Pera Jonssona w Bydgoszczy i śmiertelny wypadek Rifa Saitgariejewa w meczu z Falubazem, a także zeszłoroczny wypadek Rafała Wilka.Zdobcie Czestochowy przez Krzyzaniaka-złoto IMP i mizerne osiagniecia Gollobów w Toruniu to tez nie lada wyczyny,ktore zostaja tam gdzieś w pamięci:))) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: 3 pytania: 28.12.06, 15:08 Jesli mnie pamięć nie myli to wypadek Staszka miał miejsce w meczu rezagranym w następnym sezonie, a nie w tym, który wspominasz. Natomiast Stachyra na pewno nie jeździł wtedy w Motorze. Saitgariejew zginął w meczu Ostrów-Leszno (widziałeś to na żywo lub choćby w TV?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: 3 pytania: IP: *.tvk.torun.pl 28.12.06, 15:32 To był na pewno rok 1994,młodziutki Staszek po dwoch wygranych biegach w trzecim nie opanował motocykla i uderzył z całym impetem w płot,być może Stachyre pomyliłem z Markiem Kępa,co nie zmienia faktu ze byłem na tym meczu...Co do upadku Rifa nawet pamietam kto pojechał w tym biegu a filmik widziałem i w TV i na internecie sport w tym dniu prowadził Darzynkiewicz:)z TVP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: 3 pytania: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:22 Najpiękniejszy mecz - pierwsze zwycięstwo Polonii w Toruniu, w 1986 r, 46:44. Byłem na tym meczu :-) wspaniała postawa całej drużyny, a najbardziej Marka Ziarnika. Pamiętam, jak po meczu musiałem kamuflować moją radość, bo wokół było wtedy pełno kibiców toruńskich :-) Najpiękniejszy bieg - Zlata Prilba Pardubice, gdzieś początek lat 80 i pojedynek Romana Jankowskiego z Vaclavem Vernerem. Dla mnie bieg wszechczasów. Nagroźniejszy upadek - Złoty Kask Wrocław 1999, upadek Tomka Golloba i Protasiewicza. Niesamowity dramat w karierze, bo traci przez to niemal 100% szans na zdobycie tytułu IMŚ. A Polonia pewny złoty medal DMP. Chodziłem załamany na tych playoffach :( Można by było sporządzić kilka takich list. Tę napisałem z takich pierwszych emocji i pamięci danej chwili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed do Chrisa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:55 Chris, mój drogi kolego z Torunia :-) pamięć to faktycznie masz wybiórczą :-) Mizerne występy Gollobów w Toruniu ? Ty chyba kpisz :-)Nie pamiętasz już zdobycia tytułu IMP przez Tomka w Toruniu ? czy mam Tobie przypomnieć, w którym to było roku ? No i wielokrotne, wspaniałe zwycięstwa, kiedy z Jackiem G. przywozili na 5:1 Lorama i iInnych. A ostatnio, gdy mieliście Dream Team, przywiezienie na plecach Crumpa i Rickardssona w pięknym stylu. Ty chyba Go bardzo nieeelubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CinCin Re: do Chrisa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:24 A któż go kuuu..lubi,kiedy na taki stan rzeczy usilnie zapracował. Chyba uzasadniać tego nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: do Chrisa :-) IP: *.tvk.torun.pl 28.12.06, 20:50 Owszem to także pamiętam,z moją pamięcia jest OKEY,ale utkwiły mi również odpuszczone mecze w barwach Jaskółek skonczone totalna popeliną braci Gollobów i 3 krotne zwycięstwo z 30 metrową przewaga młodego Bajerskiego nad młodszym z Klanu.Pamiętam również IMP w Bydgoszczy 1998 jak Jaguś w swoim drugim starcie po zerze pokazał Gollobowi plecy widzialem ta konsternacje na trybunach:)))Braz pojechał do Torunia po barazu ze Staszewskim:)Szkoda Jagi bo mogłobyć srebro,STRZYKAWA wykorzytał jednak atut własnego toru:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: do Chrisa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:56 Drogi Chrisie :-) oto SPECJALNIE ! dla Ciebie spóźniony , świąteczny prezent : youtube.com/watch?v=4Ne0PcfAVdk Mam nadzieję , że podobało Ci się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafas84 Re: do Chrisa :-) 29.12.06, 21:06 Mógłbys mi przypomnieć, w którym wyscigu derbowym w 2003 r.(gdy był tzw. Dream Team) na stadionie Apatora bracia G przywieźli na 5:1 Crumpa i Rickardssona albo choć jednego z nich? Z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed do rafasa 84 :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 21:52 Przywiezienie na plecach ( bez Jacka ) w 15 biegu Crumpa i Rickardssona, w pięknym stylu od startu do mety, pomimo silnego nacisku w/w żużlowców. Natomiast Jacek był przypomniany w kontekście pięknych zwycięstw 5:1 - wspólnie z Tomkiem, nad Loramem, Sullivanem i innymi...Generalnie chodziło mi o bezdyskujne zwycięstwa Tomka na toruńskim torze, bo Chris raczej tego do wczoraj nie mógł sobie przypomnieć pisząc, że Tomek osiągał w Toruniu mizerne rezultaty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafas84 Re: do speeda :-) 30.12.06, 10:28 Wybacz, najwyraźniej źle odczytałem Twoje intencje:) Pamiętam ten bieg, Tomek wygrał na otarcie łez bydgoskich kibiców (mecz skończył sie chyba wynikiem 59:30 dla Apatora). A co do występów młodszego z braci na toruńskim torze, to w większości przypadków były one dobre, choć sam musisz przyznać, ze odkad jeździ w Tarnowie, to na stadione im. M. Rosego przezentuje sie słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: do speeda :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 13:03 Tak, można się z Tobą zgodzić Rafas84, że ostatnie dwa sezony Tomka w Toruniu były raczej słabe. Może w tym roku trochę poprawi się w barwach Jaskółek :-) Ja chyba przyjadę w nadchodzącym sezonie do Torunia na mecz z Unią Tarnów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maver Re: 3 pytania: IP: *.wancom.pl 01.01.07, 22:23 1) Najlepszy mecz w życiu jaki widziałeś/aś? 1.V.2002 Bydgoszcz 47:43 Leszno Przegrywaliśmy cały mecz, po 3 biegu 6:12 po 7 biegu 18:24 po 11 biegu 30:36 by wygrać 47:43 2) Najpiękniejszy bieg? 20.VIII.2006 Bydgoszcz 53:36 Tarnów 5 bieg!!! Gdy Sajfutdinov pokonał Tomka Golloba!!! Uciekając już na pierwszym łuku!!! "Biegiem, który na długo zapadnie w pamięć kibiców, był bieg czwarty. W wyścigu tym, ikona polskiego i przede wszystkim bydgoskiego żużla, jeden z najlepszych zawodników w historii światowego speedwaya Tomasz Gollob musiał uznać wyższośc młodszego od siebie o połowę Rosjanina Emila Sajfutdinowa. I nie była to przypadkowa wygrana, gdyż bydgoski junior przez cztery okrążenia odpierał ataki Polaka. Wygranej Emila towarzyszyła niesamowita euforia kibiców." www.sportowefakty.pl/?dysc_id=4&k1_id=44&k2_id=100&dzial_id=355&news_id=141945 3) Najgroźniejszy wypadek? Nie było groźnych wypadków w trakcie meczów na których byłem na stadionie, a jednym z najgroźniejszych wypadków jaki widziałem w tv to relacja ze Złotego Kasku we Wrocławiu. Pierwszy łuk, kraksa Piotra Protasiewicza i Tomka Golloba. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: 3 pytania: 02.01.07, 00:03 1. Sparta - Polonia B zakończony 44:45 (w 94 lub w 95) 2. dwie akcje Rickardssona (trudno mi wybrać): --atak na I łuku idealnie po bandzie (!), w finale GP GB 2005 --atak Rickardssona na Andreasa Jonssona po zewnętrznej, gdy zamknął go przy krawężniku w szczycie łuku, przekładając przednie koło (!) --nie pamiętam kiedy 3. wszystkie śmiertelne i czyniące ludzi kalekami na całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
rafas84 Re: 3 pytania: 02.01.07, 00:30 Ten atak Rickardssona na pierwszym łuku, kiedy dosłownie pojechał po bandzie miał miejsce nie w finale GP Wlk. Brytanii, a w finale GP Szwecji(bądź Skandynawii) w Eskilstunie. Wyprzedził wtedy Jarka Hampela. W tym biegu jeszcze jechał Bjarne Pedersen, a Nicki Pedersen został wykluczony. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: 3 pytania: 02.01.07, 13:16 rafas84 napisał: > Ten atak Rickardssona na pierwszym łuku, kiedy dosłownie pojechał po bandzie > miał miejsce nie w finale GP Wlk. Brytanii a w finale GP Szwecji(bądź > Skandynawii) w Eskilstunie. ja pamiętam że to było Cardiff i fenomenalny występ Hampela na obiekcie na którym poza tym sobie nie radził --czytaj: tor czasowy (dlatego Eskilstuna odpada) ktoś z nas na pewno ma rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafas84 Re: 3 pytania: 02.01.07, 13:47 Zwracam honor, kyos. Masz rację. Ja kompletnie pomyliłem turnieje. Przecież w 2005 r. w Eskilstunie "Mały" nie startował z powodu kontuzji. Gdy pisałem poprzedni post, to chyba za bardzo szumiało mi w głowie po sylwestrowej nocy;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: 3 pytania: 03.01.07, 00:26 rafas84 napisał: > Zwracam honor, kyos. wielkość, mówiąc wzniośle, polega na umiejętności przyznania się do pomyłki :) > Pozdrawiam. nawzajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: 3 pytania: 29.12.06, 01:33 Mecz - nie wiem, bylo duzo. Bieg - dodatkowy w finale Mistrzostw Swiata pomiedzy Szczakielem i Maugerem. A najgrozniejszym wypadkiem jaki widzialem byl wypadek, ktoremu ulegl Jerzy Bildziukiewicz w meczu Polonii z Wrockiem w 1971. Niestety, byl to smiertelny wypadek, chociaz pozornie nie wygladalo to groznie. Odpowiedz Link Zgłoś
thauramarth Re: 3 pytania: 29.12.06, 07:31 1. Najlepsze mecz - wszystkie zwyciestwa Apatora nad Polonia (a szczegolnie te w Bydgoszczy). Zwyciestwo 45-44 nad Atlasem, caly sezon 1990, do tego byl jeszcze taki polfinal MSP, kiedy w Toruniu jezdzili Dunczycy (Gundersen z Nielsenem) i Szwedzi (w tym mlody Per Jonsson). Pamietam, ze wtedy Dunczycy pare razy bili rekord toru. Sprzedany mecz z Motorem tez mi zapadl w pamieci 2. Najlepszy bieg - bo ja wiem. W zeszlym roku np. Pedersen swietnie pojechal w XV biegu meczu z Atlasem. To byl jego najlepszy bieg w Toruniu. Sporo tez bylo dobrych biegow z udzialem Pera Jonssona, Lorama czy Zabialowicza. Kiedys bodajze taki asior jak Leszek Sokolowski wygral bieg w Toruniu, a Jonsson byl wtedy drugi pchajac motocykl do mety. Pare ladnych biegow pojechali tez Jagus z Crumpem. 3. Zdecydowanie upadek Pera w Bydzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Re: 3 pytania: IP: 83.238.144.* 29.12.06, 19:17 1. Bez jocka 2. Bez jocka 3. Z jockiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdb Re: 3 pytania: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.06, 23:14 1. 15 bieg finalu DMP 2001 2. final DMP 2001 3. zgadzam sie wypadek Staszka w 1994 wygladal groznie, jakby ktos powiesil kukle na plocie, Sawina-Sullivan prawdopodobnie byl to ktorys ze Stamir Cupow na prostej startowej, wyzej wspomniany wypadek Zabika w tym roku, na pewno wiele innych ale nie przypominam sobie konkretow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin laden Re: 3 pytania: IP: *.torun.mm.pl 03.01.07, 19:12 1.Finał DMP Toruń-Wrocław 2001,wszystkie wygrane derby w Bydzi 2.Zwycięski atak Lorama z Apatora we Wrocławiu w 1996 r.w ostatnim biegu na chyba niepokonanego wtedy Topinkę i jednopunktowe zwycięstwo Torunia 3.Kilka upadków podczas meczu GKM-Apator w 96 r. Po kilku zawodników z każdej z drużyn skończyło mecz w szpitalu. Fucki Kempińskiego po przerwaniu przez sędziego meczu.I w ogóle było nerwowo. Drugi to upadek Kacpra Kępy na jakiś zawodach młodzieżowych w Bydzi Odpowiedz Link Zgłoś