Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

3 pytania:

28.12.06, 11:21
    Obserwuj wątek
      • baltazarus Re: 3 pytania: 28.12.06, 11:24
        W żużlu sezon ogórkowy - mam zatem 3 ogólne pytanka do Was :
        1) Najlepszy mecz w życiu jaki widziałeś/aś?
        2) Najpiękniejszy bieg?
        3) Najgroźniejszy wypadek?
        • kibic.zalogowany Re: 3 pytania: 28.12.06, 12:25
          ad.1. jeden z wielu to końcówka meczu Polonii w Gnieżnie w 1998! masakra!!!
          ad.2. ostatni wyścig GP Danii w 1997 roku i pierwszy medal Golloba w IMŚ
          ad.3. wypadek Waldka Cieślewicza w 1996 w meczu z GKM

chociaż wydaje mi się, że emocjonowanie się wypadkami i stawianie ich w rzędzie
          3 najbardziej pamiętliwych wrażeń jest raczej niezbyt fortunne...
          • baltazarus Re: 3 pytania: 28.12.06, 12:50
            "chociaż wydaje mi się, że emocjonowanie się wypadkami i stawianie ich w rzędzie
            3 najbardziej pamiętliwych wrażeń jest raczej niezbyt fortunne..."
            Ale jest niestety ważną częścią tego sportu i mocno zapada w pamięć.
        • Gość: Szczepan Re: 3 pytania: IP: 148.122.35.* 28.12.06, 13:23
          1.Półfinał play-off Polonia-Apator z, bodajże, 2000 roku (66-24)
          2.Akcja Golloba na J.Nilsenie podczas GrandPrix Wrocław 99
          3.Makabrycznie wyglądał upadek Golloba w Złotym Kasku 99, który pozbawił go
          tytułu IMŚ.
        • czefan Re: 3 pytania: 28.12.06, 14:09
          1)
          Sparta Wrocław - Włókniarz Częstochowa 35 - 43
          we wrześniu 1974.
          2)
          Biegi z udziałem Jarmuły.
          Zwycięstwo Szczakiela nad Maugerem w finałowym biegu IMŚ 1973 w Chorzowie.
          Z ostatnich czasów szarża Jonnsona w drugim biegu finałowego meczu we IX.2003 z
          Toruniem w Cz-wie. Z czwartego miejsca na drugie, czyli na 5:1.
          3)
          Nie pamiętam wypadków na żywo.
          (Nie na żywo to upadek na kratę Mateusza Szczepaniaka w Tarnowie na Srebrnym
          Kasku 2005.)
          Ps.
          Rozumiem, że pytania dotyczą tylko wydarzeń przeżytych na żywo, tj na
          stadionie, a nie obejrzanych za pośrednictwem telewizji.
        • rafas84 Re: 3 pytania: 28.12.06, 14:39
          Ad. 1) Oj, troche tych meczy było, choćby mecz Apatora z Atlasem z połowy lat
          90-tych(nie pamiętam dokładnie roku) kiedy Apator wygrał 5:0 ostatni bieg
          (jechali wtedy Mark Loram i Mirek Kowalik, a upadki mieli Knudsen i Pepe) i cały
          mecz 45:44, znowu mecz Apator-Atlas z roku 2001 wygrany przez "Aniołów" 48:42,
          który zapewnił im złoto DMP, mecz Apatora z Cze-wą z 2003 r. wygrany po dublecie
          Rickardssona i Crumpa w ostatnim biegu 46:44, potem seria spotkań Apatora z
          2004, kiedy prowadzenie obejmował dopiero po ostatnim biegu:) - fantastyczne
          były te mecze z Atlasem, Unią L. i derby w Bydgoszczy;)wszystkie wygrane 46:44,
          i w minionym sezonie super mecz z Unią T. wygrany 57:33 - niesamowity Rickardsson:)
          Ad. 2) Pamiętam jeden z biegów GP 2002 w Bydgoszczy, gdy T.Gollob jechał po
          starcie ostatni, a przedostał się na pierwsze miejsce. Zostanie mi też na długo
          w pamięci walka o zwycięstwo biegowe między Miedzińskim i Rickardssonem we
          wspomnianym juz przeze mnie meczu Apatora z Tarnowem w 2006r.
          Ad.3) Najgroźniejszym wypadkiem jaki widziałem na żywo było zderzenie A.
          Miedzińskiego z W. Jagusiem podczas meczu Apatora z Cze-wą w 2004 roku. Groźnie
          wyglądało tez uderzenie K. Ząbika w bandę (na szczescie dmuchaną)podczas
          ostatniego wyścigu meczu z Atlasem w minionym sezonie.
          Sorry, ze sie rozpisałem, ale miło jest tak sobie powspominać fajne wydarzenia:)
          no, moze z wyjątkiem punktu 3.
          • Gość: Chris Re: 3 pytania: IP: *.tvk.torun.pl 28.12.06, 15:02
            Do wypowiedzi przedmówcy dorzuce jeszcze przegrany mecz z Motorem Lublin 44:45
            z groźnym upadkiem Pawła Staszka i bodajże Stachyry w ktorym spuscilismy
            leszczynian z ligi,tragiczne zdarzenie z udzialem Pera Jonssona w Bydgoszczy i
            śmiertelny wypadek Rifa Saitgariejewa w meczu z Falubazem, a także zeszłoroczny
            wypadek Rafała Wilka.Zdobcie Czestochowy przez Krzyzaniaka-złoto IMP i mizerne
            osiagniecia Gollobów w Toruniu to tez nie lada wyczyny,ktore zostaja tam gdzieś
            w pamięci:)))
            • baltazarus Re: 3 pytania: 28.12.06, 15:08
              Jesli mnie pamięć nie myli to wypadek Staszka miał miejsce w meczu rezagranym w
              następnym sezonie, a nie w tym, który wspominasz. Natomiast Stachyra na pewno
              nie jeździł wtedy w Motorze. Saitgariejew zginął w meczu Ostrów-Leszno
              (widziałeś to na żywo lub choćby w TV?).
              • Gość: Chris Re: 3 pytania: IP: *.tvk.torun.pl 28.12.06, 15:32
                To był na pewno rok 1994,młodziutki Staszek po dwoch wygranych biegach w
                trzecim nie opanował motocykla i uderzył z całym impetem w płot,być może
                Stachyre pomyliłem z Markiem Kępa,co nie zmienia faktu ze byłem na tym
                meczu...Co do upadku Rifa nawet pamietam kto pojechał w tym biegu a filmik
                widziałem i w TV i na internecie sport w tym dniu prowadził Darzynkiewicz:)z TVP
                • Gość: speed Re: 3 pytania: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:22
                  Najpiękniejszy mecz - pierwsze zwycięstwo Polonii w Toruniu, w 1986 r, 46:44.
                  Byłem na tym meczu :-) wspaniała postawa całej drużyny, a najbardziej Marka
                  Ziarnika. Pamiętam, jak po meczu musiałem kamuflować moją radość, bo wokół było
                  wtedy pełno kibiców toruńskich :-)

Najpiękniejszy bieg - Zlata Prilba Pardubice, gdzieś początek lat 80 i pojedynek
                  Romana Jankowskiego z Vaclavem Vernerem. Dla mnie bieg wszechczasów.

Nagroźniejszy upadek - Złoty Kask Wrocław 1999, upadek Tomka Golloba i
                  Protasiewicza. Niesamowity dramat w karierze, bo traci przez to niemal 100%
                  szans na zdobycie tytułu IMŚ. A Polonia pewny złoty medal DMP. Chodziłem
                  załamany na tych playoffach :(

Można by było sporządzić kilka takich list. Tę napisałem z takich pierwszych
                  emocji i pamięci danej chwili...
            • Gość: speed do Chrisa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:55
              Chris, mój drogi kolego z Torunia :-) pamięć to faktycznie masz wybiórczą :-)
              Mizerne występy Gollobów w Toruniu ? Ty chyba kpisz :-)Nie pamiętasz już
              zdobycia tytułu IMP przez Tomka w Toruniu ? czy mam Tobie przypomnieć, w którym
              to było roku ?
              No i wielokrotne, wspaniałe zwycięstwa, kiedy z Jackiem G. przywozili na 5:1
              Lorama i iInnych. A ostatnio, gdy mieliście Dream Team, przywiezienie na plecach
              Crumpa i Rickardssona w pięknym stylu. Ty chyba Go bardzo nieeelubisz.
              • Gość: CinCin Re: do Chrisa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:24
                A któż go kuuu..lubi,kiedy na taki stan rzeczy usilnie zapracował. Chyba
                uzasadniać tego nie trzeba.
                • Gość: Chris Re: do Chrisa :-) IP: *.tvk.torun.pl 28.12.06, 20:50
                  Owszem to także pamiętam,z moją pamięcia jest OKEY,ale utkwiły mi również odpuszczone mecze w barwach Jaskółek skonczone totalna popeliną braci Gollobów i 3 krotne zwycięstwo z 30 metrową przewaga młodego Bajerskiego nad młodszym z Klanu.Pamiętam również IMP w Bydgoszczy 1998 jak Jaguś w swoim drugim starcie po zerze pokazał Gollobowi plecy widzialem ta konsternacje na trybunach:)))Braz pojechał do Torunia po barazu ze Staszewskim:)Szkoda Jagi bo mogłobyć srebro,STRZYKAWA wykorzytał jednak atut własnego toru:(
                  • Gość: speed Re: do Chrisa :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:56
                    Drogi Chrisie :-) oto SPECJALNIE ! dla Ciebie spóźniony , świąteczny prezent :
                    youtube.com/watch?v=4Ne0PcfAVdk
                    Mam nadzieję , że podobało Ci się :-)
              • rafas84 Re: do Chrisa :-) 29.12.06, 21:06
                Mógłbys mi przypomnieć, w którym wyscigu derbowym w 2003 r.(gdy był tzw. Dream
                Team) na stadionie Apatora bracia G przywieźli na 5:1 Crumpa i Rickardssona albo
                choć jednego z nich? Z góry dziękuję:)
                • Gość: speed do rafasa 84 :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 21:52
                  Przywiezienie na plecach ( bez Jacka ) w 15 biegu Crumpa i Rickardssona, w
                  pięknym stylu od startu do mety, pomimo silnego nacisku w/w żużlowców.

Natomiast Jacek był przypomniany w kontekście pięknych zwycięstw 5:1 - wspólnie
                  z Tomkiem, nad Loramem, Sullivanem i innymi...Generalnie chodziło mi o
                  bezdyskujne zwycięstwa Tomka na toruńskim torze, bo Chris raczej tego do wczoraj
                  nie mógł sobie przypomnieć pisząc, że Tomek osiągał w Toruniu mizerne rezultaty :-)
                  • rafas84 Re: do speeda :-) 30.12.06, 10:28
                    Wybacz, najwyraźniej źle odczytałem Twoje intencje:) Pamiętam ten bieg, Tomek
                    wygrał na otarcie łez bydgoskich kibiców (mecz skończył sie chyba wynikiem 59:30
                    dla Apatora).
                    A co do występów młodszego z braci na toruńskim torze, to w większości
                    przypadków były one dobre, choć sam musisz przyznać, ze odkad jeździ w Tarnowie,
                    to na stadione im. M. Rosego przezentuje sie słabo.
                    • Gość: speed Re: do speeda :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 13:03
                      Tak, można się z Tobą zgodzić Rafas84, że ostatnie dwa sezony Tomka w Toruniu
                      były raczej słabe. Może w tym roku trochę poprawi się w barwach Jaskółek :-) Ja
                      chyba przyjadę w nadchodzącym sezonie do Torunia na mecz z Unią Tarnów.
        • Gość: maver Re: 3 pytania: IP: *.wancom.pl 01.01.07, 22:23
          1) Najlepszy mecz w życiu jaki widziałeś/aś?

1.V.2002
          Bydgoszcz 47:43 Leszno

Przegrywaliśmy cały mecz,
          po 3 biegu 6:12
          po 7 biegu 18:24
          po 11 biegu 30:36
          by wygrać 47:43

2) Najpiękniejszy bieg?

20.VIII.2006
          Bydgoszcz 53:36 Tarnów

5 bieg!!!
          Gdy Sajfutdinov pokonał Tomka Golloba!!!
          Uciekając już na pierwszym łuku!!!

"Biegiem, który na długo zapadnie w pamięć kibiców, był bieg czwarty. W wyścigu
          tym, ikona polskiego i przede wszystkim bydgoskiego żużla, jeden z najlepszych
          zawodników w historii światowego speedwaya Tomasz Gollob musiał uznać wyższośc
          młodszego od siebie o połowę Rosjanina Emila Sajfutdinowa. I nie była to
          przypadkowa wygrana, gdyż bydgoski junior przez cztery okrążenia odpierał ataki
          Polaka. Wygranej Emila towarzyszyła niesamowita euforia kibiców."
          www.sportowefakty.pl/?dysc_id=4&k1_id=44&k2_id=100&dzial_id=355&news_id=141945

3) Najgroźniejszy wypadek?

Nie było groźnych wypadków w trakcie meczów na których byłem na stadionie, a
          jednym z najgroźniejszych wypadków jaki widziałem w tv to relacja ze Złotego
          Kasku we Wrocławiu.
          Pierwszy łuk, kraksa Piotra Protasiewicza i Tomka Golloba.
        • kyos Re: 3 pytania: 02.01.07, 00:03
          1. Sparta - Polonia B zakończony 44:45 (w 94 lub w 95)

2. dwie akcje Rickardssona (trudno mi wybrać):
          --atak na I łuku idealnie po bandzie (!), w finale GP GB 2005
          --atak Rickardssona na Andreasa Jonssona po zewnętrznej, gdy zamknął go przy
          krawężniku w szczycie łuku, przekładając przednie koło (!) --nie pamiętam kiedy

3. wszystkie śmiertelne i czyniące ludzi kalekami na całe życie
          • rafas84 Re: 3 pytania: 02.01.07, 00:30
            Ten atak Rickardssona na pierwszym łuku, kiedy dosłownie pojechał po bandzie
            miał miejsce nie w finale GP Wlk. Brytanii, a w finale GP Szwecji(bądź
            Skandynawii) w Eskilstunie. Wyprzedził wtedy Jarka Hampela. W tym biegu jeszcze
            jechał Bjarne Pedersen, a Nicki Pedersen został wykluczony.
            • kyos Re: 3 pytania: 02.01.07, 13:16
              rafas84 napisał:

> Ten atak Rickardssona na pierwszym łuku, kiedy dosłownie pojechał po bandzie
              > miał miejsce nie w finale GP Wlk. Brytanii a w finale GP Szwecji(bądź
              > Skandynawii) w Eskilstunie.

ja pamiętam że to było Cardiff i fenomenalny występ Hampela na obiekcie na
              którym poza tym sobie nie radził --czytaj: tor czasowy (dlatego Eskilstuna
              odpada)
              ktoś z nas na pewno ma rację :)
              • rafas84 Re: 3 pytania: 02.01.07, 13:47
                Zwracam honor, kyos. Masz rację. Ja kompletnie pomyliłem turnieje. Przecież w
                2005 r. w Eskilstunie "Mały" nie startował z powodu kontuzji.
                Gdy pisałem poprzedni post, to chyba za bardzo szumiało mi w głowie po
                sylwestrowej nocy;)
                Pozdrawiam.
                • kyos Re: 3 pytania: 03.01.07, 00:26
                  rafas84 napisał:

> Zwracam honor, kyos.

wielkość, mówiąc wzniośle, polega na umiejętności przyznania się do pomyłki :)

> Pozdrawiam.

nawzajem :)
      • arius5 Re: 3 pytania: 29.12.06, 01:33
        Mecz - nie wiem, bylo duzo.

Bieg - dodatkowy w finale Mistrzostw Swiata pomiedzy Szczakielem i Maugerem.

A najgrozniejszym wypadkiem jaki widzialem byl wypadek, ktoremu ulegl Jerzy
        Bildziukiewicz w meczu Polonii z Wrockiem w 1971. Niestety, byl to smiertelny
        wypadek, chociaz pozornie nie wygladalo to groznie.
        • thauramarth Re: 3 pytania: 29.12.06, 07:31
          1. Najlepsze mecz - wszystkie zwyciestwa Apatora nad Polonia (a szczegolnie te w
          Bydgoszczy). Zwyciestwo 45-44 nad Atlasem, caly sezon 1990, do tego byl jeszcze
          taki polfinal MSP, kiedy w Toruniu jezdzili Dunczycy (Gundersen z Nielsenem) i
          Szwedzi (w tym mlody Per Jonsson). Pamietam, ze wtedy Dunczycy pare razy bili
          rekord toru. Sprzedany mecz z Motorem tez mi zapadl w pamieci
          2. Najlepszy bieg - bo ja wiem. W zeszlym roku np. Pedersen swietnie pojechal w
          XV biegu meczu z Atlasem. To byl jego najlepszy bieg w Toruniu. Sporo tez bylo
          dobrych biegow z udzialem Pera Jonssona, Lorama czy Zabialowicza. Kiedys bodajze
          taki asior jak Leszek Sokolowski wygral bieg w Toruniu, a Jonsson byl wtedy
          drugi pchajac motocykl do mety. Pare ladnych biegow pojechali tez Jagus z Crumpem.
          3. Zdecydowanie upadek Pera w Bydzi
          • Gość: baca Re: 3 pytania: IP: 83.238.144.* 29.12.06, 19:17
            1. Bez jocka
            2. Bez jocka
            3. Z jockiem
            • Gość: sdb Re: 3 pytania: IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.06, 23:14
              1. 15 bieg finalu DMP 2001
              2. final DMP 2001
              3. zgadzam sie wypadek Staszka w 1994 wygladal groznie, jakby ktos powiesil
              kukle na plocie, Sawina-Sullivan prawdopodobnie byl to ktorys ze Stamir Cupow
              na prostej startowej, wyzej wspomniany wypadek Zabika w tym roku, na pewno
              wiele innych ale nie przypominam sobie konkretow
      • Gość: bin laden Re: 3 pytania: IP: *.torun.mm.pl 03.01.07, 19:12
        1.Finał DMP Toruń-Wrocław 2001,wszystkie wygrane derby w Bydzi
        2.Zwycięski atak Lorama z Apatora we Wrocławiu w 1996 r.w ostatnim biegu na
        chyba niepokonanego wtedy Topinkę i jednopunktowe zwycięstwo Torunia
        3.Kilka upadków podczas meczu GKM-Apator w 96 r.
        Po kilku zawodników z każdej z drużyn skończyło mecz w szpitalu.
        Fucki Kempińskiego po przerwaniu przez sędziego meczu.I w ogóle było nerwowo.
        Drugi to upadek Kacpra Kępy na jakiś zawodach młodzieżowych w Bydzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka