Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Flagi w F1

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:22
    Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co oznaczają poszczególne kolory flag pokazywane
    podczas wyścigu? Wiem jedynie co znaczy żółta i czarna. Aha, no i czarno-
    biała szachownica też:) Z góry dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: carinka Re: Flagi w F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 23:52
        Heeeej, no nie wierzę, że nikt nie wie... Myślałam, że to dość oczywiste, tylko
        ze mnie taki znaFca;)
        • miszaqs Re: Flagi w F1 21.06.07, 22:56
          Poza czerwoną flagą oznaczającą "przerwanie wyścigu", oraz flagą kraciastą oznaczającą "koniec wyścigu", istnieją jeszcze inne flagi sygnalizacyjne, z których każda ma inne znaczenie. Niebieska flaga podczas wyścigu oznacza, że kierowca będzie właśnie zdublowany i nakłada na niego obowiązek ustąpienia miejsca wyprzedzającym go bolidom. Za niepodporządkowanie się grozi karny czas. Żółta flaga oznacza niebezpieczeństwo, a wyprzedzanie w obszarze żółtej flagi jest zawsze zabronione. Żółta flaga może mieć dwa znaczenia:
          - Obrócona jeden raz = zwolnij
          - Obrócona dwukrotnie = zwolnij, przygotuj się do zatrzymania w razie konieczności.
          Zielona flaga oznacza koniec niebezpieczeństwa i zakazu wyprzedzania. Flaga z pionowymi żółtymi i czerwonymi paskami ostrzega zawodników o tym, że tor jest śliski (najczęściej za sprawą wylanego oleju), zaś czarna flaga z pomarańczową tarczą, na której widnieje numer samochodu, ostrzega kierowcę, że jego samochód ma usterkę mechaniczną i że musi on niezwłocznie zjechać do boksu.
          Flaga z białym trójkątem i z czarnym trójkątem i z numerem samochodu jest ostrzeżeniem dla kierowcy, który zachowuje się niesportowo. Czarna flaga z numerem samochodu oznacza, że kierowca musi natychmiast zjechać do boksu. Taką procedurę stosuje się najczęściej, kiedy zawodnik jest wykluczany z wyścigu.

"credit to original poster" (najlepsza polska strona o F1, google wie która)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka