Gość: Woj1 Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.radostowa.com.pl 12.06.03, 11:20 Całkowicie zgadzam sie z autorem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hal Nowy Tomaszewski się znalazł ... IP: 195.205.152.* 12.06.03, 11:22 Najłatwiej jest oczywiście krytykować. I jak nie idzie zmienić trenera. Ludzie - dajmy czas Janasowi. Naprawdę nie miał go za wiele !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janez Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.03, 11:29 bardzo dobry artykuł,mogłby go przeczytać janas, może coś by do niego w końcu dotarło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.bpr.pl / 10.12.15.* 12.06.03, 11:29 Tylko trener z zagranicy może uratować naszą reprezentację.A jak jeszcze raz usłyszę od tych debili-Listkiewicza,Apostela i Piechniczka że trzeba stawiać na polskich trenerów z tzw.znajomością polskiej ligi to...Szkoda marnować czasu. Panie Stec mam nadzieję,że będzie Pan przypominał naszym ulubieńcom z PZPN-u że czas niektórych ludzi w polskiej piłce już minął!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giba SUPER ! IP: 150.254.84.* 12.06.03, 12:25 Bardzo dobry artykuł. Brawo. Byłem na meczu z Kazachstanem. Może tego nie widać w TV, ale nasi piłkarze kompletnie sie nie rozumieją. Podania na plecy, trzech startuje do jednej piłki albo żaden, zero asekuracji. Jak można wystawiać skład na ten mecz i mówić,że ci piłkarze zagrają ze Szwecją i za chwilę zmieniać koncepcję(Bąk miał grać w pomocy a Szymek na prawej stronie, Krzynówek na lewej). Engel (zanim sodówa mu uderzyła) miał chociaż koncepcje (ranking na poszczególnych pozycjach) i ze słabych piłkarzy zrobił rozumiejący się dobry zespół. Tu potrzeba trenera z prawdziwego zdarzenia, anie pracujacego X lat w polskiej lidze. Listkiewicz jednak tego zrozumieć nie chce. PZPN funkconuje jak rasowa komuna. Prezes wybiera trenera, a nad wszysykim czuwa ekipa z której większość prowadziła już reprezentacje z opłakanym skutkiem (jakim prawem Apostel oceniał Engela). Te eliminacje już przegraliśmy i tylko ręce opadają, bo pan prezes postanowił, że Janas będzie prowdził repr. w eliminacjach MŚ 2006. Cóż na kolejne sukcesy poczekamy do emerytury(godnej) pana prezesa. Taka już polska natura. Najważniejsze nie dać się wybić innemu, skoro ja nie umiałem. To motto działaczy PZPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ross Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.demon.co.uk 12.06.03, 11:43 Bardzo dobry artykul. Chcialbym tylko dodac od kiedy zaczely sie klopoty polskiej reprezentacji. Otoz Pan Stec zapomnial napisac ze jeszcze niedawno nasza druzyna narodowa byla calkiem niezla, solidna europejska druzyna. Okazalo sie jednak ze dziennikarze z Gazety Wyborczej wdali sie w konflikt z trenerem i pilkarzami i postanowili rozwalic te reproezentacje. Tak wiec zwolnili trenera. Pojawilo sie haslo "trener z zagranicy" Pan Stec wymienil przyklady kilku panstw ktore odniosly sukces majac trenera z innego kraju. Jednak kto zdobyl mistrzostwo swiata? Brazylia. kto jest jej trenerem? Brazylijczyk. Kto jest wicemistrzem swiata? Kto jest mistrzem Europy?Otoz wszystkie te zespoly maja trenerow narodowych. Tak wiec postawienie w ten spsob sprawy mija sie z celem. przypomina mi sie dyskusja kto powinien grac w reprezentacji? pilkarze z zagranicy czy z ligi polskiej? Rownie dobrze mozna by sie zapytac czy maja grac ci krotko ostrzyzeni czy z dlugimi wlosami. A moze z kolczykiem w lewym uchu albo w prawym. Otoz nie. Powinni grac ci ktorzy stworza dobra druzyne. Trenerem powinien byc ten kto potrafi wyselekcjonowac tych pilkarzy i dobrac do nich odpowiednia taktyke.I nie jest wazne jakiej bedzie narodowosci. jeszcze niedawno byl taki czlowiek. nazywal sie Engel. Jednak jak przeczytalem padl ofiara wlasnego sukcesu. Kompletna bzdura.Wydaje mi sie ze wiekszosc dziennikarzy i nie tylko, nie rozumie ze w reprezentacji nie powinni tworzyc najlepsi polscy pilkarze. powinni tworzyc ja pilkarze ktorzy stworza najlepsza druzyne. A to nie to samo. Zrozumial to Engel. I zrobil z przeciez rownie przecietnych zawodnikow calkiem niezla druzyne. To nie jest przypadek ze przed mistrzostwami swiata w gaz. wyb. trwala akcja zeby zabrac na mistrzostwa Kosowskiego. Engel tlumaczyl ze z lewej strony ma Krzynowka i Kozminskiego i to wystarczy. Nie potrzebuje jeszcze jednego lewonoznego pilkarza. Ale przeciez Kosowski wyroznia sie w lidze. Jest na pewno dobrym pilkarzem wiec powinien grac w reprezentacji.Tylko ze to nie o to chodzi. Moim zdaniem najwiekszym bledem jaki przydazyl sie polskiej pilce bylo zwolnienie Engela. Nastepnie idzie w kolejnosci zatrudnienie Bonka jako trenera reprezentacji i teraz powierzenie tego stanowiska Janasowi. Po co to zrobiono. Po mistrzostwach swiata byl szkielet druzyny. Mundial nie byl klapa, jak mozna przeczytac w Wyborczej.Dwie porazki i jedno zwyciestwo na imprezie na ktorej graja czolowe druzyny swiata nie przynosi wstydu. Nie byl sukcesem. Zgoda. Jednak mielismy inteligentnego trenera,ktory po tej imprezie nabral doswadczenia, mial koncepcje, wiedzial jak ja realizowac. po co to bylo niszczyc? Boniek byl swietnym menadzerem w PZPN. Po co go zrobiono trenerem? teraz mamy tzw. pospolite ruszenie, ktore z druzyna Engela nie ma nawet sensu porownywac. Stracilismy pol roku i co gorsza eliminacje do mistrzostw Europy sa juz praktycznie przegrane. Tak wiec chcialbym sie zapytac Pana Steca czy bylo warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moloch a trzeba było zrobić tak: IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 12.06.03, 11:45 1. if poniedzialek godzina 10:00 go to profesjonał ZDARZENIE A05(S-PL), TYP 1, STAWKA 100; else siedzieć w domu i się łudzić 2. if środa godzina 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moloch Re: a trzeba było zrobić tak, cd IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 12.06.03, 11:53 cos mi ucięło więc, kontynuuję: 1. if poniedzialek godzina 10:00 {go to profesjonał ZDARZENIE A05(S-PL), TYP 1, STAWKA 100; zaklad = 1;} else siedzieć w domu i się łudzić; 2. if środa godzina 20:00 && zaklad = 1 stres; else mały stres; 3. if środa godzina 20:15 && zaklad = 1 {portfel = portfel + 150 zeta; luz;} else wkurw; i wszystko jasne. przeciez to mozna bylo przewidziec z palcem w d... ps. dawno juz nie pisalem programow, wiec wybaczcie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: 193.109.127.* 12.06.03, 11:47 tak naprawde to zalamujaca jest nie ta gra, bo innej nie mozna bylo oczekiwac tylko poziom tego artykulu i komentarze do niego. Pan Rafal jak wiekszosc diennikarzy nie za bardzo wie czym sie zajmuje. Niestety ma to bezposredni wplyw na to co sie w naszym biednym kraju dzieje. Tak zlozony komentarz napisalby jeszcze lepiej Andrzej Lepper - dodalby na koniec Balcerowicz musi odejsc, razem z Jansem. Przyczyna tak fatalnego obrazu jest chyba jednak nie trener , ale to jakiej klasy posiadamy pilkarzy. Jezeli ktos uwaza K.Kosowskiego za super zawodnika i nie widzi jego sposobu na przyjecie pilki to nie powinien sie zajmowac futbolem. Mamy beznadziejnie slabych "merytorycznie" zawodnikow i liczenie ze moga oni w jakikolwiek sposob zagrozic takiej druzynie jak Szwedzi jest po prostu glupie. Dodatkowo dlaczego niby taka zenujaca fuszerka ma wziac gore nad profesjonalizmem. Czy tego samego oczekujemy od polskich przedsiebiorstw? Spojrzmy na to w koncu przez pryzmat widza Eurosportu, ktory patrzy na taka meke. Co on sobie o nas mysli? Nawet jezeli wygramy to co z tego. Z pewnego widzenia to jeszce byloby gorzej. Skla irytacji naszych kontynentalnych wspolobywateli siegnelaby zenitu. Gazeta powinna sie w koncu zajac naprawa takiego stanu rzeczy . PZPN nie robi tego co powinien. Jego statutowym zadaniem jest popularyzcja tej dyscypliny. Dbanie ,do jasnej cholery, zeby bylo gdzie w ta pilke grac .Panie Rafale niech sie pan prosze wybierze dzisiaj na warszawska Agrykole (od Mysliwieckiej) i zobaczy jak wyglada najpopularniejszy dostepny plac do gry w naszej pieknej stolicy. Tam wlasnie produkujemy artystow typu Kosowski i Hajto. Moze "Grac w pilke po ludku". Efekt murawany za dziesiec lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flint Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.chello.pl 12.06.03, 12:22 Im dłużej trwał wczorajszy mecz tym bardziej mi było wstyd i nawet trochę się cieszyłem, że jednak nie wybrałem się do Szwecji. Tak naprawdę wczoraj w reprezentacji nikt nie grał nawet na średnim poziomie /może z wyjątkiem Hajty i Bąka/. Śmieszne są te usprawiedliwienia wiślaków, że są przemęczeni sezonem. Przecież taki Hajto w Bundeslidze i pucharach grał raczej nie mniej od nich i jakoś nie wyglądał na przemęczonego. Nie mówiąc już o Szwedach. Polska piłka od mundialu jest na wybranym przez siebie miejscu, tj. na dnie. Łatwo jednak wskazać, jak to zrobił p. Stec, a wielu na tym forum mu przyklasnęło, winnym takiej sytuacji trenera. Nie podoba mi się to tak jak nie podobało mi że po mistrzostwach świata większość forumowiczów i dziennikarze GW okrzyknęli winnym Engela, błyskawicznie zapominając, że to właśnie on podźwignął polską reprezentację z takiego samego bagna w jakim spoczywa znowu dzisiaj. Być może wybór trenera z zagranicy /ale takiego z nazwiskiem, a nie Wernera Liczki czy Drago Okuki, bo takie pomysły chodziły po głowie Listkiewicza/ jest dobrym pomysłem, ale trzeba było być konsekwentnym i nie pisać po wyborze Janasa że to dobry wybór, bo nie był. Janas jest niestety kunktatorem bez specjalnej wizji gry. Dał się poznać już lata temu w Legii jako gość, który zawsze ustawiał drużynę na murowanie bramki i ewentualną kontrę. W meczach o wysoką stawkę zawsze było już tylko murowanie bramki. Tak było choćby w ćwierćfinale Ligi Mistrzów w meczu z Panathinaikosem. Janas ustawił Legię tak żeby murowała bramkę i skończyło się jak w Szwecji. Wysoka stawka po prostu paraliżuje Janasa i to udziela się drużynie. Ostatecznie grający wczoraj piłkarze w dużej mierze grali u Engela, a nowi nie są przecież /co pokazali np. w meczach Wisły/ piłkarsko gorsi. Ale tego p. Stec chyba nie rozumie zmieniając fronty w sprawie reprezentacji równie szybko jak Listkiewicz. Brutalnie pozbyto się Engela, nie dając mu nawet szansy na poprawienie błedów /niewątpliwych/ popełnionych przed i na mundialu, a później wszyscy nowi /Boniek, Janas/ okazywali się zbawcami polskiej piłki...do czasu pierwszych meczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.magma-net.pl 12.06.03, 11:52 Wczoraj Mateusz Kusznierewicz nie wystartował w ostatnim biegu regat w Mistrzostwach Europy bo miał już zapewniony srebrny medal a na złoty nie miał już szans. Jeśli wszyscy sportowcy tak podchodzą to rywalizacji to wcale nie dziwi mnie wczorajsza kompromitacja Polaków ze Szwedami. Piszę o tym , żeby pokazać na czym polega współczesny sport.To jedno wielkie komercyjne gówno. Kiedyś sportowiec zapłacił by za to ,że może reprezentować swój kraj.Obecnie takie pojęcia jak "sportowa rywalizacja, fair play etc.." to puste nic nie znaczące słowa.Liczy się tylko kasa . Sfrustrowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas JANAS I LISTKIEWICZ WYNOCHA IP: *.polkomtel.com.pl 12.06.03, 12:12 Jesli Janas nei odejdzie - no to bedzie chyba jakas parodia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamski Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.024-6-6f72653.cust.bredbandsbolaget.se 12.06.03, 12:19 Mosze was przeprosic za moje pisanie bo mieszkam w Swecji od dziecinstwa. Wcoraj bylem na meczu w Sztokholmie i zemna kibice z polski i polscy kibice z Swecji. A nasi pilkarze nas zawiedli w brutalny sposob. Oni nie tylko maja grac dla siebie ale dla calej Reczpospolitej i dla kazdego polaka. Denerwuje mnie to ciagle zmienianie trenera w polsce. A nie tylko trenera sie zmiena ale rowniesz kadrowiczow. Co mecz to inny pilkarze graja w innej konstelacji. Co to ma znaczyc? Kadra tu w Swecji gra z tym samym skladem od 1998 r, ma tych samych selecjonerow od 1998 r. Wsystko jest zgrane i kazdy wie jak i dokogo ma grac. Ja nieuwazam ze Polska ma gorszych pilkarzy od Swecji. Jak patrzymy na Wisle to odrazu widzimy jak daleko polska pilka moze dojsc z dobrym trenerem. Dwa lata temu Legia pokonala Elfsborg z Swecji z 6-0 u siebie a chyba 6-1 na wyjazdzie. Nasza mlodziezowka jest wspaniala, ciagle dobrze graja i chyba jak sie nie myle wygrali jakis turniej w Finlani pare lat temu? Gdzie oni sa? Mojim zdaniem czeba kopnac Janasa i blagac Engela zeby wrocil. Jak nie to czeba bedzie jakiegos dobrego selecjonera z zagranicy sciagnac. Bo pan Kasperczak lepiej zrobi dla polski jak wezmie Wisle do ligi mistrzow. Mojim zdaniem czeba to zrobic juz, poki jest czas. Wtedy ten nowy trener bedzie mial czas zeby budowac druzyne w ostatnich meczach eliminacji do mistrsostw Europy. A jak juz bedziemy mieli dobrego fachowsta jako selecjonera to czeba miec cierpliwosc z znim i dac mu czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giba JANS KOCHAMY CIĘ !!! IP: 150.254.84.* 12.06.03, 12:32 Bardzo dobry artykuł. Brawo. Byłem na meczu z Kazachstanem. Może tego nie widać w TV, ale nasi piłkarze kompletnie sie nie rozumieją. Podania na plecy, trzech startuje do jednej piłki albo żaden, zero asekuracji. Jak można wystawiać skład na ten mecz i mówić,że ci piłkarze zagrają ze Szwecją i za chwilę zmieniać koncepcję(Bąk miał grać w pomocy a Szymek na prawej stronie, Krzynówek na lewej). Engel (zanim sodówa mu uderzyła) miał chociaż koncepcje (ranking na poszczególnych pozycjach) i ze słabych piłkarzy zrobił rozumiejący się dobry zespół. Tu potrzeba trenera z prawdziwego zdarzenia, anie pracujacego X lat w polskiej lidze. Listkiewicz jednak tego zrozumieć nie chce. PZPN funkconuje jak rasowa komuna. Prezes wybiera trenera, a nad wszysykim czuwa ekipa z której większość prowadziła już reprezentacje z opłakanym skutkiem (jakim prawem Apostel oceniał Engela). Te eliminacje już przegraliśmy i tylko ręce opadają, bo pan prezes postanowił, że Janas będzie prowdził repr. w eliminacjach MŚ 2006. Cóż na kolejne sukcesy poczekamy do emerytury(godnej) pana prezesa. Taka już polska natura. Najważniejsze nie dać się wybić innemu, skoro ja nie umiałem. To motto działaczy PZPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.centrum.pl 12.06.03, 12:33 Rafał - młody z Ciebie gość ale od A do Z to co napisałeś jest i dojrzałe i przemyślane! Gratuluję - bo po wczorajszym koszmarze nie było zbyt wiele czasu. I jeszcze kilka zdań - panowie prezesi i trenerzy zgromadzeni wokół PZPN muszą w końcu coś zrozumieć : Reprezentacja to stan P E R M A N E N T N Y, grają tam najlepsi, ambitni, skuteczni zawodowcy niezależnie od wieku i miejsca gdzie grają, jakich matki Polki zrodziły (wyjątek Oli potwierdza regułę). A budują - inżynierowie; eksperymentują - naukowcy; szkoli się juniorów i trampkarzy!!! Trener reprezentacji - selekcjonuje, opracowuje taktykę, zgrywa formacje i to wszystko! Taka jest recepta na uniknięcie blamażu. Czas potrzebny jest by scementować solidny zespół - który nie tylko przejdzie przez eliminacje ale też zdziała coś na imprezach takich jak MŚ i ME. Dlatego - mimo błedów Engela, należało go zostawić i pozwolić wyprostować to co zmarnował. Teraz jesteśmy w gorszej sytuacji niż rok temu w Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flint Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.chello.pl 12.06.03, 13:05 Gość portalu: Bob napisał(a): > Rafał - młody z Ciebie gość ale od A do Z to co napisałeś jest i > dojrzałe i przemyślane! Gratuluję - bo po wczorajszym koszmarze > nie było zbyt wiele czasu. I jeszcze kilka zdań - panowie > prezesi i trenerzy zgromadzeni wokół PZPN muszą w końcu coś > zrozumieć : Reprezentacja to stan P E R M A N E N T N Y, grają > tam najlepsi, ambitni, skuteczni zawodowcy niezależnie od wieku > i miejsca gdzie grają, jakich matki Polki zrodziły (wyjątek Oli > potwierdza regułę). A budują - inżynierowie; eksperymentują - > naukowcy; szkoli się juniorów i trampkarzy!!! Trener > reprezentacji - selekcjonuje, opracowuje taktykę, zgrywa > formacje i to wszystko! Taka jest recepta na uniknięcie blamażu. > Czas potrzebny jest by scementować solidny zespół - który nie > tylko przejdzie przez eliminacje ale też zdziała coś na > imprezach takich jak MŚ i ME. Dlatego - mimo błedów Engela, > należało go zostawić i pozwolić wyprostować to co zmarnował. > Teraz jesteśmy w gorszej sytuacji niż rok temu w Korei. Zgadzam się z Twoim zdaniem. Poza jednym to m.in. pan Stec przyczynił się do zwolnienia Engela z funkcji selekcjonera. To wg. mnie był błąd i także red. Stec powinien to przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łysy stec to łachudra leniarski powien o tym wiedzieć IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 12:42 Panie stec, mam pana w głębokim poważaniu praca w największej ogólnopolskiej gazecie nie zwalnia pana od myślenia. Czytając pańskie kolejne wypociny zastanawiam sie co skłania pana do takiej nieżyczliwości wobec ludzi? Czy którykolwiek z polskich trenerów reprezentacji był dla pana wystarczająco dobry? Czy o którymkolwiek z nich napisał pan dobrze? Najpierw nie podobał się panu Engel, potem Boniek, teraz Janas. Ja panu serdecznie proponuję aby rewolucje robił pan w swojej głowie. panie stec, megalomania, pycha, nadmiera nieuzasadniona pewnośc siebie i słuszności własnych sądów doprowadzi pana do zguby (czego panu życzę) a gazetę w której pan pisze do kolejnego zmniejszania nakładu. Ja osobiście od mistrzostw świata nie kupiłem Wyborczej ani razu. Nie będę wydawał 2,50 zł aby pana czytać. Przerzuciłem sie na Życie Warszawy i sądząc po ich ciągle zwiększającym się nakładzie nie zrobiłem tego tylko ja. Życzę panu panie stec tego samego czego życzy pan wszystkim trenerom naszej reprezentacji : życzę panu aby pana wylali z roboty na zbity pysk. nie pozdrawiam łysy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Bonk A kto robil nagonke na Engela!!! IP: *.chem.uw.edu.pl 12.06.03, 12:42 Stecu zamknij sie. To przez takich jak ty teraz Pawel Dupas "buduje team" Nie mogles przewidziec tego ze po min twojej nagonce dostaniemy sie w lapy takich Dupasow? Trzeba bylo rok temu murem stanac za Engelem ktory umoczyl tylko przez to ze Swierczewskiemu i Kaluznemu niechcialo sie walczyc. Engelowi to sie stanowczo nie nalezalo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwaszkie Re: A kto robil nagonke na Engela!!! IP: *.citicorp.com 12.06.03, 13:06 Panie Stec, Odkad w zeszlym roku: 1) wspolnie z redakcyjnymi kolesiami wylales Pan na trenera Engela wiadro pomyj w jak najgorszym stylu, na co czlowiek ten absolutnie sobie nie zasluzyl i dzielnie sekundowales przy jego zwalnianiu mimo, ze wiadomym bylo iz byl to najgorszy czas do zmiany trenera. 2) po kompromitacjach pod wodza ambitnego amatora Bonka Zbigniewa optowales Pan za daniem mu czasu na dalsza "budowe" reprezentacji, mimo, ze jasnym bylo iz nie ma to najmniejszego sensu bedziesz Pan dla mnie zawsze marnym dziennikarzyna chociazbys nawet wysmarowal pilkarskiego Pana Tadeusza. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 13:05 Rewelacyjny artykuł !!! Zmienic trenera !!! A tak naprawde to zmienic cały PZPN !!! Dać szanse Engelowi - raz jeszcze ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portek@interia.pl jak to było na prawdę-poezja IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 13:56 Bohaterzy:P.Janas i M.Listkiewicz po meczu ze Szwecją mały pokój,w rogu prycza,szare ściany,2 małe okienka,czerwona lampka) L:(prosto z mostu,bez zbędnego ubarwiania)Chodż tu Pawle mój malutki,bo mi już stwardniały sutki J:Jakie będą tego skutki? L:Takie że złapię trollu i wyrucham jak w Tyrolu(Tyrol-miejce słynące z licznych orgii,szczególnie w okresie zimowym,pan Michał spędza tam co roku ferie)Wykonanie jodłowania skutkiem mego ptaka stania J:?(wyrażnie niechętny do odbycia stosunku płciowego z Listkiem,przybity,smutny,może ma okres,dla niepoznaki głaszcze Michała po lewym pośladku) L:Weż się mały do roboty,bo mnie zbiera na wymioty,nie podnieca mnie to wcale ,wolałbym już sztuczną lalę J:(powoli przełamuje sie)Siądż więc sobie na mej pale.Siadaj Misiu i nie gadaj,przeczyść zada i ból zadaj. (Już o SZwedach nie pamięta) L:Ależ z ciebie ogier ,eh ,nie starczyłoby i trzech,by twe rządze zaspokoić,bedę dwoić się i troić lecz gwarancji ci nie daję,tak jak dają papagaje(specyficzna,jeszcze do końca nie zbadana subkultura piłkarzy polskich) J:Ty za dużo gadasz Misiu,lepiej podrap mnie po rysiu L:Jesteś bezpośredni druhu,zaraz zaznasz mego dmuchu J:Dmuchaj,dmuchaj i to szybko moja żabko , moja rybko(motyw zoofiliczny) L:Ale jestem podjarany,dalej,wyliż moje rany,ja chćę zostac wylizany J:mogę possać wpierw ci siurka? L:Niech ci bedzie,liz ogorka(Janas odbywa stosunek oralny z Listkiewiczem,okrężnymi ruchami masuje językiem jego prącie) L:O,jak dobrze ,jak wspaniale,wolę cię niż sztuczną lalę , która nie potrafi wcale,lizać,ssać- jak ty potrafisz.(Michał znienacka proponuje pewną zabawę)-zaklad czy w moj odbyt trafisz? J:stawiam cnotę swą ze trafie L:Co ,ćwiczyłes na zyrafie!?(w slangu homoseksualistów jedna z najgorszych obelg)Ależ Pawle,bądz powazny,wie to przecież prawie kazdy,że swą cnątę już straciłeś,kija w dupe sobie wbileś (przyp.red.-Janas stracil cnote w zupelnie innych okolicznosciach) J:(bardzo podniecony,gluchy na obelgi Michała)Kija wsadze na rozgrzewke,potem sciagne ci konewke(znow).Mego gniewu zasmakujesz,chuja(niebo)w dupie wnet poczujesz L:Lubię cię takiego,eh.Masz dziś ciote?(spoglądając na brunatno- czerwone bokserki Pawłła)A to pech.Mi to jednak nie przeszkadza,popatrz jak Indianin wsadza.Oto jest moje marzenie,nadziać cię na przyrodzenie.Będziesz krwawił?No i dobrze,lubie czerwień mój ty bobrze. J:Oh,nie mogę dziś tu z tobą,z twoją małą tą ozdobą.Ja mam dziś zahamowania,dziś nie będzie tu jebania!(stanowczo,z pasją,jeednak mało wiarygodnie) Na to Listek zmiękł momentalnie L:Paweł,czuję się fatalnie.Jak ty możesz mi odmawiać? Paweł spodnie jął poprawiać. J:Chociaż jesteś chłopie zdrowy,puste dzisiaj twoje łowy L:Może chcesz jak w tej przyśpiewce zmienić mnie na model nowy?! J:Nie , to nie tak moj fistaszku,mój skowronku , ty mój laszku (laszek-rodzaj męski od laszki-atrakcyjny,dziarski młodzieniec o dość dużym przyrodzeniu)Lecz uważam że w tym związku jest za dużo fizycznosci,zero widzę tu miłosci.Ty mnie juz nie kochasz wcale!!! L:Fakt,kupiłem sztuczną lale.Ale tylko to dlatego,ze szanuje siurka twego,nie chcę nadwyrezac jego. J:(przez łzy)koniec z nami , dość już tego,nie wykrecaj sie szatanie-wolisz niz mnie-sztuczne panie!!!Może jeszcze masz kochanka?! L:Paweł,masz na mysli Janka?My sie tylko całujemy J:Przestań, będę wymiotować,chce jak strus swą głowę schować i ze wstydu jęczeć,łkać,ja pierdolę,kurwa mać. (Janas wychodzi,trzaska drzwiami,jednocześnie dyskretnym ruchem zapinając rozporek,Michał nawet nie próbuje go zatrzymać,wie,że to bez sensu,5 min. pozniej dzwoni do wujka,ktory na 2 tyg wyjechał do Tyrolu,jednak wujek nie odbiera,Michał zaczyna płakać,cały świat wydaje mu się bez sensu,masturbuje sie ogladajac "Jaka to melodia",zasypia koniec cz.1 P.S Mój tekst to zdecydowanie fikcja literacka.O ile dość dokładnie opisuje stosunki między oboma panami i ich sposoby na przeżywanie porażki,to sposób w jaki Janas dokonuje dymisji,jest zdecydowanie hiper-optymistyczny,myśle że tak naprawdę będziemy się męczyć z tymi panami aż do końca ich kadencji(a kiedy to?) Dla podsumowania dodam że Janas daje dupy tak samo dobrze jak jego piłkarze dali w SZwecji> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris71 Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 13:57 W koncu ktos napisal prawde. Zanim nie zrozumiemy, ze jedyna droga to szybka gra pilka, tak dlugo bedziemy ogladac zenade, a maksimum co mozna osiagnac tym archaicznym stylem pokazal Engel, ale co z awansu jesli pozniej moze byc jedynie kompromitacja. Trzeba dobrac zawodnikow grajacych klepke, a nie bojacych sie pilki i chowajacych za plecy napastnikow. Lepiej przegrac 0-5, ale pokazac gre z symptomami tego co jest jedynie sluszne, czyli szybka gra kombinacyjna. Przestanmy gadac o walce bo to nie boks, tu przede wszystkim licza sie umiejetnosci i bieganie z sensem przez 90 min.Jesli druzyna zlozona z polskich zawodnikow nie potrafi tak grac, niech gra Wisla + kilku pasujacych zawodnikow. Trzeba zdac sobie w koncu sprawe, ze pilka reprezentacyjna to gra dla ludzi kreatywnych, a nie prymitywnych przeszkadzaczy. Z polskich trenerow jedynie Kasperczak i Smuda zaprezentowali ten styl. Inni ciagle stawiaja na walke bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioro Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 14:10 Racja,racja,racja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic L PZPN i Listkiewicz to banda frajerow IP: *.kwnxr1.ras.tele.dk 12.06.03, 14:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2 Stec, przeczytaj ! IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.49.* 12.06.03, 14:21 "Rozumieją to trenerzy zagraniczni, o których zatrudnienie apelujemy od klapy na mundialu. Listkiewicz chce władzy, więc musi się lubić z każdym. Nie urazi dumy tzw. polskiej myśli szkoleniowiej, pozostaje głuchy na argumenty, a tych wciąż przybywa." "Jest gluchy na argumenty" ? Przeciez wczesniej napisales ze za bardzo sugeruje sie argumentami dziennikarzy jak powolywal Hajte. "na mundial zakwalifikowały się kraje afrykańskie, które ściągnęły trenerów z Europy, Japończycy i Koreańczycy wypadli dobrze, bo trenował ich Francuz i Holender, brązowi medaliści MŚ Turcy zaczęli uzdrawianie piłki od ściągania niemieckich szkoleniowców." My w przeciwieństwie do Turcji Korei czy krajów Afrykanskich mamy duze tradycje pilkarskie i mamy dobrych trenerow. Jesli jeszcze nie odniesli sukcesu tak jak Kasperczak to maja bardzo dobre zachodnie szkoly trenerskie skonczone np Majewski, a na niego wszyscy narzekali ze nie nadaje sie na trenera reprezentacji. Czego on jest gorszy od trenerow zagranicznych ? Siedzi w ukladach, zle zyczy polskiej pilce ? Moze chce tylko zarabiac duze pieniadze, a to nie pozwala na poprawne prowadzenie reprezentacji ? A co do budowania reprezentacji to Engel na poczatku tez przegrywal wszystkie mecze, gral bez stylu, az zbudowal reprezentacje, czyli pokazal ze jest to mozliwe. Najwiekszym bledem jest mentalnosc Polakow, chcemy zeby wszystko od razu bylo super, zebysmy wygrali MŚ itd. Celem Engela jak przejmowal reprezentacje bylo awansowac do finalow MŚ, zrobil to ... a po udzialach zostal zwolniony. Dlaczego ? Przegrali tez Francuzi, Argentynczycy czyli zespoly duzo lepsze od nas. Po co domagaliscie sie zwolnienia Engela ? Chcieliscie rewolucji i ja macie, chcieliscie zeby selekcjoner wywalil "starych" - Świerczewski, Kaluzny, Kozminski, Hajto itd. Nie ma ich ! Dalej narzekacie ? Kolejna rewolucja ? Czego wy chcecie ? Mamy takich pilkarzy jakich mamy i oni musza grac w reprezentacji, oczywiscie mozna zrobic kilka poprawek np Burkhardt czy Mila, ale trzon powinien byc zachowany, bo nie mamy mlodych pilkarzy ktorzy zdalaja przejac cala reprezentacje. Zdecydowanie nalezy zatrudnic jednego selekcjonera, najlepiej Kasperczaka zeby zbudowal druzyne na mistrzostwa swiata w Niemczech. On nie boi sie postawic na atak, postawic na mlodych, utalentowanych, wie dobrze ze trzeba na takich stawiac ale nie na wszystkich na raz bo sobie nie poradza(Boniek popelnil wlasnie taki blad). My tez ze swojej strony powinnismy byc cierpliwi i nie oczekiwac super wynikow od razu. OGromnym bledem bylo zwolnienie Engela, jak Boniek mial zrobic tak bardzo chciana przez "Kibicow - selekcjonerow" rewolucje majac jeden sparing przed eliminacjami do ME ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajco K2, przeczytaj ! IP: 195.205.101.* 12.06.03, 14:30 My chyba żyjemy w innych krajach i chyba jesteś kibicem innej drużyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.camk.edu.pl 12.06.03, 14:40 Troche denerwuja mnie te dziennikarskie pogaduchy. Engela tez zagryzli mimo, ze on stworzyl druzyne. Przeciez nawet w przegranym z Portugalia 0:4 meczu, nasi stworyli wiecej sytuacji podbramkowych niz w 5 ostatnich meczach na raz. No ale Engel musial odejsc bo tego domagali sie dziennikarze i podpuszczany przez nich PZPN. Teraz zbieramy zniwa tych postepowan. Druzyna Engela zostala rozwalona przez Bonka tuz przed poczatkiem eliminacji do ME. Nie miejcie wiec teraz pretensji do Janasa, bo druzyny nie buduje sie 2-3 spotkaniami czy zgrupowaniami. ARek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adams Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.lobos.com.pl 12.06.03, 15:01 Bravo, Panie Rafale-nic dodać,nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
pitrix Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! 12.06.03, 15:14 Gość portalu: kane napisał(a): > Bardzo dobry felieton. Stec trzyma forme. Felieton bardzo dobry - ale troche przesadził z tym zatrudnieniem zagraniacznego trenera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Rafał Stec: Czas rewolucji! IP: *.hmc.psu.edu 12.06.03, 15:15 Nie ma lepszego dowodu na profesjonalna bezradnosc obecnego trenera jak jego zachowanie podczas przedmeczowej konferencji prasowej. Nikt przy zdrowych zmyslach nie wybiera generala, ktory okazuje swoim zolnierzom niekontrolowanego zdenerwowania przed walka. To dobre dla mlodzikow, ale to gorzej niz kompromitacja, zeby reprezentowac kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepiq o felietonie IP: 213.77.25.* 12.06.03, 15:20 Nie zgadzam się, że trzyma formę. Stecu jest coraz lepszy, kurde jest już nawet wizualnie identyfikowalny, tylko czekać na autobusy z jego ę fas na karoseri (vide dziki zachód). W oodatku ten refleks refleksji! (2 h po meczu). Bravo Panie Rafale, tak dalej, Pańskie akcje podskoczyły 1.5 punktu. Odpowiedz Link Zgłoś