Gość: purify IP: *.chello.pl 20.05.09, 19:06 no to bedzie ciekawie.chyba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alienisko Re: 11 zespołów chce startować w F1 20.05.09, 19:19 Ech... Jak bym chciał oglądać Formułę 2, 3...1500 2 700 to bym to robił. Jak się Berniemu i Maxowi nie podoba F1, to niech idą sobie zarządzać innym sportem, a nie niszczą to co było synonimem Formuły 1 - kasa, splendor, najsilniejsze zespoły. Ferrari ma rację, teraz to sobie będzie można przemianować na Formuła GP3. Ciekawe czy zespoły Fromuły 1 odważą się, odejdą i stworzą własne zawody. Byłoby fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Odejsc by zarzadzac? IP: 204.153.88.* 20.05.09, 20:10 Zapominasz ze Ecclestone nie jest tylko zarzadca, ale (wspol) wlascicielem F1. To tak jakbys powiedzial zeby wlasciciel zabieral sie ze swojego terenu i poszedl sobie szukac innego. FOM zarzadza F1. FIA sankcjonuje F1 i FOM musiabaly zadecydowac inaczej, ale tego nie zrobi. FIA bedzie dalej sankcjonowac F1 choc wydawaloby sie logiczne by FOM mogla zwolnic FIA z tego trudnego i wymagajacego zadania szukania kompromisow. Jak na razie FIA swoje sankcje posuwa zbyt daleko ingerujac w to co naturalnie nalezy do zespolow - ile chca wydac pieniedzy na rozwoj. Dokad FIA zajmowala sie tylko ograniczeniami co mozna a czego nie mozna stosowac w bolidach F1 i co jest w nich obowiazkowe to bylo w porzadku. Teraz wyglada na to ze FIA probuje przejac role ksiegowego zespolow co chyba nie jest juz logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhog Re: 11 zespołów chce startować w F1 IP: 62.233.214.* 20.05.09, 19:23 Tia, bo budzet ma wynosic 45 mln i beda mogli robic chyba niegraniczona liczbe testow to sie hieny rzucily. Poza tym regulamin F1 pozwala na maksymalnie 12 zespolow. Mozna zmienic jak i wszystko, bo FIA i Ecclestone moga wszystko, ale F1 w tej postaci to juz nie beda elitarne wyscigi. Tutaj chodzi wlasnie o poscig technolgii, a nie bezmyslne jezdzenie kierowcow w kolko tanimi bolidami (tankowania tez ma nie byc, takze bedzie nudno). Mam nadzieje, ze czolowe (najbogatsze ;)) zespoly porzuca F1 i zaloza jak nie w nastepnym to w kolejnym sezonie wlasna serie wyscigowa, bo to co tu sie dzieje to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damon Hill 26 miejsc w wyścigu jest czyli 13 zespołów IP: 84.201.210.* 20.05.09, 22:00 dokładnie to 13 zespołów może startować - a nawet nie chodzi o zespoły, tylko o to, że może wziąć udział w wyścigu 26 samochodów (pojemność toru i boksów) - większa ilość byłaby kłopotliwa czy nawet niebezpieczna... ale oczywiście zespołów F1 może być nawet i 20 jak dla mnie - w dawnych czasach chętnych do jazdy było więcej niż "miejsc" w wyścigu i po prostu decydowały kwalifikacje (stąd nazwa - trzeba się było zakwalifikować do wyścigu, a nie tak jak teraz nie osiągniesz czasu a i tak startujesz do GP - bez sensu) jeszcze niedawno (jakoś z 10-12 lat temu jeszcze) w F1 istniał przepis, że aby wystartować do wyścigu trzeba osiągnąć 107% najlepszego czasu w kwalifikacjach - przepis istniał m.in. po to, by po torze nie jeździły jakieś graty 10s wolniejsze na kółku i tylko przeszkadzały :) ja mam nadzieję, że z tego szerokiego grona "chętnych" (a tych zawsze jest kilku) uda się "wejść" do F1 chociaż 3 nowych a pozostaną wszyscy obecni (nie wierzę, że ktoś odejdzie, może poza Toyotą) - i będziemy mieć 13 ekip... to już by było super :) a powrót to większej liczby aut i prawdziwych "kwalifikacji" gdzie najsłabsi odpadają?? to już byłoby totalne marzenie - w końcu wielu kierowców znalazłoby swoje miejsca w F1 (Sato, Liuzzi, Senna, Grosjean, Hulkenberg, di Grassi, Pantano, Davidson, de la Rosa, Wurz, Paffett czy może nawet Danica Patrick!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANSI 11 zespołów chce startować w F1 IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 19:53 To nie bedzie F1 tylko F4.Moze by tak traktorami jezdzili to by bylo bardziej interesant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niesmak 11 zespołów chce startować w F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 19:53 I co z tego? Jeśli odejdą najwięksi F1 straci swój prestiż. F1 bez Ferrari? KPINA! BMW, Mercedes, Renault i Red Bull... jak oni odejdą nie wróżę nic dobrego "eFce". To wygląda trochę jak badania naukowe w PL. Chcieliby żeby Polacy wynaleźli perpetum mobile, ale na rozwój nauki oddają promile kasy z budżetu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: test Re: 11 zespołów chce startować w F1 IP: *.kabatnet.waw.pl 20.05.09, 19:56 test Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warhog Re: 11 zespołów chce startować w F1 IP: 62.233.214.* 20.05.09, 20:07 Spokojnie, odejda najwieksze zespoly to i F1 sie wypali i łośki z FIA i Ecllestone straca dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
jozin.z.bazin Re: 11 zespołów chce startować w F1 20.05.09, 20:13 Jeśli do F1 wejdzie Epsilon Euskadi to Kubica mógłby dla nich jeździć. Epsilon Euskadi wywalczyło tylko raz mistrzostwo w WSbR - dzięki Kubicy, logicznym jest, że będą chcieli pozyskać swojego mistrza z 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 11 zespołów chce startować w F1 IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.05.09, 20:14 dziadku, za Fbis dziekuje. mam nadzieje ze koncerny wytrzymaja nerwowo do koncza i po prostu zaloza wlasna serie, odcinajac tym samym obu dziadkow od kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f2 Re: 11 zespołów chce startować w F1 IP: *.e-wro.net.pl 20.05.09, 21:04 oczywiscie! tutaj jak w zadnym innym przypadku widac ze "ogon macha psem", bo niby co tak unikalnego ma do zaoferowania F1 (max+bernie) - wlasnie Ferrari, BMW, Reno. Jesli zdecyduja sie odejsc wielcy, to tym dwom tetrykom zostanie tylko ladne logo. Uwazam ze tak powinni zrobic wlasnie. Wytrzymac do konca sezonu i zalozyc wlasna serie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfbfg F1 bez Ferrari to tak jakby z La Liga wyjąć Real i IP: *.nettelinwestycje.pl 20.05.09, 21:10 Barcelonę, geralnie ładnie będą grali, ale kto będzie chciał oglądać wyścigo "prodrive" z jakimiś innymi napojami energetycznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bytomianin 11 zespołów chce startować w F1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 00:35 Powiedzcie jak może kibic się indentyfikować z zespołami typu LOLA Litespeed czy iSport które w F1 będą rok, dwa nie dłużej, ja mam koszulki czapki i inne pamiątki Ferrari czy Williamsa sprzed 10 lat a mam starszych znajomych o dużo więszej i starszej kolekcji ale wracając do wątku. Lubisz Super Aguri - upss nie ma, lubisz Spyker'a - upss nie ma to tak jakby z ligi wywalić Barcelone i Real żeby mogły grac amatorskie kluby "meteory" na rok lub dwa. Jakieby nie mieć sympatie lub antypatie w F1 Ferrari, Williams, McLaren to sól tej serii juz nie mówiąc o wspominanych wcześniej aspektach nowinek technologicznych które wędrują do "cywila". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damon Hill Lola to legenda! IP: 84.201.210.* 21.05.09, 02:47 częściowo masz rację - Ferrari, Williams, McLaren czy Renault to legendy tego sportu... szkoda, ze nie ma już w tym gronie Lotusa czy Ligiera, ale cóż - taki sport, że jedne legendy odchodzą a inne się pojawiają :) np. taki Brawn to już legenda - w pierwszym sezonie będzie miał mistrza :) a de facto to stary dobry, mistrzowski Tyrrell!! - nawet ponoć mieli sie tak nazywać :) tylko nie zgodzę się co do Loli - to legendarny zespół!!! każdy chyba zna bolidy Loli z innych serii, ale ten team zaliczył też 130 startów w F1, ostatni raz w 1997 roku - po czym skończyła się kasa na F1... ja bym bardzo chętnie wrócił do czasów, gdzie w kwalifikacjach do GP Monako bierze udział 30 kierowców z 15 zespołów, którzy po prostu marzą, by się zakwalifikować do wyścigu!!! i zawsze było tak, że mieliśmy bogatsze i większe zespoły i kilka mniejszych - ale fakt faktem, że jakieś limity finansowe powinny być bo 200-300mln dolarów za sezon to tzw. przegięcie - z drugiej strony propozycja FIA jest śmiesznie niska, bo byle klub piłkarski ma mieć większy budżet od topowego zespołu F1?? bez przesady :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-man Bad link IP: *.ericsson.net 21.05.09, 08:35 Zdaje sie, ze kliknalem linka o "ostatnim" pucharze UEFA, a mi tu jakas F1 wyjezdza ... Odpowiedz Link Zgłoś