Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony...

IP: *.microchip.3s.pl 04.06.09, 17:13
    nie ładnie tak opowiadać o RPA jak tam jest dobrze wiemy, natomiast dla
    większości mieszkańców mundial to święto i nie pozwolą popsuć tego święta, co
    do komunikacji to rozumiem, że na mundial nic nie będzie robione? proszę sobie
    nie żartować, wiem że maja uruchomić kilka set autobusów etc
    Obserwuj wątek
      • Gość: elbandito Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony... IP: 41.177.42.* 04.06.09, 17:50
        DOKLADNIE, artykul pisze prawde! Tylko ta mafia FIFA chce murzynom
        do dupy wejsc bez masla!!!
      • Gość: garfield Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 18:15
        Niestety i Ziółkowski i Małachowski mówią szczera prawdę. RPA to matecznik
        czarnego bandytyzmu i to nie tylko czarnych przeciwko białym (tego nawet
        miejscowe władze nie starają sie zwalczać - uznają to za 'akt sprawiedliwości
        dziejowej'), ale tez czarnych przeciwko czarnym - głównie na tle klanowym.
        Mundial tam to - jak ktoś napisał - kolejny przewał kolesi z FIFA.
        • Gość: tradycjonalista apartheid - i komu to przeszkadzalo? IP: *.acn.waw.pl 04.06.09, 20:06
          i znajbogatszego kraju afryki zjada na poziom Somalii i zaczna wyciagac lape o
          pomoc. A stada usluznych kretynow beda sie litowac nad biednymi murzyniatkami...
          • Gość: Maciek Re: apartheid - i komu to przeszkadzalo? IP: *.bb.sky.com 04.06.09, 23:21
            Mieszkam w Londynie i mam znajomych z RPA. Bylem zszokowany tym co mowia o swoim
            kraju. To juz nie jest najbardziej cywilizowany kraj w Afryce, to jest pole bitwy.
            Wszyscy znajomi stamtad po prostu uciekli, i choc im teskno za krajem to juz do
            niego nie wroca, bo sie boja o swoje zycie.
            Rabunki, gwalty i morderstwa (by zabrac portfel) sa NORMA.
            Biali nie wychodza juz sami na ulice, a jadac samochodem nie zatrzymuja sie
            na czerwonym swiatle
            !. Dlaczego? Bo sie boja!
            Znajoma raz sie zatrzymala, wybili jej szybe, zabrali komorke, torebke, zerwali
            bizuterie z szyji.
            NIKT juz tam nie staje na czerwonym. Innemu znajomemu wlamywali sie raz w
            miesiacu do strzezonego domu i przystawiali pistolet do glowy. Skargi na
            policji NIC NIE DAWALY i musial wyemigrowac wraz z rodzina w trosce o zycie
            swoich dzieci :/
          • Gość: 4757um57n87 Re: apartheid - i komu to przeszkadzalo? IP: *.054.c76.petrotel.pl 05.06.09, 00:11
            co racja to racja
          • Gość: Przemek Stepien Re: apartheid - i komu to przeszkadzalo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:02
            Pan wie, że przez ostatnie 15 lat apartheid RPA było w gospodarczej stagnacji, a
            od 1994 roku się rozwija? Od jakiegoś czasu 5%-6% rocznie...

Pozdrawiam
            • Gość: t Re: apartheid - i komu to przeszkadzalo? IP: *.elkjop.no 05.06.09, 11:15
              powodem było embargo zastosowane za karę za apartheid
        • Gość: aafrikaaner Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: 94.254.246.* 04.06.09, 20:07
          dawno nie czytałem takich rasistowskich bredni...
          • noducks gdzie ty tu widzisz rasizm??? 04.06.09, 20:19
            byles w rpa??? w d...e byles i g...o widziales. napady na bialych sa
            na pozadku dziennym. czarny policjant nie zrobi nic zeby ci pomoc.
            kradziezy nie masz nawet po co zglaszac. ten kraj idzie na dno, jak
            kazdy kraj afrykanski rzadzony przez czarnych. to nie biali wyzynaja
            sie maczetami, to nie biali zdewastowali wiekszosc farm powodujac
            zjawisko glodu a afryce. wiekszosc tych panstw jest sztuczna, dla
            nich licza sie tylko podzialy plemienne. beda sie nawzajem zwalczac
            wszelkimi sposobami, zjednoczyc moga sie tylko na chwile przeciwko
            wspolnemu wrogowi - bialemu. powinni cala czarna afryke ogrodzic
            drutami pod napieciem i niech rozwiazuja swoje problemy sami.
            zostawmy im wszystkie bogactwa naturalne, rope, diamenty, uran.
            zobaczymy czy wzrosna w dobrobyt czy powyzynaja sie nawzajem. ja
            stawiam na to drugie
            • Gość: aafrikaaner Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? IP: 94.254.246.* 04.06.09, 20:39
              napady na białych są konsekwencją wieloletniego rabunku bogactw tego kraju przez
              białych osadników i częściową próbą wyrównania krzywd.
              w d.pie nie byłem i g...a nie widziałem. a ty byłeś?
              • noducks Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? 04.06.09, 20:45
                bylem kolego, kilka razy, moj ojciec pracowal tam kilka na kontrakcie
                w kopalni. jak zjezdzali co 2 tyg do miasta na wolny tydzien to
                chodzili z uzbrojona (biala) ochrona.

smieszny jest tez ten twoj ton usprawiedliwiajacy przemoc wobec
                bialych. oko za oko zab za zab to chyba nie cywilizowana metoda???
                ale mniejsza o to kto ma w tym sporze racje. PO PROSTU TRZEBA
                USWIADOMIC LUDZIOM, KTORZY MOGA CHCIEC SIE TAM WYBRAC OBEJRZEC
                MISTRZOSTWA, ZE TO NIE JEST KRAJ GDZIE OBOWIAZUJA EUROPEJSKIE
                STANDARDY BEZPIECZENSTWA. tan na prawde mozna stracic zdrowie czy
                zycie na ulicy, o cnocie czy pieniadzach nie wspominajac
                • Gość: kajet człowieku, czy ty byłeś IP: *.chello.pl 04.06.09, 21:04
                  w RPA czy może w Zimbabwe lub Rwandzie? jakie wyrzynanie maczetami! owszem, jest
                  ogromna przestępczość - szczególnie w Johannesburgu - ale czarni z klasy
                  średniej padają jej ofiarą tak samo jak biali.
                  • Gość: aafrikaaner Re: człowieku, czy ty byłeś IP: 94.254.246.* 04.06.09, 21:18
                    to ojciec mu opowiadał te historie, żeby się chłopak wieczorami nie włóczył po
                    mieście.
                    Tak jak Kaliszeski Ziułkoskiemu ;)
                    • Gość: osas Re: człowieku, czy ty byłeś IP: *.77-83.cust.bluewin.ch 04.06.09, 22:11
                      Człowieku!
                      Mam przyjaciela, który mieszkał ostatnie osiem lat w Johannesburgu. Tam trzy osoby giną na GODZINĘ! Spora część tych ludzi ginie tylko i wyłącznie "za portfel". Każdy chodzi po ulicach z bronią. To jest czysta prawda.
                • Gość: niespodziewany Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? IP: *.chello.pl 05.06.09, 10:53
                  Co uwazasz za EUROPEJSKI standard bezpieczenstwa?????No chyba nie
                  polske ..................
              • akkj Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? 04.06.09, 21:34
                Nie wiem, czy jesteś użyteczny, ale na pewno megaidiota.

Gość portalu: aafrikaaner napisał(a):

> napady na białych są konsekwencją wieloletniego rabunku bogactw tego kraju prze
                > z
                > białych osadników i częściową próbą wyrównania krzywd.
                > w d.pie nie byłem i g...a nie widziałem. a ty byłeś?
                • Gość: aafrikaaner Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? IP: 94.254.246.* 04.06.09, 22:21
                  akakij, wyzwiskami nie zasłonisz prawdy o tym, że białe ludzie przez dziesiątki
                  lat krzywdzili i wykorzystywali miejscową ludność jak niewolników. teraz
                  nadszedł czas zapłaty. tak zawsze było, jest i będzie.krzywda uczyniona wróci do
                  ciebie podwójnie...
                  dla tego nie wbiję ostrej szpileczki w laleczkę woodoo.
                  co mi z tego, że dostaniesz prezydenckiej sr.czki. :-D
                  • Gość: Maciek Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? IP: *.bb.sky.com 04.06.09, 23:05
                    Zgadzam sie z tym ze przez wiele lat czarni byli wykorzystywani, ale do licha
                    NIKT ICH NIE ZABIJAL BEZ POWODU.
                    Przez wiele lat RPA byla wyspa spokoju na morzu walczacej Afryki, teraz sie to
                    zmienilo. Wiekszosc bialych wyjechala a ci co zostali maja po prostu PRZERABANE.
                    Nie moga wyjsc na ulice bez ochrony bo masz jak w banku ze zostaniesz obrabowany
                    lub zgwalcony (dziewczyny).
                    • Gość: Przemek Stepien Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:03
                      Nikt ich nie zabijał bez powodu? Masz rację. Powodem było to, że byli czarni.

A RPA oazą spokoju to nie jest od jakiś lat 60-tych. Tylko wcześniej było
                      państwo policyjne skupione na wycinku białej społeczności.
              • Gość: zaskoczony od dziś głupote można mierzyć w aafrikanerach;) IP: *.aster.pl 05.06.09, 00:28
                takiego bełkotu dawno tu nie było wyrównanie krzywd o
                czym ty bredzisz od wyrównywania krzywd to są sądy...
            • mr_kagan Re: gdzie ty tu widzisz rasizm??? 04.06.09, 21:35
              Niestety, ale masz noducks 100% racje, podobnie jak nasi
              sportowcy... Ja z RPA (Jo-burg) wyjechalem w roku 1984, bo
              widzialem, do czego prowadzi oddawanie wladzy murzynom w tym
              kraju... :(
            • Gość: Anka Noducks pisze totalne bzdury!!!! IP: 41.222.30.* 05.06.09, 10:00
              Zgadzam sie z aafrikaanerem - sa to rasistowskie brednie!!!
              JA MIESZKALAM PONAD POL ROKU W RPA - W JOHANNESBURGU - ok 4 lat temu
              i nic mi sie nie stalo jak i mojemu chlopakowi! Poznalismy
              niesamowitych ludzi - glownie czarnych, ktorym sama sie dziwilam ze
              tak latwo potrafia i chca wymazac z pamieci krzywdy wyrzadzone przez
              bialych... Na poczatku mieszkalam w hotelu - dobrym - nic nigdy mi
              nikt nie ukradl z pokoju hotelowego, pozniej mielismy apartament - w
              dobrej dzielnicy ale nie bylo to getto odgrodzone od reszty -
              chodzilismy wieczorami do knajpki, do silowni... We weekendy
              podrozowalismy - nic nigdy nam sie nie stalo, nawet jak zakopalismy
              w piachu na jakims odludziu nasz samochod to miejscowi - czarni
              chetnie nam pomogli go odkopac - mogli wg tych opowiesci zrobic
              wszystko a tylko okazali sie serdeczni i pomocni, podobnie wizyta w
              Soweto - bez jakiegokolwiek przewodnika - sami pojechalismy naszym
              samochodem - i znowu ogromna serdecznosc ludzi - mogla bym pisac i
              pisac... W miescie - w samym centrum zaparkowalismy samochod gdzies
              na parkingu, lazilismy po lokalnym targu i tez nikt nas nie
              zaatakowal... Wystarczy byc normalnym czlowiekiem, nie patrzacym na
              kazdego czlowieka jak na przestepce, byc milym...
              Podrozowalismy nie tylko w weekendy - po polrocznym mieszkaniu w
              Johannesburgu - podrozowalismy jeszcze miesiac po RPA - mieszkalismy
              w backpackersach, na kempingach i zawsze bylo cudnie... zas Cape
              Town to jedno z moich ulubionych miast...
              Teraz tez mieszkam w Afryce - nie w RPA - w Tanzanii - i mimo iz
              jest to bezpieczny kraj to tutaj wlasnie probowano mi ukrasc torebke
              a i pare czesci z naszego samochodu jak lusterko czy swiatla ktos
              sobie ukradl... A w PL WAs nikt nie okradl? wszedzie jest
              bezpiecznie???? ciekawe...

• Gość: podroznik Re: Noducks pisze totalne bzdury!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 10:40
                Anka,
                dzieki za ten post
                pisac o przestepczosci jedno, a rasistowskie teksty do
                drugie...trzeba byc otwartym na ludzi, a jak ktos ich ocenia po
                kolorze skory to bardziej ograniczonych horyzontow nie mozna miec

Tanzanii zazdroszcze, wpadne kiedys na wakacje :)
                • Gość: Anka Re: Noducks pisze totalne bzdury!!!! IP: 41.222.30.* 05.06.09, 11:01
                  Zapraszamy!!! bedziemy tutaj do listopada...
                  pozdrawiam z goracego Dar
                  • Gość: podroznik Re: Noducks pisze totalne bzdury!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 13:08
                    :))
                    czy da sie cala wyprawe na serengeti samemu zorganizowac, tj po prostu wynajac samochod i tam pojechac? i co jeszcze warto zobaczyc? czego mam sie spodziewac? nie wiem czy w tym roku dotre (to jeden z pomyslow), ale mialbym sto pytan...
                    • Gość: Anka O Tanzanii - do Podroznika IP: 41.222.30.* 05.06.09, 14:46
                      Cala wyprawe do Tanzanii da sie samemu zorganizowac - mozna pozyczyc
                      samochod i jechac - drogi sa w miare ok ale Tanzania jest droga - np
                      24h w Serengeti to 50uds za osobe plus samochod - na tanzanskich
                      balchach to ok 8usd a na innych 100usd - roznica z kosmosu ale tak
                      jest (ale jak pozyczasz samochod w Tanzanii to masz blachy
                      Tanzanskie) - najtanszy kemping - nie ogrodzony, bez zadnych
                      udogodnien oprocz ubikacji i zwykle prysznica z zimna woda to 30usd
                      za osobe (innych publicznych tanich - czyli w podobnej cenie
                      kempingow nie ma) Jest jeszcze cos takiego jak special campsite -
                      czyli na wyznaczonym terenie w Parku jestes tylko Ty i osoby z
                      ktorymi przyjechales - nie ma lazienki, nie ma ubikacji a cena to
                      50usd za osobe - my jak bylismy na tym za 30usd to tez nikogo nie
                      bylo - ale np w lipcu czy sierpniu juz taki zwykly kemping moze byc
                      zatloczony ... Fajne jest Ngorongoro - ale tez drogo 50usd za osobe
                      a wjazd do krateru 200usd za samochod - czyli jak bedziesz np w dwie
                      osoby to wyjdzie to 300usd za Was - oprocz tego cena wypozyczenia
                      samochodu... Ja polecam bardzo region na wschod od Ngorongoro -
                      okolice i sama gore Ol Doinyo Lengai - mnie te tereny sie podobaja
                      bo nie jest sie w zadnym parku a zwierzaki takie jak zebry, zyrafy,
                      antylopy sa na wolnosci, nocowac mozna w masajskich wioskach jak np
                      Engaruka czy Engaresero na kempingu, jedzie sie przez tereny gdzie
                      masajowie wypasaja stada krow, koz, widzi sie malenkie wioski
                      masajskie - krajobrazowo jest bardzo fajnie... Sama gora Ol Doinyo
                      Lengai nie wysoka bo cos ok 2886 mnpm - ale dla mnie byla to jedna z
                      trudniejszych gor jesli chodzi o wejscie na jakich bylam - a gory
                      uwielbiam i czesto staram sie gdzies wejsc - wchodzilam na gory
                      ponad 5000mnpm np w Meksyku i nie tylko ale ta zostanie w mojej
                      pamieci na dlugo... Co do Parkow Narodowych to polecam w Tanzanii PN
                      Tarangiere - ceny podobne a zwierzakow duzo wiecej, pelno starych
                      baobabow - wg mnie Serengeti jest fajne jak sie ma czas i duzo
                      pieniedzy albo jedzie sie jako naukowiec na badania - najtanszy
                      nocleg na terenie parku poza kempingiem to min 120usd za osobe - nie
                      za pokoj - za noc... boczne drogi w Serengeti jak pada sa dla
                      mniejszych 4x4 nie przejezdne - chyba ze jedzie sie grupa i ktos jak
                      sie samochod podtopi Cie wyciagnie - my bylismy tylko jednym
                      samochodem My bylismy w czasie kiedy wielka migracja byla w w pld
                      czesci Serengeti - ale to tylko pare miesiecy w roku tak jest -
                      zreszt wszystko mozna znalezc na internecie...
                      Inny fajny park narodowy - to Arusha National Park - ten glownie
                      przez ciekawy gorzysty krajobraz, bujna roslinnosc i zwierzaki - ale
                      nie ma tam drapieznikow....
                      Przy okazji wizyty w Tanzanii warto odwiedzic Zanzibar - ja lubie ta
                      wyspe przez to ze jest tam inaczej, Stone Town to stare miasto z
                      kretymi uliczkami, aromatycznym jedzeniam, dobra kawa, sokami, na
                      plazach ktore sa piekne ludzie raczej sie nie wyleguja- ale mozna
                      jak ktos lubi, plaze to fajne miejsca na poobserwowanie rybakow,
                      kobiet zbierajacych algi, na obserwacje codziennego zycia rybakow i
                      ich rodzin itp itd (ale ludzie sie tez kapia i opalaja jak ktos chce
                      - nie ma jakichs zakazow) - wioski nadmorskie sa ciekawe - noclegi
                      sa przy samej plazy w fajnych czesto nie drogich chatkach - ale obok
                      tych turystycznych chatek sa bardzo blisko domki lokali wiec nie
                      jest to getto dla turystow...
                      Ludzie w Tanzanii sa mili a przede wszystkim tolerancyjni - tu na
                      jednym podworku mieszkaja ludzie roznych wyznan, kolorow skory i nie
                      ma z tego powodu konfliktow - to najbardziej tolerancyjny kraj w
                      jakim kiedykolwiek zylam... rozne narodowosci, religie, kolory
                      skory, rozna zasobnosc, rozne plemiona... Wiele mozna pisac o
                      Tanzanii - nie wiem co lubisz, jaki styl podrozowania - dla mnie w
                      krajach odwiedzanych wazni sa ludzie - lubie ludzi poznawac, gadac z
                      nimi - dlatego w RPA uczylam sie np jezyka Zulu (raczej marnie mi to
                      szlo) tu zas mowie w swahili ale usmiech i przyjazne nastawienie to
                      wiecej niz najlepsza znajomosc jakiegokolwiek jezyka... Ja chcesz
                      wiecej info to podaj email to napisze...
                      pozdrawiam Anka

• Gość: Anka O Tanzanii - do Podroznika IP: 41.222.30.* 05.06.09, 15:14
                        ceny kempingow i noclegow jakie podalam to ceny na terenie parkow
                        narodowych - poza parkami jest duzoooo taniej - np czysty, tani
                        hotelik to cena od ok 20usd za pokoj dwuosobowy ze sniadaniem - ,
                        kemping 5-10usd za osobe... Polecam przewoniki Rough Guides - Tanzania
                        - tam ceny sa w miare aktualne...
                        • Gość: podroznik Re: O Tanzanii - do Podroznika IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 17:01
                          bardzo Ci dziekuje, kopalnia wiedzy z Ciebie :)

zalozylem tymczasowa skrzynke na o2;

daressalaam

@

o2.pl

jesli mozesz to wyslij tam prosze swoj email
                      • Gość: Anka O Tanzanii IP: 41.222.30.* 05.06.09, 15:16
                        ceny kempingow i noclegow jakie podalam to ceny na terenie parkow
                        narodowych - poza parkami jest duzoooo taniej - np czysty, tani
                        hotelik to cena od ok 20usd za pokoj dwuosobowy ze sniadaniem - ,
                        kemping 5-10usd za osobe... Polecam przewoniki Rough Guides - Tanzania
                        - tam ceny sa w miare aktualne...
              • Gość: niespodziewany... Re: Noducks pisze totalne bzdury!!!! IP: *.chello.pl 05.06.09, 10:58
                Twoj opis to jest to co odroznia ludzi otwartych na swiat od tych co
                NIGDY nic nie zobacza ,chocby objezdzili swiat 100 razy wokolo.......
                ....................SZACUN...............
          • oloros Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 04.06.09, 21:48
            gdzie tu jest rasizm
            jak ktos chce zobaczyc czarny rasizm - w RPA bedzie mial wszedzie
            byle w miedzynarodowej grupie na wycieczce - z ulga opuszclismy ten
            kraj
            polscy lekkoatleci jezdza tam bo jest taniej
            nikomu nie polecam
            przyjaciel moj emigrowal do RPA io mieszkal tam w latach jeszcze 80
            tch ale nie dalo sie dalej zyc
            jedno szalenstwo zastapiono drugim - jeszcze gorszym
          • Gość: z to nie rasizm IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 22:11
            to prawda

Zresztą jak można to było łagodniej ująć? Przestępczość to wielki problem w RPA, to jeden z najniebezpieczniejszych krajów świata. To są fakty. Jeżeli im nie wierzysz, posparecuj trochę ulicami Johanesburga nocą... Sam... Emocje gwarantowane. Spędziłem trochę czasu w Afryce, dawnej Rodezji, potem w Mozambiku a i po upadku apartheidu zdarzyło mi się bywać w RPA.

Afryka to inny świat, niezwykle piękny, ale trzeba go zrozumieć. Tęsknie za nim. Wiele rzeczy jest niepoprawnych politycznie, ale to nie znaczy, ze nie można o nich pisać. RPA z wiodęcego kraju kontynentu, kraju który mógł sobie pozwolić na np. program broni jądrowej, trzymał w szachu sąsiadów zjeżdża coraz niżej... Nie jest tak źle jak w Zimbabwe, nadal bogato jak na Afrykę, ale (proszę sie nei obrazić) widać brak ręki białego człowieka.z
            • Gość: Przemek Stepien Re: to nie rasizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:24
              Wywazony komentarz, ale jednak Szymon Ziolkowski przesadzil... szczegolnie w
              miejscu, gdzie pisze o czarnych dazacych do wymordowania bialych...

Pozdrawiam
            • Gość: ja Re: to nie rasizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 00:41
              ja nawet nie probuje go zrozumiec
              a piekny jest to prawda

mam za soba 3 lata pracy w nigerii
              wiem jedno - nigdy nie wroce do afryki, nawet jako turysta

a co do rasizmu - niektorzy zapewne powiedza ze nim jestem, ale
              prawda jest taka: czarni nie potrafia ciezko pracowac, RPA bylo
              bogatym krajem kiedy rzadzili nim biali - podzialy rasowe sa zreszta
              bardzo mocno zarysowane, czarni nas nienawidza jakas przedziwna
              mieszanka podziwu i pogardy, my - odczuwamy glownie pogarde
              oczywiscie nieco uogolniam ale tylko nieco

• Gość: Przemek Stepien Re: to nie rasizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:05
                Ostatnie 15 lat rządów białych to gospodarcza stagnacja. Ostatnie 15 lat rządów
                czarnych to gospodarczy boom.

Takie są FAKTY!

Czarni nikogo nie nienawidzą. Skąd wiem? Bo mam tam mnóstwo czarnych znajomów i
                normalnie z nimi żyją. Trzeba wyjść ze swojej wieży i nie poddawać się stereotypom.

Pozdrawiam
                • Gość: koprofag4 Re: to nie rasizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 12:26
                  kolego drogi

ja nie przecze, ze teraz jest gospodarczo lepiej, choc mozna sie
                  spierac co do przyczyny - wczesniej to rzeczywiscie byla chociazby
                  kwestia embarga, kraj ma spory potencjal (miedzy innymi turystyczny)
                  wiec nic dziwnego ze sie rozwija

natomiast co do mnie: jechalem do pracy swiezo po studiach (mialo
                  byc pol roku, zostalem 3), zapewniam Cie, ze bylem (i jestem) mocno
                  otwarta i tolerancyjna osoba (obojetnie, czy chodzi o orientacje
                  seksualna, kolor skory czy wiare czy wszelkie inne historie)

ale te trzy lata mocno zweryfikowaly moje wyobrazenia

nie postrzegano nas jako tych, dzieki ktorym panstwo sie bogaci a
                  ludzie maja prace, tylko jako wrednych bialych sk....synow, ktorzy
                  przez wieki doili caly kontynent i doja go dalej (teraz dojac rope
                  na wodach zatoki gwinejskiej) - co do mnie za takie nastawianie
                  ludzi uwazam odpowiedzialni sa lokalni watazkowie i inni politykierzy

segregacja rasowa: straszliwa - knajpy dla bialych, nie ma
                  oczywiscie wywieszki ze czarnym wstep wzbroniony, ale powiedzmy ze
                  jest to niepisana zasada, opieka medyczna - zapomnij, jak bialas
                  zlapie jakies afrykanskie gowno to szybko odsylaja Cie do europy bo
                  na miejscu nie ma mowy o profesjonalnej opiece medycznej - i to
                  nawet nie wynika z braku umiejestnosci, tylko ze straszliwej biedy,
                  gigantyczne kontrasty spoleczne itp

to jest afryka

ale z drugiej strony kraj wspanialy krajobrazowo, w ktorym spotkalem
                  tez sympatycznych ludzi....ale dziekuje, nie wroce

• Gość: podroznik Re: to nie rasizm IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 10:44
              zgadzam sie "brakiem reki bialych" - mi sie tez wydaje, ze jest
              mentalna roznica - ale nie tylko miedzy bialymi i czarnymi, ale
              miedzy bialymi i reszta swiata - to biali maja zawsze ambicje
              wszystko uporzadkowac lub nawet sie zaharowac - innym mniej do
              szczescia potrzeba - lub w skrajnych przypadkach wrecz nie mysla o
              jutrze

ale niech polski sportowiec nie robi wstydu za granica...to jest
              straszne
          • Gość: fifa200 to tam jedż i sam sprawdź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:57
            Znajomi mego wykładowcy pojechali do RPA w podróż poślubną jakoś 2002r.
            skończyło się tym ,że pana młodego murzyny caciukały a panna młoda ledwo
            przeżyła i po pobycie w szpitalu już jako wdowa wróciła do kraju. RPA to
            bandyckie państwo. Zachód milczy w imię poprawności politycznej !!!
      • Gość: 2012 Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: 213.207.137.* 04.06.09, 20:22
        Ciekawe, czy w podobnym tonie będą pisali zachodni dziennikarze rok przed Euro 2012?
        • vitmik jak bedą tacy ogranicznei jak ty to pewnie tak 04.06.09, 20:27
        • Gość: Marek Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.chello.pl 04.06.09, 20:32
          Niestety to prawda. Mam znajomych w UK i już dawno mi mówili, że masę ludzi przyjeżdża z RPA, bo skończył się już tam biały porządek.
          Nawet Niemcy przenoszą się do sąsiednich krajów. Będzie coraz gorzej.
          Szkoda tego bogatego kraju.
          • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:11
            Masę białych też tam przyjezdza. Od 1994 roku w RPA ubyło... 15 tyś. białych...
            Jest nie tylko emigracja, ale i imigracja.
            • mr_kagan Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 04.06.09, 21:36
              Skad masz te dane?
              • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:42
                Swego czasu szukałem oficjalnych danych. Teraz dałem z pamieci. Bodajze na STATSSA.

Od kilku lat populacja biala rosnie.
                • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:05
                  Ostatnie dane:
                  Biali 1996 r. - 4,4 mln
                  Biali 2008 r. - 4,5 mln
          • Gość: Anka Skonczyl sie bialy porzadek - nie - skonczyl sie IP: 41.222.30.* 05.06.09, 10:28
            wyzysk czarnych przez bialych - dlatego biali wyjezdzaja - nie moga
            juz bezkarnie traktowac czarnych jak niewolnikow, czarni maja takie
            same prawo do edukacji, do pracy - i korzystaja z tego, ucza sie, chca
            pracowac... To wlasnie jest koniec bialego porzadku wg bialych -
            sppotkalam sie z takimi opiniami jak mieszkalam w RPA wiec wiem co
            pisze... JUz wtedy bylo widac na ulicy zebrzacych bialych - kiedys nie
            do pomyslenia bo przeciez mieli niewolnikow....
      • Gość: kwa zulu natal Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 20:26
        podobno rząd kupił zarówno nowe składy pociągów i autobusy ale czarni podpalili,
        to co stało na bocznicy (bo miały byc uruchomione dopiero na mistrzostwa), jak
        ktos tam był to wie jak jest, drut kolczasty pod prądem w każdym domu gdzie
        mieszka biały, mistrzostwa tam to jedno wielkie nieporozumienie, byłem i
        widziałem , niech więc nikt tu ciemnoty nie wciska ze bedzie ok, połowa kibiców
        pewnie zostanie zabita za buty czy 50 randów, ale widze ze organizatorzy
        podchodzą optymistycznie, wiec życze powodzenia, ja sie nie wybieram
        • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:02
          Sprawę kojarzę. Nie podpalili nowych składów, a stare i to w ramach protestów
          przeciwko ciągłym opóźnieniom. Nie pochwalam, ale to jednak nieco co innego.

Co do reszty nie będę komentować.

Byłem i mieszkałem. Bywam wciąż. Trzeba zachować ostrożność, ale też nie
          popadajmy w paranoję.

pozdrawiam
          • Gość: kwa zulu nata Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 21:25

niestety podpalili nowe, nie wiem czy mówimy o tym samym ja pisze o Durbanie, a
            gazety pisały ze to mafie czarnych "taksówkarzy" jeśli te sprzęty można nazwać
            taksówkami....
      • bielem Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony... 04.06.09, 20:28
        To jest prawda. Mieszkałem w Johannesburgu przez 2 lata 16 lat temu
        i juz wtedy było bardzo niebezpiecznie zwłąszcza w Centrum miasta
        wieczorem. Byłem 2 krotnie napdanięty na ulicy bo niosłem jakieś
        paczki. Na turystów z portfelami przychodzi pora jak na antylopy
        zebry w Masi -Mara rzece. Tam juz uliczni bandyci szykują swoje
        metody szybkiego ataku. Atakuja w 3ech albo 5 ciu, nie ma szans
        ucieczki Najlepiej stanąc i czekac az wszystko zabiorą. Ja zostałe
        poraniony nożem bo sie szarpałem ale i tak miałem szczeście bo to
        był tępy nóz kuchenny. RPA To zbieranina ras i narodów a w
        johannesburgu rządzi prawo buszu czyli broń sie sam. Znana sprawa
        dwoje turystów z Krakowa: ona zgwałcona on zaciukany-tak zakonczyli
        podróz poslubna przez biuro turystyczne , ktore zna RPA z obrazków.
        W AFRYCE NARODZIŁ SIE CZARNY RASIZM Z ZIMBABWE NA CZEL , TO OFCJALNY
        USTRÓJ CZARNY FASZYZM.RPA TO CZUJE SIE W CIENIU NA ULICY.
        Teraz to co znam z RTL 7 i BBC wygląda o wiele straszniej .Juz teraz
        włądze RPA myslą wyprowadzic wojskowe patrole ulice. Ale
        najwazniejsze aby turysci wiedzieli ,że nie sa tam bezpieczni.
        Trzeba o tym mówić . BRAWO DLA autorów wypowiedzi. LUDZIE powinni
        znać prawde,ŻE POJADA DO KRAJU GDZIE BANDYTYZM JEST CHLEBEM
        POWSZEDNIM NA ULICY I POWINNI CZUĆ SIĘ ZAGROŻENI.gwałcenie kobiety
        nie było,juz dla chleba. Tam jest 500tys choryc na HIV I TYM LUDZIOM
        JEST WSZYSTKO JEDNO, ONI ZYJĄ DAROWANYM CZASEM I SA BEZKARNI.
        • Gość: NEMO Brednie IP: *.telkom-ipnet.co.za 04.06.09, 20:38
          Mowiac oglednie. Rece opadaja.

Pozdrawiam
          • noducks Re: Brednie 04.06.09, 20:47
            to jedz, przechadzaj sie po miescie, zwiedzaj, brataj sie z lokalna
            ludnoscia. zycie moze zweryfikuje twoje pocztowkowe wyobrazenia o
            rpa, z usmiechnietym czarnoskorym i pieknymi widokami. wolna wola.
            • Gość: NEMO Re: Brednie IP: *.telkom-ipnet.co.za 04.06.09, 20:52
              Czlowieku ja mieszkam od 30 lat w RPA, w Johannesburgu. Tak sa
              problemy ale to, co jest napisane to brednie. Infrastruktura w RPA
              jest lepsza niz w Polsce. Zreszta szkoda gadac.

Pozdrawiam
              • Gość: dx Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:18
                Gość portalu: NEMO napisał(a):
                > Czlowieku ja mieszkam od 30 lat w RPA, w Johannesburgu. Tak sa
                > problemy ale to, co jest napisane to brednie.

no o tej parze co poleciala w tragicznie zakonczona podroz poslubna do RPA to bylo slychac w kraju (swoja droga dla mnie glupota jest leciec do takiego kraju nic o nim nie wiedzac)

> Infrastruktura w RPA jest lepsza niz w Polsce. Zreszta szkoda gadac.

chyba byles w Polsce dawniej niz 30 lat temu :P
                • Gość: maruti Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:22
                  Chyba nigdy nie byłeś w RPA.

W RPA się jezdzi samochodem. Jezdzi. W Polsce to chyba nieznane uczucie.
                  • Gość: zzz Re: Brednie IP: 24.42.121.* 05.06.09, 05:07
                    Nie wiem, czy dobrze zrozumialem, ale osobiscie kiedy musze jechac do pracy
                    samochodem, to mnie qu...ca bierze. Wole pociagiem.
                    • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:07
                      W RPA pociagiem nie pojedziesz, ale samochodem jest prawie zawsze i wszedzie
                      super dojazc samochodem. Zdarzaja sie nieraz korki w Johannesburgu, ale to i tak
                      nie to co np. w Warszawie.

Zyje sie pod tym wzgledem pod,obnie jak w STanach, tylko bez podobnej
                      intensywnosci korkow.

pozdrawiam
              • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 21:20
                oczywiście infrastruktura jest zdecydowanie lepsza, drogi rewelacja bo zostały
                po białych , których nota bene juz prawie nie ma, stadiony sie budują, nie wiem
                zreszta po co i kto je utrzyma, bo biali mają rugby i krykieta i raczej nie
                interesuja się piłka, a mecz na najwyzszym poziomie w RPA to RPA vs Zimbabwe,
                czyli poziom dramat,kibiców na meczu 2 tysiące, bo ci którzy chcieli by przyjść
                to nie zapłaca nawet 10 randów za bilet (1 USD) bo ich nie stać, a nie wiem
                gdzie Ty mieszkasz w Joburgu jeśli nic nie widzisz, podam konretny przykład
                kompletnej głupoty czarnych: stadion w Durbanie jest budowany około 500 m od
                istniejacego stadionu na około 50-55 tyś ludzi,ABSA Arena sie chyba nazywa,
                stadion rugby drużyny Shark, ale przeciez nie mozna grać na tym co jest, trzeba
                budować nowy, pozostaje tylko pytanie co sie stanie z nim po mistrzostwach???
                Czy pańtwo które oficjalnie podaje że 30% ogółu mieszkańców ma HIV
                (nieoficjalnie mówi się że co drugi czarny a to około 15 mln ludzi!!!!!!!)i nie
                ma za co ich leczyć stać na utrzymywanie tego obiektu? Kto tam przyjdzie na
                jakikolwiek mecz? czy kraj w którym premier jest oskarżony o gwałt(na nastolatce
                która miała HIV), wychodzi z aresztu po 2 tygodniach i mówi ze mu nic nie grozi
                bo brał prysznic po stosunku, i nie zachoruje, powinien organizować imprezę
                takiej rangi? To jest jakies wielkie nieporozumienie, Jeśli drogi kolego piszesz
                ze problemy są nie jest źle to albo ja byłem w innym Johannesburgu albo piszesz
                ten komentarz bo masz 14 lat i nudzi Ci sie w domu
                Pozdrawiam
                • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:40
                  a) Jechałem po rewelacyjnych drogach wybudowanych po 94'.

b) Białych w RPA jest 15 tys. mniej niż w 1994 roku. Potwierdza to każda
                  statystyka wlacznie z ostatnimi wyborami. W ostatnich latach wiecej bialych
                  imigruje niz emigruje.

c) Jest rugby, krykiet i pilka nozna. Najwiekszy stadion w RPA jest po remoncie,
                  nie trzeba bylo go budowac. Dlaczego? Bo co tyzien na mecze pilkarskie
                  przychodzi 60-70 tys. widzow.

d) Stadion w Durbanie powstał na miejscu innego stadionu... Kings Park Stadium
                  zburzono. ABSA Stadium jest dla rugby. Problem polegał na tym, ze buduje sie dwa
                  stadiony, bo nie mieszczą się wszystkie zwykłe coroczne, sezonowe ewenty w
                  jednym. Kings Park Stadium był za mały i tak na potrzeby, a ABSA Stadium na
                  siebie zarabial bez pilki.

e) Nie wiem skąd masz statystyki, ale oficjalne statystyki podają 18%, natomiast
                  badania z 2006 roku przekrojowe wykazały, że niecałe 10%. Blad polega na tym, ze
                  statystyki robi sie z probki ze szpitala. A wiadomo w szpitalu jest wiecej
                  chorych. Niezalezne probki na normalnej populacji wykazuja, ze stopien HIV jest
                  2-3 nizszy. Dobrym znakiem jest szybko spadajacy wskaznik zachorowalnosci u mlodych.

f) RPA nie ma premiera.

pozdrawiam
                  • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 21:49
                    to może wasz prezydent poprzedni?? bo teraz pewnie nowy, jakoś wybory miały być,
                    ten sam co zdefraudowal tam niezłe sumki, kojarzysz czy nie?
                    • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:02
                      Przyczepilem się. Chodzi o prezydenta a nie o premiera. W RPA nie ma premiera.

Zumy nie lubię, ale jestem na razie pozytywnie zaskoczony jego nominacjami
                      rzadowymi. W tym zatrzymanie Manuela (choc zobaczymy na ile ma realną wladze).
                      Troche ulzylo po zmianach w rzadzie. Nihil novi.
                  • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 21:56
                    a tak apropos tych eventów o których piszesz , to na ligowy mecz sharków
                    przychodzi jakaś 1/3 do max połowy stadionu ludzi, a chce przypomnieć że bronia
                    pucharu super 14, wiec to najlepsza obecnie druzyna rugby jesli nie na świecie
                    to przynajmniej w RPA, powiedz mi prosze jakie to konkretnie spotkania sie
                    odbywają z taka ilością kibiców????
                    • Gość: NEMO Re: Brednie IP: *.telkom-ipnet.co.za 04.06.09, 22:01
                      Na finalach Super 14 pelne stadiony. Ostatni i poprzedni. Wyobraz
                      sobie Przyjacielu, ze moj najmlodszy syn kibicuje pilkarskiej
                      druzynie Kaizer Chiefs i chadza na ich mecze. Zreszta wybiera sie z
                      Kolegami na mecz polskiej reprezentacji.

Pozdrawiam
                      • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 22:08
                        no na finały oczywiście ale stadionu z jednego finału nie utrzymasz, wyśle ci
                        zdjecie z lutego 2009 z meczu, obejrzysz sobie ile osób jest na stadionie....
                        pozdrawiam
                        • Gość: NEMO Re: Brednie IP: *.telkom-ipnet.co.za 04.06.09, 22:13
                          A czego dowodzi mizeria polskiej pilki noznej - dokladnie niczego.

Pozdrawiam
                        • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 22:23
                          W ramach wyjaśnienia drogi Kolego tłumaczę o co dokładnie mi chodzi, nowy
                          stadion skończy jak U'Shaka, fantastyczne miejsce do którego rząd dokłada kase
                          bo nie rentowne, i po co budować i poźniej dokładać mając na głowie dużo wieksze
                          problemy? Ilu turystów odwiedza teraz Durban?? Jezeli sie nie myle jakieś 10 lat
                          temu 40 % PKB RPA pochodziło z turystyki, moze masz aktualne dane dotyczące
                          wpływów teraz? Mieszkasz tam więc dokładnie wiesz, jak sie poruszać, gdzie być a
                          gdzie raczej nie, czego unikać i jak sobie radzić, ale przyznaj że dla turysty
                          który nie ma bladego pojęcia jak tam jest , jest to kraj bardzo niebezpieczny i
                          organizowanie tam imprezy tej rangi nie do końca jest najlepszym pomysłem. Znam
                          ten kraj i wiem jak się zmienia, moja rodzina tam zyje i tez daje rade, tylko z
                          roku na rok jest coraz gorzej, nie pisz prosze ze jest to miejsce gdzie na mecze
                          piłki noznej przychodzi po 70 tys ludzi bo to nie Barcelona :) I kolejna sprawa,
                          lokalizacja finału, bedzie bezpiecznie???
                          • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:37
                            Panie kwa zulu natal...

Radzę nie powoływać się na statystyki. Bo są kosmiczne. Turystyka nigdy nie
                            przynosiła 40% PKB... Skąd wiem? Bo od 1996 roku sektor turystyczny w RPA rośnie
                            najszybciej na świecie, a przynosi teraz bezpośrednio 3% PKB, a łącznie ok. 8,5%.

W 1993 roku do RPA przyjezdzalo 640 tyś. turystów rocznie. W 2006 8,4
                            milionów... Rokrocznie sektor rosnie miedzy 4-18%.
                            www.southafrica.info/travel/tourism-140507.htm
                            Na mecze Kaiser Chiefs czy Orlando Pirates przychodzi regularnie 40000 - 50000
                            ludzi. Nie mają Barcelony to satysfakcjonuja sie tym co maja.

Z roku na rok jest jednak coraz lepiej. To co twoja rodzina odczuwa to
                            zmęczenie. Łatwiej zauwazać zmiany na lepsze z boku. No i statystyki nie kłamią.

Żeby zobaczyć jak radykalnie ten kraj się zmienil na lepsze zachecam wyjazd do
                            Soweto.

pozdrawiam
                            • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 22:50
                              no to polecam lekture tego artykułu tak dla
                              jasności-www.psz.pl/tekst-19434/Joanna-Bunikowska-RPA-w-przededniu-wyborow
                              • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:11
                                Artykuł ma parę rzeczy do sprostowania, ale i tak nie podważa tego co pisałem.

CO więcej pisze tam, że za apartheidu była gospodarcza zapaść. Od konca
                                apartheidu mamy rozwoj gospodarczy.

Pozdrawiam
                            • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 23:00
                              No i jeszcze jedno, skoro mówisz ze tak tam idzie wszystko w dobra stronę to
                              może zrób zdjecie swojego ogrodzenia i podziel się tym z nami? Drucik kolczasty
                              masz czy tylko prąd i wystarczy?
                            • Gość: kwa zulu natal Re: Brednie IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 23:21
                              No troche przesadziłeś z tymi 50 000 ludzi na stadionie, cytacik "Największą
                              ilością kibiców cieszy się niezmiennie Kaizer Chiefs, na którego mecze w tym
                              sezonie przychodzi średnio 20700 widzów. Jednak w tym roku to nie Amakhosi
                              zasługują na największe uznanie. Piłkarscy eksperci czapki z głów zdejmują przed
                              armią Siwelele, czyli kibicami Bloem Celtic. Drużyna z Bloemfontein w tym
                              sezonie nie rozpieszcza swoich kibiców i tuła się w dolnej części tabeli. Nie
                              zniechęca to jednak Siwelele do licznego stawiania się na Seisa Ramabodu Stadium
                              (średnia frekwencja 14000 widzów) i najlepszego dopingu w Południowej Afryce."

pomijam ze 15 000 ludzi przychodzi na żużlowy mecz ligowy na przykład w toruniu
                              :)))))
                              • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:15
                                Tu przyznaje rację. Szukałem tych statystyk.

Co nie zmienia faktu, że frekwencje nie są złe.

pozdrawiam
                            • Gość: Radziwil Statystyki IP: 195.190.17.* 05.06.09, 09:50
                              No to jak jest z tymi statystykami ?
                              "Radzę nie powoływać się na statystyki. Bo są kosmiczne."
                              "No i statystyki nie kłamią"
                              • Gość: Przemek Stepien Re: Statystyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:08
                                tu przyznaje sie do bledu. wynika to z tego, ze bylem na meczu Kaiser i byl
                                pelen stadion. co prawda byl to mecz szlagierowy z orlando pirates...
                    • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:11
                      Na mecze Sharks nie chodziłem, ale najlepszym zespolem rugby nie jest Sharks,
                      ale Bulls. Przynajmniej w kontekscie Super 14.

A bronić pucharu Super 14 nie mogą, bo go nie wygrali w zeszlym roku. Zreszta
                      nigdy go nie wygrali.

Swoja droga stadion ma 55000 miejsc, czyli mowimy o frekwencji rzedu 20-30 tys.

A na mecze pilkarskie mamy na dzien dzisiejszy trzy druzyny pierwszoligowe. I są
                      problemy z ustawieniem meczy. Amazulu nie miesci sie w swoim stadionie.

pozdrawiam
                      • Gość: Joanna Re: Brednie IP: *.jjs-isp.pl 05.06.09, 00:04
                        Panie Przemku, wypowiada się pan o RPA dosłownie tak jakby pan tam był, może i
                        był może i pracował, ale pańskie wypowiedzi opierają się na statystyce.Liczbach
                        które można wyczytać ze stron, a panski adres dostawcy internetu nie świadczy,
                        że mieszka pan w RPA.Wiec dziękujemy,za ekspertów,fanów czy omnibusów stron
                        internetowych. Bądźmy obiektywni.Te artykuły pisane są po to aby ludzie nie
                        podchodzili do tego lekkomyślnie.
                        • Gość: Przemek Stepien Re: Brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:24
                          Proszę przeczytać mój pierwszy mail.

Napisałem, że nie mieszkam w RPA, ale tam pracuje. Można po nazwisku sprawdzić,
                          że jestem organizatorem www.afrykamera.pl, a także, że np. realizowałem w RPA
                          płytę Sweet Noise "The Triptic". Do tego jezdze tam prywatnie, a urodziłem się w
                          Afryce, część czasu mieszkając w RPA.

Część informacji to statystyki, bo z kłamstwami i przeinaczeniami tak najlepiej
                          walczyć. Inne pochodzą z osobistych doswiadczen. W Durbanie nigdy nie
                          mieszkalem. Jezdzilem tylko na Durban Film Festival i turystycznie.

pozdrawiam
                        • Gość: NEMO Brednie -pani Joanno IP: *.telkom-ipnet.co.za 05.06.09, 21:30
                          Rzecz w tym, ze artykul jest nierzetelny. Nie ma to nic wspolnego ze
                          statystyka. Poszukuje Pani obiektywizmu ? Z cala pewnoscia nie w tym
                          artykule.

Pozdrawiam
                      • Gość: Fryzjer Re: Brednie IP: 24.42.121.* 05.06.09, 05:25
                        > A na mecze pilkarskie mamy na dzien dzisiejszy trzy druzyny pierwszoligowe. I
                        są problemy z ustawieniem meczy.

Wie pan, w Polsce do niedawna nie bylo takowych problemow, ale sie paru
                        narwancow dostalo do prokuratury i juz pozamiatane.
        • Gość: kajet zaraz zaraz IP: *.chello.pl 04.06.09, 21:09
          Jeśli chodziłeś pieszo po Johannesburgu, szczególnie wieczorem, szczególnie z
          jakimiś paczkami - tylko pogratulować odwagi. Trzeba wiedzieć, co się w RPA robi
          i gdzie się bywa, a gdzie zapuszczać się lepiej tylko samochodem lub w dużej
          grupie.

Na marginesie zarażonych HIV jest kilka milionów. Gdyby rzucili się do
          gwałcenia, tak jak sugerujesz, kraj byłby jedną wielką ruchalnią. Prawda jest
          taka, że w statystykach morderstw i gwałtów kraj jest w ścisłej światowej
          czołówce, ale to nie znaczy, że kobieta, która tam pojedzie i będzie zachowywać
          się rozsądnie, zostanie zgwałcona!
        • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:09
          Szczyt przestępczości w RPA przypada na rok 1994. Czyli w rok upadku apartheidu.
          Przestępczość wyhodowali więc biali. Od tego czasu statystyki przestępczości
          spadły znacząco. Nie wystarczająco dla mówienia o poradzeniu sobie z
          przestepczoscia. Ale jednak...

Od 1993 roku Johannesburg bardzo się zmienił. I to na lepsze. Centrum miasta
          zmieniło się nie do poznania. W porównaniu z latami 80-tymi na gorsze, ale w
          porownaniu z 1993-1994 na lepsze. Johannesburg się zmienił, a ośrodki imprezowe
          się przeniosły. Centrum pozostało niebezpieczne, ale jest tak, że teraz można
          tam spokojnie jezdzic. Sporo na lepsze zmieniła wielka siec kamer w mieście, ale
          takze rozrost policji.

Zresztą sam przyznajesz, że byłeś tam w 1993-1994, czyli w najgorszym okresie
          dla kraju... Ja byłem w tamtym czasie (choć byłem młody) i pozniej. Ostatnio rok
          temu. I widać gołym okiem, że kraj idzie ku lepszemu (nawet wybory prezydencji
          Zumy wszystkich mile zaskoczyly).

pozdrawiam
          • philips11 Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 04.06.09, 23:54
            luźna uwaga - jeśli powołujesz się na spadek przestępstw w statystykach, a inni
            piszą, że nie ma komu zgłaszać tych przestępstw, to może ten spadek wynika po
            prostu z tego, że policja ich nie rejestruje? a wcześniej 'biała' policja mogła
            przecież zawyżać liczbę 'czarnych' przestępstw jako narzędzie represji.
            • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:30
              Niektóre statystyki może 'ukryć'. Innych się nie da. Dwa najbardziej wiarygodne
              statystyki to statystyki morderstw i kradziezy samochodow (z przyczyn
              odszkodowawczych).

Oba te statystyki spadają. Szczytowy okres morderstw przypada na 1993 rok, a
              kradziezy samochodow na 1996 rok. W przypadku pierwszym spadlo z 26 tys. do 18,5
              tys. (co jest wciąż OGROMNĄ liczbą). W przypadku drugim z 350 tys. do 80 tys.,
              co jest spadkiem ogromny.

pozdrawiam
      • Gość: ja Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:46
        wydaje mi się, że po przyjeździe kibiców z Anglii i Polski, będzie później tam
        o wiele spokojnie.
        • 19790222x Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 05.06.09, 00:34
          Gość portalu: ja napisał(a):

> wydaje mi się, że po przyjeździe kibiców z Anglii i Polski, będzie później tam
          > o wiele spokojnie.

Hehe no tak, pogwałcą sobie to i się uspokoją ;)
      • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:58
        W RPA bywam regularnie, pracowałem tam i mam znajomych. Można sprawdzić po
        nazwisku. M.in realizowałem projekt Sweet Noise "The Triptic" w Kapsztadzie.

Mój komentarz:
        Polacy to najbardziej rasistowski naród, a także najbardziej podatny na
        stereotypy. Niektóre rzeczy jakie wygaduje Ziółkowski są załosne. Co więcej sam
        przyznaje, że nie wychodzi.

Moje uwagi:
        "Biorąc pod uwagę, że mundial jest jednym z największych sportowych turniejów na
        świecie pomysł wydaje mi się jeszcze bardziej szalony"

Przypominam, że w RPA bez przeszkód i incydentów zrealizowano MS w Rugby i MS w
        Krykiecie. Wtedy przestepczosc była wyższa. Nie są tej samej wielkości, ale
        jednak MS w Rugby to największy niepiłkarski ewent na świecie.

"By to zrozumieć, trzeba tam pojechać."

Byłem i nie rozumiem.

"Wierzą w to, że gwałt na małej dziewczynce wyleczy ich z HIV czy AIDS."

Zdarza się, że niektórzy w to wierzą, ale to nie norma. W dodatku nastąpiła
        zmiana świadomości i na szczęście jest tu troche lepiej. Pan Ziółkowski usłyszał
        coś od lokalnego rasisty i powtarza...

"Czarnoskórzy dążą do tego, by wyniszczyć białą rasę" - Pan Ziółkowski powinien
        przestać się zadawać z AWB i innymi neonazistami... Sam fakt, że Ziółkowski coś
        takiego wypowiada pokazuje w jakim środowisku ci sportowcy w RPA się obracają...

"Po zmierzchu nie wychodziłem z hotelu i starałem się przebywać zawsze w grupie."

A ja po zmierzchu prawie co noc imprezowałem po Observatory czy po High Street
        (Kapsztad). Baa... parę razy po zmierzchu imprezowałem w slumsach, czyli w
        Khayelitsha czy Cape Flats z 'czarnoskórymi, którzy dążyli do zniszczenia białej
        rasy'. Ziółkowski nawet nie wie co traci... najlepsze imprezy na świecie.
        Zdarzało się, że samodzielnie.

"Mój trener Krzysztof Kaliszewski był jednak świadkiem jak na ulicy leżał w
        biały dzień prawdopodobnie na śmierć pobity mężczyzna i nikt się nim nawet nie
        zainteresował. Ludzie przechodzili obok i nic, zero reakcji."

Byłem świadkiem czegoś podobnego. Kraków, blisko Kazimierza, koło 22:00, 2 lata
        temu. Najwyraźniej dla nas też to normalne.

"Raz miałem bardzo nieprzyjemną sytuację. Zatrzymałem się, by wyjąć pieniądze z
        bankomatu i nagle wokół mnie pojawiła się cała grupa czarnoskórych osób. Gdy się
        obejrzałem trochę się przestraszyłem, ale potem pomyślałem, że jakoś trzeba
        będzie sobie poradzić."

Miałem kilka razy podobną sytuację. W Warszawie i zawsze zamiast czarnoskórych
        były białe karki. Na szczęscie też jestem całkiem postawny.

Inna rzecz, że gdyby coś chcieli mu zrobic to by zrobili. Więc koleś sobie
        wyimaginował zagrożenie.

"Kradzieże są czymś normalnym, a człowiek jest wtedy bezsilny. Nie ma bowiem
        komu tego zgłosić."

Tu się zgodzę. Kradzieże drobne kwitną i statystyki nie spadają (w odróżnieniu
        od innych przestępstw). Mimo to nigdy mnie nikt nie okradł w RPA. Ale nie
        powiedziane, że to się nigdy nie zdarzy.

"Ciągle widziałem tych samych policjantów, te same radiowozy i wyglądało na to,
        że nie posiadają oni nawet broni."

Buahaha. Mają broń. Mają. :-D

Podsumuje. W RPA jest wysoka przestępczość, ale panowie sportowcy przesadzają i
        za bardzo poddają się stereotypom. Swoją drogą faktem jest, ze jest DUŻO
        bezpieczniej niż 10-15 lat temu, a jakoś MS w Rugby odbyły się bez incydentów...

"Ten kraj nie jest dostosowany do dużej ilości podróżujących."

Zgoda.

"W miastach nie ma autobusów (...)"

Są. Sam nimi jeżdżiłem. I nie mówię o vanach, ale o autobusach. Do tego zakupili
        na MS2010 tabór autobusowy pod nazwa Rea Vaya. W Johannesburgu będzie szybka
        kolej. Najbardziej martwi Kapsztad, ale Johannesburg będzie znacznie poprawiony
        pod tym względem.

"(...) i nie mam pojęcia jak się ludzie przemieszczają się na większe odległości."

Głównie samochodami, bo mają drogi o niebo lepsze od polskich, na poziomie
        amerykańskim. Całkiem duży ruch jest w pociągach, ale na średnich trasach, bo
        linia kolejowa jest tragiczna. Dojazd Kapsztad - Johannesburg to jakieś 20 godzin.

Tu są plany transportowe. Nie wiem ile z tego się uda zrobic:
        www.sa2010.gov.za/transport
        Swoją drogą w USA to jedyny sposób poruszania się z miasta do miasta to
        samolotem... A jakoś MS 1994 się tam odbyły...

"Wiem, że z Johannesburga do Kapsztadu można dostać się jedynie samolotem."

Samochodem przecież świetnie się jedzie. Pomykasz 130 lub więcej całą drogę...

"A busiki jeżdżą, ale ja bym nie miał odwagi do nich wsiąść."

No cóż... Po Kapsztadzie tylko busiki! Nie masz odwagi? Wstyd... moja siostra
        samodzielnie jezdziła tymi busikami. Bywa zabawnie, ale jest bezpiecznie.

"Zresztą nie korzysta z nich żaden biały człowiek."

Kłamstwo. Jezdziłem nimi ciagle i zawsze ze mną jezdził co najmniej jeden biały.

"(...)piesze wędrówki(...)"

Włóczenie się po Kapsztadzie na pieszo jest boskie!

"(..)wynajęcie samochodu(...)"

Tu przyznaje racje. Bez samochodu, szczególnie w Durbanie i w Kapsztadzie, nie
        da się sensownie poruszać. Z hoteli do stadionów w Kapsztadzie, Durbanie, Port
        Elisabeth czy Bloemfontein jest akurat blisko, ale żeby coś zwiedzić ponadto
        trzeba mieć samochód. Ewentualnie pociągi podmiejskie (tylko pierwsza klasa!).

"W telewizji pojawiają się oficjalne komunikaty, że w danym dniu i w
        wymienionych godzinach w określonym miejscu zostaną wstrzymane dostawy prądu."

Pan Ziółkowski nie śledzi informacji. Nie ma to żadnego związku z kryzysem
        finansowym, a z niedoborem mocy produkcyjnych w wyniku niedostatecznego rozwoju
        potencjału energetycznego do szybkiego rozwoju gospradczego. Sektor energetyczny
        przespał fakt, że RPA rozwija się 5% rośnie, a o podobną wielkość rozwija się
        zapotrzebowanie na prąd. Mocy zabrakło. Teraz próbują szybko dobudować, a w
        międzyczasie oszczędza się energię.

pozdrawiam
        • Gość: kajet a teraz ty przesadzasz! IP: *.chello.pl 04.06.09, 21:19
          1. Autobusy? gdzie? w Kapsztadzie są takie jeżdżace pod miasto. Innych nie
          widziałem.

2. Nie widziałem też nigdy białego w minibusie (a widziałem minibusów tysiące).

3. Przestępczość z użyciem przemocy - broni palnej, noży - jest wciąż ogromna, a
          najgorsza jest niemoc policji. Dwa tygodnie temu moją kuzynkę próbował dźgnąć
          nożem nawalony facet. W centrum handlowym, wyobrażasz sobie? sparowała cios -
          pociął jej tylko ubranie - i narobiła rabanu, ludzie pomogli, ale ochrona nie
          zareagowała w ogóle, koleś uciekł, a obecne na miejscu policjantki odmówiły
          przyjęcia zgłoszenia i ścigania go, bo były poza swoim dystryktem i boss się
          wścieknie!!!

4. Po ulicach Kapsztadu chodzić można. To wyjątek od reguły w największych
          miastach - szczególnie w Johannesburgu ulica to miejsce dla odważnego, chyba że
          pomykasz sobie na rowerze po przedmieściu i z kilometra widać, że nie masz przy
          sobie nawet 10 randów. Ale nawet w Kapsztadzie, mieście, w którym Long Street i
          centralne nabrzeże obstawiają ochroniarze, jest plaga, a mianowicie agresywni
          żebracy. "I don't want to mug people, so be nice to me!" - cytat.
          • Gość: Przemek Stepien Re: a teraz ty przesadzasz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:58
            1. Autobusy są w Kapsztadzie. Mozna nimi dojechac na południe, na zachod, pod
            miasto. Ruszaja z dworca centralnego, ale mozna zlapac po drodze.

2. Jezdze nimi kilka razy dzienni i rzadko się zdarza, że jestem jedynym bialym.
            Nie wiem jak w innych miastach, ale w Kapsztadzie, szczegolnie na trasie centrym
            - OBZ, jezdzi mnostwo bialych. Co wiecej w minibusach jest bardzo bezpiecznie,
            bo to rodzaj mafii... o swoich klientow sie dba, chocby bronią. Nikt nie ruszy
            taksowkarzy z minibusow.

3. Nie kwestionuje przestepczosci. Jest. Ale jest silna tendencja spadkowa.
            Mozna się klocic, czy nie za malo, ale spadku nie da się zaprzeczyc. Co więcej -
            to się czuje.

4. W Johannesburga tez chodze po ulicach... Baaa... byłem w centrum miasta i
            było OK. Nic się nie stało. A w Khayelitsha czy w Cape Flats nie widziałem
            żadnych ochroniarzy dbajacych o porzadek :)

Nie jestem jakiś szczegolnie odwazny, ale mam wrazenie, że na forum pisze jakas
            wielka zgraja panikarzy.

pozdrawiam
            • Gość: wojciech Po przeczytaniu punktu numer 2, straciłeś IP: 213.76.147.* 05.06.09, 09:32
              Straciłeś w sile argumentów. Do tej pory jako niezależny czytacz tego forum
              myślałem, że może ten Przemek racje ma, może RPA to w sumie w miarę bezpieczny
              kraj, ale po czymś takim z ust obrońcy:
              "w minibusach jest bardzo bezpiecznie, bo to rodzaj mafii... o swoich klientow
              sie dba, chocby bronią. Nikt nie ruszy taksowkarzy z minibusow", można chyba
              jednak powiedzieć, że RPA jest to niebezpieczny kraj dla nieprzygotowanego
              turysty jakim jest niewątpliwie kibic piłkarski. I tyle w temacie. A, że się RPA
              rozwija 5% rocznie i ma fajne drogi? A co to ma do rzeczy?
              • Gość: Przemek Stepien Re: Po przeczytaniu punktu numer 2, straciłeś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:16
                Panie wojciechu.

Bo ja nie próbuje nic wybielać. Nie piszę, że przestępczości nie ma. Nigdy tak
                nie pisałem. Busiki są bezpieczne z tego powodu co napisałem.

Broni w RPA jest dużo. Jednocześnie jednak jestem w 100% przekonany, że wszędzie
                tam gdzie pojawia się biały turysta, szczegolnie jest nikła szansa, że przytrafi
                mu się cokolwiek innego niż kradzież portfela.

Powiem więcej: Moim zdaniem ten kraj jest dla czarnych dużo bardziej niebezpieczny.

Jestem o tyle bardziej wiarygodny, że nie piszę ekstremalnych bzdur w jedną czy
                w drugą stron, ale piszę jak jest. Turysta przebywajacy w miejscach
                turystycznych jest bezpieczny. A czlowiek z nieco wiekszym obyciem wie jak i
                gdzie moze się poruszać.

Swoją drogą wcale nie uważam, aby w RPA było bardziej niebezpiecznie niż np. w
                Nigerii czy w moim kraju narodzin - Zambii. W RPA nigdy nic mi sie nie zdarzyło.
                W Zambii były próby kradzieży w domu średnio raz do roku. Raz próbował się do
                nas włamać nagi koleś... Do dziś nie wiemy o co mu chodziło... może chciał się u
                nas ubrać?

RPA się rozwija. To ważne. Bo bez rozwoju z przestępczością się nie wygra. I
                swoją drogą jest to bardzo ważny argument przeciwko absurdalnej tezie, że RPA
                się stacza.

pozdrawiam
        • Gość: azw heh IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 22:20
          wiesz, jeżeli minister wierzy, ze prysznic uchroni go przed AIDS, to... Ten kraj ma wele problemów, miejscowi wiedzą jak ich unikać, ale tysiące turystów, którzy przyjadą - nie będą wiedzieli. Będa ofiary, to pewne, mam tylko nadzieję, ze będzie ich jak najmniej.
      • Gość: Genzeryk Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: 195.205.202.* 04.06.09, 21:04
        Czarnoskórzy dążą do tego, by wyniszczyć białą rasę - powiedział Ziółkowski.

a brzmi jakby to powiedzial jakiś skin, czy faszysta, więc albo Ziółkowski mówi glupoty, albo skini mówią prawdę
        • Gość: aafrikaaner [...] IP: 94.254.246.* 04.06.09, 21:12
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: zniesmaczony zbanujcie tego ciecia bo to już jest żałosne IP: *.aster.pl 05.06.09, 00:40
            eh
      • Gość: Butragueno Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: 89.108.205.* 04.06.09, 21:11
        W tym wszystkim brakuje mi glosu rozsadku. Bylem w RPA krotko, bo
        niecale 2 tygodnie, ale za to indywidualnie. Owszem pod wzgledem
        statystyk Johannesburg prezentuje sie najgorzej na swiecie, ale juz
        Pretoria oddalona 60km dalej jest bardzo OK -> cala zeszlismy na
        piechote i bylo jak na ten kraj naprawde bezpiecznie.

Generalnie:
        Infrastuktura drogowa - duzo lepsza niz w Polsce.
        Bezpieczenstwo - najbardziej zagrozone beda osoby, ktore beda sobie
        wyobrazac, ze sa w Europie, ale bez przesady... jesli ktos natomiast
        kiedykolwiek byl w kraju Ameryki Srodkowej badz Afryki, wie jak sie
        zachowywac (stary T-shirt, jak najmniej kasy przy sobie, itp.) i
        jakich miejsc unikac - oczywiscie wszystko sie moze zdarzyc, ale
        podstawowe zasady ostroznosci powinny wystarczyc.

Transport - jezdzilismy busikami z Nelspruit do granicy ze Suazi i
        nastepnie z granicy Zimbabwe do Pretorii i najwiekszym zagrozeniem
        jest to, ze kierowcy sa zmeczeni w nocy i moga zasnac za
        kierownica... plus: w busikach na pewno nikt sie nie spodziewa
        bialych, takze wg mnie ryzyko napadu jest stosunkowo niewielkie

Inna sprawa - podrozujac po wielu krajach Afryki musze przyznac, ze
        faktycznie w RPA najbardziej sie czuje ze zrozumialych wzgledow
        podzial na bialych i czarnych - grunt to w zaden sposob nie dac
        powodu do jakichkolwiek zaczepek. Niestety obawiam sie, ze
        standardowy kibic nie ma za bardzo pojecia jak tam bedzie wygladac i
        to raczej bedzie zrodlo wszystkich problemow.

PS. Bilety na MS juz mam, teraz wszystko zalezy od kadry...
        • Gość: xyz Jakie są tam średnie zarobki ? IP: *.85-237-167.tkchopin.pl 04.06.09, 21:16
          Tak z ciekawości pytam ,
          pozdrawiam.
        • Gość: wojciech Stary T-shirt? zero kasy? IP: 213.76.147.* 05.06.09, 09:41
          Luuudzie! Tu nie chodzi o podróżników, tu chodzi o KIBICÓW PIŁKARSKICH. Czy wy
          sobie wyobrażacie jak to kibice z Europy idą na mecz w starym T-shircie a nie w
          nowej lśniącej koszulce swojej repry?! Nie ma co już płakać nad rozlanym
          mlekiem, te mistrzostwa się odbędą, paru ludziom na tym forum najwyraźniej
          zależy na wizerunku RPA. Jeśli tam mieszkacie, to zamiast nam tu wybielać
          przyczernioną przez GW rzeczywistość postarajcie się zapewnić kibicom
          bezpieczeństwo, łącznie z akcją UŚWIADAMIAJĄCĄ zagrożenia. Bo coś mi się zdaje,
          że w imię kasy możemy mieć niedługo w TV parę fajnych migawek z RPA, wodospady,
          panienki i SPA, a potem będzie kilka nieszczęść i walczenie o dobre imię na
          forach już nie pomoże.
          • Gość: podroznik Re: Stary T-shirt? zero kasy? IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 17:05
            w Polsce nie jest super bezpiecznie, ale tam jest super
            niebezpiecznie; ale to tylko moje zdanie. generalnie ocenianie innego
            kontynetu i kraju polskimi miarami nie jest adekwatne.

tu chodzi o to, zeby nie kierowac sie steoretypami

to tak jakby uznac, ze wszyscy kibice sa kibolami...prawda, ze latwo
            uwierzyc?
      • Gość: Adila Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 21:31
        totalne brednie!!!
        rok temu bylismy w RPA z dwojką małych dzieci. Przejechaliśmy od
        Johannesburga do Kapsztadu, jeździliśmy busikami (oprócz nas nie
        wsiadali tam w ogóle biali), było bardzo bezpiecznie.W naszej
        podróży spotkaliśmy się jedynie z życzliwością. Na pewno tam wrócimy.
        • akkj Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 04.06.09, 21:45
          Byłaś z czarnym?

Gość portalu: Adila napisał(a):

> totalne brednie!!!
          > rok temu bylismy w RPA z dwojką małych dzieci. Przejechaliśmy od
          > Johannesburga do Kapsztadu, jeździliśmy busikami (oprócz nas nie
          > wsiadali tam w ogóle biali), było bardzo bezpiecznie.W naszej
          > podróży spotkaliśmy się jedynie z życzliwością. Na pewno tam wrócimy.
        • Gość: kwa zulu natal Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 21:46
          buhahahahaha, gratuluje pomysłu zabrać małe dzieci na taka fajną wycieczke,
          rewelacja, to na prawde godni podziwu rodzice, BRAWO
          jedno pytanie: tymi busikami pojechaliście z Joburga do Kapsztadu?
          pozdrawiam
          • Gość: NEMO My polacy wolne "Ptacy" IP: 196.25.255.* 04.06.09, 21:56
            Tymi "busikam" moj syn jezdzil z domu na uniwerystet. To jest inny
            kraj niz Polska. Moi dwaj mlodsi synowie po dwoch pobytach w Polsce
            nie mieli najlepszego wrazenia o kraju i ludziach - np rasizm (my
            Polacy rasistami?), pijani pod kosciolem(my narod katolicki?),
            ponure miny i niegrzeczna obsluga ( my najwspanialszy narod w
            Europie?) itd, itp. Ale stad zbyt dalego do uogolnien.

Pozdrowiam
          • Gość: Kirkor Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 11:38
            Ja RPA nie wspominam zbyt dobrze. Służbowy wyjazd co Durbanu. W hotelu kradzież
            - zdarza się, ale że obrobiono wszystkie pokoje gdzie nasza grupa spała?
            Policja - nie zainteresowana przyjęciem zgłoszenia (być może tylko dzięki temu
            statystyki przestepczości sie poprawiją). Gliniarze zaczeli sie nami interesować
            dopiero gdy okazało się, że jeden z naszych Francuzów ma immunitet.
            Prawda, że byłem tylko dwa tygodnie. Tyle też byłem np. w Gwatemali, Panamie i
            Hondurasie. Nigdzie poza RPA nie czułem się jak żywa (jeszcze) skarbonka z
            wyświetlaczem na plecach ile kasy można dostać gdy mnie się obrabuje lub
            zaciuka.Każdemu odradzam wyjazd do RPA.
      • Gość: anty-ty Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:44
        Zadziwia mnie fakt że co drugi z was był w RPA. Ziółkowskiego powinno się ukarać
        za jawnie rasistowską wypowiedź (wiedziałem że nastroje rasistowskie w Polsce są
        powszechne, ale żeby do tego stopnia?), ale czego można się spodziewać po łysym
        osiłku.
        • Gość: studenciak Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.09, 23:14
          Ziółkowski na pewno przesadził, ale problem czarnego rasizmu istnieje. Dla mnie
          jesteście hipokrytami, którzy wytykają Polakom rasizm, a sami nie są w stanie
          dostrzec własnych problemów. Mam różnych znajomych i niektórzy pracowali w
          krajach gdzie drogi asfaltowe to nowość, ale to RPA ma opinie jednego z
          najniebezpieczniejszych państw Afryki. Zresztą coś musi być w historiach o
          przedmieściach, gdzie biali tworzą bezpieczne pokoje, śpią z bronią i tworzą
          bezpośrednie połączenia z sąsiadami aby móc szybko wezwać pomoc. Tak oni są
          rasistami i nikt z nich nie wyobraża sobie nawet związku z czarnym. Jednak to
          działa i w drugą stronę, gdyż czarni uważają białego za złego i gorszego od siebie.

Jakiś mądrala zaczął głosić pogląd, że stwierdzenie, iż widać brak białej ręki i
          rozpad gospodarki jest rasistowskie. Wybacz, ale to nie biały rozwalił kwitnącą
          gospodarkę Afryki. Osobiście nie mam nic do czarnych (czy to już jest rasizm, bo
          jak trzeba to będę pisał "afroafrykanów"), ale wmawianie mi że mam ich darzyć
          sympatią za kolor skóry lub za to co przeszli jest chore.

W sprawie HIV to może osoby mieszkające tam przytoczą co zabawniejsze wypowiedzi
          tamtejszych ministrów na temat sposobów roznoszenia się tej choroby?
          • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:41
            Chodzi o wyważenie sprawy. Kluczowe jest to zdanie:
            Ziółkowski na pewno przesadził, ale problem czarnego rasizmu istnieje.

a) W RPA jest niebezpiecznie, ale bez przesady. Co ciekawe jest to względnie
            bezpieczny kraj dla turystów, co wynika z prostego faktu, że przestępcy jednak
            gorzej traktują swoich, a turysta jest 'dojną krową' (niejako sam da kasę, bo
            kupi jakiś szmelc). Turysta jest zazwyczaj narażony na drobną kradzież, ale
            raczej nie na cokolwiek zagrażającego życiu czy zdrowiu.

b) Faktem jest, że ochrona osiedli jest bardzo rozwinięta.

Przesadzasz jednak uogólniając. Większość czarnych w RPA nie ma większego żalu
            do białych, a przyjaźnie i związki mieszane są coraz powszechniejsze. Pisząc to
            co piszesz o rasizmie to dotyczy to CZĘŚCI BIAŁYCH I CZĘŚCI CZARNYCH. Jednak
            jest to dużo powszechniejsze u białych.

c) Jaki rozpad gospodarczy? Rozpad gospodarczy RPA miał miejsce w latach
            1980-1994. Od 1994 roku gospodarka się rozwija. Można kwestionować czy nie za
            wolno, ale fakt jest faktem. Od 2000 roku RPA rozwija się między 4 a 6% rocznie.
            Aż do 2008 roku. Spójrz sobie na statystyki.

Piszecie o rozpadającej się gospodarce RPA, ale to po prostu kłamstwo, bo kraj
            gospodarczo się rozwijał. Rok 2008 to pierwsza spadek PKB od 1994 roku. A w
            latach 1980-1994 biali doprowadzili budżet państwa na skraj bankructwa. To
            CZARNI na czele z Trevorem Manuelem URATOWALI BUDŻET PAŃSTWA!

d) Co do HIV i ministrów to zgoda, ale czemu wszystko się miesza do jednego
            worka? Nowa minister zdrowia jest sensowna, a tylko jej zdanie się liczy. Zumie
            tak 'zmoczono' głowę tą historią o prysznicu, że przestał już gadać bzdury.

pozdrawiam
      • Gość: Pinetown Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 23:04
        Miałem to szczęście być z rodziną 2krotnie w RPA u kuzyna (łącznie tylko 5
        tygodni)i z pewnością nie mam być może tak rozległej wiedzy jak inni
        forumowicze.Być może sportowcy "poszli po bandzie" i bez ogródek powiedzieli to
        o czym wielu myśli ale z poprawności nie mówią o tym głośno.Ten kto choć nawet
        krótko był w RPA potwierdzi następujące fakty:
        1.Piękny kraj - i jak by głośno nie krzyczeć zbudowany dzięki mądrości białych -
        póki co jeszcze bogaty kraj.
        2. Ogromna przestępczość z którą zupełnie sobie rząd nie radzi. Zamiast
        przerzucać się statystką w tym temacie polecam zajrzeć choćby na stronę
        www.news24.co.za - horror!!!!
        3. Podróże do RPA bez gruntownego "odrobienia lekcji" to istne szaleństwo -
        zmroził mnie wpis dzielnej Pani co to zabrała męża i dzieci i po prostu
        pojechała do RPA ot tak po prostu pozwiedzać inny kraj.Szanowna Pani - tak to
        można zwiedzać Złote Piaski.
        4.Nie chcę być prorokiem ale jestem pewny że nie wszyscy kibice wrócą do
        domu...Oby było ich jak najmniej.
        Serdecznie pozdrawiam rodaków mieszkających w RPA!!!!!!!!!!
        • Gość: asdasd murzyni są czarni IP: *.wroclaw.vectranet.pl 04.06.09, 23:16
          rasizm!rasizm!rasizm!Nie to po prostu fakt, tak jak ten że biali ludzie są biali. Tak więc jak p. Szymon uważa że ludzie czarni chcą zniszczyc białych, to jest to tylko jego opinia dotycząca tego kraju, i nie można tego podciagac pod rasizm-gdyby napisał wszyscy murzyni do gazu to byłoby co innego. Nie jestem wstanie zrozumiec tej miłości do rasy czarnej, o której złego słowa powiedziec nie można-a winni są i muszą byc zawsze osobnicy rasy białej.
        • ignatz Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 04.06.09, 23:16
          Gość portalu: Pinetown napisał(a):

> 4.Nie chcę być prorokiem ale jestem pewny że nie wszyscy kibice wrócą do
          > domu...Oby było ich jak najmniej.

Czyli chcesz żeby jak najmniej kibiców wróciło do domów? :-)
          Bosko!
      • ignatz Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 04.06.09, 23:15
        Przeczytałem wszystkie komentarze i dla mnie sprawa jest jasna:
        są w Afryce dwa kraje o identycznej nazwie RPA i z identycznymi nazwami miast,
        Johanesburg, Kapsztad itp, nawet sąsiadów mają takich samych. Tyle że to dwa
        różne kraje, jeden to sielanka, a drugi wieczna walka o ogień.
        • Gość: J Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: 81.15.159.* 05.06.09, 08:07
          Wszystko zależy od tego,kiedy tam się było. Kiedyś to był super
          kraj: piękny, bezpieczny i bogaty. Teraz jest nadal piękny ale jest
          najbardziej niebezpiecznym na świecie (no, może Zimbabwe albo coś)
          i biednieje z dnia na dzień. Czarni doszli do władzy i wprowadzili
          aprtheid na odwrót.
          • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:44
            A to ciekawe. Bo kraj biedniał z dnia na dzień w latach 1980-1994. Na szczescie
            w latach 1994-2008 znowu mamy rozwoj gospodarczy.

Inna rzecz, że teraz biały nie zyje w 'selektywnym komunizmie' i nie ma
            gwarantowanego przez rząd zatrudnienia. Tak, tak! Za apartheidu każdy biały miał
            gwarantowaną pracę, choćby prowadziło to do przerostu zatrudnienia jak na kolei.
            Więc białym mogło się relatywnie pogorszyć.

pozdrawiam
        • Gość: Andrzej Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.cache.isnet.net 05.06.09, 19:55
          sporo w tym racji - bo jest to kraj i ogromnego bogactwa i skrajnej
          nedzy. Wiec zalezy w co sie patrzy. Mundial, sadze bedzie sukcesem,
          chociaz pewnie bez naszych Orlow
      • Gość: kibic BILETY IP: *.171.19.130.static.crowley.pl 04.06.09, 23:20
        A ja mam do sprzedania po cenie nominalnej 2 bilety w 1. kategorii
        na mecz otwarcia mundialu w Johannesburgu 11.06.2010. Jak ktos jest
        zainteresowany pisac na papay82@interia.pl Pozdrawiam
      • Gość: kwa zulu natal Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.54.171.43.tvksmp.pl 04.06.09, 23:42
        Jedna generalna uwaga co do wypowiedzi, proszę nie odnosić Kapsztadu do całego
        RPA, Kapsztad to najbardziej europejskie miejsce w RPA, gdzie faktycznie mozna w
        miare bezpiecznie pospacerować w godzinach wieczornych, niestety w innych
        miastach nie jest tak kolorowo.
        • philips11 tzn. jest bardziej kolorowo 04.06.09, 23:49
          bo jest więcej kolorowych?

> niestety w innych miastach nie jest tak kolorowo.

• Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:48
          W Jo'burg, Pretorii i w Durbanie też sobie spokojnie spaceruje.

Na marginesie może nie wiesz, ale najwyższą przestępczość w kraju jest w
          Kapsztadzie, przy czym najgorszą dzielnicą w kraju jest Cape Flats.

pozdrawiam
      • raverpl Pracowałem z białym z RPA i rozmawiałem z nim o .. 04.06.09, 23:42
        Pracowałem z białym z RPA i zagadnąłem go o mundial.Odpowiedział mi szczerym uśmiechem i zdaniem:"wiesz ja nie wiem jak oni to zrobią ale to szalony pomysł,oni chyba nie zdają sobie sprawy co w tym kraju się dzieje,napady są czymś powszechnym i normalnym,czarni tylko czekają na bogatych turystów aby ich wypatroszyc.Potwierdza to słowa polskich sportowców więc ja osobiście bym się tam nie wybrał.
      • Gość: ja Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: *.zone2.bethere.co.uk 05.06.09, 00:00
        oczywiście nie posiadłem wszystkich rozumów, ale w Jo'burgu mieszkałem w tanim hoteliku ponad dwa tygodnie parę lat temu, włócząc się po mieście nawet po zmroku. Z początku nieśmiało, bo też nasłuchałem się jak tam niebezpiecznie, potem odważniej. Jak widać żyję i piszę posta. Każdy strach ma wielkie oczy. Ale prawdą jest że poziom przestępczości tam jest wyższy. Pewnie tak jak w NY. A opowieści o trupach leżących na ulicy, że wszyscy noszą broń i gwałtach w biały dzień można między bajki włożyć. Jak się pojedzie na Bronx czy na warszawskie Szmulki to też można się pożegnać z portfelem czy aparatem.
        Generalnie artykuł bardzo słaby nastawiony na wzbudzenie taniej sensacji. Aż przykro że ukazał się w GW a nie Fakcie...
      • Gość: jackie Liczby nie kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 00:07
        Porównajmy więc liczby:

Ilość morderstw na 100 000 mieszkańców:

Polska - 1,64
        RPA - 38,6

Ilość gwałtów na 100 000 mieszkańców:

Polska - 6,13
        RPA - 115,61

RPA to nie jest państwo - to dzicz. Tylko skończony debil mógł wymyśleć, że jest to odpowiednie miejsce by zorganizować Mundial

• Gość: aska Re: Liczby nie kłamią IP: *.jjs-isp.pl 05.06.09, 00:26
          i gdzie są teraz ci obrońcy rpa, że tak tam cudownie i wspaniale..?
          i mam jeszcze jedno, daj sie taki jeden z drugim zgwałcić, i potem sie
          zatsanawiaj co ciekawego do domu przywieziesz, bo te statystyki o HIV to możecie
          sobie wsadzić, ilu jest nieprzebadanych...no a niestety, ani prysznic ani seks z
          dziewicą nie jest w stanie uleczyć choroby. denerwuje mnie jak ludzie tak
          lekkomyślnie wypisują tu różne brednie,że to taki wspaniały kraj i bezpiecznie
          jest ... do tych co się tam doskonale bawią czy wy jesteście czarni ..?to nie
          rasiz, tylko zdrowy rozsądek. nie wciskajcie ludziom, kitu bo pojedzie tam jeden
          z drugim i się postanowi zbratać. a do pani z dziecmi.. coś sie chyba trochę
          pani pomyliło, a autobus biura podrózy to nie busik w miescie ...
          • Gość: Przemek Stepien Re: Liczby nie kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:54
            Nikt nie kwestionuje wysokiej przestępczości. Bo jest wysoka. Tylko, że np.
            gwałty przede wszystkim mają miejsce w społecznościach czarnych. To nie jest
            tak, że ktoś porywa białe kobiety i je gwałci na śroku ulicy.

Statystyki z HIV/AIDS są robione na dwa sposoby:
            - w oparciu o badania z osób w szpitalu (to prowadzi do zawyżenia statystyki)
            - w oparciu o losową próbę.

Ostatnie kompleksowe statystyki mówią o ok. 10%. A Pani wpis świadczy o jakimś
            ignoranctwie w sprawie liczeniu statystyk.

Nikt nie wypisuje, że jest to superbezpieczny kraj, ale trochę umiaru, bo ludzie
            wpadają w jakąś dziwną przesadę.

Jestem biały i bawię się z czarnymi w dzielnicach jak Khayeltsha, Soweto i inne.
            Chodzę do shabeens i bywam na ulicznych soundsystemach. Większość moich
            znajomych z RPA to czarnoskórzy lub kolorowi.

A busiki są bardzo bezpieczne. Jak tłumaczyłem wynika to z tego, że busiki to
            rodzaj mafii i nikt z nimi nie zadziera. Więc jeśli jesteś klientem możesz mieć
            sporą pewność, że nic ci się w nim nie stanie. Wiedzą o tym także np. biali
            studenci, którzy z busików korzystają bez obaw.

Pozdrawiam
            • Gość: mark Re: Liczby nie kłamią IP: 62.108.164.* 05.06.09, 10:35
              Wszystko jest względne. Ty piszesz, ze nie jest źle. Ale to co wg
              Ciebie jest takie, dla przeciętnego turysty z Europy, nie mającego
              duszy globtrotera i nie będącego po kursie przetrwania, jest
              horrorem. 10% z hivem to jest katastrofa - i dyskusja czy to 10 czy
              18% to jak dyskusja o tym czy lepszy był komunizm radziecki czy
              chiński. Na mundial jadą ludzie, którzy chca się zabawić, popić,
              wyszumieć, a nie ludzie którzy beda się bez przerwy rozglądali na
              boki i popijali mineralną. Jeżeli w RPA jest tak jak piszesz, to
              zdecydowanja wiekszośc kibiców powinna zostać w swych krajach i
              oglądac mundial przed telewizorem.
        • Gość: przemek Re: Liczby nie kłamią IP: *.zone5.bethere.co.uk 05.06.09, 00:59
          Tak tylko zeby dodac.

Global Peace Index 2009

This year, South Africa was ranked 123 out of 144 countries, obtaining
          unfavourable scores for violent crime; murders; access to weapons; organised
          internal conflict; perceptions of criminality; respect for human rights; and the
          likelihood of violent demonstrations.

Zrodlo:

www.news24.com/Content/SouthAfrica/Politics/1057/c3cae5a18e414a0dabe16a1a1b8dd59b/04-06-2009%2007-06/Peace_index_SA_down_15_places
      • admetos Re: Cos niesamowitego :-) 05.06.09, 00:12
        Nigdy nie bylem w RPA. Nie mam zielonego pojecia jak tam jest, wiec
        uwierzyc moge we wszystko. I juz bylem gotow uwierzyc w cokolwiek,
        ale nagle pojawily sie tu osoby, ktore znaja RPA a nawet meiszkaja
        tam i o dziwo ich "raporty" sa komplenie sprzeczne. Czy to naprawde
        cos z RPA jest nie tak, czy to my Polacy mam cos nie tak (2 Polakow
        = 3 partie)? Ja rozumiem ze mozna roznie oceniac jaks sytuacje, ale
        jak jedna osoba mowi ze np busy sa i kursuja a druga mowi ze prawie
        nigdy ich nie widziala, to co ja mam myslec ?

• fanpanajurka Re: Cos niesamowitego :-) 05.06.09, 00:31
          admetos napisał:
          > jak jedna osoba mowi ze np busy sa i kursuja a druga mowi ze prawie
          > nigdy ich nie widziala, to co ja mam myslec ?

To znaczy,że kursują tylko ta druga osoba ich nigdy nie widziała.
          Przecież to proste jak stwierdzenie, że białe jest czarne a czarne jest białe. ;)
        • Gość: Przemek Stepien Re: Cos niesamowitego :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:57
          Mowa była o Kapsztadzie. Istnieją busiki (taka miejska pollegalna taksowka) oraz
          autobusy. Autobusy łączą centrum Kapsztadu z dzielnicami pod centrum. O ile
          biali busikami jezdza to z autobusow nie korzystają. Jezdza glownie czarni
          dojezdzajacy do pracy do centrum. To coś jak autobusy z Warszawy dowożące np. z
          Legionowa do centrum Warszawy. Sieć autobusowej ala MZK nie ma, choć mają zamiar
          zrobić.
      • Gość: zulu-gula prawda o przestepczosci w RPA IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.09, 00:22
        Warto zajrzec na ta strone i przeczytac co tam sie wyprawia.
        Nikt o zdrowych zmyslach chyba sie tam nie wybierze...
        PRZERAZAJCE HISTORIE :
        www.stopboergenocide.com
        • Gość: zulu-gula Re: prawda o przestepczosci w RPA IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.09, 00:28
          Ps.Ludziom o silnych nerwach polecam "South Africa In Crisis-photo album" -na
          stronie glownej.
      • fanpanajurka Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo 05.06.09, 00:35
        Gość portalu: e4645yb45y3vh87 napisał(a):
        > ty pitka jesteś a nie aafrikaaner.

Ty, e4585868b6754757d985868 czy może f56478588g576747u8986868, nie pij już tego
        świństwa bo nie trafiasz w klawisze ;-)
      • Gość: marysia Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. IP: *.telkom-ipnet.co.za 05.06.09, 00:45
        ...ciekawe opinie;-)szkoda ze tyle pesymismu....mieszkam tu od 26 lat
        pozdrowienia z Durbanu zapraszam na mundial
        • Gość: Tshabalala Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.telkom-ipnet.co.za 05.06.09, 00:52
          Zapraszamy wszystkich na mundial !
          Czekamy na was wszystkich bo wiemy, ze w tych dniach (mundialu) znacznie
          wzrosnie dochod na jednego mieszkanca... ;-)
      • Gość: obserwatore77 Z Hańbą Coetzee sie zapoznajcie IP: *.aster.pl 05.06.09, 00:47
        John Maxwell Coetzee pisarz z RPA mieszkał w RPA i
        wyemigrował z RPA dlaczego?
        być może nie był tam przez dwa tygodnie poimprezować
        czy pojeździć z rodziną busami tylko po prostu tam
        mieszkał
      • anlukas Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalony.. 05.06.09, 01:11
        Nie wiem czy to zmyślona anegdota ale słyszałem że w RPA instaluje się w
        samochodach z boku gazowe miotacze ognia dla ochrony przed napadami na światłach
        i takie rozwiązanie jest nie tylko że legalne ale i zalecane przez policję.
        • Gość: przemek Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.pke.pl 05.06.09, 09:25
          Tak to prawda. Miotacze ognia w samochodach do ochrony rzeczywiscie
          sa
        • Gość: Przemek Stepien Re: Szymon Ziółkowski o RPA: Mundial tam to szalo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 09:59
          Coś takiego było, ale nigdy nie widziałem samochodu z czyms takim :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka