Dodaj do ulubionych

Pytanie do mieszkańców Wesołej

11.06.10, 10:11
Na wstępie witam serdecznie.
Jestem mieszkańcem Marek i na naszym forum wywiązała się dyskusja, na temat ewentualnego przyłączenia do Warszawy. Pomyślałem więc, że najlepiej będą wiedzieli ci którzy przeżyli to na własnej skórze.
Mam pytanie do mieszkańców Wesołej, którzy mieszkali tam przed przyłączeniem do Warszawy i mieszkają do teraz.
Pytanie brzmi: -Czy zmieniło się coś w Waszym życiu po roku 2002 (na lepsze lub gorsze) z powodu przyłączenia Wesołej do Warszawy.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony mi czas.
Obserwuj wątek
    • st1545 Re: Pytanie do mieszkańców Wesołej 11.06.10, 15:41
      znak_zorro napisał:
      > Mam pytanie do mieszkańców Wesołej, którzy mieszkali tam przed przyłączeniem do
      > Warszawy i mieszkają do teraz.
      > -Czy zmieniło się coś w Waszym życiu po roku 2002 (na lepsze
      > lub gorsze) z powodu przyłączenia Wesołej do Warszawy.
      Tak. Sprowadzając sprawę do osobistego przykładu, przy zakupie nowego mieszkania
      rozważaliśmy kilka osiedli blisko SKM-ki. Sulejówek odpadł w przedbiegach
      głównie z tego powodu, że to już nie jest Warszawa. Przyzwyczailiśmy się - a
      mieszkamy w Wesołej (na początku w Starej Miłosnej) niedługo, tylko od 1999r.
      Może gdyby nie to "przyłączenie", to dziś mieszkalibyśmy chyba jednak w Rembertowie.

Są plusy i minusy, ale ogólne wrażenie wychodzi na korzyść. Zresztą, przejedź
      się Okólną w Markach a potem Jana Pawła II w Wesołej.
      Dla mnie _zauważalne_ są następujące kwestie:
      Komunikacja w strefie 1, ale za to przystanek pod oknem.
      Urząd dzielnicy blisko i przyjazny, ale za to skarbówka i sądy - warszawskie \-:
      Grożono upadkiem inwestycji, ale (chyba) dzięki byłem burmistrzowi nic takiego
      się nie stało. Jednak zakup działki pod nową szkołę prowadziło już Biuro
      Gospodarki Nieruchomościami m. st. Warszawy, z czym obecny Burmistrz już sobie
      nie radzi za dobrze )-:
      System naboru do przedszkoli - ogólnomiejski "internetowy" |-: ale szkoły
      wyraźnie starają się równać w górę.
      Ludzie pozostali tacy sami.

W pewnym sensie Marki są w podobnej sytuacji - dla Was również siedziba powiatu
      jest "nie po drodze" do miasta a komunikacja kursuje praktycznie tylko po
      głównej przelotówce. Zmniejszeniem środków na inwestycje też chyba nie musicie
      się martwić, ale z innych powodów (-; (chyba że przeoczyłem jakieś znaczące
      modernizacje...). Ja bym nie protestował.
      pozdrawiam, tomek
    • Gość: Nata Re: Pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 22:55
      mieszkam w Wesołej od 17 lat, więc mam porównanie jak to było kiedy Wesoła była
      miastem, a co się zmieniło po jej dołączeniu do Warszawy. Szczerze powiedziawszy
      widzę więcej plusów tej zmiany niż minusów. Między innymi:
      - przed "wchłonięciem" Wesoła była częścią powiatu Mińskiego, więc wszystkie
      ważniejsze urzędowe sprawy (np.zus) trzeba było załatwiać właśnie tam. nie było
      to najwygodniejsze. Dzisiaj sprawy formalno-urzędowe załatwia się albo w
      Urzędzie Dzielnicy (na który nie powiem złego słowa), albo w placówkach w
      Warszawie, z reguły na Pradze Pd.
      - ogromny plus to komunikacja- wpierw autobus 514 (wcześniej 415) z Dworca
      Centralnego, Autobusy nocne, a później Szybka Kolej Miejska.
      - remonty wielu dróg i ulic (chociażby wspomniana Jana Pawła w Starej Miłośnie)
      - w zimie większe nakłady na odśnieżanie: wystarczyło przejechać się ulicą Armii
      Krajowej prowadzącą do Sulejówka: wiadomo było gdzie kończyła się Warszawa a
      gdzie zaczynał Sulejówek: w tym miejscu czarna droga nagle stawała się śliska i
      oblodzona

Wydaje mi się, że minusem jest to, że ceny nieruchomości poszły w górę, ale
      jeśli ktoś sprzedawał działkę w Wesołej zyskiwał na tym, więc dla jednego minus
      może być plusem dla innego.
      • Gość: gość Re: Pytanie do mieszkańców Wesołej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 21:48
        wg mnie ( mieszkam od 11 lat) same plusy.
        Komunikacja miejska - więcej linii, SKM, remonty dróg itp.
        Minusy?... nie kojarzę :-)
        A tak przy okazji - jestesmy chyba jedną z "bezpieczniejszych"
        dzielnic Warszawy.
        • znak_zorro Re: Pytanie do mieszkańców Wesołej 14.06.10, 09:24
          Witam.
          Dziękuję wszystkim którzy zainteresowali się tematem, spodziewałem się właśnie takich odpowiedzi.
          Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Zdrowa Wesoła Warsztaty dot zdrowia i sportu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 30.08.14, 19:30
      Witam,
      w czwartek 4 września w godz. 17-20 w Urzędzie Dzielnicy Wesoła odbędzie się spotkanie warsztatowe dotyczące wspólnego opracowania programu rozwoju usług zdrowotno-sportowych w Wesołej
      Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam.
      Więcej szczegółów pod adresem:
      konsultacje.um.warszawa.pl/aktualnosci/jak-zdrowo-i-sportowo-zyc-w-dzielnicachPozdrawiam
      Zdrowa Sportowa (i) Wesoła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka