carburatore 01.03.08, 19:15 Czy aby zapisać obraz utworzony w corelu muszę go przenieść do painta? Bo zauważyłam, że takiego rodzaju zapisu w tym programie nie ma. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gomory Re: JPG 01.03.08, 21:17 Zapisac zbior mozesz zawsze - w natywnym dla Corela formacie *.CDR ;). Ale rozumiem ze pytasz sie o zapisanie do *.jpg. Nalezy uzyc funkcji "eksport". Menu File(plik)/export(eksport) i wybrac zadany format z rozwiajnego na dole menu - m.in. powinien tam byc JPG. W trakcie eksportu otworzy sie okienko w ktorym ustawisz zadane opcje (przestrzen barwna, rozdzielczosc, jakosc, podlaczenie profilu itd.) Odpowiedz Link
carburatore Re: JPG 02.03.08, 14:10 to mi ułatwi sprawę, ostatnio w drukarni miałam problem bo na płycie miałam obraz zapisany tylko w corelu, nie chciało się otworzyć. Odpowiedz Link
camel_3d kot kreskowy jest super:))) 03.03.08, 11:29 carburatore napisała: > to mi ułatwi sprawę, ostatnio w drukarni miałam problem bo na płycie miałam > obraz zapisany tylko w corelu, nie chciało się otworzyć. Odpowiedz Link
gomory Re: kot kreskowy jest super:))) 05.03.08, 17:26 Dzieki. Lubie koty, a to moj ulubieniec bo najmniej zre ;) Odpowiedz Link
gomory Re: JPG 05.03.08, 16:50 > to mi ułatwi sprawę, ostatnio w drukarni miałam problem bo na płycie miałam > obraz zapisany tylko w corelu, nie chciało się otworzyć. Pomysl z jpg-iem jest raczej sredni, poniewaz jest to kompresja stratna (czyli czesc informacji jest bezpowrotnie tracona). Lepiej juz chyba wyeksportowac caly dokument do PDFa. Ewentualanie do *.epsa - wtedy to co jest wektorowe nadal zostanie w wektorach. ewentualnie wyeksportuj do *.TIF-a - wprawdzie bedzie duzo wiekszy ale nie straci na jakosci. Odpowiedz Link
carburatore Re: JPG 06.03.08, 12:20 a czy moglibyście polecić książki, z których można się dowiedzieć w jakiej formie najlepiej zapisać grafikę, jak przygotować do wydruku. Odpowiedz Link
inquisition O rozszerzeniach słów kilka :-) 08.03.08, 08:19 Generalnie jest to dobrze opisane na WIKIPEDII. PRoszę poszukać artykułów o JPG PNG GIF Istnieje całe stado innych formatów ale oba wymienione powinny starczyć. PNG to format DOKUMENTÓW nie grafiki - bardzo pożyteczny gdyż jest edytowalny, ale pamiętaj aby PRZEKSZTAŁCIĆ WSZYSTKIE CZCIONKI W KRZYWE. Teoretycznie nie jest to konieczne, ale z Corelem i czcionkami różnie bywa O ROZSZERZENIACH: Są formaty używające kompresji stratnej głównie JPG - które przy kompresji gubią część informacji by zapewnić mniejszy rozmiar pliku. Czyli im mniejsza kompresja tym lepszy obraz, ale większy plik. Przy niskiej kompresji i rozdzielczości 300 lub 450 dpi możesz spokojnie drukować w skali 1:1 WSZYSTKO. Dopóki nie będziesz chciała robić zaawansowanej edycji zdjęć JPG WYSTARCZY na 100% Pamiętaj tylko aby eksportować obrazy z odpowiednio wysoką jakością. Możesz użyć też bezstratnego PNG 24bit (dla zdjęć) lub 8bit (dla wykresów). Zdjęcia będą mieć dużo większy rozmiar na dysku niż JPG ale za to kilku kolorowe wykresy będą mniejsze niż JPG dzięki możliwości zawężenia palety kolorów. Czyli 4-kolorowy wykres na białym tle możesz zapisać jako 5-kolorowy (tło też ma kolor!) PNG i osiągnąć pliki mniejsze od JPG a z lepszą jakością. koniec Odpowiedz Link