Dodaj do ulubionych

Jedzenie może leczyć

25.01.11, 22:46

Od dawna wiadomo, że niejedzenie niczego jest najzdrowsze. Po miesiącu najdalej umiera się idealnie zdrowym. Na korzonkach być może można pociągnąć ciut dłużej. Powodzenia w eksperymentowaniu! :)
Obserwuj wątek
    • miguel1977 Cóż za kontrast to podobnego artykułu 26.01.11, 21:41
      Niedawno w wyborczej.pl pojawił się artykuł:

wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html
      który jest niejako przeciwieństwem do tego, co dziś przeczytałem w "Jedzenie może leczyć". Naprawdę warto go przeczytać i przemyśleć.

Na samym początku dowiadujemy się, że "hipercholesterolową teorię miażdżycy wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety ludzi znacznie tańszych olejów roślinnych oraz margaryn."
    • artau Jedzenie może leczyć 27.01.11, 01:50
      Dawno, dawno temu, w kraju zwanym Grecją żył człowiek, który twierdził że, "JEDZENIE JEST LEKARSTWEM" Bez instytutów i wielkich budżetów.
      • villiv Re: Jedzenie może leczyć 27.01.11, 06:38
        Ten sam co twierdził, że krew bierze się z pokarmu, a jak jest jej za dużo, to trzeba upuszczać? Istny geniusz! (:
    • adexkil Jedzenie może leczyć 27.01.11, 08:37
      No tak, zapobiega to miazdzycy i otyłości, ale na pewno odbija się na czym innym. Nie może być piękna, młoda i bogata. Po prostu we wszystkim musi być umiar. Chcę zobaczyć, czy na takiej diecie ktoś zbudował mięśnie, miał duży popęd seksualny, albo miał dostatecznie dużo zapału, aby rozwiązywać twórczo problemy :). Mięso jest dobre, tłuszcz zwierzęcy jest lepiej przyswajalny przez inne zwierzęta niż roślinny(chyba, że ktoś siebie uważa za całkiem cwane warzywo). Ludzie po prostu nie znają umiaru. I tu jest pies pogrzebany :)
      • anna_s Re: Jedzenie może leczyć 27.01.11, 23:32
        > No tak, zapobiega to miazdzycy i otyłości, ale na pewno odbija się na czym inny
        > m. Nie może być piękna, młoda i bogata. Po prostu we wszystkim musi być umiar.
        > Chcę zobaczyć, czy na takiej diecie ktoś zbudował mięśnie, miał duży popęd seks
        > ualny, albo miał dostatecznie dużo zapału, aby rozwiązywać twórczo problemy :).
        > Mięso jest dobre, tłuszcz zwierzęcy jest lepiej przyswajalny przez inne zwierz
        > ęta niż roślinny(chyba, że ktoś siebie uważa za całkiem cwane warzywo). Ludzie
        > po prostu nie znają umiaru. I tu jest pies pogrzebany :)

Ażebyś się nie zdziwił...Tak się ułożyło, że przez ponad rok odżywiałam się najzupełniej nieświadomie zgodnie z zaleceniami zawartymi w tym artykule, praktycznie bez tłuszczu, bez soli i cukru, dodatkowo ograniczając posiłki do jednego dziennie. Bynajmniej nie dlatego, że chciałam schudnąć, czy uparłam się na jakąś dietę odchudzającą, lecz...no cóż, c'est la vie. Dodatkowo ciężko pracowałam fizycznie. Przyjemny tłuszczyk zniknął, ale - o dziwo - waga niewiele się zmniejszyła, za to mięśnie nadzwyczajnie się wyrobiły. A nie jestem młodziutka, o nie! W dodatku nie choruję, żadna grypa mnie nie bierze, serce bez zarzutu, żadnej cukrzycy, cholesterolu, wyniki badań jak u dwudziestolatki. Poprawiła się znakomicie wydolność organizmu, podczas gdy moje rówieśnice często są na rencie z powodu najrozmaitszych schorzeń, po dwóch schodkach dostają zadyszki, "dostają ciśnienia", przesiadują całymi dniami u lekarzy i łykają tony farmaceutyków, na które wydają majątek. Wątpię, czy mam tak znakomity organizm, zanim zmieniłam tryb życia czułam się dużo gorzej. Po roku intensywnego życia wszystko minęło jak ręką odjął. A przede wszystkim - człowiek wcale nie musi jeść trzy razy dziennie. Dwa razy, a nawet raz do syta - w zupełności wystarczy, nawet przy dużym wysiłku fizycznym.
    • alinaw1 Jedzenie może leczyć 27.01.11, 09:43
      Jak to"ostatnie badania udowodniły"? Czy pani doktor ma na myśli Hipokratesa, medyków starohinduskich, Indian? A może nasze babcie i prababcie? To było UDOWODNIONE i sprawdzone setki lat temu tylko skorumpowany system farmaceutyczny i lekarze bez granic czerpania z natury zaprzeczali temu i stworzyli własny system naprawczy, który -owszem- ratuje ale jednocześnie szkodzi...
      • sir_fred Re: Jedzenie może leczyć 28.01.11, 09:54
        A jednocześnie długość życia ciągle rośnie, rozkładając przy okazji systemy emerytalne. Ciekawe...
    • ivonka1 Jedzenie może leczyć 27.01.11, 15:23
      "Medycyna żywienia" opisana w artykule nie jest niczym nowym. Chociaż niektórzy po jego przeczytaniu mogli odnieść mylne wrażenie, że Panie odkryły jakąś przełomową metodę leczenia miażdżycy. Nic bardziej błędnego. Podkreślić należy, iż dla Polski została opracowana odrębna piramida żywienia, jak również stosowne do niej zalecenia. Cały problem tkwi jednak nie w różnicach związanych z tym, które zalecenia są skuteczniejsze, lecz w dyscyplinie (a ściślej rzecz biorąc w jej braku!) przy ich stosowaniu w praktyce.
      • sam16 Re: Jedzenie może leczyć 27.01.11, 15:49
        Amerykanskie normy zywienia doprowadzily do tego ze wiekszosc spoleczenstwa amerykanskiego jest chore i ma nadwage.
        Wskazniki spozycia miesa i drobiu podskoczyly o kilkadziesiat a nawet kilkaset procent w latach powojennych.
        Taki stan rzeczy przekalada sie na ilosc zachorowan i otylosc.
        Lubie miesa ale staram sie ograniczac jego spozycie do minimum.
        Ten artykul ma sens.
        Kto chce byc zdrowym i dobrze wygladac powinien ograniczyc ilosc sporzywanych produktow zwieerzecych,jesc male porcje w tym duzo warzyw, zwlaszcza surowych.
    • drmuras Myślenie może leczyć 27.01.11, 18:32
      Przepis . śniedanie, przekąska, Lunch, podwieczorek i kolacja ? Skoro jest lunch to gdzie jest breakfast i dinner?
    • aekielski Jedzenie może leczyć 28.01.11, 06:08
      Szczególnie polecam wszelkie suplementy diety na czele z margaryną po 30zł kostka.
    • puk_puk Re: Jedzenie może leczyć 28.01.11, 11:42
      Jaka byla srednia dlugosc zycia na tych staropolskich kaszach, nawet biorac pod uwage zla opieke zdrowotna?
    • nikodem123 Re: Jedzenie może leczyć 30.01.11, 11:42
      Jeśli te panie uważają, że dieta może mieć wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów, to ja już swoją opinię o nich wyrobiłem.

Za wasze porady, drogie panie, dziękuję - nie zadaję się z nawiedzonymi.

PS. Diety niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (Attkins) i śródziemnomorskie są tak samo skuteczne w redukcji masy ciała i poprawie parametrów laboratoryjnych. Wiarygodna publikacja, z najbardziej prestiżowego czasopisma medycznego pod tym linkiem: www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681#t=abstract
      • rumowanalewka Re: Jedzenie może leczyć 30.01.11, 21:35
        mam pytanie, co pomaga na zapalenie stawow?
        • nikodem123 Re: Jedzenie może leczyć 31.01.11, 11:34
          To zależy, co spowodowało to zapalenie. Nie każdemu psu na imię burek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka