Dodaj do ulubionych

Fizyka -pomoc

23.04.11, 15:26
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania które mamy na swięta,
piszę juz dziś bo chłopaki mówią że trudne.

Przy ścianie stoi pionowo nieważki pręt sztywny o długości l w środku którego
umieszczony jest punkt materialny a masie m.Pręt ten zaczyna się zsuwać po
ścianie prostopadle do niej.Pomijając tarcie oblicz w jakiej odległości od ściany
znajdzie się koniec pręta po osiągnieciu podłoża.

Obserwuj wątek
    • wendrowczyk Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 18:02
      fastkropka napisała:
      > Przy ścianie stoi pionowo nieważki pręt sztywny

A widział ktoś niesztywny pręt?

>o długości l w środku którego
      > umieszczony jest punkt materialny a masie m.
      Ciekawe jak abstrakcyjny punkt może mieć masę.

>Pręt ten zaczyna się zsuwać po
      > ścianie prostopadle do niej.

??? Przecież to absurd. Kto wam zadaje takie zadania?
      • kornel-1 Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 18:22
        wendrowczyk napisał:
        > A widział ktoś niesztywny pręt?

No... niejedna widziała.

Poza tym tu masz konstrukcję zbudowaną z niesztywnych prętów: Tacoma Narrows Bridge.

Natomiast, faktycznie zadanie jest kiepsko sformułowane: Kij ma dwa końce.

Co w cale nie znaczy, że na forum Nauka musimy odrabiać za kogoś zadania z fizyki.

Kornel
        • fastkropka Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 19:38
          kornel-1 napisał:

>
          > Natomiast, faktycznie zadanie jest kiepsko sformułowane: Kij ma dwa końce.
          >

Faktycznie przeoczyłam, "górny koniec pręta".

> Co w cale nie znaczy, że na forum Nauka musimy odrabiać za kogoś zadania z fizyki.
          >
          Ja mam dobre oceny,chodzi mi nie o rozwiązanie ale o pomoc.
          Dlaczego odległość równa połowie pręta jest zla odpowiedzia?

• ka_p_pa Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 20:41
            > Ja mam dobre oceny,chodzi mi nie o rozwiązanie ale o pomoc.
            > Dlaczego odległość równa połowie pręta jest zla odpowiedzia?

Bo pręt jest sztywny)
            Tu nie ma nic do liczenia. Pręt będzie leżał prostopadle do ściany, a jego końce będą odległe od ściany 0 i l.
            • kornel-1 Wiedzieć to jedno a policzyć to drugie ;-) 23.04.11, 21:16
              ka_p_pa napisał:
              > Tu nie ma nic do liczenia. Pręt będzie leżał prostopadle do ściany, a jego końc
              > e będą odległe od ściany 0 i l.

Że linijka oparta o ścianę zsunie się w ten sposób, to można sobie wyobrazić bez sięgania po eksperyment. Ale czymże jest wiedza "życiowa" nie poprarta rachunkiem? ;-)

k.
              • hector0 Re: Wiedzieć to jedno a policzyć to drugie ;-) 23.04.11, 21:48
                kornel-1 napisał:

> Że linijka oparta o ścianę zsunie się w ten sposób, to można sobie wyobrazić be
                > z sięgania po eksperyment.

Guzik z petelka.Wez sobie kijek i przylep w polowie plasteline,tak ze jak upadnie to sie
                przyklei.Odleci od sciany kawalek.
                • fryderyk0 Re: Wiedzieć to jedno a policzyć to drugie ;-) 23.04.11, 23:07
                  hector0 napisał:

>Odleci od sciany kawalek.

Kawalek czego? Tynku?
                  Pomogl bys lepiej dziewczynie.Ze tez nie za bardzo sie przykladalem do fizy w szkole,
                  teraz mialbym okazje sie popisac,a niech to diabli.
            • stefan4 Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 21:45
              ka_p_pa:
              > Pręt będzie leżał prostopadle do ściany, a jego końce będą odległe od ściany
              > 0 i l.

No co Ty, leży nieruchomo? Był wysoko, teraz jest nisko, więc co się stało z jego energią potencjalną? Jeśli się zamieniła w kinetyczną, to pręt w tej chwili posuwa poziomo po ziemi, coraz dalej od ściany. Przecież w założeniach jest brak tarcia...

A Faskropka może i ma dobre oceny, ale niczego nie rozumie. Nawet nie rozumie, że pomyliła prostopadłość z równoległością.

faskropka:
              > piszę juz dziś bo chłopaki mówią że trudne.

Najpierw ustala, co mówią chłopaki, a potem dopiero czyta zadanie. Gdzieś po drodze brakuje próby samodzielnego rozwiązania. Kiepski uczeń to przynajmniej wie, że nie wie; ale ze szkolnym prymusem sprawa jest zwykle beznadziejna...

- Stefan
              • ka_p_pa Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 21:52
                > No co Ty, leży nieruchomo? Był wysoko, teraz jest nisko, więc co się stało z j
                > ego energią potencjalną? Jeśli się zamieniła w kinetyczną, to pręt w tej chwil
                > i posuwa poziomo po ziemi, coraz dalej od ściany. Przecież w założeniach jest
                > brak tarcia...

I porusza się ruchem jednostajnym w poziomie? Przecież brak tarcia.
              • bimota Re: Fizyka -pomoc 24.04.11, 00:54
                Nie nakrecaj sie znow. "LAska" sobie pewnie jaja robi...
              • har-magedon Re: Fizyka -pomoc 24.04.11, 02:33
                Niezły "poziom" wiedzy z fizy reprezentują "fizycy" -;(

Zadanie siksa cytuje pewnie z pamięci i dlatego tak durnie to wygląda (no chyba , że niezły debilek fizyczny takie zadanie sformułował).

Zadanie tak powinno wyglądać:
                Przy pionowej ścianie umieszczono (stoi) prostopadle (pionowo) nieważki pręt sztywny o długości l w środku którego
                umieszczony jest punkt materialny a masie m.Pręt ten zaczyna się zsuwać po
                ścianie prostopadle do niej.Pomijając tarcie końca pręta oblicz w jakiej odległości od ściany
                znajdzie się koniec pręta po osiągnieciu podłoża.

To zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, bo zależy od kąta usytuowania pionowej ściany, i dlatego jest takie trudne!!!!

Dla wszystkich proponuje takie zadanie:

Pręt z zadania siksy zrzucamy ze stałej wysokości z wieży w kształcie walca o promieniu R .
                Długość nieważkiego pręta = R.

Wyznaczyć funkcję miejsca upadku dowolnego końca pręta lub punktu materialnego na tym pręcie (umieszczonego na 0,5R).

Zaznaczam, że to zadanie jest jak sam raz na czasie -:)
                • har-magedon Re: Fizyka -pomoc 24.04.11, 03:09
                  Zadanie siksy będzie miało sens na poziomie ogólniaka, jeżeli pionowa ściana będzie ustawiona południkowo i pręt będzie zrzucany po wschodniej stronie ściany!
                  • har-magedon Re: Fizyka -pomoc 24.04.11, 03:14
                    I dodatkowo ściana będzie umieszczona na równiku, bo inaczej trzeba uwzględniać szerokość geograficzną.
                    • alsor za dużo chlejesz 24.04.11, 19:25
                      Stała g uwzględnia już rotację Ziemi, błehehe!
    • bimota Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 18:33
      A jaki to "niewazki" ?
    • bimota Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 21:10
      A jak sie zsuwa po scianie prostopadle do niej ?
    • alsor Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 21:48
      Odpadnie od ściany, gdy siła nacisku drabiny na ścianę będzie zerowa.

Trzeba wyznaczyć prędkość poziomą (tej masy m) w momencie oderwania,
      no a potem drugi etap - spadanie po oderwaniu od ściany.
      Prędkość pozioma tego punktu nie zmieni się w tym etapie, bo nie ma sił poziomych.
      • fastkropka Re: Fizyka -pomoc 23.04.11, 23:21
        alsor napisał:

> Odpadnie od ściany, gdy siła nacisku drabiny na ścianę będzie zerowa.

Ale z jakiego powodu ta siła maleje?
        • alsor patyk odpycha się od ściany 24.04.11, 00:33
          Gdy wychylimy leciutko od pionu zaczyna się ślizgać.

Siła pozioma rośnie i osiąga maksimum, a potem z powrotem maleje do zera,
          no i wtedy odskakuje od ściany i już leci swobodnie (prawdziwy patyk,
          czy drabina dodatkowo się obraca, więc spada trochę inaczej).

Obliczasz prędkość z energii:

mv^2/2 = mgh; h = (L - y)/2; wysokość tego punktu nad ziemią (środka masy);

stąd: v^2 = 2gh = g(L - y);

wstawiasz: y = L*cos a; a - kąt patyka mierzony do pionu

potem rozkładasz: v_x = v * cos a; v_y = v * sin a;

Siła pozioma zero Fx = m.a_x = 0, czyli pochodna prędkości: v_x' = 0;
          rozwiązujesz to i tam wyjdzie: cos a = 2/3,
          czyli odrywa się gdy kąt: a =~ 48 stopni.

Obliczasz x i y z tej chwili, a potem spadasz dalej po paraboli, aż do y = 0;
          w tym samym czasie przesunie się w poziomie o: v_x * t;

Chyba takie coś tu wyjdzie:
          xc = L * [sqrt(5)/6 + 2/27 * (sqrt(23) - sqrt(5))] =~ 0.56229 L; błehehe!
          pozycja środka, czyli patyk odsunie się od ściany o 0.5 L mniej - z 6% długości...
          • fastkropka Re: patyk odpycha się od ściany 24.04.11, 14:20
            alsor napisał:

> Siła pozioma rośnie i osiąga maksimum, a potem z powrotem maleje do zera,
            > no i wtedy odskakuje od ściany i już leci swobodnie...

Dziękuję ślicznie za to rozwiązanie.Ja sobie sama zadania zadaję bo lubię fizykę i chcę
            ją studiować.To zadanie pochodzi ze zbioru zadań z olimpiad fizycznych i na koncu są
            rozwiązania ale ja do nich nie zaglądam,bo wiem żę to są rozwiązania standardowe a
            ja poszukuję nie takich typowych.
            Często czytam to forum a szczególnie Pana,bo ma Pan niezwykłe podejście do fizyki.
            Ponadto jest Pan prawdziwym naukowcem bo zajmuje Pana problem a nie inne sprawy.
            Wszystkich zaś tych co mnie tutaj zmieszali z błotem ostrzegam,aby nie posyłali swych
            dzieci na studia na fizykę bo moga podpaść pode mnie.Jest taka książka "Powracająca fala",
            radzę sobie ją przeczytać.
            • har-magedon Re: patyk odpycha się od ściany 24.04.11, 14:50
              Jeżeli fastkropko nabierasz się na wypociny alsora, to kiepsko to świadczy o Twoim poziomie wiedzy z Fizy i nie bardzo o Twoim myśleniu.

Poza tym poprawne zadanie powinno być ściśle i jednoznacznie sformułowane, a treść Twojego zadania jest wysoce niejednoznaczna, co prowadzi do uprawiania rozważań pseudofilozoficznych na tym forum.

Tak naprawdę, to to zadnie jest trywialne, ale trzeba pamiętać, że Ziemia się kręci wokół własnej osi.
              Patrząc na wpisy powyżej, mam taką nadzieję, że zauważyłaś to, że wszystkim pilnie potrzebne są korki z Fizy na poziomie ogólniaka -:)

Pamiętaj tylko o jednym: o Prawach Zachowawczych Fizyki!!!!
            • pomruk Re: patyk odpycha się od ściany 24.04.11, 15:02
              Fastkropko, poczatek rozwiązania (moim zdaniem dobry) jest na sąsiednim wątku "Zapraszamy maturzystów na forum nauka!". Jestem przeciwny rozwiązywaniu tu zadań, ale rozpatrywać ciekawe problemy można :)
              • staly_repetent Apel do forumowiczów 24.04.11, 16:51
                Usilnie apeluję do wszystkich, żeby nie udzielali pomocy na tego typu wołania. Poziom Forum Nauka może nie jest najwyższy, ale to ciągle nie jest kącik korepetycyjny i (przynajmniej czasem) dyskutuje się tu o problemach badawczych. Jeśli rozejdzie się fama, że tu jest bezpłatna odrabialnia lekcji, to problemy badawcze zginą pod gąszczem chwastów..
                • alsor lepiej zaapeluj żeby TW i QM wycofali ze szkół 24.04.11, 17:18
                  bo to wytwory totalnych ciemniaków - czysta patologia naukowa.
      • alsor rozwiązanie z wolframa 24.04.11, 17:15
        demonstrations.wolfram.com/PhysicsOfASlidingLadder/
        tam jest jednorodny patyk, nie tylko punkt, czyli dojdzie tylko energia rotacyjna.

Ek = mv^2/2 + Iw^2/2; I = k m L^2;
        dla punktu k = 0, dla jednorodnego patyka k = 1/12;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka