Dodaj do ulubionych

Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej

IP: *.kolumbus.fi / *.kolumbus.fi 04.06.04, 18:51
Przeczytalem caly artykul i nic. Nie rozumiem jak tytul ma sie zawartosci.
Tytul mowi w czasie przyszlym, a artykul jest o mniej lub bardziej odleglej
przeszlosci.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr.ny jak to nie rozumiesz? IP: 216.223.52.* 04.06.04, 19:50
      artykul informuje o tym, ze we wtorek bedziemy miec mozliwosc zaobserwowac
      przejscie Wenus na tle Slonca (porzez okolo 6 czy 7 minut). I o tym jak rzadkie
      jest to zjawisko. Wystepuje "parami", w osmioletniem odstepie, co ok. 130 lat.
      Mamy mozliwosc zaobserwowania czegos, co nie bylo dane zobaczyc przez caly
      dwudziesty wiek.
      • klecina Re: jak to nie rozumiesz? 05.06.04, 01:42
        Gość portalu: piotr.ny napisał(a):

> przejscie Wenus na tle Slonca (porzez okolo 6 czy 7 minut).

Hm, to ta Wenus zapierdziela z iście kosmiczną prędkością.
      • Gość: bananarama Re: re re re IP: 210.55.76.* 05.06.04, 08:58
        wedlug zamieszczonego rysunku zjawisko ma potrwac od 7:19 do 13:22 czyli ok. 6
        godzin a nie minut, jak twierdzisz.
    • Gość: Kuba Nic z tego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 11:28
      Zawsze w takich sytuacja niebo jest zachmurzone,przynajmniej w Polace,a już
      napewno tam gdzie mieszkam.Taka drobna złośliwość losu
    • Gość: JLew Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.am.put.poznan.pl 05.06.04, 16:07
      Kto mi powie, jakim filtrem przesłonić lornetkę, żeby bezpiecznie obejrzeć to
      zjawisko?
    • Gość: Zulus Masz racje ja też nic nie rozumiem :)) IP: 195.187.12.* 05.06.04, 16:43
      gdzie to jest napisane że wenus przejdzie we wtorek ? !!!!
      bo nigdzie tego nie znalazłem , oprócz tego znalazłem sporo pierdół o jakiejś
      historii .

Wiem że jest rysunek obok ale jak się pisze jakiś tytuł to powinno się najpierw
      napisać na temat a potem pierdoły !!!!! :))
    • Gość: juliusz Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.acn.waw.pl 05.06.04, 20:43
      tutaj macie szczegolowe informacje:

www.astro.uni.wroc.pl/vt-2004.html
      news.astronet.pl/news.cgi?4180
      • Gość: LukiW Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 00:38
        O rany. Wy to macie podejście do wtorku 8 czerwca... Historia w tym przypadku
        jest bardzo ważna. Bo jej jest bardzo niewiele.
        Co do filtrów do baader planetarium, ale już chyba nie zdążysz jej kupić. Albo
        wymyśl sobie inne sposoby. Najlepiej rzutowanie na ekran.
        Poszperajcie w sieci a znajdziecie info.
        www.astronomia.pl np.jeszcze.
        albo fora astronomiczne bo na tym się nie wiele dowiecie:
        astro4u.net/yabbse/index.php#2
        www.astro-forum.org/Forum/index.php
        • Gość: klecina Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 01:38
          Ewentualnie zamisat BP użyj filtru z dyskietki (odpowiednio grubego) założonego na obiektyw. Oczywiście szkodliwe promieniowanie i te sprawy to już inna bajka.

Poza tym - oby pogoda była cudowna!
          • Gość: klecina Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 01:41
            tuatj można znaleźć trochę konkretnych informacji:
            eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3768/
    • Gość: starskee Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.kim.pl 07.06.04, 11:51
      ten artykul bardzo mnie zaciekawil i chcialbym zobaczyc to przejsce.mam mala
      prosbe do autorow.gdybyscie mogli napisac mniej iwecej o jakiej godzinie
      dojdzie do tego przejscia.z gory dziekuje
      • Gość: Stalker Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 14:36
        Momenty początku i końca zjawiska są podane na rysunku ilustrującym artykuł.
        Warto też odwiedzić stronę polskich koordynatorów programu VT-2004 (VT = Venus
        Transit) z Uniwersytetu Wrocławskiego: www.astro.uni.wroc.pl/vt-2004.html

Wszystkim życzę wspaniałej pogody! :)
    • Gość: byj Zapraszamy na obserwacje w Łodzi IP: *.dialup.telenergo.pl 07.06.04, 13:58
      Zapraszamy na obserwacje Wenus prowadzone przez uczniów III LO na boisku przed SP nr 173 przy ul. Sienkiewicza 46 w Łodzi
      • Gość: pavel A propos Cooka,,, IP: *.abhsia.telus.net 07.06.04, 15:12
        to zabili go tubylcy bo mysleli ze jest bogiem wiec niesmiertelnym, wiec chyba
        tylko chcieli sprawdzic czy ich mysli sa zgodne z rzyczywistoscia,,co wlasciwie
        nie ma sensu i znaczenia,,hehe!
        • Gość: pavel Re: A propos Cooka,,, IP: *.abhsia.telus.net 07.06.04, 21:17
          a czy ta Wenus mozna ogladac golym okiem?
          • Gość: klecina Re: A propos Cooka,,, IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.04, 02:11
            Oczywiście, że można..., ale bedzie to ostatnie zjawisko, które zobaczysz, zanim Ci oko wyparuje!

Nie! Nie! Nie! Na Słońce nigdy nie patrz bez odpowiednich filtrów!
    • Gość: Gali Filtry teleskopów pękają i spadają. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.06.04, 04:38
      Polski serwis astronomiczny ostrzega,że po kilku minutach okular może nie
      wytrzymac.W USA zaleca się tylko profesjonalne filtry.
    • Gość: obserwator2 Rzutować obraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 08:43
      Wspaniałą obserwację można zrobić przy pomocy dowolnej lornetki. Zakryć jeden
      obiektyw, ustawić lornetkę w odl ok 30cm od białej kartki (przypiętej np. do
      pochylonej prostopadle do linii promieni słonecznych deski - ja wziąłem deskę
      do prasowania) obiektywem do Słońca i - delikatnie ruszając lornetką "złapać"
      obraz tarczy słonecznej. Zamocować lornetkę (do krzesła, czy jakoś inaczej),
      wyostrzyć i podziwiać.
      Przejście trwa od ok 1,5h, ale plamka Wenus nadal jest dość blisko obwodu.
      Będzie ją jeszcze widać ze 4 godziny. W Warszawie chmury wystarczająco często
      się rozsuwają, by było widać co trzeba.
      • Gość: Ob. Serwator Re: Rzutować obraz IP: *.zapora / 212.160.172.* 08.06.04, 09:15
        Od kilku zaćmień stosuję wypróbowaną (przez siebie) metodę: przed obiektywami
        lornetki przyklejam taśmą wycięte krążki z dyskietki 5,25" (dużej). I...już.
        Filtr jest wystarczający, można patrzeć obiema oczami, można sobie wyregulować
        ostrość, pełna kultura...
        • Gość: Ob. Serwator Re: Rzutować obraz IP: *.zapora / 212.160.172.* 08.06.04, 09:33
          ...nie muszę dodawać, że w tej chwili Wenus jest pięknie widoczna (Katowice)
    • Gość: Shiva Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 10:51
      Ojej dla czego akurat dzisiaj muszą być chmury?!!
      Nic przez nie nie widać...:( a to taka okazja...
      • Gość: ja7 Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: 217.153.24.* 08.06.04, 11:40
        nawet jak chmury na chwilke sie rozejda i tak nic nie widac. za mala ta kropka
        na normalne oko
        • Gość: Ja Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.06.04, 14:08
          Mam 11 lat, chodzę do Szkoły Podstawowej w Gubinie(Okolice Zielonej Góry) i z
          kolegami oglądaliśmy to przejście przez filtr z dyskietki.Chmury pojawiły sie
          dopiero około 13 i na każdej przerwie podziwialiśmy to zjawisko.
          • Gość: LukiW Re: Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 15:20
            Chwila... chcesz powiedzieć, że na lekcjach tego nie robiliście?? to tacy wasi
            nauczyciele mądrzy?? wyrazy współczucia. To trzeba było albo nie iść do szkoły
            albo nie iść na lekcje. Pokazać to nauczycielce i sama by się patrzyła.

Ja osobiście widziałem tylko III i IV kontakt. No zjawiska czarnej kropki nie
            ma, a do atmosfery trzeba było naprawdę dużego teleskopu. Moja 120stka nie
            starczyła. Nie było żadnej aureoli.
            Czyli już wiemy że te wszystkie dziwactwa i szkice to wady optyki.
    • Gość: Azazel Wenus przedefiluje na tle tarczy słonecznej IP: *.astro.uni.wroc.pl 15.06.04, 10:05
      Na szczescie w 1761 roku istnialo 117 miejsc bez zawieruch i zlych pogod, i w
      tych wlasnie miejscach 176 naukowcow obserwowalo przejscie Wenus. Jeden z nich,
      Lomonosow, odkryl, ze Wenus ma atmosfere. To chyba dosc istotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka