Dodaj do ulubionych

Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki sposób?

31.01.12, 11:23
Mój problem polega na tym, że uczyłem się angielskiego parę lat temu, jednakże ostatnio nie miałem okazji używać języka i trochę z głowy wyleciało. Chciałbym to sobie przypomnieć. Szukam czegoś, gdzie mógłbym coś takiego zrobić. Mi wystarczyłoby kilka/kilkanaście lekcji konwersacyjnych, nie chcę brać całego semestru jak to zwykle w szkołach językowych oferują. Czy znacie coś co moglibyście polecić dla mojej sytuacji? :/
Obserwuj wątek
    • crystalcity Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 31.01.12, 13:12
      Najlepsze w takiej sytuacji są prywatne lekcje z lektorem. Lektor zorientuje się szybko jakie zagadnienie trzeba w szczególności powtórzyć, ułoży plan działania i szybko naprawi braki. A kiedy stwierdzisz, że już Ci wystarczy, po prostu przerywasz lekcje. Czasem, z dobrym lektorem, rzeczywiście wystarczy kilka spotkań.
      • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 31.01.12, 14:23
        Też myślałem o lektorze, ale głównie jakimś native speakerze, a takich w moim mieście nie znajdę niestety. Polacy uczący angielskiego często mają średnią znajomość...
    • fragomenik Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 31.01.12, 13:40
      Być może tutaj przydadzą Ci się konwersacje przez skype z lektorem native speakerem. Możesz najpierw zobaczyć czy Ci odpowiada taka forma na rozmowie testowej za free, a potem sam wybierasz ile konwersacji Ci potrzeba.
      • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 31.01.12, 14:25
        Dziękuję, spróbuję rozmowy testowej i ocenię, być może okaże się pomocne bo poszukuję native speakera właśnie, a takiej metody nie próbowałem.
        • fragomenik Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 03.02.12, 13:08
          Mam nadzieję, że to rozwiązanie pomoże. Ogólnie to wiadomo, że najprostszym sposobem na utrzymywanie znajomości języka jest ciągłe go używanie. Najlepiej to chyba po prostu wyjechać do Anglii, a jak się nie da rady to mieć chociaż kontakt z ludźmi angielskojęzycznymi.
          • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 06.02.12, 15:06
            Spróbowałem póki co rozmowy, jeżeli chodzi o zrozumienie to nie jest źle, ale przyznam, że nie mówiłem tak płynnie jak kiedyś, przyda się mi poćwiczyć z tym lektorem. Jeżeli chodzi o wyjazd to też by się zdał, ale w tej chwili nie planuję żadnych wojaży...
            • grafikstudio Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 06.02.12, 15:27
              Witam,

proponuję angielskitutor.pl doskonałe kursy - angielski w firmie warszawa i angielski z dojazdem. nauka sprawdzoną metodą konwersacji. Pierwsze, solidne i trwałe efekty już po 3 miesiącach.
              • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 08.02.12, 15:34
                Obawiam się, że to dla mnie za daleko, poza tym zapisałem się już na ten kurs online. :)
                • saskac Re: podobny problem mam 11.05.12, 13:34
                  I co, dają w końcu coś takie kursy online? Mam podobny problem do Twojego, a niedługo w firmie będzie potrzeba się płynnie posługiwać angielskim. Trzeba się gdzieś przećwiczyć na boku. :/
                  • hardele Re: podobny problem mam 15.05.12, 15:30
                    Nie wiem jak u Ciebie będzie, mi kilkanaście godzin konwersacji pomogło w powrocie do płynności komunikowania się.
                    • saskac Re: podobny problem mam 18.05.12, 15:55
                      No u mnie to chyba będzie trzeba więcej czasu:/ bo gorzej sprawa wygląda. Dzięki za odpowiedź.
                  • petrost Re: podobny problem mam 17.05.12, 12:35
                    mi pomogły sobie przypomnieć co nieco. najlepiej sam spróbuj, niektóre można wypróbować za darmo. np. ten www.multikurs.pl
                    • saskac Re: podobny problem mam 18.05.12, 15:57
                      Dzięki za opinię również, mam nadzieję, że mi też się uda przypomnieć to co mam.
    • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 13.02.12, 14:47
      Do Warszawy mam za daleko. Póki co wkręciłem się w konwersacje online i myślę, że przy moim problemie wystarczą. Nie myślałem nad kolejnym kursem językowym, główny nacisk kładę na angielski. :)
    • k_z1 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 17.02.12, 11:41

• motylkowa07 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 18.02.12, 17:03
      Najlepiej bedzie jak zapiszesz sie na jakiś kurs jezykowy, ale juz dla zaawansowanych i dzieki temu bedzie mozna i przypomneic sobie słówka i nauczyć sie czegoś nowegol.
      • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 24.02.12, 12:19
        W tej chwili całkiem dobrze mi idzie na konwersacjach online :) Czuję, że wraca ta "lekkość mówienia" mój umysł znów zaczyna traktować język angielski naturalnie jak kiedyś.
        • motylkowa07 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 24.02.12, 19:20
          Rozumiem ze takie konwersacje to tylko i wyłącznie online ???
          Nie wiem czy w moim przypadku rzeczywiscie zdaloby to egzamin. Nie ma to jak face to face z lektorem.
          • hardele Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 27.02.12, 12:42
            Dla mnie to tak jak face to face, tyle, że przez skype :) Niestety u siebie w miejscowości nie jestem w stanie znaleźć odpowiedniego poziomu dla mnie (szczególnie gdy interesuje mnie tylko przypomnienie sobie "języka w gębie"), a te konwersacje z nativami od fragomenika okazały się całkiem dobre:)
          • robsonos Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 05.03.12, 10:22
            motylkowa07 napisała:

> Rozumiem ze takie konwersacje to tylko i wyłącznie online ???
            > Nie wiem czy w moim przypadku rzeczywiscie zdaloby to egzamin. Nie ma to jak fa
            > ce to face z lektorem.

Ja tak swego czasu w Speak Upie "odświeżałem" sobie język. Kurs to najlepsza metoda, bo pod okiem fachowców. Oprócz tego można przecież na codziennie uczestniczyć w jakimś anglojęzycznym forum, oglądać filmy w oryginalnej, angielskiej wersji językowej, etc.
    • kasia135k Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 27.02.12, 16:27
      Witaj. Byłam w podobnej sytuacji do Ciebie, musiałam przypomnieć sobie język angielski. Kolezanka poleciła mi kurs, który odbywa się na platformie internetowej a dokładniej DobraZuza.pl. Powiem Ci, ze jestem bardzo zadowolona, przeszłam kurs z języka angielskiego na poziomie podstawowym, teraz zapisałam się na kurs dla średniozaawansowanych i mysle, ze to była słuszna decyzja. Podoba mi się tutaj to, ze mozemy w dowolnej chwili wchodzić na lekcję i uczyć się ile chcemy. Ale i lektorka fajnie- wyraźnie i wolno mówi.
      Teraz zamierzam zapisać na ten kurs moją 6-letnią chrześniaczkę, mam nadziże prezent urodziwnowy będzie udany.:)
      Pozdrawiam
      • lizzy555 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 27.04.12, 11:29
        kurde, masakra, że tak szybko się zapomina ;p mam nadzieję, że mi się to nei przytrafi, bo niedawno skończyłam kurs :)
        ale polecam www.kursyjezyki.pl/program_zajec,11.html bo oni tam dostosowują zajęcia do twoich potrzeb, tzn. no możesz sobie ustalić indywidualny tryb nauczania :) sa elastyczni :)
    • kamilg01 Szybka powtórka angielskiego - angielski szybko 02.05.12, 14:20
      czesc, anigelski szybko - wejdz na ta strone i przeczytaj ten artykul na prawde warto

angielski-szybko.like.pl/angielski-p1.html
    • robsonos Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 15.05.12, 17:16
      hardele napisał:

> Mój problem polega na tym, że uczyłem się angielskiego parę lat temu, jednakże
      > ostatnio nie miałem okazji używać języka i trochę z głowy wyleciało. Chciałbym
      > to sobie przypomnieć. Szukam czegoś, gdzie mógłbym coś takiego zrobić. Mi wysta
      > rczyłoby kilka/kilkanaście lekcji konwersacyjnych, nie chcę brać całego semestr
      > u jak to zwykle w szkołach językowych oferują. Czy znacie coś co moglibyście po
      > lecić dla mojej sytuacji? :/

wejdź na stronę Speak Upu, niech się z tobą skontaktują.
      To dosyć elastyczna szkoła, może coś wskórasz.
    • bartek6910 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 26.07.12, 13:30
      wyjedź na 2-3 tygodnie na kurs za granicą, to da ci najlepsze efekty, polecam www.tt.edu.pl
    • eq_szkola_jezykow_obcych Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 10.08.12, 16:23
      najlepsze byłyby konwersacje indywidualne.
    • bo_na_parter Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 26.08.12, 13:51
      najlepiej to chyba iść do szkoły na konwersacje...
    • wl.o Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 01.02.13, 15:15
      w takiej sytuacji proponuję lekcje indywidualne albo kurs za granicą: www.tt.edu.pl/
    • jablo60 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 03.03.13, 21:28
      Proponuje zapisac sie do szkoly jezykowej. Osobiscie moge polecic szkołę TFLS z Warszawy. Mają teraz fajne promocje.
    • oskiboski2 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 12.03.13, 08:17
      mam podobny problem. Angielskiego uczyłem się na studiach - potem kontakt sporadyczny. Teraz muszę szybko sobie "przypomieć" co i jak - taki obowiązek w pracy.
      Za 2 tyg jadę na kurs do Anglii dość intensywny. Jadę z JPEdukacja - sprawnie mi zaproponowali fajny wyjazd w dość rozsądnej cenie. Macie doświadczenie z nimi a może ktoś w był na kursie w Hastings.
      Czy myślicie że teraz jeszcze przed wyjazdem powiniem wiąć sobie kilka lekcji indywidualnych z lektorem - tak aby sobie przypomieć to i owo. Czy już teraz iść na żywioł?
    • lizlis Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 27.03.13, 12:14
      Cześć. Mam doświadczenia z różnymi lektorami ( potrzebuję angielskiego w pracy), ale z ręka na sercu mogę Ci polecić wyłącznie jedną osobę. Jest to native speaker z którym miałem lekcję prywatne w centrum w mieszkaniu. swietnie poczucie humoru i duże doświadczenie. Mam jego e-mail : nolanwarsaw@gmail.com Napisz do niego i się przekonaj. Pozdrawiam, życzę powodzenia
    • lizlis Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 27.03.13, 12:29
      Cześć. Mam doświadczenia z różnymi lektorami ( potrzebuję angielskiego w pracy), ale z ręka na sercu mogę Ci polecić wyłącznie jedną osobę. Jest to native speaker z którym miałem lekcję prywatne w centrum Wawy w mieszkaniu. swietnie poczucie humoru i duże doświadczenie. Mam jego e-mail : nolanwarsaw@gmail.com Napisz do niego i się przekonaj. Pozdrawiam, życzę powodzenia
    • wi_lq Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 29.03.13, 11:18
      Ooo tak, ja miałem ten sam problem. W sumie polecam Ci szkołę online, z której skorzystałem, chatterbox Nie płacisz tam za cały semestr z góry, a opłacasz jedynie pojedyncze lekcje. Nie jest to typowy kurs korespondencyjny, bo umawiasz się na żywo z lektorem w cztery oczy. Jest darmowa lekcja próbna, więc zobacz jak to działa, co Ci szkodzi?
    • michalm205 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 30.03.13, 09:56
      Wg. mnie powtarzanie powinno zacząć się od słówek i czytania tekstów w obcym języku. Do powtórek słówek z jęz. Ang mogę polecić serwis Wkuwajmy.pl
    • arun5 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 15.05.13, 23:10
      To zależy od firmy
    • mama-ola audiobooki po angielsku - jakaś ciekawa powieść 21.05.13, 10:25
      Mój angielski leżał odłogiem wiele lat. I wtedy ktoś mi powiedział o tej metodzie:
      - słucha się audiobooka,
      - czyta się angielski tekst i tłumaczy niezrozumiałe słówka,
      - czyta się na głos.
      Znajomość angielskiego wzrasta niepomiernie! W pewnym momencie wpadłam w taką fazę, że szybciej mi przychodziła do głowy odpowiedź po angielsku niż po polsku, gdy ktoś mnie o coś pytał ;)

Teraz głównie słucham. Ściągam sobie na komórkę pliki mp3 z audiobookami po angielsku. Słucham np. w drodze z pracy albo podczas sprzątania czy zakupów w supermarkecie. To świetna metoda - gorąco polecam jako odświeżenie języka.

Jeśli chodzi o audiobooki, to można znaleźć perełki w wykonaniu angielskich aktorów. Ten ich akcent i wymowa - są wspaniałe! Do moich ulubieńców należy Stephen Fry - jego odczytania są jak teatr, każda postać ma swój sposób mówienia.
    • mama-ola Re: audiobooki po angielsku - jakaś ciekawa powie 22.05.13, 20:55
      Nie, nie tylko. Ja nie chodzę na kurs, wyłącznie słucham audiobooków. A po głowie tłuką mi się całe zwroty, wyrażenia, zdania, zdania z końcówkami questions tags... Tego żaden kurs nikomu nie da.
    • makeer Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 02.06.13, 11:45
      Nazwa szkoły, czy metody
    • ortpol Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 12.06.13, 00:22
      Najlepszy sposob wg mnie to prasa/radio/tv - w dobie internetu nie problemu aby poczytac angielskojezyczna prase czy poogladac tv. A to wbrew pozorom daje bardzo duzo...
    • mistrz855 Re: Chcę sobie przypomnieć angielski, w jaki spos 12.07.13, 11:55
      polecam opanowanie podstaw na tej stronie www.naukaslowek.pl
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka