marekkrukowski 31.12.11, 10:25 Nie chcemy mieć śnieżnego Bożego Narodzenia. W ogóle nie chcemy śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noducks ostatnie 3 zimy daly w kosc 01.01.12, 18:42 a teraz zamiast sie cieszyc to wszyscy placza. a jakie oszczednosci na ogrzewaniu, odsniezaniu czy pozimowych naprawach drog. ale w tym kraju nie dogodzisz. jak jest cieplo to zle bo jest za cielo, jak jest zimno to zle, bo za zimno, jak nie pada to zle bo nie ma deszczu, a jak leje to zle, ze mokro ps. specjalistow od globalnego ocipienia prosze po raz kolejny o wytlumaczenie mi maluczkiemu co spowodowalo globalne ocieplenie w sredniowieczu, kiedy glownym zrodlem CO2 byly bzdziny? Odpowiedz Link Zgłoś
wypasiona_foczka Re: ostatnie 3 zimy daly w kosc 01.01.12, 19:35 Otóż to! Nieważne jaka jest pogoda - ZAWSZE JEST ŹLE i zawsze to media (zasłaniając się "najstarszymi góralami") jęczą, że od XXX nikt nie pamiętał takich ewenementów. Osobiście, w omawianym przypadku nie znam człowieka, który jęczałby, że nie ma śniegu i mrozu. Śnieżna, biała zima jest fajna gdy siedzi się w domku w górach, popija herbatkę z rumem i czyta książki a nie gdy musisz taplać się w brudnej brei po kolana by dojść do przystanku, czekać na mrozie na opóźniony (bo zamarzł) autobus, gdy musisz bić się z sąsiadami o jakiekolwiek miejsce do zaparkowania pod blokiem bo zalegający śnieg eliminuje połowę miejsc parkingowych, gdy musisz co rano skrobać szyby, marznąć w śmierdzących autobusach, codziennie sprzątać brudny piach nanoszony na butach do domu, wku...ać się, że Twój pies ma poranione od sypanej bez umiaru soli łapy itd, itd. O kosztach odśnieżania ponoszonych przez miasto nie wspominając. ALE ZAWSZE JEST ŹLE. ZAWSZE. I to dramatyzowanie: "tak źle jeszcze nie było", "winne ocieplenie klimatu" bla bla bla. Najstarszym góralem nie jestem ale doskonale pamiętam gdy w 2005 była koszmarnie długa i mroźna zima (zaczęła się w listopadzie i trwała do końca marca) za to w 2006 pierwszy śnieg (zalegający dłużej niż 2 dni) spadł pod koniec stycznia i jeszcze w grudniu było zupełnie ciepło, o ostatniej zimnie , która zaczęła się pod koniec października i trwała do końca lutego z temperaturami niejednokrotnie dochodzącymi do -30 nie wspominając. Nagle twórcy tych sensacyjnych niusów rodem z Faktu amnezji zbiorowej dostali bo ciężko zimę 2006 i 2010 wpasować w tą tanią teoryjkę? Dajcie se luz i idźcie redaktorzyny na noworocznego drinka doceniając, że przez śnieg brnąć nie musicie. Odpowiedz Link Zgłoś
potp Artykół przygotowany nieprofesjonalnie! 01.01.12, 20:06 Z jednej strony jest mowa o katastrofalnej jesiennej suszy i spowodowanych przez kontynentalną cyrkulację (3 miesiące) a potem, że nasz klimat zmienił się w morski, a pada raptem 2 tygodnie i to wcale nie za dużo. Załączone mapy to jakieś nieporozumienie, np. mapa która miała pokazać o ile spadło mniej deszczu w porównaniu z statnimi latami ubiegłego wieku, jest źle opisana, można by wywnioskować, że różnice największe są na zachodzie a najmniejsze w centrum i wschodzie oraz, ze raczej wszedzie spadło deszczu ponad średnia norme, a nigdzie mniej, a tak naprawdę to wstawiono mape przedstawiającą jedynie jesienną sumę opadów, a nie porównanie z wcześniejszymi latami. Odpowiedz Link Zgłoś
benek56 Re: ostatnie 3 zimy daly w kosc 01.01.12, 20:12 >Uznaliśmy, że jest prawdopodobna, bo po latach z letargu obudziło się Słońce. A emitowane >przez nie promieniowanie ultrafioletowe, jak wynika z badań klimatologów z brytyjskiego Met >Office (odpowiednika IMiGW), Oksfordu i College'u Imperialnego w Londynie, wzmacnia prąd >strumieniowy. To wiatr, który opływa Arktykę z zachodu na wschód na wysokości 7-12 km i >trzyma w szachu chłodne powietrze próbujące spłynąć do nas z Dalekiej Północy. Ciekawe co na to producenci różnych filtrów, DPF-ów, śmefów, wszyscy obłąkani ekolodzy chodzacy na sznurku producentów w/w wg. których wszystkiemu winni są źli kierowcy, pprzemysł i wszyscy święci, tylko nie natura (tzn. tzw. naturalna kolej rzeczy). Greenland - taka nazwa nie wzięła się z tego, że padał tam zielony śnieg, tylko zwyczajnie, było tam zielono. Na pochybeł wszelkiej maści obłąkańcom! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg W 1973 albo - 74 nie było śniegu 01.01.12, 23:27 W -73 albo -74 zimą w ogóle nie spadł śnieg. Byłem na zimowisku w Smardzewicach. Niektórymi nocami pojawiały się ślady lodu na zalewie. Zakwitły kwiaty Odpowiedz Link Zgłoś
jurekde Re: W 1973 albo - 74 nie było śniegu 05.01.12, 16:37 1974/1974 tu jest potwierdzenie www.imgw.pl/index.php?view=article&id=96%3Aklasyfikacja-termiczna-miesicy-i-roku-&option=com_content&Itemid=98 Odpowiedz Link Zgłoś
ajudah_one Re: ostatnie 3 zimy daly w kosc 01.01.12, 21:08 Ocieplenie w średniowieczu było spowodowane wiekszą aktywnościa słoneczną - poczytaj o plamach słonecznych. Nie słyszałem nigdy zeby ktos to łączył z wieksza ilością CO2, bo było go o wiele mniej niż dziś (teraz prawie 400 ppm, wtedy około 280). Mam nadzieję, że ta odpowiedź Ci wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
simon39 Gdzie przepadła zima 31.12.11, 12:06 Zeby odwrócić tendencję ocieplania klimatu, a co za tym idzie suszy w naszym kraju, podobno mlekiem i miodem... :-) może trzeba wyciąć tę resztkę lasów jaka została , wyprostować jeszcze niewyprostowane rzeki, aby cholery nie wylewały co wiosnę na domki jednorodzinne, zlikwidować wszelkie moczary, bajorka i inne bagienka przeszkadzające w budowie autostrad, i ogólnie zabetonować wszystko co jeszcze nie zostało zabetonowane - wtedy żadna susza straszna nam nie będzie. Zatrute chemią produkty rolne kupimy choćby w RPA czy innym Chile.... pozdrawiam Noworocznie Rząd i Siły Przewodnie naszego Kraju..... Odpowiedz Link Zgłoś
jonnek Re: Wycinka resztki lasów 01.01.12, 19:07 Akurat z lasami to trafiles jak kulą w płot. jeszcze kiedy chodzilem do szkołu w latach 70-tych uczono mnie, że dążymy do osiągnięcia 25% zalesienia w Polsce (było wtedy jakieś 23-24%, po wojnie zostało niecale 21%). Obecnie zalesienie przekroczyło 29%, do 2020 ma osiągnąć 30%. Wydaje sie, ze w tym tempie zostanie to osiągniete bez problemu. Co więcej, zmienia się również model zalesiania - coraz mniej monokulturey, coraz więcej bioróżnorodności. Więc nie jest tak źle pod tym względem. Jeżeli chodzi o pozostałe sprawy, szczególnie gospodarke wodną, to obawiam sie że niestety masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Re: Wycinka resztki lasów 01.01.12, 19:50 > Obecnie zalesienie przekroczyło 29%, do 2020 ma osiągnąć 30%. Wydaje sie, ze w > tym tempie zostanie to osiągniete bez problemu. Bo w przeciwieństwie do puszcz amazońskich - u nas jest PRAWO, które obliguje do zasadzenia młodych drzewek w zamian za wycięte stare (niekoniecznie w tym samym miejscu, po prostu - wyciąłeś hektar lasu, to posadzisz hektar lasu). I bardzo dobrze, że przywracamy zalesienie w Polsce, optymalnie - 30-40% gruntów to powinny być lasy. Odliczam 60% bo są miasta a miasta potrzebują żywności. Żywność jest z pól, a tych musi być sporo, aby nie pakować zbyt wiele chemii. Natomiast systematycznie coraz bardziej zalesiamy tereny po katastrofach (lawina, pożar, powódź, huragano-podobne wiatry) i robimy to wtedy na szerszą skalę. Takie postępowanie się opłaca zwyczajnie w świecie. A w lasach będzie zwierzyna i jagody i dużo chrustu - nic tylko żyć w zgodzie z naturą :) Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Gdzie przepadła zima 31.12.11, 16:18 "Mimo to, co może się wydawać dziwne, do rekordu było jeszcze daleko. Bo 19 grudnia 1989 r. stacja meteo w Warszawie zanotowała średnią dobową temperaturę wynoszącą aż 14,2 st. na plusie!" No wlasnie! Warto pamietac, wtedy byl szczyt aktywnosci 22 cyklu slonecznego. Obecnie jestesmy rowniez w maksimum aktywnosci slonca. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: Gdzie przepadła zima 01.01.12, 18:54 Obecnie w maksimum aktywności słonecznej!? HAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Re: Gdzie przepadła zima 01.01.12, 21:51 HaHAHA Jest dopiero początek aktywności słońca - i to wyczekiwanego przez lata, bo już były hipotezy o epoce lodowej tzn. z słońcem było coś nie tak jak zwykle, i aktualnie nawet słońce jest nieobliczalne, ale aktywność jego jest na niskim poziomie aktualnie Odpowiedz Link Zgłoś
marcus19771107 Re: Gdzie przepadła zima 02.01.12, 17:39 Wlasnie jestesmy w szczycie aktywnosci slonecznej (nakladaja sie rozne cykle) - en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Jakoś w zeszłym roku 31.12.11, 20:53 nikt w zimie nie pisał o ociepleniu klimatu. Wystarczyła mała odwilż i propaganda znowu swoje. UE odchodzi od chorych pomysłów (brak kasy), od dekady temperatury średnioroczne spadają data.giss.nasa.gov/gistemp/ Pan dzienniakarz jest zaskoczony temperaturą jak przedszkolak, który nie ma życiowego doświadczenia w tej sprawie. Jeśli już coś zaskakuje, to suche półrocze. Takiej suchej jesieni i końcówki frudnia ja nie pamiętam. Pamiętam Boże Narodzenie na wodzie, ale tak wyschniętej gleby to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajudah_one Re: Jakoś w zeszłym roku 01.01.12, 21:14 > od dekady temperatury średnioroczne spadają gdzie ty to widzisz? przejrzałem strone i widzę, że od 120 lat rosną Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Nie chcę zimy w styczniu i w lutym - pomóżcie !!!! 01.01.12, 06:49 Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuniek-is-one Winne CO2 01.01.12, 17:43 Za wzrost aktywności słońca i plamy na jego powierzchni jest winne CO2, które ludzie wypuszczają do atmosfery. Każda tez jest dobra, jeżeli wykazuje winę człowieka i CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Winne CO2 01.01.12, 18:44 oj tam oj tam, C)2 dobre bo mozna nalozyc nowe podatki i zbic miliardy na handlu pozwoleniami na emisje. a co mozna zarobic na aktywnosci slonca? nic. Odpowiedz Link Zgłoś
sto-szesc Re: Winne CO2 01.01.12, 20:44 Czytamy w artykule: "Czy obwiniać należy zmiany klimatu popularnie zwane globalnym ociepleniem (choć wzrost temperatury to tylko jeden z jego elementów), które są spowodowane rosnącym stężeniem gazów cieplarnianych w powietrzu?" Nie będę przypominał, kto powiedział, że dostatecznie często powtarzane kłamstwo staje się prawdą. To, że obserwowane zmiany klimatu są spowodowane rosnącym stężeniem gazów cieplarnianych w powietrzu, to tylko teoria. Słabo potwierdzona, ale rozpowszechniana przez ludzi, którzy chcą na tym zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: Winne CO2 01.01.12, 18:56 To dlaczego w latach w których aktywność słoneczna była bardzo niewielka, notowaliśmy temperatury jedynie niewiele niższe od rekordowo wysokich?! Odpowiedz Link Zgłoś
litespeed Gdzie przepadła zima 01.01.12, 18:47 Kto by pomyślał ze zatęsknimy za śniegiem... Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Gdzie przepadła zima 01.01.12, 18:53 na Śląsku był już 2 razy, wczoraj rano było go bardzo dużo i dzień przed wigilią, niestety stopił się bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:53 ja nie tęsknię. Niech spiełdziela. Przynajmniej Ruscy mniej na gazie zarobią a ja mniej zapłacę. Czy ktoś z zapaleńców śniegu odśnieżał kiedyś cała zimę przed domem? Narciarzy mam głęboko gdzieś. Niech spadają do Austrii Odpowiedz Link Zgłoś
stach_79 I co?? Szczena opadla?? Globalne ocieplenie faktem 01.01.12, 18:47 Myc mi buty! Odpowiedz Link Zgłoś
beika Re: I co?? Szczena opadla?? Globalne ocieplenie f 01.01.12, 19:05 A może to modyfikowanie własności jonosfery prze HAARP? Tą"bronią" posługują się nie tylko Stany, ale też Rosja i inne kraje i niewątpliwie ma to wpływ na przyrodę. Może to jest po prostu walka, o której my nie wiemy albo bardzo mało, ale odczuwamy tego skutki? Teraz nie trzeba broni konwencjonalnej, aby spowodować zagładę ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: I co?? Szczena opadla?? Globalne ocieplenie f 01.01.12, 19:33 Pytałem kiedyś o to na forum, to mi pisali, że człowiek nie posiada takiej energii, by wpłynąć na jakieś zjawisko pogodowe. Te fale z HAARPa mają za małą moc by coś porobić w pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: I co?? Szczena opadla?? Globalne ocieplenie f 01.01.12, 19:53 A co z helem.....? Odpowiedz Link Zgłoś
beika coś jest na rzeczy 01.01.12, 20:03 Chyba jest coś na rzeczy. Tu cytat ze strony o tej tematyce: "Jak można bezkarnie i niewinnie wysyłać gigawatowe energie w górne warstwy atmosfery, tworzące gigantyczne (wielokilometrowe) bąble jonosferyczne, tworzące soczewki optyczne, wywołując przy tym tak samo gigantyczne zjawiska meteorologiczne ? Jak można bezkarnie i niewinnie używać atmosfery do odbijania fal o potężnej mocy, w kierunku ziemi, nie szkodzac przy tym atmosferze ani tez ziemi, wraz z całym życiem na niej ? " Odpowiedz Link Zgłoś
beika Re: coś jest na rzeczy 01.01.12, 20:09 Link do tej strony (nie chce mi puścić linka w całości, więc podzieliłam, trzeba złożyć w jedno:)) www.globalna swiadomosc.com/ ha arp czas zrozumiec.htm Nie chce mi puścić linka w całości, więc podzieliłam, trzeba złożyć w jedno:) Odpowiedz Link Zgłoś
tutuna Re: I co?? Szczena opadla?? Globalne ocieplenie f 01.01.12, 19:15 A w zeszłym roku, to wzięło urlop i wyjechało na wczasy dlatego tak przymroziło? Odpowiedz Link Zgłoś
tirinti Re: I co?? Szczena opadla?? Globalne ocieplenie f 02.01.12, 12:05 W lecie było globalne oziębienie a teraz globane ocieplenie. W sumie super wyszło. W lecie oszczędziłęm na klimie a w zimie oszczędze na ogrzewaniu. Masakra to była rok temu jak mróz był -20C. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_arek Gdzie przepadła zima 01.01.12, 18:49 Kiedy pozwolono na palenie w piecach CO zbożem, pomyślałem, że się to zemści. Jeszcze tego zboża zabraknie. Pan Bóg nierychliwy ale sprawiedliwy... Odpowiedz Link Zgłoś
kinlej Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:04 Ale o co chodzi? Że zimno nie jest? To chyba dobrze że jest ciepło. Trzeba być chyba psychicznie chorym żeby lubić zimno. Zima jest dobra ale w górach. Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 Wiadomo globalne ocieplenie... 01.01.12, 19:25 na świecie którego jesteśmy głównym sprawcą i jedyna rada wykupić limity emisji CO2 czy zakupić złom atomowy do produkcji energii elektrycznej najlepiej we Francji. O zamykaniu kopalń już nie będę wspominał bo geniusz Buzek już tego dokonał a kolejny nawiedzony reformator zlikwiduje i zaleje ostatni jeszcze przez nieuwagę Tuska działający szyb. Węgiel zatem kupować sobie powinniśmy na Ukrainie czy w Australii, gdziekolwiek, byleby go u nas nie wydobywać. Do takich to rojeń koszernych redaktorów nastawionych globanie i proeuropejsko mamy się skłaniać i w tym kierunku działać na rzecz uratowania równowagi ekologicznej. Zatem niech żyje pakiet klimatyczno-energetyczny podpisany przez dzielnego ekologa Tuska i do dzieła Polacy w imię ratowania mrozów i opadów na świecie. Zakładajcie instalacje do odłowienia, skroplenia i wpakowania do naszych zasobów geologicznych CO2. W końcu jego emisja w Polsce wyrażona w procentach to 0, ileś tam miejsc po przecinku z kolejnymi zerami i jakaś ogromna za tym wszystkim cyfra. Reszta świata wkrótce do czołówki szaleńców jaką stanowimy dołączy. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:27 "Takiej jesieni jak w 2011 roku nie pamiętają najstarsi górale. " Dziwne, ja pamietam taka zime-przelom 89/90 .I tez bylo tak cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
nannek Głupawa pisanina 01.01.12, 19:29 w 2006 r padał w Polsce deszcz i było 6st, co jest ewenementem A w latach zupełnie inaczej. W 2005opalałem się nad morzem 750kmod Polski , dziś było prawie identycznie. (dziś trochę zimniej 1st) Bzdury... nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:29 Wszystko mi jedno czy brak zimy to robota globalnego ocieplenia, super tajnej broni ruskich czy pana Boga. I tak jestem wdzięczna : - nie muszę włączać ogrzewania na max bo marznę w nocy - nie ma śniegu co oznacza brak problemów z komunikacją miejską która tradycyjnie jest na śnieg nieprzygotowana - można wyjść sobie na spacer bez ryzyka powrotu jako kostka lodu. - nie trzeba używać soli na oblodzone chodniki, bardzo ekologiczne - wróblom i innym ptakom zostającym u nas na zimę pewnie też ta sytuacja odpowiada... Tylko mój owczarek jest nieszczęśliwy bo on tak uwielbia zimę a zwłaszcza tarzanie się w śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
velobase Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:30 No ale w końcu mamy jakieś dowody na globalne ocieplenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1_zly_pies Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:35 plamy na słońcu upał na dzielnicy a dookoła sami groźni zawodnicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
drupal pamiętam ten grudzień 1989 01.01.12, 19:48 pomyślałem wtedy, że padła komuna i od razu zima nam się zrobiła zachodnio czy nawet południowoeuropejska Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Gdzie przepadła zima 01.01.12, 19:51 Co to kuna za mapka? Pogięło Was? Wioski zaznaczacie na mapce a duże miasta gdzie? Co za matoły są w tej Warszawie. Byli raz na wycieczce po pierniki i se zapamiętali. Może jeszcze ich Arek oprowadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_sam_pras Re: Gdzie przepadła zima 02.01.12, 11:36 Mnie tam wcale nie dziwi, że brzydkich zadupiastych mieścin nie ma na tej mapie. Dobry objaw. Odpowiedz Link Zgłoś
drupal już myślałem, że nikt nie napisze że to wina Tuska 01.01.12, 19:57 ale GW zaraz to naprawiła i juz w sąsiednim artykule jest winowajca - kurtka Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
annaste1 drill baby drill.......... 01.01.12, 20:00 ..i tak powolutku wykanczamy Ziemie ale sa na Swiecie Ludzie ( z duzej litery) ktorzy za Matke Ziemie oddaliby zycie na "szczescie" Polakom nigdy by do glowy nie przyszlo zeby popelnic zbiorowe samobojstwo zeby nie dopuscic do dalszej kompletnie destruktywnej eksploatacji tej planety coz....... "Tal es la oposición de los U'wa al proyecto petrolero, que han jurado cometer suicidio colectivo en caso de que Occidental Petroleum y el gobierno de Colombia continúen con el mismo en sus tierras ancestrales. Los U'wa, un pueblo tradicional de alrededor de 5.000 personas, prefieren darse muerte con su propia mano, a la muerte lenta de su ambiente y su cultura que la explotación petrolera traerá consigo. Un principio central de su cultura y su espiritualidad es la creencia de que la tierra que los ha mantenido durante siglos es sagrada. Creen fuertemente que permitir la explotación petrolera en esas tierras sagradas alteraría el equilibrio del mundo. En palabras de los propios U'wa: "El petróleo es la sangre de la Madre Tierra . . . sacarle el petróleo es, para nosotros, peor que matar a tu propia madre. Si se mata a la Tierra, nadie sobrevivirá". z tekstu: Indianie U'va wyrazaja swoj protest wobec projektu wydobycia ropy naftowej i ich desperacja doszla do tego ze przysiegli popelnic zbiorowe samobojstwo w razie gdyby Occidental Petroleum i Rzad Kolumbii zdecydowali sie kontynuowac powyzszy projekt ostatnie zdanie: ROPA NAFTOWA JEST KRWIA MATKI ZIEMI... WYDOBYWANIE ROPY NAFTOWEJ JEST DLA NAS CZYMS GORSZYM NIZ ZABICIE NASZEJ WLASNEJ MATKI. JESLI ZABIJEMY ZIEMIE NIE PRZEZYJE NIKT www.oilwatchmesoamerica.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2276&Itemid=78 Odpowiedz Link Zgłoś
tirinti Pogoda jest doskonała 01.01.12, 20:06 Tragedia to była rok temu. Pamiętam jak wykuwałem samochód z lodowej półapki. A w tym roku żauję, że opony na zimowe zmieniłem, bo jak widać niepotrzebnie. O ile w samą Wigilię może i fajnie by było popatrzeć przez okno na padający śnieg, to już w dni powszednie śnieg to utrudnienia. Trzeba odśnieżać drogi, są korki i wypadki, trzeba odśnieżać chodniki i dachy, ludzie zamarzają na ulicach, trzeba wydać więcej na odśnieżanie, buty niszczą sie od błota i soli... A rolnicy mieli w zeszłym roku zapas wody to biadolili, że powódź... a było magazynować wodę to by teraz mieli. Pewnie jak teraz w lecie znowu będą deszcze to zamiast gromadzić wodę znowu będą biadolić, że powódź. Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 A najlepszym dowodem na globalne ocieplenie... 01.01.12, 20:15 jest przecież fakt, że nasz umiłowany przywódca D. Tusk podpisał z UE pakiet klimatyczno-energetyczny w wyniku którego nie tylko pozbawi się nas gotówki w wysokości kilkudziesięciu miliardów złotych ale także ilość CO2 emitowanego do atmosfery przez świat zmaleje na tyle poważnie że sprawę można będzie uznać za załatwioną. No i pokiwać na do widzenia ręką rozliczeniom zobowiązań z Kioto i należnym nam z tego tytułu gigantycznym rekompensatom. Brawo Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
mark014 Dlaczego się dziwicie? 01.01.12, 20:16 Przesadne zdziwienie taką pogodą sugeruje, że ktoś tu nie uważał na geografii. Klimat składa się z uśrednienia wieloletnich stanów pogodowych, co oznacza, że w jednym roku jest zimniej, a w drugim chłodniej. Polska ma klimat przejściowy, a więc ani nie typowo oceaniczny, ani jeszcze kontynentalny. Rok temu było mroźno, śniegu było sporo i zaraz wybuchły dyskusje o globalnym ochłodzeniu. Tylko człowiek małego rozumu po jednym roku będzie wyrokował o całym wieku, bo atmosfery nie da się tak łatwo scharakteryzować. W średniowieczu było cieplej, a w V w p.n.e. po epoce lodowcowej doszło do maksimum ocieplenia i jakiejś katastrofy nie było. ALe chwytliwy tytuł na pierwszej stronie musi być, taka zasada w dziennikarstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
szynalu Gdzie przepadła zima 01.01.12, 20:21 Jeszcze wiecej musza kombinowac z pogoda juz od jakiegos czasu wiadomo ze takie zabiegi sa stosowane.Bawi mnie jeszcze jedno -wyjatkowo krotka pamiec w ubieglym rokuwszyscy marudzili na zime wiadomo ze byly 4 zimy zimne sniezne to teraz pojawia sie cieplejsze tak jest od lat Odpowiedz Link Zgłoś