Dodaj do ulubionych

Rakieta Falcon 9

05.02.15, 18:49
Witam wszystkich.
Chcę się dowiedzieć jaką masę ma rakieta Falcon 9 w najnowszej wersji z silnikami Merlin 1D na "pusto" i przede wszystkim ile wynosi masa paliwa i utleniacza wykorzystywana przez tę rakietę . Na polskich stronach nie mogę znaleźć takich danych , polska wiki podaje tylko masę całkowitą na 505 850 kg. Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Rakieta Falcon 9 05.02.15, 23:41
      Szukając, spotkałem się ze stwierdzeniami, iż dokładne rozmiary i masa członów rakiety Falcon 9 w wersji v1.1 (to ta z silnikami Merlin 1D) nie jest znana: rzeczywiście na stronach SpaceX po pobieżnym poszukiwaniu nie znalazłem tych danych.
      Tutaj (link) o tym wspominają, podając przypuszczalne dane: dla pierwszego stopnia "sucha" masa to 18 ton, masa składników pędnych 385 ton, zaś dla drugiego jest to odpowiednio 4,9 i 90 ton.
      • 19grzesiek77 Re: Rakieta Falcon 9 06.02.15, 21:34
        pomruk napisał:

> Szukając, spotkałem się ze stwierdzeniami, iż dokładne rozmiary i masa członów
        > rakiety Falcon 9 w wersji v1.1 (to ta z silnikami Merlin 1D) nie jest znana: rz
        > eczywiście na stronach SpaceX po pobieżnym poszukiwaniu nie znalazłem tych dany
        > ch.
        > Tutaj (link) o tym w
        > spominają, podając przypuszczalne dane: dla pierwszego stopnia "sucha" masa to
        > 18 ton, masa składników pędnych 385 ton, zaś dla drugiego jest to odpowiednio 4
        > ,9 i 90 ton.

Dziękuje za informacje nawet jeśli nie są oficjalne:)
        Tak sobie ostatnio myślę o pracach Rosjan i Szwedów nad nowym paliwem i utleniaczem do rakiet i myślę ,że może naprawdę da się rakiety "odchudzić" nie tylko przez stosowaniem lżejszych materiałów do produkcji silników czy zbiorników , ale też przez zmiane sameogo paliwa i utleniacza.
        • pomruk Re: Rakieta Falcon 9 06.02.15, 22:08
          Jakie prace masz na myśli? Wspomniałeś o Szwedach, więc pewnie prace nad trinitroamidem. Ciekawa molekuła, ale chyba nie otrzymano tego związku w stanie czystym, nie wiemy czy jest stabilny w temperaturze pokojowej itd. Jest zapewne ciałem stałym - alternatywa dla utleniaczy takich jak nadchlorany w rakietach na paliwo stałe, lecz nie w rakietach na mieszanki ciekłe. Tu zresztą lepsze wyniki daje jednak ciekły tlen po prostu - używany np.w silnikach Merlin.
          pl.wikipedia.org/wiki/Trinitroamid
          www.rsc.org/chemistryworld/News/2011/January/07011103.asp
          • 19grzesiek77 Re: Rakieta Falcon 9 06.02.15, 22:20
            pomruk napisał:

> Jakie prace masz na myśli? Wspomniałeś o Szwedach, więc pewnie prace nad trinit
            > roamidem. Ciekawa molekuła, ale chyba nie otrzymano tego związku w stanie czyst
            > ym, nie wiemy czy jest stabilny w temperaturze pokojowej itd. Jest zapewne ciał
            > em stałym - alternatywa dla utleniaczy takich jak nadchlorany w rakietach na p
            > aliwo stałe, lecz nie w rakietach na mieszanki ciekłe.

A to mnie zaskoczyłeś ,bo myślałem ,że to utleniacz płynny.

Tu zresztą lepsze wyniki
            > daje jednak ciekły tlen po prostu - używany np.w silnikach Merlin.
            > pl.wikipedia.org/wiki/Trinitroamid
            > www.rsc.org/chemistryworld/News/2011/January/07011103.asp

Tak, oraz prace Rosjan nad paliwem o nazwie acetan, o którym przeczytałem na tej stronie
            www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=1467.90
            • pomruk Re: Rakieta Falcon 9 06.02.15, 22:45
              Acetam - b. ciekawe, nie wiedziałem o tym paliwie. Niestety, dostępne informacje są skąpe, znalazłem tylko że jest to badana przez Rosjan mieszanka acetylenu i amoniaku (ciekła). Ma być "o 20 do 30% bardziej energetyczna niż jej wcześniejsze odpowiedniki" - ale nie bardzo sprecyzowano niestety co przez to rozumieć (np. - ilość energii uzyskana z kg? z decymetra sześciennego? Jakie odpowiedniki?). Utleniaczem ma być ciekły tlen.
              • pomruk Re: Rakieta Falcon 9 06.02.15, 23:00
                Och, już znalazłem co nieco, ale musiałem się przestawić na cyrylicę :) Acetam to mieszanina amoniaku i acetylenu zawierająca 50-70% acetylenu. Ma impuls właściwy lepszy od węglowodorów (ale gorszy od wodoru) przy tlenie jako utleniaczu. Znacznie wygodniejsza od wodoru, któremu jednak - jak się spodziewałem - ustępuje. Zalety: b. tanie paliwo, nie wymaga skomplikowanej infrastruktury jak wodór, większa gęstość. Badania mają potrwać 7-8 lat, przewiduje się, ze mieszanka będzie stosowana w pierwszych stopniach rakiet.
                Najlepszą mieszanką pozostaje jednak ciekły wodór - ciekły tlen...
                • marekatlanta71 Re: Rakieta Falcon 9 17.02.15, 01:14
                  Spacex i blue Origin pracują nad silnikami napędzanymi ciekłym metanem. To bedzie paliwo przyszłości. Wytłumaczenie dlaczego przekracza możliwości pisania z klawiatury iPhone.
                  • pomruk Re: Rakieta Falcon 9 17.02.15, 23:14
                    To prawda. Mimo to impuls właściwy dla mieszanki ciekły tlen/ciekły wodór jest wyraźnie wyższy niż dla mieszanki ciekły tlen/ciekły metan...
                    • marekatlanta71 Re: Rakieta Falcon 9 18.02.15, 16:01
                      Tak, ale masa i rozmiary zbiorników ciekłego wodoru (ciekły wodór jest bardzo rzadki i do tego bardzo zimny, więc zbiornik musi być wielki i dobrze izolowany) powodują że wodór/tlen nie jest najlepszym paliwem dla rakiet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka