stanek015 05.07.16, 21:00 Proszę o uzasadnienie cyklicznego usuwania mojego posta pt. Apokalipsa Wszechświata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Do moderatora 05.07.16, 21:07 Niezgodność z netykietą ("pisz zgodnie z tematyką forum"). Nie zajmujemy się próbami literackimi. Usiłowałem wysłać odpowiedź na skrzynkę pocztową, ale nie posiadasz adresu skojarzonego z loginem. Szkoda, takie rzeczy wystarczy wyjaśnić na privie. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 05.07.16, 22:12 Zanim podejmiesz decyzję daj szansę oceny innym czy dany post jest zgodny z etykietą. Bądź uprzejmy zdefiniować pojęcie "NAUKA" - czy Twoim zdaniem uczenie się elementarza to literatura czy nauka. Opis przyrody - natury nie polega wyłącznie na opisie matematycznym bowiem natura nie jest wytworem matematyki lecz matematyka opisuje model mniej lub bardziej zbliżony do rzeczywistości. Metaforą Apokalipsy Wszechświata jest wykazanie, że możliwe jest zsynchronizowanie czasów na obiektach poruszających się względem siebie nie tylko z dowolną prędkością lecz także z dowolnym przyspieszeniem. A co zatem idzie odpowiada na pytanie co to jest jednoczesność. W związku z czym proponuję poddać pod głosowanie forumowiczów usunięty przez Ciebie post z pytaniem - czy ma on wyłącznie wartość literacką - czy zawiera treść związaną z nauką Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Do moderatora 05.07.16, 22:25 Oznaczyłeś swój post w pierwszej wersji symbolem SF (science fiction), zatem zdawałeś sobie sprawę z jego charakteru. Zastąpienie moderacji głosowaniami nie jest przyjęte na tych forach. Charakter forum określa zarówno dotychczasowa tematyka jak też i wyjaśnienie "Rozmawiamy o osiągnięciach i odkryciach naukowych". Uczenie się elementarza jest nauką w sensie edukacji, nie odkryć naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 06.07.16, 00:17 Wielki Wybuch to też hipoteza SF tylko nie nazwana po imieniu tyle w nim faktu co i fikcji. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: Do moderatora 06.07.16, 00:49 "Jak rozumieć i naprawiać świat" andrew.wader (nasz ceniony forumowicz) założył to forum, aby dyskutować na tematy z pogranicza. Tam napisz, to co do forum Nauka nie pasuje i po problemie. Ja tam chętnie piszę. andrew.wader będzie zadowolony, tak myślę, że jego forum żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 06.07.16, 10:07 Dzięki :) Właśnie tak zrobiłem i "Apokalipsę Wszechświata" tam zamieściłem Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 05.07.16, 22:20 PS. Post "O układach odniesienia" nie ma ani jednego komentarza wskazującego na jego nieetycznść Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Jak rozumieć i naprawiać świat 06.07.16, 00:43 Nasz kolega forumowicz założył właśnie to forum. andrew.wader uznał, że potrzebuje forum, na którym mogłyby się pojawiać wpisy niepasujące do forum Nauka, ale jakoś z nauką związane. Tam pisz! Ja na pojawiające się tam wpisy odpisuję. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 02.08.16, 19:39 Netykieta Jak pisać: Pisz zwięźle i na temat. Czego unikać: Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum. Nie wklejaj całych cudzych wypowiedzi lub artykułów Czy swój artykuł jest cudzym artykułem ? Która publikacja jest wcześniejsza danego dnia 12,38 czy 12,43 Gdyby nawet chcieć uwzględnić dylatację czasu mój laptop powinien się przesunąć choć o milimetr a stoi w tym samym miejscu cały dzień. Może to przez te upały :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Do moderatora 02.08.16, 20:20 Przecież wiesz o co chodzi, była już o tym mowa. Niniejsze forum jest forum dyskusyjnym. Nie jest miejscem - tak jak np. Salon24 czy Blox.pl - gdzie zgrupowane są blogi różnych osób. Fora dyskusyjne a serwisy blogowe to odmienne środowiska internetowe. Forum tym bardziej nie może być miejscem, gdzie przechowywane są kopie blogów! I fakt, że wkleisz tu zawartosć publikowanego systematycznie gdzie indziej blogu kilka minut wcześniej nie zmieni tego w żaden sposób i jest dość sztubacką próbą obejścia istoty problemu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by dyskutować na forum problemy poruszone na blogu. Wtedy nie cytuj jednak jego in extenso - wystarczy podanie linka. Bowiem zamieszczenie w poście całego artykułu nawet swojego autorstwa też jest niezgodne ze zwyczajami forów dyskusyjnych - podaje się link do oryginału, ew. podając skrót czy kilka zdań, by zorientować czytelnika w treści. Owszem, tolerowane są niekiedy (niechętnie) odstepstwa od tego zwyczaju, dopuszczane dłuższe, niekiedy zdecydowanie zbyt długie cytaty - ale odstępstwa na pewno nie moga przybierać formy permanentnej, w której seria wątków na forum ukazuje sie kopią lustrzaną czyjegoś blogu. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 02.08.16, 21:13 Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Co rozumiesz w takim razie pod tym zaleceniem? Czy Twoim zdaniem linkowanie na własnego bloga nie jest formą autoreklamy własnej twórczości? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Do moderatora 03.08.16, 00:23 Odsyłanie do własnych wypowiedzi przedstawionych gdzie indziej, wypowiedzi na tematy dyskutowane na forum trudno nazwać reklamą. Natomiast reklamowanie własnych blogów niezwiązanych z tematyką forum czy niezwiazanych z dyskusją nie jest dopuszczalne w tekstach, spotytka sie jednak - i jest tolerowane - w stopkach (o ile nie narusza dosć oczywistych zasad, np. nie jest propagowaniem wołowiny na forum wegetariańskim). Całkowicie niedopuszczalne jest zamieszczanie ogłoszeń/reklam o charakterze komercyjnym. Zauważyłem, że dałeś link do własnego bloga z jednym zdaniem trochę "na odwal". To nigdy nie było dobrze widziane na tym (i wielu innych) forach. Zagajenie wątku powinno zawierać jakąś znaczącą wypowiedź, poruszać jakiś problem. Do którego czytajacy zechce sie być może ustosunkować. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 03.08.16, 09:09 pomruk napisał: > Zauważyłem, że dałeś link do własnego bloga z jednym zdaniem trochę "na odwal". Masz rację testuję Twoją reakcję :) po co płodzić obszerniejszy tekst, który ty jednym kliknięciem usuniesz. Gwoli wyjaśnienia dlaczego publikowałem cały wątek - notkę, ponieważ dotykają one delikatnej materii nie do końca zgodniej z powszechnie uznanymi teoriami dlatego chciałem poddać go krytyce szerszemu kręgowi ludzi różnych zainteresowań i profesji. Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 04.08.16, 17:39 Post "Gwiezdna bitwa" przez pewien czas był i znikł :) jeśli czegoś od razu nie skasujesz nie rób tego po czasie to mało eleganckie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Do moderatora 04.08.16, 17:52 Rzeczywiscie, mało eleganckie i tego zazwyczaj nie robię. W tym przypadku został skasowany wraz z innymi cześciami kopii Twojego blogu, gdy tylko zorientowałem się, że należy do tej samej "serii" wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Do moderatora 10.10.16, 10:54 1. Dlaczego adres asteroida2@gazeta.pl nie istnieje? Jak można kontaktować się z moderatorem? 2. Czy Asteroida2 jest nadal aktywnym moderatorem tego forum? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
stanek015 Re: Do moderatora 10.10.16, 12:13 Jak sprawiłeś, że ten post trochę okrojony ponownie się pojawił ? Masz niezwykłe oddziaływanie na pomruka :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Do moderatora 10.10.16, 12:27 ad 1) Nie wiem, czemu adres asteroida2@gazeta.pl nie istnieje ad 2) Niedawno jeszcze usuwał posty :-) ad Twoja prośba) została uwzgledniona. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: Do moderatora 10.10.16, 19:12 kornel-1 napisał: > 1. Dlaczego adres asteroida2@gazeta.pl nie istnieje? Jak można kontaktować się > z moderatorem? > 2. Czy Asteroida2 jest nadal aktywnym moderatorem tego forum? > > Kornel > Po co ci te informacje? Chcesz moderatorom zatruwać życie inaczej niż w sposób jawny, publiczny - tu na forum? Odpowiedz Link Zgłoś