Dodaj do ulubionych

perpetum mobile

13.11.16, 19:49
wczoraj wieczorem przyszedl mi do glowy pomysl jak stworzyc perpetum mobile. pomyslalem o robocie drukarce ktory drukuje drugiego takiego samego robota po czym staje sie materialem palnym i spala sie w tym robocie ktory stworzyl przed chwila, tym samym stajac sie energia do takiego samego dzialania jak wykonal przed chwila. uwazam ze moglo by to byc powtarzane w nieskonczonosc. co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: perpetum mobile 13.11.16, 21:32
      Twój pomysł ma wadę już w nazwie.
      Kiedyś zwrócił mi na to uwagę od dawna milczący petruccio.

Popraw nazwę na "perpetuum mobile", a o krok posuniesz się do przodu.

A teraz co do samego pomysłu.
      Zauważ, że
      1. za każdym razem zostaje tylko jeden robot. Perpetuum mobile - prawdziwe miało wykonywać pracę, którą można by z niego odsysać.
      2. Zamieniasz energię cieplną - spalania na energię mechaniczną. I tu ZONG - nie da się wyssać energii zgromadzonej w cieple do zera. To jest tam któraś zasada termodynamiki. Gdy będziesz coś chłodzić, aby odzyskać energię cieplną w postaci energii mechanicznej, to coś będziesz musiał ogrzać - zawsze musi być chłodnica. Czyli całego ciepła nigdy nie przemienisz w energię mechaniczną. Żadna z maszyn termodynamicznych nie jest w stanie osiągnąć sprawności 100%.
      Perpetuum mobile zatrzyma się na tym etapie.

3.
      Robot drukuje. No właśnie na czym. Możemy założyć - robot wycina robota z tektury. W pewnym momencie zabraknie tektury. Będzie natomiast dużo produktów spalania tych robotów z tektur.

4.
      Można sobie wyobrazić, że kawałek tektury spala się na tyle (prawie!) sprawnie, że z tej energii powstaje (prawie!) taki sam kawałek tektury.
      W Twoim modelu tracisz energię na wycinanie tej tektury. Ten nakład energii nie będzie odzyskiwany w procesie spalania.
      Chociaż... może...
      Chyba rzeczywiście ta energia wydana na skrawanie jest do odzyskania.
      • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 16.11.16, 21:08
        Drogi Nikodem. Wielka siła w tobie drzemie. Po przeanalizowaniu tego co napisales. W odpowiedzi na mój temat dochodzę do wniosku ze perpetuum mobile to być może jest maszyna zdolna do teleportacji i podróżowania w czasie jednocześnie. Jednak podróże w czasie nabierają tu innego sensu gdyż ja twierdzę iż poruszanie się na osi czasu jest nie możliwe. Zachęcam do dyskusji.
        • nikodem321 Re: perpetum mobile 17.11.16, 23:34
          Jeśli dochodzisz do wniosku, że perpetuum mobile to być może jest maszyna do teleportacji i podróżowania w czasie, to ja się właśnie teleportuję z tego wątku.

Twoje pytanie potraktowałem serio. Widzę, że zmarnowałem swój czas.
          Dyskusje na temat podróżowania na osi czasu... które ma umożliwiać perpetuum mobile... mnie to nudzi.
          • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 21.11.16, 21:29
            Nie rozumiem dlaczego nudzi Cie to. Moj wniosek nie powinien byc powodem do nudy a do dyskusji bo z tego pomyslu moze wyniknac to w jaki spobob stworzyc takie urzadzenie i z tego moze wynikac wiele innych pomyslow ktore moga doprowadzic do finalnego stworzenia perpetuum.
          • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 21.11.16, 21:30
            Moim zdaniem jest to swietny pomysl na zaczepke do rozwazan w tym temacie.
    • asteroida2 Re: perpetum mobile 15.11.16, 12:16
      Kiedy zbudujemy robota zdolnego do zbudowania swojej kopii, to będziemy mieć coś o wiele lepszego niż perpetum mobile. Bo perpetum mobile jest jedno, a taki robot może się szybko powielać: najpierw zbuduje swoją kopię i będzie ich 2, potem każdy z nich zbuduje kopię i będzie ich 4, potem 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024 itd. Wystarczy 33 podwojenia i takich robotów będzie więcej niż ludzi na świecie.

Zbudowanie takiego robota było zupełnym przełomem w przemyśle, umożliwiając jego rozwój bez udziału ludzi. Istnieją projekty zbudowania takiego robota, ale nasza technologia jest jeszcze zbyt prymitywna:

pl.wikipedia.org/wiki/RepRap
      • majka_monacka Re: perpetum mobile 15.11.16, 12:49
        asteroida2 napisał:

> Zbudowanie takiego robota było zupełnym przełomem
        > w przemyśle, umożliwiając jego rozwój bez udziału ludzi.

Szybciej zetkniemy się ze świadomą, sztuczną inteligencją, zdolną do ulepszania samej siebie. To dopiero będzie odjazd :-)))
        Poczytajcie sobie tutaj: "Superinteligencja. Scenariusze, strategie, zagrożenia". Autor: Nick Bostrom
        Ja zaczynam wierzyć w piekło i chętnie się tam przeniosę, bo tu będzie gorzej...
        • asteroida2 Re: perpetum mobile 15.11.16, 13:07
          > Poczytajcie sobie tutaj: "Superinteligencja. Scenariusze, strategie, zagrożenia".
          > Autor: Nick Bostrom
          > Ja zaczynam wierzyć w piekło i chętnie się tam przeniosę, bo tu będzie gorzej..

A czytałem. Rzeczywiście ciekawe, choć ja nie odniosłem aż tak pesymistycznego wrażenia. Nick Bostrom przede wszystkim popularyzuje "problem kontroli", pokazując jak istotny on jest w kwestii superinteligencji i że należy poświęcić mu więcej badań. Nie pokazuje rozwiązania, natomiast pokazuje że jest on skomplikowany. Dlatego można odnieść wrażenie że tego problemu nie da się rozwiązać.

Ale prace trwają i jakieś propozycje zaczęły się pojawiać. Sporo idei jest prezentowanych tutaj:
          lesswrong.com/lw/lt6/newish_ai_control_ideas/
          W skrócie: nawet będąc niezbyt inteligentnymi istotami, jesteśmy prawdopodbnie w stanie zaprojektować system moralny dla superinteligencji który nie będzie ewoluował w nieprzewidywalny sposób. Przykładem takiego systemu jest totalna obojętność: kiedy dla SI nie ma znaczenia czy żyje czy nie.
          To nie musi być jedyne rozwiązanie. Prawdopodobnie jesteśmy w stanie opracować SI które nie będą diabłami, tylko właśnie aniołami: pozbawionymi własnych potrzeb, realizującymi nasze życzenia, ale nie próbujące kierować ludźmi, pozostając obojętne wobec naszych błędów.

(btw. może to nie jest dobry wątek na tę dyskusję)
        • pomruk Re: perpetum mobile 15.11.16, 13:18
          majka_monacka napisała:
          > Szybciej zetkniemy się ze świadomą, sztuczną inteligencją, zdolną do ulepszania
          > samej siebie. To dopiero będzie odjazd :-)))
          > Poczytajcie sobie tutaj: "Superinteligencja. Scenariusze, strategie, zagrożenia
          > ". Autor: Nick Bostrom
          > Ja zaczynam wierzyć w piekło i chętnie się tam przeniosę, bo tu będzie gorzej..
          Będzie odjazd...
          Ksiażke Bostroma zamówię sobie.
          A temat wydaje mi się tak istotny, ze lepiej by nie chował się pod tytułem wątku "Perpetum mobile". Pozwolę sobie złożyć nowy wątek.
    • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 21.11.16, 21:34
      A co wy na to zeby stworzyc pojemnik z materialu w ktorym ciepla woda nigdy nie wystygnie i zawsze bedzie tak samo ciepla. Pozniej stworzyc cos w rodzaju baterii ktora ladowana bedzie cieplem tej wody za kazdym razem kiedy sie wyczerpie. Pozniej ta bateria zasilalaby jakies urzadzenie. Pomysl jest ciekawy. Prosze to rozwazyc.
      • kornel-1 Re: perpetum mobile 22.11.16, 04:55
        rafal.marcin.j87 napisał(a):
        > Pomysl jest ciekawy. Prosze to rozwazyc.

Tak. Ale trochę skomplikowany. A co sądzisz o takim rozwiązaniu:
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4TbQTQQkZ9976lgBZ3QXMbq6PB4dRSnbr57U-1P4rsvtk2inamtCH
        Zielone koło zębate napędza koło czerwone. To ostatnie, wprawione w ruch, przekazuje energię do koła zielonego.
        Hula? Hula!
        Można jeszcze na osi podłączyć małe prądnice.
        Proszę to rozważyć.

Kornel
        • majka_monacka Re: perpetum mobile 22.11.16, 15:34
          kornel-1 napisał:

> Proszę to rozważyć.
          >
          Proszę rozważyć, jak nie zniechęcać uczniów do nauki fizyki. Tu sa potrzebne talenty pedagogiczne. Nie wolno obśmiewać zwariowanych pomysłów, tylko wskazać ścieżkę wzmocnienia krytycznego myślenia w oparciu o podstawową wiedzę. Ja niestety tego nie potrafię.
          • kala.fior Re: perpetum mobile 23.11.16, 17:20
            Wbrew pozorom, chyba wszystkie proponowane PM mozna sporowadzic do syntetycznej i kanonicznej formy zaprezentowanej przez Kornela.
            • kornel-1 Re: perpetum mobile 23.11.16, 17:52
              kala.fior napisał:

> Wbrew pozorom, chyba wszystkie proponowane PM mozna sporowadzic do syntetycznej
              > i kanonicznej formy zaprezentowanej przez Kornela.

Ciekawe, że Leonardo da Vinci też projektował PM (4:04)

K.
          • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 04.12.16, 19:24
            Czesto nauki pochodzace z ksiazek i innych pomocy dydaktycznych nie zgadzaja sie z prawda, to zupelnie tak jak w sredniowieczu.
        • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 04.12.16, 19:21
          Jezeli mozna wprawic w ruch kolo zielone to zeby podlaczyc pradnice nie potrzeba dolaczac juz kola czerwonego. Nie sadze zeby PM na podstawie dwoch takich kol dzialalo i jeszcze cos zasilalo ponadto.
          • tbernard Re: perpetum mobile 06.12.16, 14:30
            Ale może przemalowanie koła zielonego na czerwone poprawiło by nieco wydajność takiej konstrukcji. Albo na odwrót, jeśli stawiamy na energię zieloną.
            • rafal.marcin.j87 Re: perpetum mobile 06.12.16, 18:02
              Zbytujesz z tego co powiedzial kornel czy drwisz z tego co ja napisalem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka