Dodaj do ulubionych

PhD, postdocs, etc...

12.03.05, 13:07
Zwracam się do Was z prośbą o wyjaśnienie/przetłumaczenie polskich tutułów na
język angielski. Wiem, że to co jest za granicą nie pokrywa się z tym co jest
w Polsce - nie mam w tym doświadczenia i łatwo o jakiś błąd...
Chodzi mi głównie o skrót PhD - zdaje się, że chodzi tu o doktora, a jeśli
tak to co oznacza postdoc? Jeśli ktoś mógłby mi to kompleksowo wyjaśnić, lub
napisać gdzie mogę na ten temat poczytać byłbym bardzo wdzięczny. pzdr.
Obserwuj wątek
    • lukasz97 Re: PhD, postdocs, etc... 12.03.05, 16:48
      solaar24 napisał:

> Zwracam się do Was z prośbą o wyjaśnienie/przetłumaczenie polskich tutułów na
      > język angielski. Wiem, że to co jest za granicą nie pokrywa się z tym co jest
      > w Polsce - nie mam w tym doświadczenia i łatwo o jakiś błąd...
      > Chodzi mi głównie o skrót PhD - zdaje się, że chodzi tu o doktora, a jeśli
      > tak to co oznacza postdoc? Jeśli ktoś mógłby mi to kompleksowo wyjaśnić, lub
      > napisać gdzie mogę na ten temat poczytać byłbym bardzo wdzięczny. pzdr.

tytuly:

PhD - doktor (w werski brytyjskiej Phil D)
      MSc - magister (Sc = science - ie pi x drzwi nauki scisle)
      MA - magister (A == arts - ie px x drzwi kierunki 'artystyczne')
      MBA - magister (BA == business administrastion - ie kierunki ekonomiczne)

stanowiska:
      postdoc == postgraduate researcher - brak polskiego odpowiednika
      tymczasowe stanowisko po drodze do profesury/przemyslu.

l

• ex-rak Re: PhD, postdocs, etc... 12.03.05, 18:04
        Postdoc to taki naukowiec-stazysta zaraz po doktoracie, cos w rodzaju lekarza-
        stazysty po akademii medyczej. Staz jest dobrowolny. Jest po to, by rozwinac
        horyzonty, zdobyc doswiadczenie pracujac w innym osrodku badawczym, itd.
      • czajek76 Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 12.03.05, 21:24
        MBA to nie jest zwykly polski magister.
        To by bylo zbyt piekne :)
        Tak naprawde jest tak, ze tutaj (USA) podstawowym stopniem jest BSc (licencjat)
        a potem studia MBA to juz jest inna bajka. To prawie jak nasz doktorat. Dlatego
        nikt Ci nigdy nie zaliczy polskiego Master degree in economics jako tutejszego
        MBA.
        Troche to zawile wytlumaczylem, ale nic madrzejszego mi nie przychodzi do
        glowy - wlasnie skonczylismy grac w pilke i ledwo zipie...
        • solaar24 Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 13.03.05, 07:58
          Dziękuje za wszystkie odpowiedzi... rozumiem więc, że szukając możliwości
          zrobienia doktoratu za granicą mam szukać czegoś typu PhD studies, etc...
          Przy okazji jeszcze jedno pytanie - czy są jakieś uniwersalne adresy gdzie mogę
          szukać miejsc prowadzących nabór na tego typu studia. Moja dziedzina to
          medycyna, a konkretnie fizjoterapia - to jest pewnym problemem, ponieważ
          robienie doktoratów w tym kierunku nie jest zbyt popularne - wszyscy po
          studiach rwą się do praktyki...Miejsce jest mniej ważne - byle kraj anglo
          języczny. pzdr.
          • kot.behemot Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 13.03.05, 18:36
            Może to Ci się przyda?
            www.aamc.org/research/dbr/mdphd/programs.htm
            • solaar24 Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 13.03.05, 21:39
              wielkie dzięki
          • czajek76 Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 14.03.05, 22:19
            Szukaj tez pod haslem "graduate studies".
            To jest odpowiednik studiow doktoranckich, przynajmniej w USA.
            Mam pewne znajomosci w kregach fizjoterapeutow w UK, sprobuje popytac jakie sa
            tam mozliwosci...
            • solaar24 Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 15.03.05, 08:16
              Kurcze - wielkie dzięki. Jak będziesz wiedział cokolwiek to pisz. Będe Ci
              bardzo wdzięczny.
          • smia Re: PhD, postdocs, etc... mala korekta 15.03.05, 12:56
            jesli jestes zainteresowany doktoratem medycznym, to jest to MD (medical
            doctor), nie PhD, ktory to funkcjonuje jedynie w naukach przyrodniczych.
            uczelnie maja programy MD/PhD.
    • szpulkaa postdoc 25.03.05, 10:33
      mam jedna watpliwosc, co do tego tytulu... pozycje postdoc'a mozna objac tylko
      i wylacznie zagranica... np. jesli skonczylo sie uniwersytet we Francji, nie
      mozna byc w tym kraju postdoc'iem, od tego jest inny tytul;-) wiecie cos o
      tym?:-)
      • ex-rak Re: postdoc 25.03.05, 11:50
        W UK mozna bez problemu robic postdoka w UK po zrobieniu doktoratu w UK.
        Czasami tak jest ludziom wygodniej niz wyjadz do USA. W Stanach to regula. Tam
        ludzie rzadko wyjezdzaja za granice ''na postdoka''. Bo wlasciwie po co.
        • staua Re: postdoc 02.04.05, 16:47
          W USA jest masa postdokow-Amerykanow, sama ich znam, ich tytul "Postdoctoral
          Fellow", "Postdoctoral Associate" itp. zalezy od doswiadczenia raczej, tak, jak
          i cudzoziemcow.
          Ale Francja ma rzeczywiscie dziwny system akademicki. Bardzo przestarzaly
          wedlug mnie.
          • szpulkaa Re: postdoc 06.04.05, 10:07
            fakt, ze Francja lubi podkreslac swoja odrebnosc... wszystko tam inne i czasem
            malologiczne...;-)
            • matya Re: postdoc 06.04.05, 13:30
              mam kolege rodowitego frenczmena, ktory robil doktorat w Marsylii a na posdocu
              byl w Paryzu. a zatem roznie bywa:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka