Gość: kati IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 09.08.05, 09:41 No właśnie ... telwizja podaje, że ww przypadku katastrofy promu może dojść do skażenia dlatego służby mają mieć na sobie specjalne "ubrania". Nasuwa mi się pytanie o jakim skażeniu mowa ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Re: Prom Discovery a skażenie 09.08.05, 11:20 Paliwem do silniczków korekcyjnych stosowanych do manewrów na orbicie jest hydrazyna, substancja silnie żrąca i trująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Prom Discovery a skażenie IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 09.08.05, 12:04 Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam kati Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Prom Discovery a skażenie 09.08.05, 15:53 A ile litrów hydrazyny ma na pokładzie prom? Tzn jaki może być ewentualny zasięg skażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Prom Discovery a skażenie 15.08.05, 18:26 > A ile litrów hydrazyny ma na pokładzie prom? Niestety nie wiem ile przeciętnie ma prom wracający na Ziemię - nie jest to stała wartość, to zależy od tego jak długo prom był w kosmosie, czy dużo manewrował itd. Mogę podać wartości standardowe, dla promu gotowego do startu, ale nie wydaje się by te dane były tu przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś