Dodaj do ulubionych

Solidny Spisek Dyskowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 07:27
1 opracowywanie technologii tez kosztuje
2 nowosci opracowuje sie zeby na nich zarabiac
3 nie po to opracowywane sa nowe technologie zeby ich poziom obnizac do starych
4 jak narazie to sa dyski dla ludzi ktorzy potrzebuja predkosci "NA CODZIEN" a nie dla takich ktorym taka szybkosc "na codzień nie jest potrzebna"
Obserwuj wątek
    • Gość: Afrika Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.comarch.com 05.02.08, 10:50
      Ten artykuł to jakieś bzdury i domniemywania, w dodatku napisane okropna polszczyzną. Pamięci SSD są drogie bo korzystają ze stosunkowo świeżej technologii SLC (Single Level Cell), która w odróżnieniu od stosowanej w "klasycznych" pamięciach flash "pendrajwach" technologii MLC (Multiple Level Cell), znacznie przyśpiesza odczyt danych i zmniejsza liczbę błędów - przez co pamięci takie mogą być stosowane np. w serwerach albo macierzach dyskowych. W takim przypadku szybkosc i pewność przechowywania danych oraz niskie zużycie energii ma bardzo istotne znaczenie. Klasyczne pamięci flash nie bardzo sie do tego nadają, gdyż poza MLC mają określoną ilość cykli zapisu, dziesięciokrotnie mniejszą niż pamięci SLC. O ile dysk SSD z pamięcią w technologii SLC wytrzymuje 1-5 mln operacji zapisywania i odczytu danych, to pamięci MLS ponad dziecięciokrotnie mniej.
      Niestety dla autora tych wypocin "Dysk w kształcie płaskiego sześcianu jest niemal trzy razy droższy od dysku w kształcie grubego długopisu." Na tego typu porównaniach kończą sie najwyraźniej jego nikłe kompetencje. Nie bedę pisał o "kontrolerach SATA do pamięci USB" bo są to jakieś bajania kogoś, kto nie ma pojęcia o czym pisze. Szkoda tylko że redakcja Technobloga nie wyłapała tych nieścisłości.
    • Gość: Michal Szota Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:47
      @Afrika: serwery i macierze dyskowe na SSD to nie są technologie konsumenckie.

Na codzien ludzie uzywaja laptopów.

I - zgoda - absolutnie nie pisz o "kontrolerach SATA do pamięci USB" bo ja też o tym nie piszę.
    • Gość: felix Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 16:09
      Bardzo nie podoba mi się zwroty językowe których użyto w tym wpisie. Świadczy to co najmniej o emocjonalnym stosunku autora do treści, bądź jest to próba pokazania,że autor jest domorosłym informatykiem...

Bo cóż możne oznaczać zdanie:
      "Z rezerwą należy podejść też do osiągów pendrajwa, który ma mieć 31 MB/s odczytu i połowę tyle zapisu, czyli jest mniej więcej dwa razy wolniejszy od SSD. Jednak nawet po uwzględnieniu bullshit factor to też dużo"
    • Gość: Michal Szota Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: 81.219.159.* 05.02.08, 20:13
      Po prostu - jesteśmy jako konsumenci notorycznie okłamywani przez producentów.
    • Gość: michael Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.08, 21:15
      Uno, polska byc trudna jezyk. Puryzm to jedno, warsztat na poziomie zawodowki to drugie.

Duo, dyski twarde charakteryzuja sie predkoscia zapisu i odczytu na poziomie 70MB/s.

I po trzecie - gigabajt jest rowny 1000^3 B, 1024^3 B to gigibajt.

Ps. Testy predkosci zapisu nei sa przeklamywane.

Ps2. Argument sugerujacy korelacje ceny z wielkoscia jest...kiepski - Core Duo E8400 to kwadracik wiekosci klawisza w klawiaturze, a kosztuje 4 razy wiecej niz typowy pendrak.

Ogolnie, to milo ze czytasz komentarze czytelnikow i bronisz swoich racji, szkoda tylko ze sa one tak kiepskie:(
    • Gość: rimskij Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 21:52
      Eee... "w kształcie płaskiego sześcianu?"
    • Gość: Thinker Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 02:09
      A ja się zgodzę z autorem. Sprawa wygląda tak: ja np. jestem dumnym posiadaczem wprawdzie tylko 4GB pendrive, ale za to mam te 30MB/s odczytu i kilkanaście MB/s zapisu. Teraz prosta sprawa - bierzemy np. 8 takich pendrive'ów i podłączamy równolegle na wzór RAID 0. I mamy 32GB przy 240MB/s.
      Nie rozumiem niby dlaczego tego nie można tak podłączyć? Bo co, dyski serverowe 10.000rpm straciły by sens?

Nie wiem też co to za bajki pisze Afrika o błędach na pendrive, mój Patriot Xporter jeszcze nigdy błędu nie miał. A trochę na nim rzeczy transportowałem.

michael:
      Niech zgadnę, ciężki okres dojrzewania? Powiedz mi, kto normalny używa nazwy GiGiBajt? Osobiście, a dodam że pięć lat spędziłem na studiach informatycznych, NIGDY nie słyszałem aby ktoś takiej nazwy używał. Co najwyżej widziałem ze 3 programy używające tego skrótu. Cóż, taka ideologia, zawsze się fanatycy znajdą.
    • Gość: Michal Szota Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: 81.219.159.* 06.02.08, 02:24
      @michael

"Argument sugerujacy korelacje ceny z wielkoscia jest..." nie mój. (Tu wstawić złośliwą uwagę o szkołach zawodowych i czytaniu ze zrozumieniem)
    • Gość: aroo Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.its.it 06.02.08, 05:17
      Witam wszystkich przedmówców. Trochę racji ma autor arykułu, trochę Gość: Afrika. Faktem jest, Iż rynek jest jeszcze sztucznie wstrzymywany z wprowadzeniem na rynek lepszego następcy HDD i do tego nie mam wątpliwości. Mechaniczne dyski to już przeżytek - SATA2 jest faktycznie bardzo szybki jednak możliwości ogranicza niewydolność napędu, nowe pamięci flash masowo sprzedawane posiadają transfer rzędu 34MB/s zarówno zapis jak i odczyt. Poprostu jeszcze jest zbyt duży nakład włożony w napędy mechaniczne i każdy chce wydusić ile się da, a technologia flash nadal się rozwija co także pociąga za sobą ogromne koszty i napewno większe niż "starych" HDD. Przykład: ile kosztowały pierwsze telewizory w technologii Plasma czy LCD? - mało kogo było stać na nie, teraz przeciętny kowalski ma w domu 32" LCD... (arek_r2/małpka/o2.pl)
    • Gość: ipea Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 09:16
      @Thinker: a ile milionow razy na niego cos zapisywales? ogolnie rozumiem tez ze pracuje 24/7...

nie wiem czy wszyscy wiedza ale jak wynalezienie czegos wartego 2zł kosztuje 4miliardy to jego cena rynkowa bedzie 'troche' wieksza niz te 2zł - a wy tu marudzicie ze was oszukuja - nie podoba sie, nie kupowac a nie marudzic ze drogo - 'jak cie nie stac to nie dorabiaj do tego ideologii' - skoro uwazacie ze 'pendrajwy' sa lepsze to kupcie sobie tuzin i zrobcie 'dysk ssd':D
    • Gość: Thinker Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 11:16
      ipea:
      Tak się składa, że ten pendrive ma wieczystą gwarancję. To chyba jednak więcej niż 2-5lat dla HDD.
      Dodam, że jako użytkownik PCta od modelu 286, choć i na 8086 pracowałem, wiem, że HDD wcale nie ma dużej wytrzymałości. Tydzień temu padł mi 250GB Seagate Barracuda 10. 1.5 roku miał, dobrze że dali 5lat gwarancji, jako że mam 2 identyczne takie dyski, pewnie jeszcze z niej skorzystam.
      A co do samej wytrzymałości pendrivów, nie bez przyczyny MS wprowadził ReadyBoost. Również idiotyczne U3 wymaga częstego korzystania z pendriva.
    • Gość: amisiek Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.chello.pl 06.02.08, 12:33
      Moja praktyka pokazała coś ciekawego - warto poszukać kart compact flash o rozsądnej pojemności (a są już 32 GB i więcej), kupić przejściówkę z CF na ATA. Komputer z takim dyskiem (CF 128 MB podłączona jako dysk ATA100) pracuje od dwóch lat jako firewall, oczywiście pod Linuksem.
      Na dużej karcie Check Point Secure Platform działa bez pudła!
      Nie wiem czy stosowanie tego w laptopie ma sens, bo nie testowałem, ale dyski SSD do solidnych serwerów to chyba średni pomysł. Każdy kto widział porządnie obciążoną macierz (choćby małego filera NetApp) ten prędko policzy sobie po jakim czasie zaczną się sypać dyski SSD w serwerach.
    • Gość: chlitto Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 17:48
      @Thinker: co ma gwarancja do wydajnosci :| !? a co do 'zwyklych' hdd to moje dziwnym trafem charakteryzuja sie duza wytrzymaloscia a wcale ich lagodnie nie traktuje...
      @amisiek: tu chodzi o szybkosc a karty pamieci sa wolne:)

eot 4 me
    • Gość: Thinker Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 12:19
      Chlitto:
      Widać mało dysków w życiu miałeś :)
      Z moich dysków od 1996 roku: 40MB padł, 320MB padł, 2.5GB padł, 17GB podłączyłem na odwrót zasilanie i spaliłem, 20GB otrzymany w ramach gwarancji sprzedałem od razu, bo kupiłem 60GB szajsunga który po roku padł, później miałem 61GB IBMa który ostatecznie też padł, 250GB seagate ATA zdazylem sprzedac bo wymienilem na nowszy SATA, aktualnie mam 2x250GB+160GB z czego 250GB właśnie padł. Część dysków padła ze starości to logiczne (40MB padł chyba po 7latach), ale część padła i tyle. Tak więc będę bardzo szczęśliwy kiedy dyski SSD wejdą do powszechnego użytku :)
      Chętnie bym skorzystał z tego co napisał amisiek, jednak póki co to za małe pojemności, trzeba by te pamięci łączyć w raida jakoś..
    • ffamousffatman Re: Solidny Spisek Dyskowy 09.02.08, 17:41
      @Thinker: Od 1992 13 dyskow (w tym kupione uzywane) uzywalem na stale dluzej - nigdy i zaden mi nie padl.
    • ffamousffatman Re: Solidny Spisek Dyskowy 09.02.08, 17:48
      W sumie, obecnie 862GB w uzyciu i 320 luzem se lezy. W przyszlym m-cu planuje podniesc 862 droga kupna i kupna/podmiany do 1046 (m.in. zrezygnuje z jednogo usb na rzecz wiekszego ethernet).
    • Gość: jerry Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.140.rev.vline.pl 11.02.08, 04:28
      Panowie, dyskutujecie o roznych sprawach a temat rozwinietym nazwac nie mozna. Artykul jest ciekawy, chocby dlatego ze porusza takie wlasnie zagadnienia. Sam nosze sie z zamiarem budowy macierzy na pendrive'ach ale ani artykul jak i komentarze nie rozwialy zwiazanych z tym watpliwosci. "Napedy" SSD sa drogie ale kluczowym jest pytanie czy warte swojej ceny? Bledy zdarzaja sie zawsze, ciekawe czy dysk SSD realizuje realokacje uszkodzonych obszarow? Czy posiada rozbudowany system przewidywania usterek? Utrate jak duzego obszaru potrafi skompensowac? Na ile wiarygodnym mosnikiem jest to medium, czy ktos moze robil proby na systemach produkcyjnych? Jak reaguje na podwyzszona temperature pracy? Technologicznie SSD z pewnoscia odbiega od rozwiazan z pendrive'ow, czy to jednak wyklucza sensownosc budowy tak dziwnego tworu jak macierz na tanich pamieciach USB?
      Probowal ktos zbudowac podobne rozwiazanie?
    • Gość: scOti Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: *.pai.net.pl 11.02.08, 22:18
      używam dysku SSD na swoim Asus Eee PC i działa naprawdę niezłe, szybki start systemu, kopie zapasowe, przywracanie systemu z partycji recovery (2 sec) bajka
    • Gość: qw Re: Solidny Spisek Dyskowy IP: 195.136.164.* 12.02.08, 01:31
      Dyski SSD mają wolniejszy zapis od HDD. Odczyt jest również mniejszy w SSD. Cena wysoka, ponieważ nowinki technologiczne oraz nowe rozwiązania i technologie są czyms nowym, czego nigdzie indziej nie ma, wiec producent ma prawo rządać ceny jaka mu sie tylko podoba, wazne, aby nie bylo zmowy cenowej miedzy producentami oraz aby z roku na rok cena byla nizsza, noi aby spadala dostatecznie nisko po wejsciu jeszcze nowszysch technologii. end ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka