Dodaj do ulubionych

Poradnik segregatora amatora

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 10:18
bez jaj, żółty jak puszka cytrynowej Fanty. a niebieski czemu nie jak puszka pepsi?
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.acn.waw.pl 07.09.08, 00:38
      ja mama jeszcze gorzej - pod blokiem mam kontener o nazwie "opakowania zmieszane" i kompletnie nie wiem co mogę wrzucać, a czego nie mogę
    • Gość: Ked Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:20
      No to rozwiali moje watpliwosci... przeczytalem calosc i dalej nie wiem gdzie wrzucic karton po mleku albo sokach ... moze ktos wie ??? do zoltego jako plastik ???? ja z tego artykulu dowiedzialem sie zeby nie wrzucac tego do niebieskiego jak okladka ksiazki o kosmosie... <lol> hmmmmm chyba do pieca wywale i tyle :P
    • Gość: ked Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:34
      czyli jednak do tego o kosmicznej ksiazce ... :P

www.emetro.pl/emetro/1,91231,4358188.html?as=1&ias=2&startsz=x
      - tu choc ktos bardziej postaral sie o wyjasnienie, jeszcze tylko kolorowe kontenery w miare blisko kazdego domu ... moze za 10 lat doczekamy sie tego w naszej Polsce...
    • Gość: poziomka Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.chello.pl 24.11.08, 21:42
      Karton po mleku/soku to zgrzane razem plastikowa folia, aluminiowa folia oraz papier. Tego nie da sie przetworzyć ani odzyskać. Trzeba wrzucić do zwykłego śmietnika.
    • Gość: ISIA Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 23:12
      Kartony po mleku i napojach można utylizować tylko w bardzo specjalistycznych przetwórniach. W Polsce więc powinny raczej wylądować w śmieciach "zwykłych". Najlepiej skontaktować się ze swoim odbiorcą śmieci i zapytać czy takie przetwarzają.

Każdy właściciel nieruchomości ma prawny obowiązek posiadania umowy na odbiór posegregowanych śmieci. Dlatego kontenery powinny być w miarę blisko każdego domu :-)

Ked, jeśli u Ciebie ich nie ma to interweniuj u zarządcy/administracji. Straż miejska może dowalić kolegium za brak takiej umowy.
    • Gość: Krnasl Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.ericsson.net 04.12.08, 14:53
      popatrzcie tu
      www.city.yokohama.jp/me/pcpb/foreign/dashikata/e.html
    • Gość: lod Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 18:10
      mialem zadanie domowe i ta strona mi pomogla
    • Gość: miechu czechu Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.10.09, 17:07
      Mi pomogła z techniki
    • Gość: Gość Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.10, 15:51
      Wbrew zapowiedzi autora dalej nie wiem gdzie wrzucić karton po mleku i styropian. Hi, hi, napiszcie to logiczniej i dokładniej.
    • Gość: czarna168 Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.play-internet.pl 16.11.11, 15:19
      niedawno w TV słyszałam że karton po soku to odpad wielomaterialowy i należy go wrzucać do plastiku, troche sie zdziwilam bo tak nie robiłam)
      • Gość: Robert Bielecki Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.12, 02:35
        Segregatory odpadów są bardzo praktyczne - mamy miejsce na makulature, plastik czy papier. Są ekologiczne, cicho się domykają.
        Ja mam takie od roku i dzięki nim segregacja dla mnie to przyjemność, a nie przykry obowiązek:

gtv.com.pl/images/produkty/akcesoriaMeblowe/09%20Wyposazenie%20kuchni/PB-0M2X34-60.pdf
    • Gość: Gość Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.12, 09:34
      Kartony UHT - po mleku, sokach - do plastiku
    • wiwoj Re: Poradnik segregatora amatora 28.01.12, 19:11
      "Rewelacyjny" artykuł - nie wyjaśnia pytania stawianego w nagłówku. Znalazłem stronę www.emetro.pl/emetro/1,91231,4358188.html - nie wiem na ile jest aktualna (z 2007 roku) Piszą tam, że karton po mleku trafia do papieru - ręce opadają ;)
    • Gość: Milva Re: Poradnik segregatora amatora IP: *.tvk.torun.pl 30.05.12, 13:28
      Jak mieszkałam w Szwecji to opłukane i wysuszone kartony po mleku, czy sokach z usuniętymi plastikowymi częściami (typu otwarcie), rozklejone wrzucano do papieru. W PL też tak robię. No ale po artykułach w necie to już nie wiem, gdzie powinny one trafiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka