Dodaj do ulubionych

Nowe gatunki zwierząt

30.06.09, 08:17
"Shocking Pink Dragon Millipede, którego nazwa jest tak "odjechana", że trudno ją sensownie przetłumaczyć, ale można spróbować jako Ohydny Różowy Smok Dwuparcowy"
Mimo wszystko można to sensowniej przetłumaczyć: "różowa stonoga smocza". Tylko słowo "shocking" trudno przetłumaczyć w tym kontekście, bo chodzi o szok wywoływany cyjankiem, a nie wyglądem stonogi, więc słowo "ohydny" tu nie pasuje. Nie mówiąc o tym, że "dragon" jest tu w znaczeniu przymiotnikowym, a nie rzeczownikowym. Zresztą zwierze to ma oficjalną "nieodjechaną" nazwę "Desmoxytes purpurosea"
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Nowe gatunki zwierząt IP: *.halleracaffe.broadband.pl 30.06.09, 08:19
      Ohydny Różowy Smok Dwuparcowy - jaki znów dwuparcowy? Moze tak pomyśleć chwilę przed wrzuceniem nazwy w angielsko-polski translator on-line?
      Millipede to z łaciny tysiącnożny.
    • Gość: trusiaa Nowe gatunki zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 08:19
      Proponuję nazwy:
      Szokująco Różowy Smok Stunogowy

Wstrząsająco Różowa Stonoga Smokowa,

zamiast Ohydnego (?) Dwuparcowego - phiii
    • Gość: elo Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.tktelekom.pl 30.06.09, 08:44
      milipede - polski odpowiednik to krocionóg
    • Gość: gizmo Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.09, 08:50
      Electro - elektryczny, Lux - światło. Sam pan jesteś ryba - odkurzacz.
    • Gość: toksiu Re: Nowe gatunki zwierząt IP: 62.87.160.* 30.06.09, 08:56
      a gdzie zdjęcia trzech najciekawszych/pierwszych?

'jej behawior jest całkowicie nieznany' - tego nie mozna napisać po polsku?
    • Gość: smocur Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.comarch.com 30.06.09, 08:58
      shocking można w kontekście różowej stonogi smoczej przetłumaczyć jako "porażający" - bo poraża jadem.
    • Gość: y Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.cmbg.cable.ntl.com 30.06.09, 08:59
      Albo "Jadowicie rozowa stonoga smocza"?
    • Gość: LPS Priest Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.chello.pl 30.06.09, 09:17
      Ewangelia Latającego Potwora Spaghetti [edytuj]

Osiem ?Naprawdę wolałbym, żebyś nie? [edytuj]
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie zachowywał się jak jakiś świętoszkowaty, fałszywie pobożny dupek, gdy opisujesz Mą Makaronową Doskonałość. Jeśli niektórzy ludzie nie wierzą we mnie, to trudno, nic się nie stanie. Naprawdę, nie jestem do tego stopnia próżny. Poza tym, nie chodzi o nich, więc nie zmieniaj tematu.
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie używał Mojego istnienia jako narzędzia do uciskania, ciemiężenia, karania, patroszenia lub bycia złośliwym wobec innych. Nie wymagam składania ofiar, a czystość jest niezbędna jeśli chodzi o wodę pitną, a nie o istoty ludzkie.
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie oceniał ludzi na podstawie tego, jak wyglądają lub jak się ubierają, jak mówią, lub... Dobra, po prostu bądź miły, OK? I wbij to do swojej tępej głowy: mężczyzna = człowiek. Kobieta = człowiek. To samo = to samo. Nikt nie jest od nikogo lepszy, chyba że mówimy o stylu. I przykro mi, ale to podarowałem kobietom i niektórym facetom, którzy widzą różnicę pomiędzy kolorem morskim a fuksją.
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie zaspokajał się w sposób, który obraża ciebie albo twojego ochoczego, zgodnego, pełnoletniego i dojrzałego psychicznie partnera. Odnośnie do tych, którzy mogliby protestować ? myślę, że odpowiednim wyrażeniem jest ?pie...ie się?, chyba że uznają to za nieprzyzwoite. W tym wypadku mogą wyłączyć raz telewizor i iść dla odmiany na spacer.
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie sprzeciwiał się fanatycznym, sadystycznym, szowinistycznym i pełnym nienawiści poglądom innych NA CZCZO. Zjedz coś, a potem zabiegaj o pierdoły.
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie budował za miliony dolarów kościołów/świątyń/meczetów/kaplic dla Mojej Makaronowej Doskonałości, podczas gdy pieniądze lepiej wydać na (wybierz sam):
      Skończenie z biedą
      Leczenie chorób
      Życie w pokoju, namiętną miłość i obniżenie kosztów kablówki
      Może jestem złożonym węglowodanowym wszystkowiedzącym istnieniem, ale w życiu cieszą mnie proste rzeczy. Wiem lepiej. Jestem STWÓRCĄ.
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie rozpowiadał ludziom wokół, że do ciebie przemawiam. Nie jesteś aż taki interesujący. Wylecz się z siebie. I mówiłem ci, żebyś kochał bliźniego, czy nie pojąłeś aluzji?
      Naprawdę wolałbym, żebyś nie czynił bliźniemu, co tobie miłe, jeśli miłe są ci, hm, rzeczy, które wymagają mnóstwa skóry/smaru/wazeliny. Jednak jeśli miłe jest to też tej innej osobie (zgodnie z numerem 4), zajmij się tym, zrób zdjęcia, i do diaska, załóż kondom! Naprawdę, to kawałek gumy. Gdybym nie chciał, żeby było ci przyjemnie, gdy to robisz, dodałbym ci w tym miejscu kolce albo coś.
    • Gość: aa Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.chello.pl 30.06.09, 09:21
      W przypadku kalmara mamy tu do czynienia z aniołem (czyli wysłannikiem) Latającego Potwora Spaghetti - to on.

pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%85cy_Potw%C3%B3r_Spaghetti
    • drzejms-buond Re: Nowe gatunki zwierząt 30.06.09, 09:37
      Shocking Pink Dragon Millipede
      -moze porażający?...
      a zdjecia pozostałych?
      różowa iguana jest w googlach:
      images.google.pl/images?hl=pl&q=pink%20iguana&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

ciekawe czy znany jest jej BEHAWIOR?
      ;]
    • Gość: m_caliban Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.iz.uj.edu.pl 30.06.09, 10:02
      Akurat słowo 'behawior' jest ok, używa się go normalnie w biologii w tym kontekście.
      Btw 'jadowicie różowa stonoga smocza' - cudowne :P
    • Gość: malwinka Re: Nowe gatunki zwierząt IP: 78.157.189.* 30.06.09, 10:37
      Czemu iguana ma wyginąć? Niech ją ktoś uratuje, noo prosze... To niesprawiedliwe!
    • Gość: ucho Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.hsi4.kabel-badenwuerttemberg.de 30.06.09, 10:38
      "Krewetka zabijająca dźwiękiem?" - po co ten znak zapytania? Przeciez takie krewetki istnieja i wiadomo o tym od dawna. Malo tego, sa popularne wsrod akwarystow morskich i sam posiadam takowa w akwarium. Po co ten znak zapytania to nie rozumiem.
    • Gość: Andżelidżka Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.icpnet.pl 30.06.09, 11:14
      Blagam, nieh ktos mi wytlumaczy co to dwuparcowy!
    • Gość: titta Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.botany.gu.se 30.06.09, 11:14
      A nie lepiej "(wsciekle) rozowy krocionog smoczy"? (stonoga to skorupiak, a dwuparce (krocionogi) to stawonogi).
    • Gość: Gość Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.rzeszow.vectranet.pl 30.06.09, 11:18
      Jej behawior jest całkowicie nieznany. - podobnie jak szkoła, którą ukończył autor tego tekstu.
    • Gość: titta Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.botany.gu.se 30.06.09, 11:22
      OK doczytalam kometarze, "jadowicie rozowy KROCIONOG smoczy"
    • Gość: do goscia Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.botany.gu.se 30.06.09, 11:27
      Akurat to zdanie jest poprawne. Slowo behawior jest uzywane w j. polskim.
    • Gość: Do elo i gizmo Re: Nowe gatunki zwierząt IP: 77.223.217.* 30.06.09, 11:33
      Dwuparcowy to akurat nazwa systematyczna, idioto. A do gizmo - trzeba było sprawdzić pochodzenie nazwy, a nie gadać głupoty pseudointeligenckie. Naukowcy, którzy odkryli ten gatunek sami stwierdzili, że przywodzi na myśl odkurzacz!
    • Gość: 1410 Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.igf.fuw.edu.pl 30.06.09, 12:24
      "Electrolux, nie przypadkowo kojarzy się ze znaną marką sprzętu domowego. Powstała po obejrzeniu filmu, na którym zaobserwowano jak ryba wsysa pokarm, co jednoznacznie kojarzyło się z ... odkurzaczem."

Wtedy prawdopodobnie nazywałaby się raczej Hoover albo Vacuum Cleaner...
    • Gość: iza Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.cable.ubr03.chms.blueyonder.co.uk 30.06.09, 12:29
      najcudowniejszy artykul na swiecie
    • Gość: iza Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.cable.ubr03.chms.blueyonder.co.uk 30.06.09, 12:30
      mnostwo ciekawych informacji swiadczy o wybitnym geniuszu autora
    • Gość: Do 1410 Re: Nowe gatunki zwierząt IP: 77.223.217.* 30.06.09, 12:32
      Gdyby w 1410 roku Polacy przegrali pod Grunwaldem to dzisiaj prawdopodobnie żylibyśmy w Moskwie. Niedorzeczne ? Podobnie jak twój komentarz.
    • Gość: bugmenot Re: Nowe gatunki zwierząt IP: *.dyn.iinet.net.au 30.06.09, 12:40
      Shocking pink to po prostu jaskrawy roz, tak samo jak "glaring pink" czy "vivid pink".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka