Dodaj do ulubionych

Pytanie do jakiegoś fizyka

IP: *.trzebinia.net 05.01.04, 12:24
Czy ktoś może podać jakąś strone na temat "Nadprzewodnictwo helu w niskich temperaturach i jego zastosowanie" chodzi o wytłumaczenie zjawiska kiedy możemy np. wziąść łyżeczke, zatopić w helu (powiedzmy, że jest on w słoiku i temp. wynosi 0 K) ale gdy tylko uniesiemy ją nad powierzchnie i chcielibyśmy ją przenieść hel w niewyjaśniony sposób wraca z powrotem do słoika. Można tak w kólko powtarzać i za każdym razem jakoś tam wróci, natomast gdy nie będziemy łyżeczki unosić ponad miejsce, z którego nabraliśmy go wszystko będzie o.k. I właśnie chodzi o to aby to w jakiś sposób opisać to zjawisko bardziej naukowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: 212.87.3.* 06.01.04, 10:21
      sprawdz pod chaslem nadcieklosc i doswiadczenia Kaplicy
      • Gość: uczeń Wojtek Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: *.trzebinia.net 06.01.04, 11:49
        Dziękuje za pomoc, ale gdy wpisuje doświadczenia Kaplicy znajduje tylko jakieś
        pierdoły o kościole itd. Natomiat z nadciekłością jest kilka stron ale nic tam
        nie ma o tym helu.
        PZDR.
        • Gość: gość Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: *.oi.amu.edu.pl 06.01.04, 12:21
          Ten fizyk z czasów ZSRR nazywał się Kapica i pewnie dlatego zgłaszała się
          kaplica
    • Gość: gość Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: *.oi.amu.edu.pl 06.01.04, 12:43
      Jest taka pozycja: Encyklopedia fizyki współczesnej PWN 1983r, na str. 395-404
      jest sporo na temat nadprzewodnictwa. Powodzenia w studiach tego problemu
      • Gość: uczen Wojtek Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: *.laizsme.edu.pl 06.01.04, 16:02
        Dziękuje za pomoc, ale niestety potrzebowałem to na dzisiaj najpóźniej do
        godziny 16.00 Ale posłuchałem wcześniej Ewy i z jakiejś strony www,
        wydrukowałem około 12 stron (nawet tego nie czytałem) i szybko do szkoły. Mam
        nadzieje, że się uda:)
        Pozdrawiam
        • Gość: ewa Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: 212.87.3.* 06.01.04, 17:45
          Ups....Sorry oczywiscie mialam na mysli KAPICE a nie Kaplice, fizyka rosyjskiego
          ktory wykonal piekne doswiadzenia dotyczace nadcieklosci (brak lepkosci) helu.
          ewa
          Ps udalo sie??? ;-)
          • Gość: uczeń Wojtek Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: *.trzebinia.net 07.01.04, 12:15
            Ja się tyle nadrukowałem a nauczyciel popatrzył i pyta się co to jest? no to
            mówie, że zadanie, ale on znowu co to jest? wiesz do czego się przyczepił, otóż
            drukowałem to na drukarce w firmie a drukarka ta służy do drukowania faktur i
            taki ma też papier. Ale on ciężko uczepiony dlaczego to jest w trzech
            egzemplarzach, i każdy w innym kolorze, po czym znowu się głupio mnie pyta co
            to jest!? nie wytrzymałem i mówi do niego, że ten egzemplarz, na którym pisze
            ORYGINAŁ jest dla niego, ta żółta KOPIA jest dla mnie, a różowa KOPIA dla
            mojego księgowego! Popatrzył na mnie i kazał mi siąść nawet ani razu nie
            spojrzał na to co tam było. Sam kazał tylko znaleść i wydrukować. I wszystko na
            nic!
            Pozdrawiam
            • Gość: ewa Re: Pytanie do jakiegoś fizyka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.04, 20:36
              No to wspolczuje, trzeba jednak przyznac ze nauczyciel zaczal ambitnie.
              Nadcieklosc (bo to o nia a nie o nadprzewodnictwo pewnie nauczycielowi chodzilo)
              jest fascunujacym zjawiskiem do dzis pamietam jak na wykladzie z ciala stalego
              pokazywano nam hel plynacy 'pod gore'. Powodzenia w dalszym studiowaniu.
              ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka