Gość: erik IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 11:03 Jeszcze cię w tak słabej formie nie widziałem. Czy to jakieś przedanschlussowe delirium ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slezan Re: Slezan, co się dzieje ? 30.10.03, 16:30 Po porażce powinieneś lizać rany. Ale widzę, że ogarnął Cię amok. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Slezanie !!! 30.10.03, 17:48 Mam kilka poważnych, choć ogólnych pytań do Ciebie jako reprezentanta RAŚ. Naprawdę jestem ciekaw Twojego zdania i nie chcę prowokować. Po prostu pytam: 1. Jak wyobrażasz sobie (i RAŚ) autonomię Śląska, o którą walczycie? 2. Jak to miałoby wyglądać? 3. Jakie jest główny cel RAŚ? 4. Czy RAŚ ma być organizacją społeczną, czy polityczną? I nie odsyłaj mnie na jakieś strony, tylko odpowiedz tak, jak myślisz. Czekam niecierpliwie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 30.10.03, 18:17 Pytania są konkretne. Nie czuję się prowokowany. Odpowiem przyjmując za punkt wyjścia program RAŚ, uzupełniając go o własne opinie 1. i od razu 2. W najbardziej ogólnych zarysach: własny regionalny parlament o uprawnieniach ustawodawczych (stanowiący regionalne prawo niesprzeczne z konstytucją), własny rząd jako regionalna władza wykonawcza (lub prezydent) - inaczej niż w przedwojenej autonomii, gdzie obszar ten zdominowany był przez mianowanego wojewodę, własny skarb czyli autonomia fiskalna. W kosntytucji powinno wyliczyć się wyłączne kompetencje władz centralnych (np. obronność, cła, polityka walutowa) i przyjąć zasadę domniemania kompetencji na korzyść władz regionalnych 3. Uzyskanie autonomii dla Śląska w granicach dwóch jednostek w historycznych granicach: Dolnego i Górnego Śląska (ten ostatni rzecz jasna razem z ziemią cieszyńską). Co do pierwszego to raczej pobożne życzenie, bo na Dolnym Śląsku do RAŚ należy garstka młodych inteligentów, którzy nie mają ambicji politycznych. 4. Działacze RAŚ starszego pokolenia zastrzegali się, że nie jest to organizacja polityczna. RAŚ nie jest partią, ale w moim przekonaniu skoro startuje w wyborach jest oganizacją polityczną. Ponieważ jednak działa też na polu edukacji, kultury czy pomocy charytatywnej okreśłiłbym go jako oganizację społeczno-poliyczną. To na razie ogólniki, o i pytania były ogólne. Jeżeli masz kolejne, postaram się odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 11:31 alex.stela napisał: > Mam kilka poważnych, choć ogólnych pytań do Ciebie jako reprezentanta RAŚ. > Naprawdę jestem ciekaw Twojego zdania i nie chcę prowokować. Po prostu pytam: > > 1. Jak wyobrażasz sobie (i RAŚ) autonomię Śląska, o którą walczycie? > 2. Jak to miałoby wyglądać? > 3. Jakie jest główny cel RAŚ? > 4. Czy RAŚ ma być organizacją społeczną, czy polityczną? > > I nie odsyłaj mnie na jakieś strony, tylko odpowiedz tak, jak myślisz. > Czekam niecierpliwie. > Pozdrawiam! > Kiedyś miałem ten zaszczyt prowadzić rozmowę ze slezanem na RAS-iowe tematy (jeszcze się wtedy nie zachowywał tak idiotycznie). Przeczytałem dokładnie program RAŚ, i uderzyła mnie tam wszechobecna czołobitność wobec Unii Europejskiej i zero odniesień do Polski. Program RAŚ rzeczywiście postuluje szeroką autonomię regionów, ale jako suwerena nigdy nie wskazuje RP lecz UE. Kiedy zwróciłem slezanowi na to uwagę, udawał że nie ma problemu i nie widział potrzeby modyfikacji programu w tym punkcie. Tak więc dla mnie RAŚ jest ugrupowaniem o bardzo ciekawym programie, ale pisząc to z punktu widzenia patrioty tego państwa w którym mieszkam, muszę powiedzieć, że jest to ugrupowanie antypaństwowe, które jak najszybciej powinno zostać rozwiązane na mocy obowiązującego aktualnie prawa. RAŚ miał szansę stać się ciekawą prowokacją intelektualną, ba, mógł być nawet realną siła polityczną zdolną do przechylenia szali w walce o zmianę ustroju w RP. Niestety, tak się nie stało. Ci panowie nie mają czystych zamiarów, a za atrakcyjną fasadą kryje się szpetna gęba niemieckiego nacjonalizmu i eurosocjalizmu. Szkoda. Niemniej czasmi wydaje mi się, że slazan jest szczery, i rzeczywiście widzi tylko tę fasadę. Jeśli tak jest, to spełnia w tamtym środowisku rolę tzw. pożytecznego idioty, i niestety pewnego ranka obudzi się z ręką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 11:39 Takie brednie zaprowadziły UPR tam gdzie jest - na margines życia publicznego. Dogmatyzm, który z realizmem nie ma nic wspólnego. A o braku odniesień do państwa polskiego to zwykła bzdura, bo takie są. UE jest jednak rzeczywistością, a nie urojeniem i trzeba myśleć o tym jak funkcjonowac w jej strukturach i ewentualnie jak je zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 12:01 slezan napisał: > Takie brednie zaprowadziły UPR tam gdzie jest - na margines życia > publicznego. Jakie brednie ? O autonomii ? Sugerujesz, że jedynym sposobem na jej zaprowadzenie jest zapisanie się do jakiejś socjalistyczno-narodowej organizacji, tak jak ty to zrobiłeś ? > Dogmatyzm, który z realizmem nie ma nic wspólnego. Na dzień dzisiejszy realizm to socjalizm i centralizm. W tym sensie rzeczywiście nie mamy z realizmem nic wspólnego. I niech nas ręka pańska przed tym chroni ! > A o braku odniesień do > państwa polskiego to zwykła bzdura, bo takie są. Są, ale tylko jako do "Polski w UE" ! Nigdy do Polski jako takiej. > UE jest jednak > rzeczywistością, a nie urojeniem i trzeba myśleć o tym jak funkcjonowac w jej > strukturach i ewentualnie jak je zmieniać. Zgoda. Ale wy poparliście akcesję do UE w takim kształcie, w jakim funkcjonuje ona w dniu dzisiejszym. UPR też jest za Unią Europejską, ale nie taką ! Dlatego mimo że jesteśmy zwolennikami głębokiej integracji europejskiej, to w czerwcu głosowaliśmy "nie" ! UE jest teraz naszą koszmarną rzeczywistością, ale nie musiała być ! Wy, w RAS- iu jednak tego chcieliście. Dlatego jesteście dla mnie zwolennikami eurosocjalizmu. Bo chyba nie wierzycie w to, że jesteście władni ją zmienić ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 12:11 RAŚ nie jest ani narodowy ani socjalistyczny. W obu kwestiach jest obojętny, co nie znaczy, ze obojętni są jego członkowie. Ja do lewicowych poglądów się nie przyznaję. A brak realizmu w UPR polega na wydumanej taktyce, nie na strategii. To partia, ktora kompromituje wolnorynkowy program przez kabaretowe zachowania swojego szefa, skądinąd bardzo sympatycznego błyskotliwego pana w muszce. Nic dziwnego, że część członków śląskiego UPR przeszła do RAŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 12:36 slezan napisał: > brak realizmu w UPR polega na wydumanej taktyce, nie na strategii. To partia, > > ktora kompromituje wolnorynkowy program przez kabaretowe zachowania swojego > szefa, skądinąd bardzo sympatycznego błyskotliwego pana w muszce. Nic > dziwnego, > > że część członków śląskiego UPR przeszła do RAŚ. Taktyka prawdopodobnie trochę się zmieni. A ten pan w muszce nie jest już naszym szefem. Szef nazywa się Stanisław Wojtera i ma 26 lat. Zmiany, zmiany, zmiany... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 12:42 Fakt widziałem jakieś jego wsytąpienie w TV. Ale gęby, której wam przyprawiono tak łatwo się nie pozbędziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 13:12 slezan napisał: > Fakt widziałem jakieś jego wsytąpienie w TV. Ale gęby, której wam > przyprawiono > tak łatwo się nie pozbędziecie. Socjalizm trzeszczy. Coraz więcej czerwonych zaczyna czytać nasz program. To już jest nasz mały sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 13:22 Socjalizm w Polsce jest silniejszy niż w UE. Wasz podstawowy błąd polega na przekonaniu, że w Polsce uzyskacie poparcie dla radykalnych reform rynkowych i przeskoczycie starą Europę, która utknie w swoim socjalu. Tak nie bęzie. Róznia polega na tym ,że socjal w UE jest bardziej efektywny. Tam zabierają bogatym i dają biednym, tu zabierają i bogatym i biednym i dają tylko sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 15:26 slezan napisał: > Socjalizm w Polsce jest silniejszy niż w UE. Wasz podstawowy błąd polega na > przekonaniu, że w Polsce uzyskacie poparcie dla radykalnych reform rynkowych > i > przeskoczycie starą Europę, która utknie w swoim socjalu. Tak nie bęzie. Może i nie będzie, ale mogłoby być. Jeżeli "przyrost" PKB w UE wynosi 0% to cóż łatwiejszego ? > Róznia > > polega na tym ,że socjal w UE jest bardziej efektywny. Tam zabierają bogatym > i > dają biednym, tu zabierają i bogatym i biednym i dają tylko sobie. Może to i prawda, ale co z tego ? Co to za efektywność, skoro wzrost gospodarczy oscyluje koło zera ? Socjalizm tak, wypaczenia nie ? Gdzieś to już słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 15:30 A gdzie przecztałeś, że mi się taki system podoba? Zacietrzewiasz się jak bebokk - tyle, że przy innych okazjach. Cały czas piszę o mniejszym złu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 15:37 slezan napisał: > A gdzie przecztałeś, że mi się taki system podoba? Zacietrzewiasz się jak > bebokk - tyle, że przy innych okazjach. Cały czas piszę o mniejszym złu. Zło to zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 15:50 slezan napisał: > Manichejczyk. nie-nie, tak-tak Chrześcijanin Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 15:53 W polityce nie ma nie-nie, tak-tak. Jego królestwo nie jest z tego świata. A ludzka natura jest słaba i grzeszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 16:07 slezan napisał: > W polityce nie ma nie-nie, tak-tak. Jego królestwo nie jest z tego świata. A > ludzka natura jest słaba i grzeszna. W polityce nie ma nie-nie, tak-tak, niemniej podział na dobro i zło jest uniwersalny i odnosi się do wszystkich dziedzin życia. Jego królestwo nie jest z tego świata, ale "dana mu jest wszelka władza na niebie i NA ZIEMI". Ludzka natura jest grzeszna, ale to nas jeszcze nie usprawiedliwia (chyba że jesteś ewangelikiem) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 16:20 Kapitalizm nie jest dobry w wymiarze moralnym. Jest po prostu bardziej efektywny. KAptaliści mogą postępowac dobrze albo źle. Zwolennicy wolnego rynku twierdzą, że umożliwia on wykorzystanie złych, egoistycznych postaw jednostek dla wspólnej pomyślności, a nie że jest realizacją Bożych przykazań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 16:37 slezan napisał: > Kapitalizm nie jest dobry w wymiarze moralnym. Jest po prostu bardziej > efektywny. KAptaliści mogą postępowac dobrze albo źle. Zwolennicy wolnego rynku > > twierdzą, że umożliwia on wykorzystanie złych, egoistycznych postaw jednostek > dla wspólnej pomyślności, a nie że jest realizacją Bożych przykazań. Kapitalizm to krok do tyłu znad przepaści, którą jest socjalizm. Lepiej gdyby udało się zrobić dwa kroki do tyłu, ale to już dziś jest niestety niemożliwe. Ale masz rację, że kapitalizm sam z siebie nie jest dobry. Daje jednak wolność, a ta z kolei pozwala wyzwolić to co w człowieku dobre. Socjalizm zaś ogranicza wolność, czyli zabija w człowieku odpowiedzialność, a co za tym idzie usypia w nim to co dobre. Dlatego kapitalizm ma swój moralny ciężar. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 16:52 Ogólnie wolność pozwala wyzwolić w człowieku pozytywną energię (choć nierzadko szlachetność ujawnia się w warunkach skrajnej niewoli). Autonomia to takze wolność - wolnośc wspólnot do rozwiązywania własnych problemów. Przywiązanie do państwa to natomiast forma zniewolenia - rodzaj fałszywej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 17:06 slezan napisał: > Autonomia to takze > wolność - wolnośc wspólnot do rozwiązywania własnych problemów. Przywiązanie > do > > państwa to natomiast forma zniewolenia - rodzaj fałszywej wiary. Przywiązanie do państwa to właśnie nakaz moralny. Oczywiście są granice po przekroczeniu których poddani (obywatele) mają prawo wypowiedzieć państwu posłuszeństwo, ale nie przesadazajmy, nic takiego u nas na razie nie zaszło. Dlatego polscy autonomiści muszą respektować istnienie tego państwa w którym aktualnie żyją. Tylko pod tym warunkiem mają prawo domagać się, aby zostali wysłuchani. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 31.10.03, 17:18 Przywiązanie do panstwa nie jest żadnym nakazem moralnym. Tak mogło być w dobie pomazańców Bożych. To tak jakbyś twierdził, że przywiązanie do szaletów publicznych jest nakazem moralnym. Państwo, podobnie jak szalet, służy zaspokajaniu ludzkich potrzeb - to jego racja bytu. Nie jest wartością samą w sobie. Przywiązanie osłabia zmysł krytycyzmu i wolę reform. To tyle jeśli chodzi o moje poglady. Natomiast RAŚ z tego co widzę działa zgodnie z prawem, a więc respektuje istnienie państwa. Bierze udział w wyborach do państwowych instytucji, toczy spory przed panstwowymi sądami. W czym więc problem? W deklaracjach liderów? Osobiście uważam, że miłościwie nam panujący przewodniczący RAŚ parę razy przywlił za mocno, ale traktowałbym to raczej jako sposób na przebicie się w mediach niż autentyczny radykalizm. Bredni wypisywanyh na forum w ogóle nie można uważać za miarodajne - więc o tym nawet nie ma co dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 10:18 Nie ma żadnej analogii między państwem a szaletem. Państwo nie służy do zaspokajania ludzkich potrzeb, lecz do ochrony wolności i życia obywateli. I właśnie dlatego przywiązanie do państwa jest nakazem moralnym, nawet jeśli nie żyjemy już w czasach pomazańców Bożych. Zauważ, że niechcący sam przyzanałeś, że RAŚ przynależy do grupy "partii szaletowych". Jesteście tam w doborowym towarzystwie, razem z SLD i kolegami z Solidarności. To co was łączy to postrzeganie państwa w kategoriach szaletu, a to co was dzieli to jedynie potrzeba za jaką do tego szaletu się udajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 04.11.03, 19:49 Gość portalu: erik napisał(a): > Nie ma żadnej analogii między państwem a szaletem. Państwo nie służy do > zaspokajania ludzkich potrzeb, lecz do ochrony wolności i życia obywateli. I > właśnie dlatego przywiązanie do państwa jest nakazem moralnym, nawet jeśli nie > żyjemy już w czasach pomazańców Bożych. A wolność i bezpieczeństwo to nie ludzkie potrzeby? A może to wartości biblijne? Gdzie o nich mówi Pismo? Skoro państwo służy do ochrony tych wolności i bezpieczeństwa, to jest wartością nie samą w sobie, ale o tyle, o ile wywiązuje się z tych zadań. No i jak nasza Najjaśniejsza się wywiązuje? Przy okazji - swoją deklaracją o "nakazie moralnym" rozgrzeszyłeś siepaczy Hitlera i Stalina. > Zauważ, że niechcący sam przyzanałeś, że RAŚ przynależy do grupy "partii > szaletowych". Jesteście tam w doborowym towarzystwie, razem z SLD i kolegami z > Solidarności. To co was łączy to postrzeganie państwa w kategoriach szaletu, a > to co was dzieli to jedynie potrzeba za jaką do tego szaletu się udajecie. > Ja niczego nie przyznałem, a już na pewno nie niechcący. Przedstawiłem swoje poglądy na państwo i tyle. Chyba bliższe UPRowi niż te Twoje heglowskie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erik Re: Slezanie !!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 10:40 Powiedziałbym że wolność i życie to coś więcej niż ludzkie potrzeby. To są ludzkie prawa. Państwo służy tylko do ochrony tych praw. A do zaspokajania potrzeb służy jak słusznie zauważyłeś m.in. szalet. "Najjaśniejsza" rzeczywiście kiepsko wywiązuje się z ochrony tych praw, ale bez przesady, oceny niedostatecznej bym jej nie wystawiał. A tylko w takim przypadku uzasadnione byłoby kwestionowanie jej istnienia. W przeciwnym wypadku ryzykujemy wpadnięciem z deszczu pod rynnę, a tego ryzyka nie wolno nam podejmować, gdy chodzi o wolność i życie. Hitlerowi i Stalinowi wystawiam ocenę niedostateczną, więc ich siepaczy nie rozgrzeszyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slezanie !!! 06.11.03, 17:07 To już czysty spór o słowa. Człowiek ma prawo do zaspokajania swoich potrzeb, jak potrzeby wolności i bezpieczeństwa:-))) Państwo powstało z potrzeby - praw nie było zanim nie było przynajmniej namiastki państwa. Odpowiedz Link Zgłoś