alex.stela
04.12.03, 13:09
Wyciąg z konstytucji:
Republika Cieszyńska jest republiką.
Republika Cieszyńska jest spadkobierczynią Księstwa Cieszyńskiego - różnicą jest brak chłopa z tytułem księcia albo baby z tytułem księżnej. Ponadto Republika Cieszyńska olewa zwierzchnictwo. Granice Republiki Cieszyńskiej są takie same (Ostrawica, Biała etc.).
Republika Cieszyńska jest państwem narodowym. Jedynym słusznym narodem jest naród cieszyński, a jedynym słusznym językiem jest język "jakiktosobiechce". Głową państwa jest Pan/Pani Prezydent Stela, władzę ustawodawczą sprawuje Klub Wesołego Cieszyniaka, a wykonawczą Nieomylny Rząd Republiki Cieszyńskiej z Arcynieomylnym Premierem na czele. Siedzibą Pana/Pani Prezydenta Stela jest Pałac Myśliwski Habsburgów (ul. Zamek 1, 00-001 Zjednoczony Cieszyn). Siedzibą Klubu Wesołego Cieszyniaka jest budynek przy ul. Dojazdowej 2, 00-001 Zjednoczony Cieszyn. Siedzibą Nieomylnego Rządu Republiki Cieszyńskiej jest "Gospoda pod Dobrą Datą" (Rynek 4, 00-001 Zjednoczony Cieszyn).
Stolicą Republiki Cieszyńskiej jest Zjednoczony Cieszyn. Flagą jest kawałek materiału w barwach czerwono-niebiesko-żółtych. Godłem Republiki Cieszyńskiej jest złoty orzeł na niebieskim tle, z czerwonym dziobem, wypiekami na twarzy i reklamą "Brackiego" na prawym skrzydle, namalowany na kawałku blachy zwykłej, ocynkowanej.
Hymnem Republiki Cieszyńskiej jest "Hej tam pod Cieszynem stoi lipeczka..." grana na instrumentach klawiszowych i perkusji przez kapelę góralską.