Dodaj do ulubionych

elektroniczne podzielniki ciepła

07.12.09, 17:47
czy macie coś takiego w swoich mieszkaniach i jesteście w stanie wyjaśnić jak
to badziewo działa?...dla mnie to kosmos...jak sprawdzić czy to urządzenie
działa prawidłowo ?
Obserwuj wątek
    • rst Re: elektroniczne podzielniki ciepła 21.12.09, 16:36
      Wszystko wokół rozliczania na podstawie wskazań jakichkolwiek
      podzielników to kosmos. W Oskardzie nadal ludzie nie mają żadnych
      podzielników i mają spokój. Płacą co miesiąc za ogrzewanie i po
      prostu grzeją mieszkania.
      W mojej spółdzielni (Stella fiatowska) większość ludzi ma przez cały
      rok pozakręcane grzejniki, a na koniec otrzymali wyliczenia z
      dopłatami.
      Opłata za podobne mieszkanie z podzielnikiem i bez podzielnika jest
      identyczna. Ten bez podzielnika grzeje ile chce, ten z podzielnikiem
      przeważnie grzeje na minimum i musi z tej racji jeszcze dopłacić na
      koniec sezonu. To jest dopiero kosmos.
      • forra Re: elektroniczne podzielniki ciepła 22.12.09, 07:45
        Dokładnie tak.
        • nadisia Re: elektroniczne podzielniki ciepła 03.03.10, 20:42
          w spółdzielni Stella jest taka afera w związku a podzielnikami, że sie tym
          telewizja zainteresowała. Ludzie to jakiś absurd- ludzie podostawali niedopłaty
          w wysokości 2000zł - 3500zł...
          • matams Re: elektroniczne podzielniki ciepła 04.03.10, 10:06
            Ci mieszkancy zapominaja dodać, że podzielniki te zostały zamontowane NA
            ŻYCZENIE MIESZKAŃCÓW.
            • meaby Stella 04.03.10, 11:09
              pierwszy raz słyszę że w Stelli są afery w związku z podzielnikami
              być może takie niedopłaty wynikają z posiadania starych okien albo
              nieoszczędnego ogrzewania typu kaloryfer na ful i otwarte okno?

my, z tej spółdzielni też, zawsze mamy zwroty
              3lata temu nawet 3 czynsze
              ale z sensem ogrzewamy:
              - okna plastikowe
              - nowa ściana w której montowaliśmy okno balkonowe
              - grzejemy tylko przy zimnie maksymalnym, a jak mieliśmy niemowlaka
              pozwalaliśmy sobie że ho ho i zwrot był

acha, mamy kuchnię otwartą na salonik, ciepło więc jest też z kuchni
              p.
              • gitares Re: Stella 04.03.10, 12:07
                Te duże dopłaty dotyczą głównie mieszkań skrajnych (parter, ostatnie piętro)w
                blokach nieocieplonych. Ja też mieszkań na stelli i mam małego dzieciaczka. W
                zeszłym roku miałem zwrot, w tym roku, jako, że zima jest (była?) o wiele
                gorsza, to jak popatrzyłem na liczniki to będę miałe ok.70 zł do dopłaty. Ale to
                i tak jest ok. 300zł mniej niż jakbym płacił ryczałt (obecnie część mieszkańców
                chce ryczałt 2,70 za mkw). Więc nie należy tylko patrzeć czy jest dopłata, ale
                jeszcze ile tej dopłaty, bo się może okazać, że to jest i tak mniej niż ryczałt
                (inna stawka jest teraz, a inna byłaby przy rozliczaniu tylko ryczałtem)
                • gitares Re: Stella 04.03.10, 12:09
                  odnośnie tych dopłat było w ostatnich albo przedostatnich "twoich tychach"
                • matams Re: Stella 04.03.10, 13:22
                  Trzeba byc skończonym kretynem, żeby dać opomiarować sobie kaloryfery. Przecież
                  to są stare bydynki, które nie były budowane wg dzisiejszych norm i nie ma mowy
                  o oszczedzaniu ciepla. To najwazniejsza kwestia.

Inna kwestia jest mentalnosc. Ludzie zakladali pomierniki nie po to aby placic
                  za faktyczne zuzycie ale zeby placic mniej (w domysle, ze beda oszczedzac). A
                  fizyki nie da sie oszukac - jak ja nie bede grzal w mieszkaniu to sasiad, ktory
                  grzeje obok bedzie placil wiecej bo moje zimne pomieszczenie bedzie pobieralo
                  cieplo od sasiada.

Chcieli pomierniki to maja. Brawo. NIech teraz płacą i płaczą.
                  • nadisia Re: Stella 04.03.10, 17:23
                    Dokładnie... bloki niby ocieplone pozostawiają wiele do życzenia :/ ktoś to
                    zrobił tak - byle było współczuje parterom :/Podzielniki zostały zainstalowane
                    na wniosek mieszkańców - owszem dopóki były to podzielniki wyparkowe podział
                    kosztów był mniej więcej taki sam. O podzielniki elektroniczne nikt nas nie
                    pytał, przyszli i zamontowali. Dobrze, podzielniki elektroniczne będą ok jeśli
                    ktoś mi zadeklaruje z góry ile będzie kosztowała jedna taka jednostka, która się
                    nabija na podzielnik. Wtedy jestem w stanie sobie określić na ile ciepła mnie
                    stać... tak samo jak z prądem czy gazem. Jeśli przekroczę moje możliwości to
                    zakręcam kaloryfer i ubieram kożuch. To jest jedna wielka niewiadoma... twój
                    rachunek jest zależny od sąsiadów, czy są w domu i czy grzeją bo jeśli nie ma
                    jednego, drugiego, trzeciego sąsiada bo wyjechali na urlop "grzewczy" a Ty
                    mieszkasz w swoim mieszkaniu to sorry ale będziesz musiał za nich zapłacić !!!
                    bo to jest podzielnik kosztów a nie ciepła !!!I nie mówcie mi, ze niedopłata w
                    wysokości 3500 zł was nie dziwi, za co ??
                    • matams Re: Stella 04.03.10, 17:53
                      Spoldzielnia nie zaklada podzielnikow na wlasne widzimisie. Bylo zebranie, byla
                      decyzja. Jesli na zebraniu zjawila sie garstka osob to ta garstka zadecydowala.

nadisia napisała:
                      I nie mówcie mi, ze niedopłata w
                      > wysokości 3500 zł was nie dziwi, za co ??

Za energię cieplną.
                      • lisia312 Re: Stella 04.03.10, 18:30
                        tam zrobili chyba błąd nie stosując współczynników położenia mieszkania.
                      • nadisia Re: Stella 04.03.10, 18:36
                        ja się nie martwię, tak samo jak zadecydowali mogą zrezygnować...nasz blok na
                        szczęście nie chce spleśniałych ścian...
                        • aria11 najgorsza spółdzielnia pod słońcem !!!!!!!!!!!!! 01.04.10, 23:08
                          • kasia-michasia Re: najgorsza spółdzielnia pod słońcem !!!!!!!!!! 05.04.10, 13:30
                            jak się w końcu zakończyła sprawa z tymi podzielnikami ciepła w Stelli?
                            Oraz czy osoby które miały tak duży rachunek do zapłacenia muszą zapłacić?
                            Jak będzie wyglądało rozliczenie za obecny sezon grzewczy?

Jestem nowym mieszkańcem na tym osiedlu i wszystko przede mną.
                            • aria11 nie da sie tak łatwo zdemontowac podzielników 07.04.10, 14:10
                              u mnie w bloku 80% ludzi wyraziło zgodzę na zdemontowanie podzielników i
                              wyrazili chęć na rozliczanie się z CO wg ryczałtu. Pozostaje jeszcze małe
                              ale.... spółdzielnia zgodziła się na rozliczenie ale tylko za okres
                              2009/2010
                              chociaż we wniosku ludzi wyraźnie pisało ze od 2009 roku
                              chcą przejść na rozliczanie ryczałtem. Wniosek taki ze od 1 kwietnia br.czynsz
                              zdrożał o 0,70 zł za metr kwadratowy a wg regulaminu spółdzielni (dostępny na
                              stronie spółdzielni)od przyszłego okresu będziemy ponownie rozliczani wg
                              podzielników. KOMU SŁUŻY TA SPÓŁDZIELNIA, z pewnością nie członkom.
                              Przypuszczam, ze osoby które były zainteresowane zdjęciem podzielników nawet nie
                              mają tej świadomości.
                              • matams Re: nie da sie tak łatwo zdemontowac podzielników 07.04.10, 15:49
                                Złożyliście wniosek w 2010 roku, że od 2009 chcecie się inaczej rozliczac?
                              • kasia-michasia Re: nie da sie tak łatwo zdemontowac podzielników 07.04.10, 19:53
                                powiedzcie mi kochani proszę jak dokonać obliczeń za obecny sezon. przez jaki
                                współczynnik pomnożyć podaną wartość na liczniku.
                                czy możecie mi podać wartości waszych liczników ciepła za poprzedni sezon oraz
                                przez jakie współczynniki były one przemnożone. Chciałabym wiedzieć na co mam
                                się nastawić pod koniec okresu rozliczeniowego na jaką kwotę do zapłaty?????
                                Z góry bardzo dziękuję
                                • zyta_1 Re: nie da sie tak łatwo zdemontowac podzielników 07.04.10, 20:48
                                  ilość zużytego ciepła na danej nieruchomości (mieszkania,klatki
                                  schodowe,pralnie) dzieli się przez wskazaną ilość na wszystkich podzielnikach i
                                  wychodzi ci wskaźnik jednej jednostki, Mieszkania parterowe i ostatnie piętra
                                  /niekiedy też szczytowe/ mają przelicznik wskazania * 0,9. Ja sama mieszkam w
                                  takiej nieruchomości w której, o zgrozo!, nie wszyscy mają podzielniki. Ci nie
                                  opomiarowani grzeją w "cały świat" , zużycie na bloku nam wzrasta, stąd cena
                                  jednostki również. Po burzliwej dyskusji ustalono, że od przyszłego sezonu
                                  lokale bez podzielników zaplacą podwyższoną stawkę o 300 % to po to by ich
                                  zdopingować do założenia podzielników. Bo albo wszyscy albo nikt. Mam
                                  podzielniki od 12 lat i przez 9 miałam zwroty, teraz dopłacam.
                                  • makbet1 -------------------------------- 12.04.10, 11:30
                                    Elektroniczne lub wyparkowe podzielniki kosztów ciepła nie są
                                    przyrządem pomiarowym gdyż nie podlegają legalizacji.
                                    Dla zwykłego mieszkańca to ekonomiczny nonsens i nie mają oni
                                    żadnego interesu w ich zakładaniu.
                                    • kasia-michasia podnoszę temat 03.11.10, 21:27
                                      Otrzymałam nowe rozliczenie za energię cieplna.....i mam niedopłatę 1200 zł wrrrrr.
                                      moja przedpłata wynosiła 2700 zł i jeszcze teraz ta dopłata 1200 zł cholera czy ja mieszkam w domku jednorodzinnym i to do tego w centrum Warszawy..cóż to za absurdalne koszty?????
                                      Jakaś paranoja

Jak u was wygląda sprawa?????
                                      • zyta_1 Re: podnoszę temat 04.11.10, 08:27
                                        Ja mam "tylko" 400 zł niedopłaty.
                                        • 1976_darek Re: podnoszę temat 04.11.10, 11:54
                                          zyta_1 napisała:

> Ja mam "tylko" 400 zł niedopłaty.

A jaka była przedpłata? I jak duże masz mieszkanie? Przepraszam za takie pytania, ale ciekawy jestem ile średnio kosztowało ogrzanie jednego metra kwadratowego mieszkania w zeszłym sezonie.
                                          • zyta_1 Re: podnoszę temat 04.11.10, 17:52
                                            1976_darek napisał:

> A jaka była przedpłata? I jak duże masz mieszkanie? Przepraszam za takie pytani
                                            > a, ale ciekawy jestem ile średnio kosztowało ogrzanie jednego metra kwadratoweg
                                            > o mieszkania w zeszłym sezonie.

Mam 56 m2, przedpłata 1750 więc koszt ogrzania mojego mieszkania to 2150 zł
                                            • 1976_darek Re: podnoszę temat 05.11.10, 10:09
                                              zyta_1 napisała:

> Mam 56 m2, przedpłata 1750 więc koszt ogrzania mojego mieszkania to 2150 zł

No to nie jest mało. Ja mam ponad 60-metrowe mieszkanie i ogrzewanie kosztowało mnie poniżej 1500PLN. Fakt, że nie lubię dużych temperatur - oczywiście to nie kwestia oszczędności. Ale temperatura w mieszkaniu nigdy nie spadła poniżej 20 stopni C.

Mam zainstalowane podzielniki kosztów i fakt faktem, że coroczne rozliczenie jest dla mnie zagadką ;-) Lenistwo jednak sprawia, że dopóki nie muszę dopłacać, dopóty nie wnikam dlaczego tak, a nie inaczej spółdzielnia rozlicza koszty ogrzewania...
                                      • 1976_darek Re: podnoszę temat 04.11.10, 11:49
                                        kasia-michasia napisała:

> Otrzymałam nowe rozliczenie za energię cieplna.....i mam niedopłatę 1200 zł wrr
                                        > rrr.
                                        > moja przedpłata wynosiła 2700 zł i jeszcze teraz ta dopłata 1200 zł cholera czy
                                        > ja mieszkam w domku jednorodzinnym i to do tego w centrum Warszawy..cóż to za
                                        > absurdalne koszty?????
                                        > Jakaś paranoja
                                        >
                                        > Jak u was wygląda sprawa?????

W sumie 3900PLN za samo ogrzewanie mieszkania w bloku??? Przy jakiej powierzchni? Jaki płacisz czynsz średnio miesięcznie, skoro samo ogrzewanie to 3900/12 = 325PLN???
                                        Jakaś masakra...
                                        • kasia-michasia Re: podnoszę temat 04.11.10, 21:01
                                          mam 112 m2 czynsz 820 zł.

Kurcze tak się zastanawiam..jak to jest ciepło dostarczane jest dla całego miasta z jednej ciepłowni a w mieszkaniach np. MZBM-u zawsze miałam zwrot mimo że ciepła nie oszczędzałam *grzejniki na full* a teraz mimo że grzejniki przykręcone to mam taką niedopłatę. Coś jest nie tak w tej spółdzielni Stella
                                          • 1976_darek Re: podnoszę temat 05.11.10, 10:11
                                            kasia-michasia napisała:

> mam 112 m2 czynsz 820 zł.
                                            >
                                            > Kurcze tak się zastanawiam..jak to jest ciepło dostarczane jest dla całego mias
                                            > ta z jednej ciepłowni a w mieszkaniach np. MZBM-u zawsze miałam zwrot mimo że c
                                            > iepła nie oszczędzałam *grzejniki na full* a teraz mimo że grzejniki przykręcon
                                            > e to mam taką niedopłatę. Coś jest nie tak w tej spółdzielni Stella

Może są duże straty ciepła w budynku, w którym mieszkasz (?) Twój blok jest docieplony?
                                            • kasia-michasia Re: podnoszę temat 09.11.10, 20:22
                                              ocieplili w zeszłym miesiącu tylko dwie boczne ściany i na tym ocieplenie się widzę zakończyło...Mam wrażenie że to pseudo ocieplenie nic nie da bo dużo mieszkań nie zostało w ogóle ocieplonych.
                                              Ale jeśli chodzi o miniony sezon grzewczy to blok nie był ocieplony.
                                      • mickewazowsky Re: podnoszę temat 04.11.10, 16:09
                                        w zeszłym roku miałem nadpłaty ponad 300 złotych przy podzielnikach tzw. wyparkowych, w tym roku przyszło rozliczenie i 166 złotych niedopłaty przy podzielniku elektronicznym, fakt ze zima była dłuższa i mroźniejsza ale żeby aż taka różnica? aż prawie 500 zł? Cos tu nie gra z tymi podzielnikami, z firmą Techem i spółdzielnią Stella...
                                        • gitares Re: podnoszę temat 04.11.10, 21:35
                                          Ja w Stelli na mieszkaniu 44m2 mam 190 zł nadpłaty przy podzielnikach (w domu małe dziecko, więc raczej zimnica nie była u nas, ale upałów też nie lubimy: temperature mieliśmy na poziomie ok 21 st i było to ok dla nas)
                                          • nadisia Re: podnoszę temat 05.11.10, 11:57
                                            ufff...jak się cieszę, ze przeszedł u nas wniosek na ryczałtowe rozliczenie :) no i "współczuje" spółdzielni nowych awantur i zażaleń po tegorocznych rozliczeniach hehe bo widze, ze póki podzielniki będą problem się nie skończy... licznik na mieszkanie i indywidualne rozliczenie tak jak ma się to w nowych blokach jest ok ale podzielnik na kaloryferze dzielący koszty to głupota !
    • guziolka Re: elektroniczne podzielniki ciepła 27.12.10, 22:31
      Tak mam coś takiego w swoim mieszkaniu. Należę do Stelli i te podzielniki przeklęłam.
      Pierwszy rok 2,5 tys. nie dopłaty w tym roku 1 tys. zł. Mieszkanie zagrzybiałe wilgotne.
      Nowe okna plastikowe. Nowe kaloryfery , zawory danofosa i mieszkanie wcale nie rogoweg ani na parterze. No ale tak to jest jak ogrzewa się całą klatkę a inni chodzą w kufajkach i grubych skarpetach. Czy to era kamienia łupanego że ktoś mówi, że temp. 17-18 stopni w mieszkaniu mu odpowiada.
      Czy my mieszkamy w jakimś zacofanym społeczeństwie i ciepłe kaloryfery to jest jakieś marzenie a nie XXI wiek.
      • gitares Re: elektroniczne podzielniki ciepła 28.12.10, 14:57
        A blok masz ocieplony? Jaka powierzchnia mieszkania? Ja jak pisałem wcześniej przy 44m2, temperatura ok.21st miałem za zeszłą zimę ok. 190 zł nadpłaty. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jesteś jedyną osoba grzejącą w klatce i ogrzewasz cały blok... Bo jeśli mieszkanie w środku, to chyba musiałabyś mieć kaloryfery cały czas włączone (czyli ciepło cały czas ucieka - nic się nie kumuluje), żeby taką niedopłatę wygenerować.
        • kasia-michasia Re: elektroniczne podzielniki ciepła 01.01.11, 20:24
          Sama mam mieszkanie na Stelli tej badziewnej spółdzielni i to jest moje nieszczęście!

Natomiast elektroniczne podzielniki ciepła ...nie mylić z licznikami.....to jeden wielki BADZIEW...stworzyły nam kożuchowców i doprowadziły do zawilgocenia a później do zagrzybienia mieszkań.
          Ludzie w imię "oszczędzania" doprowadzają do skrajnego wychłodzenia bloku ma to fatalny wpływ na nasze zdrowie. Wielu nie rozumie zasad działania podzielników. Rozumiem ze należny oszczędzać ale temperatura w mieszkaniu 18 st!!!! jest wbrew prawu budowlanemu.
          Proszę zaznajomić się z poniższymi artykułami.

www.almot-eco.com/index.php?strona=Artykuly&art=78&nazwa=Sposoby%20rozliczania%20indywidualnych%20koszt%F3w%20ogrzewania
          cieplo-corp.pl/indeks.php?page=opracowania
          Sama mam temperaturę 18st kaloryfery na II jak miałam w zeszłym roku na III i nota bene tylko 19st to mam niedopłaty 1200 zł .....jakaś Paranoja.....Poza tym mam w du..e zwroty czynszu ja chce mieć ciepło w mieszkaniu i zaliczka 2700 w czynszu powinna mi pozwolić na utrzymanie ludzkiej znośnej temperatury w mieszkaniu.

Nie może być tak że jedni mają zwrot 600 zł a inni muszą dopłacić 1200!!!!
          Poza tym jak to jest możliwe że ktoś mieszkanie 53m2 ogrzeje za 200 zł (tyle wychodzi z podzielników)i twierdzi że ma ciepło a inny musi dopłacić do tego co już wpłacił w czynszu 1200 zł. poza tym są lokatorzy którzy mają odczyty 0...tego to już nie pojmuję... Sam jaśnie Pan prezes spółdzielni nie potrafił mi tego wyjaśnić.

Należy pamiętać o jednym spółdzielnia wcześniej zamawia moc cieplną która bez względu na to czy będziemy zakręcać kaloryfery w imię "oszczędności" czy nie i tak do bloku wejdzie a to że idzie ona w eter bo np. ogrzewamy piwnice lub klatki schodowe albo krąży w obiegu jako ciepła woda użytkowa (chyba że są w bloku pod-liczniki ciepłej wody oraz c.o) wielu chyba nie interesuje lub nie mają o tym pojęcia że są oszukiwani ...tak czy owak za tą zamówioną moc cieplną zapłacimy.

Wszystkim zainteresowanym polecam poniższe forum
          wspolnota.net.pl/viewtopic.php?t=4454

Pozdrawiam wszystkich i życzę lepszego Nowego 2011 roku ...bardziej sprawiedliwego
          • guziolka Re: elektroniczne podzielniki ciepła 03.01.11, 22:47
            Podpisuję się pod tym w całości. Coś mnie trafia jak słyszę tego typu wypowiedzi, ze komus ciepło mając 18 st. Ja walczę ze spółdzielnią i tego napewno tak nie zostawię.
            • kasia-michasia Re: elektroniczne podzielniki ciepła 03.01.11, 23:19
              Należysz również do Stelli? tej "fantastycznej spółdzielni.

• kasia-michasia Re: elektroniczne podzielniki ciepła 03.01.11, 23:31
                już doczytałam powyżej.... możemy sobie rękę podać.

Te podzielniki miałyby sens gdyby brały także pod uwagę temperaturę w mieszkaniu. A także gdyby termostat nie mógł być zakręcony poniżej II st. To by nie pozwalało na wychłodzenie bloku.
                A po trzecie to może jakaś kontrola w mieszkaniach by się przydała czy oby podzielniki prawidłowo działają, bo radiowe odczyty pozwalają na "dziwne niekontrolowane zachowania" ...tylko taka kontrola bez zapowiedzi...ale by się co niektórzy zdziwili.
                • guziolka Re: elektroniczne podzielniki ciepła 04.01.11, 22:26
                  Dokładnie. Powinno byc jakieś minimum, które każdy musi mieć a nie jakieś dziwne zwroty i w sumie wg prawa energetycznego to jest niszczenie mienia wspólnego. Ja ostatnio przed świętami jak były te mrozy wracając wieczorkiem przypatrywałam się oknom no cóż widać tylko te na parterze i prawie wszędzie zaparowane do samej góry nic nie widać i mało tego niektóre pozamarzane. Zgroza.
        • guziolka Re: elektroniczne podzielniki ciepła 03.01.11, 22:45
          Niestety blok nie ocieplony. Nawet cały czas nie miałam na full kaloryferów włączonych no ale niestety u mnie w klatce wszyscy mają zwroty. Mieszkanie 56,6 m. Prawo fizyki ciepełko ucieka do sąsiadów a ja nie zamierzam być niewolnikiem swojego mieszkania i chodzić w golfie czy polarze. Pozatym temperatura w mieszkaniu 22 stopnie czyli przy takiej niedopłacie żadna rewelacja. I szlag mnie trafia jak słyszę że innym jest ciepło nie włączając kaloryfera.
          A niedopłata jest za sezon grzewczy 2008/2009 2500 tys. zł. za sezon 2009/2010 1000 zł. Przy tym grzyb w mieszkaniu.
    • bema11 Re: elektroniczne podzielniki ciepła 01.01.11, 21:15
      U nas na szczęscie od dzisiaj przestają obowiązywać te BADZIEWNE PODZIELNIKI.Podpisali się miszkańcy bloku za zdjęciem i pozbywamy sie tego dziadostwa.Doprowadziło to tylko do zagrzybienia bloku, wilgoci! Ludzie się cieszyli że mieli zwrot, nie ważne że zimno w mieszkaniu i grzyb na ścianach. Mam nadzieję że teraz zaczną wreszcie mysleć!
      • kasia-michasia Re: elektroniczne podzielniki ciepła 01.01.11, 22:53
        A na jakim osiedlu mieszkasz?

Podzielniki pozwolili wam zdjąć w sezonie grzewczym?!
        Nasz regulamin mówi że jeśli zgodzi się 3/4 mieszkańców bloku to ściągamy ale dopiero przed następnym sezonem grzew.
        • bema11 Re: elektroniczne podzielniki ciepła 02.01.11, 22:47
          Mieszkam na osiedlu H i oczywiście uchwałe przegłosowaliśmy w zeszłym roku a dokładnie do końca czerwca 2010. Gdyż firma która nam pozakładała to badziewie, miała zapisane że obowiązuje ich pół roczny okres wypowiedzenia. A u nas musiała się zgodzić połowa mieszkańców. I tak też się stało. Od stycznia tego roku nie obowiązują nas podzielniki juz.NARESZCIE!!!
          • kasia-michasia Re: elektroniczne podzielniki ciepła 03.01.11, 23:13
            No to tylko pogratulować jednomyślności.

A zaliczka na ogrzewanie wam wzrosła?
            • fryncita Re: elektroniczne podzielniki ciepła- PROŚBA!!! 05.07.11, 02:34
              Należe do spółdzielni "Karolina", nie wiem jak u Was , ale za nasze ogrzewanie odpowiedzialna jest firma Minol, po wymianie w ubiegłym roku kaloryferów na nowe (tzw. energooszczędne) koszt ogrzewania wzrósł mi o 150% i mam prawie 700zł nie dopłaty. Doszłam do tego z czego to może wynikać, ale mam wielką PROŚBĘ!!!!- ponieważ nie zostawię tej sprawy tak, i prawodpodobnie wejdzie na drogę sądową potrzebuje kontakt do dobrego prawnika, bądz rzecznika praw konsumenta , który jest fachowcem od takich spraw. Możecie mi kogoś polecić??
              • maksiunio1 Re: elektroniczne podzielniki ciepła- PROŚBA!!! 05.07.11, 22:48
                Witam.
                Jeśli chodzi o rzecznika to polecam:
                bip.umtychy.pl/?grupa=podmioty&dzial=um&kat=wydzialy&id=24
              • niewiem77tychy Re: elektroniczne podzielniki ciepła- PROŚBA!!! 22.09.11, 09:26
                Na os l jest pismo ze spółdzielni z pytaniem czy zdemontować podzielniki ciepła?Sama nie wiem co odpowiedzieć???
                • bbiedroneczka elektroniczne podzielniki ciepła 01.10.11, 14:12
                  Ja mam mieszkanie ze spółdzielni Karolina, obecnie mam podzielniki ale kilka dni temu zbierała spółdzielnia podpisy kto jest za ściągnięciem ich, mam nadzieję że je ściągną, bo dopłaty są ogromne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka