Dodaj do ulubionych

Nowa parafia jeszcze...

14.01.10, 13:43
nie ma kościoła a już są przeciwnicy budowy.Chodzi o parafię pod wezwaniem
Św.Ojca Pio w Tychach-Mąkołowcu-Koźlinie.Podobno mają rozbierać kaplicę bo po
3!latach okazało się że stoi bezprawnie,kolejny absurd?
Obserwuj wątek
    • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 14.01.10, 15:31
      A co to kleru nie obowiązuje polskie prawo? Jak nie pasuje to proszę sobie
      zalegalizować no ale tu trzeba sięgnąć do kieszeni!

Samowola budowlana to rozebrać!
    • aniask_mama Re: Nowa parafia jeszcze... 14.01.10, 19:20
      Byłam na mszy na której ksiądz budowniczy sam powiedział, że taki z
      niego budowniczy, co to bez pozwolenia buduje (odnosiło się to do
      kaplicy właśnie). A rozebrać trzeba tak czy inaczej, bo kaplica
      tymczasowa, a od wiosny podobno rusza budowa.
      Zaś co do przeciwników to każdy kij ma dwa końce.
      • bomblina Re: Nowa parafia jeszcze... 14.01.10, 20:27
        Ale kaplicę to rozbiera się chyba dopiero jak jest już gdzie msze odprawiać,a
        budowa kościoła potrwa pewnie kilka lat...czegoś tu nie rozumiem.
        A przeciwnicy zawsze byli i będą.
        • erombek pod golym niebem te msze odprawiac 14.01.10, 20:57
          albo zasuwac dalej, co to malo tych kosciolow macie?

a bomblina to przeciwnik ladu prawnego,

• bomblina Re: pod golym niebem te msze odprawiac 14.01.10, 21:10
            erombek napisał:

> albo zasuwac dalej, co to malo tych kosciolow macie?
            >
            > a bomblina to przeciwnik ladu prawnego,
            >
            >
            > Nie jestem przeciwnikiem ładu prawnego!
            Prawo prawem,niby je przestrzegamy,powinniśmy je przestrzegać ale różnie to z
            tym bywa,nie bronię "kleru",oni też prawo muszą przestrzegać ,tak jak ja i ty.
            Nie o to mi chodziło pisząc ten post żeby dyskutować na temat prawa,budowy
            nowych kościołów,tylko żeby dowiedzieć się czy ktoś wie coś na ten temat.
            Więc nie wymądrzaj się mądralo.
            • inka117 Kościół w Tychach..... 14.01.10, 22:54
              Ostre wypowiedzi.....więc zabiorę głos tylko o mojej parafii.Z
              niecierpliwością oczekuję na poświęcenie klasztoru (jeszcze w
              budowie)pw.św.Franciszka i św.Klary na ....Paprocańskiej.Jest
              potrzebny dla mieszkańców.
              • iskierka43 Inka117 23.01.10, 15:17
                O,to jesteśmy sąsiadkami:-)Ostatnio Ojciec budowniczy był u nas
                podczas odwiedzin duszpasterskich i mówił,że jakieś dwa lata jeszcze
                potrzeba do oddania Klasztoru.Ciągnie się to tak długo,bo sponsorów
                nie ma i ile parafianie przeznaczą funduszy tyle się buduje.Ale ja
                myślę,że to dobrze.Przynajmniej bedziemy wszystko zawdzięczać sobie
                a nie sponsorom:-)
                • inka117 Re: Inka117 24.01.10, 00:22
                  Miło mi,że nie jestem sama w oczekiwaniu na poświęcenie
                  Klasztoru,przecież tymczasowa kaplica "pęka w szwach" i wiernych
                  jest zawsze dużo.Faktycznie.....kiedyś będą naszą parafię odwiedzać
                  wierni z innych parafii i nie tylko,żeby obejrzeć żywą
                  szopkę.....podzielam iskierko43 Twoje zdanie,że ta piękna
                  obecnie....budowla będzie nie tylko nasza----wiernych z tymczasowej
                  kaplicy Św.Franciszka i Św.Klary.Z tego o czym wiem....Fundusze
                  pozyskiwane są także z fantastycznych festynów i odpustów oraz
                  dobrowolnych datków.
        • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 14.01.10, 21:03
          Kaplice się buduje jak jest pozwolenie na budowę. Rozbiera się ją jak jest
          potrzeba lub jak klechy w dupie mają polskie prawo. Rozebrać, zaorać i ew.
          postawić nowy.
          • rst Re: Nowa parafia jeszcze... 14.01.10, 23:30
            kaplica nie miała pozwolenia na budowę, ale teraz w tym miejscu
            powstanie budynek kościoła, a on ma pozwolenie. Proszę nie pisać
            głupot. W Polsce posolidarnościowej jeszcze się nie zdarzyło aby
            została rozebrana kaplica z racji postawienia kiedyś na dziko.
            Było kilka prób lokalnych władz usunięcia samozwańczych wielkich
            krzyży w miejscach gdzie faktycznie zawadzały, ale te próby też do
            końca się nie udały.
            • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 15.01.10, 09:18
              Widzisz, w Polsce mamy demokrację. Lud chciał kościół i będzie go miał. Z tym
              nie ma co dyskutować.

Ale czasami ten sam lud demokrację myli z wymuszeniem, dyktaturą. To, że nie
              zlikwidowano nielegalnych budynków zwanych kaplicami to właśnie to o czym pisze.
              Kler ma w głebokim poważaniu polskie prawo a głupi lud łyknie spiewke o burzeniu
              koscioła itp i się zacznie sprzeciwiać.

Niestety nasze elity polityczne nie mają odwagi sprzeciwiać się klechom. Szkoda
              ale liczę, że w tym przypadku będzie inaczej.

Wyburzyć i zaorać. Amen.
              • lisia312 Re: Nowa parafia jeszcze... 15.01.10, 21:02
                oczywiście zaoranie dotyczy też daczy i willi prominentów i decydentów,
                zbudowane bez zezwolenia.
                • aniask_mama Re: Nowa parafia jeszcze... 16.01.10, 21:29
                  w każdym razie kaplicy już nie ma...(widziałam)
                  • bomblina Re: Nowa parafia jeszcze... 17.01.10, 08:06
                    Czy to kler,czy władza,czy pojedyńcze jednostki,nie zawsze są za pan brat z
                    prawem,ale nadal uparcie twierdzę ,że nie o to mi w poście chodziło;mniejsza o
                    to.Postanowiono zbudować "kolejny"kościół,potrzebny jak widać
                    mieszkańcom,podobnie jak klasztor św.Franciszka i Klary i inne.Budowane i
                    otwierane są nowe markety,bary(puby),place zabaw,przychodnie.O to nikt się nie
                    rzuca że znowu nowy bar,sklep...itp.Są dla ludzi,jak i kościoły.Jak się nie
                    podoba-nie musisz chodzić,omijaj szerokim łukiem.Każdy z nas ma prawo do wyboru
                    wyznania.Ja szanuję osoby innych wyznań,nie obrzucam ich obelgami(tak jak tutaj
                    niektórzy).To się nazywa TOLERANCJA?
                    Czyli kaplicy już nie ma,udało się komuś wywalczyć usunięcie jej.Tylko co
                    dalej?Parafia już jest,więc pewnie mimo trudności i tak powstanie.
                    • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 17.01.10, 14:01
                      bomblina napisała:

> Czy to kler,czy władza,czy pojedyńcze jednostki,nie zawsze są za pan brat z
                      > prawem,ale nadal uparcie twierdzę ,że nie o to mi w poście chodziło;mniejsza o
                      > to.Postanowiono zbudować "kolejny"kościół,potrzebny jak widać
                      > mieszkańcom,podobnie jak klasztor św.Franciszka i Klary i inne.Budowane i
                      > otwierane są nowe markety,bary(puby),place zabaw,przychodnie.O to nikt się nie
                      > rzuca że znowu nowy bar,sklep...itp.Są dla ludzi,jak i kościoły.Jak się nie
                      > podoba-nie musisz chodzić,omijaj szerokim łukiem.Każdy z nas ma prawo do wyboru
                      > wyznania.Ja szanuję osoby innych wyznań,nie obrzucam ich obelgami(tak jak tutaj
                      > niektórzy).To się nazywa TOLERANCJA?
                      > Czyli kaplicy już nie ma,udało się komuś wywalczyć usunięcie jej.Tylko co
                      > dalej?Parafia już jest,więc pewnie mimo trudności i tak powstanie.

Bomblinko, wyskoczyłaś w pierwszym poście z jasnym przekazem - chcą nam zburzyć
                      kaplice. Więc dostałaś jasne i klarowne poglądy innych osób w formie odpowiedzi
                      na posty.

Szybko liczę i w Tychach mamy 17 kościłow i jeden zakon, wszystko jednego
                      wyznania rzymskokatolickiego. Jest też jeden kościół ewangelicko-augsburski.

Nie widzisz róznicy pomiędzy kościołem, pubem, barem, marketem? Te 3 ostatnie
                      nastawione są na zysk, koscio z założenia nie. Sa kraje na swiecie, w samej
                      europie tez, gdzie budowano koscioly na opotege, tak jak ma to miejsce teraz.
                      Kler nie patrzal na to jak spoleczenstwo sie rozwija i jak "rezygnuje" z wiary.
                      Budowali, budowali, budowali a potem opuszczali koscioly albo im je zabierano bo
                      nie placili podatkow. Nie placili bo lud nie dawal kasy. A kosciol trzeba bylo
                      utrzymac. Kler z ekipą powracał w momencie, gdy obiekt kupowal czy dzierzawil
                      ktos, kto mial zamiar zrobic w nim np. dyskoteke. I u nas bedzie to samo.
                      • lisia312 Re: Nowa parafia jeszcze... 17.01.10, 22:03
                        jak mniemam Ojcze Dyrektorze budują nie za Twoje, więc chyba Cię to nie boli?
                        • tim-ka Re: Nowa parafia jeszcze... 18.01.10, 16:45
                          Pozwolcie,że przeszkodzę w uczonej dyskusji, ale z kościołami będzie
                          tak jak z przedszkolami, które budowano na potęgę, a potem
                          likidowano tak samo namiętnie. I choć teraz przedszkoli brak, to w
                          przeciwieństwie do przedszkolaków - wzrostu wiernych nie przewiduje
                          najśmielszy socjolog. Strata społecznych pieniędzy.
                        • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 18.01.10, 19:18
                          Budują za moje. Ale nie martw się. Ja na tace bezpośrednio nie daję więc mnie to aż tak nie boli.
                          Ale przedstawię Ci kilka liczb. Kiedyś powstał fundusz kościelny. Miał on być batem na kler. Batem, który trzymała ówczesna władza i miał on być też rekompensatą za utracony majątek. Władza została obalona, majątek oddany a my ponad 100 mln zł rocznie wrzucamy w ten fundusz. Kler otrzymuje też różne dotacje, które przeznacza na np. remonty kosciołów i plebani. Dlaczego z pieniędzy podatnika utrzymujemy kościoły? Kolejne dziesiątki milionów zł. Inna kwesta to np. lekcja religii w szkołach. Lekcje te miały być bezpłatne tzn kościół miał pokrywać koszty swego nauczania. A jak mamy? Podatki idą na pensje! i na składki zusowskie! Kolejne 1,5 mld!
                          Dużo?
                          • lisia312 Re: Nowa parafia jeszcze... 18.01.10, 20:07
                            I tu się zgadzam, ale to jakby wina polityków- po co się zgadzali na takie
                            dotacje. Uczciwiej byłoby tak jak jest w Niemczech - podatek kościelny - płacą
                            tylko wierzący. Prościej, przejrzyściej i uczciwiej.:)
                            • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 19.01.10, 10:26
                              Lisiu, zeby przeprowadzić taką reformę to najpierw nalezy przeprowadzić mentalną
                              reformę społeczeństwa. Dopiero potem zabierać się za reformę stosunków pansto vs
                              kosciol katolicki.

Prosty przykład. Sakrament, za który nie pobiera się pieniędzy, ale wierny daje
                              ofiarę. Na pytanie ile kler odpowiada 'co łaska' a wierny 'ile dają inni?'. Tu
                              jest problem. W mentalności.

Dlaczego kler nie chce podatku? To chyba logiczne.

I jeszcze jedna kwestia, jeśli wprowadzony zostanie podatek to nastąpi gwałtowny
                              odpływ wiernych.
                              • lisia312 Re: Nowa parafia jeszcze... 19.01.10, 16:28
                                kościołowi wg mnie nie potrzeba wiernych " na papierze" .Ważna jakość , a nie ilość.
                                • matams Re: Nowa parafia jeszcze... 19.01.10, 16:34
                                  To jest nurt myślenia kleru. Nie potrzeba im wiernych na papierze bo by
                                  popłynęli! Finansowo!
                                  Dlaczego? Dziś kler doi polskiego podatnika na kilkaset różnych sposobów. Gdyby
                                  podatnik miałby zadeklarować przynależność i mieli by podatnikowi odprowadzić
                                  podatek na kler to skutek dla klechu byłby opłakany! Okazało by się, że mamy za
                                  dużo świątyń, za dużo księży itp. Dlatego na papierze jest im to nie na ręke.
                                  • tim-ka Re: Nowa parafia jeszcze... 26.01.10, 15:29
                                    Bardzo słuszne wnioski. Tak właśnie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka