Dodaj do ulubionych

ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE!!!

IP: 62.233.241.* 27.03.04, 11:30
ODA DO UTRACONYCH MIEJSC... PRACY

Gdy dłoń położę na klawiaturze,
Trzęsą portkami te podłe tchórze,
Co z kreski grubej i transformacji
Zrobili SYSTEM ZŁODZIEJOKRACJI!!!
A kradnąc pierwsze milony dolców,
Nawet w kompleksy wpędzili Golców,
Którzy, gdzie rżysko i kartoflisko,
Zapowiadali bis-San Francisko.
Lecz "gówno" wyszło chciwej hołocie,
Prócz bidy z nędzą... A bezrobocie
Rozlało się w całej polskiej krainie,
Jak w Bangladeszu i w Argentynie.
A biznesmeny, w ząbek czesane,
Po mordzie lane, w dupe kopane,
Zamiast dać pracę robotnikowi,
Myślą, jak wykpić się fiskusowi,
Żeby powiększać bułę pieniędzy
I doprowadzić wszystkich do nędzy.
Wtedy za grosze wykupią wszystko:
Huty, kopalnie, a nawet... rżysko.
A tam, gdzie który wypasał krowe
Zrobią dla siebie... POLE GOLFOWE.
Dla szpanowania i dla zabawy,
Lecz czeka łotrów finalik krwawy,
Bo zamiast hostess i żurnalistów,
Stanie im w poprzek ZASTĘP GOLFISTÓW!
Chłopy od młota, kilofa, kielni,
Choć BEZROBOTNI - jurni i dzielni.
I dzierżąc mocno od GOLFA KIJE,
Jak na sztorc kosy i "samobije",
Stoczą wojenny TURNIEJ GOLFOWY,
Z red-bul dopingiem od wściekłej krowy.
Jak pod Grunwaldu zielonym lasem,
Bijąc na odlew, z fleka - obcasem.
Żeby GOLFOWE bieluśkie GAŁY
Do wydrążonych dołków leciały;
Aby pokazać NA POLU CHWAŁY,
Ze bezrobotnym rady nie dały
Nadziane forsą hordy biznesmenów,
W asyście jajogłowych oraz supermenów,
Speców od oscylatora i różnych kantów,
Finansowych rekinów, giełd ryzykantów...

I pójdzie przez kraj legenda miła:
- Armia bezrobotnych Goliata pobiła!
GLORIA! VICTORIA! GLORIA i CHWAŁA!!!
Niech się raduje Ojczyzna cała!
Niechaj się cieszą średni i mali,
Ci, którzy WOJNĘ W GOLFA WYGRALI!!!
===============
...Idżcie do domu, prości i czyści,
Okryci chwałą - POCZĄTK.GOLFIŚCI!!!

Autor:
początk.golfista

Utwór ma 50 wierszy i jest poświęcony i zadedykowany na:
- 50-lecie wybudowania Nowych Tychów,
- 50-lecie urodzin Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego (opiekuna i
patrona sportu, napewno GOLFA także),
- 50-lecie urodzin forumowicza "Rosko1" (z życzeniami zdrowia)
oraz na:
- 7 i pół 50-lecia powstania Tyskich Browarów Książęcych (1629 rok),
produkujących ulubiony napój świata pracy, bezrobotnych i poczatk.golfistów.

Podziękowania za pomoc przy tworzeniu ODY II i poprawianie błędów
ortograficznych oraz interpunkcyjnych, składam anonimowej Pani Krysi,
polonistce i b.nauczycielce języka polskiego (domowej producentce pysznej
nalewki).

A także wszystkim sympatykom z FORUM Gazety Wyborczej, szczególnie z Tychów.
Dziękuje Wam Kochani!!!

autor - początk.golfista

27 III 2004r.

Obserwuj wątek
    • afiana Re: ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE 27.03.04, 20:54
      W imieniu mojego chłopeczka ukochanego oraz swoim własnym serdeczne dzieki ale
      takze za to że ODA stala sie Tyskim Dobrem Spoecznym.Raz jeszcze DZIEKI
    • salo Re: ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE 27.03.04, 21:14
      Ciągle Początkujący golfisto muszę przyznać, że Oda II jest świetna :)
      Przyjmij moje szczere wyrazy uznania :)
      Pozdrawiam - Salo :)
    • basturk Re: ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE 27.03.04, 21:42
      i ja sie przyłączam do tego wszystkiego copowiedzieli przedmówcy..extra!!!
    • fockx Re: ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE 27.03.04, 22:27
      Gość portalu: poczatk.golfista napisał(a):

> ODA DO UTRACONYCH MIEJSC... PRACY

Oda II jest heroiczną próbą literacką na miarę naszych czasów.
      Podmiot liryczny występuje w roli wszechwiedzącego fatalisty. Przepowiedź
      krwawego finału jest przejawem skrytego naturalizmu turpistycznego cyt. "Żeby
      GOLFOWE bieluśkie GAŁY, Do wydrążonych dołków leciały".
      Początkowy rytm dziesięciozgłoskowca zostaje niestety zakłócony wersami
      jedensto-, dwunasto-, a nawet trzynastozgłoskowymi, co powoduje zachwianie
      rytmiki utworu. Rymy proste częstochowskie uwydatniają proweniencje
      parweniuszowskie podmiotu lirycznego, który nie zgadza się na status quo.

• basturk Re: ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE 27.03.04, 22:35
        aaaaaaa
    • katek18 Re: ODA II OD POCZĄTKUJĄCEGO GOLFISTY NA 50-LECIE 27.03.04, 23:23
      Ooooo. Podoba się. :-)
      Proponuję wręczyć początk. golfiście w dowód uznania i sympatii symbolicznego
      golfa. Jako że żyjemy w czasach pluralizmu niech wybiera czy ma to być golf
      bawełniany czy też spalinowy, a może jednak polowy czyli pole golfowe z
      prawdziwego zdarzenia.

• basturk Popieram kate 28.03.04, 11:07
        ja ,może nawet bym przekazała cały mój skrawek wyspy Uznam co wygrałem???
    • radexior Troszkę smutne ale fajne:) 28.03.04, 00:27
      Takie czepliwe. Szacunek i dzięki Początk. golfisto!
      • Gość: początk.golfista Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLFIASTE IP: 62.233.241.* 28.03.04, 15:45
        Ale sie wysiliłem, co?
        Jak szczypiorek na wiosnę...
        Albo jak Gołota w I rundzie?
        Dziękuje Wam wszystkim za miłe i fajne dla mnie słowa.
        Musiałem troche, ze względu na Kwacha, wypiepszyć z tej ODY II niektóre wyrazy
        po łacinie, żeby się broń Boże nie obraził i nie narobił mi jakiego ambarasu.
        Dlatego zamieniłem je na "kopane", albo na "trzęsą portkami" itd., żeby nie
        było za ostro i po chamsku a bardziej z kulturą.

Najbardziej mnie ucieszyło, o tym POLU GOLFOWYM "dla mnie" w Tychach.
        Zbudujcie gdzieś na boku. Fajna rzecz. Wystarczy lekko wyplantować, powyrywać
        troche chwastów i krzaków - trawa sama wyrośnie - i już! Katowice nie mają,
        Gliwice nie mają, Sosnowiec tyż nie ma - a Tychy by miały GOLFA. Mozna by jaki
        klub sportowy założyć np. KLub Golfa Bezrobotnych??? Pomyślcie o tym.
        Pozdrowienia przesyłąm!
        • aswywiadu007 Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 28.03.04, 16:50
          bardzo mię się to podobało:)
          a co do golfa - to mamy juz paintballa, to czemy by nie miec i golfa? zjezdzaliby do Tychow byznesmeny ze Slaska i zostawiali pare zlotych. ino gdzie? ma ktos pomysla?
          • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 29.03.04, 22:37
            Na tego paintballa ktoś chodzi?
            • salo Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 08:22
              radexior napisał:

> Na tego paintballa ktoś chodzi?

A gdzie to jest ?
              Ostatnio żeśmy kombinowali, ale pogoda nie dopisała. Mieliśmy załatwiać w
              Chorzowie, a tu słyszę, że i w Tychach można.
              • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 18:52
                salo napisał:
                >
                > A gdzie to jest ?

www.clubpaintball.tychy.pl/
                Kolega jest tam właścicielem:)
                • salo Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 21:22
                  Wielkie dzięki Radex :)
                  Naprawdę nie miałem pojęcia, że coś takiego w Tychach jest.
                  • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 21:30
                    Proszę bardzo (dużo dziś tego zwrotu używam:)
                    • salo Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 21:32
                      Tak, tak, wyjątkowo miły jesteś :)
                      Może to wpływ wczesnego przebudzenia ?
                      :)
                      • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 21:36
                        już prędzej wspomnianego PObudzenia
                        • salo Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 21:37
                          radexior napisał:

> już prędzej wspomnianego PObudzenia

Ja tego wyrażenia nie chciałem użyć :)
        • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 29.03.04, 22:37
          Gość portalu: początk.golfista napisał(a):

>
          > Najbardziej mnie ucieszyło, o tym POLU GOLFOWYM "dla mnie" w Tychach.
          > Zbudujcie gdzieś na boku. Fajna rzecz. Wystarczy lekko wyplantować, powyrywać
          > troche chwastów i krzaków - trawa sama wyrośnie - i już! Katowice nie mają,
          > Gliwice nie mają, Sosnowiec tyż nie ma - a Tychy by miały GOLFA. Mozna by jaki
          > klub sportowy założyć np. KLub Golfa Bezrobotnych??? Pomyślcie o tym.
          > Pozdrowienia przesyłąm!

POMYŚLIMY!
          • Gość: początk.golfista Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF IP: 62.233.241.* 30.03.04, 20:16
            CIESZE SIE BARDZO!
            Ale ta stronka o tym strzelaniu kulkami z farbą jest fajna. Sam bym się
            zainteresował. W woju dobrze strzelałem i nie musieli mnie czołgać od tarczy na
            stanowisko (100 metrów w błocie). Chyba by mi z tym paintbolem dobrze szło...

A swoją drogom to gdyby taką stronkę Tychy miały o GOLFIE? Hę... To by dopiero
            było!
            Pozdrawiam ciepło - wiosna!
            • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 30.03.04, 20:57

>
              > A swoją drogom to gdyby taką stronkę Tychy miały o GOLFIE? Hę... To by dopiero
              > było!

Proszę bardzo...
              armadagolf.pl/main.htm
              • Gość: początk.golfista Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF IP: 62.233.241.* 31.03.04, 17:04
                Radexior masz ode mnie grabulę!!!
                Ale fajowe o tym GOLFIE i jak dużo piszą o poczatk.golfistach. Aż 15 stanowisk
                do nauki dla początkujących. Nawet ulice, przy której sie to wszystko mieści
                nazwali ul.Edukacyjna, he, he, he! Zapisałem se te stronke i bede ją jeszcze
                sobie dokładniej ogladał.
                No, no, aleś mnie chłopie ucieszył.
                I jak fajnie tam napisali: "GOLF ne jest tylko sportem dla bogatych snobów".
                Ciągle mówie, że trza założyć KLUB GOLFA BEZROBOTNYCH!
                Pozdrowienia, Radek!!!
                • radexior Re: Jakie tam smutne?! - wesołe i zaczepliwe.GOLF 31.03.04, 22:50
                  > No, no, aleś mnie chłopie ucieszył.
                  > I jak fajnie tam napisali: "GOLF ne jest tylko sportem dla bogatych snobów".
                  > Ciągle mówie, że trza założyć KLUB GOLFA BEZROBOTNYCH!
                  > Pozdrowienia, Radek!!!

Tomek mam na imię:)
                  Widzisz, na razie mamy pole do nauki golfa. Więc drugiego Tigera Woodsa już szkolimy. Brak jeszcze klasycznego pola by mógł trafiać do dołka w trzech podejściach.
                  Bezrobotni do boju!!!
                  • Gość: początk.golfista Widziałem Pomnik Bezrobotnego Golfisty (!?) IP: 62.233.241.* 01.04.04, 01:41
                    Lubie Chorzów.
                    To o tamtym prezydenciaku Chorzowa, żem kiedyś napisał tak, jak jaki
                    wieszcz: ..."Było GOLFISTÓW wielu, ale żaden z nich nie chciał zagrać przy
                    Kopelu". I nie zagra, bo w Chorzowie nie ma w ogóle POLA GOLFOWEGO, a powinno
                    być. Tamteż na ich głównej ulicy Wolnosci wypatrzyłem na wystawie w pięknej
                    wyścielanej czerwonym aksamitem szkatule SKŁADANY KIJ GOLFOWY (za 3 stówy - za
                    drogo dla mnie).
                    A wczoraj to aż mnie zatkało!!!
                    Jade ja sobie tramwajem 11-ką do Chebzia (fajna nazwa) i zaraz za rynkiem po
                    lewej stronie patrze i oczom nie wierze: na wybrukowanym placyku stoi... POMNIK
                    BEZROBOTNEGO GOLFISTY!!! Kawał chłopa (nie wiem, z mosiądzu czy z żelaza?), z
                    wąsami lepszymi i dłuższymi niż u Wałęsy, od razu widać, że tyż hutnik albo
                    bezrobotny kowal. Stoi hardo, lewą ręką oparł sie na kowadle, a w prawejm
                    żylastej łapie trzyma opuszczony w dół KIJ GOLFOWY. Piłeczki GOLFÓWKI tam nie
                    zauważyłem, bo tramwaj szybko zasuwał, ale widać było, że była niepotrzebna, bo
                    BEZROBOTNY GOLFISTA miał surowy wyraz twarzy i był mocno wkurw...! I tak
                    trzymał ten KIJ GOLFOWY, jakby chciał nim komu przypier...(!?)
                    Nie wiem co o tym myśleć? Sami obejrzyjcie, jak bedziecie w Chorzowie.
                    O cześć Wam, Panowie baronowie... i magnaci.
                    Pozdrawiam Tychy!
                    • Gość: początk.golfista Pomnik Bzrobotnego Golfisty (hutnika) w Chorzowie IP: 62.233.241.* 04.04.04, 17:17
                      Orzesz ty, Karolu...! A niech mnie KULE GOLFOWE biją!!!
                      Z tym POMNIKIEM BEZROBOTNEGO GOLFISTY to jest o wiele gorzej niż myślałżem.
                      Już nie KIJ GOLFOWY trzyma ON w łapie ten bezrobotny hutnik, ale... MIECZ
                      KARZĄCY!!!
                      Że też tego, kurna, od razu nie skapowałem. Ale byłem lekko zanietrzeżwieniony
                      oraz po paru piwach (tyskich), a ta "11-ka" tak zapier...la, i tak mną rzucało
                      na boki tramwaju, że nie wiem...(?).
                      Mnie sie kurna, od paru lat już wszystko z tym GOLFEM kojarzy i coś tak mi w
                      środku mówi, że na POLACH GOLFOWYCH to wszystko sie rostrzygnie i rozegra. Będą
                      to historyczne GOLFOWE POLA CHWAŁY!!!
                      Dlatego dobre jest, że ten pomnik sobie już stoi w tym Chorzowie (choć szkoda,
                      że nie w Tychach). Chwila dziejowa już blisko...
                      BEZROBOTNI WSZYSTKICH MIAST - ŁAPCIE SIE ZA KIJE I DO... G O L F A !!!
                      • radexior Re: Pomnik Bzrobotnego Golfisty (hutnika) w Chorz 05.04.04, 00:00
                        > Mnie sie kurna, od paru lat już wszystko z tym GOLFEM kojarzy i coś tak mi w
                        > środku mówi, że na POLACH GOLFOWYCH to wszystko sie rostrzygnie i rozegra.

Ja bym zaczął się nad sobą zastanawiać. Tobie się wszystko kojarzy z POLEM, którego nie ma. Wyjścia są dwa: leczenie albo chołbienie zasadzie: wszystko w głowie się rodzi. Znając Cię, wybierzesz trzecie rozwiązanie:)
                        • Gość: początk.golfista Re: Pomnik Bzrobotnego Golfisty (hutnika) w Chorz IP: 62.233.241.* 05.04.04, 00:34
                          No dobra! Z tym pomnikiem to był taki mój prymasaprilis na 1-go kwietnia, ale
                          poza tym KIJEM GOLFOWYM to wszystko jest prawda. Żebym tak skonał...
                          Jedżcie do Chorzowa sprawdzić.
                          Cześć radexior!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka