20.10.04, 13:13
W piątek przyznaliśmy pierwsze stypendia dla wybitnych studentów w naszym
mieście. Dzięki deklaracji Prezydenta suma pieniędzy przeznaczonych na
stypendia została podwojona, pozwoliło to wyróżnić nie 10 a 20 osób. Spośród
ponad 40 wniosków wybrano więc 20 beneficjentów. Lista do dyspozycji w
Wydziale Obsługi Rady UM Tychy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bty Re: stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:17
      może na strone um wrzucic?
    • Gość: Darek Re: stypendia IP: *.local.pl / 62.233.185.* 20.10.04, 21:07
      A gdzie można znaleźć dokładne warunki? Ja wprawdzie jestem już za stary :-),
      ale znam kilku młodych, którzy może mieliby szansę (jak nie w tym, to w
      przyszłym roku). POzdrawiam serdecznie.
      • perlailotr Re: stypendia 20.10.04, 21:16
        Masz dwie możliwości.
        Albo zadzwoń do UM (Wydział Obsługi Rady Miasta) żeby Ci przesłali uchwałę i regulamin nagród...
        ...albo wyślij do mnie maila na priva (na konto gazetowe) to ja Ci prześlę oba te teksty :-)

Pozdrowiwszy
        • Gość: embi Re: stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:14
          Co to sie porobilo z tymi nagrodami?
          Do czego dokladnie przyczepila sie RIO i jaki będą nowe wymogi?
          • perlailotr Re: stypendia 03.11.04, 20:36
            RIO zakwestionowało zapis w budżecie, w którym przesunęliśmy pieniądze na nagrody. Stwierdzili, że miasto może wypłacać nagrody w dziedzinie kultury i sportu ale nie może wypłacić nagród za dobrą naukę studentom. MOje tłumaczenie, że te nagrody to tak naprawdę stypendia (a na stypendium miastu wolno zarezerwować kasę chociaż nie wolno go bezpośrednio wypłacić) ich nie przekonało.
            W związku z tym zaproponowałem zmianę uchwały. Nagrody zastąpiłem stypendiami, rolę samorządu zredukowałem do minimum, kasę mamy przelewać na konto uczelnia dopiero ta ma wypłacać ją studentom. Propozycje przeszły.

Kryteriów nowych nie będzie. Echo kłamie jak z nut pisząc, że procedurę przyznania nagród trzeba będzie powtórzyć. W kryteriach nic się nie zmieniło, podobnie jak w liście laureatów nagrody. Jedyny problem jest z budżetem. Za miesiąc się okaże czy organa kontroli to kupia :-)

Pozdrawiam
            • Gość: solo Re: stypendia IP: 62.233.231.* 04.11.04, 00:41
              z czystej ciekawości - z kontekstu wnioskuję, że jesteś autorem uchwały - jaką
              podstawę prawną wskazałeś?RIO zakwestionowało prawność czy celowość?
              • perlailotr Re: stypendia 04.11.04, 08:21
                RIO nie zakwestionowało "mojej" uchwały. Ta przeszła przez wydział nadzoru
                wojewody i nie wzbudziła zainteresowania RIO. RIO zakwestionowało przesunięcie
                środków w budżecie (czyli coś jakby uchwałę wykonawczą).
                Przyjętą przez nas podstawą prawną był jeden z art. ustawy o szkolnictwie
                wyższym który umożliwia przekazywanie środków uczelniom z samorządu gminy.

Uchwała macierzysta obowiązuje nadal, nikt jej nie ruszył. Problem dotyczy
                wyłącznie budżetu. Dlatego uważam, że poziom "Echowego" doniesienia był fatalny
                bo można w nim wyczytać wszystko tylko nie istotę rzeczy...

Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka