Dodaj do ulubionych

Wybory 2005

02.09.05, 19:22
wyborczy sondaż FT /parl i prez/

PO i Tusk

a jak tam Wasze preferencje??
Obserwuj wątek
    • tipp01 Re: Wybory 2005 02.09.05, 21:33
      Od razu widać co robi reklama i marketing.
      Pamietam Tuska sprzed kampanii, i takiego wizerunku nie zmienią żadne zabiegi.
      Facet bez wyrazu.
      Dużo wydał na te reklamy, dużo mu tez zwrócą jak wygra...
      • basturk Re: Wybory 2005 02.09.05, 22:04
        reklama, marketing PR robią swoje to prawda, ale kto jest lepszym kandydatem na
        prezydenta??? no jeszcze kaczynski moze powalczyc..
        zaden z nich nie jest idealny ale lepszych niestety kandydatów nie mamy...
        czy Tusk jest bez wyrazu?? ja bym tak nie uwazał
        jest to człowiek stonowany, nie ulega emocjom i w moim mniemaniu rozsądny, ma
        swoje wartosci-swoje a nie pod dyktando kogoś czy publike, wie czego chce..
        moze nie ma w sobie tego dynamizmu co niektózy inni kandydaci no ale cóz..

PS rokity coś nie widać??
      • basturk Re: Wybory 2005 02.09.05, 22:04
        reklama, marketing PR robią swoje to prawda, ale kto jest lepszym kandydatem na
        prezydenta??? no jeszcze kaczynski moze powalczyc..
        zaden z nich nie jest idealny ale lepszych niestety kandydatów nie mamy...
        czy Tusk jest bez wyrazu?? ja bym tak nie uwazał
        jest to człowiek stonowany, nie ulega emocjom i w moim mniemaniu rozsądny, ma
        swoje wartosci-swoje a nie pod dyktando kogoś czy publike, wie czego chce..
        moze nie ma w sobie tego dynamizmu co niektózy inni kandydaci no ale cóz..

PS rokity coś nie widać??
        • franck Re: Wybory 2005 04.09.05, 11:29
          Rokita?
          Premier z Krakowa.

Ja zagłosuję na PO, ale jak nie wprowadzą podatku liniowego i dyscypliny
          budżetowej to będzie to pierwszy i ostatni głos jaki na nich oddam.

Co do prezydenta to pierwotnie chciałem zagłosować na Cimoszewicza ale po
          ostatnim wygłupie z ustawą o emeryturach dla górników obstawiam Tuska, który
          być może rzeczywiście jest nijaki ale lepszy od populisty, homofoba, narodowego
          socjalisty Kaczyńskiego. Kłamczuch-Kaczuch w swoim spocie chwali się jak to
          sprawnie zarządza Warszawą, a za jego prezydentury w mieście nie rozpoczęła się
          żadna istotna inwestycja. W zeszłym roku nie wykorzystał całego budżetu na
          inwestycje a w tym roku po 6 miesiącach wydał na inwestycje zaledwie 15% z
          zaplanowanego miliarda złotych. Jest małą wredną kaczką dziwaczką co to dużo
          kwacze i nic nie robi.
    • pietnacha40 Re: Wybory 2005 02.09.05, 22:09
      Dla mnie Marek Borowski,drugi Tusk,nie chciałabym Kaczyńskiego.
      • tipp01 Re: Wybory 2005 02.09.05, 22:16
        Stonowanie, spokój to raczej domena Borowskiego i (byłego kandydata) Religi.
        Donald, poza imieniem jest nijaki:)
        • basturk Re: Wybory 2005 02.09.05, 22:39
          borowski tez jest w osobą która nadaje sie na urząd prezydenta.. ale tu brakuje
          czegoś co przyczyniłoby sie do jego sukcesu
          co prawda nie kandyduje na prezydenta nałecz ale jest tez osobą ktorą przy
          okazji mozna tu zlustrowac ;)
          swego czasu bardzo mądrze mawiał ale ostatnio bardzo sie "popsuł" i mawia że
          fatalnie, stracił swą mądrość w swych wypowiedziach
          niestety
          • krzys00 Re: Wybory 2005 03.09.05, 17:38
            korwin-mikke, a wybory do parlamentu olewam ciepłym moczem
            • bty_tychy Re: Wybory 2005 03.09.05, 19:22
              nie bardzo rozumiem, czemu na korwina - tak a na upr - nie?
            • franck Re: Wybory 2005 04.09.05, 11:17
              Korwin-Mikke to chyba jakiś rekord Guiness'a chce pobić.
          • franck Re: Wybory 2005 04.09.05, 11:14
            No co ty? Nałęcz jest OK. To Tusk dał ciała bo do tej pory nie zareagował
            na "wygłupy" Miodowicza (z Jarucką i z pożal się boże w dziecinny sposób
            sfałszowanym oświadczeniem)i ostatnio unika tematu jak diabeł święconej wody.
            • bty_tychy Re: Wybory 2005 04.09.05, 16:11
              To teraz się okazało, że to w ,,aferze Cimoszki'' Tusk jest be?
              Pozwól, że Ci przypomnę, że to Cimoszko ZAPOMNIAŁ wpisać w swoją oświadczenie o
              akcjach Orlenu i jakoś dziwnie się zdarzyło, że sprzedał je DWA DNI przed
              aresztowaniem prezesa. Do tego nie wiedzieć czemu kupuje akcje za kaskę córki
              czy syna itd.

Pogrążony Cimoszko z Nałęczem próbują teraz Tuskowi dokopać. I dobrze, że Tusk
              nie wchodzi w jakieś bezsensowne dyskusje z nimi!

franck napisał:

> No co ty? Nałęcz jest OK. To Tusk dał ciała bo do tej pory nie zareagował
              > na "wygłupy" Miodowicza (z Jarucką i z pożal się boże w dziecinny sposób
              > sfałszowanym oświadczeniem)i ostatnio unika tematu jak diabeł święconej wody.
              • bty_tychy Re: Wybory 2005 04.09.05, 16:15
                jak ktoś chce głosować na Cimoszkę to chyba mu do emerytury górniczej mało
                brakuje

Mam nadzieję, że rola Cimoszki w uchwaleniu tej ustawy będzie eksponowana w tej
                kampanii co w połączeniu z niechęcią reszty polski do górnictwa i górników,
                którym jest ,,tak dobrze'' odbije się negatywnie na jego wyniku.
              • franck Re: Wybory 2005 04.09.05, 19:05
                Tusk uwiarygodniłby swoje gadki o zdrowym państwie i kompetentnych politykach
                jakby zbeształ Miodowicza. Nie powiesz mi chyba, że przyprowadzenie kłamczuchy
                Jaruckiej ze skserownym oświadczeniem napisanym przez nią samą przez tego
                ostatniego było OK.

Jeśli Cimoszewicz zawinił z akcjami PeKaNu, to niech sprawę wyjaśniają w
                cywilizowany sposób z wiarygodnymi świadkami i dowodami. Miodowicz dał ciała i
                zamiast przyznać się do błędu to jeszcze się odgraża.
    • pawel1940 Re: Wybory 2005 03.09.05, 23:20
      To niestety prawda, jeszcze 2-3 lata temu specjalisci mowili, ze w Platformie
      brak jest wyrazistych postaci. Notowania nabili sobie reklama, a takze tym ze
      obecnie w sejmie sa najpowazniejszym opozycjonista (a jak wiadomo - jak sie cos
      sypie w koalicji to opozycja sie cieszy, bo jest w roli tych co zaraz krzycza "a
      nie mowilem"). Tusk jest nijaki, juz lepszy jest Rokita, ma przynajmniej
      charakter i nie raz pokazywal, ze glupi nie jest. Inna sprawa, ze dopiero po
      wyborach okaze sie na ile byla to polityczna madrosc i gotowosc do kierowania
      rzadem, a na ile zwykle opozycjonistyczne cwaniactwo.

Niemniej i tak zastanawiam sie na oddanie glosu na PO lub PD ze wzgledow
      ideologicznych, a lepszych propozycji w okolicach centrum po prostu nie ma.

Dla mnie kompletna porazka bylby Kaczynski jako prezydent. Chociazby za stosunek
      do homoseksualistow. Poza Mr Lepperem & Giertychem Seniorem bylby to jedyny
      kandydat, ktorego autentycznie wstydzilbym sie jako glowy naszego panstwa.

W wyborach prezydenckich bede stawiac prawdopodobnie na Bochniarz lub na
      Cimoszewicza. W parlamentarnych PO lub PD. Pozostale kilkanascie dni pozostawie
      tym partiom na przekonanie mnie do wyboru.

Swoja droga, slyszalem ostatnio nieco przesmiewczy scenariusz koncowki kampanii
      wyborczej, w mysl koncepcji, ze przy tym stanie polityki wszystko jest mozliwe.
      Traktowac z przymrozeniem oka :-).

1) Kaczynski okaze sie ukrytym gejem
      2) Tusk klamie w spotach wyborczych i nie ma na imie Donald tylko Myszka Mickey
      3) Religa zostanie zlapany pijany, na dodatek okaze sie, ze wcale nie skonczyl
      medycyny
      4) Cimoszewicz i Jarucka byli sekretnymi kochankami
      5) Wyjdzie na jaw, ze Giertych wypalil z Jaruzelskim fajke pokoju
      6) Leppera wsadza za kratki, albo dostanie od solarium raka skory

Niestety opowiesc nie przewidziala Borowskiego ani Bochniarz, a szkoda :-). Tez
      by sie cos wymyslilo :-).
      • pawel1940 Re: Wybory 2005 03.09.05, 23:25
        Aha, dodam jeszcze, ze Borowskiego tez rozpatrywalem, ale dla mnie jest tak samo
        nijaki jak Tusk.
        • emiliaaa Re: Wybory 2005 04.09.05, 14:47
          PO i Tusk

jedyny rozsądny wybór!!!
    • bty_tychy Re: Wybory 2005 04.09.05, 16:28

Rokita dodał, że z jego punktu widzenia w kandydowaniu Cimoszewicza istotne są
      następujące kwestie: - Po pierwsze, nie chciałbym, żeby prezydentem mojego
      kraju był ktoś, kto handluje akcjami państwowej spółki na wielką skalę będąc
      ministrem, po drugie, nie chciałbym też, żeby prezydent ukrywał tego rodzaju
      handel w swoim oświadczeniu majątkowym. Po trzecie, mój prezydent nie powinien
      lekceważyć komisji etyki poselskiej, która wskazuje mu, jak ma wypełniać
      oświadczenia majątkowe, a on wypełnia je inaczej, a po czwarte, nie chciałbym,
      aby służby specjalne w Polsce były wysyłane po to, aby konfiskować w prywatnych
      mieszkaniach kopie oświadczeń majątkowych kandydata na prezydenta - powiedział
      Rokita.

Jego zdaniem są to cztery istotne powody, które "kompromitują Włodzimierza
      Cimoszewicza jako kandydata na prezydenta", a rzecznik jego sztabu Tomasz
      Nałęcz "prowadzi wielką ofensywą, która ma odwrócić uwagę od tych faktów".
    • sirmordino Re: Wybory 2005 04.09.05, 16:51
      Dlaczego nie Tusk?
      Pamiętam, że miał jakieś dziwne wypowiedzi na temat <lol> polaków, niezbyt
      pochlebne z czego pamiętam.
      PO podobno zrzekło się zwrotu kosztów za kampanie. Jaka siłą finansowa stoi za
      nimi, skoro mogą pozwolić sobie na tak szeroko zakrojoną propagande? Wole nie
      wiedzieć ile wydali na reklame...
      Poza tym, ktoś już tu przytoczył... Po prostu sprawia wrażenie faceta, który
      sam nie wie czego chce. Wole głosować na ludzi, którzy mają konkretnąwizję, cel
      i do nich kondekwentnie dążą, określoną wcześniej drogą.
      • bty_tychy Re: Wybory 2005 04.09.05, 17:10
        >Wole głosować na ludzi, którzy mają konkretnąwizję, cel
        >
        > i do nich kondekwentnie dążą, określoną wcześniej drogą.

Ślicznie, teraz napisz mi proszę jaką to wizję i cel mają inni kandydaci?

Jeżeli w obecnym sejmie jest jedna partia, która jest przeciw emeryturą
        górniczym i innym pomysłom z kategorii ,,jak skutecznie rozdać jak najwięcej
        pieniędzy'' to wybór jest dosyć prosty. PO z Tuskiem na czele kilkakrotnie była
        w opozycji do całej reszty tj. SLD, LPR, PiS, Samoobrony i kto tam jeszcze jest
        w tym sejmie.

Prezydent Tusk gwarantuje, że różnego typu szkodliwe ustawy zostana zawetowane
        i jednocześnie jak sejm postanowi obnizyć podatki to tego nie zawetuje (vide
        Kwaśniewski i obnizka podatków przegłosowana przez AWS i UW)

Ryzyko jest takie, że z PiSem u boku za dużo nie zwojują. I bedziemy mieli
        powótrkę z 1997 -2001 kiedy to ,,za'' był rząd i opozycyjna już wówczas UW, a
        przeciw cała reszta.

Kaczorowi za dużo nie da się zarzucić, ale jak jest beznadziejny pokazuje
        sytuacja w Warszawie. Może i teraz nie ma tam żadnych afer, ale jak maja być
        afery skoro nic sie tam nie dzieje. W Warszawie to obecnie urzędnicy boją sie
        podjąć jakąkolwiek decyzję (co zresztą jest cechą więkoszości urzędnikow, ale w
        Warszawie to juz jest obłęd). Do tego dodać należy, że ilość uzędników w W-wie
        wzrosła.

To wszystko nie wróży nam najlepiej, ale lepszj koalicji niż POPiS niestety nie
        będzie. Nadzieja w tym, że PiS się zajmie szeroko pojetym bezpieczeństwem i
        wymiarem sprawiedliwości, tu przynajmniej mają sukces w postci nowelizacji
        ustaw regulujących dostęp do zawodów prawniczych, choć w dalszym ciągu w Polsce
        łatwiej jst zostać lekarzem niż adwokatem.
        • friskis Re: Wybory 2005 04.09.05, 23:24
          Z tego co pamiętam, to pan Tusk jakoś średnio szybko i aktywnie krytykował
          sprawe górników. Z tego co ja obserwowałem tylko pani Bochniarz odważyła sięna
          ostrą krytyke tego pomysłu. Tusk siedział cicho i nie chciał się zdaje się
          narażać. Chcemy takiego prezydenta.

Ja chętniej ujrzałbym koalicje PO z PD. Jak dla mnie wymarzona:).
          Socjalistyczny PiS i liberalna PO, oni sie nie dogadaja... Zreszta kiedys w
          samorzadach probowali sie dogadywac i nie wyszlo.
          • bty_tychy Re: Wybory 2005 05.09.05, 09:08
            Nie wiem czy mówił dużo czy mało czy może w ogóle, w każdym razie PO była przeciw.
            Przeciw Instytutowi Szutki Filmowej (czy jak to sie nazywa) też była tylko PO.

> Z tego co pamiętam, to pan Tusk jakoś średnio szybko i aktywnie krytykował
            > sprawe górników.
    • mariansmoke Re: Wybory 2005 04.09.05, 17:09
      Siema, nie znam sie na polityce ale znam sie na dziewczynach ;) widziałem dziś
      na mieście furke z bużką blondynki o tak słodkich ustach że chciałem wskoczyć
      pod jej samochód, niestety byłem wczorajszy i refleks zgubiłem gdzieś po
      drodze. na szczęście pare metrów dalej zobaczyłem jej zdjęcie na słupie i
      oniemiałem po raz drugi napisała żebym dał jej szanse bo jest przedsiębiorcza
      czy coś w tym stylu. powiem krótko dam Ci szanse jeśli Ty dasz mi swój nr. tel.
      albo umieścisz go na plakacie. Szacuneczek - mariansmoke :)
      • bty_tychy Re: Wybory 2005 04.09.05, 17:11
        która kandydatka tak poruszyła Twoje serce?
        • mariansmoke Re: Wybory 2005 04.09.05, 17:31
          młoda blondynka wiek ok. 20-25 lat, trudno powiedzieć. prosta grzywka
          zachodząca na brwi. bedziesz wiedział o kogo chodzi jak zobaczaysz jej usta.
          nie pamiętam imienia ale nazwisko CHEMOCZ. ktoś zna jej nr. kom?
          • tipp01 Re: Wybory 2005 05.09.05, 00:55
            Właściwie to mnie dziwi popularność PO. Mamy aż tak ogromną klasę średnią i aż
            tylu przedsiębiorców?? Przecież to liberalna partia... To jest właśnie przykład
            głosowania na wizerunek a nie na program polityczny.
            Obawiam się tylko swobody przy majstrowaniu w Kodeksie Pracy i popularności
            wskaźników makro.
    • conchitadolorez Re: Wybory 2005 05.09.05, 21:48
      Bochniarz i PD, bez dwóch zdań. Nie będe wymieniał z osobna każdego, czemu
      akurat nie on, bo zbyt długie wypracowanie by wyszło. Co można zarzucić
      Bochniarz? Chyba tylko przynależność do PZPR. To wszystko i między innym za to
      na nią zagłosuje. Nie chce miećprezydenta, za którego będe musiał się wstydzić,
      a niestety reszta kandydató obawiam się by mnie do tego zmusiła. pozdrawiam
      • mylosolo Re: Wybory 2005 06.09.05, 10:18
        Tusk i PO

Tuskowi jeszcze od czasu KLD kibicuje...mądry, uczciwy, pożądny facet
    • man_x rezygnacja Cimoszewicza? 14.09.05, 12:07
      ciekawe czy na konferencji zdazy przedstawic historie racunku maklerskiego?
      • taclar Re: rezygnacja Cimoszewicza? 14.09.05, 12:33
        to Cimoszkę mamy z głowy...
      • man_x Re: rezygnacja Cimoszewicza? 14.09.05, 12:41
        man_x napisał:

> ciekawe czy na konferencji zdazy przedstawic historie racunku maklerskiego?

hehe zapomnial.

ciesze sie. podwojna przegrana Cimoszewicz&Nałecz
        • basturk co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 14.09.05, 16:43

no to ciekawe jak poledzieli sie ten elektorat od Włodka -szacowany był na ok
          18 %

mam nadzieje ze nie wzmocni opalonych i klanu G.
          • radexior Re: co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 14.09.05, 16:52
            Pewnie Marek go łyknie, ale może jakieś procenty skapną też mojemu faworytowi
            Donaldowi.
          • man_x Re: co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 14.09.05, 16:58
            w wyborach prezydenckich juz chyba wszystko jasne.
            mysle, ze wiekszosc z tych 18% stajac przed wyborem (w ewentualnej II rundzie)
            Kaczyński-Tusk, wybierze Donalda
            • basturk Re: co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 14.09.05, 17:20
              tak na marginesie... hasłem wyborów powinno być: kaczor donald

a co do watku to tez mi sie wydaje ze mój faworyt-czarny koń -donald wygra

co do nałecza to wróci do swiata nauki jak zapowiadał
              • franck Re: co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 14.09.05, 19:28
                Tusk - rzeczywiście, czarny koń z niego jak z koziej d..y trąbka. Nikt na niego
                nie stawia, nie liczy się w sądażach i pewnie niespodziewanie wygra wybory
                prezydenckie.

A co do operacji giełdowych Cimoszewicza - zanim nietórzy na tym forum zaczną
                się na ich temat wypowiadać - radzę poczytać cosik o giełdzie, zobaczyć ile
                akcji PKN Orlen jest w obrocie publicznym i wtedy ocenić skalę transakcji
                byłego kandydata na urząd. Może w końcu dotrze do nich, że śledczy nieomylnej
                komisyji Romek, Zbyszek i Kostek robią z igły widły.
                • mylosolo Re: co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 14.09.05, 19:58
                  a może nie będzie drugiej tury...? :))
                  • franck Re: co z elektoratem?? 18 % to duzo.. 17.09.05, 21:12
                    Oby nie było. Ale kaczory robią się nerwowe i cwaniaczki jak przez całą
                    kampanię nie chciały konfrontacji z żadnym innym kandydatem na prezydenta to
                    teraz nagle się rozgadały i debatować im się zachciewa.

Te 5 pytań, które zadał dorn to socjal, demagogia i populizm razem wzięte w
                    najgorszym wydaniu. Rozdawali by kasę z budżetu (której tam nie ma)na wszystko
                    i dla wszystkich, żeby dostać parę miejsc w parlamencie.

Precz z analfabetami ekonomicznymi, precz z PISem!!!!
                    • basturk no i jeszcze moze byc afera zw. z wachowskim i dok 17.09.05, 23:57
                      ano dokładnie tak, ja jestem ciekaw jakie to rewelacje moze ujawnić..wachowski
                      i dokumenty kóre zabezpieczono-ściśle tajne dot. m.in. FOZZ-u...
                    • basturk Prezydent Tusk, koalicja POPiS 18.09.05, 00:00
                      Tusk jak narazie 52% a wiec prezydent po I turze, co zaś do rzadu to szykuje
                      nam sie "twardo-ciężka" koalicja POPiSu.. zwąłszcza ciezka w sprawach
                      fiskalnych...
                      • mariusz766 Sondaże nie są wiarygodne !!!!!! 18.09.05, 08:04

Sondaże nie są do końca wiarygodne , przecież od pewnego czasu w mediach
                        dominuje PO I Tusk właściciele prywatnych stacj i obecne władze TVP nie sa
                        obiektywne i wyraźnie widać jakie maja poglądy i kogo popieraja PO i Tuska ..

Ludzie którzy popieraja lewice w tym kraju sa obrażani i raczej w sondażach nie
                        mówią o swoich poglądach ............

po wyborach parlamertalnych SLD poprze Borowskiego i stawiam że to on z Tuskiem
                        bedzie w drugiej turze .....

a za podatek liniowy platformy to ja dziekuje 3x15
                        bo polepszy sie tylko ludzia najlepiej zarabiającym ...średni podatek
                        dochodowy zapłacony w polsce to 13,2% a PO chce podniesć do 15 %
                        Vat na leki wynośi 7% po chce podniesć do 15 %
                        Żywność (większośc produktów ) 7% PO chce podnieść do 15 &
                        a w zamiam utworzyć jakies ośrodki pomocy dla najuboższych tylko wiele ludzi
                        będzie sie wstydzić z takich pomocy korzystać .........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka