Dodaj do ulubionych

JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NIE?

02.11.05, 22:09
np. w ciągu miesiąca. Ile kosztuje was pożywienie dla Waszych zwierzaków?
Jakie są dodatkowe koszty? Jestem ciekawy bo chciałbym otworzyć sklep
zoologiczny i ta ankieta odpowie na nurtujące mnie pytania. Za odpowiedzi z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • madzix88 Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 02.11.05, 22:39
      zrob ankiete i wrzuc ja na net. inaczej nikomu nie bedzie sie chcialo odpisac...
      pozdrawiam
    • salo Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 03.11.05, 10:18
      Miesięcznie (mnej więcej):
      Pieseczek - ok. 4,5 kg suchej karmy + 2 kg "psismaku" jak ja to nazywam (znaczy
      się taka psia kiełbasa)
      Ptaszki - 0,5 kg ziarenek, 25 dkg maku, a raz na rok 2 kg piasku
      Rybki - płatki z Tetry w wielkiej puszcze i raz w tygodniu 5-7 dkg rurecznika
      Do akwariów jeszcze od czasu do czasu: wkłady do filtrów, napowietrzacze,
      karmidła, świetlówki, testery i takie tam różne drobiazgi, nawiasem mówiąc
      koszmarnie drogie :|
      • szantymen80 Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 03.11.05, 12:01
        dzięki Salo za szczegółowy wykaz ;) pozdrawiam
        • magi104 Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 03.11.05, 13:27
          Ja mam ptaszka (jedna zeberka się ostała przy naszym Maurycku:P:P), który
          kosztuje mnie jakieś 5-7 zł (piaseczek plus żarełko, zależy czy kupię mu kolby
          do pomaszkiecenia czy nie), oraz kota, którego utrzymanie miesieczne szacunkowo
          wynosi mnie do 50 złotych mięsiecznie. A dokładniej: kupujemy paczkę piaseczku
          raz na trzy tygodnie (koszt ok 8 zł; puszki kocie - ok 3 tygodniowo (jedna w
          cenie ok 1.50zł); suchą karmę kupiliśmy raz w lipcu (duże opakowanie, cena zdaje
          się 7.50 zł); kostki z mintaja bądź inne tanie filety rybne (to towar
          niekoniecznie ścisle "zoologiczny") - ok.1-2 kg miesiecznie (cena do 10 zł za
          kg). Poza tym nasz kot to "odkurzacz": odkurza wszystkie resztki po nas, więc do
          końca trudno określić, ile i za ile zjada:P:P
          Tak a propos, słyszałam, że wysyp sklepów zoologicznych można zawdzięczać temu,
          że tylko one mają pozwolenie na sprowadzenie pewnego zielska, bardzo przez
          niektórych lubianego:P:P:P Hehehee:P:P:P
          • salo Jedna zeberka ? 03.11.05, 15:18
            To znaczy, że nie udało Ci się ich rozmnożyć ? Czy też kot ma taki apetyt ?
          • katek18 Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 03.11.05, 19:23
            > Tak a propos, słyszałam, że wysyp sklepów zoologicznych można zawdzięczać temu
            > ,
            > że tylko one mają pozwolenie na sprowadzenie pewnego zielska, bardzo przez
            > niektórych lubianego:P:P:P Hehehee:P:P:P
            >

Na samym osiedlu Z są dwa. Chodzimy z dzieckiem sprawdzać od czasu do czasu czy
            są jakieś nowe rybki :-)
    • porahora Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 03.11.05, 15:16
      Ja mam papużkę falistą. Bardzo tanią w utrzymaniu. Raz na 2-3 m-ce pudło
      ziarenek (jakieś 4-5 zł)+ od czasu do czasu kolba (ok. 3 zł za 2 szt.)
      Pozdrawiam
    • kinioslawa Re: JAKIE MACIE ZWIERZĘTA ? I ILE WYDAJECIE NA NI 03.11.05, 16:32
      Chomik - no nie wiem, ze 2 zł miesięcznie? :) Trociny mam od znajomego stolarza,
      więc zarenka i kolby raczej nie kosztują mnie dużo.
      Piesu - york: kostki, gryzaki, czyścidła, żwacze i inne śmierdziele, ciacha, do
      tego szampon i odżywka raz na 4 - 6 miesięcy - pewnie z 20-30 zł / miesiąc.
      Czasem jakaś zabawka (koszt do 10 zł raz na 3 (?) miesiące). Jedno ubranko
      rocznie (do 50 zł). Szelki i smycz ma dobre, kupione raz i nie sądzę, żeby znowu
      były kupowane w najbliższym czasie. Większość pieniędzy na Muszkiego wydaję w
      spożywczym, gdzie kupuję mu filety z kurczaka, warzywa i ryż (bo je jedzonko
      gotowane), więc zoologiczny nie zarabia na mnie fortuny.
    • zyta_1 Drogi kot 03.11.05, 19:45
      Jedna puszka Kit-Ket dziennie 2.8 x 30 dni, Piasek, mleko. Lekko licząc 100 zł
      + szczepienia.
      • szantymen80 Re: Drogi kot 03.11.05, 20:26
        Dzięki Wam wszystkim serdecznie. Nie wiedziałem, że będzie taki oddzew. Bardzo
        cenne są dla mnie Wasze opinie. Apropos kota - też stwierdzam, że jest drogi w
        utrzymaniu. Na mojego wydaje tak przynajmniej 50 zł na miesiąc. Warto jednak
        (mimo, że mnie czasem denerwuje moja Marcyśka ). Pozdrawiam wszystkich :)
        • kinioslawa Re: Drogi kot 03.11.05, 21:12
          Zacznij karmij jakąś dobrą karmą, to dopiero wyjdą koszty ;)
        • j.oker Re: Drogi kot 04.11.05, 04:06
          Ja mam rybke bojownika jedzenie dla niej biore zawsze od szwagra ,wode
          pozyczam od sasiadki wiec generalnie wychodzi taniocha ...:)))
          • szantymen80 Re: Drogi kot 04.11.05, 08:47
            :o) No to było dobre !!!! Pewnie nawet w akwarium nie inwestowałeś. Tylko
            trzymasz ją w słoiku po ogórkach ??
    • salo Nieco zbaczając z tematu 04.11.05, 09:17
      Śmiem twierdzić, że mimo dużej ilości sklepów zoologicznych w Tychach, nie ma
      ani jednego sensownego :(
      Jedzonko kupisz wszędzie, ale z akcesoriami (zwłaszcza akwarystycznymi) jest
      już gorzej, a nawet fatalnie. Nie potrafię zrozumieć o co chodzi.
      Większość potrzebnych rzeczy kupujemy w Chorzowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka