Dodaj do ulubionych

odbiór mieszkania od developera KOMBUD

08.06.06, 12:41
Właśnie dostałem pismo ,zeby odebrać technicznie mieszkanie od developera KOMBUD w Tychach na oś. Balbina. Jest tylko jeden problem chcą abym je odebrał a klucze mi dadzą pod koniec miesiąca, a nie mają jeszcze odebranego budynku przez inspektora nadzoru budowlanego. Może miał już ktoś takie doświadczenia
Obserwuj wątek
    • freiewa Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.06.06, 22:39
      Nie miałam takiego doświadczenia, ale chętnie skorzystam z twojego :)
      Ja swoje mieszkanie plnuję odebrać w listopadzie, bo w tym terminie ma być
      oddany do użytku budynek nr 7. A tak poza tym, to łączą mnie pewne więzi z
      inspektorem nadzoru budowlanego, więc mogę też się czymś przysłużyć :)
    • maksiunio1 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 09.06.06, 12:56
      hmmm..
      Osobiscie nie podpisalbym czegos takiego.
      IMO idz na ten odbior techniczny. Na miejscu okresl, ze masz/nie masz zadnych
      zastrzezen do mieszkania, ale niczego nie podpisuj zanim budynku nie odbierze
      inspektor nadzoru budowlanego. Zwlaszcza, ze i tak kluczy do tego mieszkania nie
      dostaniesz.
      Lepiej dmuchac na zimne. Czasy sa jakie sa, i ciagle w gazetach mozna przeczytac
      o roznych przewalkach deweloperow "kogucikow". Ty podpiszesz, inspektor powie,
      ze to samowola budowlana, albo brak jakis dokumentow, albo czegos innego. Dev
      sie wypnie bo bedzie mial, ze Ty odbior mieszkania podpisales, i nie ma wobec
      Ciebie zadnych zobowiazan. I wtedy co?
      Powiedz, ze odbior techniczny podpiszesz po pozytywnym odbiorze budynku przez
      inspektora budowlanego.

Tak... jestem pesymista :)
      pozdrawiam
      • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 09.06.06, 13:44
        DZIEKI za odpowiedzi . Ja tez jestem ostrożny wiec poczekam na odbiór , zobaczymy co na to powiedzą . jesli macie jakieś rady to piszcie
        • freiewa Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 09.06.06, 13:49
          Inspektor na pewno nie stwierdzi, że jest to samowola budowlana, a odbiór
          nastąpi 20 czerwca br., więc jak jesteś ostrożny to możesz te kilka dni
          zaczekać. Informacje są wiarygodne :)
          Pozdrawiam
          • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 09.06.06, 14:42
            O SAMOWOLI nawet nie myślałem ,ale mogą wyjść inne problemy dzieki którym może sie wszystko oddalić ,chyba ze devel. na wpływ na decyzję insp. ale poczekam do 20 jak mówisz i sie okaże. bądźmy dobrej myśli.
            • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 12.06.06, 10:07
              Aha, wewnątrz mam ścianki z
              płyty kartonowo gipsowej. Z tego co widziałem gładż jest położona tylko na
              łączeniach płyt i mocowaniach ich wkrętami, oraz na krawędziach. Powiedzcie
              mi czy tak położona gładż wystarczy czy też powinna być na całych
              powieżchniach płyt, moim zdaniem na całych, ale nie chciał bym wyjść na
              głupka przy odbiorze i kłucic się o połozenie jej na całości.

• maksiunio1 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 12.06.06, 11:41
                Tez tak mialem i z poczatku tez nie bylem pewien czy to dobrze.
                Zobacz tylko, czy nie trzeba poprawic tych miejsc (bardziej wygladzic). Potem
                kup dobry podklad pod farbe, i pomaluj wszystkie sciany tym podkladem. Potem
                farba, i nawet nie poznasz. A jak ci to zrobi dobry fachman to juz w ogole. :)
                • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 12.06.06, 12:10
                  tak zrobie. A o tym że nie odbiorę powiedziałem klientowi, przyjął to w miarę
                  dobrze. Tyle tylko,że jak się go spytałem kiedy będzie odbiór to już niebył
                  taki pewien jak wcześniej gdy zapewniał że będzie 20.06. Nawet nie miał
                  bladego pojęcia czy instalacje :elekt., wodna itp zostały już odebrane przez
                  odpowiednie instytucje. Aha "maksiunio1" skoro już też odbierałeś mieszkanie
                  może doradzisz na co bardzie zwrócic uwage i czy np. devel. powinien mi
                  przedstawić jakieś dokumenty odbioru i skalibrowania instal., liczników itp
                  • maksiunio1 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 13.06.06, 14:39
                    hmm...
                    u mnie odbior mieszkania byl troszke inny. Moje mieszkanie kupowane bylo w 4
                    ratach. Po wplaceniu 3 mogle sie juz wprowadzic. Wtedy byly prowadzone jeszcze
                    prace wykonczeniowe wokol budynku. Przez ten okres nie mialem jeszcze
                    "odebranego" mieszkania, a mieszkajac wynajdowalem rozne usterki, ktore na
                    bierzaco byly naprawiane.
                    Z podstawowych to:
                    komin wentylacyjny byl zle zrobiony. (wlasciwie kratki wentylacyjne byly w zlych
                    miejscach) Sam wezwalem kominiarza ktory posprawdzal wszystko i stwierdzil, ze
                    trzeba poprawic.
                    Okno bylo zle zamontowane.
                    Glowna rura odprowadzajaca wode z mieszkania przeciekala do sasiada i piwnicy.
                    I to byly te male problemy. :)
                    Z wiekszych to rozpadla sie scianka z cegly rozdzielajaca balkony. Cos sie
                    opierali zeby ja zrobic. /nie wiedziec dlaczego/ Wiec powiedzialem, ze poki to
                    nie bedzie zrobione, poki nie bedzie parkingu, i poki nie uprzatna terenu wokol,
                    to ostatniej raty im nie zaplace.. :) No i zrobili.
                    Nie wiem co moge ci jeszcze poradzic.
                    Mysle, ze na pewno kilka drobiazgow wyjdzie w praniu, ale na pewno bedziesz miec
                    jakis okres "reklamacji", i beda to na biezaco naprawiac.
                    Aha! Nie daj sie wrobic, ze jesli po odebraniu mieszkania beda wychodzic jakies
                    usterki, to ze oni beda je naprawiac z funduszu remontowego. Jesli to beda wady
                    konstrukcyjne to naprawa tylko w ramach gwarancji!!
                    W moim przypadku bylo tak jak zaczely odpadac dachowki z daszku nad klatka
                    schodowa. Oni to naprawia ale z funduszu remontowego. Pogonilem. Zle zrobili, to
                    maja poprawic.
                    Fundusz remontowy u nas zaczyna obowiazywac po okresie 5 lat. Chyba, ze wydarzy
                    sie jakis szczegolny wypadek, to wtedy szybciej. Nasza wspolnota na zime
                    wynajela firme ktora odsniezyla nam parkingi, chodniki i teren dookola domu,
                    wlasnie za kase z FR.

I tyle chyba.
                    pisz na mail'a jakby co, bo na forum zagladam czasami tylko :)
                    • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 22.06.06, 21:09
                      Kolega od znajomej odbierał teraz u nich TRAGEDIA!!!
                      Sruby w klamkach okiennych przewiercone na wylot okna, okna uwalone z zaprawy, uszczelki pozgniatane
                      Nie podłączona wentylacja
                      Przewody z wody i odpływy wyciągnięte leżą na podłodze , nie rozprowadzone pod biały montarz ,
                      Kaloryfer w łazience zawieszony na otworze z wentylacyji
                      Drzwi wejściowe do mieszkania tak nisko, że prawdopodobnie panel nie wejdzie
                      Gładzie tylko na składaniach płyt
                      Brak balustrad na balkonach
                      Lużne gniazdka
                      Jak powiedział, że nie odbierze klient się na niego wydarł że blokuje im robotę
                      A nadmieniam ,że blok dalej nie odebrany przez Inspektora
                      Tak wiec szlak mnie już trafia jak pomyślę co u mnie zchrzanili, mimo, że blok nie odebrany umówiłem się na wtorek na odbiór żeby zobaczyć co spartolili i niech już naprawiają bo szkoda czasu a odbiorę po zrobieniu i odebraniu przez Insp.Nad.Bud.
                      • maksiunio1 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 23.06.06, 09:34
                        ech... widze, ze koszmarek.
                        Mam nadzieje, ze wszystko skonczy sie po Twojej mysli.
                        Chcialem Ci jeszcze powiedziec o scianach.
                        Tak sie robi ze scianami ktore sa oblozone plytami K/D. Gladz kladzie sie tylko
                        na laczeniach. Nie ma sensu klasc gladzi na calej plycie K/D. Zwroc tylko uwage,
                        czy w miejscu gdzie jest polozona /na laczeniu plyt/ pod spodem jest siateczka,
                        ktora zabezpieczy te miejsca przed pekaniem i kruszeniem sie. Jesli jej nie
                        bedzie, to calkiem mozliwe, ze za rok lub dwa w tamtych miejscach pojawia sie
                        pekniecia, a co za tym idzie, zacznie ten gips odpadac. Dodatkowa robota dla Ciebie.

pozdrawiam,
    • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 28.06.06, 17:59
      wczoraj byłem na odbiorze - wielkie nieporozumienie, litania usterek. Jak powiedziałem ,że nie podpisze protokołu odbioru zaczeły sie problemy po stwierdzenia że jak sie nie podoba to mogę zrezygnować a oni oddadzą mi pieniądze. oczywiście nie podpisałem i umówiłem się na dzisiaj. Po przyjeżdzie człowiek zbił z tonu jakby to nie był on dzien wcześniej, wszystko się dało zrobić. Podpisałem protokół ale zastrzegłem w punkcie , że ostatnią ratę za mieszkanie zatrzymuje jako kaucję na poczet wynikłuch usterek i że zostanie zwrócona po ich usunięciu, tak więc teraz będą mieli mobilizację do ich szybkiego usunięcia. Tak więc przy odbiorach nie dajcie się zbałamucić, walczcie o swoje. Mam nadzieję że wszystko zostanie sprawnie usunięte. Aha ale i tak wydaje mi się że najbardziej kompetentną osobą jest tam kierownik budowy, miła rozmowa i żadnych problemów
      • kruczoczarna Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 29.06.06, 18:45
        Ciekawe co piszesz a zarazem smutne. Blok z zewnątrz reprezentuje się rewelacyjnie. Trwają prace porządkowe na zewnątrz. Mówiło się o tym ze do 30 czerwca ludzie maja mieć w rękach klucze do mieszkań ale widać ze to tylko Polska niestety.

Życze powodzenia w kolejnej próbie odbioru.
        • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 29.06.06, 18:57
          z zewnątrz tak, ale w środku położone tylko płytki na schodach. A 30 czerwca
          jest tylko w fazie mglistych koncepcji, przesuneli go na 7 lipiec ale też w to
          wątpie, a na około nic nie będą więcej robić tzn. parkingów z kostki bo nie
          mają kasy. Wstępnie powiedzieli że zrobią do końca lipca nasyp(tj wykończą go,
          ma być jakaś ścieżka czy coś takiego)
          • kruczoczarna Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 29.06.06, 20:11
            To niesamowite. Kiedyś jak byłam u nich pytać się o mieszkanie (niestety nie zdecydowaliśmy się bo za drogie jak dla nas) to opowiadali mi jaki to cudowny blok ma być i technologia budowania super,że absolutnie nie ma mowy żeby jakiekolwiek terminy były przekraczane bo to w końcu ludzie za to płaca itd.
            Szkoda słów poprostu.

Ponownie powodzenia mam nadzieję że szybko usuną usterki i będzie wszytko OK.
            • fibi76 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 07.07.06, 19:31
              Witam, a ja nie narzekam kupilem tam poddasze, zrobili je jak chcialem,protokoł
              techniczny podpisalem bez usterek, byly klopoty z kluczami ale dostalem je 4
              lipca, wczesniej załatwilem dostawe prądu (liczniki) na mieszkanie i wode. W
              dniu dzisiejszym weszla tam ekipa i "produkuja" mi podloge :)
              Jest tam kilka osob z którymi nie warto gadac ale ogólnie da sie wszystko załatwic.
              Pozdrawiam wszystkich z Barona 20d !
              • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.07.06, 14:18
                na razie jeszcze nie odebrałem kluczy , ale byłem lipca i zastałem wymienione drzwi wejściowe na nowe, jeszcze im zostały do poprawy okna. Mam nadzieję, że skoro uwineli się z drzwiami okna też szybko pójdą.
                Aha FIBI 96, to będziemy sąsiadami ja też 20d.
                • saipan Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 15.07.06, 17:35
                  Mam pytanie do Was, czy dobrze zrozumiałam, że liczniki na prąd i wodę trzeba
                  we własnym zakresie sobie załatwić???

Czyli co ogólnie jesteście zadowoleni?? Pytam bo kupiłam mieszkanie w budynku 7
                  i ciekawa jestem jakie jeszcze mnie niespodzianki czekają.

Pozdrawiam.
                  • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 17.07.06, 07:18
                    liczniki we własnym zakresie, ale to podłacza energetyka i wodociągi ty podpisujesz z nimi umowy
    • netspiker Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 26.08.06, 12:38
      Chętnie dowiem się czegoś o doświadczeniach osób, które odebrały mieszkania od
      Kombudu.
      Ja mam kupione mieszkanie w siódemce i będę je odbierał w listopadzie.
      Czego można się spodziewać? Jak na razie już się dowiedziałem, że dach będzie
      inny niż początkowo w projekcie było i teraz zmieniają projekt.
      • anitaja Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 26.08.06, 21:52
        ja też chętnie "posłucham" ja też na "siódemce" jakoś tak wątek umilkł a jestem
        bardzo ciekawa... więc jeśli możecie to piszcie!!!
      • anitaja Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 26.08.06, 21:54
        aha i ponoć budynek "B" mają oddawać wcześniej niż w listopadzie ale sama nie
        wiem, czy ufam Kombudowi :-(
        • girl1974 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 28.09.06, 11:40
          Czy mieszkanie na parterze jest ok?-7"c"-Podpisałam umowę i czekam na 1 przelew-
          tylko się zastanawiam czy zrobiłam dobrze? nigdy nie mieszkałam na parterze i
          nie ma takiego doświadczenia?! Będę wdzięczna za sugestie.
    • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 27.08.06, 10:18
      witam , mieszkanko w końcu odebrałem , remoncik dobiega końca. Wszystkie usterki które były wpisane w protokole usuneli łącznie z wymianą drzwi na nowe. Ale chyba tylko dzięki temu że zablokowałem im ostatnią ratę. Akt notarialny podpisany 2 tygodnie po odbiorze.( cena 1900zł)z wpsem do KW. Apropo czynszu nic na razie jeszcze nie wiadomo Kombud przyjął jakąś kobietę która ma się tym zajmowac ale o stawkach jeszcze cisza. Pewno jak wszyscy się wprowadzą będzie zebranie i wtedy ustalimy czy kwoty proponowane przez nich nam odpowiadają czy też weżmiemy innego administratora.
      Internetem ma się zajmowa firma instalmedia podobo 99zł za int,tel. i tel. prawdopodobnie będą pośrednikiem UPC
      • anitaja Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 27.08.06, 12:31
        ..dzięki za odpowiedź. Czy te 1900 zł za notariusza to jedyne koszty związane z
        zakupem??
        Pozdrawiam, udanych remontów, czekam na zaproszenie na parapetówę ;-)
        • darekjen Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 27.08.06, 13:50
          tak, hyba że brałaś kredyt to wtedy dodatkowo 28zł w skarbówce i 200 za wpis hipoteki w KW. Pomimo że notariusz już wziął 200 za założenie KW ale niestety za jednym 200 nie przejdzie bo bank dopiero po okazaniu aktu daje dokumenty do zaniesiena do sądu aby zrobi wpis w KW
    • netspiker Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 07.10.06, 10:56
      Zalozylem nowy watek na formu Deweloperzy pt "Lokatorzy budynek 7 Kombud Tychy".
      wpisujcie się.
      • majka1608 Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 23.10.06, 17:35
        Witam, jestem z "7".Cieszę się, że będziemy sąsiadami a tak wogóle to ciekwa
        jestem kiedy nam wreszcie oddadzą do użytku ten budynek??
        • anitaja Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.12.06, 16:45
          czy to prawda, ze oddaja juz "siódemkę" bo mnie chyba szanowny pan Bart
          okłamuje, a baaardzo zalezy mi na czasie. Proszę jesli ktos ma takowe
          informacje, dajcie znac!
          • saipan Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.12.06, 19:07
            Oddają budynek A. Pozdrawiam:)
            • saipan Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.12.06, 20:37
              Przepraszam, źle napisałam oddają B
              • anitaja Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.12.06, 20:39
                no to jakby moj, czy moze wiecie cos więcej? prosze piszcie, bede wdzięczna :)
                • saipan Re: odbiór mieszkania od developera KOMBUD 08.12.06, 20:55
                  sprawdź @
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka