Dodaj do ulubionych

Pytanie dot. przedszkola

14.09.06, 17:23
Witajcie!
Przeprowadzam się do Was niebawem i muszę przepisać córkę do tyskiego
przedszkola, a w zasadzie do zerówki w przedszkolu. Ze względu na przyszłe
miejsce zamieszkania pasuje mi przedszkole nr 14 koło urzędu skarbowego. Mam
prośbę do rodziców dzieci, które uczęszczają lub uczęszczały do tego
przedszkola, napiszcie mi czy polecacie, jakie macie z tym przedszkolem
doświadczenia. A może polecacie inne - ale musi być w miarę blisko. Z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • magi104 Re: Pytanie dot. przedszkola 14.09.06, 20:22
      Witam!
      A gdzie dokładnie będziecie mieszkać??
      Miałam kiedyś do czynienia z 14stką, jest bardzo OK :)
      Fajne też jest niedawno sprywatyzowane przedszkole "Promyk", kiedyś nr 15, po
      drugiej stronie Niepodległości, ale nie jestem pewna, czy utrzymała się tam
      typowa zerówka czy też jest tylko całodzienna grupa sześciolatków.
      • bazylia73 Re: Pytanie dot. przedszkola 14.09.06, 20:32
        promyk jest świetny, ale wątpie, żeby udało Ci się teraz zapisać tam dziecko.
        do tego przedszkola zapisy są już w grudniu.

co do 14 tki to niewiem jak z miejscami, ale opinie o przedszkolu też są dobre.
        poza tym budynek świeżo wyremontowany, wymienione okna.
        poszukaj nr tel i podzwoń
    • ginger133 Re: Pytanie dot. przedszkola 14.09.06, 21:40
      14-bardzo dobre przedszkole ale ciezko z miejscami
      • wrzesien44 Re: Pytanie dot. przedszkola 14.09.06, 22:07
        telefony już zaliczyłam
        teraz najbardziej ciekawią mnie opinie rodziców, one dają prawdziwy obraz
        przedszkola, a nie opinie pań dyrektorek : )
        będę mieszkała na E
        dziękuje za odzew
        • meaby Re: Pytanie dot. przedszkola 14.09.06, 22:24
          cześć
          co konkretnie chcesz wiedzieć o 14-tce?
          ja mam tam córeczkę drugi rok

pozdr
          • wrzesien44 Re: Pytanie dot. przedszkola 15.09.06, 16:07
            konkretnie to chciałabym wiedzieć:
            - jakie są panie przedszkolanki, takie z powołania, czy z braku innego kierunku
            studiów : )
            - jaki jest poziom zerówki ( i tu chodzi mi o opinie raczej rodziców już
            szkolnych dzieci, bo wtedy dopiero można ocenić czy dziecko nie odstaje od
            reszty klasy)
            - kto uczy j. angielskiego ( nie chodzi o nazwisko, ale odczucia dzieci i
            rodziców)
            - jakie jest jedzonko
            - jaka jest inwencja twórcza pań, czy chce się im organizować
            wycieczki/atrakcje/spacery/pikniki/wyjcia do kina itp "instytucji"
            - jaka jest relacja rodzic-pani, czy można zgłaszać uwagi ( wiem, zawsze
            teoretycznue można : ) i czy ma się ewentualny wpływ na program, zajęcia itp
            z góry dzięki : )
            • baszalotta Re: Pytanie dot. przedszkola 15.10.06, 21:54
              wrzesien44 napisała:

> - jaka jest relacja rodzic-pani, czy można zgłaszać uwagi ( wiem, zawsze
              > teoretycznue można : ) i czy ma się ewentualny wpływ na program, zajęcia itp
              > z góry dzięki : )

hmm, tak sobie podczytuję i zastanawiam się o jaki wpływ rodziców na program tu
              chodzi? no bo jeśli chodzi o wspomniane wycieczki, wyjścia do kina itd. to
              jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale jeśli o dosłowny "program zajęć", to nie
              bardzo: dlaczego niby rodzice mieliby mieć wpływ na takowy? no, chyba że to
              przedszkole dla dzieci nauczycielskich, którzy są fachowcami w zakresie
              edukacji przedszkolnej. Tylko wtedy jestem w stanie rozumieć podobne roszczenia.
    • jokawie Re: Pytanie dot. przedszkola 15.09.06, 13:19
      Syn chodził do 14 i byłam zadowolona.Mam pytanie czy ktoś wie czy zlikwidowali
      przedszkole 18 iczy zna ktoś panią Gabrysie.Pracuje teraz w przedszkolu 17 i
      chciałabym sie dowiedzieć czy ją dzieci lubiły,czy umiała się dziećmi zająć.
      • meaby Re: Pytanie dot. przedszkola 16.09.06, 17:27
        - jakie są panie przedszkolanki, takie z powołania, czy z braku innego kierunku
        studiów : )

Wg. mnie wszystkie przedszkolanki są z powołania. Wszystkie też są ludźmi więc
        każda ma inny temperament. Obserwuję je dopiero 2 rok ale nie mam zastrzeżeń.
        W tym przedszkolu nie ma Pani, której dzieci by się bały - wiele osób to
        powtarza.
        Przedszkolanki są zgrane ze sobą to widać szczególnie przy organizacji różnych
        imprez typu pikniki rodzinne.

- jaki jest poziom zerówki ( i tu chodzi mi o opinie raczej rodziców już
        szkolnych dzieci, bo wtedy dopiero można ocenić czy dziecko nie odstaje od
        reszty klasy)

Tu opowiem Ci o tym co mówią inne mamy. Moja córka chodzi do młodszej grupy.
        Ponoć nauczyciele z pierwszych klas łatwo poznają że dziecko chodziło do 14-tki.
        Ponoć umie więcej ;-)

- jakie jest jedzonko
        Zróżnicowane, moja ma dietę i jest przestrzegana.

- jaka jest inwencja twórcza pań, czy chce się im organizować
        wycieczki/atrakcje/spacery/pikniki/wyjcia do kina itp "instytucji"

Tak. Chce się im organizować. Przyznam że jednym bardziej a drugim mniej ale na
        ogół uzupełniają się.
        Moja mała w tamtym roku chodziła do maluchów więc takie dzieciaki żadko wychodzą
        ale w tym roku dużo już się zmieniło. Wiem że od 5lat jest już cotygodniowe
        wyjście na basen na przykład.
        Kino to standard. Do przedszkola przyjeżdzają też teatrzyki. Piknik jest dwa
        razy do roku. Są przedstawienia dla rodziców i zebrania.

- jaka jest relacja rodzic-pani, czy można zgłaszać uwagi ( wiem, zawsze

Wg. mnie tak. Ale w naszej grupie jest zwyczaj, że na dany pomysł muszą zgodę
        wyrazić wszyscy rodzice - a to na ogół jest problem. Nauczyciel może bardzo
        chcieć ale do niektórych nie sposób przemówić ;-(

To chyba wszystko. Na angielski córka jeszcze nie chodzi.
        Korzystamy z zajęć rytmiki.

Nie zamartwiaj się.
        14 to jedno z lepszych przedszkoli w Tychach.
        pozdr.
        • izelka Re: Pytanie dot. przedszkola 17.09.06, 08:18
          korzystajac z tego wątku, czy ktoś ma dziecko w przedszkolu 19?
          • bajka601 Re: Pytanie dot. przedszkola 29.11.06, 23:38
            mój synek chodzi do 19 i jak narazie jest wszystko ok :)
        • r110 Re: Pytanie dot. przedszkola 15.10.06, 16:27
          Czy możecie mi cos powiedzieć na temat Akademii Przedszkolaka w Tychach na
          Elfów? Chcę tam zapisac 5-cio letnią córkę.Jakie sa zajęcia dodatkowe,jakie są
          przedszkolanki,czy są języki obce,itp.Moja córka chodziła juz do przedszkola w
          innym mieście i nie miała problemów .
          Pomóżcie mi podjąć decyzje!
          • mala2408 Re: Pytanie dot. przedszkola 01.12.06, 21:48
            Mogę z czystym sumieniem polecić Akademię, choć mam z nimi kontakt dopiero od
            września. Co mi się tam najbardziej podoba, to kameralna atmosfera bo nie ma
            dużo grup i wszyscy się znają. Jak na razie nie miałam żadnych problemów.
            Wychowawczynie sympatyczne, jedzonko niezłe, dużo zajęć dodatkowych, a jak na
            przedszkole niepubliczne cena niewygórowana. Starszy dzieciak chodził do
            przedszkola na os.K - nie żebym narzekała na tamto, bo też jest bardzo dobre,
            ale wolę jednak to.
            • lidka277 Re: Pytanie dot. przedszkola 02.12.06, 08:21
              Mala, napisz coś więcej o tym przedszkolu na K, ja planuje tam posłać mojego
              Małego od przyszlego roku, a słyszałam troche sprzecznych opinii. Nie
              orientujesz się, czy przyjmną dziecko z astmą, czy nie robią trudności w tej
              kwestii?
              Dzieki.
              • mala2408 przedszkole na K 02.12.06, 18:49
                Co do przedszkola na os. K to też nie mogę złego słowa powiedzieć, nigdy żadnych
                problemów nie było, wychowawczynie były fajne (pewnie że były fajne i fajniejsze
                - najmilej wspominam panią Basię), na jedzenie nie można było narzekać, dużo
                imprez typu Mikołaj, bale - choć to chyba wszędzie. Zajęcia dodatkowe też są:
                rytmika, angielski, basen...Tyle że dzieci w maluszkach leżakują-jednym to
                pasuje a innym nie ( w Akademii nikt nie leżakuje bo nikt nie chce...). Jest tam
                dość dużo grup, ale panie się w tym nie gubią. Ogólnie przedszkole ma dobrą
                opinię, jedną z najlepszych w Tychach.
              • mala2408 P.S.lidka 02.12.06, 18:51
                Co do astmy nie wiem, ale jeśli bedzie mieć zaśwadczenie od lekarza to nie
                wydaje mi się żeby to był problem
                • lidka277 Re: P.S.lidka 04.12.06, 07:33
                  Wielkie dzięki :) Z tym leżakowaniem mnie zaskoczyłaś, mój Mały od dawna nie
                  śpi w dzień, więc nie wyobrażam sobie, żeby go zmuszali. Akademię Przedszkolaka
                  mogę też polecić z czystym sumieniem, bo uczy tam moja bratowa, ale dla mnie to
                  niestety za daleko.
                  • edytka_73 Re: P.S.lidka 05.12.06, 23:09
                    Moje dziecko chodzi do p. na oś. K trzeci rok. Leżakowała tylko najmłodsza grupa
                    (3-latki), potem tylko mieli poduszko - jak ktos chciał to się kładł w kąciku na
                    materacu. Do przedszkola nie mam zastzrezżeń, Mały jak zaczął chodzic miał dużą
                    alergie pokarmową - panie pilnowały, żeby nie dostawał, czego nie mógł.
                    Sympatyczne, zawsze można porozmawiać, organizowane sa teatrzyki, wyjścia (kino,
                    teatr, biblioteka, piekarnia), wyjazdy (np. do Imaxu w Katowicach). Jest
                    angielski, rytmika, kółko platyczne, taneczne, recytatorskie.
                    Mały przedszkole uwielbia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka