Dodaj do ulubionych

Pełno ofert pracy

23.09.06, 18:14
Przechodzę się ostatnio po Tychach i na wielu witrynach sklepowych ogłoszenia o chęci zatrudnienia. Zaczynamy odczuwać pozytywne skutki emigracji zarobkowej :) I myślę, będzie jeszcze lepiej. Pracodawcy zaczną szanować swoich pracowników, zarobki w górę. O to chodzi.
Gońmy jak nie Irlandię to chociaż Portugalię! Pracownik Żabki zarabiając 700zł, chętnie wyjedzie do Anglii i popracuje za 6 razy tyle. A przy tak wielkiej emigracji kolejni w Żabce muszą dostać większą kase. Bo inaczej nie znadzie nikogo.

Wątek powienienem umieścić na Forum Praca, bo pewnie podobnie jest w wiekszości polskich miast, ale chcę poczytać opinie naszej, tyskiej ekipy...
Obserwuj wątek
    • j.oker 1800 miejsc pracy i brak chętnych 23.09.06, 18:28
      praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3606006.html
      • radexior Re: 1800 miejsc pracy i brak chętnych 23.09.06, 18:37
        No właśnie. A w tym wątku jest odpowiedź:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=47881760
        Strasznie długi, ale dobrze się go czyta
        • swistak1235 Re: 1800 miejsc pracy i brak chętnych 23.09.06, 21:29
          j.oker jestes niezły zero swoich przemyslen i tylko wklejasz czyjes posty , jak
          na opiekuna forum kiepsciucha
          • pytka50 Re: 1800 miejsc pracy i brak chętnych 24.09.06, 08:30
            swistak1235 napisała:

> j.oker jestes niezły zero swoich przemyslen i tylko wklejasz czyjes posty , jak
            >
            > na opiekuna forum kiepsciucha

Przygadał kocioł garnkowi ,swistaczku ja jeszcze nie widzałam tu na forum
            twojej wypowiedzi ktora oprucz ublizania i wymadrzania na poziomie szkoły
            podstawowej wniosła by cos ciekawego do dyskusji , wiec raczej prosze idz
            pograj z kolegami w piłke na boisko bo w przeciwnym razie napisze do twoich
            rodziców o ograniczenie ci dostepu do internetu .

Znajac twoja bystrosc i eleokwencje jak bedziesz odpisywał na ten post spróbuj
            nie urzywac wulgarnych słow (chociaz watpie ze ty cos zrozumiesz)
            • swistak1235 Re: 1800 miejsc pracy i brak chętnych 24.09.06, 12:44
              pytka50 napisała:
              ja jeszcze nie widzałam tu na forum
              > twojej wypowiedzi

kup okulary
              • pytka50 Re: 1800 miejsc pracy i brak chętnych 24.09.06, 13:39
                swistak1235 napisała:

> pytka50 napisała:
                > ja jeszcze nie widzałam tu na forum
                > > twojej wypowiedzi
                >
                >
                > kup okulary

Chłopcze nie wycinaj kawałka wypowiedzi z całego kontekstu zdania bo to
                tylko swiadczy o twojej bezradnosci.
                • swistak1235 Re: 1800 miejsc pracy i brak chętnych 24.09.06, 14:43
                  jestem bardziej zaradny niz ty, a koro niechecsz ze mna prowadzic dyskusji to
                  sie nie odzywaj
    • pietnacha40 Re: Pełno ofert pracy 24.09.06, 08:01
      Jest jeszcze druga strona medalu.Zostają ludzie,którzy są byle jakimi
      fachowcami,a wymagania maja bardzo wysokie i będą liczyć na ten "deficyt"
      pracowniczy.U fryzjera,do którego chodzę, od prawie roku wisi kartka,że
      poszukują pracownika.Pytałam o to ostatnio,a szefowa mówi,że owszem,przychodzą
      panie ,ale....
      -nie będzie pracować na zmiany
      -nie będzie pracować w soboty
      -nie będzie ciąć facetów
      -nie zrobi farby,bo zawsze robiła "męskie"
      -nie pracowała od skończenia szkoły,wyniki egzaminów ledwie,ledwie,nie robiła w
      tym czasie żadnych szkoleń
      Na moim ,handlowym podwórku ,prowadziłam podobne rozmowy,już nie wspomnę o moim
      ojcu,który szuka fachowców do firmy budowlanej.
      • mandok Duzy Lotek - jedna 6 24.09.06, 09:34
        Jezeli mowimy juz o pracy to osoba która wczoraj wygrała w Duzym Lotku juz
        nie bedzie musiała pracowac;

www.lotto.pl/183-41fa345a1117c.htm
      • franck Re: Pełno ofert pracy 24.09.06, 11:00
        Niestety, wysokie bezrobocie i w związku z tym duża konkurencja na rynku pracy
        nie nauczyło Polaków aby podnosić kwalifikacje, szanować pracę etc.

A co do tego exodusu na wyspy to bardzo dobrze!! Robi się więcej miejsca w
        kraju, będzie można więcej zarobić. A ta ekipa, która wyjechała to jak wróci
        nie będzie stanowiła zbyt dużej konkurencji na rynku pracy bo trudno oczekiwać,
        żeby koleś który stał na zmywaku albo za barem w Manchesterze miał zająć
        miejsce analityka w banku w Warszawie czy Katowicach.

Ponadto cieszy mnie to, że młodzi ludzie (głównie roczniki 77'-85')okazali się
        bardzo przedsiębiorczy i jak tylko pojawiły nowe możliwości to wzieli sprawy w
        swoje ręce i wyjechali za pracą. Niestety starsza część społeczeństwa marzy o
        Polsce solidarnej i czeka na coraz większe waloryzacje swoich emerytur czy nowe
        zasiłki. Niestety odbywa się to kosztem młodszego pokolenia, którego dochody są
        łupione coraz wyższymi podatkami.

Dziwią mnie też reakcje polityków, załamujących ręce nad emigracją. Przez
        ostatnie dziesięć lat nic nie zrobiono dla młodych ludzi mimo, iż już w połowie
        lat 90' ekonomiści ostrzegali, że wyż demograficzny z początku lat 80' będzie
        wchodził na rynek pracy i będzie potrzebował mieszkań. I nie zliberalizowano
        ani rynku pracy ani budownictwa mieszkaniowego.
        • wojtek199 Re: Pełno ofert pracy 24.09.06, 14:45
          no niewiem czy dokońca tak z tą pracą jest, ja próbuje znaleźć coś na
          piątek-sobotę-niedzielę no i narazie nic:) ale szukam dalej
        • radexior Re: Pełno ofert pracy 24.09.06, 20:10
          Nie wszyscy wyjeżdżają tylko na zmywak. Do pracy w zawodzie też jadą, ale pewnie na tyle dobrze im się tam powiedzie, że Ci akurat nie wrócą.
          Z większą ilością miejsca w kraju myślę tak samo!

Nie martwi mnie, że pracodawcy mają problem ze znalezieniem dobrego pracownika. Niech wreszcie sytuacja na rynku będzie partnerska. Oferuję swoją pracę, ale w zamian poproszę odpowiednie traktowanie, pieniądze, szkolenia itp.
          Idzie standard zachodni (mam nadzieję).
          • aga1928 Re: Pełno ofert pracy 29.09.06, 21:35
            Ja dopiero ukonczylam studia, mam 24 lata, doswiadczenie, wykształcenie,
            i...dobra pracę, której szukałam 2 dni. Coś w tym musi być...U mnie w firmie
            wciąż brakuje rąk do pracy, ale trudno znaleźć osoby które spełniają warunki
            przyjęcia. ODNOSZE WRAżENIE żE W NASZYM KRAJU MAMY DO CZYNIENIA Z NOWą ODMIANą
            BEZROBOCIA - ABSTARKCYJNEGO. Przecież wszyscy którzy chcą - pracują (przyznam
            uogólniłam), w większości zarabiamy śmieci, ale takie sa realia, albo godzimy
            się na warunki oferowane przez nasz rynek albo wyjeżdżamy far away szukając
            szczęścia. Czy Polacy pracują głownie na zmywaku.....hm. Ludzie w moim wieku
            świetnie sobie radzą na porządnych szanowanych stanowiskach w biurach i firmach
            w UK - zdarzy mi sie na takich natknąć podczas godzin pracy - to jest cholernie
            miłe, jesteśmy wszędzie. My sie bardzo szybko uczymy, stąd prośba do moich
            rówieśników zagranicą. Nie dajcie się i próbujcie mierzyć wyżej! Jedyna bariera
            to język i wyłącznie język. Na zmywaku się go nie da nauczyć niestety.
            • xa.very Re: Pełno ofert pracy 29.09.06, 23:25
              Czy mozna wiedzieć na jakie stanowiska jest wakat w fimie, w której pracujesz? I
              jaka to firma?
      • anita211 Re: Pełno ofert pracy 04.10.06, 10:00
        TAk,praca, tylko jaka. Pracodawcy też mają swoje wymagania.Mój kuzyn pracuje
        jako kierowca w zakładzie lakierniczym.codziennie po 3,4 razy jeżdzi do Krakowa
        z autami lub po a jak nie ma kursu to rozbija kamienie na placu szefa,albo myje
        garaż, albo takie(szef nie chciał go zwolnić w sobotę na msze za brata, który
        umarł rok wcześniej)a jak trafi się kurs do Krakowa o 18-to też musi jechac..
        Żona innego kuzyna robi w zakładzie przy Danonie-zarobi z sobotami i
        niedzielami niecałe 800zł,a jak nie przyjdzie w weekend do pracy to jej
        potrącają 60zł z wypłaty i do tego gdy w niedziele idzie na popołudnie to w
        poniedziałek na rano,i co...za niecałe 800zł...wymagania mają ludzie-nie oni
        tylko chcą uczciwie zarabiać ,a nie czuć się jak tania siła robocza.Kuzyn
        pracuje u prywatnego więc musi być na każde zawołanie i też za najniższą
        krajową a co z emeryturą na koniec dostanie 400zł i jaka czeka go starość?
    • xa.very Re: Pełno ofert pracy 29.09.06, 23:35
      Z powodu wyjazdów za granicę jest duże zapotrzebowanie na operatorów wózków
      widłowych.
      • aga1928 Re: Pełno ofert pracy 04.10.06, 21:16
        Tak to fakt.
        Więc nie należy dłużej sie zastanawiać, tylko założyć firmę outsourcingową,
        czytaj wypożyczalnię operatorów wózków widłowych, płacącą swym pracownikom
        śmieci, i czerpać kokosy z chorego systemu i nieporadności i bierności
        pozostałych. Zdecydowanie łatwiej jest wyjechać zagranicę. Nakład środków to
        kosz biletu do Glasgow i 3 konserwy. Zaznaczam, nie wrzucam wszystkich ludzi i
        grup społecznych do jednego worka. Mowa o młodych wykształconych, bliżej
        nieokreslonych, którzy z braku pomysłu na własne życie, ida na łatwiznę i
        pracują na zmywakach po tym jak już urobia pizze, tłumacząc i twierdząc, że jadą
        tylko po kasę i za niedługo wróca i rozkręcą biznes. G...prawda! Jedyna rzecza
        której będą mieli więcej to lata i rozgoryczenie. Z drugiej strony ja czuję to
        samo gdy pomyslę, że moja przyjaciółka w Edynburgu zarabia 7 razy więcej ode
        mnie, nie oszczędza nic, ale przynajmniej czuje że żyje....ech. Chciałabym tu
        zostać, ale nawet teraz nie pracuje dla kraju. Pracuje w korporacji
        międzynarodowej, obsługuje zagranicznych klientów, a w godzinach pracy mówię
        wyłącznie po angielsku, tylko w papierach mam Poland, już nawet nie Polska, żałosne.
        • pytka50 Re: Pełno ofert pracy 10.10.06, 15:11
          biznes.interia.pl/news?inf=799707
          Kolejna Polska firma ktorej grozi plajata z powodu braku rak do pracy ,aby tak
          dalej wkoncu nas docenia i zaczna płacic tyle ile powinno sie zarabiac aby
          godnie zyc w tym cholernym kraju.
          • aga1928 Re: Pełno ofert pracy 11.10.06, 22:19
            Dajcie w tym kraju żyć, wyżyć.......Jak nie to też wyjadę i już!!!! Wasza
            strata! Będę kolejnomilionowa...
            • pytka50 Re: Pełno ofert pracy 12.10.06, 09:24
              A jedz w pierjod nikt cie tu nie trzyma :DD
              • matams Re: Pełno ofert pracy 12.10.06, 09:27
                odpadnie kolejny niskokfalifikowany pracownik...
                • aga1928 Re: Pełno ofert pracy 14.10.06, 07:17
                  Hohoho!! To że do pięt mi nie dorastasz to fakt niepodważalny, nie miałabym co
                  do tego żadnych wątpliwości, zwłaszcza na twoim miejscu :)
                  • mariusz766 Re: Pełno ofert pracy 14.10.06, 09:14
                    aga1928 napisała:

> Hohoho!! To że do pięt mi nie dorastasz to fakt niepodważalny, nie miałabym co
                    > do tego żadnych wątpliwości, zwłaszcza na twoim miejscu :)

Pewnie kolejna absolwentka wyższej uczelni zatrudniona na etacie , jak byś
                    była taka dobra to nie pracowała byś u kogoś za psią kasę tylko otworzyła byś
                    cos swojego .

rozwalają mnie takie panienki z podwyższonym EGO .
                    • tipp01 Re: Pełno ofert pracy 14.10.06, 10:29
                      Niektórzy są naturalnymi pracownikami najemnymi, inni świetnymi biznesmenami.
                      W Polsce założenie własnego interesu i znalezienie dobrej pracy jest wyjątkowo
                      trudne. Dzisiaj jest równie trudno się wybić niż kiedyś. Dlatego ludzie
                      emigrują, nie widzą perspektyw.

"Niskowykfalifikowany":)
                      • matams Re: Pełno ofert pracy 14.10.06, 10:59
                        Chyba nie do konca zrozumiales co mialem na mysli. Chodzi mi o ludzi, ktorzy
                        koncza studia i sa przekonanu, ze beda panami i wladcami tego swiata. Wpaja sie
                        na uczelniach, ze beda tworzyc elite RP (nie wazne III czy IV). Koncza sie
                        studia, czlowiek taki nie ma doswiadczenia. Ma TYLKO teorie. Tak - TYLKO. Bo co
                        z tego, ze ja ma jak nie wie jak ja zastosowac. Pewnie zaraz padna slowa, ze
                        pracodawcy nie daja im sie wykazac, albo tez jak maja zdobyc doswiadczenie jak
                        ich nie chce zatrudnic? Sa staze, wolontariaty etc. Tylko, ze za free. A gdzie
                        student bedzie robil za free? Przyszla elita RP.
                        • tipp01 Re: Pełno ofert pracy 14.10.06, 23:00
                          Model kariery zawodowej w Polsce zdecydowanie odbiega tego w krajach, jakby to
                          powiedzieć... normalniejszych.
                          Ci co kończą studia nie myślą o tym ,że "beda panami i wladcami tego swiata".
                          Odczuwają brak szacunku do wiedzy jaką zdobyli. Przypomina mi to słowa z Dnia
                          Świra: "jakby mi ktoś w pysk dał".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka