bubba1974 22.09.08, 15:12 Czy ktoś już zakupił mieszkanie na Osiedlu Sikorskiego w Tychach realizowanego przez firmę KOMBUD? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renatak81 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 02.11.08, 20:40 Tak, zakupiliśmy mieszkanie w bloku od strony lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 04.11.08, 19:16 Widze, ze grono sasiadów sie powiększa na Sikorskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
justmari Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 09.12.08, 18:39 Witam Wszystkich przyszłych mieszkańców Osiedla, my zakupiliśmy mieszkanko w klatce 13 :) od strony lasu. Czy odebrał ktoś juz swoje 4 kąty ? Jeśli tak do dajcie znać jak wygląda odbiór i czy mieszkanie ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deejay_dee Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 12.11.08, 19:57 Hej:) też kupiliśmy mieszkanie od strony lasu Odpowiedz Link Zgłoś
renatak81 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 13.11.08, 20:57 A w którym bloku?? My mamy blok E, klatka nr 12 i mieszkanie na parterze. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 14.11.08, 17:37 I ja także :) Czy jest szansa na odbiór bloków w terminach podanych przez Kombud?Orientuje sie ktoiś ? Interesuje mnie blok od ulicy gdzie odbiór ma byc w grudniu. Jestem ciekaw na jakim sa etapie, i czy zdążą. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 14.11.08, 19:48 Ja też tam zamieszkam:)Blok od ulicy. Pytałam w Kombudzie. Ponoć prace idą zgodnie z planem i termin odbioru będzie dotrzymany. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
megi_d11 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 15.11.08, 19:30 Witam sąsiadów! My będziemy rezydować w D11...wspólnie z komarami jak wieść niesie :)) pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 26.11.08, 12:38 miałem telefon z Kombudu, że wszystko idzie zgodnie z planem, zobaczymy po mikołajkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 04.12.08, 12:29 Właśnie miałem telefon, że odbiór zostaje przesunięty o max 3 tygodnie, budynek jest gotowy, a jego odbiór techniczny będzie 22 grudnia, takie przesuniecie jest do zaakceptowania Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 04.12.08, 12:54 miałem nadzieje ze odbiór bedzie na dniach . A czy mówili coś jak będzie wygladać odbiór samych mieszkan ? Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 10.12.08, 21:32 standardowo, max 2 osoby ze strony kupującego, zakres odbioru zależy głównie od Ciebie, ile dasz radę sprawdzić w czasie określonym w umowie, wszystko po kolei ściany, sufity, okna, drzwi...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
deejay_dee Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 18.11.08, 21:26 Witam sąsiadkę:), my też blok E klatka 14 Odpowiedz Link Zgłoś
sola12 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 15.11.08, 21:55 Ja zamieszkam od strony lasu, myślę, że moskitiery wystarczą, ale zalet jest znacznie więcej czyste powietrze, śpiew ptaków i te widoki .. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 17.11.08, 19:45 powiedzcie jaki metraż wybraliście? slyszalem ze administratorem obiektow bedzie LOKUM. Czy ktos wie jaki bedzie miesieczny koszt oplat za mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
megi_d11 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 17.11.08, 22:38 hmm...a to nie jest tak, że wspólnota mieszk. sama wybiera zarządcę? może warto trochę poszperać na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
sola12 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 18.11.08, 21:51 My wybraliśmy 55 m, podoba mi się połaczenie kuchni z salonem, nie trzeba walić ścian:) Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_adv Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 25.11.08, 14:19 Witam - tu mieszkaniec kombudowskiego bloku z Balbiny, ktory rowniez jest zarzadzany przez LOKUM. Zarzadce budynku owszem, wybiera zarzad, ale dopoki zarzad sie nie zbierze ktos musi sie tym zajmowac. My LOKUM wybralismy z wlasnej woli w wyniku przetargu - oplaty miesieczne za mieszkanie 50m2 to okolo 250zl - zaleznie od ilosci zamieszkujacych osob Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 25.11.08, 15:02 to wychodzi 5zł/metr 2 - strasznie dużo! z tego co mówili opłaty maja się zamknąć w 2 zł/metr. Czy ktoś wie cos więcej na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
kinioslawa Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 25.11.08, 17:08 ale jedno to opłata za administrację, a inne to cała reszta: fundusz remontowy, zaliczka na wodę, ciepło, opłata za prąd części wspólnej, windę, śmieci, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 25.11.08, 18:05 czyli wszystkie opłaty są wrzucone do jednego worka ? myslałem że na "media" płaci się osobno. jak jest tak jak piszesz to mi to pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_adv Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.12.08, 21:21 250zl to oplata calosciowa, koszty administracyjne, ogrzewanie, fundusz remontowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 30.11.08, 17:33 poczatkowo mówiono, ze mieszkania w klatkach bez windy to oplata 1,50 za 1m2, natomiast za mieszkanie w klatce z winda - 2,50zl/m2. Slyszalem rowniez ze poczatkowo mialy byc plytki w loggiach a Kombud juz od tego odstapil i beda podobno tylko na tarasach. Odpowiedz Link Zgłoś
megi_d11 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 17.11.08, 23:09 ad LOKUM - załączam link do forum mieszkańców Balbiny (bloki budowane przez Kombud)- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=84020639 Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 26.11.08, 12:32 Tak, mieszkanie D2 w bloku C7 (od ulicy) Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.12.08, 17:18 Czy ktos moze sie orientuje na kiedy KOMBUD przewiduje oddanie mieszkan od lasu? Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.12.08, 17:29 blok od lasu ma byc gotowy na wiosnę ( kwiecień ) z tego co mówili. Czy ktoś wie kiedy będzie odbiór mieszkań w bloku od ulicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
1974bubba Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 18.01.09, 23:00 jestem ciagle zainteresowana wlasnie mieszkaniem D2 w bloku C7 - drugie lub pierwsze pietro. Czy tobie juz udalo sie odebrac mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 30.01.09, 09:02 mam umówiony odbiór na przyszły czwartek, czekałem na drzwi wejściowe, bez nich nie było sensu zaczynać Odpowiedz Link Zgłoś
sielska_m Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 31.01.09, 10:30 W końcu odebrałam, mimo pewnych braków. Drzwi były ale jeszcze nie wszędzie bo na moim piętrze tylko ja miałam. Na resztę machnęłam ręką bo w końcu nie wiadomo ile jeszcze by się to wszystko ciągło. Klucze dostanę we wtorek i zaczynamy remont. Kombud twierdzi że zgoda na zasiedlenie ma być 2-4 luty, no ale to znowu mogą być obiecanki cacanki. Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowa123 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 11.12.08, 23:47 Mam pytanie do osób,które ostatnio kupiły mieszkanie.Ile płaciliście za m2 mieszkania np.55m2 ? Jaki mniej wiecej można dostać upust Kombud podaje 4300 za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.12.08, 15:53 Można negocjować z Prezesem, rabat do 100 zł/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
akusia77 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 19.12.08, 14:02 mamy wstępnie zarezerwowane mieszkanie w 12 klatce od strony lasu. Decyzję musimy podjąć początkiem stycznia. Napiszcie jeszce raz o opłatach. Z tego co czytam to jeżeli zarządcą jest LOKUM to opłata wynosi ok. 5 zł od metra. A czy ogrzewanie centralne i woda wchodzą w tą cenę? Rozumiem, że będzie trzeba dodatkowo płacić tylko za prąd Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.12.08, 15:46 Z tego co mi wiadomo to opłata za m2 w LOKUM wyniesie 1,50 a w klatkach z windą 2,50. Dodatkowo mają być liczniki na wodę, prąd i centralne ogrzewanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.12.08, 17:20 ma ktos jakieś dokladniejsze informacje nt terminu odbiorów mieszkań ? ponoć mają jakieś pisma wysyłac. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.12.08, 18:51 Chciałem sie Was zapytać, czy ktoś orientuje sie, dokąd będą się przyłączać z tym wykopem przed blokiem od ulicy? Wiem, ze robi to miasto i generalnie posuwa sie to średnio szybko. I czy ktoś już wie czy generalny odbiór budynków został dokonany? Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.12.08, 23:25 odbiór przez miasto ma byc na dniach,z tego co mówią w biurze czekają na dokumenty. co do wykopu to Murapol musiał się podpiąc pod Kombud z kanalizacją deszczową, tak słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 06.01.09, 06:03 Witam! Czy ktoś wie co się dzieje na Osiedlu Sikorskiego? Czy prace idą nadal zgodnie z planem? (bloki pod lasem. Nie wiecie czy Kombud będzie obniżał ceny na lokale, których nikt jeszcze nie kupił? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaligator Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 06.01.09, 08:10 podobno prace idą terminowo. O obniżeniu cen nic nie słyszałem. Niedługo będziemy podpisywać z nimi umowę i cena będzie taka jak parę miesięcy temu Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 06.01.09, 14:52 Ludzie napiszcie czy ktoś już odebrał mieszkanie od ulicy??bo coś miało być jeszcze w grudniu... Jak wieść niesie po Tychach, te bloki od lasu mają oddawać w lutym, ale czy tak będzie to zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 07.01.09, 17:57 Bloki przy ulicy podobno nie mają jeszcze dokonanego odbioru technicznego. A czy ktoś wczytywał się w nowe przepisy??? Podobno, żeby budunek mógł mieć odbiór techniczy musi mieć wystawione świadectwo energetyczne. No i się okaże jak KOMBUD buduje. Podaję linki - może ktoś to fachowo zinterpretować? Chyba warto by było przed aktem notarialnym dowiedzieć się co kupujemy ? www.swiadectwa-energetyczne.pl/ www.rp.pl/artykul/96611,89538_Swiadectwo_energetyczne_mieszkan ia.html Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 09:51 Certyfikatem energetycznym nie ma się co przejmować bo tym zgodnie z przepisami zajmują się oni (czytaj KOMBUD)jako sprzedający. Jeśli chodzi o odbiór mieszkań tych od ulicy, umawili już na terminy odbioru, a w mieszkaniach brak domofonów, skrzynek pocztowych, drzwi wejsćiowych do mieszkania no i najważniejszego - pozwolenia na użytkowanie. Niby wszystko na dniach mają mieć załatwione, dostarczone, zamontowane, wstawione ale słyszę to już od grudnia, a i tak nic nie drgnęło. Jak można sugerować klientowi dokonanie odbioru mieszkania bez pozwolenia na uzytkowanie, może ktoś z forumowiczów mnie oświeci, bo wegług mnie to anormalne. Poza tym tekst jaki usłyszałam gdy dopytywałam się o powyższe i zarzuciłam i opieszałość rozłożył mnie zupełnie, "pani kupiła,zapłaciła to pani się nie czepia". Siedzisz cicho i czekasz jesteś ok, naciskasz, dopytujesz o swoje jesteś klient-natręt. Nic dodać, nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 17:50 No, chciałabym zobaczyć czy Kombud załatwi ten certyfikat. Nie bardzo w to wierzę. Ktoś pytał i powiedziano, że nie trzeba jak złożono wniosek o odbiór w ubiegłym roku. ??? Nie wierzę. Przy zakupie nowego lokalu (zakup=akt notarialny) sprzedawca ma obowiązek a kupujący prawo posiadać taki certyfikat. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 18:41 Tak jak ja rozumiem certyfikat energetyczny, to mimo, ze odbiór był w zeszłym roku to możemy domagać sie w dniu podpisania aktu notarialnego certyfikatu. Aczkolwiek dla dewelopera nie ma przewidzianych sankcji w przypadku braku tego ceryfikatu. Tak czy inaczej certyfikat wczesniej czy poźniej musi być. W poźniejszym terminie oznacza dla nas staranie sie o certyfikat przez wspólnote. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 18:50 Przemądrzały gostek w Kombudzie, zainteresowani powinni się domyślić o kogo chodzi, poinformował mnie, że jeśli dostaną pozwolenie na użytkowanie z datą styczniową to będą się starać o przedmiotowy certyfikat starać, jeśli natomiast z datą grudniową, a to byłoby im bardziej na rękę , bo jak stwierdził chodzi o koszty, wówczas spokojna ich i nasza rozczochrana Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 19:16 Czytałam, że certyfikat kosztuje ok 1000 zł od lokalu i ważny jest 10 lat. A jak ktoś z nas będzie chciał sprzedać mieszkanie np za 5 lat to będzie musiał sam się o to postarać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 19:19 A jakby taki certyfikat był to też można się wiele dowiedzieć. Czyli jakie są grube mury i jakie będzie zużycie energii cieplnej. Ja bym to wolała mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 19:29 Dokładnie, certyfikat wydawany jest na 10 lat, nawet przy podpisaniu aktu notarialnego nie ma na ten moment obowiązky okazania certyfikatu. Pytanie - kiedy dokonano odbioru budynków przez nadzór budowlany? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 08.01.09, 19:47 A był już taki odbiór? Wydaje mi się, że jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 13.01.09, 15:27 czy ktoś już odebrał swoje mieszkanie ? z tego co wiem od wczoraj są odbiory... Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 14.01.09, 08:03 Jeśli ktoś już odebrał mieszkanie albo ma jakieś informacje, dajcie znać na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 15.01.09, 21:53 Witam wszystkich! Byliśmy dziś na odbiorze mieszkania:) którego nie dokonaliśmy... głównie z powodu braku drzwi wejściowych do mieszkania, za wąskiego otworu na drzwi do łazienki oraz braku pozwolenia na użytkowanie... czy ktoś z Was otrzymał/ widział pozwolenie na użytkowanie budynku? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 15.01.09, 22:13 pozwolenie na uzytkowanie ponoc jest, tylko PINB zwleka z wydaniem dokumentu bo mają na to czas. Co do drzwi czy wiesz coś może wiecej na ten temat? Kiedy będą itp? Czy reszta była ok ? Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 07:36 "drzwi będą jutro"... ale to już słyszeliśmy kilkukrotnie:// drobne ubytki w sufitach i na ścianach, brak skrzynek pocztowych, nieodśnieżone tarasy/balkony, jedna ścianka kartongips zwichrowana. Natomiast co do pozwolenia na użytkowane to PINB zapewne zwleka z jego wydaniem z jakiegoś powodu bo ustawowo mają 21 dni (być może nie wydadzą dokumentu dopóki nie będzie drzwi, bo w przypadku ich braku lokale nie nadają się do użytkowania). pozdrowienia dla przyszłych sąsiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 09:35 z tego co ja wiem odnośnie drzwi.. to podobno do 19-go stycznia oczywiście mają być już wszystkie tzn. zarówno w mieszkaniach od ulicy jak i od lasu. Odnośnie skrzynek na listy i domofonów ( nie ma ich od lasu przynajmniej )nic nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
justmariu Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 19:14 Cześć Jak dokładnie wygląda odbiór mieszkania, czy może być osoba trzecia np; fachowiec :), jest określony czas na odbiór i czy stoją nad głowami podczas odbioru czy na spokojnie można sobie wszystko pomierzyć ???? Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 19:29 Justmariu możesz mieć doradcę, masz to zapisane w umowie, przynajmniej ja mam. Ja się nie gorączkowałam przy odbiorze. Powoli wszystko sprawdzałam nawet po kilka razy. Pan, który "obsługiwał" mój odbiór był spokojny, nie poganiał, nie stał koło mnie. Wszystko dokładnie tłumaczył i rzeczowo odpowiadał na pytania. Jemu akurat niczego zarzucić nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
justmariu Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 18.01.09, 11:57 To mnie cieszy że spokojnie będzie przebiegał odbiór :):) Dziękuje za odpowiedź i do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 19:23 Ja też byłam na odbiorze technicznym. Tak to się kształtuje: brak drzwi wejściowych, domofonów, skrzynek pocztowych, ubytki na ścianach, różnica w szerokości wnęk na drzwi do pokoi i łazienki między górą, a dołem, przesunięta o 10 cm ścianka działowa w stronę pokoju w związku z czym został on pomniejszony o te 10 cm (spora nieścisłość stanu faktycznego z planem mieszkania dołączonym do umowy). Jak usłyszałam nie da się tego poprawić, a tłumaczenie to błąd architekta. W tej sprawie wybieram się do Kombudu w celu uzyskania wyjaśnień. Ciekawi mnie co wymyślą na powyższe, jakie będą ich tłumaczenia. I na koniec, nikogo zainteresowanego nie zaskoczy to co napiszę, czyli brak pozwolenia na użytkowanie. Myślę, że takie bezczynne siedzenie nic nam nie da. Im więcej nas będzie do nich chodzić, naciskać, interweniować tym prędzej coś wskóramy (drzwi, domofony itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 19:43 Chciałem Was zapytać, czy w trakcie odbiorów mówili Wam kiedy maja być zamontowane chociażby skrzynki na listy, nie mówiąc już o drzwiach?? Mam jeszcze pytanie, może ktoś sie orientuje czy w aneksach kuchennych bedzie istniała możliwośc zamontowania bez poźniejszych konsekwencji okapu kominowego?? z tego co wiem musi być odpowiedni ciąg wentylacyjny do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 19:56 raczej nie "wychodzimy" sobie drzwi wejsciowych poniewaz z tego co nam powiedzieli to trwaja przepychanki miedzy Kombudem a dostawca drzwi (czyzby nie zaplacili za poprzednia dostawe?). Czy Wam tez powiedzieli na odbiorze ze elewacje (tj. sciany na tarasach/balkonach) odbierane sa przez zarzadce? Co w takiej sytuacji z ewentualnymi zabrudzeniami czy uszkodzeniami scian? Co do skrzynek pocztowych nie podano nam terminow. A domofony beda podlaczane po odbiorach (termin blizej nieokreslony) poniewaz "lokatorzy sobie rozlaczaja pna czas remontu a instalacja jest na tyle czula ze sie psuje potem". Takie informacje (moim zdaniem totalnie bzdurne) podaja w biurze. Czy ktos juz mial okazje rozmawiac na temat rekompensaty z tytulu opoznienia? Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 20:03 nusia_amallia napisała: > raczej nie "wychodzimy" sobie drzwi wejsciowych poniewaz z tego co > nam powiedzieli to trwaja przepychanki miedzy Kombudem a dostawca > drzwi (czyzby nie zaplacili za poprzednia dostawe?). Zrezygnowali z tego dostawcy, maja innego. Tak dziś usłyszałam. Czy Wam tez > powiedzieli na odbiorze ze elewacje (tj. sciany na > tarasach/balkonach) odbierane sa przez zarzadce? Co w takiej > sytuacji z ewentualnymi zabrudzeniami czy uszkodzeniami scian? Zarządca odbiera części wspólne (klatki itd.), a balkon przecież jest częścią integralną mieszkania. Co do > skrzynek pocztowych nie podano nam terminow. A domofony beda > podlaczane po odbiorach (termin blizej nieokreslony) > poniewaz "lokatorzy sobie rozlaczaja pna czas remontu a instalacja > jest na tyle czula ze sie psuje potem". Takie informacje (moim > zdaniem totalnie bzdurne) podaja w biurze. To po prostu idiotyczne tłumaczenie. Mam zapis w umowie, że przy odbiorze ma byc instalacja domofonowa kompletna i tego im nie daruję. Czy ktos juz mial okazje > rozmawiac na temat rekompensaty z tytulu opoznienia? W tej sprawie napisałam pismo i czekam na odpowiedź. Ty tez pisałaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 19:57 pede78 napisał: > Chciałem Was zapytać, czy w trakcie odbiorów mówili Wam kiedy maja > być zamontowane chociażby skrzynki na listy, nie mówiąc już o > drzwiach?? Skrzynki niby zamówione na poczcie, drzwi maja wstawiać na dniach. Wszystko oczywiście na tzw. "gębę". Nic o powyższym na piśmie. Mam jeszcze pytanie, może ktoś sie orientuje czy w > aneksach kuchennych bedzie istniała możliwośc zamontowania bez > poźniejszych konsekwencji okapu kominowego?? z tego co wiem musi być > odpowiedni ciąg wentylacyjny do tego. Okap do komina jak najbardziej ale bez dodatkowego silniczka czy coś takiego bo tam jest mechaniczna wentylacja. Tak dzisiaj usłyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 20:05 1-magdalena napisała: > pede78 napisał: > > > Chciałem Was zapytać, czy w trakcie odbiorów mówili Wam kiedy maja > > być zamontowane chociażby skrzynki na listy, nie mówiąc już o > > drzwiach?? > > Skrzynki niby zamówione na poczcie, drzwi maja wstawiać na dniach. Wszystko > oczywiście na tzw. "gębę". Nic o powyższym na piśmie. > > Mam jeszcze pytanie, może ktoś sie orientuje czy w > > aneksach kuchennych bedzie istniała możliwośc zamontowania bez > > poźniejszych konsekwencji okapu kominowego?? z tego co wiem musi być > > odpowiedni ciąg wentylacyjny do tego. > > Okap do komina jak najbardziej ale bez dodatkowego silniczka czy coś takiego bo > tam jest mechaniczna wentylacja. Tak dzisiaj usłyszałam No własnie tak sie zastanawiam, bo każdy okap kominowy (z tego co sie orientuje) jest tzw. wyciągiem mechanicznym czyli ma w sobie silniczek. De facto po zamontowaniu okapu za dłuższy okres przy kontroli kominiarskiej zostanie skierowany nakaz demontażu okapu z powodu zakłócania ciągu wentylacyjnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 20:14 ja tylko odnośnie drzwi wejsciowych chciałam nadmienić, iż jeden z panów inżynierów zajmujących kanciapę przy budowie poinformował mnie, że nie mają żadnego problemu z dostawą drzwi (czym nie mogą sie pochwalić inni deweloperzy) gdyż cała dostawa tajlandzkich drzwi już czeka na montaż... czy to fakt czy tylko lekki żarcik pana inżyniera nie wiem... sprawiał wrażenie wiarygodnego, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 16.01.09, 20:18 Widocznie zamienili izraelskie drzwi na tajlandzkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 17.01.09, 17:47 witam sąsiadów :) mój odbiór przebiegał bardzo spokojnie. Warto wszystko szczegółowo sprawdzić i policzyć. W zasadzie do niczego nie miałem większych zastrzeżeń oprócz braku drzwi i maskownic w oknach.Poza tym ok, chociaż doczepić można by się wielu rzeczy ale wg mnie to bez sensu.Ubytki w ścianach, podłogach można sobie samemu zrobić natomiast domofony i reszta i tak być muszą, tylko że trochę później. Porównując do Murapolu czy też Feniksa i reszty jestem spokojny bo tam mają opóźnienia już ponad półroczne! Z tego co wiem pozwolenie na użytkowanie jest, tylko PINB opóźnia wydanie pisemnej decyzji bo mają na to 21 dni. Co do drzwi to w Piątek byłem świadkiem jak przyjechała kolejna partia drzwi do montażu więc mam nadzieje że szybko tą sprawę załatwią. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 17.01.09, 20:09 Chciałem zapytać sasiadów, czy wogole sa choć w jednym mieszkaniu zamontowane drzwi, czy wogóle ich nie ma?? Jesli ktoś jeszcze by wiedział coś o wentylacji i możliwości instalacji okapu kominowego prosze o info na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
sielska_m Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.01.09, 06:54 Witam sąsiadów!!! Ja kupiłm mieszkanie od ulicy.W piątek 30.01 mam kolejny termin odbioru, prawdopodobnie drzwi mają już być, bo ostatnio czyli 16.01 mieszkania nie odebrałam głównie ze wzg. na te brakujące drzwi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.01.09, 10:06 A ja za kilka dni wybieram sie na spotkanie do kombudu w celu wyjasnienia opóźnień, braku pozwolenia i mam nadzieję, że wynegocjuje jakis upust w związku z powyższym Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.01.09, 19:55 1-magdalena napisała: Udało Ci sie coś wynegocjować i uzyskać jakieś sensowne wytłumaczenie opóźnienia i braku pozwolenia na użytkowanie? > A ja za kilka dni wybieram sie na spotkanie do kombudu w celu > wyjasnienia opóźnień, braku pozwolenia i mam nadzieję, że > wynegocjuje jakis upust w związku z powyższym Odpowiedz Link Zgłoś
1974bubba Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 18.01.09, 23:03 Czy komus oprocz mnie przeszkadzaja linie wysokiego napiecia przebiegajace przy blokach od strony lasu? Z tego co pamietam, to pod ta linia (przynajmniej w poblizu) ma byc plac zabaw dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_jej Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 19.01.09, 11:31 Witam sąsiadów. W mojej klatce wszystkie mieszkania maja drzwi już od początku stycznia (środkowy blok od ulicy). Domofonu nie ma, ale to co napisał ktoś powyżej to prawda... ludzie przy wykańczaniu mieszkań odłanczają domofony a potem podpinaja inaczej i system wariuje (doświadczyłam tego w moim poprzednim mieszkaniu), co nie zmienia faktu, że przed odbiorem domofony powinny być. Bardzo nie podobaja mi sie zacieki na elewacji pod tarasami, jeśli odbierać ma to zarządca to nie odpuszcze jeśli taką "usyfioną" elewacj odbierze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 16:19 Dzwoniłam dzisiaj do PINB w Tychach i dowiedziałam się, że kombud nie otrzymał jeszcze pozwolenia na użytkowanie, jako że nie dostarczyli wszystkich wymaganych dokumentów... i zapewne brak pozwolenia nie jest spowodowany opieszałością urzędników (taką wersję słyszy się w biurze kombudu...) Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 18:32 Czy ktoś był osobiście na rozmowie z prezesem kombudu, próbował negocjować cenę lub planuje powyższe? To co oni wyprawiają, te głupie tłumaczenia, zbywanie. Robi się nerwowo....delikatnie nazywając temat Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 19:41 Czy powiedzieli jakich dokumentów brakuje? Może chodzi o certyfikat energetyczny? To jest dosyć duży koszt, a z tego co wiem nie mieli zamiaru tego sporządzać. Gdyby pozwolenie na użytkowanie było z datą zeszłoroczną to nie byłoby takiego obowiązku. Jak ktoś wie jakich dokumentów nie doniesiono to dajcie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 19:45 to dziwne, bo ja byłem w PINB osobiście początkiem stycznia i powiedział mi kierownik czy ten inspektorek ze pozwolenie mają na bloki od ulicy, natomiast nie ma na blok od lasu bo jest brak balustrad. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 19:57 Mnie mówili w Kombudzie, że pozwolenie na użytkowanie będzie wydane dla całej inwestycji tzn. jeżeli chodzi o bloki przy ulicy to mają opóźnienie, a bloki pod lasem - pozwolenie bedzie wcześniej. Więc o co tu chodzi? Ja akurat kupuję pod lasem, ale jak to wszystko czytam to już się wkurzam. Coś kręcą - tylko co???????? Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 19:59 szczerze mówiąc nie dopytywałam dokładnie czego brakuje, dowiedziałam się tylko że owszem nie ma problemu z wydaniem pozwolenia jeśli tylko będzie komplet dokumentów, podpisów itp. Zresztą chyba nikt nie dostał informacji od kombudu o możliwości odebrania pozwolenia na użytkowanie, prawda? poza tym, jeśli mieliby pozwolenie to by je powysyłali do klientów żeby dostać kolejną transzę zapłaty za mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 20:12 No tak, na pewno chcą jak najszybciej kolejną transzę. Ale wobec tego musi być problem z tymi dokumentami, których brakuje, żeby to pozwlenie dostali. Gdyby to był drobiazg to przecież jest moment zawieżć dokumenty. W mojej umowie kredytowej jest napisany termin do kiedy bank przeleje wszystkie środki (zgodnie z umową z deweloperem i z bankiem do 30 kwietnia). Jeśli będą takie opóźnienia jak w blokach przy ulicy to dziękuję za taką przyjemność. Aneksować umowę kredytową (aneks w banku 150zł o ile się bank zgodzi). Lepiej niech się sprężają bo chyba nie ja jedna mam kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 20:18 ludzie nie ma co panikować.Wszystko jest na dobrej drodze, a to że się coś opóźnia to chyba normalne w naszym kraju. Cieszmy się że mamy takie problemy a nie poważniejsze jak inni developerzy w Tychach. Z tego co wiem to z PINBem lepiej nie zaczynać więc pewnie Kombud cicho i grzecznie siedzie czekając na decyzje w postaci dokumentu. Blok od lasu będzie pózniej odbierany więc jakim cudem miałby mieć wczesniej to pozwolenie? Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 20:20 co do pozwolenia na użytkowanie to wydaje mi sie, ze szybciej otrzymaja go bloki od ulicy. Co do blokow od lasu to brakuje desek na balustrady i dlatego uzupelniaja je dosc dlugo. W trakcie kontaktu z Kombudem, raczej nie pala sie by wyslac informacje o wplacie transzy, wiec wydaje sie, ze maja jakis "formalny" poślizg... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 20:27 Tak powinno być, ale piszę co mi powiedzieli. A warunkiem kolejnej wpłaty jest otrzymanie pozwolenia na użytkowanie, więc nie mogą się upominać. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: pozwolenie na użytkowanie 19.01.09, 20:31 zastanawiam sie ile osob pozytywnie zweryfikowalo odbior techniczny, bo jak sie przejezdza kolo bloku od ulicy widac, ze w co najmniej 2 mieszkaniach trwaja juz remonty....podziwiam...bez pozwolenia na uzytkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: pozwolenie na użytkowanie 24.01.09, 16:26 no dokładnie, widać że w niektórych mieszkaniach trwają już remonty, więc chyba coś się ruszyło... Mam prośbę do osób z bloków od lasu...czy macie jakieś informacje kiedy ma nastąpić ewentualny odbiór tych mieszkań? Tralki na balkonach są już prawie wszystkie, nie wiem jak z drzwiami więc jeśli ktoś ma jakieś info to proszę o odpowiedż przyszłych sasiadów. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 27.01.09, 17:30 Czy ktoś dostał od kombudu informację dotyczącą drugiego odbioru, po dokonaniu poprawek? Odpowiedz Link Zgłoś
sielska_m Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 28.01.09, 07:07 nusia_amallia napisała: > Czy ktoś dostał od kombudu informację dotyczącą drugiego odbioru, po > dokonaniu poprawek? Ja właśnie idę w piątek na odbiór po oprawkach, co prawda informacji od Kombudu nie miałam, ale zaraz po pierwszym odbiorze ustalili na miejscu,że za dwa tygodnie dostanę poprawione mieszkanie i przede wszystkim z drzwiami. Dajcie znać czy coś da się wynegocjować za opóźnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
nusia_amallia Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 28.01.09, 08:58 My mamy miec drugi odbior jutro tj. w czwartek ale tez nie mamy zadnej informacji czy poprawki zostaly zrobione i czy sa drzwi i pozwolenie. Nikt tez nie raczyl nas poinformowac o godzinie odbioru - na pierwszym odbiorze powiedziano nam ze ta informacje przekaza telefonicznie i do dzisiaj jest cisza. Czyzby kryzys dotknął Kombud az w takim stopniu ze oszczedzaja nawet na telefonach?:) A tak swoja droga to jesli nie zobaczymy pozwolenia na uzytkowanie to nie ma sensu odbierac lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 28.01.09, 09:49 brak pozwolenia nie ma znaczenia przy odbieraniu mieszkania a ono tak czy inaczej będzie. Czasem warto samemu się trochę pofatygować i samemu przedzwonić - najlepiej od razu do biura budowy bo jest to w naszym interesie :) Ja już odebrałem i remontuje, drzwi są wszędzie, usterki w 3 dni usuneli. Pozdrowienia dla sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 28.01.09, 11:33 Moje odczucie: postawa pracowników kombudu jest godna pożałowania. Możliwe, że kryzys dał się i im we znaki ale do ich obowiązku nalezy informowanie klienta o terminach odbioru itd.,itp. A nie osobista interwencja. Teraz to moge tylko żałować, że na początku ich nie rozszyfrowałam wówczas "na bank" nie kupiłabym u nich mieszkania. A propos pozwolenia. Pofatygowałam sie sama osobiście do nadzoru budowlanego i co usłyszałam. Brak balustrad na balkonach i tarasach, nieodebrane windy przed dozór techniczny i inne braki w dokumentacji, stąd nie dostają pozwolenia. Z rozmowy z urzędnikiem wywnioskowałam, że złożyli dokumenty o wydanie pozwolenia na całą inwestycję. Przez to my czekamy aż oni skończą bloki od lasu, które mają byc oddane w dopiero w kwietniu. Kiedy sie doczekamy, kto wie..... Niezła polityka. A tych, którzy remontują mieszkania bez pozwolenia to podziwiam i gratuluję odwagi:) Odpowiedz Link Zgłoś
sielska_m Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 29.01.09, 19:08 1-magdalena napisała: > ...wywnioskowałam, że złożyli dokumenty o wydanie pozwolenia na całą > inwestycję. Przez to my czekamy aż oni skończą bloki od lasu, które > mają byc oddane w dopiero w kwietniu... Całkiem możliwe, tym bardziej, że usłyszałam od pracowników Kombudu, że nasze bloki się opóźnią (te od ulicy, które miały być oddane już w grudniu) ale za to te od lasu, które mają być oddane w kwietniu będą już do odbioru w lutym. Więc wywnioskować można jedynie właśnie to ,że zgodę dostaną na wszystko po zakończeniu całej inwestycji. Zaczynam się już zdrowo denerwować ( łagonie mówiąc) jutro mam drugi termin odbioru i ciekawe co zastanę na miejscu. Za chwilę kończy mi się umowa wynajmu mieszkania i trafię przez ich opóźnienie pod most! Chyba ,że Pan Prezes zafunduje mi hotel do momentu oddania i wyremontowania mieszkania . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 29.01.09, 19:32 sielska_m napisała: > Chyba ,że Pan Prezes zafunduje mi hotel do momentu oddania i > wyremontowania mieszkania . Na to nie licz. Po rozmowie z tym panem utwierdziłam się tylko w swoim przekonaniu, że to najzwyczajniej w świecie wyrachowany i b...... człowiek, mający nas, klientów za nic. Ty się wkurzasz, ja tez tak miałam ale do czasu. Ten etap mam już za sobą. Teraz sprawę oddałam adwokatowi, niech się głowi co zrobić z niedotrzymaniem przez kombud warunków umowy. Ciekawią mnie odczucia innych. Podzielcie się nimi Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 30.01.09, 07:03 Z takich informacji dodatkowych to drzwi zamontowane sa wszedzie, nawet w blokach od lasu; podobnie jest ze skrzynkami pocztowymi. Co do wentylacji - jest to wentylacja mechaniczna a co za tym idzie nie ma możliwości w tym przpadku montaży np. okapu kominowego, ewentualnie w postaci pochłaniacza. Poniżej link informacyjny: www.ekspertbudowlany.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=83 Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 03.02.09, 11:33 Mam parę pytań. Po pierwsze : Czy ktos zna termin odbioru mieszkan od lasu? I drugie: Czy odbioru mozna dokonac jezeli sie wplacilo dopiero np 1/4 ceny mieszkania.? Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 06.02.09, 15:21 Wczoraj miałem 1-szy odbiór, generalnie ok, drobne poprawki kosmetyczne. Do 19 lutego drugi. Mam pytanie, czy ktoś z was robił już gładzie? może namiary na dobrą i tanią ekipę? Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 akt notarialny 31.01.09, 16:30 Witam sąsiadów, chciałem Was zapytać czy ktoś może już cokolwiek słyszał o ewentualnej dacie podpisywania aktów notarialnych i czy ktoś już płacił ostatnią transzę? Wie ktoś może ile wynosi opłata notarialna? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: akt notarialny 01.02.09, 20:27 Podaję link do wyliczenia opłat notarialnych. W naszym przypadku trzeba tylko wprowadzić cenę mieszkania i wykasować prowizję agencji nieruchomości. www.nportal.pl/kalkulator/ Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: akt notarialny 02.02.09, 08:50 oczywiście odpada opłata skarbowa, w końcu kupujemy od płatnika vat; pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: akt notarialny 04.02.09, 07:55 no właśnie, czy jesteście pewni, ze opłata skarbowa w naszym przypadku odpada? z tego co wiem obowiązek opłaty skarbowej spoczywa na kupującym...(wydaje mi się, że bez względu od kogo kupujemy) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_282 Re: akt notarialny 04.02.09, 11:03 Witam przyszłych sąsiadów. Moim zdaniem nie musimy opłacać podatku od czynności cywilno prawnych gdyż kupujemy mieszkanie nowe a nie z rynku wtórnego. Załączam link. Pozdrawiam www.jartom.pl/informacje01.asp Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: akt notarialny 04.02.09, 17:35 Trzeba się upewnić w Kombudzie. Podobno mają jakąś umowę z notariuszem. Akty notarialne mamy podpisywać w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: akt notarialny 04.02.09, 20:00 na 100% nie trzeba płacić tego podatku Odpowiedz Link Zgłoś
mama_jej Re: akt notarialny 05.02.09, 09:55 Ten notariusz z Katowic przyjezdza do biura Kombudu. Przynajmniej tak było przy sprzedazy mieszkań na Balbinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka pytanie o liczniki 05.02.09, 15:14 witam wszystkich:) mam pytanie do przyszłych sąsiadów, czy może ktoś napisać jaki jest czas oczekiwania na założenie liczników energii elektrycznej w mieszkaniach bo z tego co wiem to aby korzystać z prądu należy założyć licznik w energetyce.. jak to wygląda i ile trwa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: pytanie o liczniki 05.02.09, 17:57 jak ktoś wie to proszę o informację taką jak prosi moja poprzedniczka - ale również z opisem jak załatwia się wodę? Czy trzeba zawierać jakieś umowy z wodociągami i ile to trwa? Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: pytanie o liczniki 05.02.09, 20:13 o takie rzeczy to warto pytać zawsze u źródła czyli - Vatennfall i RPWiK. Jako że już to załatwiłem - należy wypełnić wnioski, dołączyć kserokopie umowy kupna lub akt notarialny i tyle.Ja złożyłem w Piątek wnioski, w Poniedziałek już miałem oba liczniki założone. Pozdr dla sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
kr2000 Pozwolenie! 06.02.09, 12:25 Wczoraj dzwoniłem do Kombudu mają już pozwolenie na użytkowanie, właśnie są na etapie rozsyłania zawiadomień! Piszcie Mieszkańcy bloku przy ulicy jak przebiegały odbiory techniczne? Czy były usterki, jeśli tak to jakie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Pozwolenie! 06.02.09, 17:27 Zgadza się. Dostałam dzisiaj pozwolenie na użytkowanie (blok pod lasem). Też proszę o podpowiedź jak wyglądał odbiór techniczny. Podobno mamy odbierać mieszkania końcem lutego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sielska_m Re: Pozwolenie! 09.02.09, 19:48 Pytanie z innej beczki: Czy Wasze drzwi też są takie powyginane? Przy odbiorze ( bez oświetlenia ) wszystko wydawało się ok a po włączeniu światła jakaś masakra, mam jakieś wgnioty i inne cuda, co gorsze na drzwiach moich pozostałych sąsiadów też są " dziwne blacharki" jakby ktoś rzucał w nie ołowianą kulką. Po telefonie do KOMBUDU powiedziano mi,że to prawdopodobnie uszkodzenia mechaniczne, które sama sobie zrobiłam. Tak i pewnie sąsiadom też. Pewnie to drzwi kupone w OBI za trzysta parę złotych na szybko bo gonił ich termin a firma od drzwi się nie wywiązała. Coraz bardziej mnie to wszystko wkurza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Pozwolenie! 10.02.09, 08:57 sielska_m napisała: > Pytanie z innej beczki: Czy Wasze drzwi też są takie powyginane? > Przy odbiorze ( bez oświetlenia ) wszystko wydawało się ok a po > włączeniu światła jakaś masakra, mam jakieś wgnioty i inne cuda, co > gorsze na drzwiach moich pozostałych sąsiadów też są " dziwne > blacharki" jakby ktoś rzucał w nie ołowianą kulką. Po telefonie do > KOMBUDU powiedziano mi,że to prawdopodobnie uszkodzenia mechaniczne, > które sama sobie zrobiłam. Tak i pewnie sąsiadom też. Pewnie to > drzwi kupone w OBI za trzysta parę złotych na szybko bo gonił ich > termin a firma od drzwi się nie wywiązała. > Coraz bardziej mnie to wszystko wkurza. > Pozdrawiam Drzwi w naszym mieszkaniu wyglądały dokładnie tak jak piszesz. Tylko, że ja bardzo dokładnie się im przyglądałam i wychwyciłam wady. Z tego też powodu nie dokonałam drugiego odbioru. A propos odpowiedzi na powyższe ze strony Kombudu, zdziwiona nie jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
majkas78 Słupy 10.02.09, 10:17 Witam wszystkich chyba trochę odejdę od tematu ale myślę, że jako przyszli mieszkańcy osiedla Sikorskiego będziecie poinformowani w pewnej kwestii. Otóż przymierzam się do zakupu mieszkania właśnie na tym osiedlu ale nurtują mnie słupy, które stoją w niewielkiej odległości od budynku przy lesie. Czy ktoś orientował się czy są jakieś plany w kwestii ewentualnego ich przesunięcia? Jakby nie patrzeć niosą one zgrożenie w postaci promieniowania. Będę wdzięczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Słupy 10.02.09, 11:34 majkas78 napisała: > Witam wszystkich > > chyba trochę odejdę od tematu ale myślę, że jako przyszli mieszkańcy > osiedla Sikorskiego będziecie poinformowani w pewnej kwestii. Otóż > przymierzam się do zakupu mieszkania właśnie na tym osiedlu ale > nurtują mnie słupy, które stoją w niewielkiej odległości od budynku > przy lesie. Czy ktoś orientował się czy są jakieś plany w kwestii > ewentualnego ich przesunięcia? Jakby nie patrzeć niosą one zgrożenie > w postaci promieniowania. Będę wdzięczna za informacje. Słyszałam już dawno wersję, że mają puszczać kable ziemią ale jak dotąd nic nie ruszyło w tej kwestii. Podejrzewam więc, że sporo wody upłynie zanim coś się zacznie dziać Odpowiedz Link Zgłoś
majkas78 Re: Słupy 11.02.09, 08:36 Dzięki, no to faktycznie nieprędko coś z tym pewnie zrobią ale gdyby ktoś uzyskał jakąś informację w kwestii tych nieszczęsnych słupów to bardzo proszę o info. A mam jeszcze jedno pytanko: czy ktoś w mieszkanku o pow około 70 m próbował przerobić na czteropokojowe tak, by zamiast dużej kuchni była aneks kuchenny? Odpowiedz Link Zgłoś
majkas78 Re: Słupy 11.02.09, 08:37 Dzięki, no to faktycznie nieprędko coś z tym pewnie zrobią ale gdyby ktoś uzyskał jakąś informację to bardzo proszę o info. A mam jeszcze jedno pytanko: czy ktoś w mieszkanku o pow około 70 m próbował przerobić na czteropokojowe tak, by zamiast dużej kuchni była aneks kuchenny? Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: 12.02.09, 22:28 czy orientuje się ktoś czy jest możliwośc korzystania z usług UPC jezeli chodzi o TV lub internet ? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 odbiór - bloki pod lasem 13.02.09, 22:25 Witam, Czy ktoś już jest umówiony na odbiór mieszkania w blokach pod lasem? Odpowiedz Link Zgłoś
renatak81 Re: odbiór - bloki pod lasem 14.02.09, 18:40 Hej. Byliśmy ostatnio w Kombudzie i będziemy odbierać mieszkanie od strony lasu na początku marca. A Ty już masz umówiony odbiór?? Pozdrawiam sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: odbiór - bloki pod lasem 14.02.09, 18:49 Tak, mam odbiór pod koniec przyszłego tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
renatak81 Re: odbiór - bloki pod lasem 14.02.09, 19:13 Pewnie w tym bloku, gdzie są cztery klatki. Nam powiedziano, że ten blok obok, z trzema klatkami, będą oddawali dopiero na początku marca. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: odbiór - bloki pod lasem 14.02.09, 20:29 Tak, w bloku 4-klatkowym. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vangoth Re: Słupy i napięcie 110 tys. voltów !!! 30.04.09, 21:27 > Słyszałam już dawno wersję, że mają puszczać kable ziemią ale jak > dotąd nic nie ruszyło w tej kwestii. Podejrzewam więc, że sporo wody > upłynie zanim coś się zacznie dziać Witam Ja powiem tak. Byłem i w zasadzie jeszcze jestem zainteresowany kupnem mieszkania na tym osiedlu w bloku od strony lasu. Jednak własnie dręczą mnie te słupy energetyczne. Kombud nie udziela konkretnych informacji w tej sprawie. Wystosowałem pismo do energetyki w tej sprawie, do Gliwic bo sprawa dotyczy wysokich napięć - w tych przewodach jest napięcie rzędu 110 tys. voltów więc nie małe. Nie bez znaczenia jest fakt iż wpływa to na zdrowie człowieka i na internecie można sporo poczytać co może być u człowieka za kilka lat jak będzie stale przebywał w pobliżu pola wytwarzanego przez takie linie energetyczne. Energetyka odpowiedziała mi na piśmie. W planach też nie mają żadnej przebudowy gdyż jest to stara linia łącząca dwa duże węzły, jeden który jest gdzieś na Paprocanach i łączy się gdzieś z drugim w okolicach policji na Bielskiej. Dzwonili również do mnie z energetyki i dopytywałem się o ten fakt to dostałem informacje ze gdyby ktoś od nich miał kupić to raczej by nie kupił mieszkania w bezpośrednim sąsiedztwie z tymi liniami. CO mnie jednak jeszcze nurtuje ? Otóż dzisiaj dowiedziałem się ze ta linia może być de facto nieczynna a same przewody lecą ponoć w ziemi, wchodzą gdzieś już na os. W ale jak to sprawdzić ?? Plotki plotkami, tu trzeba by wiedziec konkretnie, nie chciałbym aby moje dziecko za kilka lat nabawiło się jakiegoś świństwa od tego pola energetycznego.... Może ktoś z was coś słyszał o tym ??? Pozdrawiam Potencjalny przyszły sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
bosain77 Re: Słupy i napięcie 110 tys. voltów !!! 10.05.09, 19:14 Zawsze mogło być gorzej: www.youtube.com/watch?v=ccJp6C1xdZ8 Odpowiedz Link Zgłoś
aaaligator Re: akt notarialny 03.03.09, 19:30 Witam przyszłych sąsiadów. Mam pytanie - czy w momencie odbioru mieszkania macie już podpisane akty notarialne? Nam mają dać klucze wcześniej żeby rozpocząć remont. Zastanawiam się jak rozpocząc remont bez zgłoszenia mieszkania w wodociągach i vatenfalu (tzn. bez wody i prądu). Jak to u Was wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
belleb taksę notarialną można negocjować 28.02.10, 21:01 ale ten kalkulator wylicza taksę maksymalną, a przecież taksę można negocjować i nie musisz iść do notariusza wskazanego przez KOMBUD, gdzie indziej może być znaaaacznie taniej (np. w sąsiednich mniejszych miejscowościach...) Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Drzwi ... 19.02.09, 07:39 Czy orientuje się może ktoś jak idzie wymiana drzwi w blokach pod lasem? Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: Drzwi ... 19.02.09, 17:11 z tego co wiem to we wszystkich mieszkaniach są drzwi ale czy to są wymienione czy nie to ciężko stwierdzić bo nic o wymianie nie słyszałam, natomiast to chyba ostateczna wersja poniewaz nie było mowy o żadnej wymianie podczas naszego odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: Drzwi ... 19.02.09, 19:48 Aha. My mamy mieszkanie w klatce 13. Podobno jakas firma ich oszukala wprawiajac zle drzwi i musza teraz na nowo wyrywac futryny i wprawiac nowe ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: Drzwi ... 19.02.09, 21:29 pewnie beda to drzwi firmy Hardy takie jak w blokach od ulicy, badziewie straszne, wymieniłem je na inne bo tylko z zewnątrz przypominają "drzwi". Nawiasem mowiąc mogliby odśnieżyć parking bo to jest skandal żeby w przy takich opadach nie wjechała tam ani razu odśnieżarka ... Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: Drzwi ... 20.02.09, 07:36 w takim razie to tłumaczy powyrywane ościeżnice które leżą w garażach... czyli juz powymieniali i są to własnie te badziewne drzwi Hardy. Odpowiedz Link Zgłoś
kr2000 Re: Drzwi ... 20.02.09, 12:00 kurdefelka możesz napisać jak przebiegał Twój odbiór mieszkania pod lasem, czy wszystko oprócz drzwi było ok? czy brałaś może fachowca lub Inspektora Budowlanego do odbioru mieszkania? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kurdefelka Re: Drzwi ... 20.02.09, 15:03 kr2000 napisał: > kurdefelka możesz napisać jak przebiegał Twój odbiór mieszkania pod lasem, czy > wszystko oprócz drzwi było ok? czy brałaś może fachowca lub Inspektora > Budowlanego do odbioru mieszkania? > Dzięki wiec jeśli chodzi o ściany-były ok, żadnych krzywych ścian czy dziur, odnośnie okien-też nie było żadnych problemów, nie leciały w żadną stronę po otwarciu, nie odstawały itd, my byliśmy na odbiorze z osobą która się zna az nadto dobrze na takich rzeczach wiec stwierdził ze nie ma co sprawdzac bo prawie nic nie ma :) (miał rację), wiec sciany i okna w naszym wypadku oki, domofony już są, skrzynki też, ale ani dzwonka ani domofonu sprawdzic sie nie da bo prądu przecież nie ma... jesli chodzi o drzwi to nie ma co, bo nic ciekawszego Wam nie wstawią... odpuściliśmy sobie z tymi drzwiami bo też nie mamy czasu czekać. Ogólnie rzecz biorąc my już mamy z głowy. pozdrawiam przyszłych sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Drzwi ... 20.02.09, 15:36 Czy faktycznie wszyscy odebali mieszkania z takimi więcej lub mniej pofalowanymi i powygniatanymi drzwiami?? Odpowiedz Link Zgłoś
shakir77 Re: Drzwi ... 15.03.09, 13:38 Witam. Z tego co widzialem to wszystkie drzwi sa w stanie rozpadu i zniszczenia. Na odbiorach zakwestionowalem je i mi wymienili na takie same ale nie pogiete. Ale teraz widze ze to i tak nie mialo sensu bo juz kilka razy zamek mi sie zacial i nie moglem go zamknac. Czas chyba poszukac innych drzwi... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena do beska_1 20.02.09, 10:59 beska_1 napisał: > pewnie beda to drzwi firmy Hardy takie jak w blokach od ulicy, badziewie > straszne, wymieniłem je na inne bo tylko z zewnątrz przypominają "drzwi". > Nawiasem mowiąc mogliby odśnieżyć parking bo to jest skandal żeby w przy takich > opadach nie wjechała tam ani razu odśnieżarka ... Masz mieszkanie od ulicy? Napisz proszę, wymieniałeś te drzwi na własny koszt, czy upierałeś się i Kombud dał Ci kasę na nowe, które sam wybrałeś i wstawiłeś? Jak to było w Twoim przypadku? Ja ze względu na te cholerne drzwi nadal nie odebrałam mieszkania, a oni wciąż sie tłumaczą, że nie dadzą mi lepszych bo wszyscy takie mają i odbierają bez marudzenia, tylko mi przeszkadza pofalowana blacha i wgniecenia Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: do beska_1 20.02.09, 11:18 wymieniłem na własny koszt niestety. Z nimi ciężko sie z czymkolwiek dogadać a nie miałem czasu czekać. W zasadzie drzwi są zgodne z opisem w umowie.. tyle że jakość pozostawia wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: do beska_1 20.02.09, 12:03 beska_1 napisał: > wymieniłem na własny koszt niestety. Z nimi ciężko sie z czymkolwiek dogadać a > nie miałem czasu czekać. W zasadzie drzwi są zgodne z opisem w umowie.. tyle że > jakość pozostawia wiele do życzenia. Dzięki za info. Nie dość, że zapłaciło się za mieszkanie ciężkie pieniądze, to jeszcze drzwi na własny koszt wymieniać. Jakaś czarna komedia, czy co? Nie, nie. Tak dobrze im nie zrobię. Niech się postarają o lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
gajom Osiedle Sikorskiego TYCHY 05.02.10, 20:16 Witam, obecnie szukam mieszkania i po rozeznaniu rynku trafiłam na osiedle Sikorskiego. Przeglądałam wcześniejsze wypowiedzi ale są one przeważnie z wsześniejszych okresów a ja mam pytanie jak teraz Wam się mieszka, w jakiej wysokości są opłaty miesięczne i tak ogólnie jak jest. Natrafiłam na adres strony www.sikorskiego.info.pl i powiem szczerze, że trochę się zaniepokoiłam, np. nieprzyjemnym zapachem... Jeżeli mógłby ktoś odpisać na moje pytania i na to czy warto kupić tam mieszkanie będę wdzięczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
akusia77 Re: Osiedle Sikorskiego TYCHY 05.02.10, 20:36 Mieszkamy na Sikorskiego od sierpnia w bloku od lasu i jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni. Do tej pory nie odkryliśmy żadnych usterek oprócz kiepsko wykonanych drzwi, które jak większośc od razu wymieniliśmy. Generalnie mieszka się miło, spokojnie. Na razie jeden duży minus to bardzo cienkie ściany - sąsiadów dosyc mocno słychac. Czynsz za mieszkanie 50 m2 to na razie około 250 zł Odpowiedz Link Zgłoś
gajom Re: Osiedle Sikorskiego TYCHY 07.02.10, 14:52 Bardzo dziękuję za odpowiedź ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 24.02.09, 18:02 Witam!!! czy orientujecie się kiedy będą odbiory mieszkań w blokach od lasu , czy drzwi zosatły już wymienione?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Drzwi......... 25.02.09, 07:22 Witam!!! czy orientujecie się kiedy będą odbiory mieszkań w blokach od lasu , czy drzwi zostały już wymienione?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sola12 Re: Drzwi......... 25.02.09, 13:52 My otrzyma liśmy informację, że już można dokonywać odbioru mieszkania pod lasem Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: Drzwi......... 25.02.09, 14:14 No to super... czyli wygląda na to , że drzwi już są , a Państwo w którym bloku od lasu będą mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
renatak81 Re: Drzwi......... 25.02.09, 15:13 A w którym bloku?? My czekamy na ustalenie terminu odbioru w bloku E, tym ostatnim od lasu, z klatkami od 12 do 14. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
shakir77 Re: miejsce parkingowe 15.03.09, 13:29 Witam. Miejsca parkingowe chca oddawac dopiero po pierwszym akcie notarialnym, tak aby zawiazala sie wspolnota. Poza tym przypatrzcie sie wjazdom do garazy bo jak dla mnie to w bloku 60/60A wjazd jest praktycznie niemozliwy. Stoi tam slup na samym srodku! Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Termin... 25.02.09, 17:17 My też dziś dzwoniliśmy o Kombudu i odnośnie terminów odbioru bliższych inf. udzielą pod koniec tego tygodnia lub na początku przyszłego Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 po odbiorze 25.02.09, 18:30 Witam sąsiadów, My już jesteśmy po odbiorze, mieszkanie od lasu; generalnie rozpoczęliśmy remont mieszkania; co do odbioru - brak większych zastrzeżeń - ściany proste, bez ubytków. Co do drzwi- wiadomo, są elementem dyskusyjnym, ale uważam,że nie ma sensu nie dokonywać odbioru z ich powodu, bo to wiele nowego nie wniesie....i sytuacji z drzwiami nie poprawi... Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: po odbiorze 25.02.09, 18:46 No to super !!!a Państwo mieszakają w tym bloku 3 czy 4 klatkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: po odbiorze 25.02.09, 18:53 Blok czteroklatkowy; dziś byłem świadkiem jak w bloku 3 klatkowym robiono porządek z drzwiami wejściowymi. Ogólnie budynek 5 (4 klatki) jest odebrany, dlatego myśle, że w budynku 4 (3 klatki) niewiele pozostało poprawek. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: po odbiorze 28.02.09, 16:33 Czy wie już ktoś kiedy będą odbiory w bloku 3-klatkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
renatak81 Re: po odbiorze 28.02.09, 20:30 Hej. Mamy wyznaczony termin na 10 marca, na odbiór mieszkania w bloku 3- klatkowym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kr2000 Certyfikat Energetyczny 26.02.09, 12:47 Witam! Czy ktoś pytał w Kombudzie o Certyfikat Energetyczny?? Z tego co się orientuję to Kombud wypiera się, że nie ma obowiązku sporządzać Certyfikatu, bo budowa zakończyła się w 2008 roku, co prawdą nie jest bo budowa nadal się nie zakonczyła, a poza tym pozwolenie na użytkowanie dostali w lutym 2009. Od początku 2009 obowiązuje nowelizacja ustawy mówiąca o tym, iż właściciel lub zarządca obiektów budowlanych ma obowiązek sporządzić świadectwo energetyczne. Na dole fragment artykułu dotyczący ustawy. "Z dniem 01 stycznia 2009 r. zaczęła obowiązywać nowelizacja ustawy z dnia 07 lipca 1994 r. Prawo budowlane, dotycząca świadectw charakterystyki energetycznej budynków. Wraz z wejściem w życie tych zmian pojawiły się pytania dotyczące w szczególności tego, czy istnieje prawny obowiązek posiadania tych świadectw, na kim on spoczywa, czy przewidziano sankcje za jego niedochowanie, kto może wydawać świadectwa energetyczne, na jakich zasadach i jaka jest odpowiedzialność prawna za wydanie wadliwego świadectwa? Ustawodawca obowiązkiem posiadania świadectwa charakterystyki energetycznej objął przede wszystkim właścicieli lub zarządców obiektów budowlanych, w przypadku oddawania ich do użytkowania oraz podlegających zbyciu lub wynajmowi Pewne obowiązki w zakresie posiadania świadectw ustawodawca nałożył także na inwestorów, obligując ich do dołączania tych dokumentów do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie. Jednakże inwestor oddając do użytkowania obiekt budowlany, zobowiązany jest przekazać to świadectwo właścicielowi lub zarządcy obiektu. Oddzielną kwestią pozostaje, jak uzyskać przedmiotowe świadectwo. Zaznaczyć trzeba, że jego sporządzenie, w przypadku budynku z lokalami mieszkalnymi lub częściami budynku stanowiącymi samodzielną całość techniczno-użytkową, obejmuje lokale mieszkalne lub części budynku. W przypadku budynków ze wspólną instalacją grzewczą, świadectwo charakterystyki energetycznej sporządza się wyłącznie dla budynku, a w innych przypadkach także dla lokalu mieszkalnego najbardziej reprezentatywnego dla danego budynku. Świadectwo charakterystyki energetycznej zawierające nieprawdziwe informacje o wielkości energii stanowi wadę fizyczną rzeczy. Jej stwierdzenie uprawnia kupującego, w ramach rękojmi, do odstąpienia od umowy albo żądania obniżenia ceny. Ponadto uprawnia do żądania naprawienia szkody poniesionej wskutek istnienia wady, chyba że szkoda jest następstwem okoliczności, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności. W ostatnim wypadku kupujący może żądać tylko naprawienia szkody, którą poniósł przez to, że zawarł umowę, nie wiedząc o istnieniu wady; w szczególności może żądać zwrotu kosztów zawarcia umowy, kosztów ubezpieczenia rzeczy oraz zwrotu dokonanych nakładów w takim zakresie, w jakim nie odniósł korzyści z tych nakładów. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne budynku wygasają po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Przewidziana nowa regulacja, dotycząca świadectw charakterystyki energetycznej budynków, ma w swym założeniu premiować domy przyjazne dla środowiska, minimalizować zużycie energii, a także emisji dwutlenku węgla. Czy ustawa te cele zrealizuje? To czas pokaże. Wskazana funkcja tych przepisów z całą pewnością zasługuje na aprobatę. Pozostaje tylko mieć nadzieje, iż w rzeczywistości zmieni ona świadomość ludzi, a nie pozostanie jedynie zbędnym, nadmiernym i kosztownym formalizmem. " www.certyfikat-energetyczny.pl/index.php/news/6/30 Może trzeba szturmem napierać na Kombud, aż w końcu się tym zajmą?? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Certyfikat Energetyczny 26.02.09, 21:19 My też pytaliśmy, ale uzyskaliśmy zdawkowe odpowiedzi. Najpierw była mowa że jak uzyskają pozwolenie z datą grudniową to nie muszą o to zadbać a teraz, że jak wystąpili o to pozwolenie w grudniu to też nie mają takiego obowiązku. Nie wiem czy notariusz nie ma czasem obowiązku tego wymagać, ale oni narzucają nam swojego notariusza. Coś tu faktycznie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
shakir77 Re: Certyfikat Energetyczny 15.03.09, 13:32 Witam. Poruszalem ten temat z Kombudem i ze znajomym co je wykonuje. Certyfikat energetyczny rzeczywiscie jest obowiazkowy od tego roku wiec jezeli na dokumencie odbioru do uzytkowania jest data 2008r to nie musza tego robic. Tak czy siak pewnie sami bedziemy musieli jako wspolnota pokryc koszty takiego certyfikatu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: Certyfikat Energetyczny 15.03.09, 20:00 Na dokumencie jest data 02.02.2009 rok Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
shakir77 Re: Certyfikat Energetyczny 17.03.09, 18:49 Ja mam date grudniową (budynki od ulicy) skoro Ty masz styczen to pelnoprawnie Kombud powinien wykonac na wlasny koszt taki certyfikat. Warto powalczyc:) Od niedawna wdrazam nowa strone dot. problematyki Osiedla Sikorskiego...powinna ruszyc pelna para z koncem kwietnia, dla testu zapraszam na www.sikorskiego.info.pl Bede tam zamieszczal spostrzezenia z mojej strony a wszyscy inni moga wypowiadac sie w formie komentarza. Sam do Kombudu wyslalem juz kilka pism i otrzymalem konkretne odpowiedzi...wkrotce je opublikuje... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
shakir77 Re: Certyfikat Energetyczny 17.03.09, 20:07 Ja mam decyzję o pozwolenie na użytkowanie udzieloną z dniem 30 grudnia 2008 jednak jest tam wpis że jest to decyzja warunkowa do czasu wykonania prac - wykończenia klatek, docelowych zjazdów itd w terminie do 30 lipca. czy to oznacza że będzie wydana jeszcze jedna decyzja z datą 2009 roku czy nie? a jeżeli kombud nie wywiąże się z tgych warunkowych rzeczy to decyzja srtaci swoją ważność. Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 sieć internetowa, TV 28.02.09, 18:30 Witam sąsiadów, chciałem Was zapytać czy ktoś analizował ofertę firm, z których możemy skorzystać podłączając TV i internet?? Czy nie lepiej skorzystać z "N" lub "Cyfry +"??? Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: po odbiorze 02.03.09, 15:38 ok a orientuje się może Pani od kiedy są odbiory w tym własnie bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
renatak81 Re: po odbiorze 02.03.09, 17:53 Oj nie mam pojęcia. Ale pewnie do Pani też zadzwonią i się umówią na odbiór. Oczywiście jeśli tego jeszcze nie zrobili. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaaligator Re: po odbiorze 03.03.09, 19:32 Witam przyszłych sąsiadów. Mam pytanie - czy w momencie odbioru mieszkania macie już podpisane akty notarialne? Nam mają dać klucze wcześniej żeby rozpocząć remont. Zastanawiam się jak rozpocząc remont bez zgłoszenia mieszkania w wodociągach i vatenfalu (tzn. bez wody i prądu). Jak to u Was wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 Re: po odbiorze 04.03.09, 07:34 Witam, co do aktów notarialnych myślę, że jeszcze nikt ich nie podpisał, bo z tego co wiem procedura u notariusza ma się rozpocząć z początkiem kwietnia. Co do podłączenia liczników na prąd i wodomierzy wątek już był poruszany wcześniej - dla przypomnienia: żeby załatwić i prąd i wodę wystarczy Ci umowa przedwstępna, dobrze mieć ksero z Kombudu dotyczące zmiany numeracji budynków. Czas od momentu zgłoszenia w Vatenfallu i wodociągach do momentu ich instalacji to 1 do 2 dni. Przy czym do Vatenfallu należy udać się do Katowic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 05.03.09, 08:07 Czy dużo wcześniej trzeba się umawiać z Kombudem na odbiór kluczy, czy akurat w tym przypadku wszystko da się załatwić "z dnia na dzień"?? Odpowiedz Link Zgłoś
aniabjs Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 05.03.09, 15:45 Właśnie - jak to jest z odbiorem czy w dniu odbioru dostaje się klucze? Odpowiedz Link Zgłoś
newender Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 05.03.09, 15:55 Po dokonaniu odbioru technicznego mieszkania "bez uwag" trzeba zadzwonić do kombudu i umówić się na przekazanie lokalu. Nie ma z tym problemu, może to być nawet tego samego dnia. Wtedy dostaje się komplet kluczy (min). Odpowiedz Link Zgłoś
martu00 Re: Osiedle Sikorskiego w Tychach - KOMBUD 20.03.09, 19:00 Witam , mam pytanie w dniu dzisiejszym podpisałam umowę przedwstępną kupna mieszkania w klatce 13 na parterze. Pierwotna powierzchnia mieszkania to 46,47 m , po inwentaryzacji powierzchnia wynosi 45,84 m , czy ktoś wie może które pomieszczenie uległo zmniejszeniu ? Odpowiedz Link Zgłoś
1.grek osiedle sikorskiego 27.03.09, 00:17 czesc czyktoswie czytrzebarobic gładzie pozdrawiam > Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: osiedle sikorskiego 05.04.09, 13:41 Witam! Czy coś wiadomo, kiedy będziemy podpisywali akty notarialne? Czy ktoś już podpisał? Odpowiedz Link Zgłoś
justmariu Re: osiedle sikorskiego 08.04.09, 12:02 Witam Korzystał ktoś z "fachowców", którzy ogłaszają się na naszych klatkach pod numerem telefonu 505 681 046. Jeśli tak to proszę o odpowiedź na forum lub na e-mail gryza@poczta.onet.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-0811 Re: osiedle sikorskiego 08.04.09, 14:21 Nie trzeba, u mnie facet gipsuje niedoróbki i maluje. I jest Ok. Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena akt notarialny 14.04.09, 13:35 Witam. Ponoć w ubiegły piatek Kombud zaczął podpisywac akty notarialne, przynajmniej taką informacje od nich uzyskałam. Potwierdzi ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_milek79 Re: akt notarialny 14.04.09, 14:09 hej.potwierdzam.mamy termin na jutro,trzeba jechac do kato do notariusza.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: akt notarialny 14.04.09, 15:16 Dzieki za info. Wie ktoś czy umawiaja wg kolejności jak kto kupił mieszkanie, czy też akty podpisuja jak narazie tylko te osoby, które kupiły mieszkanie bez miejsca parkingowego? Odpowiedz Link Zgłoś
mleczyk0176 Re: akt notarialny 15.04.09, 20:00 ja podpisuje akt notarialny w piątek 17.04,i też nie mam miejsca postojowego Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena akt notarialny 16.04.09, 08:10 Ja, można powiedzieć po wymuszeniu jak najwcześniejszego terminu, podpisuję także w piątek i mam miejsce parkingowe, oczywiście nieodebrane. Odpowiedz Link Zgłoś
beska_1 Re: akt notarialny 16.04.09, 09:00 ja podpisuje dzisiaj. jestem ciekaw czy obędzie się bez niespodzianek. orientuje sie ktoś jakie klauzule bądź zapisy mogą być zawarte w akcie, działające na naszą niekorzyść ? Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: akt notarialny 16.04.09, 09:59 beska_1 podziel się spostrzeżeniami jak bedziesz po :) Odpowiedz Link Zgłoś
pede78 zagospodarowanie terenu 24.04.09, 15:42 Chciałem się zapytać czy ktoś może wie, kiedy KOMBUD ma zamiar w końcu wykonać parkingi, zagospodarować zieleń itd itd... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.grabowski7302 Re: zagospodarowanie terenu 31.07.09, 13:02 witam sąsiadów :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka2009 Re: zagospodarowanie terenu 28.09.09, 23:04 witam:) mam pytanie natury techniczno -kulturalnej: większość rodzin zamieszkujących to osiedle ma malutkie dzieci, stąd moje pytanie:do której godziny wypada remontować - mówię tu głównie o wierceniu, stukaniu czy cięciu szlifierką?bo kazdy wie,że od 22 jest cisza nocna, ale chyba to troche za późno na takie hałasy, gdy za ścianą malutkie dzieci śpią? wg mnie 19-20 to powinno być ok...zresztą na wielu osiedlach godziną graniczną dla hałasliwych remontów jest godzina 20.dodam, że tez obecnie prowadze remont i mam małe dziecko, a więc martwie się o obie strony a nie tylko o siebie:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
julia28 Re: akt notarialny 04.10.09, 13:32 witaj, Mam pytanie: czy akt notarialny był przez Was podpisany dopiero po wpłaceniu całej kwoty na konto Kombudu i po odbiorze technicznym mieszkania? W jakim czasie? Jestesmy na etapie finalizowania umowy przedwstepnej gdzie wlasnie taka jest kolejnosc: wpłata kasy na konto Kombudu, odbiór techniczny mieszkania, a potem do 1m-ca/3 m-cy podpisany akt notarialny. Z doświadczenia wiem ze najpierw jest akt notarialny, a zaraz potem wplata srodków w jakims krótkim terminie? Wieksze ryzyko jest po naszej stronie bowiem Kombud bedzie mial nasze srodki a my czekamy na akt notarialny. Umowa przedwstepna nie chroni nas tak bardzo!! Z góry dziekuje za w miare szybka odpowiedz:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
1-magdalena Re: akt notarialny 04.10.09, 19:48 U mnie kolejność była następująca: kasa, odbiór, akt. Podpisanie aktu miałam około miesiąca po odbiorze. Umowa przedwstępna jak najbardziej Cię chroni, pod warunkiem że jest w formie aktu notarialanego. Tylko nie wiem czego się obawiasz, przecież nie kupujesz dziury w ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś