Dodaj do ulubionych

Nalot na internautów w Tychach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 11:17
Podobno bo tak słyszałem dzisiaj jadąc B gdzie rozmawiała grupa młodzieży
na temat policji grasującej z nakazem po mieszkaniach i poszukującej
nielegalnego oprogramowania. Gdzies tam komuś na Piłsudzkiego
wpadli ,zabrali komputer, podobno zas każdą lewą płytę to 7 zł od sztuki
jako kara. To samo ponoć stało się Na Wieniawskiego i gdzieś tam jeszcze???
Ile w tym jest prawdy tego nie wiem, powtarzam tylko co słyszałem.
Jeżli tak jest to słów szkoda ,natomiast ciekaw jestem czy z takim samym
zapałem tyska policja zacznie szukać złodzieja który podwalił koła z
samochodów na parkingu przy blokach obok Albeta. Pewnie nie bo i po co skoro
koła to taki drobiazg. Odezwijcie sie co jest wam na ten temat wiadomo.
Akurat ja mam Linuksa więc niech sie odwalą ale przecież kupa ludzi jedzie
na jakimś tam oprogramowaniu ponieważ ich nie stać na to legalne.
Obserwuj wątek
    • Gość: zyta Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 01.12.03, 12:28
      Na oś O podobno admninistrator sieci uprzedzil urzytkowników i faktycznie tam u
      kogoś byli
    • Gość: Mały Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.tsi.tychy.pl 01.12.03, 12:29
      Nie jest ciekawie do każdego mogą sie wbić na chate najlepiej nie używać ODC++
      podobno przet to namierzają co kto ma ,może na Ciebie akurat nie trafi.
      • Gość: Magduś Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 12:54
        Stary uświadom mi co to jest ODC++ bom chyba głupia jak snopek siana że tego
        nie wiem a też coś tam mam nierasowego.
        Pozdrawiam Magduś
        • Gość: Magduś Re: No niech mo ktoś powie co to jest to ODC++ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 17:01
          Ojciec mojej kumpleki mówił i że można takze namierzyć podczas ściągania i z
          tego też korzystają no chyba wie co gada bo jakiś tam z niego ważny wyższy
          glina w Katowicach
      • Gość: chveti co wy sie martwicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 09:38
        ludzie przecierz oni sprawdzają sieci . ci którzy mają swój net nie muszą się
        martwić
    • Gość: zyta Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 01.12.03, 14:57

Kiedy przyjdą przeszukać dom,
      Ten, w który mieszkasz chłopie,
      Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
      I na płytach nagrane kopie,
      Gdy pod drzwiami staną, i nocą
      Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
      Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
      Ściągałeś pliki
      Przez dwa tygodnie.
      Już przed twym domem setki są glin,
      Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
      A wszystko przez to, że owe dane,
      Wprost z Ameryki były pobrane
      Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
      Niźli mordercę wielokrotnego...

Kidyś przyjdą napewno pogrzebać ci w kompie
      może się zlitują, w co szczerze wątpie,
      jak GROM w nocy przez dach się wkują,
      płyty połamią, save'y skasują,
      pójdzie się jebać w Fifie kariera,
      znów w nfs'a startujesz od zera,
      choć w call of duty wojne wygrałeś,
      choć wiele nocy przez to zarwałeś,
      brak u nich skrupułów, litości nie mają,
      za dyskutowanie zarobisz pałą,
      nie pomogą płacze ,ani lamenty
      cały twój hardware w foli zapięty,
      już biurko puste, już wiatrak nie chuczy
      może mnie w końcu to coś nauczy,
      mijają godziny, mijają dni,
      chyba oszaleje, wciąż komp mi sie śni,
      dzwonie na pały, moze cos da sie załatwic,
      jakis glina mówi: musze pana zmartwic,
      tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
      kompa pan oddał przebranym złodzieją,
      jaki jest morał mojej definicji?
      profilaktycznie nie wpuszczaj policji

To tak na poprawę humoru :)
    • Gość: basturk ale serio ludzie czy se jeja robicie???? IP: 80.51.254.* 01.12.03, 16:40
      • Gość: Kinoll Re: Bardzo serio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 16:42
        Poważnie jak najpoważniej teraz już też wiem na 100%. godzinkę temu
        rozmawiałem z jednym z takich co to tam pracuje i potwierdził.Tak więc poważnie
      • pawel_1 Re: ale serio ludzie czy se jeja robicie???? 01.12.03, 16:46
        pewnie ze serio, w Rudzie Ślasiej były takie kontrole pare tygodni temu
        katowicka gw o tym pisala:

"Policjanci z Rudy Śląskiej szukają piratów internetowych

Angelika Swoboda (12-11-2003 22:51)

Na użytkowników internetu w Rudzie Śląskiej padł blady strach. Policjanci,
        którzy dostali informację, że w jednej z lokalnych sieci internetowych
        wykorzystuje się i rozpowszechnia nielegalne oprogramowanie, rozpoczęli
        kontrole. - Wystarczy, że ktoś jest podłączony do internetu, a już go traktują
        jak złodzieja - mówią ludzie. "
    • Gość: Ja Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.octanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 16:43
      Hej.
      A mnie juz dzisiaj dwie osoby niezwiazane ze soba powiedzialy ze dzis byl nalot na jakas siec na osiedlu B.
      Ile w tym prawdy?? Nie wiem.
      Moze ktos to potwierdzi ???
      • Gość: basturk Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.254.* 01.12.03, 16:55
        to w takim razie kazdego by musieli sprawdzić albo losowo wybierają??....
        • Gość: Ja Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.octanet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 17:00
          Nie mam zielonego pojecia :-(
          A nawet nie wiem czy to prawda :-(
          sam szukam potwierdzenia tej wiadomosci
          • Gość: basturk Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.254.* 01.12.03, 17:05
            ja naszczeście mam originalnego z czasów zakupu kompa...
            ale rzeczywiscie ciekawa ta informnacja
            • Gość: magi Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.tsi.tychy.pl 01.12.03, 18:13
              Naprawdę sądzicie, że mają tylu ludzi, coby się takimi głupotami zajmowali
              zamiast naszym bezpieczeństwem?????????????????????
              No, może macie rację;)
    • Gość: jackal Re:wszystko sie wyjaśnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 18:23
      ludzie to są pały...co oni nam moga zrobic?spisac?tak to prawda byli u kilku
      moich znajomych ale nie pekajcie, Ci frajerzy nawet nakazu nie mają.Poprostu
      przychodzą pukaja i sie pytaja czy pozwolisz wejsc...smiechu warte.Panika
      wielka a nie ma o co...a ja tez nie slyszalem o takim czyms jak ODC++...DC++
      owszem ale odc??
      • Gość: Krywia Re:wszystko sie wyjaśnia - i tu się mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 20:05

Jeżeli sądzisz że tak jest to na początek ja głupia policjantka niestety w/g
        ciebie tylko baba poświęciałam sobie kilka minut i już wiem że Kolego G z
        ulicy B sektor T że to chyba ty jesteś tym frajerem skoro nie doceniasz
        fachowca. Pamietaj ten sie śmieje kto śmieje sie ostatni .
        Nawet nie wiesz jak prosty jest internet do zlokalizowania kogoś kogo się tam
        chce poszukać. Dokuczę ci teraz młody człowieku swoją stronkę masz mało ciekawą
        Acha i jeszcze jedno jest taka stronka prawnicza z której się dowiesz co ci
        mozna w tym przypadku zrobić ale tej sobie poszukaj sam.
        W takim razie do zobaczenia
        • kaner Re:wszystko sie wyjaśnia - i tu się mylisz 01.12.03, 20:18
          hehe DObre :)
          • Gość: Krzys Re:wszystko sie wyjaśnia - i tu się mylisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 20:53
            Kener, widze ze lubisz Cave'a:-]
            • kaner Re:wszystko sie wyjaśnia - i tu się mylisz 07.12.03, 22:56
              Nawet Bardzo :)
        • Gość: jackal Re:wszystko sie wyjaśnia - no chyba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 21:11
          podziwiam.Slow mi zabraklo, szczena opadla...
        • Gość: jackal Re:wszystko sie wyjaśnia -buhaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:13
          no nic nie znalazlem o tym co mi grozi...moze mi pani napisze?skoro pani taka
          prawniczka.co mi pani moze jeszcze o mnie opowiedziec?moze se dowiem czegos
          ciekawego o sobie?czekam...

p.s- z jakiego teraz kompa pisze co?hakerze?a moze lamerze?
        • Gość: FakeNick Re:wszystko sie wyjaśnia - i tu się mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:28
          Jeżeli jeszcze raz zobacze panie Ma. z ulicy Ba. osiedla T , że zabawia sie
          pan ludzmi którzy są w pańskiej lamerskiej sieci i ze sam uczestniczy w
          nielegalnych sprawach (nie bede wypominał jakich) podejme darastyczniejsze
          srodki.
          P.S.
          PAMIĘTAJ NAS NIGDY NIE OSZUKASZ
      • Gość: chveti wierszyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 09:41
        EJ!!!!
        jaki prokurator da wam nakaz bez dowodów na PRYWATNE MIESZKANIE!
        przecierz nie wpuscisz debila bez nakazu nawet mam do tego wierszyk :

Ten, w który mieszkasz chłopie,
        Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
        I na płytach nagrane kopie,
        Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
        Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
        Ściągałeś pliki
        Przez dwa tygodnie.
        Już przed twym domem setki są glin,
        A wszystko przez to, że owe dane,
        Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
        Niźli mordercę wielokrotnego
        Kidyś przyjdą napewno pogrzebać ci w kompie
        może się zlitują, w co szczerze wątpie,
        jak GROM w nocy przez dach się wkują,
        płyty połamią, save'y skasują,
        pójdzie się walić w Fifie kariera,
        znów w nfs'a startujesz od zera,
        choć w call of duty wojne wygrałeś,
        choć wiele nocy przez to zarwałeś,
        brak u nich skrupułów, litości nie mają,
        za dyskutowanie zarobisz pałą,
        nie pomogą płacze ,ani lamenty
        cały twój hardware w foli zapięty,
        już biurko puste, już wiatrak mie chuczy
        może mnie w końcu to coś nauczy,
        mijają godziny, mijają dni,
        chyba oszaleje, wciąż komp mi sie śni,
        dzwonie na pały, moze cos da sie załatwic,
        jakis glina mówi: musze pana zmartwic,
        tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
        kompa pan oddał przebranym złodzieją,
        jaki jest morał mojej definicji?
        profilaktycznie nie wpuszczaj policji
    • Gość: Papa J Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 01.12.03, 22:05
      nie maja prawa , poczytajcie sobie -> republika.pl/podstep/naloty/
      zycze milej lektury ;]
      • Gość: zyta Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 01.12.03, 22:10
        czytajcie!!!!!!
        • Gość: vincent Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:25
          Wychodzi na to ze cała afera przybrała charakter miejskiej legendy.

Jeśli komuś podniosło się ciśnienie po lekturze zamieszonych na forum postów to potwierdza to tylko fakt, że
          nieznajomość prawa szkodzi:)
          Tak więc, żeby zakończyć temat i uspokoić domorosłych ?piratów? podaję cytat z wykładu wygłoszonego przez Dr hab. Andrzeja
          Adamskiego (Katedra Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu )
          : ?2. Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych jest w Polsce przestępstwem?

Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z
          1989 r.). Zdecydował się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich praw majątkowych w
          odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 §
          2 k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118 ustPrAut , art. 293 k.k.].

Cały artykuł w formacie pdf dostępny w sieci pod adresem URL www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf., traktuje o
          podstawach prawnych zatrzymania sprzętu komputerowego przez Policję.

Podaję tez treść wspomnianych w cytacie artykułów definiujących przestępstwa komputerowe
          Art. 117. 1. (Prawo Autorskie) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia utrwala lub zwielokrotnia
          cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega
          grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zwrócić należy uwagę na konstrukcję tego przepisu, a w szczególności warunkowanie popełnienia przestępstwa od celu dokonywanych
          działań czyli utrwalania lub zwielokrotnia. O przestępstwie możemy mówić jedynie wtedy kiedy są to działania podjęte w celu
          rozpowszechniania. Wiec posiadanie zainstalowanego windowsa bez licencji nie podpada pod ten przepis.

Art. 278 § 1 (K.K) . Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do
          lat 5.
          § 2. Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści
          majątkowej.

Tym razem fakt popełnienia przestępstwa uwarunkowany jest działaniem w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc dotyczy tylko
          handlujących piratami lub osób wykorzystujących nielegalne oprogramowanie w prowadzonej działalności gospodarczej.

Art. 116. 1. (P.A) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci
          opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
          pozbawienia wolności do lat 2.

Nie wymaga komentarza

Art. 118. 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będący nośnikiem utworu, artystycznego wykonania, fonogramu,
          wideogramu rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo
          przedmiot ten przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

W celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc nie wymaga komentarza.

Art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga
          do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
          § 2. W przypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
          Art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za
          pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie ,
          karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
          § 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
          Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.

Niebezpieczne przepisy, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo dotyczą paserstwa czyli np. przyjęcia rzeczy pochodzącej z przestępstwa
          (np. skopiowanego windowsa od kolegi ? przestępstwo kolegi polega na nielegalnym rozpowszechnianiu, patrz odpowiednie przepisy
          wyżej), ale jeśli sami dokonaliście kopii oryginalnego windowsa kolegi (co nie jest przestępstwem jeśli nie zrobiliście tego w
          celu rozpowszechnienia lub uzyskania korzyści majątkowej) to o paserstwo nie można posądzić.

Podsumowując ? posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są
          całkowicie bezpodstawne, co pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe plotki (może jakaś nowa
          kampania Microsoftu?)

I jeszcze słowo o mp3

Dopóki na pliki MP3 przetwarzamy (do użytku domowego) własną, zakupioną w sklepie płytę, jest to legalne. Gdy zaczniemy sprzedawać
          płyty z utworami MP3 - złamiemy prawo. Wątpliwości zaczynają się pojawiać w chwili, gdy udostępnimy piosenki na stronie WWW lub
          nagramy na płytę CD-RW utwory pobrane z innych stron. Według jednych jest to forma tzw. dozwolonego użytku domowego - stanowisko
          takie prezentuje na przykład Andrzej Kosmala, dyrektor generalny Związku Producentów Audio i Video (Gazeta Komputer, 5.01.1999). W
          takim przypadku, podobnym do nagrywania muzyki z radia, płacimy wytwórniom muzycznym, kupując sprzęt nagrywający. Jest to
          wliczone w jego cenę i wynosi ok. 3% wartości.

Dozwolony użytek prywatny obejmuje przegranie płyty od kolegi nawet w do postaci MP3, tak długo jak dokonywane jest to prywatnie i
          na własny użytek
          Zakres własnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub
          stosunku towarzyskiego.

Przepisów poszukajcie sobie sami.
    • Gość: Papa J Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 01.12.03, 22:44
      AMEN...
    • Gość: Kinoll Re: I po strachu przepraszam wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 22:55
      No i wreszcie jest ktoś bardzo inteligientny. Prowokacja i tylko prowokacja
      ale wyjaśniona abyście spali spokojnie i korzystali do woli z tego co macie.
      Gratuluję zdrowego rozsądku i poczucia odpowiedzialnosći.I o to chodziło
      abyśmy / abyście przestali sie bać. Dziękuję i bardzo serdecznie pozdrawiam.
      Wyjaśniam również że Kinoll to nie kto inny jak gliniarz do którego kupę
      pretensji ma kupa ludzi o coś takiego że pracuje w PG i dostał takie zadanie o
      którym poinformowal najbliższych a oni puścili to dalej oczywiście pod pozorem
      czystej prowokacji.Przepraszam ale wreszcie wszyscy wiemy na czym stoimy.
      W takim razie RÓBTA CO CHCETA. Kocham Tychy i Tyszan i jedno jest pewne nigdy
      was nie zdradzę , jeżeli cokolwiek stanie sie w tym temacie na mojej
      komendzie w sprawie internetu i internautów będziecie wiedzieli pierwsi co
      się dzieje.Pozdrawiam
      A tak na marginesie też mam kupę takich programów u siebie na kompie natomiast
      to co wam opowiedziałem i co słyszałe to świeta prawda dlatego też
      sprowokowałem dzisiejszą dyskusję,raz jeszcze wybaczcie
    • Gość: Papa J Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 01.12.03, 23:36
      Jak znam życie policjant powie prawdę jak sie pomyli :/
      • Gość: Kinoll Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 08:08
        Czyli jednak nie znasz życia. Ty razem jest to prawda.Przeprosiłem a to jest
        dowodem że był to tylko no nazwijmy to żart.Zapewniam ciebie jak i innych że
        jest tak jak mówię.Jeżeli kogokolwiek tym uraziłem raz jeszcze przepraszam.
        Dyskretnie powiem ze owszem takie koncepcje istniały ale tak jak w Rudzie
        Śląskiej i kilku innych miastach działania tego typu były podejmowane.Inną
        sprawą jest co właściwie zostało w ten sposób osiągnięte.Ale to juz inna
        bajka.W każdym razie należy brać taką sytuację pod uwagę.Jednak tak jak
        powiedziałem jezeli coś takiego miałoby miejsce w naszym miesćie i ja o tym
        będę wiedział to i wy też, bo tak jak i wielu z nas internautów mnie takze nie
        stać na zakup drogich programów.
        • Gość: basturk Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.254.* 02.12.03, 16:40
          JAK JESTES PRAWDZIWYM POLICJANTEM TO NIE BOISZ SIE O TYM PISAĆ??? aha i
          artykuł o tym dzisiaj:
          tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/320667.html
    • salo Re: Nalot na internautów w Tychach 02.12.03, 11:56
      Nie wiem, czy w tym wątku wypowiadali się "prawdziwi" policjanci, ale mam
      drobną uwagę. Dotyczy ona również przepisów, o których była tu mowa.
      Np. taka "kazaa" jest z natury swej tak skonfigurowana (można to zmienić, ale
      większość tego nie czyni), że działa w "dwie strony" tzn. ściąga i rozsyła
      pliki. Namierza się komputer "rozsyłający", a to już w świetle prawa
      jest "rozpowszechnianie".
      Jeśli używacie tego typu programów powinniście na to zwrócić uwagę.

Pozdrawiam - Salo :)
      • Gość: cotti Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.katowice.agora.pl 03.12.03, 12:54
        W Kazie jest możliwość blokady udostępnień - przynajmniej w Kazie Lite (która
        jest polecana ze względu na IP blockery - blokują dostęp serwerom m.in. z RIAA
        • salo Re: Nalot na internautów w Tychach 03.12.03, 14:06
          Gość portalu: cotti napisał(a):

> W Kazie jest możliwość blokady udostępnień - przynajmniej w Kazie Lite (która
          > jest polecana ze względu na IP blockery - blokują dostęp serwerom m.in. z RIAA

Wiem, jednak jak wspomniałem powyżej "można to zmienić, ale większość tego nie
          czyni". Po prostu instalują bez zmiany ustawień i tak się rodzi
          kolejny "przestępca" :P
    • salo Podpucha ? 02.12.03, 15:06
      tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/320454.html
    • Gość: Papa J Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 81.210.89.* 02.12.03, 15:29
      Mimo wszystko akcja sie udala. Kumple poformatowali dyski, schowali cdki do
      piwnic itp. Legenda wciaz krazy po miescie bo ci ktorzy dali sie nabrac
      nabieraja innych. Ciekawe kiedy sie to skonczy ?:]
      • Gość: harc mistrz Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 62.233.241.* 02.12.03, 15:54
        No, jak miło, że rozeszło się po kościach.
        Miałem radykalny zamiar, żeby porąbać kompa i wszystko w jego pobliżu, aby
        skutecznie pozacierać ślady ewent.przestępstwa i zniszczyć materiał dowodowy,
        ale to dementi zaprzyjażnionego gliniarza przyszło w samą porę. Dzięki za to!

Na wszelki jednak wypadek umieszczę na drzwiach wejściowych tabliczkę:
        NIE PUKAĆ! NIE DZWONIĆ! - BO ZŁOŚCI SIĘ PSA!!!
        (i taki mały rysuneczek ROTTWEILERRRRAAA: Ja tu pilnuję!!!)
        • pawel_1 Re: Nalot na internautów w Tychach 02.12.03, 22:23
          www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1806562.html
          to w koncu jak to jest, bo nidy to sa ploty ale gazeta dalej ciagnie ten temat
          jako powazny. ten artykul bedzie jutro o gw
          • man_x Re: Nalot na internautów w Tychach 02.12.03, 23:40
            pawel_1 napisał:

> www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1806562.html
            > to w koncu jak to jest, bo nidy to sa ploty ale gazeta dalej ciagnie ten
            temat
            > jako powazny. ten artykul bedzie jutro o gw

eee tam, juz od dawna wiadomo bylo ze poluja tylko na "grube ryby"
      • Gość: jarzabek Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.tychy.msk.pl / *.tychy.msk.pl 03.12.03, 00:18
        he he no wlasnie... kiedy to sie skonczy?! ludzie i Wy w to wierzycie??!! nie
        no, to jakas zbiorowa podpucha ;-) a plotka z tego niezla wychodzi ;p
        lancuszek rosnie ;D
    • Gość: ja.......... Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 23:30
      Afrera z nalotami policji : czyżby wyjaśnienie ?

"Wychodzi na to ze cała afera związana z Rudą Śląską przybrała charakter
      miejskiej legendy, a wszystko po raz kolejny wzięło początek od nierzetelnych
      informacji w Gazecie Wyborczej, która zamiast podawać sprawdzone informacje i
      (w tym przypadku) stan prawny odnośnie tego co jest, a co nie jest
      przestępstwem określanym mianem piractwa komputerowego, szuka taniej sensacji,
      sieje popłoch i nabija sobie wejścia na prowadzone w swoim portalu fora
      internetowe.

Jeśli komuś podniosło się ciśnienie po lekturze artykułu i zamieszonych na
      forum postów to potwierdza to tylko fakt, że nieznajomość prawa szkodzi:)

Tak więc, żeby zakończyć temat i uspokoić domorosłych "piratów" podaję cytat z
      wykładu wygłoszonego przez Dr hab. Andrzeja Adamskiego (Katedra Prawa Karnego i
      Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu )

Czy używanie nielegalnych kopii prawnie chronionych programów komputerowych
      jest w Polsce przestępstwem?

Nie. Polski ustawodawca nie przyjął takiego rozwiązania (zalecanego przez
      rekomendację Rady Europy nt. Przestępstw Komputerowych z 1989 r.). Zdecydował
      się natomiast na objęcie zakazem karnym szeregu innych form naruszeń autorskich
      praw majątkowych w odniesieniu do programów komputerowych, takich jak ich
      nieuprawnione: zwielokrotnianie [art. 117 ustPrAut], kopiowanie [art. 278 § 2
      k.k.], rozpowszechnianie [art. 116 ustPrAut] oraz paserstwo [art. 118
      ustPrAut , art. 293 k.k.].

Cały artykuł w formacie pdf dostępny w sieci pod adresem URL
      www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf , traktuje o podstawach
      prawnych zatrzymania sprzętu komputerowego przez Policję.

Podaję tez treść wspomnianych w cytacie artykułów definiujących przestępstwa
      komputerowe

Art. 117. 1. (Prawo Autorskie) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w
      celu rozpowszechnienia utrwala lub
      zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania,
      artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, Podlega grzywnie, karze
      ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zwrócić należy uwagę na konstrukcję tego przepisu, a w szczególności
      warunkowanie popełnienia przestępstwa od celu
      dokonywanych działań czyli utrwalania lub zwielokrotnia. O przestępstwie możemy
      mówić jedynie wtedy kiedy są to działania podjęte w celu rozpowszechniania.
      Wiec posiadanie zainstalowanego windowsa bez licencji nie podpada pod ten
      przepis.

Art. 278 § 1 (K.K) . Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą,
      podlega karze pozbawienia wolności od 3
      miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy
      program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Tym razem fakt popełnienia przestępstwa uwarunkowany jest działaniem w celu
      osiągnięcia korzyści majątkowej, więc dotyczy tylko handlujących piratami lub
      osób wykorzystujących nielegalne oprogramowanie w prowadzonej działalności
      gospodarczej.

Art. 116. 1. (P.A) Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia
      cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w
      postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
      Podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
      2.

Nie wymaga komentarza

Art. 118. 1. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będący
      nośnikiem utworu, artystycznego wykonania,
      fonogramu, wideogramu rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia
      albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo przedmiot ten
      przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3
      miesięcy do lat 5.

W celu osiągnięcia korzyści majątkowej, więc nie wymaga komentarza.

Art. 291 § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga
      do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze
      pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. W przypadku mniejszej wagi,
      sprawca podlega grzywnie karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
      do roku. Art. 292 § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących
      okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu
      zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub
      pomaga do jej ukrycia, podlega
      grzywnie , karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2.
      W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze
      pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu
      komputerowego.

Niebezpieczne przepisy, ale tylko na pierwszy rzut oka. Bo dotyczą paserstwa
      czyli np. przyjęcia rzeczy pochodzącej z przestępstwa (np. skopiowanego
      windowsa od kolegi ? przestępstwo kolegi polega na nielegalnym
      rozpowszechnianiu, patrz odpowiednie przepisy wyżej), ale jeśli sami
      dokonaliście kopii oryginalnego windowsa kolegi (co nie jest przestępstwem
      jeśli nie zrobiliście tego w celu rozpowszechnienia lub uzyskania korzyści
      majątkowej) to o paserstwo nie można posądzić.

Podsumowując ? posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie
      jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są całkowicie bezpodstawne, co
      pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe
      plotki (może jakaś nowa kampania Microsoftu?)

I jeszcze słowo o mp3

Dopóki na pliki MP3 przetwarzamy (do użytku domowego) własną, zakupioną w
      sklepie płytę, jest to legalne. Gdy zaczniemy sprzedawać płyty z utworami MP3 -
      złamiemy prawo. Wątpliwości zaczynają się pojawiać w chwili, gdy udostępnimy
      piosenki na stronie WWW lub nagramy na płytę CD-RW utwory pobrane z innych
      stron. Według jednych jest to forma tzw. dozwolonego użytku domowego -
      stanowisko takie prezentuje na przykład Andrzej Kosmala, dyrektor
      generalny Związku Producentów Audio i Video (Gazeta Komputer, 5.01.1999). W
      takim przypadku, podobnym do nagrywania muzyki z radia, płacimy wytwórniom
      muzycznym, kupując sprzęt nagrywający. Jest to wliczone w jego cenę i wynosi
      ok. 3% wartości.

Dozwolony użytek prywatny obejmuje przegranie płyty od kolegi nawet w do
      postaci MP3, tak długo jak dokonywane jest to prywatnie i na własny użytek
      Zakres własnego użytku obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym,
      w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Przepisów poszukajcie sobie sami

• salo Fałszywi policjanci ?! 03.12.03, 09:49
      twojemiasto.gazeta.pl/katowice/1,35019,1806811.html
    • Gość: maly Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.254.* 04.12.03, 00:26
      A ja wiem dlaczego takie plotki rozsyłąją, bo chcą załatać dziure budrzetową :d
      • Gość: padalec Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.236.* 04.12.03, 15:18
        ludzie... polskiej policji nie stać na paliwo, a myślicie, że stać ją na
        łażenie w 3,4,5,6 ludzi po blokach od 8 do 22? kto by im za to płacił?
        mikołajki dopiero za dwa dni :D.
        • Gość: embi Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.junisoftex.pl 04.12.03, 15:52
          Gość portalu: padalec napisał(a):

> ludzie... polskiej policji nie stać na paliwo, a myślicie, że stać ją na
          > łażenie w 3,4,5,6 ludzi po blokach od 8 do 22? kto by im za to płacił?
          > mikołajki dopiero za dwa dni :D.

Jak ktos zglosi popelnienie przestepstwa to chodzic musza i nikogo to nie
          obchodzi ze nie maja za co.
          • Gość: padalec Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.236.* 04.12.03, 18:34
            > Jak ktos zglosi popelnienie przestepstwa to chodzic musza i nikogo to nie
            > obchodzi ze nie maja za co

fakt, jak ktoś zgłosi. ale myślisz, że ktoś sobie zgłosił, że całe, powiedzmy,
            Tychy to jedno wielkie pirackie miasto i policja już lata od drzwi do drzwi?
            No nie wiem :).
            • Gość: basturk Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 80.51.254.* 04.12.03, 20:57
              tak naparwde to mozna smiało powiedziec ze cała polska piractwem stoi.
              nie dzwie sie bo jezeli office kosztuje ponad 2000zł to za tą cene ktoś sobie
              kupi drugi nowy komputer... pomijam inne programy dużo droższe...
    • Gość: Gliniarz Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 23:34
      Jednak radzę uważać bo coraz głupsze pomysły chodza po niektórych łbach w tej
      komendzie.Nakazu nie budiet ale wizyta może sie odbyć. Zreszta i tak te
      wszystkie polecenia przychodzą z Warszawki i z Katowic więc my tylko robimy to
      co nam każą.macie słusznośc na paliwo nie ma szmalu ale od czego trajtki, a
      mnie tam nie zależy i tak robię za byle co więc mogę pojezdzić autobusami.
      • Gość: gościu2 Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 06:51
        Powiedzcie tak naprawdę, co grozi i na czym może się skończyć taka wizyta w
        prywatnym domu. Czy tylko na wyczyszczeniu dysku, czy też naprawdę wlepiają
        kary. Jeśli tak, to przecież mając np. nieoryginalnego ACAD-a, nie sprzedam
        domu, aby im zapłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych
        • Gość: lezer Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.pl / 81.210.68.* 05.12.03, 14:19
          Szczerze mówiąc jestem tak samo mądry po przeczytaniu forum, jak i przed. Wiem,
          że nic nie wiem. Na marginesie: sprzeczność informacji to typowa cecha
          wiadomości z frontu walki. Przypomniała mi się pewna radziecką metode
          śledcza "kanwiejer" (taśmociąg), kiedy jeden sledczy dawał w ryja i z buta, a
          drugi częstował herbatą i papierosem, uspokajając, że zatrzymanie to pomyłka.
          Po pewnym czasie przesłuchiwany kołowaciał i nie wiedział, mają coś na niego
          czy to tylko pomyłka? Czuję się jak przepuszczony przez taśmociąg. I nadal nie
          wiem, gdzie jest fikcja a gdzie prawda w tej całej sprawie.
          • Gość: tregor Re: Nalot na internautów w Tychach IP: 194.9.223.* 05.12.03, 14:26
            proponuje zakończyć temat, najlepiej zaufać instynktowi. Te sprzeczne syganały
            docierały do mnie juz w listopadzie i wtedy uznałem je za niedorzeczne bo było
            o tym zbyt cicho ale kiedy zaczeli o tym buczeć wszyscy to jednak nic to nie
            zmieniło :) ufajmy zdrowemu rozsądkowi, bo kto ma w domu 700 plyt cd to chyba
            rozsądny nie jest ...
    • salo Spoko, 05.12.03, 21:08
      teraz już są prawdopodobnie w Bieruniu. Trzeba przyznać, że szybko się
      przmieszczają, jednak dobrą komunikację miejską mamy ;)
    • Gość: Gliniarz Re: Salo to do ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 22:37
      Owszem Bieruń -Lędziny i Bojszowy.Wtorek do czwartku.Więcej nie mogę uwierzcie
      mi.I tak korzystam z kompa kolesia może będzie więcej jak sie dorwę do jakiejś
      kawiarenki wtedy napiszę wam jak to działa a moze kto za tym stoi na tym
      terenie.cześć Teraz idę do roboty opisać to co było właśnie w Bieruniu
      • salo Gliniarzu to do Ciebie :) 06.12.03, 11:56
        Ja się nie boję, wszystko mam legalne :) Programów typu kazy nie posiadam
        wogóle, ani nie ściągam nielegalnych plików ani ich nie rozsyłam :) W związku z
        tym, żaden nalot mi nie straszny :)

Pozdrawiam - Salo :)

P.S. Zdybaliście kogoś w w/w miejscowościach ?
    • Gość: Ja Re: Nalot na internautów w Tychach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 22:41
      ten w którym mieszkasz chłopie,
      Kiedy sprawdzą Twój CD-ROM,
      I na płytach nagrane kopie.
      Nakazem w dłoni w drzwi załomocą-
      Wiesz o jaką im chodzi zbrodnie?
      Ściągałeś pliki przez dwa tygodnie
      Już przed Twym domem swtki glin,
      A wszystko przez to.,że owe dane,
      Co czyni z Ciebie kogoś gorszego,
      Niźli mordercę wielokrotnego.
      • Gość: Gliniarz Re:Help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 23:16
        Ładne piszecie wiersze ale co ja jestem winien że mam taką robotę i muszę
        robić to co mi każą.Salo wtorek-czwartek uwierz tyle mogę.Naprawdę uważaj a
        wogóle to najlepiej niech cie nie bedzie i już.Jeżeli masz kumpli i przyjaciól
        to im to powiedz, niech ci ludzie właczą sprzet około 19.00.Wybaczcie proszę
        ale ja też mam dzieci i żonę .O Bojszowach poweim wam we wtorek o ile mnie do
        tej pory nie zlokaizują im nie zapuszkują za puszczanie farby.Salo przemyśl
        co mówię i proszę zrób jak proszę
    • Gość: pirat Handluje piratami IP: *.kollegie.dk / 130.226.80.* 07.12.03, 23:47
      Codzinnie nagrywam przynajmniej 20 plytek - wszystko, od muzyki, poprzez soft
      na filmach konczac. W domu mam 3 kompy, na zadnym ani bajta legalnego
      oprogramowania. I co mi teraz zrobicie?

PS
      To tylko taka prowokacja;)
      • Gość: Radex Re: Handluje piratami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 00:14
        Taa, zza Łaby to można prowokować...
        Ja i tak Cie dopadne:>
        • Gość: woartur Re: Handluje piratami IP: *.kollegie.dk / 130.226.80.* 08.12.03, 02:36
          O nie, juz mnie namierzyli, zwijam interes ;)
    • salo "Psychoza przed monitorem" 08.12.03, 09:37
      Policjanci ostrzegają przed oszustami, którzy mogą się podszywać pod
      funkcjonariuszy i wchodzić do mieszkań pod pretekstem skontrolowania zawartości
      twardego dysku komputera.
      Komisarz Grzegorz Olejniczak, rzecznik prasowy śląskiego komendanta
      wojewódzkiego policji, przyznaje, że w ostatnich tygodniach doszło do kilku
      akcji wymierzonych w piratów komputerowych. - Śląscy policjanci zajmujący się
      zwalczaniem przestępczości gospodarczej skontrolowali kilka sieci
      internetowych, w których, jak ustalono, rozpowszechniano nielegalne
      oprogramowanie - tłumaczy komisarz Grzegorz Olejniczak. - W wielu przypadkach
      został zabezpieczony sprzęt komputerowy i nośniki z "pirackimi" programami -
      dodaje. Policja uspokaja jednak, że nie prowadzi żadnych zmasowanych akcji,
      skierowanych przeciwko użytkownikom komputerów.
      Cel: firmy i administratorzy sieci
      Jak podkreśla rzecznik, głównym celem podejmowanych działań nie są zwykli
      posiadacze sprzętu komputerowego. - Policjanci starają się docierać do osób,
      które zajmują się kopiowaniem i rozprowadzaniem nielegalnego oprogramowania.
      Główny nacisk kładziemy na firmy albo administratorów sieci internetowej. W
      mieszkaniu może się pojawić policja, ale to nie jest tak, jak piszą internauci,
      że policja chodzi od mieszkania do mieszkania i zabiera komputery - przekonuje
      komisarz Olejniczak.
      Policyjnej wizyty mogą się obawiać przede wszystkim osoby, które ściągają
      nielegalne oprogramowanie przez Internet. - Takie dane otrzymujemy od
      administratorów sieci, którzy mają obowiązek współpracować z policją - zaznacza
      sierżant sztabowy Adam Jachimczak z zespołu prasowego śląskiej policji.
      Sprawdź, kto to
      "Bezpieczniej" mogą się czuć posiadacze lewego "Windowsa", którzy nie mają
      dostępu do sieci. - W prywatnych mieszkaniach policjanci pojawiają się wówczas,
      gdy mają konkretne informacje o znajdującym się w środku pirackim
      oprogramowaniu, a przeszukanie może pomóc w udowodnieniu przestępstwa
      hurtownikom - tłumaczy Adam Jachimczak.
      Funkcjonariusze wchodzący do domów muszą okazać nakaz sądu lub prokuratury. W
      nagłych sytuacjach wystarcza jednak legitymacja służbowa. - Gdy policjant
      uzyska informację, że w danym obiekcie znajdują się dowody przestępstwa, a w
      czasie potrzebnym na załatwienie nakazu mogą one zostać zniszczone, ma
      obowiązek wejść do środka na podstawie legitymacji - wyjaśnia Adam Jachimczak.
      Policjanci przyznają, że plotki o nalotach na użytkowników komputerów mogą
      wykorzystywać oszuści podszywający się pod funkcjonariuszy. - Pojawiły się już
      głosy o policjantach wypisujących faktury i kasujących po siedem złotych za
      każdy nielegalny plik MP3 znaleziony na dysku. Inni mieli wypisywać mandaty na
      pięć tysięcy złotych. To wszystko bzdura - podkreśla sierż. szt. Adam
      Jachimczak. - Jeśli ktoś ma podejrzenia dotyczące autentyczności legitymacji
      lub zachowania policjanta, powinien zapytać, z której jest jednostki i
      zadzwonić tam. Numer telefonu należy samemu znaleźć w książce telefonicznej.
      Oficer dyżurny potwierdzi wtedy, czy rzeczywiście mamy do czynienia z
      policjantem - dodaje.
      Mogą zabrać
      Jeśli policjanci znajdą pirackie oprogramowanie, mogą żądać dobrowolnego
      wydania sprzętu za stosownym pokwitowaniem. - Policjant ma prawo zabezpieczyć
      cały komputer lub twardy dysk i nośniki z pirackimi programami. W tego typu
      akcjach towarzyszą nam fachowcy z agencji do spraw zwalczania piractwa, którzy
      potrafią rozpoznać nielegalne płyty - podkreśla Adam Jachimczak.
      Policjanci podkreślają, że psychoza jaka zapanowała wśród internautów, świadczy
      o skali komputerowego piractwa. - Wizyty policji z pewnością nie powinny
      obawiać się osoby korzystające z legalnego oprogramowania. Problem lekceważenia
      praw autorskich dla wielu osób nie jest postrzegany w kategoriach przestępstwa -
      podsumowuje kom. Grzegorz Olejniczak.
      UWAGA!
      Za świadome posiadanie pirackiego oprogramowania i czerpanie z niego korzyści
      materialnych grozi do pięciu lat więzienia. Osobom rozprowadzającym pirackie
      oprogramowanie, nagrania (także w Internecie) grozi do trzech lat więzienia.

tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/321620.html
      • Gość: embi Re: "Psychoza przed monitorem" IP: *.junisoftex.pl / *.junisoftex.pl 08.12.03, 10:13
        Juz wiadomo o co chodzi
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031208/ekonomia/ekonomia_a_1.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka