Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI

10.12.03, 13:01
Obserwuj wątek
    • magi104 Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI 10.12.03, 13:06
      Mam przepis na bardzo małą porcję. Moze być, czy wolisz zrobić tego masę:)???
      • szczypior74 do Magi 10.12.03, 13:11
        Mała porcja w zupełności wystarczy.
        Przypuszczam, że i tak będę je wcinać tylko ja :o)
    • Gość: woartur a ja o MAKÓWKI ;) IP: *.kollegie.dk / 130.226.80.* 10.12.03, 13:08
      Uwielbiam je, niestety nie potrafie sam przyrzadzic ;/
      • magi104 Re: a ja o MAKÓWKI ;) 10.12.03, 13:20
        Ja też sama wcinam makówki,rodzinka nie przepada:( Przepis na małą porcję mam od
        cioci, która ma ten sam problem:)
        Jest to porcja na około 30 dkg zmielonego maku (ja kupuję paczkowany, gdzie jest
        25dkg i też jest good). Gotujemu litr mleka, dodajemy mak, szczyptę soli, łyżkę
        miodu, trochę cukru waniliowego, łyżkę cukru; gotujemy do pół godziny, pod
        koniec dodajemy bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane skórki,
        migdały...). Ciepłe przekładamy do miski: na zmianę chochla maku, warstwa
        sucharków (najlepsze luksusowe).
        Robię zawsze do południa w Wigilię. Wieczorem są w sam raz do jedzenia. Trzymane
        w chłodzie powinny spokojnie wytrzymać nawet do drugiego dnia świat.
        Smacznego!
        • szczypior74 Pięknie dziękuję 10.12.03, 13:32
          Magi - pięknie dziękuję za makówkowy przepis!
    • salo Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI 10.12.03, 13:32
      Osobiście makówek nie jadam (nie przepadam za makiem), ale zdarzyło mi się
      robić. Przepis, ogólnie mówiąc, jest podobny do tego, który podała Magi. Ale
      wyłącznie na miodzie (bez cukru i cukru waniliowego), zamiast sucharków jest
      bułka pokrojona w plastry. Nie wiem czy Magi zapomniała - mak trzeba przekręcić
      przez maszynkę - czy też robi go nie mielony.
      Smacznego :)
      • magi104 Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI 10.12.03, 13:38
        Napisałam, że chodzi o zmielony mak! Oczywiściek kupuję niezmielony, a w wigilię
        idę do piekarni, gdzie mielą za friko.
        Drogie Dzieciątko! Tak by mi sie przydała moja własna maszynka do mielenia...:)
        • salo Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI 10.12.03, 13:44
          magi104 napisała:

> Napisałam, że chodzi o zmielony mak!

Faktycznie, to ja ślepy nie doczytałem, wybacz :)

> Drogie Dzieciątko! Tak by mi sie przydała moja własna maszynka do
          > mielenia...:)

Hej, Dzieciątko ! Słyszysz ? Spełnij tą prośbę - najlepiej przed Wigilią :)
    • Gość: zyta Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: 81.210.89.* 10.12.03, 20:12
      ja biorę zmielony mak ok 1/2 kg,litr mleka,masełko
      bakalie/orzechy,migdały,rodzynki,figi/,chałka,cukier.Najpierw gotuję mleko z
      łyżeczką masła,kroję chałkę na kromki gr 2cm.
      Do przeźroczystego naczynia wsypuję warstwę suchego maku,opruszam go
      cukerm,nakładam bakalie,następnie przykrywam chalką zamoczoną w gorącym
      mleku.Kolejność jest powtarzana do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwą jest
      mak z posypanymi bakaliami i cukrem.

Teraz nastepuje bardzo ważny etap: należy bardzo gorącym mlekiem z dodatkiem
      masla pomalutku zalewać makówki.

Ten przepis jest o tyle dobry że nie musimy gotować określonej ilości
      maku,możemy dosłownie zrobić sobie malutką porcyjkę. smacznego
      • Gość: Mama Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.Net / *.texasnet.pl 12.12.03, 21:50
        O Boże!!Przecież Wy jecie surowy mak!Mak musi się pogotować!Nigdy bym nie ryzykowała zjedzenia takiego,to tak jak zjeść surowe ciasto.Makowki uwielbiam,jestem rodowita Ślązaczką i ze względu na swój wiek i doświadczenie muszę się pochwalic że znam się na ślaskich potrawach.
        • Gość: zyta Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: 81.210.89.* 13.12.03, 00:54
          no ja też mam swój wiek i też jestem ślązaczką z dziada pradziada i zawsze tak
          się robilo u nas makowki. Nikt nigdy się nie rozchorował i wszyscy znajomi
          chwalą ten sposób. Nie jest to rozgotowana mamalyga. Ja obstaję przy tym
          przepisie i takiego nauczę swoje dzieci, tradycja musi być przekazywana. No i
          tyle.
        • Gość: plasmaman Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.polsl.pl 11.12.04, 19:25
          Mimo wszystko polecam taki sposób na zrobienie makówek - możesz być zaskoczona
          jakie są smaczne ;-)

Pozdrawiam :-)
    • perlailotr Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI 11.12.03, 01:07
      Szczypiorku kochany.
      Polecam PowerBooka. IBook też ładny, ale mniej wydajny. Ze stacjonarnych najlepszy chyba IMac, bo Ci się zmieści idealnie na biurku. Gdybyś miała mniej pieniążków to zainwestuj w EMaca - też fajna zabawka.
      No a do pracy to oczywiście najlepszy PowerMac.
      Szczegóły na www.apple.pl

:)
      idę dalej uspakajać MrScream-a
      • Gość: woartur Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.kollegie.dk / 130.226.80.* 11.12.03, 01:20
        A jak to sie ma do makowek? ;)
      • szczypior74 Co ma IMac do Makówek... 11.12.03, 08:51
        Hej Łotrze,
        dzięki za link.
        Sprzęt jest wspaniały...
        Skąd wiesz, że myślę o takim zakupie? Co prawda to daleka przyszłość, ale
        pooglądać zawsze można ;o)

No i pytanie: co ma IMac do makówek?
        Chyba tylko "Mac" tzn. "mak" ;o)

Pozdrowienia 4all!
        • perlailotr Re: Co ma IMac do Makówek... 11.12.03, 16:43
          Komputery Macintosha od zawsze były nazywane "makówkami". Jeszcze z zamierzchłych czasów. Oczywiście przez naszych krajan, w świecie używało się zwykle nawiązania do "jabłka".

Pzdr
    • Gość: zyta Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 15:57
      Już niedługo będziemy znów robić pyszne świąteczne makówki.
      • Gość: bty jecie zupe z rybich głów IP: *.pl 11.12.04, 17:56
        wszyscy są tu makówkowi? to statystycznie niemożliwe, przecież większośc
        mieszkańców miast jest napływowa. Ja z potraw makowych jadłem makówki, kutie i
        moczke. Makówki rules!!

A przy okazji chciałem zpytać czy macie na wigilie zupe z rybich głów- czyli
        rybna?
        Jak w świecie o tej potrawie opowiadam , to patrza na mnie jak ja na miłośników
        małpich mózgów.
        • Gość: plasmaman Re: jecie zupe z rybich głów IP: *.polsl.pl 11.12.04, 19:28
          Ano, ja jestem silnie makówkowy - w Wigilię makówki są smaczniejsze od
          większości światecznych wypieków ;-)
          A zupkę, to wolę grzybową lub grochową z grzankami. Jakoś rybnej nie dane mi
          było jeść w święta (zresztą nie lubię, ale to inna sprawa).

Ps. Karpia też nie jadam ;-)
        • katek18 Re: jecie zupe z rybich głów 12.12.04, 14:46
          > A przy okazji chciałem zpytać czy macie na wigilie zupe z rybich głów- czyli
          > rybna?
          > Jak w świecie o tej potrawie opowiadam , to patrza na mnie jak ja na
          miłośników
          >
          > małpich mózgów.

Moja teściowa gotuje zupę grzybową na rybich głowach. Jakby mi nie powiedzieli
          to nawet nie miałabym pojęcia. :-) A zupka bardzo dobra.
    • Gość: plasmaman Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.polsl.pl 11.12.04, 19:23
      Ja tam wolę najprostsze makóweczki, można wręcz powiedzieć minimalistyczne.
      Biorę mak (zmielony), bułkę (pokrojoną na kromki ok. 2cm), cukier i mleko. Na
      spód wazy wsypuję mak, na to cukier i na to bułkę układam i tak w kółko, aż się
      zapełni waza - wtedy zalewam to gorącym mlekiem i zakrywam wiekiem od wazy
      (waza taka do zupy) ;-)
      Hmmm... Jejku, ja bym nawet dziś takie zjadł, ale fakt (sprawdzony) -
      najbardziej smakują w wigilię.

Ps. Mak gotować z mlekiem? Przeca to się bryja zrobi... Raz jadłem tak zrobione
      makówki, jakoś mi nie zasmakowały :-)
      • Gość: zyta Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:00
        plasmaman jak spojrzysz wyżej to wyjdzie na to że jemy bardzo podobne makówki.
        Ja też nie lubię gotowanej mamałygi , ale ile nas jest tyle mamy smaków,zapewne
        związanych głownie z tradycją i niech tak pozostanie.
        • Gość: Wiem, czytałem Re: PROSZĘ O PRZEPIS NA MAKÓWKI IP: *.polsl.pl 11.12.04, 21:25
          Zanim napisałem swój (mój? nie! toż to rodzinny) przepis na makówki to
          przeczytałem cały wątek - jakoś nie znalazłem nikogo kto tak samo robi
          makówki ;-) więc choć wiele osób robi i lubi makówki na święta, to to nie jest
          to samo ;-) bo rodzajów makówek pewnie tyle ile osób je robiących ;-)

• salo Zupę rybną 12.12.04, 16:35
      mama robiła dawno temu, jadł tylko mój ojciec (Ś.P.), i nie była to zupa z głów
      tylko z "kompletnej" ryby. Rybie głowy moja mama z dużym apetytem konsumujue.
      Makówek nie jadam - mak mi nie w smak, a rozmoczone pieczywo jeszcze bardziej.
      Karpia natomiast lubię, ale mąż robi karpia doskonałego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka