basiaszy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 06.10.09, 12:59 wymiar pod biustem na wydechu 76 cm w biuscie bez stanika 103 w staniku 100 karmie 9 miesiecy mam obecnie stnik 70G jest to Kostar 054 przez 2 miesiace byl idealny, wszysko schowane nic sie nie wylewa lecz ostatnio zaczely mi sie robic buly na dekolcie interesuje mnie rozmiar polski i brtyjski z gory dziekuje Odpowiedz Link
bathilda 76/103 - basiaszy 10.10.09, 21:19 9 miesięcy karmienia? To już laktacja ustabilizowana, prawda? Proponowałabym 70 G lub GG (brytyjskie), choć mocno zachęcałabym do 65H. Ta pani się przekonała ;) stanikomania.blox.pl/2007/10/Badz-mama-w-dobrym-rozmiarze.html Wygodne 70G Kostara o tyle mnie dziwi, że ono jest szyte pewnie ja na jakieś 96 w biuście, więc te 7 cm nie bardzo ma się gdzie podziać ... Odpowiedz Link
anaisanais96 pod - 83, w biuście-113 07.10.09, 11:28 chciałabym zakupić stanik firmy freya lub panache i dlatego mam pytanie jak myślicie jaki to powinien być rozmiar. Obecnie noszę rozmiar 85G co mi zupełnie nie odpowiada. Proszę was o pomoc w określeniu rozmiaru:) Odpowiedz Link
bathilda 83/113 - anaisanais96 10.10.09, 21:14 85 to zdecydowanie za dużo - przecież ten stanik nie jest z ortalionu! Naciągnij go mocno i zmierz - założe się, że ma dobrze ponad 90 cm. I jak on ma podtrzymać Twój niemały biust? Zmierz lepiej 75 H/HH. A moze z czasem nawet 70J. I niewykluczone, że efekt będzie taki: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
anaisanais96 Re: 83/113 - anaisanais96 12.10.09, 17:09 dzięki! tak właśnie myślałam, ze to będzie 75h lub hh. właściwei codziennie gdy się mierzę jest inaczej. właśnie zamówiłam sobie stanik w rozmiarze 75h i zobaczę jak to wygląda. Odpowiedz Link
pedzacy-krolik 73-74 / 100 08.10.09, 01:47 Jestem mamą-już-niekarmiącą trójki potomków, i o ile po pierwszych dwóch biust wręcz zmalał, to po ostatnim trwam w szoku - lata całe nosiłam nieźle dopasowane brytyjskie 30f, a teraz biust znienacka ucieka górą i bokami, zwłaszcza w kostiumie. Trochę zgłupiałam, bo jestem wagowo szczuplejsza, niż przed ciążą, a i obwód pod, i w biuście wychodzi mi większy i nie wiem, co nosić, żeby nad tym zapanować. Do tego po biuście wciąż widać ciążowo-karmnikowe przejścia, więć chciałabym stanikiem ratować nie tylko jego zdrowie...Czy jest możliwość, żeby poza oceną rozmiaru prosić od razu o podpowiedzi konkretnych modeli sprawdzających się w takich rozmiarach? bo chciałabym się chociaz trochę wykopać z poczucia totalnej nieatrakcyjności (całe wakacje nie dość, że zasłaniałam brzuszek, to walczyłam z uciekającym górą biustem, co naprawdę nie było miłe)... Odpowiedz Link
bathilda Re: 73-74 / 100 10.10.09, 21:16 No faktycznie, musi uciekać. 30F jest na 91,5 cm w biuście, więc te 8 dodatkowych centymetrów musi gdzieś się podziać... Tabela mówi 30GG albo 30H. Witaj w świecie G+ ;) Odpowiedz Link
myff Pytanie techniczne. 08.10.09, 15:05 Jak ja mam się mierzyć, bo np.Effuniak radzi, żeby przy mierzeniu miarka nie przebiegała przez linię brodawek, bo to dodaje centymetrów i wynik jest fałszywy, tyle, że ja po latach noszenia źle dobranych staników, oddziaływania na piersi grawitacji, diet, przybierania na wadze, ciąży, karmieniu piersią itd. nie mogę się pochwalić szczególnie jędrnymi piersiami, skóra jest cienka, wiotka, mam rozstępy i obwisły nie ukrywajmy biust. Jak dla mnie wysokość brodawek to najszerszy punk biustu, bo przy piersiach o tak marnej kondycji trudno mi określić gdzie jest szerszy, a gdzie tylko zwisa. Bo jak go skondensować w staniku, to zazwyczaj wychodzi 94-95 a bez stanika poniżej brodawek 96-97! Tyle, że w obu przypadkach ta linia najszerszości przebiega gdzie indziej. Odpowiedz Link
bathilda Re: Pytanie techniczne. 10.10.09, 21:10 Effuniak twierdzi że ma własną, autorską rozmiarówkę, więc odpowiedź nie będzie uniwersalna. Ja się tam mierzę normalnie, przez brodawkę. Prawda jest taka, że pomiędzy poszczególnymi producentami i modelami są tak ogromne różnice w kroju, że żeby sie dowiedzieć jaki rozmiar będzie dobry musisz go zmierzyć. Ten wątek ma tylko dać Ci punkt odniesienia, żebyś wiedziała w której części tabeli zacząć poszukiwania. A co do jędrności biustu - po 2 latach noszenia dobrego rozmiaru mój biust wygląda o niebo lepiej niż kiedy byłam nastolatką. A też mam za sobą ciążę i karmienie. Tylko na rozstępy nic się nie da zrobić .... Nie napisałaś ile masz "pod" więc rozmiaru nie podpowiem. Odpowiedz Link
myff Re: Pytanie techniczne. 11.10.09, 16:32 A pod 72, a teraz chyba nawet 70, bo gdzieś mi się zapodziała chwilowo miarka, ale patrząc w lustro i tak "na macanie" wychodzi mi, że mam znacznie mniej tłuszczyku:) pytam o to, również ze względu na to, że mierząc pod brodawką jest więcej niż na linii brodawki i ponad nią. Ale uśredniam, że to 70/71 do maks72 pod biustem na jakieś 97cm w samym biuście. Odpowiedz Link
bathilda Re: Pytanie techniczne. 11.10.09, 20:16 Masz bardzo podobne wymiary do moich. Obstawiałabym 65G (ja mam 70/99 i noszę 65GG). Odpowiedz Link
heledorebaby moje wymiary: 82 pod biustem i 102 w biuście 08.10.09, 17:34 Obecnie noszę stanik 75 D. Moim problemem jest jedna pierś większa od drugiej o jeden rozmiar co utrudnia mi dobranie odpowiedniego stanika. Odpowiedz Link
bathilda 82 /102 - heledorebaby 10.10.09, 21:12 A w tym 75 to zapięcie masz w linii z przodem stanika czy podjeżdza do góry? Bo jeśli ładnie leży, to spróbuj 75, ale w miseczce "F" (brytyjskie). Jeśli zapięcie podjeżdża do góry to spróbuj 70G (brytyjskie). Tutaj popatrz czemu warto: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
anetusiam 74/96,5 08.10.09, 19:43 witam ;) mam problem ze zmianą rozmiaru. po uświadomieniu pobiegłam do skelpu i kupiłam Freyę Pollyanę kolor czarny w rozmiarze 65G, miseczka właściwie ok, a na rozcięgnięcie obwodu cierpliwie czekałam i ani drgnął. zdecydowałam się w końcu realnie pomyśleć o zmianie obwodu, a co za tym idzie zmianią mieseczki i tu jest problem. bez stanika moje wymiary to 74/96,5 w staniku miękkim (Pollyanna) 74/94 i co polecacie? bo mi wydaje się, że ok będzie 70F.. ale wydaje mi się, że przymieżałam 70F (albo 70FF) w sklepie i było jakieś za luźne.. wiem, że rozmiar miseczki nie ma nic do luźności obwodu, no ale nie wiem co zrobić. właściwie zastanawiam się pomiędzy 70F a 70FF ;D a po 65G w zyciu już nie sięgne i szkoda mi tylko tych wyrzuconych pieniędzy.. Odpowiedz Link
bathilda Re: 74/96,5 - anetusiam 10.10.09, 21:06 Czarna Poly to ściśliwiec wielki. Biała już by się dawno naciągnęła ... Niestety nie ma czegoś takiego jak "uniwersalny rozmiar", bo staników nie czyją wg wzorców z Sevres. Jeśli Polly Ci nie pasuje to kup przedłużkę albo sprzedaj na giełdzie - odzyskasz chociaż część pieniędzy. Przed kupnem nowego stanika sprawdź opinie o danym modelu w wątkach producentów. "Tabelkowo" wypada Ci idealnie 65G. Jeśli stanik ma opinię rozciągliwego to bierz ten rozmiar. Jeśli ściśliwego to mozesz wziąć 70F. Uczciwie uprzedzam jednak, że pożądliwość ściśliwości rośnie w miarę jedzenia ;) Jak trafiłam na LB miałam bardzo podobne wymiary (74/99). Wydawało mi się, że 70 jest ciasne, a w 65 nie mogę oddychać. Teraz noszę tylko 65 i to te ściśliwe - w luźniejszych strasznie się męczę. Słowem co biust to gust ;) Odpowiedz Link
anetusiam Re: 74/96,5 - anetusiam 11.10.09, 22:41 dzięki wielkie za odpowiedź ;) tylko to moje 74cm pod biustem, to na wydechu jest. w rzeczywistości mam 77cm pod i tu już się łapię na 70 ;D kupiłam teraz jakąś freyę 70F i zobacze jak to jest z tym obwodem. albo będzie ok, albo będę skazana na wieczne chodze z przedłużką ;) (bo w pollyannie już mam i dalej ciasne to jak cholera ;p) Odpowiedz Link
rybulka22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 08.10.09, 20:41 Witam! Moje pytanie dotyczy trzech rozmiarów:) Mojego, mojej Mamy oraz Siostry. Wszystkie mamy poczucie,że nie zawsze dobrze czujemy się w naszych stanikach...niestety. Jeśli chodzi o mnie: noszę rozmiar C-70, zawsze z fiszbinami, które często "kują" w okolicach pach:/ Moje wymiary to: pod biustem: 77cm, w biuście: 86cm. Moja Mama nosi rozmiar D-80, lub DD, uważa, że nie potrafi dobrze dobrać sobie miseczek. Wymiary Mamy to: pod biustem: 88cm, w biuście: 109cm. I Siostra: na co dzień nosi rozmiar: 70 C lub D. Jej wymiary: pod biustem: 77cm, w biuście 88cm. Pytanie mam "trzyosobowe", dlatego Wybaczcie ten galimatias! Ale będę wdzięczna za pomoc i wszelkie rady co do naszych rozmiarów. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
bathilda rybulka22 - 77/86, 88/109, 77/88 10.10.09, 21:02 Oj galimatias ... Po pierwsze, pamiętajcie, żeby pod biustem zmierzyć się naprawdę ciasno (miarka ma trzeszczeć z wrażenia). Zakładając, ze tak właśnie się zmierzyłyście, to od wyniku pomiaru trzeba odjąć jeszcze jakieś 5-7 cm, żeby uzyskać obwód stanika pod biustem. Dlaczego? Bo staniki nie są szyte z ortalionu tylko z elastycznych dzianin, które się mocno rozciągają. A jak się rozciągną to przestają trzymać poziom i zapięcie podjeżdża do góry. W efekcie to biust "nosi" stanik a nie odwrotnie. Moje propozycje są następujące (wszystkie wymiary brytyjskie): Ty: Skoro 70C jest niewygodne to może 65DD? I może inna firma - pamiętaj, że fiszbina ma okalać pierś a nie się w nią wbijać. Mama: 80FF Siostra: Skoro 70D nie jest wygodne, to może 65E? Popatrzcie sobie też tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html i tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html Odpowiedz Link
atosirena Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 08.10.09, 22:23 Pod biustem mam 87, w biuście (mocno pochylona)113 czułam się CZĘŚCIOWO dobrze w rozmiarze 85D Odpowiedz Link
bathilda 87/113 - atosirena 10.10.09, 20:57 No z tym "częściowo" to ja się mogę tylko częściowo zgodzić ;) Moje pierwsze pytanie to czy pod biustem mierzyłaś się tak ciasno, że miarka aż trzeszczała? Jeśli tak, to spróbuj 80G lub GG (brytyjskie). Jeśli nie, to raczej 75H lub HH. Pamietaj, że staniki szyte są z elastycznego materiału - obwód mocno się naciąga i jeśli jest za duży to nie trzyma biustu. Tutaj możesz zobaczyć co mam na myśli: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
anka399 62/92 09.10.09, 14:05 Obecnie noszę stanik 75D - najlepiej dobrany, jaki w tej chwili posiadam. Zapinam na ostatnią haftkę, ale i tak jest luźny. Piersi wypadają mi z miseczek, ale nie bardzo mocno. Prosiłam już o radę na Lobby B. i podano mi orientacyjne rozmiary 60G ang oraz 60J kont. Chciałabym kupić na początek stanik Ewy Michalak - dużo czytałam o tym, że jej staniki są bardzo dobre. Ale na str. dopasowana.pl jest informacja, że należy wybrać obwód nieco luźniejszy niż zazwyczaj, ponieważ Effuniaki są bardzo ściśliwe. Jaki więc rozmiar Effuniaka radzicie mi wybrać? Odpowiedz Link
bathilda Re: 62/92 - anka399 10.10.09, 20:54 Wiesz, o Effuniakach można powiedzieć tyle samo co o każdej innej marce - jednym pasują a innym nie. Ja Effuniak mam w tym samym rozmiarze co brytyjskie staniki i nie mam poczucia, że jest jakiś wybitnie ciasny. Myślę, że 60G to dobry kierunek na początek - i tak będziesz musiała zmierzyć (i pewnie odesłać) kilka staników zanim trafisz na ten właściwy rozmiar. Odpowiedz Link
rozowa_poziomka Jaki rozmiar dla karmiącej mamy? 09.10.09, 18:32 Witajcie dziewczyny, bede wdzieczna za pomoc w doborze i sugestiach dotyczacych rozmiaru biustonosza dla mamy karmiacej. Teraz jestem w ciazy, do porodu pozostaly mi niespelna 2 tygodnie. Gdy karmilam pierwsze dziecko, nosilam biustonosze Triumpha dla mam karmiacych. Teraz chcialabym troche lepiej dopasowac biustonosz dla siebie. Sytuacja wyglada nastepujaco: Przed ciaza nosilam rozmiar 75B lub 75C, w zaleznosci od modelu, podczas ciazy i do teraz: 85C (biustonosze Triumph). Moje obecne wymiary to 83cm pod biustem i 98,5cm w biuscie. Brzuch mam nadal wysoko. Odpowiedz Link
bathilda 83/99 - rozowa_poziomka (karmiąca) 10.10.09, 20:52 Jeśli pod biustem masz 83 cm to normalnie proponowałabym obwód 75 (tak, wiem, że tuż przed porodem i bez tego ciężko oddychać, więc nie marudzę o aktualne 85). Po porodzie szybko zgubisz parę kilo (tj. przywieziesz je ze sobą), więc zakładam, że obwód spadnie poniżej 80. A wtedy proponowałabym obwód 70. Co do miseczki to aktualnie wypadałoby 70FF (brytyjskie), ale możemy przyjąć z dużą dozą prawdopodobieństwa, że z mlekiem biust skoczy Ci o miseczkę albo i dwie. Więc będzie 70GG. COś mniej więcej jak tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/10/Badz-mama-w-dobrym-rozmiarze.html albo tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Pamiętaj, że stanik się naciąga, więc musisz kupić mniejszy obwód niż to, co wynika z pomiarów. Tylko wtedy zapięcie stanika będzie w jednej linii z obwodem z przodu (a nie na łopatkach). Miseczka musi być na tyle duża, żeby zmieścić całą pierś, a nie przecinać ją w połowie. TO szczególnie ważne dla karmiącej, zeby uniknąć zastojów. Odpowiedz Link
tropicca 84/102 09.10.09, 23:50 Obwod piersi zmierzylam w miekkim staniku pochylona, gdyz moje piersi sa obwisle :( Poza tym dodam, ze jestem karmiaca matka, karmie od osmiu miesiecy (czyli ustabilizowane). Obecnie nosze 85B, przed ciaza 80 lub 85A. Moje piersi jednak nie wygladaja atrakcyjnie, gdyz "rozchodza" sie na boki. Wogole to zawsze mialam problem z kupnem wygodnego biustonosza, mam nadzieje, ze to sie zmieni. Prosilabym o wymiary kontynentalne (mieszkam w Niemczech). Odpowiedz Link
majkagra 77/83 nastolatka!:) 10.10.09, 16:47 Córeczka (l. 15) mojej dopiero co uświadomionej koleżanki zakochała się staniczkach Freya, Masguerade ??? Wg moich obliczeń wyszedł mi dla niej rozmiar 70A. Nie wiem czy dobrze obliczyłam? I co ja mam biedna jej polecić, skoro w/w firmy nie mają w tym rozmiarze staników? Podpowiedzcie Dziewczyny:) Odpowiedz Link
bathilda Re: 77/83 nastolatka!:) 10.10.09, 20:41 Ja bym raczej celowała w 70B, bo 70A będzie za małe w miskach (jest na 81,5 cm w biuście). Ale moje pierwsze pytanie brzmi tak na prawdę czy przy mierzeniu pod biustem miarka piszczała i trzeszczała czy jednak nie? Nie jeśli nie to można zrobic podejście pod 65D. Na początek może być przyciasno, wiec warto zainwestować w przedłużkę. Ale Freye rozciągają się dość mocno. Maskaradki pewnie też, ale jestem poza rozmiarówką, więc własnych doświadczeń nie mam.... Odpowiedz Link
bathilda Re: 84/102 - tropicca 10.10.09, 20:47 Witam młodą mamę :) Obwód 80 i 85 to zdecydowanie za dużo - przecież staników nie szyje się z płótna żaglowego tylko z elastycznego materiału. Spróbuj naciągnąć na maksa swoje staniki i zmierzyć je - ząłożę się, że mają jakieś 90 cm. A przez to nie są w stanie porządnie podtrzymać ciężkiego biustu karmiącej - zapięcie podjeżdża do góry. Na początek spróbuj 75F (brytyjskie). Kontynentalne to będzie pewnie 75G (nie wiem, nie kupuję). Są jednak 2 "ale". Po pierwsze: czy pod biustem mierzyłaś się tak ciasno, że aż miarka piszczała i trzeszczała? Jeśli nie to możliwe, że odpowiednim rozmiarem będzie angielskie 70G (kontynentalne pewnie 70J). Po drugie: w biuście mierzyłaś się przed czy po karmieniu? Jeśli zaraz po, to możliwe, że będziesz potrzebowała troszkę większej miseczki, żeby nie uciskała biustu jak wypełni się mlekiem po nocy. W Niemczech nie jest łatwo o stanik w dużych rozmiarach, pewnie i tak będziesz kupować przez internet w Anglii albo w Polsce. A tutaj popatrz dlaczego warto: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
tropicca Re: 84/102 - tropicca 11.10.09, 21:00 Na poczatku bardzo dziekuje za odpowiedz. Zmierzylam sie jeszcze raz w obwodzie tak, ze "miarka trzeszczala i piszczala" i wyszlo... 80. Ale czy to nie za mocno, miarka tak wbila sie w tluszczyk, ze prawie bolalo... No wlasnie, jak to wyglada potem z tylu? W tym tygodniu bede w Szczecinie, juz znalazlam odpowiedni sklep, ktory odwiedze i mam nadzieje znalezc cos odpowiedniego. Przeczytalam linka, ktorego mi podalas, to mi robi nadzieje, ze moze wreszcie bede zadowolona z mojego biustu. Odpowiedz Link
bathilda Re: 84/102 - tropicca 13.10.09, 17:02 Hej, czy to Ty napisałaś do mnie maila? Zasadniczo nie doradzam rozmiarowo poza forum, ale nawet gdybym chciała zrobić wyjątek to nie miałam jak, bo nie podałaś ani nicka ani adresu. Kiedy wysyłasz maila poprze forum to mail przychodzi od "ludzie na gazecie" i nie wiadomo kto pisze i do kogo odpowiedzieć. Jeśli chodzi o tłuszczyk na plecach, to wbrew pozorom to też jest pierś, tylko rozsmarowana aż tak daleko. Trzeba ją pełną dłonią zgarnąć z powrotem do miseczki. Jeśli obwód bedzie za luźny (jak 80 w Twoim przypadku), to pierś ucieknie na plecy. Jeśli nie będzie miała gdzie uciec to zostanie w miseczce. Jeśli poszukasz na forum wątków o "bułach" lub "bułkach" albo wręcz "bułach plecowych" to znajdziesz dowód na to, ze wiele z nas mialo taki kłopot. Z czasem to mija tj. piers na stałe migruje na swoje miejsce tj. do miseczki. Nie wiem czy w Szczecinie jest dobry sklep stacjonarny - musisz spojrzeć na stanikową mapę, która jest zalinkowana we wstępniaku. Pozdrawiam i życzę udanych zakupów. Odpowiedz Link
viotka60 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 10.10.09, 20:42 Proszę o pomoc! Pod biustem 79. Biust mocno nachylony w miękkim staniku 95. Stanik dotychczas najwygodniejszy (ale nie idealny!) - EU 90D, FR 95D, GB 36D, IT 3D, AUNZ 14D, CA 36D. Biust wiotkiej sześćdziesiątki. :) A może raczej tak: :( Proszę o wszystkie wymiary. Jestem zachwycona, że ktoś chce mi pomóc. Dziękuję. Bardzo! Odpowiedz Link
bathilda 79/95 - viotka60 10.10.09, 22:03 Czytam i czytam i uwierzyć nie mogę. Obwód 90 czy 79 pod biustem???? Toż ja jestem prawie pewna, że może go Pani zapiąć za przeproszeniem na pupie! Naciąga się pewnie dobrze ponad 100 cm. Nie ma szans żeby dobrze podtrzymywał biust, bo zamiast ładnie leżeć, zapięcie zapewne podjeżdża do góry, niwecząc cały efekt "biusto-noszenia". Żeby nie szokować na początek, proponowałabym zmierzenie stanika w rozmiarze 75DD, są one dość popularne i dostępne w wielu sklepach stacjonarnych. Myślę jednak, że dużo wygodniej będzie w 70F (oba rozmiary brytyjskie). Efekt powinien być zbliżony do tego: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
viotka60 Re: 79/95 - viotka60 11.10.09, 08:00 Rzeczywiście, trochę bezmyślnie przepisałam niewyraźne cyferki ze spranej metki. Bathildo, dziękuję za szybką odpowiedź. Od poniedziałku zaczynam próby! :) Odpowiedz Link
bata_m Podobnie - 80/95 11.10.09, 17:23 W tej chwili mam na sobie polskie 70E, które w obwodzie jest OK, zapięte na ostatnią haftkę, za to miseczkę ma za małą (mostek odstaje, piersi po porządnym wygarnięciu bułkują) W szufladzie kilka 65F, biust wygląda w nich ładnie ale po przestudiowaniu tabelek stwierdziłam, że chyba sobie wmawiam, bo powinny być za ciasne... No ale przecież muszą być ciasne, żeby trzymać??? Ogólnie mam wrażenie, że im więcej czytam, tym jestem głupsza. Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/95 - bata_m 11.10.09, 20:25 Polskie 70E nie dziwi mnie o tyle, że polskie staniki bardzo mocno się naciągają - dla większości z nich 10 cm to jest przysłowiowe "nic". Obwód 65 też mnie nie szokuje - ta dziewczyna zaniża obwód nawet o 17 cm: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Ciasność obwodu to też kwestia subiektywna - obwód musi się opierać na żebrach. Te z nas, które mają duży obwód dlatego że trenują pływanie i są umięśnione zaniżają obwód o parę cm. Te z nas, które po prostu są ciut pulchniejsze zaniżają bardziej, bo obwód musi wbić się w ciałko żeby dotrzeć do żeber. Co do miseczki, to "tabelkowo" wychodzi 70E/F (ew. 65FF/G), tyle że brytyjskie. Więc obecne 70E polskie powinno mieć faktycznie za małą miskę. Odpowiedz Link
bata_m Re: 80/95 - bata_m 11.10.09, 20:57 To 80 to zmierzone luźno, ciasno 76-77. Brytyjskie 30FF miałam raz, miska było duuużo za duża, tyle, że nie pamiętam jaki to był model. Chyba spróbuję 32E albo F. Odpowiedz Link
sianula 80/112 11.10.09, 18:56 Pod biustem bardzo ciasno, a w biuście zwis :-) Jestem matka karmicielka, ale stabilna już i teraz noszę złachanego Triumpha 80 E - za luźny pod biustem i miska pewnie też mała, bo między piersiami stanik mi ciała nie dotyka. Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/112 - sianula 11.10.09, 20:27 Na dzień dobry proponuję 70HH (brytyjskie). Możliwe, że z czasem będzie 70J. Wiem, brzmi przerażająco, ale zobacz, że to tylko zestaw cyfr i literek: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
sianula Re: 80/112 11.10.09, 20:56 Wiesz, literki już mnie bardzo nie przerażają - chcę w końcu coś porządnego. Tylko doporadź jeszcze, co z Melissy byś radziła? Odpowiedz Link
bathilda Re: 80/112 12.10.09, 19:50 Melissa ma własną rozmiarówkę, więc niestety całe poprzednie dywagacje na nic. Weź obwód jak do brytyjczyka a miseczkę oblicz wg ich tabelki. Ja Melissę mam tylko 335 - piękna na pewno nie jest, ale zdarzało mi się w niej spać i nie czuć. Bardzo wygodna. Odpowiedz Link
kkaamila Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 11.10.09, 20:01 jaki rozmiar stanika powinnam mieć? w biuście mam 78, a pod biustem 68 Odpowiedz Link
bathilda 68/78 - kkaamila 11.10.09, 20:30 Nie napisałaś jaki rozmiar nosisz teraz i jak leży, więc będzie małe wróżenie z fusów... Na początek proponuję zmierzyć 60D. Wiem, że literka może się wydawać abstrakcyjna, ale obejrzyj te zdjęcia: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html I zajrzyj jeszcze na nasze siostrzane forum dla szczuplaków, tam dziewczyny mają większe doświadczenie z obwodami "60": forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html Odpowiedz Link
kkaamila Re: 68/78 - kkaamila 12.10.09, 21:30 dzięki za odpowiedź obecnie noszę 70A i trochę podchodzi do góry Odpowiedz Link
kamar1 88/113/116 11.10.09, 20:05 Jaki rozmiar będzie dla mnie odpowiedni? 113 bez stanika, 116 w staniku lekko pochylona, pozdrawiam, Kaśka. Odpowiedz Link
bathilda Re: 88/116 - kamar1 11.10.09, 20:32 A co nosisz teraz? I jak lezy? Bo bez tego to trochę strzelanie do muchy z armaty... Jeśli pod biustem mierzyłaś się bardzo ciasno (aż miarka trzeszczała) to spróbuj 80GG (brytyjskie). Jeśli nie trzeszczała, to możliwe, że za jakiś czas sięgniesz po 75HH. I że efekt będzie taki: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
kamar1 Re: 88/116 - kamar1 11.10.09, 21:22 87 na"trzeszcąco", teraz noszę 85d i pod biustem trochę lużno, a miski lekko przymałe. Odpowiedz Link
kamar1 Re: 88/116 - kamar1 11.10.09, 23:36 kurczę zaglądnęłam na metkę stanika, a tam 90c, nawet nie wiem co noszę Odpowiedz Link
lilianna 85/108 12.10.09, 01:04 ale przedwczoraj jeszcze było 83/107. Może zmierzyłam się zbyt luźno? Mam biust 35+ (całkiem spory ten + ;). I poddaję się! - Hestia 34G lezy dobrze, ale zaczyna lekko bułkować, obwód bardzo ciasny - freya zara 34G miski od dołu puste, obwod zjeżdza w dół, a gdy podciągnę wyżej to miski robią się puste u góry - harmony 34G miski od dołu puste, ale góra lezy świetnie. Tylko jakoś mi znowu obwód zjezdża w dół. Wyczytałam, że to objaw zbyt ciasnego obwodu, zatem: - la senza george (ten w niebieską i różowa krateczkę 36F. Obwód ma juz tylko lekką tendencję do zjezdzania, miski pełne, prawie bułkują. Ale za to mostek lekko odstaje. poddaję się. To jaki właściwie powinnam nosić rozmiar? Chciąłam kupić minuet, ale zupełnie nie wiem jaki rozmiar zamówiić :( Odpowiedz Link
madzioreck Re: 85/108 12.10.09, 20:35 Hej, nie ma się co poddawać :) Trzeba mierzyć i szukać dobrego rozmiaru. W zasadzie 34G to prawidłowy rozmiar... z tabeli. Ale to tylko punkt wyjścia, ze powinnyśmy nosić okolice 34G, a nie jakieś85E na przykład. Praktyka ma się często do tabel jak pięść do nosa, czy tam oka :) Mam spodnie w rozmiarze 48, leżą jak ulał, a z tabeli producenta tychże spodni wynika, że powinnam nosić je w rozmiarze 44... Modele różnią się między sobą i rozmiarem, i budową, czasem, któryś model jest po prostu nie dla naszego biustu. Skąd jesteś? Może masz w swoim mieście lub gdzieś stosunkowo niedaleko sklep stacjonarny? Zajrzyj na Biuściastąmapę świata Nie poddawaj się, na pewno znajdziesz odpowiedni stanik, w Twojej strefie rozmiarowej jest naprawdę spory wybór :) Odpowiedz Link
lilianna Re: 85/108 12.10.09, 22:03 Wrocław i Poznań, oraz Zielona Góra. Niestety nie mam teraz czasu na takie wyjazdy. Chciałam wybrać się na sobotnie spotkanie we Wrocławiu. Przygotowałam nawet kilka staników na wymianę i parę groszy na ewentualne kupno. Niestety Nie będę miała takiej możliwości. napisałam tutaj bardziej z prośbą o radę. Nie wiem po czym rozpoznać za mały obwód. Z 36 tylko z La senzy jest dobrze, inne są luźne i w kazdym odstaje mi mostek. W 34 mam walki i mogę wygarniać, w 36 mam gładkie plecy. A nie jestem najszczuplejsza. I nie wiem czy pozostać przy 34, czy jednak wybrać 36 + klej do przyklejenia mostka. czy może zrezygnować z tego co zeszczuplałam i wrócić do swojego 38D-E Odpowiedz Link
madzioreck Re: 85/108 13.10.09, 16:01 lilianna napisała: >Nie wiem po czym rozpoznać za mały obwód. Jest ciężko go zapiąć i jest za ciasno, i nie jest to dyskomfort spowodowany przejściem z luźnych obwodów na ciaśniejsze. W prawidłowo dobranym obwodzie można spokojnie nabrać pełne płuca powietrza, i nic się boleśnie nie wbija, a stanik przy noszeniu, podnoszeniu rąk, przez cały dzień nie przesuwa się. W 34 mam walki i mogę > wygarniać, w 36 mam gładkie plecy. Trzeba je cierpliwie wygarniać. Te, które tworzą się nad obwodem stanika - starać się "przmieszczać" do miseczek, te, które są pod obwodem, blisko boków tułowia, "chować" pod obwód. W pierwszym ścisłym staniku (przeszłam z obwodu 85 na 70) też robiły mi się wałeczki, ale szybko się wchłonęły. W 85 też miałam gładkie plecy, bo stanik w ogóle nie opierał się na ciele, tylko sobie latał. A nie jestem najszczuplejsza. Ja też, wierz mi, a mimo to w tej chwili mam gładkie plecy w dopasowanym staniku :) > I nie wiem czy pozostać przy 34, czy jednak wybrać 36 + klej do > przyklejenia mostka. 34 czy 36, to naprawdę zależy od modelu. W jednym będzie pasować 34, w drugim 36. Ja mam stanik,i z obwodami od 32 do 36, a górę od kostiumu nawet 30. Nie da się ze 100% dokładnością powiedzieć, który obwód będzie najlepiej leżał w danym modelu. A mostek odstaje najczęściej z powodu za małej miseczki. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 85/108 13.10.09, 16:02 Może zanim kupisz stanik, poczytaj opinie lub zapytaj w wątku o rozciągliwcach i sciśliwacach: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64219281,64219281,Rozciagliwce_i_scisliwce.html Odpowiedz Link
lilianna Re: 85/108 14.10.09, 17:30 Dzięuję :)) To pożyteczny wątek. Do hestii kupiłam przedlużke i masakra, obwód odstaje pod biustem :/ Jakiś taki latający się zrobił :/ Odpowiedz Link
dancia23 84/105 12.10.09, 12:10 Witam serdecznie. i błagam o pomoc. jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego stanika. kupowałam do tej pory używane na allegro i widzę ile korzyści przynosi stanik w którym piersi są w środku a nie za. chciałabym kupić teraz nowy bo używane mają zawsze rozciągnięte obwody. myslałam już że mam odpowiedni rozmiar 75 G ale szelki i fiszbiny zostawiają straszne ślady. chyba tak nie powinno być. moje wymiary to ciasno mierzone pod biustem 84, luźno 87 w biuście w zwisie 109, w staniku miękkim 105. Zwis niestety trochę jest bo po karmieniu piersią. bardzo chciałabym mieć stanik w którym mogłabym ubrać bluzkę z dekoltem. myslałam o Effuniakach. nie mam możliwości przymierzenia staników. zostaje mi tylko internet. proszę jakąś życzliwą osobę o pomoc w wybraniu sklepu. Odpowiedz Link
madzioreck dancia23 84/105 12.10.09, 20:49 W kwestii śladów na ciele - to sprawa bardzo indywidualna. Mnie np. nawet majtki i skarpetki zostawiają ślady, staniki też, ale nie są to jakieś bolesne, sine pręgi. Jeśli tego typu ślady znikają w niedługim czasie po zdjęciu stanika, to wszystko w porządku. Jeśli są to naprawdę "straszne" ślady, może warto zrewidować noszony rozmiar, bo on również się zmienia, nie jest tak, że raz ustalony nosimy już zawsze. Poza tym nawet jeśli w jednym staniku 75G jest dobre, w innym nie musi być dobre. Ja mam taki zestaw: 80G, 70J, 70HH, 75HH, 75H, a nawet 65H. Niezły rozstrzał, nie? :) A teraz wymiary. Jeśli naprawdę ciasno zmierzony obwód pod biustem jest tylko 3 cm mniejszy niż po pomiarze luźnym, to może znaczyć, że albo jesteś "mało ściśliwa" i nie potrzebujesz mocno zaniżać obwodu, albo nie zmierzyłaś się porządnie :) Nie może być tak, że obwód stanika Cię dusi, gniecie, (ma być na tyle ścisły, żeby nie podjeżdżał do góry) a fiszbiny boleśnie się wbijają np. w żebra pod piersiami. To może być wina albo za ciasnego obwodu, albo za dużych dla Ciebie fiszbin. Dużo zależy od modelu stanika, jeśli trafiasz na stanik znany ze ścisłego obwodu, możesz potrzebować 80 z przeliczoną miseczką, okolice 80F/FF (brytyjskie). Sklepów internetowych jest sporo: maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60&ll=38.065392%2C25.751953&spn=48.657319%2C61.083984&z=4 Odpowiedz Link
stokrotkkkkka JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 12.10.09, 15:56 Próbowałam wymierzyc. Wychodzi 92 pod biustem, 115 w biuscie. Wcisnieto mnie kiedys w cos co mialo mniejszy obwód i miskę G i zachwalano że dobrze. Bolało mnie ramie i żebra... Probowałam kupowac 90-95 D,E,F. Wszystkie są złe i za ciasne. Prosze o radę. Koronki mnie gryzą czasem szwy także. Gdy mialam biustonosz zbierający do środka, odparzyłam skórę między piersiami do żywej rany. Odpowiedz Link
bathilda 92/115 - stokrotkkkkka 14.10.09, 21:47 Oj to faktycznie ciężka sprawa. A czy może mieszkasz koło jakiegoś większego miasta gdzie jest sklep stacjonarny? Teraz naprawdę wubór jest duży - popatrz tutaj: stanikowamapa.prv.pl/ "Tabelka" faktycznie sugeruje 85G (brytyjskie) - spróbuj znaleźć stanik w obwodzie 85 (dowolna miska, np. 85C, powinien być w wielu sklepach) i załóż go tak, żeby miseczki były na plecach. A potem popatrz czy nadal Ci nieznośnie ciasno w obwodzie. Jeśli tak, to moze faktycznie masz taką budowę, że nie możesz zbytnio zaniżać obwodu. Kolejnym krokiem byłoby 90E lub 90F (brytyjskie). Zacznij też od testu obwodu. Jeśli chodzi o koronki, to wiele z nas ich nie lubi. Trzeba szukać czegoś gładkiego. Moze spróbuj Melissę? Oni mają własną rozmiarówkę, więc najlepiej do nich napisz. Ja mam model 335 - nie jest piękny ale jest niezwykle wprost wygodny: www.melissa.com.pl/kolekcja/model.php?menu=Melissa0335 Odpowiedz Link
sobota2000 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 12.10.09, 22:46 Witajcie, chciałabym pozać swój prawidłowy rozmiar stanika. Do tej pory nosiłam 80E/F lub 85E/F głownie bezfirmowe lub triumph. Moje wymiary: pod biustem (na wdechu) 91cm, w biuscie w biustonoszu 114, bez biustonosza 120cm. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda sobota2000 - wymiary do poprawki 14.10.09, 21:51 Pod biustem mierzymy się na WYDECHU tj. bez powietrza. Powinno wyjść znacznie mniej. Do czasu podania nowych wmiarów, mogę tylko powiedzieć, że 80E Triumpha jest szyte na ok. 105 cm w biuście. Czyli Twoje 10-15 cm więcej nie bardzo się ma gdzie podziać i zapewne ucieka trochę górą a trochę pod pachy... W obwodzie 80 spróbuj brytyjską (!) miseczkę H lub HH. Ale jeśli mierząc sie ciasno na wydechu uzyskasz mniej niż 82 cm, to spróbuj też 75 J/JJ. Celuj w ten efekt: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
sobota2000 Re: sobota2000 - wymiary do poprawki 15.10.09, 07:17 oczywiście że na wydechu - nadal 91cm. Dziękuję za poradę. Odpowiedz Link
mika_sw 70/100 13.10.09, 00:15 Witam! Chciałabym zapytać jaki powinnam nosić rozmiar stanika- chodzi mi o stanik do karmienia (jestem 2 tygodnie po porodzie). pod biustem mam 70 cm, w biuście 101 cm. Jeszcze w ciąży kupiłam stanik do karmienia alles w rozmiarze 75G, ale pod biustem jest on beznadziejnie za luźny (co było widać już w ciąży, ale kupiłam go "z braku laku" i teraz dostaje nerwicy) a miseczka zdecydowanie zza ciasna- mam lekkie buły pomiędzy miseczkami i piersi mam złączone ze sobą, sklejone niemal. Chciałam kupić stanik melissy i zdaje mi się, że 65H powinien być na mnie dobry. a prosiłabym polską rozmiarówkę. Odpowiedz Link
bathilda Re: 70/101 - mika_sw 14.10.09, 21:55 Masz praktycznie identyczne wymiary jak ja tuż po porodzie. Spróbuj 65H (brytyjskie). Melissa ma własną rozmiarówkę - obstawiałabym raczej 65J albo i K (ja nosiłam 65H z brytyjczyków i 65K z Melissy). Poczytaj też tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/10/Badz-mama-w-dobrym-rozmiarze.html Odpowiedz Link
mika_sw Re: 70/101 - mika_sw 31.10.09, 17:11 Kupiłam... w międzyczasie obwódpod biustem spadł mi do 68 cm... efekt po przymierzeniu stanika: lekko odstaje mi mostek (w zasadzie to odstaje przy jednej piersi- tej wiekszej) czyli niby za mała miska, tak? poza tym... piersi trochę rozchodzą się na boki. jak docisnę palcem przy mostku- tak,zeby tkanina między fiszbinami nie odstawała- to efekt jest lepszy- schodzą się bardziej do środka. no i dekolt nie wygląda w tym najlepiej... piersi mi się stykają na tym mostku i mam jakby lekkie "bułeczki" tam. miseczki też się trochę marszczą i fiszbinę mam trochę bardziej w stronę pleców niż w środek pachy. dodatkowo nie wiem co z tym obwodem- powinnam mieć mniejszy? Zapinam się na ciaśniejszą haftkę, ale z kolei mam na ciele czerwony pasek od obwodu... na jaki rozmiar powinnam wymienić ten stanik? podpowiedzcie coś bo już kompletnie skołowana jestem. (post jest też w wątku ratunkowym: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97595112,102341965,Re_WATEK_RATUNKOWY_6.html) Odpowiedz Link
bathilda Re: 70/101 - mika_sw 31.10.09, 18:44 Odpisałam w ratunkowym, bo tam jest miejsce na takie rozmowy ;) Odpowiedz Link
0_0joas76 79/99 13.10.09, 18:31 wczesniej nosilam rozmiar 70g teraz przestalam karmic piersia,stanik jest dosc ciasny ale miseczki sa stanowczo zaduze.czy wystarczy kupic stanik o rozmiar mniejszy? dziekuje z gory za odpowiedz Odpowiedz Link
bathilda Re: 79/99 - 0_0joas76 14.10.09, 21:57 Nie przesadzaj z zakupami - za miesiąc piersi sie wypelnia i możesz wrócić do starego rozmiaru. Mnie po odstawieniu spadło o 2 literki a potem o 1 wróciło. W tej chwili faktycznie pasować powinno 70FF. Może kup sobie coś na giełdzie? Żeby nie żałować jak za miesiąć będzie za małe... Odpowiedz Link
bathilda Re: 74/98 - fr.mendez 14.10.09, 21:59 Nie napisałaś co nosisz teraz i jak lezy wiec bedzie male wrozenie z fusow. Sprobuj na początek 70FF. ALe możliwe, że niedługo wygodniejsze bedzie 65GG. Zwłąszcza jeśli pod biustem nie zmierzyłaś się naprawdę ciasno (czytaj miarka nie trzeszczała z wrażenia). Odpowiedz Link
chemtocha2 90/114 14.10.09, 08:55 Ze staników, które obecnie posiadam najlepiej leży na mnie ten o rozmarze 90 C ale piersi troszkę w nim wiszą a dodatkowo cały czas zsuwają mi się ramiączka. Najgorzej dopasowany to stanik o rozmiarze 95 D - miseczki za duże a piersi wiszą. Dodam również, że jestem mamą karmiącą ale laktacja już ustabilizowana. Będę wdzięczna za informację jaki rozmiar stanika powinnam nosić. Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/114 - chemtocha2 14.10.09, 22:02 Zapomnij o obwodzie 90. Już teraz i natychmiast. Założę się, że zapięcie stanika podjeżdża CI na łopatki zamiast leżeć ładnie w jednej linii z resztą obwodu. STaników nie szyje sie ortalionu - one się rozciągają. Jestem pewna, że Twój stanik o owodzie 96 rozciąga sie do jakiś 110 cm. I jak on ma utrzymać duży, karmiący biust? Jeśli mierzyłaś się pod biustem tak ciasno, że miarka trzeszczała to spróbuj 80GG (brytyjskie). I miejmy nadzieję, ze efekt będzie taki: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
magdalennab wymiary 73/94 bez biustonosza 14.10.09, 10:30 Witam Chciałabym skorzystać w końcu z profesjonalnej porady odnośnie rozmiaru mojego biustu oto moje wymiary bez biustonosza pod biustem73 w biuście ok 94. Mierzyłam się też w biustonoszu i różnica jest taka 76/96. Obecnie noszę najczęściej 75D ewentualnie duże D lub80D jest też jeden o obwodzie 90D ale wiem na 100%że obwód jest zły bo tył biustonosza unosi się do góry.Ale moje wybory odnośnie obwodu często dyktowane są wyborem jaki jest w sklepie ponieważ bardzo mało jest ładnych biustonoszy z dużą miską większość w sklepie są na tzw.deski gdzie w miseczce więcej jest waty niż piersi co jest ogromnie dla mnie frustrujące bo moja siostra ma malutki biust i zawsze może znaleźć dla siebie coś ekstra. Odpowiedz Link
bathilda Re: wymiary 73/96 - magdalennab 14.10.09, 22:07 Po pierwsze, tu masz mapę ze sklepami, które mają szeroką rozmairówkę: stanikowamapa.prv.pl/ Na pewno coś jest niedaleko Ciebie. Zwłaszcza, ze masz biust średnich rozmiarów i ogromny wybór pięknych staników. Jak zapewne zauważyłąś, staników nie szyje się z płótna żaglowego, w związku z czym rozciągają sie one i to dość znacząco. Żeby podtrzymać łądnie biust obwód musi opierać się na zebrach i być dość ciasny. O tak jak tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Dla Ciebie dużo lepszym pomysłem niz 90D (brrrrr....) będzie 65G. A tutaj popatrz na cudeńka, które można mieć w tym rozmiarze (są też w polskich sklepach, po prostu w Bravissimo mają ładniejsze zdjęcia): bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=g Odpowiedz Link
magdalennab Re: wymiary 73/96 - magdalennab 16.10.09, 20:40 Dziękuje za odpowiedź wypróbuję na pewno;] Odpowiedz Link